lucy_cu Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 11:47 Patrz sygnaturka. Chłopcy nazwani tak "z sufitu", bo nam się podobało i już. Dziewczyny mają imiona po prababciach- Emilka po mojej babci, Tereska po babci męża. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 12:43 filip józef czasem mówimy na niego ziutek dla mnie ważne było żeby pierwsze imię nie było bardzo popularne, ani bardzo dziwaczne, żeby nie sprawiało problemów z wymową i pisownią - w polsce jak również za granicą; żeby pasowało zarówno do dziecka jak i dorosłego, oraz aby nie było bardzo długie (mamy długie nazwisko) podobają mi się też różne bardzo nietypowe imiona, ale nie nadałabym ich mojemu dziecku bo kiepsko brzmiałyby w połączeniu z naszym nazwiskiem (pasują do niego raczej imiona proste, tradycyjne) Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 12:58 A ja mam Gabrielę Mariannę, Laurę Eugenię i Mariannę Teresę. Oczywiście nie wołamy podwojnymi imionami Odpowiedz Link Zgłoś
d0oti Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 13:46 Nie czytałam wszystkich postów, możliwe, że to imię już padło. Moja córeczka ma na imię Amelka. Ślicznie Odpowiedz Link Zgłoś
opium74 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 14:00 ja nigdy ie dalabym dziecku na imie Amelia: pl.wikipedia.org/wiki/Amelia_%28medycyna%29 no i powalaja mnie połaczenia super, hiper oryginalnych imion z pospolitym nazwiskiem: Fabienne Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
gulorak Re: Nietypowe imiona 04.12.07, 14:20 A ja nadałam synkowi stare,polskie imię Sławomir,na drugie Paweł, kiedyś bardziej popularne, ale teraz nie ma żadnego innego wśród naszych znajomych małych chłopców. Nawet w szpitalu i urzędzie się dziwili. My na niego mówimy Sławuś ale jest wiele innych zdrobnień. Teraz czekamy na dziewczynkę, ale na razie nie mamy pomysłu, też chciałabym jakieś oryginalne imię... Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Marek :) 18.11.07, 13:48 jest dość nietypowe wśród chłopców w jego wieku ale ze wględu na swoją klasykę nie budzi zdziwienia; do tego jest piękne, ponadczasowe, ładnie brzmi z naszym nazwiskiem i jest ukłonem w stronę mojego śp. Taty dla dziewczynki było przygotowane imię Krysia Odpowiedz Link Zgłoś
izka1976 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 14:01 Dawid 11 lat, Adas 9 lat, Marcin 6 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
e-gosiak Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 15:44 Patrz sygnaturka. Mysle ze moja Sylwia jak dorosnie nie będzie maiała zbyt wielu koleżanek o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 16:28 Ewa i Aleksandra A miała być taka kolejnośćaweł,Ewa Natura zakpiła,są dwie cudne baby Oryginalne wokół nas:Kasandra Odpowiedz Link Zgłoś
klementynka81 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 16:43 córeczka MAJA - szkoda ze takie popularne, jak nadawalismy wydawało nam sie inaczej ale przynajmnij bardzo pasuje do naszego nazwiska za to ja mam oryginalnie: KLEMENTYNA. Troche kiepsko zdrobnic, ale przynajmniej nigdy nie znałam drugiej Odpowiedz Link Zgłoś
aloiw1985 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 17:54 mojego synka urodzilam w Dublinie. Tu tez mieszkamy choc bardzo czesto odwiedzamy polske - 4 tazy w roku. Synek ma na imie Aaron i w sumie nie obchodzi mnie czy komus sie podoba czy nie - ma to gdzies. - najwazniejsze by to jemu bylo z tym imieniem kiedys dobrze w przyszlosci. Szanuje zdania tych ktorzy nie lubia zamerykanizowanych imion - ich wybor. Ja z kolei mysle ze krzywda dla dziecka jest nazwanie go Stasiem czy Witoldem. Ale nie robie wielkich oczu - bo nie mnie to oceniac. Oceni to ow dziecko za pare lat - kiedy juz bedzie swiadome roznych rzeczy. osobiscie znam roczna Nefreteti. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 18:09 aloiw1985 napisała: > Ja z kolei mysle ze krzywda > dla dziecka jest nazwanie go Stasiem czy Witoldem. A tak z ciekawości, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Nietypowe imiona(?) Konrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 15:49 W lutym urodzi się nasz synek - ostatnio wpadło mi w ucho imię Konrad - rodzinie się nie podoba, ale nam bardzo...i chyba przy nim zostaniemy Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 18:26 Ja z kolei mysle ze krzywda > dla dziecka jest nazwanie go Stasiem czy Witoldem. Jako mama Stasia absolutnie się z tym nie zgadzam To piękne Polskie imię, można je ładnie zdrobnić. Nadaje się całkiem dobrze i dla niemowlaka i dla dojrzałego mężczyzny. O gustach się nie dyskutuje a i mnie nie bardzo obchodzi czy komuś obcemu sie to podoba czy nie. Co do Aarona-to jest dopiero imię, które może się wielu źle kojarzyć i unieszczęśliwić dziecko w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 19:00 julia78 napisała: > To piękne Polskie imię, można je ładnie zdrobnić. Owszem, ale jego polskość może być dla jednych wadą, dla innych zaletą. Na pewno nie jest to imię, które łatwo przenosi się na obcy grunt, tak jak np. Anna czy Maks. > Co do Aarona-to jest dopiero imię, które może się wielu źle kojarzyć i > unieszczęśliwić dziecko w przyszłości. ?? A dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 21:15 kaeira napisała: > julia78 napisała: > > To piękne Polskie imię, można je ładnie zdrobnić. > > Owszem, ale jego polskość może być dla jednych wadą, dla innych zaletą. Na > pewno nie jest to imię, które łatwo przenosi się na obcy grunt, tak jak np. Ann > a > czy Maks. > > > Co do Aarona-to jest dopiero imię, które może się wielu źle kojarzyć i > > unieszczęśliwić dziecko w przyszłości. > > ?? A dlaczego? Tak jak piszesz-to zależy od kontekstu kulturowego. Mi Staś się podoba a zamierzam żyć w Polsce więc uważam, że jest ok! Moja siostra mieszka w USA i ma męża Macedończyka-maja trójkę dzieci i chcieli nadać im imiona takie by dzieci nie miały przykrości w szkole, żeby im sie podobały i w każdym z 3 języków jakim się posługują brzmiały podobnie. Maja więc Krysię-Christina, Aleksandra-Alexander i Antoniego-Anthony Co do Aarona-w Dublinie może ok! Ale generalnie to Żydowskie imię i wiele osób może być z tego powodu mało sympatycznych dla dziecka a potem dorosłego. Mówię tu o realiach polskich. Dodatkowym problemem (w Polsce) jest pisownia przez aa. Generalnie uważam, że każdy powinien nazwać dziecko tak jak jemu się podoba nie zważając na naciski rodziny, przyjaciół czy obcych ludzi. Ale trzeba tez zastanowić się czy kiedyś w przyszłości dziecko na tym nie ucierpi-są imiona, które naprawdę są bardzo unikatowe i człowiek o słabym charakterze może czuć jego ciężar. Jako dziecko może byc wyśmiewane przez innych i jako dorosły też. Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 21:25 dla mnie np. takimi "odjechanymi" na maxa imionami są np. Arseniusz , Androm czy Antym. O ile o Stanisławie Aaronie czy Ignacym większość słyszała to o Arseniuszu czy Antymie słyszało raczej niewielu. Podejrzewam, że 99,9% społeczeństwa nigdy nie słyszało o istnieniu takich imion. Dziecko nazwane w ten sposób nie wiem czy nie będzie wyśmiewane przez środowisko-podejrzewam jednak, że tak Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 23:52 julia78 napisała: > O ile o Stanisławie Aaronie czy Ignacym większość słyszała to o > Arseniuszu czy Antymie słyszało raczej niewielu. Podejrzewam, że 99,9% > społeczeństwa nigdy nie słyszało o istnieniu takich imion. Dziecko nazwane w te > n > sposób nie wiem czy nie będzie wyśmiewane przez środowisko-podejrzewam jednak, > że tak Trzeba pamiętać, że w puli imion używanych imion rzadkich jest coraz więcej, zaś imiona najczęstsze, z pierwszej dziesiątki czy dwudziestki, nosi coraz mniejszy procent populacji. W dawnych wiekach (do XVIII wieku) ok. 80-90 procent populacji nosiło imiona z górnej dziesiątki, dzisiaj - tylko ok. 20-30 procent. Kiedyś najpopularniejsze imię np Jan czy Marianna nosiło ok. 25 proc. populacji. Dziś Jakub czy Julia to max. 10 procent. To proces społeczny, w innych krajach bardziej zaawansowany, ale jak inne procesy nieunikniony i u nas. Co do Aarona - jeszcze 30-40 lat temu Sara czy Dawid były nie do przyjęcia jako "żydowskie". Teraz są już normalne, a inne imiona biblijne idą w gore (np. Nataniel). Aha wydawałoby się że Zina to imię "o którym się słyszało" (to w końcu *między innymi* w Rosji i ogólnie na Wschodzie zdrobnienie od popularnej Zinaidy. A tu się okazuje często, że nawet starsi ludzie nie znają... może są z zaboru pruskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
miaa26 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 21:37 Mi się też marzył Aaron ale nie odważyłam sie. Synek na na imię Eryk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Nietypowe imiona IP: 217.41.240.* 20.11.07, 17:33 zdecydowanie sie nie zgadzam jesli Aron to przez jedno A, chyba ze to pomylka Stasiu sliczne imie ! Odpowiedz Link Zgłoś
mia007 Re: Nietypowe imiona 26.11.07, 15:34 witaj, wlasnie znalazlam Twoj watek. tez zastanawiam sie nad nadaniem imienia Mia. Chcialam sie zapytac czy nie mialas problemu z nadaniem tego imienia w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeataK. Re: Nietypowe imiona IP: *.dab.bellsouth.net 14.01.10, 18:00 Ja tez mam coreczke ktora ma na imie Maya. (mieszkam w stanach stad "y" zeby amerykanie nie mowili Madzia) W tym czasie kiedy corcia sie urodzila nie bylo to popularne imie. Nagle okazuje sie ze jest ich bardzo duzo i to nie tylko w Polskim srodowisku. Teraz oczekujemy drugiego dziecka i mam przeczucie ze to chlopiec. Imie jakie bardzo mi sie podoba to Kajetan (Kajtus, Kajtek. Jezeli dziewczynka to niemam pojecia. Chce polskie imie zeby nie gryzlo sie z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 19:01 Natasza Kaja - pierwsze imię to mój pomysł, drugie niemęża. Odpowiedz Link Zgłoś
spaska Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 19:57 U nas jest Dorotka, w sasiedztwie zadnych imienniczek nie ma, co nas bardzo cieszy... Odpowiedz Link Zgłoś
enigmatic2 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 20:06 Mia Farrow - była partnerka Woody Allena. Zagrała w filmie Polańskiego "Dziecko Rosemary" i siostra jego zamordowanej przez Mansona żony, Sharon Tate. No tak mi się skojarzyło Bardzo piękne imię! Lubię imiona dla dziewczynek, które mają samogłoski 'ia' ) A dzieci jak poniżej Odpowiedz Link Zgłoś
