illka1 05.10.07, 17:04 przychodzą Wam jakieś do głowy? mi przychodzi Genowefa, Józef,Pelagia, Wacław, Waldemar.. te imiona chyba budzą jakieś takie dziwne skojarzenia.. co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna* Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.07, 17:28 Myślę, że ten temat był już wiele razy poruszany na forum - i nie ma tu jednej odpowiedzi; taka dyskusja wywołuje tylko konflikty. Moim zdaniem nie ma nic wstydliwego w Wacławie czy Waldemarze. Wstydziłabym się za to imienia Nikola, Brian czy Alex. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 05.10.07, 17:41 Wstydliwe imiona to Alfons i Adolf bo kojarza sie jednoznacznie.Nie sadze aby Nikola,Brian, Waldemar czy Jozef wstydzili sie swoich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.76 Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 05.10.07, 21:42 moja córka nikola nie wstydzi się swojego imienia ,a twoje stwierdzenie jest dosc głupie . Odpowiedz Link Zgłoś
mamabriana-alexa Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 17.11.07, 23:17 jesteś śmieszna pisząc takie rzeczy. Nie masz żadnego prawa żeby oceniac gusta innych ludzi. Niestety świat jest pełen ludzi Twojego pokroju.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 05.10.07, 19:05 Pelagia bardzo mi się podoba i wydaje uroczo staroswiecka. Zdrobnienie Pela jest MSZ świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 19.11.07, 15:58 Mi się Pelagia nie podoba ale zdrobnienie Pelasia jest miłe, ale sporo jest imion średnio ładnych ale z bardzo ładnymi zdrobnieniami. Ciekawe czy taki wątek już pojawił się kiedyś na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 05.10.07, 22:19 No faktycznie! Waldek to powód do samobójstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 05.10.07, 23:08 nie miałam zamiaru nikogo urazić, jesli tak się stało to przepraszam. Ciekawiło mnie tylko jakie imiona przez większość osób są uważane za takie których by dziecku nie nadali. Dla mnie są to ww. imiona a dla innych zupełnie inne, chciałam tylko poznać zdanie innych forumowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 05.10.07, 23:26 Nic mnie i nikt nie przekona do imienia Józef i Genowefy. Lepszy juz jest Waldemar. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 06.10.07, 00:01 Z podanych przez Ciebie imion tylko Genowefa mi się nie podoba, pozostałe sa bardzo fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.07, 13:20 rzeczywiście Józek powód do wstydu, moja babcia całe życie ma na imię Alfreda i chyba miała gorsze powody do wstydu niż swoje imie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić IP: *.smrw.lodz.pl 06.10.07, 14:03 myslę,że mogłyby to być imiona Urban,Filemon,Adolf Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 06.10.07, 14:06 Jestem tego samego zdanie co Saraanna, jedyne imiona, ktore jednoznacznie negatywnie mi sie kojarza to Alfons i Adolf i tylko posiadacze powyzszych mogliby miec jakies racjonalne powody do wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 06.10.07, 20:16 Podoba mi się imię Jadwiga - brzmi mi jakoś dostojnie Gdy rodziłam córkę na sali była ze mną kobieta (ok.40l.) - Jadwiga. Powiedziała mi, że zawsze, całe życie miała do matki żal za tę Jadwigę i że nie nawidzi swojego imienia. Trudno więc orzecz czy Waldemar, Wiesław, Czesław, Brajan, Nikola będą ze swoich imion zadowoleni czy nie. Nie ma reguły. Znam młodego Mieczysława, który bardzo lubi swoje imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greentea Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić IP: *.171.96.34.crowley.pl 07.10.07, 11:12 Bożena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić IP: *.count-zero.net 07.10.07, 11:37 ja mam tylko nadzieje,ze moja Zoja sie nie bedzie wstydziła.I syn Jonasz takze. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 12.10.07, 17:10 O, a ja właśnie chciałem wymienić w tym wątku Jonasza. Oraz Alfonsa. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 07.10.07, 12:27 Uważam, że dzieci mogą wstydzić się wszystkich imion, które są staroświeckie, rzadko spotykane, źle się kojarzące czy pretensjonalne. Taka mała Julia może co prawda nie lubić swojego imienia, ale wstydzić się go na pewno nie będzie, bo jest to zwyczajne, często spotykane imię. Dla przykładu moja córka Klara może wstydzić się swojego imienia. W Warszawie jest ono częściej spotykane, ale w moim miasteczku nikt tak córek nie nazywa. Nie ma tu do rzeczy, że Klara to porządne imię, które w osiemnastym wieku było na równi popularne z Julią. Moje dziecko może się go wstydzić, bo nikt w jej otoczeniu tak się nie nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hjhhg Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić IP: 195.116.132.