karolciaa23 18.11.08, 17:08 witam wszystkie mamy ciekawa jestem jakie imiona dałyście swoim dzieciom moja córcia ma na imię Inez i jest kochaniutka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moofka Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 17:14 inez to po polsku agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
karolciaa23 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 17:17 wiem,ale w metryce ma Inez a nie Agnieszka Dla świata możesz być nikim,lecz dla kogoś całym światem Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 17:28 rozumiem urodzilas ja w hiszpanii? Odpowiedz Link Zgłoś
naszaheidi Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 17:31 Moj jest Patrick ale rodzony w Polsce-to jakas roznica?Imie jest pisane po angielsku,bo ojciec pochodzi z usa,zmienia to postac rzeczy? lepsze Inez z Polski niz te imiona Wisniewskiego dzieci,okropne Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 17:46 akurat imiona dzieci Wiśniewskiego bardzo mi się podobają inna sprawa,że do takiego nazwiska wcale mi nie pasują ale skoro jemu pasują to nic mi do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 17:53 naszaheidi napisała: > Moj jest Patrick ale rodzony w Polsce-to jakas roznica?Imie jest > pisane po angielsku,bo ojciec pochodzi z usa,zmienia to postac > rzeczy? > lepsze Inez z Polski niz te imiona Wisniewskiego dzieci,okropne taa? a co masz do imion wisniewskiego? i w czym inne patrick czy inez od xavier i fabienne? Odpowiedz Link Zgłoś
naszaheidi Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 18:15 On ma troje dzieci jakby co,chodzi mi o to ostatnie imie. Poza tym nie pasuje jak juz wyzej ktos wspomnial.Powstaje syndrom :Johna Kielbasy,Elizabeth Nowakowsky itp. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 18:23 no ale on tez ma podwojne obywatelstwo i podobnie ja ty moze sobie nazwac dziecko niepolskim imieniem z niepolska pisownia a on ma dzieci czworo Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 07:46 wisniemski moze ma niemieckie obywatlestwo...ale tu tez xavier i fabienne..to pretensjonalne imiona ulubione wsrod niskich klas, zeby dzieciem troche bardziej "swiatowosci" dodac. ale w sumie..ryba mi to..kazdy nazywa dzieci jak chce.. Inez...momo wszytsko podoba mi sie, pewnei dlatego ze tak ma na imie moja kolezanka - Ines. ale pewnei Inez to taka wersja jak Dzordz czy Dzon... Odpowiedz Link Zgłoś
hanah.vic A my... 19.11.08, 21:28 A my chcieliśmy nazwać dziecko ;chłopca-bezpiecznik a dziewczynkę- żarówka, ale po porodzie nam przeszło i młoda dostała na imie Marta( ale jaki ubaw mieliśmy z rodziców i znajomych jak im o tym mówiliśmy). Ja mam dwie propozycję; Tradycja, to takie ładne imie dla dziewczynki..albo dla chłopca; Namożyn Nieżyt Krtani (tylko inaczej się wymiawia -odsyłam do Latającego Cyrku Monty Pythona)...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: A my... IP: *.toya.net.pl 08.12.08, 15:24 dla mnie suuper!! na końcu możecie dodać jeszcze von Ulm Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: orygilalne imiona waszych dzieci 21.11.08, 14:26 yyyy, a ja dałam na drugie Xavier, ależ ze mnie,,niska klasa'' Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: orygilalne imiona waszych dzieci 24.11.08, 09:22 malgra napisała: > yyyy, a ja dałam na drugie Xavier, ależ ze mnie,,niska klasa'' no chociez dobrze ze sobie z tego sprawe zdajesz))) Odpowiedz Link Zgłoś
ania8511 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 03.12.08, 12:41 Każdy ma swoje zdanie na temat imion. Mój syn ma na imię Xavier i wcale nie żałuję spotykam się z pozytywnymi opinami nawet starszych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
dare-czka Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 17:18 A moj jest wWktor! Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 17:37 Jovana, polski odpowiednik: Joanna. Nie mieszkam w Polsce, nie bardzo wierze,ze bedziemy mieszkac kiedykolwiek w Polsce, dlatego imie jest serbskie. Poza tym-tutejsi polamaliby jezyk wymawiajac niektore polskie imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
lunaa2 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 18:04 byly prowadzone rozne badania socjologiczne na temat uwarunkowan wyboru imion przez rodzicow ,udowodniono wysokie prawdopodobienstwo istanienia zaleznosci niskiego statusu spolecznego (szeroko rozumiany- jako niska inteligencja, nie jako brak kasy) a dawaniem zwymyslanych imion ktore maja cos rekompensowac rodzicom, dawac wrazenie czegos ponadprzecietnego- ile w tym prawdy ?-nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
skarbus34 do lunaa2 18.11.08, 18:10 Też o tym słyszałam. Współczuję tylko tym dzieciom, bo rodzicom to już nic nie pomoże. Ps. jest tyle pięknych polskich imion, a ludzie wybierają jakieś idiotyczne, często nawet nie wiedzą ich znaczenia czy pochodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
