Gość: Tawananna* IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 21:12 Do tej pory myślałam, że Lena to usamodzielnione zdrobnienie, w Rosji jako osobne imię raczej nie funkcjonujące. Tymczasem Ewa Rzetelska-Feleszko ("W świecie nazw własnych") wymienia Lenę w całym szeregu derywatów od nazwiska Lenin, obok imion takich jak Lenina, Leniana, Leniolla i Lenita. "N. A. Petrowskij z Tiraspola podaje dokładne daty pojawienia się pierwszych imion motywowanych pseudonimem Lenin i jego pełnym nazwiskiem Władimir Iljicz Uljanow: (...) Lena - od 1923." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Lena od Lenina? 21.07.08, 21:16 Musiała być to jednak rzadkość, np. w "Słowarze russkich licznych imion" z 1980 roku, wyd. "Russkij jazyk" nie ma imienia Lena, choć trzeba przyznać, że jest Lenina zdrabniana do Leny. Mam wrażenie (sądząc też po rozmowach ze znajomymi Rosjanami), że Lena jest u nich jednoznacznie zdrobnieniowa, jak u nas np. Asia czy Gosia. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Lena od Lenina? 21.07.08, 21:23 gaudencja napisała: > Musiała być to jednak rzadkość, np. w "Słowarze russkich licznych > imion" z 1980 roku, wyd. "Russkij jazyk" nie ma imienia Lena, choć > trzeba przyznać, że jest Lenina zdrabniana do Leny Dysponuję innym słownikiem, wydanym w 1966 roku i u mnie też Lena jest li tylko zdrobnieniem od Leniny, Leonidy, Leonilli, Leonii, Leontyny itp. Nie występuje jednak jako samodzielne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Lena od Lenina? 21.07.08, 23:24 Ponadto dość często Lena jest zdrobnieniem od Jeleny, czyli naszej Heleny. Znam takie dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lena od Lenina? 21.07.08, 23:27 To klasyka oczywiście - Lena jest utartym zdrobnieniem od Jeleny,która jest zresztą najbardziej rozpowszechniona spośród tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Roblen 21.07.08, 23:27 Z ciekawostek, jest jeszcze imię Roblen - ROdiłsa Byt LENincem Wypada też wspomnieć, że Lena to nazwa geograficzna, jedna z syberyjskich rzek, od której notabene piekłoszczyk Uljanow wziął swój rewolucyjny pseudonim. Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: Roblen 22.07.08, 18:36 to ja dodam jeszcze od siebie: rosyjskie żeńskie imię Ninel - imię czytane wspak daje... Lenina męskie: Arwil - ARmia W.I.Lenina Wilen - W.I.LENin Wolen - WOlja LENina Taklis - TAKtika Lenina I Stalina Rem - Rewolucja Elektryfikacja Mir itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iryska Re: Lena od Lenina? IP: *.as.kn.pl 22.07.08, 00:17 Lenita, jak fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Lena od Lenina? IP: *.oxfd.cable.ntl.com 22.07.08, 19:35 Zdaje sie ze w filmie "Obywatel Pisczyk" byla scena wyjasniajaca, ze corka glownego bohatera nazywala sie Marlena na czesc MARksa i LENina. Odpowiedz Link Zgłoś