andaba 16.07.08, 19:33 Od czego pochodzi to imię, czy ma odpowiedniki w innych językach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mal_art Re: Priscilla 16.07.08, 23:24 Mało coś w tej wikipedii. Prisca/Pryska/Priscilla była jedną z pierwszych chrześcijanek, i to kobietą wyemancypowaną jak na owe czasy, towarzyszyła w wyprawach misyjnych św. Pawłowi razem ze swoim mężem Akwilą. Wspomniana jest kilka razy w Dziejach Apostolskich i którymś liście Pawłowym (jak mi się wydaje - nie jestem na 100% pewna). Imie to nosiła jedna z koleżanek Ani z Zielonego Wzgórza (z seminarium nauczycielskiego i później z uniwersytetu, nie z Avonlea), która wyszła za mąż za misjonarza i gdzieś padł nawet taki komentarz, że imię jest dla żony duchownego idealne, ale jak to czytałam jako nastolatka nie wiedziałam dlaczego. Imię podoba mi się ogromnie, ale jest jak dla mnie za odważne, poza tym z moim nazwiskiem brzmiałoby dość komicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Priscilla 18.07.08, 22:10 mal_art napisał: > Mało coś w tej wikipedii. Czeka na rozbudowanie. W rzeczywistości Pryscylla (tak brzmi spolszczenie tego imienia) jest łacińskim zdrobnieniem od imienia Pryska. Poznałam kiedyś Priscille we Francji - tam imię to jest rzadkie i dziwaczne, o czym mówiła sama zainteresowana. Nie wiem, jakie są jego konotacje w USA, gdzie jest chyba nieco częstsze (ale też nieprzesadnie, w okresie szczytowej popularności (1940) była na 127 miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Priscilla 18.07.08, 22:11 Aha, jest zarówno Pryska, męczennica rzymska, jak i Pryscylla rzymska, z tym że nie wiadomo, czy ta druga nie jest przeinaczonym zapisem pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Priscilla IP: *.as.kn.pl 18.07.08, 20:16 mi sie kojarzy z Elvisem Presleyem. Jego żona, czy córka nosila to imie Kiedys nawet widzialam w gazecie dziewczynke o takim imieniu, jej siostry tez mialy w tym stylu na imie, pochodzily z województwa lubuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Priscilla 18.07.08, 21:24 Imię biblijne, rzymskie, z tradycjami i pochodzeniem... a mnie się kojarzy fonetycznie z pryszczami i trudno, nic na to nie poradzę! Priscillę zawsze wyobrażam sobie jako śliczną dziewczynę z buzią obsypaną czerwonymi krostkami.. Odpowiedz Link Zgłoś