marysia.piekos Re: do lunaa2 18.11.08, 18:39 hihi, po świecie chodzi pełno emmanueli kapust, rozamund ciapek i kleofasów mizerot... Ci których znam radzą sobie z pomocą poczucia humoru. Gorzej jak ktoś nie ma. A mnie najbardziej zastanowiło imię poznanej w piaskownicy dwuletniej, ślicznej Amandy. No bo jak się będzie zdrabniać jej imię? Amandko? Amandziu? Dziewczynka taka drobniutka i wdzięczna że zdrobnienie samo się ciśnie na serce. A może mama woła na nią po prostu - słoneczko moje? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwusia87.0 Re: do lunaa2 18.11.08, 18:43 Moja Ma na imie Roxana(przez x),a na drugie Gabrysia Odpowiedz Link Zgłoś
aatenna24 Re: do lunaa2 19.11.08, 16:33 sylwusia87.0 napisała: > Moja Ma na imie Roxana(przez x),a na drugie Gabrysia Moja córa tez Roksana, tylko przez ''ks'', ale nie uwazam zeby to bylo jakies cudaczne imie, na drugie zgodnie z rodzinna tradycja Maria. )) P.S. Kuzyn ma córke Belinde, a jego brat Ige.O ile to drugie imie przeszlo w rodzinie bez wiekszych komentarzy, to tata Belindy sie nasuchal...Dodam, ze bylo to juz jakies 12 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 skarbus34-polskie imiona 19.11.08, 11:29 Kochana,nie wiem czy wiesz ale jest bardzo mało polskich (słowiańskich) imion.Za polskie imiona można uważaćobromir,Sędzimir,Bożydar,Dobrosława...Piękna,prawda?I to są polskie imiona.Nawet imię Anna nie jest imieniem polskim tylko spolszczone z hebrajskiego.Podobnie imiona np Andrzej czy Krzysztof są imionami greckimi.Jak widzisz wiele imion jest po prostu spolszczonymi odpowiednikami imion zagranicznych ale o tym już nikt nie pamięta i traktują te imiona za typowo polskie,co jest błędem.Teraz niektorzy oburzają się imionami spolszczonymi takimi jak Nikola czy Samuel,ale za kilkanaście lat nikogo te imiona nie będą dziwic a nawet bedą je traktować jako polskie.Podobna dyskusja być może odbywała się kilkaset lat temu kiedy nadawano zagraniczne imiona typu Kamil czy Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
aduska80 Re: do lunaa2 26.11.08, 09:56 Zgadzam się z tą opinią.Pracuje w szkole i słyszę przeróżne imiona a te najbardziej wymyślne w stylu Jessica Aurelia są właśnie od rodzin patologicznych i nie wiem czemu mają służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do lunaa2 26.11.08, 23:00 Zaraz, zaraz, i to pisze mama Oliwiera? Znaczy, o imionach wybieranych przez siebie piszesz? Bo różnicy między Oliwierem i Jessicą szczególnej nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
alutek84 [...] 27.11.08, 00:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
karolciaa23 Re: do lunaa2 04.12.08, 15:14 moja córka ma na imię inez i zapewniam że nie wychowuje się w rodzinie patologicznej nie rozumiem poglądów ludzi takich jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tobik09 Re: do aduska80 IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.08, 11:54 W styczniu pojawi się u nas Aurelka i nie jesteśmy rodziną patologiczna, przeciwnie oboje mamy wyższe wykształcenie. Poza tym uważam, że przywołanie razem Jessiki i Aurelii nie jest dobrym porównaniem, bo moim zdaniem te dwa imiona są z upełnie różnych "galaktyk", a Aurelia wyróżnia się tylko tym, że jest to imię rzadko nadawane i nieosłuchane. Odpowiedz Link Zgłoś
hazaja Re: do aduska80 04.01.09, 20:08 Gość portalu: tobik09 napisał(a): > W styczniu pojawi się u nas Aurelka i nie jesteśmy rodziną patologiczna, przeci > wnie oboje mamy wyższe wykształcenie. Poza tym uważam, że przywołanie razem Jes > siki i Aurelii nie jest dobrym porównaniem, bo moim zdaniem te dwa imiona są z > upełnie różnych "galaktyk", a Aurelia wyróżnia się tylko tym, że jest to imię r > zadko nadawane i nieosłuchane. Rodziny patologicznej nie określa się ze względu na wykształcenie... I na pewno nie ty możesz obiektywnie stwierdzić czy Twoja rodzina jest patologiczna czy nie. Poza tym - pamiętajcie że inteligencja, to coś co mierzy test inteligencji. A nie wyznacznik życiowej mądrości czy rozgarnięcia (no to drugie może troszkę, jeżeli chodzi o zadania przestrzenne ). Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 19:05 A u nas jest Maciej-pierworodny i dla tego "król Maciuś I " he,he. I bliźniaki Justyna i Dominik. Mało oryginalnie? Być może,ale tak mi sie podobało.Ja mam "zwykłe" imię,mąż też.To czemu dzieci miałyby mieć wydziwiane? Koleżanka ostatnio urodziła córkę i dała na imię Żaklina.Nie mam pojęcia jak to się pisze ani jak na nią będą wołali.A! I jest polką,ojciec dziecka również. Odpowiedz Link Zgłoś
karolciaa23 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 19:09 ja nie mam nic do polskich imion,a imię mojej córki wybrałam dlatego, że mi się podobało Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 19:15 No w sumie Justyna i Dominik to nie są polskie imiona(nie wiem jak z Maćkiem),tyle że od wielu lat już u nas panują,że traktujemy je jak "nasze". Odpowiedz Link Zgłoś
karolciaa23 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 19:17 ale gafe palnełam Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher :)) 18.11.08, 19:23 Nie,czemu. Nikt nie ma obowiązku znać pochodzenia lub znaczenia cudzych imion.Zupełnie niedawno dowiedziałam się skad pochodzi moje imię i co znaczy,a już trochę je noszę Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 22:47 Moja znajoma dała córce na imię Pia (rodzice sa polakami, ale mieszkają w niemczech). Inna koleżanka dała synkowi na imię Erwin. Ja ma synka i ma na imię po prostu OLEK Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: orygilalne imiona waszych dzieci 20.11.08, 19:54 Moi znajomi - ci nazwijmy to umownie normalni - nadają dzieciom normalne imiona; Ci z kompleksami - wymyślają, ile się da Odpowiedz Link Zgłoś
