pan.scan 13.04.10, 11:38 www.dziennik.pl/katastrofa-smolensk/article586101/Para_prezydencka_spocznie_obok_krolow.html Nie widzę uzasadnienia, tam spoczywa historia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzecikot Re: Wawel 13.04.10, 11:41 Krzyczy Wołga. Szlocha Sekwana. Woła Dunaj. Jęczą rzeki chińskie. Broczy Wisła jak otwarta rana. Lamentują potoki gruzińskie. K.I Gałczyński, Umarł Stalin Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Dobre! 13.04.10, 20:33 trzecikot napisał: Re: Wawel > Krzyczy Wołga. Szlocha Sekwana. > > Woła Dunaj. Jęczą rzeki chińskie. > > Broczy Wisła jak otwarta rana. > > Lamentują potoki gruzińskie. > > K.I Gałczyński, Umarł Stalin Cóż, JarKacz postanowił najwyraźniej wystartować w miejsce brata w wyborach prezydenckich a.d. 2010. I głupek myśli, że Wawel mu w tym pomoże?! Odpowiedz Link Zgłoś
piq i w ten oto sposób kończy się żałoba,... 13.04.10, 12:00 ...i Jarosław zabiera się za politykę. A Pani Maria też? Dlaczego? To nie ma uzasadnienia, w takim razie wszystkich prezydentów II i III Rzeczypospolitej należy pochować na Wawelu; Lech Kaczyński nie był postacią tej miary, co Piłsudski, a fakt, że zgnął tragicznie, nieuprawnia do traktowania go w sposób przesadny. Jeśli to prawda, to taka propozycja zakrawa na prowokację. Teraz każdy rozsądny i przytomny sprzeciw wobec tej bzdury daje możliwość do oskarżenia o brak patriotyzmu. Znaną skądinąd Jarosława metodą. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: i w ten oto sposób kończy się żałoba,... 13.04.10, 12:10 A potem Jarosława też pochowamy na Wawelu. Bo jest bardzo podobny do brata. S. Odpowiedz Link Zgłoś
trzecikot Re: i w ten oto sposób kończy się żałoba,... 13.04.10, 12:12 Cytat z innego forum: A jak któryś z Królów rzeknie "spieprzaj dziadu"? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Ciąg dalszy 13.04.10, 12:29 "My jesteśmy tam gdzie wtedy,oni tam, gdzie stało ZOMO". piq napisał: Teraz każdy rozsądny i przytomny sprzeciw wobec tej bzdury daje możliwość do oskarżenia o brak patriotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: i w ten oto sposób kończy się żałoba,... 13.04.10, 14:16 piq napisał: Lech Kaczyński nie był postacią tej miary, co > Piłsudski, a fakt, że zgnął tragicznie, nieuprawnia do traktowania go w sposób > przesadny. Jeśli to prawda, to taka propozycja zakrawa na prowokację. Lech Kaczyński nie jest już realnym człowiekiem. Jest bohaterem z Narodowego Panteonu. Jego realne dokonania nie mają już żadnego znaczenia. Będzie symbolem i sztandarem postpiłsudczyków, których pewnie będzie się nazywać kaczystami, co jeszcze do niedawna brzmiało bardzo żle. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: i w ten oto sposób kończy się żałoba,... 13.04.10, 14:23 oleg3 napisał: > Będzie symbolem i sztandarem postpiłsudczyków, których pewnie będzie > się nazywać kaczystami, co jeszcze do niedawna brzmiało bardzo żle. Kaczyści to od JarKacza chyba pochodzi i nadal brzmi źle. S. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: i w ten oto sposób kończy się żałoba,... 13.04.10, 14:44 Te same media, które zrobiły z braci Kaczyńskich wyszydzanych kaczorów sumiennie robią ze śp. Lecha i Marii świętych. Nawet "temi samemi ustami". Odpowiedz Link Zgłoś
trzecikot Re: i w ten oto sposób kończy się żałoba,... 13.04.10, 14:23 ... a teraz będzie brzmiało żałośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wawel 13.04.10, 12:08 pan.scan napisał: > www.dziennik.pl/katastrofa-smolensk/article586101/Para_prezydencka_spocznie_obok_krolow.html > > Nie widzę uzasadnienia, tam spoczywa historia. Świątynia Opatrzności Bożej jest dużo bardziej odpowiednim miejscem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Wawel 13.04.10, 12:19 Jest coś, co mnie w tej informacji niepokoi. Rodzina chyba nie ma uprawnień do podejmowania tego typu decyzji, nawet jeśli jest Jarosławem, bratem zmarłego prezydenta. Może co najwyżej prosić o zgodę. Poza tym, również nie widzę uzasadnienia. Warszawa i Powązki są dobrym miejscem. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wawel 13.04.10, 12:25 hymenos napisał: > Jest coś, co mnie w tej informacji niepokoi. Rodzina chyba nie ma > uprawnień do podejmowania tego typu decyzji, nawet jeśli jest > Jarosławem, bratem zmarłego prezydenta. Nie wiesz, że Jarosław uważa się za właściciela Polski ? Chwilowo pozbawionego pełni swych praw. S. Odpowiedz Link Zgłoś
trzecikot Re: Wawel 13.04.10, 12:28 No to teraz wyobraźcie sobie tę histerię, że PO odmówiła godnego pochówku Wielkiemu Polakowi! Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Wawel 13.04.10, 12:41 snajper55 napisał: > Nie wiesz, że Jarosław uważa się za właściciela Polski ? Chwilowo pozbawionego > pełni swych praw. Być może, ale weź pod uwagę możliwość odpowiedniego zredagowania informacji przez dziennikarza. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wawel 13.04.10, 12:46 hymenos napisał: > Być może, ale weź pod uwagę możliwość odpowiedniego zredagowania > informacji przez dziennikarza. To nie jest sprawa redakcji informacji, tylko samej informacji. Uważasz, że rodzina powiedziała o Powązkach, a dziennikarz zamienił je na Wawel ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Wawel 13.04.10, 12:58 snajper55 napisał: > To nie jest sprawa redakcji informacji, tylko samej informacji. Uważasz, że > rodzina powiedziała o Powązkach, a dziennikarz zamienił je na Wawel ? Nie, to byłoby jawne kłamstwo. Sądzę, że rodzina dostała listę lokalizacji od przedstawiciela rządu i z tej listy wybrała jedno miejsce. Z punktu widzenia rodziny Wawel to zupełnie inne miejsce niż z mojego czy Twojego punktu widzenia. Takie, a nie inne zredagowanie informacji pozwoliło na reakcje zgodne z odruchem Pawłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wawel 13.04.10, 13:01 hymenos napisał: > Z punktu widzenia rodziny Wawel to zupełnie inne miejsce > niż z mojego czy Twojego punktu widzenia. Powiem szczerze, że nie rozumiem. > Takie, a nie inne zredagowanie informacji pozwoliło na reakcje > zgodne z odruchem Pawłowa. Informacja jest o wyborze przez rodzinę Wawelu jako miejsca na pochówek Lecha Kaczyńskiego. Jak zredagujesz tę wiadomość, aby nie wzbudziła ono oburzenia ? Napiszesz, że rodzina zdecydowała się pochować Lecha w Krakowie ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Wawel 13.04.10, 13:21 snajper55 napisał: > Powiem szczerze, że nie rozumiem. Bez przesady Snajper. Nie rozumiesz, że swoich najbliższych ocenia się inaczej niż osoby postronne i trudno w takiej sytuacji wymagać pełnego obiektywizmu??? > Napiszesz, że rodzina zdecydowała się pochować Lecha w Krakowie ? Chociażby, wskazując, że ostateczna decyzja należy do rządu i Metropolity Krakowskiego, a nie sugerując, że świat musi spełnić zachcianki brata i córki prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wawel 13.04.10, 13:34 hymenos napisał: > Bez przesady Snajper. Nie rozumiesz, że swoich najbliższych ocenia > się inaczej niż osoby postronne i trudno w takiej sytuacji wymagać > pełnego obiektywizmu??? Teraz rozumiem. I uważam, że jest to decyzja pyszałka. > Chociażby, wskazując, że ostateczna decyzja należy do rządu i > Metropolity Krakowskiego, a nie sugerując, że świat musi spełnić > zachcianki