Gość: malaMi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.08, 12:10 mialam nadzieje ze to nie zastapi a jednak ehhhh... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: nie lubie imienia mojego synka:( 19.03.08, 12:20 Ale dlaczego nie lubisz? Może to chwilowy kryzys? Przecież chyba podobało Ci się, gdy je nadawałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: nie lubie imienia mojego synka:( 19.03.08, 12:20 To po co go tak nazwałaś? A właściwie jak? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: nie lubie imienia mojego synka:( 19.03.08, 15:31 Może po prostu dało Ci dzieciątko w kość i teraz masz go dosyć? Napisz coś więcej... A podobało Ci się to imię, gdy je nadawałaś, czy tylko "mogło być"? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: nie lubie imienia mojego synka:( 19.03.08, 22:44 Do wszystkich powyższych pytań dorzucę jedno - czy możesz zdradzić, co to za imie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malaMI Re: nie lubie imienia mojego synka:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 12:16 moj synek to Wincenty teraz wolalabym zeby nazywal sie Jan Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 Re: nie lubie imienia mojego synka:( 20.03.08, 12:19 nie jestem pewna sprawdz - ale jesli syn nie skonczyl 6 miesiecy mozna bez problemu zmienic imie - to czas dla rodzicow by sie zastanaowili czy napewno im odpoiwada to imie mozesz zmienic na jan Odpowiedz Link Zgłoś
ksenja1 Re: nie lubie imienia mojego synka:( 20.03.08, 16:53 Po upływie 6 m-cy też można zmienić imię, trzeba złożyć podanie w którym należy uzasadnić decyzję. Najlepiej napisać, że zwracacie się do niego tym nowym imieniem i że dziecko reaguje właśnie na to nowe imię. Wiem coś o tym, bo przechodziliśmy przez to... Nie jesteś sama... Wydaje mi się, że wiem jak się czujesz... Pozdrawiam! Trzymaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: nie lubie imienia mojego synka:( 20.03.08, 16:59 A co się stało, ze zmieniłaś zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: nie lubie imienia mojego synka:( 20.03.08, 20:15 Ech. Dziecko sie kocha takie jakie jest, zwlaszcza swoje. Lacznie z imieniem. Teraz imie ci sie nie podob ... A pozniej?? Moze miec odstajace uszy? i co? Moze w nastoletnim wieku bedzie obsypany pryszczami? Moze miec nie takie oczy jak bys chciala, brazowe zamiast zielonych i co? Moze bedzie fanem muzyki klasycznej i nie bedzie sluchal tego co bys chciala. Moze lubisz bardziej wysokich, a on bedzie niski. Moze bedzie lubial psy a nie koty. Moze bedzie mial calkiem inny gust odziezowy ... Pomysl sobie, ze ten Wincenty jest wlasnie twoj i dlatego to jest najladniejsze imie na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: nie lubie imienia mojego synka:( 21.03.08, 14:53 Za rok znów zmienisz zdanie i co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
anetad25 Re: nie lubie imienia mojego synka:( 21.03.08, 15:17 Znam rodzenstwo Wincenty i Witold mnie te imiona sie podobaja i to nawet bardzo! Sa rzadkie i moim zdaniem oryginalne! popatrz na niego i pomysl , ze przeciez taki sliczny chlopczyk jak on musi miec piekne i wyjatkowe imie!a Wincenty takim imieniem wlasnie jest skoro bylas zdecydowana w 100% gdy je nadawalas to trzymaj sie tego mocno i z duma wypowiadaj to imie przy kazdej mozliwej okazji a czy synek ma dwa imiona czy jedno? bo moze odwrocisz kolejnosc jesli juz tak bardzo Ci sie odwidzialo... ale przemysl to jeszcze raz na spokojnie! Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: nie lubie imienia mojego synka:( 21.03.08, 15:35 A jak to się stało, że przestałaś lubić to imię? Podobało Ci się wcześniej czy nie bardzo? No i - jeśli myślisz o zmianie imienia - to w jakim wieku jest dziecko - czy taka zmiana nie będzie dla niego szokiem (jeśli już zdążył się przyzwyczaić, to trudno mu będzie przyjąć do wiadomości, że od dziś nie jest Wickiem tylko Jasiem)? Odpowiedz Link Zgłoś