pawimi455 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 22.11.08, 21:51 hmm, interesujace wyniki tego badania socjologicznego ...musze przyznac ze czuje sie zaskoczona poniewaz niestety nie zaliczam sie ani do grona ludzi niskiego statusu spolecznego ani do niskiej klasy (smiem nieskromnie stwierdzic ze raczej jest odwrotnie)...a mam upodobania to oryginalnych imion ....Jonathan Bani, Oliver Victor i Vincent William - to moje dzieci ... zarowno znaczenie jak i pochodzenie owych imion znakomicie znam i byly dobrane celowo gwoli swoich znaczen do mojego kolejnego potomstwa. Nie mam kompleksow ani nie potrzebuje dowartosciowywac sie ...iminami wlasnych dzieci. Mieszkam od 15 lat w USA - moze to wytlumaczy pisownie... Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic pawimi 29.11.08, 00:04 imion twoich dzieci nie odbieram (w Polsce) jako szczególnie oryginalne. No może drugie imię drugiego dziecka. Poza nim wszystkie są albo na polskim albo na anglojęzycznym gruncie normalne i typowe. Oryginalne byłoby np. Metallica Odpowiedz Link Zgłoś
gatsien Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 19:28 A mój syn ma na imię Kajetan. Jak się urodził, to wyglądał jak mały Kajtek łobuziak i bardzo mi to do niego pasowało (jego tacie się średnio podoba). A ogólnie, imiona to kwestia gustu, a ponoć o nim się nie dyskutuje. To co podoba się nam, nie musi podobać się innym. Tylko też trochę o dziecku trzeba pomyśleć dobierając oryginalne imię, żeby się potem wstydzić nie musiało Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 19:37 moja corka to Adrianna Charlotte - mieszkam w angielsko jezycznej Kanadzie,ojciec malej jest z pochodzenia Portugalczykiem,ale urodzonym juz tutaj... imie malej musialo byc latwe i jednakowe dozapamietania, wymowienia i pisania zarowno po polsku,angielsku jak i portugalsku... wprawdzie Charlotte ma francuska pisownie,ale jest w miare popularne w Polsce i nikt chyba nie mialby klopotu z poprawnym wymowieniem.... na razie mieszkamy w Kanadzie,ale gdzie Adrianna zdecyduje sie mieszkac to juz tylko od niej zalezy i dlatego chcielismy m.in. imie miedzynarodowe poza tym ladnie brzmi z jej typowym portugalskim nazwiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
nissa.fr Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 20:33 Szukalismy imienia oryginalnego (nie udziwnionego), prostego w pisowni i miedzynarodowego. Odpadly imiona zaczynajace sie na J, H i B oraz konczace sie na -NIA w zdrobnieniu dla ewentualnej dziewczynki. Wybor: GABRIEL Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 20:47 nasz pryszly syn tez tak bedzie mial na imie bardzo podoba mi sie ono ale tylko dla chlopca Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 27.11.08, 21:33 Ja mam nieco podobny zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
pluszowy.kaloszek Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 21:07 mojej siostry syn ma na imie Kosma. Mi sie osobiscie tez podoba, choc niespotykane. Odpowiedz Link Zgłoś
alioszka1 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 22:24 Moja corcia ma na imie Paula mieszkam za granica wiec tam bedzie Pola. Nie rozumiem tych sporow na temat imion dzieci wisniewskiego chyba ze o tez bierze udzial w forum Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 22:55 Paula a Pola to dwa zupelnie rozne imiona, nawet wymowa jest inna. Odpowiedz Link Zgłoś
zoslo82 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 23:50 moja 3 miesięczna córeczka ma na imie Maria Rocio, nazywamy ją Rocio lub Roci (Rosijo, Rosi). Po hiszpańsku to rosa poranna. Tata jest hiszpanem i obojgu nam spodobało się to imie.Jak będziemy mieć dugą dziewczynkę to będzie Maria del Carmen ( na codzien Carmen), jak chłopiec to moze będzie Alexander. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 21.11.08, 10:51 imiona hiszpańskie wyjątkowo mi się podobają, syna bym chyba nazwała Jose Armando Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic ala 29.11.08, 00:08 jak to wszystko od "zagranicznego" brzmienia zależy francuski Antoine Poisson - to polski Antek Ryba Odpowiedz Link Zgłoś
alioszka1 do emigrantka34 19.11.08, 11:13 Paula po angielsku czyta sie Pola ale trzeba znac angielski zeby sie domyslec Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: do emigrantka34 21.11.08, 17:10 Znam bardzo dobrze angielski i od lat pracuje w tym jezyku. Dla mnie istnieje roznica w wymowie, ale moze masz sloniowe ucho i dlatego nie wyczuwasz mimo znajomosci tego jezyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: do emigrantka34 IP: *.brnt.cable.ntl.com 10.12.08, 09:38 HA HA, dawno się tak nie uśmiałam! Odpowiedz Link Zgłoś
joana.z Re: orygilalne imiona waszych dzieci 18.11.08, 23:48 nasz ma na imie Karol,ale mieszkamy w Wielkiej Brytani i dla anglikow jest to damskie imie(oni pisza je przez "C"),tlumacze ze meskie piszemy przez "K" Odpowiedz Link Zgłoś
2122joan Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 02:09 Moje chlopaki maja na imie Gabriel,Christian i Daniel ten najmlodszy.Lubie takie "niebianskie" imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 07:15 Moja siostra ma znajomych, którzy nazwali swoją trójkę dzieci: Sybilla, Rufin, Mila. Nie zanam ich osobiście, ale podobno przesympatyczni ludzie, oboje Polacy, mieszkają gdzieś w Polsce, nie mam pojęcia skąd brali pomysły na te imiona, może to jakaś inna wiara. Sybilla to mi się kojarzy chyba z tą znaną prorokinią, a reszta...kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
mamavinca Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 08:28 Moj syncio ma na imie Vincenzo w skocie Vinc.Czasem wolam go Vivi.Dodam ze tatus jest Wlochem a imie po dziadku Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 08:54 jak nie nazywa sie Kaminski albo Wisniewski... to moze byc Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d zawsze trzeba pamietac o jednym.... 19.11.08, 08:59 ze to slodkie malnstwo kiedys dorosnie.... i wtedy... sru.. ok Pani Inez brzmi ok..pani Katarzyna, pani Teresa, pani Joanna... ale np...pani Dzulja???? Pani Dzesika czy boze uchowaj pani Etienne?? Pan Patryk, pan Konrad, pan Kajetan... ale np pan Dominik????? als dziecka sliczne imie, ale wyobrazacie sobei Manadzera o imieniu Dominik?.. panie Dominiku! pasuje do chlopaka, ktory pracuje w recepcji juz nie wspomne o panu Rodzerze czy paniu Dzordzu takie sobie luzne skojazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sloooneczko Re: zawsze trzeba pamietac o jednym.... 19.11.08, 09:22 znam Dominika, który ma dobrą posadę specjalisty w bardzo dobrej firmie i wierz mi nie jest to recepcja... znam Wiktora- takie silne męskie imię- tragedia,że facet to ma chyba tylko w metrykę wpisane mogłabym mnożyc przypadków... imię nie ma nic wspólnego z tym, kim się zostanie w przyszłości! Odpowiedz Link Zgłoś
nombrilek camel_3d 19.11.08, 09:29 Zgadzam się z Tobą, poza jednym - Dominik, wedlug mnie bardzo ładne i dla dorosłego faceta rowniez, menedżera tez Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: camel_3d 19.11.08, 09:40 Dominik to sklep spożywczy i słoń, to jak on może być menedżerem? Odpowiedz Link Zgłoś
blue25 Re: zawsze trzeba pamietac o jednym.... 19.11.08, 10:12 A propos "boze uchowaj pani Etienne". ...Etienne to męskie imię używane przez frankofonów... A mój syn ma na imie Szymon. Choć to dosyć popularne imię używane w Polsce, wzbudził niemałe kontrowersje pewnej ciotki, która twierdzi, że to imnię żydowskie i źle się kojarzy... No comments. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: zawsze trzeba pamietac o jednym.... 21.11.08, 11:29 uwazam, ze Szymon to na prawde swietne imie... maly szymek..pan szymon... brzmi zawsze fajnie a moj si enazywa Roman Rainer Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: zawsze trzeba pamietac o jednym.... 01.12.08, 12:14 do blue25: Szymon to JEST imię żydowskie. Ale za to jakie ładne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 camel_3d 19.11.08, 11:47 Mój syn ma na imię Dominik.Uważam że jest to piękne imię.Zanim go nadałam przeczytałam jego pochodzenie, jak również cechy charakteru które mogą posiadać osoby noszące imię Dominik.Imię to pasuje zarówno do małego Dominika jak również dorosłego Dominika,czego nie mogę powiedzieć np o imieniu Bartłomiej czy Bartosz-mały będzie Bartkiem i tak już mu zostanie na zawsze (Pan Bartek-jak dla mnie śmiesznie).Albo np Zuzanna-mała Zuzia (ładnie) a potem co? W pewnym momencie wszyscy zaczną do niej mówić Zuzanna? Wątpię-całe życie będzie Zuzią. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: camel_3d 21.11.08, 11:31 no coz..zgodze sie ze pan Bartek..moze nie zawsze brzmiec fajnie Pan prezydent Bartek Ale np prezydent Bartosz..jakos tam..juz ok. Pani Zuzanna brzmi bardzo ladnie. A Dominik... nie wiem czy na podstawie imienia mozna ustalic charakter dziecka..jak na moj gust to bzdura..raczej w wielu przypadkach mozna dziecko w kompleksy wpedzic..no tak..to wyrabia charakter. Coz..Dominik..mnie sie podoba jako imie dla chlopca...ale nei dla mezczyzny.. ..serio.. > Mój syn ma na imię Dominik.Uważam że jest to piękne imię.Zanim go > nadałam przeczytałam jego pochodzenie, jak również cechy charakteru > które mogą posiadać osoby noszące imię Dominik.Imię to pasuje > zarówno do małego Dominika jak również dorosłego Dominika,czego nie > mogę powiedzieć np o imieniu Bartłomiej czy Bartosz-mały będzie > Bartkiem i tak już mu zostanie na zawsze (Pan Bartek-jak dla mnie > śmiesznie).Albo np Zuzanna-mała Zuzia (ładnie) a potem co? W pewnym > momencie wszyscy zaczną do niej mówić Zuzanna? Wątpię-całe życie > będzie Zuzią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: camel_3d IP: *.nycmny.east.verizon.net 12.12.08, 17:03 a co jest zlego w "pan Bartosz" jakistam? Odpowiedz Link Zgłoś
f.lamer Re: zawsze trzeba pamietac o jednym.... 19.11.08, 11:57 > ale np pan Dominik????? als dziecka sliczne imie, ale wyobrazacie > sobie Manadzera o imieniu Dominik?.. panie Dominiku! miałem dyrektora finansowego dominika fakt, był trochę dziecinny, ale imię jest wporzo. Odpowiedz Link Zgłoś
