anetad25 27.03.08, 09:52 Dzis w domowym przedszkolu byla dziewczynka o tym imieniu. Czy to samodzielne imie i funkcjonuje w Polsce? wiecie ile jest nadan tego imienia? podoba Wam sie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donmari Re: Donna 27.03.08, 21:10 Mam nadzieję, że jest to urobione od czegoś zdrobnienie. Jako pełnemu imieniu mówię nie. A właśnie, jakie imiona można zdrabniać do Donny? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Donna 27.03.08, 21:17 Aldonnę, Primadonnę i Belladonnę (NMSP). Donna to dla mnie tylko i wyłącznie "pani" po włosku. Nadań jest 9. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Donna 27.03.08, 21:18 Dla mnie to również pani po włosku. Czy przypadkiem w serialu Beverly Hills nie było Donny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Donna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 19:41 byla wlasnie kojarzy mi sie z beverly hills tori spiling ja grala mi to imie sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
krimhilda Re: Donna 29.03.08, 20:07 abiela napisała: > Dla mnie to również pani po włosku. Chyba "kobieta" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Donna 30.03.08, 17:22 Dla mnie jednak "pani" - nie przekonuje mnie tłumaczenie nazw postaci z Don Giovanniego jako "Kobieta Anna" i "Kobieta Elwira", ani również "Mężczyzna Jan" i "Mężczyzna Oktawiusz". Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Donna 27.08.08, 13:25 krimhilda napisała: > abiela napisała: > > > Dla mnie to również pani po włosku. > > Chyba "kobieta" Nie znam włoskiego ale jednak intuicyjnie Donnę Annę tłumaczyłabym na panią Annę. Odpowiedz Link Zgłoś
malezja83 Re: Donna 29.08.08, 19:16 Moze Donata?? mialam kolezanke o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Gaudencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 19:25 "Kobieta" po włosku! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencja 29.08.08, 21:50 Pozwól sobie wyjaśnić, ze nie znam włoskiego, natomiast znam kilka oper, w których "donna" jest równie "kobietą", jak "don" - "mężczyzną" ("Mężczyzna Giovanni"?). Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Donna 30.03.08, 16:57 Dosc popularne w UK i USA w latach 60tych i 70tych a zaczerpniete wlasnie od wloskiego Dla mnie to takie strasznie nudne imie wlasnie z powodu znaczenia, no i jakos tak sie zlozylo ze poznane przeze mnie Donny najczesciej nie grzeszyly ani zbytnia inteligencja ani wyrazistym charakterem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kooperacja Re: Donna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 15:04 Ja od razu widzę wspaniałą postać - Donny z Twin Peaks, graną przez Larę Flynn Boyl. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka.3 Re: Donna 29.08.08, 19:04 Mnie to imie kojarzy sie z Donną z "Mody na sukces" Odpowiedz Link Zgłoś