enigmatic2 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 20:08 nie, no poprawiam się, przecież to nie była siostra Sharon Tate. A tak naprawdę Mia miała na imię Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
margolc Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 20:38 enigmatic2 napisała: > nie, no poprawiam się, przecież to nie była siostra Sharon Tate. > > A tak naprawdę Mia miała na imię Maria. No właśnie jedna z babć mówi do niej Marysia. Odpowiedz Link Zgłoś
enigmatic2 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 21:13 haha no widzisz a tak naprawdę, to dla babci, Mia pewnie jest troszkę zbyt nowoczesnym imieniem i szuka znanego jej i powszechnego odpowiednika. na moją pierwszą córę wszyscy mówimy Oli, Olisia. a teraz babcie się pytają jak mają zdrabniać Oktawię... bo oczywiście tak ją kochają, że chcą zdrobnić jej imię. jednak w gruncie rzeczy, nie wybierałam imienia po to, by móc je później ewentualnie zdrobnić. Odpowiedz Link Zgłoś
angelik1 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 20:16 Brajan i Dzesika są raczej spolonizowane niż zamerykanizowane i dlatego nie przepadam za nimi. Jessica albo Brian podoba mi się ale polskie wersje już troszkę mniej.Ale wiem, że wynika to z zasad USC. Ja też zamiast Angeliką jestem Andżeliką.A Twoja córcia ma pięknie na imię-podobnie jak wszystkie dzieciaczki na naszym forum.A ludzie jak chcą to wszystko przekręcą. Moja znajoma ma na imię Gertruda i czasem jej imię jest pisane przez ó. A moje przez rz też widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
tobi00000 Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 21:12 Jestem nauczycielką i nieraz trafiłam na dziwne imiona. Ale w zeszłym roku to już było wyjątkowo: najpierw chłopiec - Henio później Stefan ale szczyt to bliźniaczki Amaya (czyt. Amaja) i Noemi. I na koniec Nataniel. Odpowiedz Link Zgłoś
undeadlily Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 21:38 Amaya to bardzo ładne japońskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 23:30 A Noemi to przecudne imię biblijne, sama brałam pod uwagę. Tak inne biblijne - Sara, Dawid, ale także Natan, Nataniel, Jonatan, Estera, Samuel - robi się coraz bardziej popularne (chociaz Noemi oraz tych ostatnich jest baaardzo malutko) Odpowiedz Link Zgłoś
akaef Re: Nietypowe imiona 19.11.07, 00:26 Noemi ostatnio też coraz popularniejsze, moja przyjaciółka mieszkająca we Francji ma Noemi. A ja mam Felixa (chyba jedyny w Polsce w pisowni łacińskiej, tzn. przez "x" - straszne boje mąż o taki zapis toczył w USC), Mieszka (te same panie w urzędzie po 1,5 roku odetchnęły z ulgą) i Franka, który miał być Konstancją (tak strasznie mi żal tej Konstancji, buuu, ale na Konstantego małż. się nie chciał zgodzić; zresztą na Cyryla też nie chciał). Najgorsze jest to, że Franek był pomysłem autorskim moim, a nie miałam pojęcia, że to teraz takie popularne imię No trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Do Akaef 19.11.07, 00:41 Akaef, będę bardzo wdzięczna, jeśli opiszesz dokładniej bój o X w urzędzie. Może być na priv. Plizzz? Aha - uprzejmie donoszę, że w Polsce w roku 1994 (późniejszych danych nie mam niestety) był jeden Felix przez "x" - urodzony pomiędzy 1990 a 1994, zamieszkały w ówczesnym woj. kieleckim. Odpowiedz Link Zgłoś
grupamm Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 21:59 my dalismy naszej coreczce piekne imie Julia. bylo wybrane juz od paru lat, a poniewaz nie mieszkamy w polsce nie wiedzielismy, ze jest takie popularne. w czasie ciazy wszyscy sie pytali jak damy dziecku na imie i na 'Julie', jako jedna z opcji, reagowali biala goraczka mowiac, ze nie, nie, nie, bo to takie popularne imie. no i co z tego, ze popularne?? osobiscie wole, zeby moja coreczka byla jedna z trzech Julii w klasie niz jedyna Zina (bez obrazy oczywiscie ). ale kazdy nazywa swoje dziecko, jak mu sie podoba i tyle. pozdrawiam gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Nietypowe imiona 18.11.07, 23:33 grupamm napisała: > osobiscie wole, zeby moja > coreczka byla jedna z trzech Julii w klasie niz jedyna Zina (bez obrazy > oczywiscie No bez Każdy ma wiadomo własny styl imienniczy. Ale jeśli nie mieszkacie w Polsce, to i tak w zasadzie nie ma kwestii. A imię piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: typowe 19.11.07, 00:05 Moje bąble to Rafał Addar (miało być odwrotnie ale urzędnik się nie zgodził) i Agata Patrycja. A Ozanna bardzo mi się z tych wyżej spodobało! Odpowiedz Link Zgłoś
mela42 Re: typowe 19.11.07, 00:54 Kuzynka mojego męża przeszła prawdziwy bój urzędowy, żeby dać córeczce imię Miriam. Ponoć w Polsce imię żeńskie nie może kończyć się spółgłoską..... Jest piękna Miriam. Odpowiedz Link Zgłoś
sabciass Re: Nietypowe imiona 19.11.07, 07:59 Moja Zuzia ma bardzo typowe imię, bo poprostu nam się podobało i wcale nie zależało nam na tym żeby było wyjątkowe, żadkie i niepowtarzalne. Wydaje mi się, że niektórzy rodzice czasem przesadzają. Ostatnio słyszałam, że jedni rodzice sądzili się z urzędem, bo chcieli dać dziecku na imię Dąb. A na porodówce leżał ze mną chłopczyk o imieniu Ruben. Sama mam raczej żadkie imię i nie zawsze jestem za to wdzięczna rodzicom. Warto o tym pomyśleć, gdy się daje dziecku nietypowe imię, bo to w końcu ono będzsie z nim żyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Nietypowe imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.07, 18:49 Kiedy 19 lat temu urodziłam córkę i nazwałam ją Klaudią wszyscy się dziwili moja mama nie mogła zapamiętać imienia nazywała ją różnie/mieszkam w małej górskiej miejscowości chociaż bardzo znanej to jednak imiona nadaje się tradycyjne Kasia Ania itp/.Teraz znowu urodziła mi się córka i dostała imię Oliwia dosyć popularne ale u nas jest tylko jedna 9letnia.Miała być Gabriela ale jest ich już chyba cztery z jednego rocznika więc zrezygnowałam.Mnie podobała się Ida ale nie została zaakceptowana przez męża i dzieci starsze Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Nietypowe imiona 19.11.07, 22:48 mój syn ma na imię Zbyszko.Imię budzi nie tyle zdziwienie co zaskoczenie.Niektórzy(rzadko) myślą że to Zbigniew ale są w błędzie z którego ich wyprowadzam.Jeszcze nie zdarzyło mi się żeby ktoś źle zareagował jak to imię usłyszał.Ja je ubóstwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Nietypowe imiona IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.01.10, 07:45 Moja Zuzia ma bardzo typowe imię, bo poprostu nam się podobało i wcale nie zależało nam na tym żeby było wyjątkowe, żadkie i niepowtarzalne. Wydaje mi się, że niektórzy rodzice czasem przesadzają. Ostatnio słyszałam, że jedni rodzice sądzili się z urzędem, bo chcieli dać dziecku na imię Dąb. A na porodówce leżał ze mną chłopczyk o imieniu Ruben. Sama mam raczej żadkie imię i nie zawsze jestem za to wdzięczna rodzicom. Warto o tym pomyśleć, gdy się daje dziecku nietypowe imię, bo to w końcu ono będzsie z nim żyło. popieram cie !!! Niektorzy rodzice GLUPIEJA w poszukiwaniu oryginalnosci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nietypowe imiona 18.01.10, 20:08 Też jestem przeciwna żadkim imionom. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Nietypowe imiona 26.03.10, 13:06 Gość portalu: xxxx napisał(a): > popieram cie !!! Niektorzy rodzice GLUPIEJA w poszukiwaniu oryginalnosci!!! a inni głupieją naśladując mody, bo podoba im się tylko to co innym. stąd kolejne zastępy Julek, Zuź, Kubusiów itp. cóż, kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emila Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 19:12 Mam syna ktory nazywa sie Olivier teraz jestem w ciazi i jesli bedzie dziewczynka nazwe ja Livia.Nie martw sie Mia to nie jest dziwaczne imie dla mnie bardzo sie podoba.Nie zwracaj uwagi na innych i na reakcje liczysz sie ty i twoje dziecko.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Maura 22.11.07, 14:49 W sklepie słyszałam, jak Pani woła do swojej córki MAURA. masakra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elmo Re: Nietypowe imiona IP: *.punkt.pl 23.11.07, 20:00 A ja niespecjalnie rozumiem, czym kierują się ludzie, nadając takie dziwaczne imiona dzieciom. Warto pomyśleć o tym, czy dziecku w przyszłości będzie się podobało, i czy inne dzieci nie będą się z niego śmiały. Z drugiej strony nadawanie pospolitych imion jest banalne, a dziecko wygląda, a raczej brzmi jak miliony innych ludzi. Ja osobiście jestem więc zwolennikiem rzadkich imion, ale powszechnie znanych i akceptowanych (koniecznie znajdujących się w kalendarzu). Tak więc imię Mia jest dla mnie dziwactwem i spełnianiem własnych zachcianek rodziców. 'Bo im się podoba...'. Najważniejsze jednak aby podobało się osobie, która ma je nosić. Imię jest na całe życie. Wyobraźcie sobie człowieka, który za każdym razem podając imię w urzędzie czy gdziekolwiek indziej, musi wciąż odpowiadać na pytanie 'jak???' Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin0 Re: Nietypowe imiona 24.11.07, 10:27 Moja coreczka ma na imie Jasmin,wszyscy znajomi jak sie urodzila i slyszeli to imie mowili ze to chlopiec bo imie nie konczy sie na "a".Jednak razem z mezem jestesmy zadowoleni z tego imienia jest inne i brzmi fajnie,mimo iz nie wszyscy wymawiaja je poprawnie.W skucie mowimy na nia Jasia Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: Nietypowe imiona 24.11.07, 11:20 Moj pierwszy syn ma na imie Rafał Robert, teraz czekam na drugie, ktore urodzi sie poza granicami kraju i tamtez bedzie mieszkac, na razie mamy malo propozycji: Melissa, Stella dla chlopca Vito (włoskie) poniewaz mamy wloskie nazwisko. Mnie sie podoba jeszcze Clarissa - Klarysa. Podam jednak przyklad corki kolegi (11 lat). Ma na imie TULIA, to tez imie wloskie, choc raczej od dawna nie w uzyciu. W domu wolaja na dziecko TULKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cacharel Re: Nietypowe imiona IP: *.kablowka.waw.pl 24.11.07, 13:32 BLANDYNA najbardziej nietypowe jakie znam u dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Nietypowe imiona IP: *.555.pl 26.11.07, 13:49 witaj,własnie spodziewam sie syna a mój mąz chce zeby nosił imie kosma-wzsyscy sie dziwia ja tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olgao6 Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 14:08 mam synka Rocha (zdrobnienia: Roszek, Rożek, a nawet Groszek )) a oczekuję córeczki, i nie jestem jeszcze zdecydowana: Jagna, Bogna, Marika, Mia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuśka Re: Nietypowe imiona IP: *.netrun.cytanet.com.cy 28.11.07, 11:57 Jestem szczęśliwą mamą córeczki.Rodzina podsyłała rózne propozycje imion ale od zawsze miała być Aida i jest Aida,Aidusia,Aidunia, Adzia.Imię to oznacza-nagrodę.