aatenna24 Re: zawsze trzeba pamietac o jednym.... 19.11.08, 16:37 camel_3d napisał: > ze to slodkie malnstwo kiedys dorosnie.... i wtedy... sru.. > > ok Pani Inez brzmi ok..pani Katarzyna, pani Teresa, pani Joanna... > ale np...pani Dzulja???? Pani Dzesika czy boze uchowaj pani Etienne?? > > Pan Patryk, pan Konrad, pan Kajetan... > > ale np pan Dominik????? als dziecka sliczne imie, ale wyobrazacie sobei > Manadzera o imieniu Dominik?.. panie Dominiku! pasuje do chlopaka, ktory pracuj > e > w recepcji > > juz nie wspomne o panu Rodzerze czy paniu Dzordzu > > takie sobie luzne skojazenia. Bez przesady, Dominik to normalne imie, nie porównuj z np. Dzordzem czy Dzonem... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: zawsze trzeba pamietac o jednym.... 21.11.08, 11:32 > Bez przesady, Dominik to normalne imie, nie porównuj z np. Dzordzem > czy Dzonem... no nie..te dwa przyklady to jiz ostatecznosc...i Rodzer do tego Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: zawsze trzeba pamietac o jednym.... 19.11.08, 17:39 > > ale np pan Dominik????? als dziecka sliczne imie, ale wyobrazacie sobei > Manadzera o imieniu Dominik?.. panie Dominiku! pasuje do chlopaka, ktory pracuj > e > w recepcji > Nie wiem czemu masz takie skojarzenia.Nasz syn ma na imię Dominik,na cześć naszego przyjaciela-redaktora radiowego.Co ma imię do wykonywanego zawodu??? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: zawsze trzeba pamietac o jednym.... 21.11.08, 11:33 > naszego przyjaciela-redaktora radiowego.Co ma imię do wykonywanego zawodu??? nie wiem..ale pan prezydenk Dominik..brzmi..cholerka..niepowaznie Pan dyrektor Dominik ..nie nie..nikt mnie nei przekona ze to imie dla mezczyzny.. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: zawsze trzeba pamietac o jednym.... 21.11.08, 17:15 Jak moze byc pan premier Donald, to i pan prezydent moze miec na imie Dominik. Ja wole to niz imie Lech. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 :-) 21.11.08, 17:40 emigrantka34 napisała: > Jak moze byc pan premier Donald, to i pan prezydent moze miec na > imie Dominik. Ja wole to niz imie Lech. Dobrze powiedziane (napisane) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: :-) 24.11.08, 09:21 betty842 napisała: > emigrantka34 napisała: > > > Jak moze byc pan premier Donald, mimo wszystko uwazam, ze Donald czy Lech to bardziej meskie imiona niz pan Dominik))) Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: :-) 24.11.08, 09:52 Camel_3d a znasz jakiegoś dorosłego Dominika? Pewnie nie. Dlatego wydaje ci się niemęskie. A co powiesz na imiona takie jak np.Narcyz, Hiacynt,Celestyn czy Gracjan? Mnie akurat ciężko jest się wypowiedzieć bo nie znam żadnego mężczyzny o takim imieniu.Może gdybym znała jakiegoś superprzystojniaka o imieniu Celestyn powiedziałabym że ma bardzo męskie imię a tak po prostu nie wiem co powiedzieć. > mimo wszystko uwazam, ze Donald czy Lech to bardziej meskie imiona niz pan > Dominik))) Bo znasz faceta o imieniu Donald.Gdybyś nie znał to byś powiedział to samo co o imieniu Dominik.Muszę przyznać że ja również nie znam żadnego Dominika ale mam nadzieję że mój syn będzie miał cechy jakie zostały przypisane temu imieniu ("sprawiedliwy,dobry człowiek;jego dążeniem jest chęć niesienia pomocy innym;umie być wyrozumiały dla każdego i tłumaczyć je trudnościami życia"). Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: :-) 26.11.08, 10:01 >Narcyz, > Hiacynt,Celestyn czy Gracjan? Gracjana przelkne..ale reszta..nie..zdecydowanie nie dalbym dzeicku zadnego z tych imion. >Może > gdybym znała jakiegoś superprzystojniaka o imieniu Celestyn A gdyby to byl jakis pijak? > Bo znasz faceta o imieniu Donald.Gdybyś nie znał to byś powiedział > to samo co o imieniu Dominik. Nie koniecznie... nie znam tez zadnego mezczyzny o imieniu Benedykt, Maurycy czy Marceli a mimo wszytsko uwazam te imiona za meskei i pasujace do doroslego mezczyzny. > żadnego Dominika ale mam nadzieję że mój syn będzie miał cechy jakie > zostały przypisane temu imieniu ("sprawiedliwy,dobry człowiek;jego > dążeniem jest chęć niesienia pomocy innym;umie być wyrozumiały dla > każdego i tłumaczyć je trudnościami życia"). Musze cie zawiesc...imie dziecka nie ma z z charakterem nic wspolnego..poza tym, ze moze mu wyrzadzic krzywde, bo np dzieciaki beda sie z dziecka smialy.. wtedy tak..charakter sie wyrobi. Moglabys nazwac dziecko Szafka, mieszkajac w np..Anglii.. brzmieloby obco i nikt by sie nie smial..ale nazwij dziecko Szafka w Polsce. A widzialas kiedys jakies imie, do ktprego przypisane bylby negatywne cechy charakteru? Np..chec do kradziezy, labilby charakter, marudzenia, problemy z tozsamoscia? Nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: zawsze trzeba pamietac o jednym.... IP: *.chello.pl 13.12.08, 18:03 Totalna głupota - Dominik to bardzo ładne imię. Nie widzę nic niepoważnego ani w dyrektorze Dominiku, ani w prezydencie Dominiku. Świeżo upieczony prezydent USA ma ciekawe imię - i jakoś nie przeszkodziło mu ono w zdobyciu Białego Domu! Twoje myślenie jest kompletnie zaściankowe i ograniczone! Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic camel 29.11.08, 00:14 tu masz rację: np. "Dominik Chomik" - to autentyczny zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
