bluejanet 23.07.08, 21:09 Niedawno czytalam ponownie opowiadania Brzezinskiej. I olsnilo mnie imienniczo. Nie zachwycaja imiona typu: Miroslawa, Zbyslawa, Czeslawa, Wieslawa. Ale jak czytam i slysze Jaroslawna, to podoba mi sie brzmienie. Tak samo piekniej mi brzmi Czeslawna, Stanislawna, Miroslawna. Sa w ogole takie imiona nadawane? Moze jest w Polsce jakas Jaroslawna? Spodobalo mi sie to imie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clas_sic Re: Jaroslawna 23.07.08, 22:50 mnie się to kojarzy z rosyjskimi imionami odojcowskimi (patronimikum) i np. z ruską księżniczką Anną Jarosławną/Jarosławówną (żoną Henryka I), która swój przydomek miała właśnie od imienia ojca Jarosława Mądrego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaroslawna 23.07.08, 22:54 clas_sic napisała: > mnie się to kojarzy z rosyjskimi imionami odojcowskimi (patronimikum) i np. z > ruską księżniczką Anną Jarosławną/ Mnie równiez - i z niczym więcej. "Jarosławna" to dla mnie jednoznaczne otczestwo, nie imię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś