Gość: Kamii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 15:05 Bardzo prosze o rade: szalenie podoba mi sie imie Anika, chcialabym dowiedziec sie jak je odbieracie. Bede bardzo wdzieczna za wszytstkie opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Anika 26.05.09, 15:07 Aniczka, ładne zdrobnienie. Kojarzy mi się z Niemcami, tylko tu chyba jest podwójne n. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Anika 26.05.09, 18:20 Kojarzy mi się z koleżanką Pippi Langstrumpf. W Polsce mogłoby być zdrobnieniem Anny, ale jako samodzielne imię - zbyt infantylne. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Anika 26.05.09, 19:04 Mnie również brzmi zanadto zdrobnieniowo. Nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Anika 26.05.09, 20:59 Nie lubię zdrobnień używanych jako pełne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Anika 26.05.09, 22:20 Mam kuzynkę Anikę, dla mnie to imię jak każde inne. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Anika 26.05.09, 22:59 Mam miłe skojarzenia, bo znam fajną dziewczynę o tym imieniu (Niemkę). Obiektywnie mi się jednak nie podoba, uważam je za kolejną wariację od Anny. A w związku z tym mam jakiś niedosyt, kiedy widzę je jako samodzielne imię. Ponadto w Niemczech to chyba była taka sezonówka z przełomu lat 70-ych i 80-ych. We wszystkich tych aspektach przypomina mi "naszą", oswojoną Anitę, za którą też nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Anika 26.05.09, 23:31 ponoć mama mojego kolegi ma tak na imię... dla mnie - zdecydowanie nie. zdrobnieniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Anika 27.05.09, 10:48 Mam taką opinię jak quasi.modo. Dla mnie do zaakceptowania tylko jako Annika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Anika IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 17:17 A mnie się przez dwa n nie podoba. Anika jest bardzo fajnie ) Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Anika 29.05.09, 13:37 jako samodzielne imię - nie. Ale gdyby potraktować jako zdrobnienie, całkiem ładne Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Anika 29.05.09, 14:40 Jako mama Idy, szukająca skandynawskiego imienia dla drugiej córki, brałam je pod uwagę. U nas ostatecznie odpadło, ale sentyment mam i myślę, że jest urokliwe. No i Astrid Lindgren byłaby zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Anika 31.05.09, 18:36 Jako zdrobnienie od Anny, a nawet Anastazji, Anicety czy czego tam jeszcze na An- - sympatyczne. Jeśli ma być pełnym imieniem - zdecydowanie odbieram je jako infantylne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: Anika IP: *.lublin.mm.pl 01.06.09, 16:00 Ładne, nie odbieram go jako zdrobnienie, dużo ciekawiej niż Anna. Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Anika 03.06.09, 14:42 mi oprocz tego ze infantylne, to wydaje sie jeszcze tanie. Ale juz idac za Gaudencja Aniceta skracane do Aniki - ok. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Anika IP: *.171.219.20.static.crowley.pl 03.06.09, 23:05 znam Anike - b sympatyczna wiec imie dla mnie OK Odpowiedz Link Zgłoś
stynka Re: Anika 04.06.09, 13:02 Miałam koleżankę-Węgierkę Aniko (jedno "n"). Nie przepadam za podwojonymi literkami w imionach, więc wersja Anika jest dla mnie OK. Może nie jest to polskie imię, ale sprawia "na mój słuch" takie wrażenie. Brzmi sympatycznie i miło dla ucha, jakby od razu było zdrobnione (podobnie do Agnieszki). Myślę, że w przyszłości pani Anika może być zadowolona ze swojego imienia Odpowiedz Link Zgłoś