kalien Re: zawsze trzeba pamietac o jednym.... 09.12.08, 23:59 Z tym Panem Dominikiem trafione jak kulą w płot Znam właśnie takiego menadżera Pana Dominika, z którym świetnie rozmawia się przez telefon, a właśnie przez telefon najczęściej tak się do niego zwracam, tj. "Panie Dominiku". Nawet dzięki niemu polubiłam to imię na tyle, że sama zastanawiam się nad nadaniem go swojemu dziecku... Odpowiedz Link Zgłoś
nefrea26 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 09:25 Nasz syn ma na imię Tobiasz Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 10:25 Urodzla sie nam druga corka Helenka sie naimie ma, hihihh. Jak ja rejestrowalam w przychodni i podalam imie to bylo , cytuje: ....prosze imie corki nie babci,....? Pierwsza ma Amelka. Kiedys mnie panie na forum zjechaly ze, jak moglam byc tak lekkomyslna i dalam taaaaaaaaaaakie imie i ze jak sie kiedys dowie znaczenia to mi nie wybaczy!!!! Dla ciekawych pl.wikipedia.org/wiki/Amelia_(medycyna)! Ja tego nie wiedzialam ai nawet to bym decyzji nie zmienila, imie jest barzdo wazne ale no kurde bez PRZESADYZMU! A jak jeszcze nie znalismy plci 2giej corki to dla chlopca marzyl mi sie walanie Tobiasz Tymoteusz Leon lub Piotr. Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 10:26 ....ale jestem rozgarnieta to imie 2giej corki to HELENA Odpowiedz Link Zgłoś
aleks2539 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 10:34 A mój syn ma na imię Piotr Wybierając mu imię myśleliśmy o tym aby dobrze brzmiało z nazwiskiem i pasowało w przyszłości do prezesa jakiegoś dużego banku Mamy też nadzieję że Piotrek będzie miał w przyszłości siostrę - Weronikę Dla braciszka imienia brak Odpowiedz Link Zgłoś
carolineire Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 11:48 U nas - Jan Marcel - nie moglismy sie zdecydowac wiec dzieciaczek ma dwa imiona w metryce ale ostatecznie przyjelo sie Marcelek .Nie mieszkamy w Polsce i z imieniem Jan moglyby pojawic sie problemy a Marcel brzmi fajnie po polsku i angielsku Odpowiedz Link Zgłoś
lauresia Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 11:50 Moja córka ma na imię Laura,już jako dziecko marzyłam po tym że kiedyś będę miała córkę i nazwę ją właśnie Laura i tak się stało,a w zdrobnieniu Laurka ,Laurusia Odpowiedz Link Zgłoś
karolina083 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 11:54 Nasz synek ma na imie Mark,mieszkamy w Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
anita_zu Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 12:07 A my mielismy wielki problem z wyborem imienia dla naszego synka. Mieszkamy w szwajcarii niemieckojezycznej, moj maz jest szwajcarem i nic mu sie nie podobalo. Ja chcialam zeby byl Jan po moim tacie, ale on na to ze w niemczech pelno janow, a szwajcarzy (wiekszosc chyba) szczerze nimcow nienawidza. Siostra z polski zaproponowala Filipa- mi sie podobalo, maz mial z nim jakis problem- i tak w kolko. Wiec w koncu wszyscy zaakceptowali imie Matteo (pierwotnie mialo byc przez jedno "T" ale maz w stresie podal w szpitalu przez dwa "T" no i tak zostalo). Imie nie jest specjalnie udziwnione, jest proste i "twarde", no a jak ktos sie juz bardzo w polsce zbulwersuje to nie bede robila problemow jesli bedzie na malego mowil mateusz- choc zamierzamy tam przebywac tylko w wakacje. Z moja rodzina nie ma problmu, podoba im sie imie Matteo, ale sasiedzi czy inne ciotki moga nie chciec tak na niego wolac. No wiec mamy malego Matteo i jest fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 12:14 karolciaa23 naprędce wklepała: > witam wszystkie mamy ciekawa jestem jakie imiona dałyście swoim dzieciom moja > córcia ma na imię Inez i jest kochaniutka Moja córka ma dwa imiona - Olga Milena. Pierwsze jest imieniem życzeniowym - "Olga" to rosyjska wersja imienia "Helga", co oznacza "zdrowa, mocna". Drugie imię to wybór męża - bardzo chciał, więc ma.Dobór imienia zagranicznego nie jest zły sam w sobie - w końcu Olga też rosyjska. Jednak trudno mi się zgodzić z odpowiedniością imienia "Inez", które a) ma swój polski odpowiednik, dobrze zakorzeniony w tradycji, i b) nie ma na końcu -a, co może utrudniać życie, zwłaszcza urzędowe. O pretensjonalności i płytkości wyboru pisać nie zamierzam, gdyż o gustach się nie dyskutuje. Pozdrawiam Trus Odpowiedz Link Zgłoś
karolciaa23 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 12:25 truscaveczka napisała; nie ma na końcu -a, co może utrudniać życie, zwłaszcza urzędowe.mam pytanie w czym może jej to utrudnić życie i sprawy urzędowe.również nie uważam żeby to imię było płytkie ale masz rcję każdy ma inny gust całe szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 13:23 Proste - ludzie o mniej wyrafinowanym smaku mogą zwyczajnie nie wiedzieć ani jak się to pisze, ani - jakiej płci jest osoba o wdzięcznym i pięknym (piszę bez ironii) imieniu Inez. Już Olga bywa, niestety, kłopotliwa. Nie ośmieliłabym się napisać o imieniu, że jest płytkie, bo każde jest piękne i jedyne w swoim rodzaju. Jednak co myślę o wyborze, to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaoboz Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 12:46 Witam moja córka ma na imie Paula po prostu ale jak ktoś usłyszy to myśli że jest Paulina tylko w skrócie tak na nią mówimy nawet z rodziny jeszcze nie wszyscy sie przyzwyczaili i mówią Paulinka czego córka nie znosi Odpowiedz Link Zgłoś
