krimhilda 24.10.07, 13:56 Jak Wam sie podoba Kai? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Kai 24.10.07, 15:09 A można w Polsce Kai, a nie Kaj? U Andersena na pewno mamy tę drugą wersję, tzn. w tłumaczeniach Andersena, które ja znam. Wszystkie Kaje (i męskie i żeńskie, z Kajetanem włącznie) kojarzą mi się kocio, nic na to nie poradzę - ale ja bardzo lubię koty, więc to nie jest skojarzenie ośmieszające czy obraźliwe. Forma Kai kojarzy mi się jeszcze z Katolicką Agencją Informacyjną, taki ma skrót (podawany czasem w gazetach). Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Kai 24.10.07, 15:22 Wole w wersji Kajetan ze zdrobnieniem do Kaja Pierwsze skojarzenie to Kaj (Kai) i Gerda... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kai 24.10.07, 15:26 Wcale - ale może w innych warunkach językowych wygląda naturalnie. Po polsku imię w tej pisowni powinno się wymawiać przez krótkie "i", a więc dokładnie tak, jak wymieniony wyżej zkrót od Katolickiej Agencji Informacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: Kai 24.10.07, 15:50 Akurat ostatnio zainteresowalo mnie to imie, choc znalazlam info ze jest niemieckie to podoba mi sie, choc mieszkajac w Polsce nie dalabym dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Kai 24.10.07, 17:34 Ja rowniez zyje obecnie za granica i mam partnera cudzoziemca, wiec imie typowo polskie dla ewentualnego dziecka nie wchodzi w moim przypadku w gre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Kai IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 08:43 Kaj mi się podoba, Kajetan jeszcze bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Kai 25.10.07, 09:53 Kai w tej pisowni kojarzy mi się z serialem SF "Lexx" sprzed paru lat. Automatycznie dodaję za nim "Ostatni z Brunnen G". Bohater był zabitym i sztucznie ożywionym mordercą, mającym parę tysięcy lat i bardzo dziwną fryzurę. Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: Kai 25.10.07, 10:46 Jeszcze mi się przypomnialo, iż mąż naszej Kasi Figury nazywa się Kai Schoenhals Odpowiedz Link Zgłoś