* 07.10.07, 13:44 a ja bym sie wstydziła imienia matylda,zośka i helena brrr obciach Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 19.11.07, 16:01 A mnie się wszystkie trzy ogromnie podobają. Szczególnie Matylda, ale i Helenkę brałam pod uwagę. W życiu nie chciałąbym natomiast nosić niektórych imion żeńskich utworzonych od męskiego takich jak Henryka, Ryszarda lub Kazimiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.07, 16:05 Wstydzić się to za dużo powiedziane, po prostu kojarzą się ze starością. Mi również nie podoba się imie Waldemar i Genowefa (pomimo sympatii do Gieniusi z Jeżycjady i Gieniusi z Bożej Podszewki)oraz Zbigniew, Zygmunt, Edmund. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gburianna Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić IP: *.aster.pl 08.10.07, 19:24 A ja znam kochaną osobę o imieniu Genowefa. I uważam że to imie z tej samej serii co Józefina, Helena. Znam młodą osobe o imieniu Halina. To kwestia gustu. Pozdrawiam wszystkie fajne babki Genowefy!Mnie się tam podoba, podobnie jak Wieslawa/Wisława-prześliczne imię o wiele lepsze od Marianny czy Laury i tym podobnych, które mnie sie z kolei nie podobają i wydaja pretensjonalne-bez urazy, ale skoro ktos nie lubi Genowefy, ja mam prawo nie lubiec Marianny,Marii, Zofii, Laury itp. Odpowiedz Link Zgłoś
magolonin Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 11.10.07, 10:24 Słyszałam w telewizji (parę lat temu) o babeczce, która chciała nazwać swoją córę Ślicznuda czy jakoś podobnie. Myślę. że dziewczynka mogłaby się wstydzić...Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 11.10.07, 11:40 Z imion które wymieniłaś zdecydowanie odrzuciłabym dla dziecka chyba tylko Genowefę, na Pelagię też raczej bym się nie zdecydowała ale chyba nie dlatego, że jest obciachowa. Z męskich odrzuciłabym Waldemara, ale również nie uważam, że można by się tego imienia wstydzić. A Józef i Wacław podobają mi się, a szczególnie Wacław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giss-ell Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić IP: 193.238.200.* 12.10.07, 15:20 > przychodzą Wam jakieś do głowy? WIESŁAW/WIESŁAWA MARIOLA KUNEGUNDA PAFNUCY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rukhsar Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 23:27 A niby dlaczego Waldemar to powód do wstydu? Moja siostra chodziła do klasy z Waldkiem (czyli teraz chłopak ma 17 lat) i wydaje mi się to tak normalne imię, jak powiedzmy, Tomek. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 18.11.07, 23:49 Jedyne imie jaki wg mnie moglo by byc powodem do wstydu to ALFONS Powod wiadomy Inne "kontrowersyjne" imiona - moga sie podobac lub nie podobac ale raczej nie ryzykowalabym stwierdzenia ze ktos moze sie go wstydzic lub nie. Tym bj. jesli ma to dotyczyc dzieci ktorym czesto gusta sie zmieniaja. Osobiscie bedac w wieku przedszkolnym nienawidzilam swojego imienia i bardzo sie go "wstydzilam" :lol: (tak przez pol roku mniej wiecej) a szczytem moich marzeń bylo imie " Marzenka" ew. "Bożenka". Nie ujmujac niczego tym imionom - dzis dziekuje niebiosom (i mamie) ze jednak tak na imie nie mam Wiec uwazam ze dzieci moga sie "wstydzic" imienia a potem je pokochac (lub odwrotnie) I nawet "Dezyderat" moze byc ze swojego imienia dumny a taki "Marek" uwazac swoje imie za okropne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić IP: *.dsl.club-internet.fr 19.11.07, 14:52 Imiona, ktore nie budza mojej szczegolnej sympatii to Mariola ( szczegolnie z wymowa Maryjola), tudziez Jolanta i Wioleta. Gdybym nosila jedno z nich, zastanowilabym sie nad zmiana. Polska wersja Genevieve, duzo traci jako Genowefa. Alfons i Adolf - wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: imiona których dzieci mogłyby się wstydzić 19.11.07, 16:07 Wydaje mi się, że można się wstydzić imion, które często nadawane są pieskom, na przykład Sara albo Maks. Ale to może dlatego, że akurat takich znam kilka. Sąsiad dał imię suczce 'Agata' i uważam, że to on popełnił faux pas. Odpowiedz Link Zgłoś