bunny.tsukino Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 12:59 Moi synowie mają na imię Barabasz a drugi Brajan. Córki nazwałam Dzesika, Amanda, Nikol, i Victoria (koniecznie przez V i C) Następna pociecha będzie Dżejmsem (chłopak), a jak córka to Carolajną. Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 13:05 jaj se robisz? ale przynajmniej pośmiałam się A czemu nie Nicol? przez "c" Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 13:08 Zwykła prowokacja... Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinaoboz Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 13:09 nie miałas problemu z nadaniem tych imion w urzędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 16:40 e, córkę to Tradycja trzeba było nazwać Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: orygilalne imiona waszych dzieci 20.11.08, 19:51 > Moi synowie mają na imię Barabasz a drugi Brajan. > Córki nazwałam Dzesika, Amanda, Nikol, i Victoria (koniecznie przez V i C) > Następna pociecha będzie Dżejmsem (chłopak), a jak córka to Carolajną. Dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: orygilalne imiona waszych dzieci IP: *.catv.net.pl 14.12.08, 21:51 bunny.tsukino napisała: > Moi synowie mają na imię Barabasz a drugi Brajan. > Córki nazwałam Dzesika, Amanda, Nikol, i Victoria (koniecznie przez V i C) > Następna pociecha będzie Dżejmsem (chłopak), a jak córka to Carolajną. Biedne dzieci... Co z Was za rodzice, że tak chcecie je skrzywdzić?! jeśli nazwisko mają równie atrakcyjne jak imiona, to współczuję im podwójnie... Będąc jeszcze w podstawówce, na początku uczyłem się anglojęzycznych piosenek zapisując je fonetycznie. Nie sądziłem, że dorośli ludzie też tak robią i świadomie traktują taką pisownię jako poprawną...to chyba rzeczywiście jakaś patologiczna rodzina... Odpowiedz Link Zgłoś
karolciaa23 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 15.12.08, 08:50 To była tylko prowokacja Odpowiedz Link Zgłoś
belanos-wawa Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 13:45 Mój syn ma na imię Jan Wiesław, mało oryginalnie, chociaż to drugie imię jest mało popularne, ale to po dziadku, którego nigdy nie pozna... Ja mam na imie Kinga, kiedy rodzice mi je nadawali było raczej ekstrawaganckie. Na początku XX wieku uznano je za staromodne, a teraz znów stało się modne. Odpowiedz Link Zgłoś
mgabi78 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 15:17 Witam ja mam trzy córki;Dominika,Oliwia i Izabela no i z tymi imionami nie ma problemów za granicą a mieszkamy w Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
glu-sia Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 16:27 Ja mam Łucję. Mała Lusia (tylko dla domowników), ale potem dojrzała Łucja (brzmi dostojnie). Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 16:42 mnie tam się Łucja kojarzy z wyłupiastymi oczami, nie wiem, czemu, ale samo znaczenie "świetlista", jest piękne. Znałam przelotnie jedną Łucję. Odpowiedz Link Zgłoś
1beata31 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 17:44 U mnie to trochę banalnie bo Izabela mówimy Izka bo ma 11 lat i Adaś bo ma 2 miesiące. miał być Ala. Ale wiecie podoba mi się imię mojej babci Romana niby że od romka faceta ale jakieś takie wyjątkowe nikogo o takim imieniu nie znam innrgo . Ale jak się rodzina dowiedziała że gdyby adaś był dziewczynką miałby mieć takie imię to proszę ... myślałam że mnie zlińczują. Odpowiedz Link Zgłoś
nefrea26 do 1beata31 19.11.08, 18:04 Moja szwagierka ma dwie córki: Alę i Izę a sama ma na imię Beata Odpowiedz Link Zgłoś
1beata31 Re: do nefrea26 20.11.08, 18:56 Jak w domu. Tylko mój t6ata jak się dowiedział że Izka to izka to powiedzał że iza to koń bo u nich na wsi wszystkie klacze to były izy ale było już po ptokach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heca7 Re: orygilalne imiona waszych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 14:27 Ja tam nigdy nie zapomnę faceta, którego widziałam parę lat temu w telewizji. Wypowiadał się w jakimś dzieciowym programie razem z żoną w ciąży. Imienia żony nie pamiętam ale on nazywał się... NARCYZ BARAN( nie żartuję, tak było na pasku u dołu). Do dziś jestem w szoku. Wszystko, tylko nie takie połączenie. Nie mogli mu dać na imię Marcin, Michał Baran??? Odpowiedz Link Zgłoś
martachot Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 20:29 mój synuś ma na imię Bartłomiej, ogólnie wołamy na niego Bartituś lub Bartulek a czasem Bartolomeo co wywołuje u niego przeogromne salwy śmiechu( ma prawie 13 miesięcy) ale dla mnie jest słodkim promyczkiem i tak juz zostanie...:p Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 20:38 ja mam M&M's Magdalenę i Macieja. Ale znajomi mają Almę Odpowiedz Link Zgłoś