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Nietypowe imiona IP: *.mielec132.ptc.pl 26.11.07, 14:20 Mi też bardzo podoba sie imię Mia. czy jest ono w kalendarzu, albo może ktoś wie kiedy są imieniny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braxa Re: Nietypowe imiona IP: *.gprs.plus.pl 26.11.07, 17:37 witam.obecnie jestem w ciązy i dziewczynce chciałabym dać na imie kira.czy ktoras zna dziewczynke o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 17:26 Nie znam, ale moja sąsiadka nma suczkę o tym imieniu i nie wiedziałam nawet, że to imię "ludzkie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamajovana Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 15:30 JOVAN, czyli Jan.Ale On jest pół Polakiem,pół Serbem.Jovanek,Joca,Jocko.Nam się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelika Re: Nietypowe imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 15:38 U nas jest dopiero nietypowo Synek 9 lat-Milan Coreczka 2 latka-Nela Coreczka 1 miesiac-Diana Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asentra Re: Nietypowe imiona IP: *.kolornet.pl 27.11.07, 20:50 Witaj, sama mam tzw. nietypowe imię. Twoje wątpliwości są sluszne niestety, piszę to na podstawie swoich wspomnień z czasow kiedy byłam małą dziewczynką. Nigdy nie zapomnę jak nowo poznawane dzieciaki pytały po tysiąc razy "JAK?!" gdy podawałam swoje imię, przedstawiając się. Dzieci potrafią być bardzo okrutne, a ich tolerancja na przejawy inności jest... żadna... Ja sama się wtedy czułam jakbym była tą INNĄ, dziwną( Wiem, że to Cię nie pociesza... ale denerwuje mnie, że rodzice zaspokajają swoje egoistyczne fanaberie przy pomocy dziecka. Zamiast tysiąc razy zastanowić się "czy mojemu dziecku będzie dobrze, łatwiej w życiu z takim imieniem" myślą tylko "czy mi będzie dobrze, a jak mi się podoba tzn., że jest ok" <ściana> A później dzieciak już na starcie musi udowadniać, że TYLKO imię jest dziwne a nie on sam. Może dla osób "z boku" wyda się to przesadą, ale ja to przeszłam i z reką na sercu wolałabym się nazywać jak jedna z tysięcy Ziutek... Piszesz, że wiekszość ludzi reaguje dziwnie na to imię... Rozumiem, że znowu to Tobie-dorosłej jest źle z tym, że inni-dorośli tak reagują. Zostaw swoje odczucia na marginesie i pomyśl jak będzie reagować ta "większość ludzi", ale ludzi-rówieśników, dzieci. To jest ważne! Ewentualne krzywe spojrzenia na Ciebie jako tę, która dała dziwne imię są naprawdę mniej istotne od krzywych spojrzeń na tę która ma dziwne imię i pewnie sama też jest dziwna... No cóż.. chciałabym zakończyć to jakoś pozytywnie.. dobrze, że choć to imię nie wywołuje śmiechu albo dziwnych skojarzeń (poza mijaniem.. czegos W sumie lepsza Mija niż bodajże.. Eufrozyna, albo bardziej swojsko brzmiące Eugenia Życzę dużo szczęścia w życiu i wiary w siebie Twojej Córeczce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rolmaks30 Re: Nietypowe imiona 28.11.07, 11:03 Witam gdy urodził sie mój syn i dałam mu na imię Błazej kazdy z otoczenia mówił mi ze dziewne inne ,to było 7 lat temu teraz kto kolwiek słyszy mówi ladne imię ,wiec niema sie czym martwic co ludzie mówia wazne ze nam sie podoba .Pozdrawiam wszystkie mamay które dały dziwne imiona swoim pociechą Odpowiedz Link Zgłoś