Gość: emi28 IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.08, 18:57 Poza Melanią, Melisą i Amelią? Ogromnie podoba mi sie zdrobnienie, ale żadne z trzech wymienionych imion nie wchodzi w grę. Znacie może jeszcze jakieś imię zdrabniane do Meli? I jak ewentualnie zdrabniać Matyldę? Tyldzia odpada. Matysia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matylda1001 Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 05.06.08, 20:05 Kamelia to chyba kwiatek, nie imie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 05.06.08, 20:07 Była kiedyś niejaka Dama Kameliowa, która przyozdabiała się kameliami... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Matylda 05.06.08, 20:34 Matyldę znajomi zdrabniają jako Tusię i Dunię. Mela też chyba mogłaby być. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 05.06.08, 20:06 Salomeę (trochę naciągane, ale myślę, ze sensowne) Palomę, Esmeraldę (nie sądzę, żeby Ci się spodobało) Mameltę (takoż, acz z innych przyczyn) Melizandę (impresjonistyczne, jak Peleas i Melizanda) Filomelę Imeldę Gemelę - można urobić taką formę żeńską od imienia Gemelus Któreś Ci się w ogóle spodobało? Matyldę zas można zdrabniać Tyla, Tysia, Matysia... Było na forum już sporo propozycji zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.08, 20:43 DZiękuję . Nie wiem Gaudencjo, muszę się z tymi propozycjami przespać). Podoba mi się Salomea, ale męzowi nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? IP: *.lublin.mm.pl 05.06.08, 22:18 Melinda, Pamela, Emelina Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 05.06.08, 23:17 Melityna. Moze jeszcze Mirella? Odpowiedz Link Zgłoś
ninotshka Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 05.06.08, 23:22 szkoda ze imiona ktore wymienilas nie wchodza w gre - mi bardzo podoba sie Melisa i Melania a moi znajomi - rodzice Matyldy zdrabniaja jej imie Matysia Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 05.06.08, 23:24 Istnie je imię Melina...Melina Mercouri-grecka śpiewaczka Odpowiedz Link Zgłoś
ebenark Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 24.06.08, 14:33 U nas miałą być Melania lub Matylda i zostałą Matylda (Mati, Matyldka, Matysia, Matyldeczka, Matunia, Mania, Marysia-na drugie tak ma,Madzia,Mat) Może druga bedzie Melania ;_))0 Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 24.06.08, 14:41 Znajomi na Matyldą mówią,oprócz popularnych zdrobnień Matysia oraz Motylek Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 24.06.08, 15:14 Moja siostra miała sukę o imieniu Melody, na którą wołało się Mela. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 24.06.08, 15:30 Po polsku Melodia Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 24.06.08, 16:03 Emi, no jak to? Melissa rzecz jasna )))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? IP: *.fdk.airbites.pl 24.06.08, 16:38 Spotkałam się ze zdrabianiem Matyldy do Matylki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.08, 22:21 )))Nie będę Cię powlielać)) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 25.06.08, 13:08 annajustyna napisała: > Po polsku Melodia Melody funkcjonuje zresztą jako w angielskim jako imię żeńskie. O żadnej polskiej Melodii nie słyszałem, ale może by przeszło? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 29.06.08, 21:33 Jest za to Alodia Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 25.06.08, 12:26 U mnie w rodzinie tak zdrabniają Henrykę )) Od 'Hesia, kurze ścierać! Mela, gamy!' Aczkolwiek nie wiem czy to nadal zdrobnienie, czy już przezwisko )))) Ale poważnie, to pierwsze, co mi przychodzi na myśl to Melania. Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 27.06.08, 18:54 słyszałam o zdrobnieniu Maka (od Matyldy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julie1789 Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 12:56 Dla mnie pierwsze zdrobnienie kojarzące się z Matyldą to wymieniony już przez kogoś Motylek Między innymi dlatego podoba mi się imię Matylda. Nad innymi zdrobnieniami dla tego imienia się nie zastanawiałam, ale myślę, że Misia, Matysia, Minia, Matilka. Zresztą, rodzice i tak wymyślą mnóstwo zdrobnień związanych z dzieckiem. P.S. Zdrobnienie Mela w ogóle mi się nie podoba. Zdecydowanie wolę Matyldę i pochodne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techuby Re: IP: *.dyn.optonline.net 10.07.08, 20:53 Mela, Melusia to skrot wylacznie od Melanii . Moja corka ma tak na imie i kazdemu Mela kojarzy sie na szczescie tylko z Melania,inne to juz jakies wymysly. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 10.07.08, 22:39 dla mnie tylko Melania. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwena Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 14.07.08, 00:14 Ja słyszałam o zdrobnieniu Mada do imienia Matylda. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 25.10.14, 17:50 Wątek nieco przeterminowany, ale mam analogiczny teoretyczny problem. Bardzo mi się podoba Mela, a w grę nie wchodzi Melania, Amelia, Melisa, ani Milena (można tak zdrobnić, jak się człowiek bardzo uprze). Zdrabniałabym tak Michalinę i Marcelinę (nieco naciągane, wiem, ale MarcELinA - da się, Michalina to prędzej Mila), ale te imiona mąż też odrzuca. Niewykluczone, że stosowałabym ten skrót także wobec Matyldy (bez uzasadnienia całkiem), którą mąż akceptuję, podoba mi się też Dunia (Matyldunia). Skróty przychodzą zresztą z czasem, ja miałam Elizę zdrabniać do Eli (którą bardzo lubię) i nigdy mi się nie zdarzyło. Nie pasuje do niej i już. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 25.10.14, 18:07 Mi się długo marzyła Salomea zdrabniana do Meli. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 26.10.14, 20:46 Do Meli można zdrabiniać : Melanię, Amelię i Salomeę Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 27.10.14, 11:51 Lily, a któż Ci zabroni zdrabniać tak Matyldę? Możesz ją sobie nazywać nawet Zosia, tak na dobrą sprawę. Znam ze słyszenia Karolinę zwaną przez wszystkich Luśką - też niby daleko, ale widać się da. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 27.10.14, 12:04 Nikt mi nie zabroni i jeśli będę miała Matyldę, to może będę tak zdrabniać A może wejdzie w użycie Tila i Dunia. Na razie w planach i tak na pierwszym miejscu jest Klara, a na drugim ex aequo Matylda, Róża i Ewa. Co będzie, czas pokaże Odpowiedz Link Zgłoś
kr.kr Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 26.10.14, 12:59 Ja znam dorosla Manuele zdrabniana zwykle do Manki, ale tez czasami do Meli! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Jakie imie można zdrobnić do Meli? 26.10.14, 13:46 Może: Melityna? Melitona? Makselinda? Mamiliana? Messalina? Odpowiedz Link Zgłoś