agaqwerty Re: orygilalne imiona waszych dzieci 19.11.08, 21:02 ja miałam dać mojemu dziecku na imię Szeherezada - ale urodził się chłopczyk i ma na imię Patryk - nie wiedziałm czy będzie chłopczyk czy dziewczynka. Jak mi przynieśli synka to pomyślałam żeby dać mu na imię Patryk choż nie braliśmy z mężem tego imienia pod uwagę. A rano mąż przyszedł i pierwsze co mówi to żeby może go nazwać Patryk i tak zostało . Odpowiedz Link Zgłoś
margaretka.s Re: orygilalne imiona waszych dzieci 20.11.08, 00:12 Witajcie Dziewczyny My w domku mamy Joachimka i Antonię Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 20.11.08, 08:24 u nas prosto i zwyczajnie-syn Tomasz Leszek (nie Tomuś i Tomcio bo tych zdrobnień nie znoszę)i córka Anna Maria.te drugie imiona po dziadkach śp. Tomasz mi się podoba bo uważam,że świetnie pasuje zarówno do dziecka jak i dorosłego mężczyzny,no i znam samych fajnych Tomaszów a Ania-nasza Anulka-to takie ponadczasowe imię,pasujące do każdych czasów i każdej mody,dobrze komponujące się z nazwiskami,fajnie można zdrabniać. mnie się te imiona podobają Odpowiedz Link Zgłoś
silyya Re: orygilalne imiona waszych dzieci 20.11.08, 12:02 A my mamy Miłosza.Zdrobnienia jakich używamy to Miłoszek,Miłek,Miłuś.Mieszkamy w Irlandii i tu jego imię Irlandczycy wymawiają Milosz lub Majlosz. Odpowiedz Link Zgłoś
urszuklaa nefrea26 20.11.08, 13:25 Witam ja mam córeczke o imieniu Nikola Możemy zdrobnic Nikusia,Nikolka,Nikoleczka,Niki...Nie uwazam że to jakieś zwymyślane imie ... Ja mam na imię Urszula nie podoba mi sie osobiście ale mężowi owszem zwłaszcza zdrobnienie Usia)) W najbliższej rodzinie rodzice,ciotki,babcie dziadki imiona to ; Teofil, Cecylia, Zenon,Teresa,Alfreda,Rozalia,Antonina,Walenty,Tolek, Wiesław,Józefa,Kazimierz,Halina,..takie imiona dawali kilkadziesiat lat temu i myśle żeznowu za kilka lat imiona: Inez Bruno,Hugo,Nicola,Vanessa będa normalne a Ewy,Zośki,Marysie,Jany,Mateusze itp. będą tak jak dla nas te naszych dziadków itd... nefrea Tobiasz- moje nazwisko panieńskie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_hh Re: nefrea26 20.11.08, 13:30 moja corcia nazywam sie Paulien Suzanne-dodam ze mieszkam od apru lat w NL Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: nefrea26 20.11.08, 13:51 Bruno - imię to jest obecne w Polsce od XIV wieku - tyle tylko, że było mało popularne, jest pochodzenia germańskiego co prawda, ale tak samo jak np. Katarzyna jest pochodzenia greckiego. Żeby nazwać dziecko "po polsku" trzeba byłoby sięgnąć do imion typu Świętopełk, Mieszko, Wiesław etc. Tak tylko piszę w obronie imienia Bruno - bo nie jest nowe w PL, a ja uważam, że wcale nie jest jakieś ekscentryczne . Mojemu synowi bardziej pasowało do nazwiska niż na przykład Jan czy Stanisław. Hugo - oczywiście był nawet Kołłątaj , więc też nie przyszło to imię do PL w zeszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: nefrea26 23.11.08, 13:36 Bez przesady, imiona Bruno czy Hugo to nie od dzisiaj. Imiona typu Jan, Anna , Zosia to i za kilkadziesiąt lat pewnie nie będą jakieś dziwiaczne. Może nie są to imiona najpopularniejsze, ale wystarczająco popularne, żeby każdy znał jakiegoś Jana czy Annę. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_4 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 24.11.08, 08:50 a nasz synek nazywa się OLIVER, mieszkamy w UK i tu jest tylko jedno takie imię, a w Polsce od wyboru do koloru Oliwer, Olivier, Oliwier... Odpowiedz Link Zgłoś
moni79only Re: orygilalne imiona waszych dzieci 20.11.08, 14:13 a moja to Olena)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chonchon Re: orygilalne imiona waszych dzieci 22.11.08, 22:23 Moja ma na imie Matylda Clara. Matylda - starogermanskie imie co znaczy silna, odwazna. Clara, czyli po polsku Klara - jasna, czysta, slawna. Maz jest francuzem i chcielismy imie, ktore w kazdym jezyku bedzie brzmialo podobnie. Wybralismy wersje polska imienia Matylda, poniewaz lubimy, gdy imie dziewcyny konczy sie na "a". Z kolei Clara - wersja francuska, zeby bylo "pol na pol". Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkowe_studio Aaron, Nathan i Alexander 23.11.08, 21:43 ale my akurat mieszkamy w UK i tutaj sa to calkiem tradycyjne imiona. Dla Polakow tez niezbyt szokujace bo ku mojemu zaskoczniu przeszly w rodzinie bez echa a nawet sie podobaly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: orygilalne imiona waszych dzieci IP: 81.6.191.* 03.12.08, 10:36 Olena to łemkowska wersja imienia Helena. Piękne imię Odpowiedz Link Zgłoś
narvill Re: orygilalne imiona waszych dzieci 04.01.09, 13:00 a moja Olena Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś
mamamai77 Re: orygilalne imiona waszych dzieci 20.11.08, 16:30 JA mam córkę Maję-bardzo często teraz spotykane imię.NATOMIAST Chciałam sie pochwalić siostrą o imieniu JOWITA. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot_666 Stanko 20.11.08, 20:00 Moj malenki nazywa sie Stanislav (urodzil sie w Czechach, mama Polka, tata Slowak ) Imie ma po dziadku. A ogolnie to chcielismy zeby ladnie brzmialo z nazwiskiem, bylo tradycyjne i nie bylo egzotyczne w zadnym z trzech krajow miedzy ktorymi kursujemy. Zdrobniale: Staś, Stanko Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Stanko 21.11.08, 11:34 behemot_666 napisała: > Moj malenki nazywa sie Stanislav wielki + super imie Odpowiedz Link Zgłoś