Gość: lejla81 IP: *.chello.pl 13.11.07, 23:43 Mam pytanie, głównie do przeciwniczek imion tradycyjnych, bo widzę, że wielu z Was to imię się podoba - czy konkretnie Staś budzi w Was wielkie opory? Czy bardzo staroświecko się Wam kojarzy? Czy raczej ujdzie i są gorsze... Chciałam tak nazwać synka, ale tak sobie myślę, że jak ma mnie w przyszłości za to wyklinać, to może warto zastanowić się nad jakimś imieniem budzącym mniej emocji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Staś? 14.11.07, 00:22 Nie zaliczam się do przeciwniczek tego imienia, wręcz odwrotnie, ale chcialabym podkreślić, iż jest ono obecnie na tyle popularne, że nie ma co się obawiać o jego recepcję. Dla rówieśników naszych dzieci będzie jedno z najbardziej typowych imion ich pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: Staś? IP: *.chello.pl 14.11.07, 00:30 Ech, Gaudencjo Mój drugi typ to Mikołaj, który jest jeszcze bardziej popularny od Stasia. Naprawdę wymyślenie odpowiedniego imienia dla dziecka to koszmar ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Re: Staś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 04:16 Dziś Stanisław nikogo już nie dziwi, może część starszego pokolenia, a że jego popularność będzie stale rosła, to będzie coraz bardziej zwyczajne. Z drugiej strony do pierwszej dziesiątki w całym kraju nie prędko powróci i nie ma obaw, że stanie się drugim Jakubem- może za kilkanaście lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Staś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 12:11 Błażej też się robi niebezpiecznie popularny, Wojtuś jakoś nie a to bardzo sympatyczne imię. Jeśli chodzi o Stasia - nie podoba mi sie pełna forma tego imienia Stanisław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: Staś? IP: *.chello.pl 14.11.07, 13:21 W sumie zanim Staś stanie się Stanisławem dużo czasu w Wiśle upłynie... Też się zastanawiałam jaka może być forma tego imienia dla nastolatka. I jest przecież całkiem rozsądnie brzmiący Staszek (o Staśku nie mówię, bo to tak trochę "wieś śpiewa i tańczy"), a gdyby się chciał mocno snobować i zobcokrajowić to może być nawet Stan! Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Staś? 15.01.08, 19:35 Na 4,5 letniego Stasia z mojej okolicy mówią Stachu. Moim zdaniem bardzo to do niego pasuje . Mi imię Staś bardzo się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: Staś? IP: *.chello.pl 14.11.07, 13:14 Wojtusiem jest ojciec mojego synka i chociaż imię jest bardzo ładne, to wolelibyśmy, żeby dziecko nie było Wojtkiem juniorem. Błażeja też braliśmy pod uwagę... A co myślicie o Nikodemie? Uff, dobrze, że jeszcze kilka tygodni na zastanowienie się. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Staś? 15.11.07, 01:50 Rzeczywiście Wojtuś w takim razie niewskazany jest. Nikodem - nie wiem, czy go polecać, czy nie; w pewnym momencie miałam wrażenie, że robi sie względnie popularny w środowiskach nikolowych, ale trudno powiedzieć do końca, jak to jest. Błażej osobiście podoba mi się bardziej, ale to Wasze dziecko. A Bolesław? Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Gaudencjo 15.11.07, 11:41 Bolesław raczej nie, zastanawiam się jeszcze nad Radosławem (oj, chociaż właśnie mi się teraz skojarzyło, że są różne Radki Majdany itp ), ale chyba już synek zostanie Stasiem. Narzeczonemu podoba się Olaf, mnie nie bardzo. Jako slawistka jestem zwolenniczką słowiańskich imion. Właśnie, Gaudencjo, jest u południowych Słowian takie imię dość popularne zresztą: "Zoran", u nas był kiedyś taki etnograf Zorian Dołęga-Chodakowski, co prawda był to tylko jego pseudonim, ale zawsze. Niestety w żadnej internetowej księdze imion nie mogę znaleźć takiej formy. W zasadzie odpowiednikiem Zorana powinien być po polsku Zorzan i nawet znalazłam Zorzannę, ale Zorzana, ani Zoriana, ani Zorana nie (chociaż w księdze na Onecie są uwzględnione takie imiona jak Duszan czy