gaudencja 01.03.09, 13:22 Wątek o Sofronii już się zarchiwizował, ale chciałabym Was znów zapytać, co sądzicie o tym imieniu. Wikipedia mówi: Sofronia — imię żeńskie, złożone z elementów sōs- ("zdrowy") i - phron ("duch, umysł"), oznaczające kobietę mądrą, rozumną. Sofronia imieniny obchodzi 10 maja, na pamiątkę świętej Sofronii, pustelnicy, żyjącej w Tarencie na przełomie III i IV wieku. Postaci fikcyjne noszące imię Sofronia: * Sofronia, jedna z postaci eposu Jerozolima wyzwolona Torquato Tasso. __ Mnie nieustająco uwodzi brzmieniem, zdrobnienia także ma MSZ poręczne i zgrabne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ona Re: Sofronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 20:08 Piękne zdrobnienie SOFA Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Sofronia 02.03.09, 12:06 Sama nie wiem, nie jest złe, warte osłuchania. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sofronia 02.03.09, 14:17 Gość portalu: Ona napisał(a): > Piękne zdrobnienie SOFA Znam dziewczynkę z rodziny polsko-niemieckiej, która jako Sofia przez całe życie funkcjonuje jako Sofcia, Sofka - co nikomu nie przeszkadza, z samą zainteresowaną włącznie. Sofy nikt nie wymyślił, a też by mógł. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Sofronia 02.03.09, 22:53 Myslę nad zdrobnieniami... Fronia? Sofrunia? Sofruzia? Fruzia? Sonia? Nadanie tego imienia rzeczywiście wymagałoby sporo odwagi, no i oświecania wszystkich postronnych (na ogół niewielu postronnych czytało Tassa albo chociaż żywoty świętych) co to za imię, jak się je pisze i skąd w ogóle taki pomysł... Ale brzmienie ciekawe. Takie słodko-gorzkie. Dla koneserów Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Sofronia 02.03.09, 23:14 Sofronia... e nie nie wiem czemu ale słyszę "sratatata" albo jeszcze gorzej ,bo skojarzenia ze słowem "sraczka". bardzo mi przykro , mam nadzieje ze nie uraziłam nikogo ... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Sofronia 02.03.09, 23:25 Mimo pięknego znaczenia brzmienie mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Sofronia 03.03.09, 10:06 nadal bardzo mi się podoba , jako drugie imię - wręcz idealne! Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Sofronia 03.03.09, 12:32 Bo ja wiem? Kojarzy mi się z bolącymi zębami (czy św. Sofroniusz nie jest patronem cierpiących na ból zębów?) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Sofronia 03.03.09, 13:06 szampanna napisała: > Bo ja wiem? Kojarzy mi się z bolącymi zębami (czy św. Sofroniusz nie > jest patronem cierpiących na ból zębów?) O, to się dobre składa, że mi się podoba, bo dzisiaj się wybieram do dentysty Odpowiedz Link Zgłoś