donmari-2 09.11.08, 17:33 Jako dziecko znałam niepełnosprawnego chłopca o tym imieniu i dzięki niemu przez pewien czas bardzo mi się to imię podobało. A jak Wy je odbieracie? Ile nadań w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_weasley Re: Arnold 09.11.08, 19:44 donmari-2 napisała: > Jako dziecko znałam niepełnosprawnego > chłopca o tym imieniu i dzięki > niemu przez pewien czas bardzo mi się > to imię podobało. A jak Wy je > odbieracie? Ładne mocno brzmiące imię, ale bardzo niemieckie, a w Polsce, gdzie powszechnie znany jest tylko jeden imiennik, przez skojarzenie z tymże będzie w przypadku chłopca słabego, nie daj Boże niepełnosprawnego, będzie brzmiało szyderczo. > Ile nadań w Polsce? We Warszawie co najmniej od lipca 2004 r. prawdopodobnie brak nadań. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Arnold 09.11.08, 19:52 W Warszawie 2006 i 2007 rzeczywiście brak nadań, natomiast wcześniej trudno powiedzieć. W Polsce Arnoldów jest 2606 - mozesz to sobie, donmari, łatwo znaleźć tu: www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/0,79748,4032682.html Wolę mocniej spolszczone formy typu Jarand/Jarant albo Jarnołt. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Hilda i Hans na Śląsku se mieszkają... 11.11.08, 17:15 gaudencja napisała: > W Warszawie 2006 i 2007 rzeczywiście brak > nadań, natomiast wcześniej trudno > powiedzieć. Oczywiście jest możliwość, że przez poprzedzające ten okres półtora roku oraz przez ostatnie 10 miesięcy wśród dzieci nie odnotowanych w SBG był jakiś Arnold albo dwóch, a może nawet trzech... > W Polsce Arnoldów jest 2606 czyli 50 razy mniej niż zamykających pierwszą 50-tkę Waldemarów. Albo, inaczej mówiąc, ośmiu na powiat. Tyle, że ze średnią jak to ze średnią, jak wsadzisz jedną nogę we wrzątek, a drugą w przerębel, to średnio masz +50. Jaki procent tych Arnoldów mieszka w województwach innych niż śląskie i opolskie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hilda i Hans na Śląsku se mieszkają... 11.11.08, 17:27 Mniej więcej 1/2 Arnoldów to dawne województwo katowickie+opolskie. Pozostałe duze (ale wyraźnie mniejsze od dwóch poprzednich) skupiska to woj. olsztyńskie, gdańskie, częstochowskie, warszawskie. Odpowiedz Link Zgłoś