28.01.09, 10:10
Siedzę na tym forum już prawie dwa lata i strasznie polubiłam
tutejsze oryginalne imiona, jakie niektóre z Was nadały dzieciom.
Spodobała mi się też Marcjanna, która jestmoim zdaniem zdecydowanie
ładniejsza od Marceliny. Jednak ostatnio rozmawiałam na temat
imiennictwa z rok młodszą kuzynką(prawie 17 lat), która stwierdziła,
iż to imię jestnie do przyjęcia(a trzeba przyznać że nie jest ona
zwolenniczką Waness itp, tylko raczej imion ze środkowej półki..
Chciałabym, byśmy jeszcze raz o Marcjannie porozmawiały.Dlaczego
warto(lub nie) nadać? Dla mnie warto bo:
-jest ciekawe i oryginalne(dziewczynka o takim imieniu byłaby na 99%
jedyna w klasie, jeśli nie w szkole
-świetnie się zdrabnia
-jest kobiece
-jest bardzo dystyngowane
Obserwuj wątek
    • pendlare Re: Marcjanna 28.01.09, 10:44
      Mnie się Marcjanna baaardzo podoba, jest bardzo dziewczęca i przyjemna do ucha.
      Na pewno jakbym była w ciązy to rozwazałabym to imię smile
    • zaba133 Re: Marcjanna 28.01.09, 10:46
      bardzo ładne i zgodzę się z tym, ze dużo ładniejsza od Marceliny (
      Marcelina średnio mi się podoba)
      ładna forma pełna i fajne zdrobnienie
    • szampanna Re: Marcjanna 28.01.09, 13:15
      Bardzo ładne, i tradycyjne, i oryginalne. Moja prababcia tak miała
      na imię smile
    • kasienka.3 Re: Marcjanna 28.01.09, 13:18
      Wole Marianne od Marcjanny
    • gaudencja Re: Marcjanna 28.01.09, 16:57
      Mnie się ono po prostu bardzo, bardzo podoba, i liczę na to, że się
      kiedyś upowszechni.
    • mateoeasy Re: Marcjanna 28.01.09, 20:21

--no mi nie wpada w ucho.siostra mojej babki tak miala na ime,moze
      dlatego
      ***Czasem trzeba dlugo isc,aby dojsc do siebie***
    • Gość: megi79 Re: Marcjanna IP: 212.180.168.* 28.01.09, 21:33
      Forma podstawowa-śliczna,zdrobnienie Marcysia tez,tylko Marcjanka
      kojarzy mi sie z Marsjankasad
      Ogolnie imiona Marcelina i Marcjanna lubie tak samo.
      • tami46 Re: Marcjanna 28.01.09, 23:22
        Marcjanna to moja prababcia.Ładne.
        • nastka_19 Re: Marcjanna 28.01.09, 23:59
          z trzech Marcjanny, Marianny i Marceliny

osobiście lubię tylko dwa... i z tych dwóch na pierwsze ostatnio wysunęła się
          jednak Marcelina, wyprzedzając Marcjannę .. choć lubię oba , za to Marianny nie
          lubię bardzo, jakoś tak źle mi się kojarzy a i zdrobnienia mi nie przypadają do
          gustu
    • asiula1306 Re: Marcjanna 30.01.09, 00:42
      A mnie najbardziej podoba się Marcelina smile Prostsze i łatwiejsze w wymowie, po
      prostu ładniejsze
    • totorotot Re: Marcjanna 30.01.09, 22:20
      brzmi jak marsjanka
      • femka-a Re: Marcjanna 03.02.09, 18:01
        totorotot napisała:

> brzmi jak marsjanka

kosmicznie
    • emnilda.wolna Re: Marcjanna 02.11.21, 18:11
      Co sądzicie o tym imieniu teraz? A co sądzicie o wersji Marcjana?
      • decadent46 Re: Marcjanna 02.11.21, 18:14
        Marcjanna przez dwa "n" - przepiękne, bardzo mi się podoba ❤️