dagis.1 a ja cie rozumiem :) 21.03.08, 15:48 czemu tak ostro potraktowaliscie autorke watku? bez sensu jest dla mnie argument, ze dziecko kocha sie cale z imieniem - roznuca miedzu lubieniem imienia i koloru oczu dziecka jest dla mnie kolosalna!!! imie my nadajemy - koloru oczu nikt nie wybiera... jesli dziecko nie jest zwiazene jeszcze z iminiem bo np jest male czemu autorka ma sie meczyc z tym ze jej sie nie podoba?? (to jedyny sensowny argument ktory tu wyczytalam) piszecie tak jakby autorka byla jakas pskudna matka - a jej po prostu nie podoba sie imie synka. czy tak trudno to zrozumiec? moze ulegla chwilowej modzie, czyjejs namowie lub nie przemyslala tego - to nie nzaczy ze nie kocha syna!!! i ze trzeba tak ostro traktowac jej pytanie... ja bym zmienila imie gdyby nie podobalo sie imie mojego dziecka. a to czy sie podoba czy nie nie jest obiektywna opinia - co z tego ze wam sie podoba jak autorce nie???? malaMi jak ci sie nie podoba a dziecko na tym nie ucierpi to zmien! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: a ja cie rozumiem :) 26.03.08, 19:38 Moze za ostro pojechalam po autorce. Ale napisala"ze myslala, ze nigdy to nie nastapi". Czyli jednak sie chyba podobalo na poaczatku i dlatego nazwala tak a nie inaczej. Gust sie moze zmienic. Za 5 lat pewnie bym nadaa inne imie, nie to, ktore nadalam rok temu. Przed 15 laty mialam tez inne typy. Za 10 lat co innego bedzie mi sie podobac. I byc moze imie synka tez mnie juz nie bedzie sie tak bardzo podobac za jakis czas - ale nie bede mu przeciez zmieniac imienia, bo mi sie gust zmienil i teraz wole imiona staropolskie/modne/niespotykane/zagraniczne. Bedzie dla mnie swietnym i ladnym imieniem - ale juz z innego powodu - dlatego, ze to imie mojego dziecka. A nie dlatego, ze jest na pierwszym miejscu osobistej top-listy imienniczej. Rownie dobrze moze sie objawic jakis polityk, beznadziejny aktor albo inny znany kontrowersyjny osobnik - i obrzydzic mi imie syna. Ale wtedy tez nie bede rozpaczac nad swoim wyborem iles lat temu i nie bede pedzic do urzedu, zeby zmieniac imie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lillija Re: nie lubie imienia mojego synka:( IP: *.lublin.mm.pl 21.03.08, 19:21 Czy nie jesteś przypadkiem spod znaku Panny To niezdecydowanie...A imię Wincenty podoba mi się duuużo bardziej niż Jan, które było jest i pewnie będzie oklepane. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: nie lubie imienia mojego synka:( 26.03.08, 18:24 spokojnie można zmienić uzasadniając np.że wszyscy mówią na dziecko inaczej ja zmianiałam córce jak miała 6 lat -bez problemów Odpowiedz Link Zgłoś
ksenja1 do mika_007 26.03.08, 19:17 Proszę, napisz- zmienialiście z pierwszego na drugie, czy w ogóle na inne? Czy po chrzcie? Proszę, napisz, jeśli możesz. My też przez to przechodziliśmy... Jesteśmy na świeżo po... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: do mika_007 27.03.08, 14:12 ksenja1 napisała: > Proszę, napisz- zmienialiście z pierwszego na drugie, czy w ogóle na inne? Czy > po chrzcie? Proszę, napisz, jeśli możesz. My też przez to przechodziliśmy... > Jesteśmy na świeżo po... zmienialiśmy drugie na pierwsze po chrzcie -za przeproszeniem kościołowi to chyba wisi co tam w akcie jest napisane,bo córka rok temu miała komunię i jak wół stało inne imię w akcie -powiedziałam,że zmieniłam i nikt się nie przyczepił ale spokojnie można zmienić imię na zupełnie inne i argumentować jak my -że na dziecko mówi się zupełnie inaczej jak ma w domumentach i nie chcemy żeby w szkole pogubiło się jak ma na imię,bo na "prawdziwe" nie będzie reagowało -coś w ten deseń później czeka się tylko na decyzję i odbiera nowy akt urodzenia jakieś grosze za to płaciłam Odpowiedz Link Zgłoś