donmari 30.07.08, 22:25 Zauważyłam prawidłowość utartych duetów imienniczych, tzn. w wielu przypadkach przy Annie występuje Maria, przy Kindze Klaudia, przy Wiktorii Weronika, przy Monice Marta... A wy znacie takie utarte, często występujące duety imiennicze? Jakie? Co o nich myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clas_sic Re: Utarte duety 30.07.08, 22:50 a czy pisząc "duet" masz na myśli imiona rodzeństwa, czy 2 imiona tego samego dziecka? czasem w ramach "utartych" występują imiona na tę samą literę: ja znam rodzeństwa: Dorotę i Dominikę, Daniela i Dawida, osławionych Piotra i Pawła, ale najgorszy IMO duet o jakim słyszałam to Patryk i Patrycja. Natomiast z imion jednego dziecka najbardziej mi się nie podoba zestaw Szymon Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Utarte duety 30.07.08, 23:13 Znam (w moim wieku) po dwa-trzy rodzeństwa Małgorzata i Magdalena, Anna i Agnieszka, Michał i Marcin. Czyli jedne z najpopularniejszych wtedy imion. Wśród rówieśników moich dzieci wydaje mi się, że tak się do siebie dopasowują Karolina i Kinga, ale jeszcze chyba za wcześnie żeby mówić czy rzeczywiście stanie się to utartym zestawem. Mi nie podobają się tylko takie zestawy oczywiste do bólu typu Piotr+Paweł, Maria+Magdalena, Jan+Małgorzata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axi Re: Utarte duety IP: 82.177.26.* 01.08.08, 23:03 a przy bliżniakach - Patryk i Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Utarte duety IP: *.lublin.mm.pl 30.07.08, 23:09 Spotkałam kilkakrotnie duet Patryk i Patrycja albo Karol i Karolina. Zupełnie mi sie nie podoba nadawanie dzieciom tego samego imienia bo to sprawia że odczuwa się pewien przesyt. Często też spotykam rodzeństwa o imionach Ewelina, Karolina, Paulina (to także rodzi przesyt bo imiona brzmią podobnie) oraz Monika i Magdalena. W starszych pokoleniach (70-80latków) kilka razy trafiłam na siostry o imionach Waleria, Marianna, Leokadia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: Utarte duety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.08, 10:13 ja znam rodzeństwo Oliwiera i Oliwię, ale nie wiem, czy pisane przez w czy v. Nie bliźniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Utarte duety 30.07.08, 23:16 w 100% Anna Maria znany duet chyba wszystkimnie wiem czy to przypadek ale znam aż trzy Aleksandry Marie i często występujące obok siebie ( nie jako jedno imię ) Maria Magdalena ( coś te Marysie mają do siebie ), i coś mi świta tez często Julia Weronika co do rodzeństw znam więcej niż 2 pary o imionach - Dominik i Patryk ( 3 rodzeństwa o takich imionach rożny wiek) - Paweł i Natalia ( aż 4 rodzeństwa !!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Utarte duety 02.08.08, 16:41 A ja znam trzy pary Danielów i Dominików i dwie Klaudie i Wiktorie Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Utarte duety 02.08.08, 17:57 Anna i Magdalena Oliwia i Julia Paweł i Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Utarte duety 02.08.08, 17:57 Oczywiście jeszcze Julia i Jakub Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Utarte duety 02.08.08, 21:01 Ktoś już wspomniał - Oliwia i Julia. Znam CZTERY rodzeństwa o takich imionach. Jedno z nich to bliźniaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Utarte duety 03.08.08, 12:57 Piotr i Pawel Jakub i Aleksandra Julia i Oliwia Anna i Katarzyna (moje pokolenie) Agnieszka i Marcin (niestety ja i moj brat, ale znam conajmniej trzy rodzenstwa o takich imionach) Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Utarte duety 27.05.09, 14:16 niedawno spotkałam już trzecie rodzeństwo o imionach "Maja i Kaja", drugie "Zosia i Julia", czwarte "Mateusz i Łukasz" Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Utarte duety 27.05.09, 19:48 Często spotykam rodzeństwa Magdalena i Michał albo Karolina i Justyna. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Utarte duety 27.05.09, 19:53 znam kilka rodzenstw o imionach Ola i Maciek. to chyba najczesciej... poza tym znane mi sa co najmniej trzy zestawy Iza i Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
generalizacja Re: Utarte duety 28.05.09, 10:35 znam kilka dziewzczynek o imionach Karolina Anna dla mnie częstym duetem jest też Julia Maria (2 przypadki w rodzinie) Odpowiedz Link Zgłoś