Marcjana przez jedno "n" - na "nie", męski Marcjan podobnie
      • polik17 Re: Marcjanna 02.11.21, 20:31
        Mi osobiście Marcjanna niezbyt się podoba, ale u kogoś doceniam za oryginalność😀 Zdrobnienie Marcjanka kojarzy mi się z marsjanką, batonem marsem🤣 I moim zdaniem jest to imię z tych, które może być trudne "w obsłudze" na co dzień. Mała Marcysia i Marcjanka brzmi fajnie, dorosła Marcjanna dostojnie i pasuje do takiej pani mecenas np., ale jak tu mówić do takiej nastolatki? Forma Marcjanna wydaje mi się dla takiej młodej dziewczyny trochę zbyt poważna😅 "Hej, Marcjanna!" "Jadę dzisiaj z Marcjanną do galerii" itp. No coś mi ewidentnie nie pasi😂 A przy Marcelinie nie ma takiego problemu. Mała Marcysia, Marcelinka, Marcelka, nastolatka Marcela, dorosła Marcelina. Bardzo lubię to imię i wcale nie dziwię się, że jest takie popularne😊 Mam też pozytywne skojarzenie z 1 znaną mi Marceliną.
        Także Marcjanna u kogoś na tak, ale sama bym nie nadała smile
        • emnilda.wolna Re: Marcjanna 02.11.21, 21:39
          > Mała Marcysia i Marcjanka brzmi fajnie, dorosła Marcjanna dostojnie i pasuje do takiej pani mecenas np., ale jak tu mówić do takiej nastolatki?

Maja. wink
          Ale chyba masz rację.
          • sulimira Re: Marcjanna 03.11.21, 00:38
            Moze tez byc Jana w wersji Marcjana. Bardziej jednak podoba mi sie Marcjanna.
          • polik17 Re: Marcjanna 03.11.21, 09:40
            Oo, a na Maję to bym nie wpadła big_grin Faktycznie MArcJAnna smile Ciekawie i pasuje do nastolatki. Przypomniałam sobie też o takim zdrobnieniu Janka, ale podejrzewam, że mało kto by na nie wpadł, o ile w ogóle ktoś by je wymyślił😂 Podobnie z Mają. Z resztą widzę, że nie jestem odosobniona w moim odczuciu, że to jednak jest trudne imię w obsłudze😅
            • emnilda.wolna Re: Marcjanna 03.11.21, 10:03
              Ja akurat za Janką nie przepadam, w dodatku nie lubię zdrabniania imion od środka (w pełni akceptuję tylko Gosię, a z biegiem lat przekonałam się też do Asi). Mani też nie lubię. Z długimi imionami dużo można zrobić, szkopuł w tym, że zdrobnienia nieoczywiste wydają się zastrzeżone dla wtajemniczonych, przez co skracają dystans. Nic naturalnie przychodzącego na myśl. Podejrzewam, że wśród nastolatków skończyłaby jako Marca.
              • polik17 Re: Marcjanna 03.11.21, 12:17
                Dokładnie, zgadzam się smile Ja akurat nie przepadam ani za Asią ani za Gosią, lubię jedynie te imiona w pełnej formie i w zdrobnieniu Joasia/Małgosia. Asieńka też brzmi fajnie dla mojego ucha😀 Właśnie mi też ta Marca przyszła do głowy - co za okropny skrót😐🙁 I to jest właśnie problem tego imienia - no jak tu mówić do nastolatki ładnym, oczywistym skrótem albo zdrobnieniem? 😂 Po prostu go nie ma.
        • annthonka Re: Marcjanna 03.11.21, 09:35
          Jedno z tych imion, które ma albo bardzo poważną formę, albo zdrobnienie jak dla przedszkolaka i nic pomiędzy.

Może Janka albo Marcela, chociaż ta druga trochę naciągana.
      • nadeeka Re: Marcjanna 03.11.21, 19:18
        Marcjanna to jedno z moich ulubionych imion, mam je na swojej top liście od wielu lat.
        Marcjana już tego uroku nie ma (podobnie jak Juliana, Adriana czy Floriana). Lubię imiona z podwójnym n, z pojedynczym nie brzmią tak melodyjnie, są jakby niepełne.
      • dalenia Re: Marcjanna 03.11.21, 20:10
        Bardzo lubię, choć przekonałam się do niej całkiem niedawno. Dla mnie nastoletnia Marcjanna to albo po prostu Marcjanna (Karolina czy Dominika mają więcej sylab i dobrze funkcjonują w pełnych wersjach na co dzień) albo Marcja. Ja tam lubię też Jankę, więc i takie zdrobnienie mi pasuje.

