Gość: luna IP: *.smrw.lodz.pl 05.01.08, 15:10 W statystyce raz pojawiło się imię Kaj. Co o nim sądzicie ? Pozdrawiam luna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: baśniowe imię 05.01.08, 17:11 Jestem nieobiektywna, bo to imię mojego kota (ściągnięte z wierszy o Kai Joanny Kulmowej - moich ukochanych wierszyków z dzieciństwa). I imiona Kaj lub Kaja podobają mi się jako imiona dla kotów. Dla ludzi - mniej. Kaja dla dziewczynki - jeszcze jakoś ujdzie (cały czas wyrażam moje subiektywne odczucia), ale Kaj dla chłopca brzmi mi zdrobnieniowo... Nie wyobrażam sobie dorosłego faceta o takim imieniu. I nie nadałabym takiego imienia synowi, mimo że uwielbiam "Królową Śniegu", tak samo nie nazwałabym córki Śnieżką na cześć bohaterki innej ukochanej bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: baśniowe imię 05.01.08, 17:37 Zgadzam się z przedmówczynią Ale z przyjemnością używałabym zdrobnienia Kaj dla malutkiego Kajetana czy Kasjana. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa Re: baśniowe imię 05.01.08, 19:36 To imie dosc popularne w Niemczech, w formie Kai. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: baśniowe imię 06.01.08, 14:38 Kaj jest dla mnie zdrobnieniem Kajetana, jestem z tym imieniem bardzo osłuchana w formi Kai, Cay, Kay - tak bywa pisane w Niemczech. W związku z tym nie widzę w nim nic baśniowego. Podobne odczucia mam wobec Gerdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: baśniowe imię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.08, 10:07 Ładnie ale Gerda już mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś