Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 09:36 Mam problem z wyborem imienia dla synka. Proszę wyraźcie swoje opinie. Oto imiona które bierzemy pod uwagę: Sebastian Daniel Filip Marcel Błażej Natan Nataniel Gabriel Emil Zależy nam na imieniu niezbyt popularnym aczkolwiek nie bardzo udziwnionym oraz łatwo przetłumaczalnym na inne języki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: które imię dla chłopca? 29.07.09, 10:08 Wybrałabym Błażeja. Pod uwagę wzięłabym również Marcelego (nie Marcela), Gabriela i Emila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: które imię dla chłopca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 10:10 a jak imię Błażej tłumaczy się na inne języki? Odpowiedz Link Zgłoś
pazdana Re: które imię dla chłopca? 29.07.09, 10:25 Najbardziej podoba mi się Daniel. Niezbyt popularne i brzmi tak samo w różnych językach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uu Re: które imię dla chłopca? IP: *.kielce.vectranet.pl 11.01.10, 18:42 ja bym wybrała Daniel, śliczne, a niespotykane imię Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: które imię dla chłopca? 29.07.09, 10:36 A na jaki na przykład? Po angielsku to Blase, Blaise, Blaze, Blayze; po francusku Blaise i Blaize; po hiszpańsku Blas, Blasco; po niemiecku Blasius; po włosku Biagio, Biasio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: które imię dla chłopca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 10:39 dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
generalizacja Re: które imię dla chłopca? 29.07.09, 11:27 Sebastian- bardzo nie lubię,a już zdrobnienie Sebek jest dla mnie koszmarne Daniel- ostatecznie może być, ale tylko ostatecznie Filip- ujdzie Marcel- ma tak na imię przynajmniej 3 chłopców na moim podwórku Błażej-nie Natan i Nataniel- brrr... Gabriel- najładniejsze z tego zestawu Emil- podobnie jak Daniel-ostatecznie może być wybrałabym Gabriela, ewentualnie Filipa =) Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: które imię dla chłopca? 29.07.09, 11:28 Z Twoich propozycji najbardziej podoba mi się Emil Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: które imię dla chłopca? 29.07.09, 11:39 Gość portalu: ania napisał(a): > Sebastian - nie lubię może Bastian ( Bastek) > Daniel - nie lubię > Filip - ładnie ale popularne > Marcel - b. ładnie i Marceli i Marcel > Błażej - lubię > Natan - lubię > Nataniel - moja ulubiona wersja tego imienia mogłabym nazwac tak syna > Gabriel - lubie reasumując Nataniel, Natan, Gabriel, Marcel, Filip, Błażej w takiej kolejności bym wybierała Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: które imię dla chłopca? 29.07.09, 11:40 opuściłam Emila również ładnie byłby zarz za Marcelem a przed Filipem Odpowiedz Link Zgłoś
gobisha Re: które imię dla chłopca? 29.07.09, 11:53 odrzucilabym Blazeja - moj maz ma tak na imie - mieszkamy w Londynie, miedzynarodowej metropolii a wiec obracamy sie i pracujemy wsrod nie tylko Anglikow, ale i wielu innych narodowosci i pomimo odpoweidnikow tego imienia w innych jezykach, to co wyprawia sie z jego imieniem to naprawde cyrk. Nie jest to popularne imie w zadnym chyba kraju na swiecie, wiec odpowedniki brzmia dla wszystkich i tak obco. A oryginal w formie Błażej jest nie do wymowienia. Z tego tez powowdu zrezygnowalismy z imienia Milosz dla naszego syna. Z pozostalych wymienionych najbardziej podobaja mi sie Gabriel, Emil, Filip, Marcel i ewentualnie Daniel. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: które imię dla chłopca? 29.07.09, 16:02 Tylko Marcel, ewentualnie Filip lub Natan. Pozostałe dla mnie na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: które imię dla chłopca? IP: *.gemini.net.pl 29.07.09, 16:29 W pierwszej kolejności wzięłabym pod uwagę: Sebastiana, Filipa i Błażeja. Potem Gabriela I Daniela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: które imię dla chłopca? IP: *.135.66-86.rev.gaoland.net 29.07.09, 19:40 Z podobnego zestawu wybralam Gabriela, moja Mama proponowala Emila. Ladnie Nataniel lub Natan albo Emilian. Jestem na nie dla Blazeja (kojarzy mi sie z programem telewizyjnym Rower Blazeja) i Sebastiana ( Sebek ... brrr..) Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: które imię dla chłopca? 29.07.09, 21:39 Zawsze będę za Sebastianem I Gabrielem Odpowiedz Link Zgłoś
nerwena Re: które imię dla chłopca? 29.07.09, 23:29 Z twoich propozycji głosuję na Błażeja. Na drugim miejscu Emil. Wybierałabym z tych dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: które imię dla chłopca? 30.07.09, 10:18 Wybrałabym Błażeja lub Emila. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: które imię dla chłopca? 30.07.09, 16:53 Bardzo lubię Daniela więc postawię go na pierwszym miejscu Poza tym podobają mi się Natan Nataniel Emil Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: które imię dla chłopca? 30.07.09, 20:52 - Sebastian - bardzo na nie jedno z imion z mojej 'czarnej listy' - Daniel - zupełnie dla mnie neutralne, z przewagą na nie - Filip - neutralne, choć z przewagą na tak dyskwalifikuje je jednak ogromna w moim regionie popularność - Marcel - tylko w foremie Marcelego - Błażej - kolejne z mojej czarnej listy kojarzy mi się z rowerem - Natan - z całej Twojej listy, to jedno jest na tak - Nataniel - jak już to Nataneal, jednak też bym odrzuciła - Gabriel - zdrobnienie Gabryś brzmi dla mnie jakoś ... niemęsko - Emil - i znowu czarna lista zupełnie inne gusta chyba mamy więc pewnie nie pomogłam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: które imię dla chłopca? IP: *.and-net.pl 31.07.09, 21:37 podoba mi się Błażej jest naprawdę interesujące, ale nie wiem co z przetłumaczeniem na inne języki. Na drugim miejscu dałabym Filipa z tego co wiem z przetłumaczeniem nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: które imię dla chłopca? 02.08.09, 19:04 Błażej jest świetny, poza tym rozważałabym Emila i Marcelego (nie Marcela). Odpowiedz Link Zgłoś
laurah Re: które imię dla chłopca? 07.08.09, 18:38 A mnie się podoba Sebastian i Gabriel Pozdrawiam serdecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zohna Re: które imię dla chłopca? IP: *.ghnet.pl 12.08.09, 20:37 Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: które imię dla chłopca? IP: *.e-wro.net.pl 14.08.09, 09:02 Stanowczo Emil Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: które imię dla chłopca? 14.08.09, 14:23 Najbardziej podobają mi się Błażej, Filip i Emil. Skoro zależy Ci na "łatwej przetłumaczalności", to proponuję Emila. Nataniel też jest ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasiaJ Re: które imię dla chłopca? IP: *.devs.futuro.pl 14.08.09, 15:55 1. Marcel 2. Filip 3. Daniel 4. Natan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malagan Re: które imię dla chłopca? IP: *.centertel.pl 02.01.10, 17:51 > Sebastian - neutralny, lubie zdrobnienia Seba i Bastian > Daniel - stanowcze nie!!! > Filip - lubie to imie, jest oki > Marcel - to też lubie > Błażej - nie w moim typie, ale odczucia neutralne > Natan - jak wyzej > Nataniel- bardziej na tak niz na nie > Gabriel - stanowcze nie!!! nie lubie zdrobnienia Gabryś!! > Emil - jestem na tak, krótko, zwieżle i na temat, podoba mi sie zdrobnienie Emek Z podanej listy wybierałabym miedzy: Marcel, Filip, Emil "Zależy nam na imieniu niezbyt popularnym aczkolwiek nie bardzo udziwnionym oraz łatwo przetłumaczalnym na inne języki" Za "granicami" moda na krotkie imiona, łatwe do wypowiedzenia dla kazdej "masci" Dodaje : Olaf, Igor, Maksym, Aleks, Bruno Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: które imię dla chłopca? 03.01.10, 19:42 > Sebastian (zupełnie nie w moim typie, mam złe skojarzenia) > Daniel (ładne, obecnie na 42 miejscu, ale wśród starszych dzieci na pewno można spotkać go częściej) > Filip (nie podoba mi się, poza tym baaardzo popularny ostatnio !) > Marcel (b.ładne, ale popularność szybko rośnie) > Błażej (ojj NIE, jedno z imion od których odrzuca mnie na sam dźwięk) > Natan (ciekawe, ale Nataniel ładniej ; ) > Nataniel (ładne :]) > Gabriel (b.ładne i niezbyt popularne!! ) > Emil (może być + za małą popularność) podsumując : Najlepszym rozwiązaniem byłby Gabriel w innych językach pisany tak samo jak w polskim, także same plusy ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelina Re: które imię dla chłopca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 19:31 Z twoich propozycji najbardziej podoba mi się: Sebastian, Błażej i Emil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: które imię dla chłopca? IP: *.chello.pl 08.01.10, 14:57 Sebastian - chyba jako jedynemu człowiekowi na świecie kojarzy mi się z Bachem Podoba mi się. Daniel - nie jest złe. Odpowiedniki w wielu krajach są takie same. Filip - bardzo popularne. Jak dla mnie za bardzo. Marcel - również jest coraz popularniejsze, poza tym rozważ formę Marceli. Błażej - podoba mi się, ale z odpowiednikami może być ciężko. Natan - niee. Nataniel - tak Chociaż bardziej podoba mi się Natanael. Gabriel - uważam, że brzmi bardzo niemęsko, ale z odpowiednikami nie byłoby problemu. Emil - neutralne, z przewagą na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: które imię dla chłopca? IP: *.ghnet.pl 10.01.10, 21:11 Sebastian, Filip Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: które imię dla chłopca? 11.01.10, 18:35 Ojojoj. Trudny wybór, bo nic mi się za bardzo nie podoba: Sebastian - Imię w porządku, ale kojarzy mi się z Sebą - karkiem spod bloku. I nie chodzi o konkretną osobę, raczej ogólne skojarzenie. Daniel, Gabriel, Emil, Nataniel - W moim odczuciu są niemęskie, Nataniel ponadto jakiś przekombinowany. Marcel - Dla mnie obciachowe. Poprawna forma to Marceli, ale i ta mi się nie bardzo podoba. Natan - Zdrobnieniowe, niepoważne. Dużo bardziej wolę formę Jonatan. Błażej - Nie w moim typie, ale na pewno najciekawsze z podanych. Koniec końców wybrałabym Filipa. Z tym że ten jest raczej popularny. A co powiecie na Artura lub Witolda? Odpowiedz Link Zgłoś