ptosia 21.12.07, 16:29 Witam Wiemy już na pewno, że nasz dzidziuś to dziewczynka Szukamy imienia dla niej, ale na żadne nie umiemy się zdecydować. Mąż proponuje Polę, a ja jakoś nie jestem przekonana. Chciałabym Idalię albo Łucję. A może Wy macie jakieś inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana1 Re: Pola...??? 21.12.07, 17:13 Łucja bardzo mi się podoba! Idalia i Pola nie lubię tych imion Ewentualnie Ida. Pola brzmi za bardzo zdrobnieniowo, poza tym nie pasuje do dorosłej kobiety IMO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Pola...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 17:34 Twoje propozycje podobają mi się znacznie bardziej niż Twojego męża. Pola jest przez wiele osób odbierana jako zdrobnienie. Idalia i Łucja podobają mi się bardzo (Łucja troszkę mniej, bo trudno ją zdrabniać), ale ważne, byście znaleźli coś, co spodoba się Wam obojgu. Może Marcja? Letycja? Marcjanna? Lea? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Pola...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 18:25 Mnie się akurat Lusia nie podoba, dlatego pisałam o trudnościach ze zdrobnieniami (Idalia daje większe możliwości najróżniejszych przekształceń). Lusia kojarzy mi się sympatycznie, ale bardzo babciowo, bo taką właśnie formą (nie od Łucji) nazywana jest moja babcia. Co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Pola...??? 21.12.07, 19:31 Łucja i Idalia bardzo ładne, Pola nie podoba mi sie lepsza juz jest Paula. Inne moje propozycje: Lilia Liwia Laura Kalina Ramona Adelina Kornelia Noelia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pola...??? 21.12.07, 21:31 Zarówno Idalia jak i Łucja biją Polę o głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pola...??? 22.12.07, 10:03 Hej )) Jak miło usłyszeć, ze zasłużone foremki się rozwijają (rodzinnie ). Moze Emma spodoba się Wam obojgu? A spośród imion, które wymieniłaś, najbardziej podoba mi sie Idalia, potem Łucja, a Pola wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pola...??? 22.12.07, 11:21 Odrzuciłabym Polę. Wybrałabym chyba Łucję, chociaż Idalia też jest bardzo ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam ostrożnie :) 22.12.07, 13:12 tylko jeśli chodzi o Idalię to nastawcie się, że imię będzie przekręcane (były ze 2 wątki) Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: Pola...??? 22.12.07, 11:50 Mi najbardziej podoba się Łucja-kojarzy mi się miło z serią książek C.S. Lewis'a - "Lew czarownica i stara szafa". Idalia nie podoba mi się w ogóle, a Pola brzmi jak zdrobnienie od Pauliny Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Pola...??? 22.12.07, 13:50 Pola mi się bardzo podoba, ale raczej jako zdrobnienie od Apolonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mys Re: Pola...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 23:02 Od Pauliny raczej Paula, Pola to zdrobnienie od Apolonii, jak napisano już wyżej. Imię to upowszechniła Pola Raksa... i dlatego też nie mogę się zgodzić, że nie pasuje do dorosłej kobiety. Wręcz przeciwnie, wydaje mi się to imię bardzo kobiece. Ale nie popieram robienia samodzielnych imion ze zdrobnień Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafka1973 Re: Pola...??? 01.01.08, 23:24 Z Twoich propozycji wybrałabym Łucję, ale to nie mój typ. Nie podoba mi sie ani Pola, ani Idalia. Z imion dla dziewczynki podobają mi się: Edyta Michalina Stefania Matylda Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Pola...??? 02.01.08, 16:57 Mys prędzej Paulina od Pauli. Jak widzę imię Łucja, to od razu przychodzą mi na myśl: Blanka, Klara i Laura. Te cztery imiona jakoś tak pasują mi do siebie. Proponuję oczywiście moje, czyli Paula. Imię Pola kojarzy mi się z polem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Pola...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 15:34 Pluskotko nie wiem dlaczego ale Paula bardzo kojarzy mi się z serialem brazylijskim i już chociażby z tego powodu wybrałabym Polę mimo pewnych skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwciaaa12 Re: Pola...??? 04.01.08, 20:47 Łucja,owszem ładnie Mnie podobają się imiona : Zuzanna,Gabriela,Nela,Michasia,Pola też mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka3333 Re: Pola...??? 16.01.08, 12:22 A to się rozbawiłam ) Tak się składa, że mam trzy córki: Idę, Polę i Emmę. Emma zupełnie malutka, więc nie wypowiem się na temat "używalności" tego imienia w życiu codziennym natomiast co do pozostałych, to znakomicie się sprawdzają przy długim nazwisku, dają się zdrabniać na wiele sposobów no i nie ma zbyt wiele imiennniczek w otoczeniu. Choć Pola w szkle trafiła od razu w pierwszej klasie na drugą Polę i siedzą razem w ławce Oczywiście setki razy musiałam prostować, że Ida to nie Iga czy Iza a Pola to nie Paula. Mam nadzieję, że Emma nie będzie się nikomu już jakimś innym imieniem kojarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Pola...??? 16.01.08, 12:40 Łucja nie podoba mi sie zupełnie. Pola w zasadzie tez . Z tej listy jedynie Idalia, chociaz też nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Pola...??? IP: *.media4.pl 19.01.08, 20:02 Twój mąż ma dobry gust. Pola to piękne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Pola...??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 15:31 Zdecydowanie Pola. Jeśli chodzi o Idalię to ja osobiście wolę Idę. Odpowiedz Link Zgłoś