Marcjana zupełnie mi nie brzmi, choć to tylko literka różnicy.
      • katarzynkaa Re: Marcjanna 03.11.21, 20:17
        Nie podoba mi się. Brzmi wiejsko i kojarzy mi się z Marcjanną Pacześ z "Chłopów", która nie była zbyt sympatyczna. Wolę wersję Marianna albo Marcelina. I jestem pewna, że Marcjanna ciągle byłaby mylona z Marianną.
      • gaudencja Re: Marcjanna 26.12.21, 17:51
        Nadal ogromnie lubię Marcjannę (przez dwa "n") i chętnie bym ją spopularyzowała. Zdrobnieniami bym się nie przejmowała; Katarzyna też ma bardzo poważną formę oficjalną, niezbyt miłe zdrobnienie Kaśka i Kasię jak dla dziecka, a mimo to wspięła się na szczyty popularności. Jest Marcysia i to bardzo dobre zdrobnienie, a w praniu na pewno powstanie wiele innych, jak Marcynia, Cysia i inne, które ogranicza tylko kreatywność otoczenia.
      • abiela Re: Marcjanna 27.12.21, 20:26
        emnilda.wolna napisała:

> Co sądzicie o tym imieniu teraz? A co sądzicie o wersji Marcjana?

Nie jest to mój hit, ale u kogoś ok.
      • mamaitwinsy Re: Marcjanna 27.12.21, 23:09
        Uwielbiam Marcjannę big_grin Choć musze przyznać, że gdyby nie to forum to chyba bym na nie wpadła wink
        Jeśli chodzi o zdrobnienia to u nas jest ich cała masa, ale ja bardzo lubię używać pełnej formy.
        Zdrobnienia, które najczęściej są używane przez rodzine: Marcja, Marcjanka, Janka, Marcysia, Marcynia, Marcucha big_grin.
        • mamaitwinsy Re: Marcjanna 27.12.21, 23:09
          na nią*
        • gaudencja Re: Marcjanna 02.04.22, 21:19
          mamaitwinsy napisała:

> Uwielbiam Marcjannę big_grin Choć musze przyznać, że gdyby nie to forum to chyba bym
          > na nie wpadła wink

Miło przeczytać smile))
        • emnilda.wolna Re: Marcjanna 03.04.22, 08:57
          O, nie wiedziałam, że ktoś z forum nadał. Super, że dobrze się nosi. smile
    • kocynder Re: Marcjanna 03.11.21, 21:12
      Marcjannę bardzo lubię. Imię to ma ogromnie dziewczęcy wdzięk i lekkość. Być może przez to podwójne "n". Jest na tyle nieczęste, że dziewczynka o tym imieniu byłaby nie tylko jedyną w klasie, szkole, ale wręcz w całej dzielnicy, albo i mieście! smile Dla mnie to niewątpliwy atut! Oryginalność, ale nie dziwaczność - np kiedyś widziałam curiosum: Zuzannę, ale pisaną przez TRZY "n". Nie wiem, czy pani miała tak oficjalnie, w dokumentach, ale podpisywała się właśnie z potrójnym "n" i (wiem, tu na forum nie wypada) MOIM zdaniem to jest dziwactwo. I udziwnianie imienia na siłę. Marcjanna - nie ma tego właśnie silenia się na oryginalność, imię jest znane, tradycyjne, a równocześnie przez niską nadawalność - oryginalne i "świeże". Marcjannę można zdrabniać na milion sposobów, Od Marcjanki, przez Marcysię, Marcynkę, aż po w sumie wszystkie "Maryśkowate" zdrobnienia. Do tego dla mnie, już stricte osobiście, jest jeszcze jeden plus - znam jednego Marcjana, co prawda "męska" wersja, ale to fantastyczny, mądry i taki... Słoneczny człowiek. Więc nadając Marcjannę - miałabym nadzieję, że część jego radości życia przypadnie i mojej Marcjance. smile
      Z tym, że owszem, zwolennikom imion z pierwszej dwudziestki Macjanna absolutnie do gustu nie przypadnie.
    • stokrotka_96 Re: Marcjanna 27.12.21, 00:07
      Hej smile Wprawdzie brzmieniowo bardziej odpowiada mi Marcelina, jednak uważam, że Marcjanna wcale nie jest zła. Nie jest to imię obciachowe, tylko po prostu rzadkie.
      Jeżeli chodzi o popularność, to w przypadku samej Marcjanny nie jest ona wysoka, jednak obecnie dość popularna jest Marcelina, z którą Marcjanna dzieli pewne zdrobnienia. Jeśli to nie jest problem, można byłoby śmiało nadać smile.
    • dierde Re: Marcjanna 03.04.22, 12:35
      Marcjanna dla mnie jest nijaka. Brzmieniowo wolę podobną Mariannę choć oba imienia kojarzą mi się z najbardziej oklepanymi Marią i Anną.
    • remigia1 Re: Marcjanna 03.04.22, 19:19
      Raczej mi się nie podoba. Bardzo lubię za to Marcję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.