sumatra1 22.09.07, 13:18 Witam, ostatnio radziłam się co do imienia męskiego (stanęło na Leonie). Nie musiałam męża długo przekonywać ale okazało się ze będzie córa (hip_hip_hura!). No i teraz szukamy pomysłów. Imię ma być: 1. niezbyt popularne ale tez nie skrajnie rzadkie 2. dobrze by było, żeby pasowało do niego drugie "Maria" 3. ładnie dopasowane do imion starszych braci - Stefana i Tymona. Nasze typy: Beata Dorota Liliana Marianna (tu problem z drugim) Urszula Helena Agata Emilia Alicja Zofia i jesteśmy w kropce. Nazwisko polskie, dosyć długie na -icz. Doradźcie proszę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shilla01 Re: Imię żeńskie potrzebne :) 22.09.07, 13:38 1.Urszula 2.Agata 3.Marianna ) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię żeńskie potrzebne :) 22.09.07, 14:09 Najbardziej zdecydowanie podoba mi sie Helena i IMO ladnie pasuje do imion braci i do Marii. MNie podoba sie jeszcze Adela Maria Klementyna Maria Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię żeńskie potrzebne :) 22.09.07, 18:09 Podobają mi się te imiona, co Abieli, ale najbardziej Marianna. Na drugie do Marianny moze Aniela, Róża? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Imię żeńskie potrzebne :) IP: *.smrw.lodz.pl 22.09.07, 14:35 najbardziej pasuje wg mnie Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Imię żeńskie potrzebne :) 22.09.07, 15:16 Klementyna Maria - super Lilianna Maria Julianna Maria Helena Maria - też pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Imię żeńskie potrzebne :) 22.09.07, 20:25 das.krokodil napisała: > Julianna Maria Julianna Maria prześlicznie (: Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Imię żeńskie potrzebne :) 22.09.07, 20:24 z podanych podoba mi się Liliana, Zofia ( ale ostatnio popularne), Alicja i Emilka pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sumatra1 Lilka... 23.09.07, 19:37 czy Lilka kojarzy sie odpustowo? Przedstawiłam propozycje rodzinie i od paru osób usłyszałam, że bardzo "odpustowe" czyli kiczowate, przelukrowane. Co myślicie? Mężowi się bardzo podoba a żeńskie imiona to właściwie on wybiera. Ja osobiście nie jestem do końca przekonana ale nawet nawet mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lilka... 23.09.07, 20:58 Zdecydowanie nie, raczej kobieco, delikatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lilka... 23.09.07, 22:18 Zależy, w której formie. Liliana wydaje mi się przesłodzona, a do tego mało wyrazista. Lilla kojarzy się literacko i pozytywnie, Lilia bardzo kwiatowo. Za zdrobnieniem Lilka nie przepadam, jest moim zdaniem również mało wyraziste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Imię żeńskie potrzebne :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 13:28 Z Waszych propozycji najbardziej podoba mi sie Liliana. Liliana Maria pieknie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
monika.nh Re: Imię żeńskie potrzebne :) 24.09.07, 20:29 Mi się podoba Alicja (byle na Ale nie zdrbniać xD) i Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
sumatra1 A może Ida? 26.09.07, 15:24 Pełna forma tego imienia to Idalia, prawda? Strasznie mi się spodobało tylko nie wiem czy nie za bardzo wymyślne i czy nie za rzadkie. Przeczytałam sobie właśnie watek o paniach w przychodni... no i sama nie wiem... ale Ida, Idusia takie ładne... O! znalazłam, że Idalia nie jest pełną formą tylko innym imieniem, ale chyba można je zdrabniać do Idy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Ida? 29.09.07, 11:06 Idalia świetna! Pochodzi od gór Idalion na Cyprze, podczas gdy na temat Idy funkcjonuje wiele teorii, z których najprawdopodobniejszą wydaje mi się być ta, że Ida to germańska forma skrócona imion dwuczłonowych, jak Iduberga. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A może Ida? 30.09.07, 00:32 Mnie się Ida duużo bardziej od Idalii podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sumatra1 Helena Maria 28.01.08, 13:55 Witam, ostatecznie urodziła się Helena Maria. Jeszcze raz dziekuję za rady i sugestie, jakich udzieliłyście mi pare miesięcy temu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Helena Maria 29.01.08, 23:37 Serdecznie gratuluję! Bardzo lubię to imię Odpowiedz Link Zgłoś