Gość: tymianek21 IP: *.chello.pl 17.06.09, 13:16 cześć! Dziś w moim przedszkolu wywieszono(Szczecin) listy przyjętych dzieci i w najmłodszej grupie będzie ...Lew! Oprócz niego będzie Joachim, Bianka i Blanka a pozostałe imiona to co wszędzie czyli Hanie, Julie, Oliwie, Szymki,Kubusie itd. W innej grupie znalazłam również Timura! Jest to dla mnie o tyle ciekawe że niedawno widziałam sie z kol. w ciązy która rownież chce dac synkowi imię Timur!(Jest tego pewna). Może nowa moda! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna-dalia Re: Lew i Timur 17.06.09, 13:29 Lwa bym nie nadała. Timur bardzo ciekawy! Można mówić Tim Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Lew i Timur 17.06.09, 20:37 Timur całkiem fajny. Lew obiektywnie też, ale odpada przez skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lew i Timur 17.06.09, 23:10 Timur i ego komanda - i nie ma szans na inne skojarzenie. Lew odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lew i Timur 17.06.09, 23:44 Lew to przecież zwykły, prosty Leon, tyle że po rosyjsku. "Timur i jego drużyna" - to była taka socrealistyczna książka, którą starano się nas katować w szkole. Większości udalo się tego nie przeczytać. Timur to rosyjska wersja Tamerlana. Mam nadzieję, ze to nie żadna moda. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Lew i Timur 18.06.09, 09:59 Ani Lew ani Timur nie podobają mi się szczególnie, choć trudno im odmówić oryginalności. Za to Joachim, Bianka i Blanka brzmią bardzo interesująco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Lew i Timur IP: *.oxfd.cable.ntl.com 18.06.09, 13:25 Lew taki sobie, Timur fajny. Skojarzenia mam z operą "Turandot". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Alez Gaudencjo!!!! IP: 87.205.145.* 18.06.09, 13:51 Lew to przecież zwykły, prosty Leon, tyle że po rosyjsku. Tym razem mnie totalnie zadziwilas! Lew to akurat jest po polsku, a prosty Leon jest tak naprawde (o ile sie nie myle) hiszpanski!!! Po rosyjsku bylby Ljew Anyway mi sie Lew bardzo podoba, mam go na krotkiej liscie, podoba mi sie na maxa zdrobnienie Lowka, podobnie jak Boria. Ogolnie lubie rosyjskie imiona. Jedna z przedmowczyn napisala, ze jej sie Lew nie podoba ze wzgl na skojarzenia - kurcze, to chyba super skojarzenie jest!!! Zreszta sadzilam, ze to imie po Rywinie zadomowi sie w Polsce i oby. A Timur - ok, mi tez sie kojarzy z kmandem, ale jak lata temu wymyslilam Marcelego, to wszyscy sie krzywili, ze Nowotko, a teraz, kto pamieta o Nowotce??? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Alez Gaudencjo!!!! 18.06.09, 16:10 Lew to beznadziejne imię. Najlepiej łączy się z jeszcze jednym "odzwierzęcym" - Lew Daniel Odpowiedz Link Zgłoś
echo1111 Re: Alez Gaudencjo!!!! 20.06.09, 11:27 Lew, Wilk i Daniel ładne, gorzej Ryś. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alez Gaudencjo!!!! 20.06.09, 14:20 Gość portalu: ariella napisał(a): > Tym razem mnie totalnie zadziwilas! Lew to akurat jest po polsku, a > prosty Leon jest tak naprawde (o ile sie nie myle) hiszpanski!!! Po > rosyjsku bylby Ljew Nienie, po rosyjsku jest Lew, bo "j" z "je" zmiękcza "ł" do "l". W polszczyźnie nie ma tradycji tłumaczenia Leona na Lwa i Lew jest formą typowo rosyjską. Rywin ZTCP urodził się w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: Alez Gaudencjo!!!! 26.10.09, 00:07 Gaudencjo, po rosyjsku piszesz Lew (Лев i czytasz Ljew (jak w ros. imieniu Wiera (Вера) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymianek21 Re: Lew i Timur IP: *.chello.pl 21.10.09, 14:32 cześć! Właśnie kilka dni temu moja koleżanka urodziła Timura-jest śliczny i duzo je! A Lew trafił do grupy mojego syna. Jego mama używa zdrobnienia "Lewku" np "I co tam Lewku dziś robiłeś?" a mój syn opowiada "Lewek to i tamto..." Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: Lew i Timur 21.10.09, 16:17 Timur to tureckie imię, jestem zaskoczona że jest tak popularne Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Lew i Timur 21.10.09, 18:55 Wolę Leona niż Lwa, a Timur jakoś nie w moim guście, chyba zbyt egzotyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Lew i Timur 21.10.09, 22:23 Chyba nie tylko tureckie... Timur jako wersja Tamerlana (o czym było wcześniej), ma znacznie szerszy zasięg, że to tak ujmę. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Lew i Timur 22.10.09, 21:03 Brzmi jak Timon. Król Lew już jest, tylko Pumby brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Lew i Timur 22.10.09, 21:21 Timur hmm przyznam ciekawe imię i nawet ładne, aczkolwiek pierwszy raz 'słyszę' :] a Lew nie podoba mi się jako imię, może już lepszy byłby Tygrys ;] Odpowiedz Link Zgłoś