Radowan). Myślisz, że coś takiego w ogóle u nas istnieje? Że dałoby się dziecku tak dać na imię? Nie martw się nie mam zamiaru tego zrobić, takie teoretyczne rozważania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo 15.11.07, 18:16 Spolszczony Zoran winien być faktycznie Zorzanem - wśród staropolskich imion nie ma jego odpowiednika. Spotkałam się jeszcze z tłumaczeniem Zorana na Aureliusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martita Re: Staś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.08, 23:53 A ja własnei o Wojtusiu albo o Błazęju myśle dla ewentualnego potomka kiedys tam Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Staś? 15.11.07, 15:46 Stanisław to bardzo ładne imię zarówno dla dziecka - Staś, nastolatka - Stasiek, jak i dorosłego faceta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Staś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 22:51 Staś jest bardzo fajny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: Staś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 10:09 Mnie się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Staś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 10:16 Mnie srednio sie podoba, ale jestem osłuchana z tym imieniem. W rodzinie 3 osoby są o tym imieniu. Stanisław - Stasiek, Staszek, Staszko, Stachu, Stasiu, StaŚ,Staśko. Nie unikniesz formy Stasiek. Zresztą przeciez brzmi normalnie. Dla mnie jest to jak najbardziej normalne imie. Na nastolatka mogą wołac - Stasiek,Staszek, Stachu. Z imion proponowanych fajny wydaje mi sie Nikodem,ale robi sie popularny. Olaf jest tez fajny. a co powiesz na Olgierda? Odpowiedz Link Zgłoś
zurawina100 Re: Staś? 16.11.07, 11:41 Mnie się podobają wszystkie zdrobnienia oprócz Staszka, mój Staś nie lubi jak się do niego mówi Stachu,ale jak będzie dużym Stasiem myślę że polubi Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: Staś? 16.11.07, 12:22 Oj, zurawino, Staś i Dobrochna... Cudo! Chyba ściągnę od Ciebie w przyszłości to imię dla córeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: Staś? 16.11.07, 12:20 Olgierd kojarzy mi się z ogierem, ale w sumie to chyba nie jest dla chłopca specjalnie złe skojarzenie Do Olafa jakoś nie mogę się przekonać. Negocjacje są w każdym razie w toku ale ja już chyba jestem zdecydowana na Stasia. Dam znać za kilka tygodni, jak się Młody urodzi na co ostatecznie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
zurawina100 Re: Staś? 18.11.07, 00:24 Dobra decyzja bo wszystkie Staśki to fajne chłopaki!! Serio Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Staś? 18.11.07, 13:24 jedno z moich ulubionych imion. jeśli będę mieć syna - 100% będzie Stasiem. Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Staś? 19.11.07, 09:35 Jako mama Stasia raczej zaliczam się do zwolenniczek tego imienia Pracuję z dziećmi i znam 2 Stasiów-nie słyszałam by dziecko jakoś ich wyśmiewały. Na tle wielu innych, serialowych imion nie jest wcale taki "odjechany" ;P Znam też dorosłego Staszka-i bynajmniej nie ma z powodu własnego imienia kompleksów ani nie był nigdy z tego powodu szykanowany w szkole. Wielu ludzi nazywa dziś swe dzieci bardzo oryginalnie i maluchy ( w szkołach, przedszkolach itd) już się do tego przyzwyczaiły w dużym stopniu. Powoli przestają dziwić imiona jeszcze niedawno uważane za staroświeckie czy dziwaczne Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_stasia Re: Staś? 15.01.08, 16:36 Jak tylko zaszłam w ciążę mówiliśmy do brzucha "Stasiu". Uważam, że jest to bardzo ładne męskie imię i ma dużo zdrobnień. A mój Staś na świat przyjdzie już za 2,5 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Staś? 21.03.08, 10:41 Mnie się imię Staś bardzo bardzo podoba Podobnie jak i inne imiona, hmm wiejsko-starodawne Jak na razie mam Antosia, imię z tej samej bajki Staś jest super, można mówić Staś, Staszek, Stach... Fantastyczne! Odpowiedz Link Zgłoś