brata i córki prezydenta. Ale to by była nieprawda, gdyż decyzję o miejscu pochówku rząd pozostawił rodzinie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Wawel 13.04.10, 13:39 snajper55 napisał: > Teraz rozumiem. I uważam, że jest to decyzja pyszałka. I pyszałki. Tu się nieco różnimy. > Ale to by była nieprawda, gdyż decyzję o miejscu pochówku rząd pozostawił rodzi > nie. Nie byłaby to nieprawda. Pozostawił na zasadzie wyboru wskazanych miejsc. W GW jest o tym, w Dzienniku już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Decyzja Jarosława 14.04.10, 00:27 hymenos napisał: > Nie byłaby to nieprawda. Pozostawił na zasadzie wyboru wskazanych > miejsc. W GW jest o tym, w Dzienniku już nie ma. Powoli prawda wypływa. "Jak informuje rzecznik krakowskiej kurii ks. Robert Nęcek, z inicjatywą pochówku na Wawelu wyszła rodzina prezydenta. Krakowski opozycjonista związany z PiS Stanisław Markowski twierdzi, że pomysł wyszedł od niego, a podchwycił go Jarosław Kaczyński jeszcze w poniedziałek wieczorem." www.gazetakrakowska.pl/stronaglowna/244154,znamy-autora-pomys-u-poch-lwku-kaczy-skich-na-wawelu,id,t.html "Potem metropolita krakowski przybył pod krzyż katyński w Krakowie, gdzie kończył się Marsz Pamięci. Minęła godz. 12. Tymczasem prominentni politycy PiS z Małopolski potwierdzili nam, że decyzja o Wawelu zapadła i do dogrania pozostały tylko szczegóły. " malopolska.naszemiasto.pl/artykul/377866,w-niedziele-prezydencka-para-spocznie-na-wawelu,id,t.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Decyzja Jarosława 14.04.10, 10:26 To z art. zalinkowanego przez Scana: "To nie był pomysł rodziny, to była zgoda rodziny. I chciałbym, żeby to było jasno i wyraźnie zaakcentowane" - dodał minister Duda. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Wawel 13.04.10, 13:00 snajper55 napisał: > To nie jest sprawa redakcji informacji, tylko samej informacji. > Uważasz, że rodzina powiedziała o Powązkach, a dziennikarz > zamienił je na Wawel ? Sądzę, że nikt nic nikomu nie mówił i nikt nic nie zamieniał. To jest Dziennik, wyjatkowo niechlujnie i nieodpowiedzialnie redagowana szmata. Podejrzewam, że infromacja wyssana jest palca, żeby np. sprowokować dyskusję i móc potem pisać o chamskich internautach. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan To była informacja podana za GW 13.04.10, 13:05 Lech i Maria Kaczyńscy mają zostać pochowani w krypcie na Wawelu obok królów Polski. Tak zdecydowała rodzina zmarłych - dowiedziała się ze źródeł rządowych "Gazeta Wyborcza wyborcza.pl/1,75478,7765658,Para_Prezydencka_spocznie_na_Wawelu.html Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: To była informacja podana za GW 13.04.10, 13:12 wtedy, gdy pisałem post, znałem tylko tą z Dziennika. Możliwe, że się wygłupiłem, ale ciągle nie mogę sobie tego wyobrazić. Choć Graś wg. GW potwierdził. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Nie przesadzajmy 13.04.10, 14:54 ja tez tej decyzji nie calkiem pochwalam, ale to nie tak ze jest jakas obrazoburcza. W koncu jest precedens Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Wezmy tez pod uwage 13.04.10, 16:09 mozliwosc ze rzad specjalnie podal propozycje Wawelu liczsc ze kaczynscy sie skusza i otworzy to mozliwosc aby chowac tam innych prezedentow. Odpowiedz Link Zgłoś
trzecikot Re: Wezmy tez pod uwage 13.04.10, 16:12 forum.gazeta.pl/forum/w,28,109989631,109994042,Re_Panie_prezesie_.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wezmy tez pod uwage 13.04.10, 20:37 manny-jestem napisał: > mozliwosc ze rzad specjalnie podal propozycje Wawelu liczsc ze kaczynscy sie > skusza i otworzy to mozliwosc aby chowac tam innych prezedentow. Oraz ich rodzin. No co, najwyżej się Wawel rozbuduje. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 16:58 manny-jestem napisał: > W kazdym razie gdyby RZAD nie zaproponowal Wawelu to nie bylo by w > ogole mowy. Wiec pretensje, jesli sa jakies, przede wszystkim > powinny byc kierowane do osob > w rzadzie ktore taki wybor rodzinie Kaczynskich przedstawily. Do tych osób mam też pretensje. Z drugiej strony nic nie słychać o przymuszaniu siłą do wyboru Wawelu. Myślałem, że przynajmniej w jednym mam z Jarosławm Kaczyńskim wspólny pogląd mianowicie w ocenie roli Wawelu w historii i tradycji polskiej. Okazuje się, ża nawet w tej kwestii, nie. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 17:00 > Myślałem, że przynajmniej w jednym mam z Jarosławm Kaczyńskim wspólny pogląd > mianowicie w ocenie roli Wawelu w historii i tradycji polskiej. > Okazuje się, ża nawet w tej kwestii, nie. > == Nie podejmuj ocen zbyt pochopnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 17:12 manny-jestem napisał: > Nie podejmuj ocen zbyt pochopnie. Nie zmartwię się, gdy się w tej materii pomylę. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 17:54 Borsuku! Manny! Odległość od wydarzeń utrudnia Wam ocenę stanu rzeczy. Atmosfera jest taka, że mało kto (nie licząc paru forumowiczów) widzi przesadę w wyborze Wawelu na miejsce spoczynku tragicznie zmarłej pary prezydenckiej. To nie tłumy pisiaków wyszły na ulice W-wy i szturmują teraz Pałac Prezydencki. To są Polacy. Pijarowcy i stare dziennikarskie wygi nawet nie próbują iść pod prąd. Odegrają się później. Teraz Lech i Maria są medialnymi świętymi. Zalinkuję opinię Nałęcza, historyka i polityka, przecież nie pisiorka Nałęcz: Atmosfera żałoby jak po Piłsudskim Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 17:58 Osobiscie wielkiej przesady takze nie widze. W mojej opinii Lech kaczynski bardziej zasluguje lezec na Wawelu niz Wladyslaw Sikorski. Moje obiekcje przedstawilem wyzej i z tego powodu wolalbym aby rodzina Kaczynskich wybrala Warszawe, ale jesli wybierze Wawel rozpaczal anpewno nie bede. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 18:06 Nie. Bo precedens dotyczy prezydenta poległego w trakcie pełnienia obowiązków służbowych. Nie dotyczy byłych prezydentów. I mam nadzieję, że to będzie ostatni taki przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Nie przesadzajmy 14.04.10, 08:03 oleg3 napisał: > Nie. Bo precedens dotyczy prezydenta poległego w trakcie pełnienia obowiązków służbowych. Nie dotyczy byłych prezydentów. I mam nadzieję, że to będzie ostatn i taki przypadek. > > Podsumowując tą prezydenturę mozna powiedzieć ,że swoją nagłą śmiercią przysłuzył się rozpropagowaniu wiedzy o Katyniu i dotarciu z tą informacją do milionów na całym świecie...lecz czy to jego własna zasługa? Przeciez nie miał tego w planie.Jeszcze żeby go zestrzelili, to wtedy moglibyśmy pełna gębą pisać o pełnieniu słuzbowych obowiązków. A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie przesadzajmy 14.04.10, 10:41 andrzejg napisał: > Podsumowując tą prezydenturę mozna powiedzieć ,że swoją nagłą > śmiercią przysłuzył się rozpropagowaniu wiedzy o Katyniu i dotarciu > z tą informacją do milionów na całym świecie... Nie z wiedzą o Katyniu, tylko z wiedzą o katastrofie w Smoleńsku. W oczach tych milionów ludzi leciał na jakąś uroczystość związaną z II WŚ. Zresztą przypuszczam, że większość tych milionów nie ma pojęcia gdzie leciał, nie mówiąc już dlaczego leciał. S. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Nie przesadzajmy 14.04.10, 10:50 w BBC pierwszego dnia mówili ,że leciał do Katynia , miejsca zagłady tysięcy Polaków w II WŚ.Dzień póxniej informacja byłaprecyzyjniejsza i wyjasniali ,że chodzi o mord na oficerach polskich dokonany przez specsłuzby ZSRR. Czy to nie jest dotarcie z informacją? Pośrednio sie temu przysłuzyli wszyscy tragicznie zabici w tej katastrofie A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie przesadzajmy 14.04.10, 13:14 andrzejg napisał: > w BBC pierwszego dnia mówili ,że leciał do Katynia , miejsca zagłady > tysięcy Polaków w II WŚ.Dzień póxniej informacja byłaprecyzyjniejsza > i wyjasniali ,że chodzi o mord na oficerach polskich dokonany przez > specsłuzby ZSRR. Czy to nie jest dotarcie z informacją? > > Pośrednio sie temu przysłuzyli wszyscy tragicznie zabici w tej > katastrofie Niestety, ale nie mam złudzeń, że cokolwiek poza faktem katastrofy i tego, kto w niej zginął pozostało w pamięci tych ludzi. S. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Nie przesadzajmy 14.04.10, 13:18 > Niestety, ale nie mam złudzeń, że cokolwiek poza faktem katastrofy i tego, kto w niej zginął pozostało w pamięci tych ludzi. > Rosjanie zapamietają A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie przesadzajmy 14.04.10, 14:07 andrzejg napisał: > Rosjanie zapamietają Rosjanie, jako zainteresowani, mogą zapamiętać. Szczególnie, że sprawę wzmocniono filmem Wajdy. Ale nie mówmy o całym świecie. Nie jesteśmy, także w tych dniach, jego pępkiem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Nie przesadzajmy 15.04.10, 07:34 snajper55 napisał: > andrzejg napisał: > > > Rosjanie zapamietają > > Rosjanie, jako zainteresowani, mogą zapamiętać. Szczególnie, że sprawę wzmocniono filmem Wajdy. Ale nie mówmy o całym świecie. Nie jesteśmy, także w tych dniach, jego pępkiem. > > S. W pierwszych dniach po katastrofie byliśmy pępkiem i mam nadzieję ,że informacja o Katyniu dotarła do wielu. Może o tym świadczyć chęć wielu stacji do emisji filmu Wajdy. A. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Jest decyzja-Wawel 13.04.10, 18:02 Dziwisz właśnie ją ogłosił. W Krypcie Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 19:31 oleg3 napisał: > Teraz Lech i Maria są medialnymi świętymi. To fakt, oglądając te obrazy nie mogę się oprzeć uczuciu deja vu. Taki już teraz mamy ten świat. Pociesza mnie tylko fakt, że tu jednak chodzi o Prezydenta, a nie o durna flądrę, ale sposób w jaki się to nakręca nie jest przez to mniej przerażający. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 20:40 dachs napisał: > To fakt, oglądając te obrazy nie mogę się oprzeć uczuciu deja vu. > Taki już teraz mamy ten świat. > Pociesza mnie tylko fakt, że tu jednak chodzi o Prezydenta, a nie o durna > flądrę, ale sposób w jaki się to nakręca nie jest przez to mniej przerażający. Durną flądrę ? Nie śmiem zgadywać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 22:21 snajper55 napisał: > Durną flądrę ? Nie śmiem zgadywać. Nie rób sobie za dużo nadziei. Mam na myśli księżniczkę Dianę. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 23:03 dachs napisał: > snajper55 napisał: > > > Durną flądrę ? Nie śmiem zgadywać. > > Nie rób sobie za dużo nadziei. Mam na myśli księżniczkę Dianę. Szukałem wśród naszych fląder. Nadziei ? Ja przeciwko pomysłowi pochowania JP II na Wawelu nie powiedziałbym złego słowa. Egoistycznie wolałbym go u nas niż w Rzymie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Re: Nie przesadzajmy, Szkopku :O) 14.04.10, 04:23 snajper55 napisał: > dachs napisał: > > > To fakt, oglądając te obrazy nie mogę się oprzeć uczuciu deja vu. > > Taki już teraz mamy ten świat. > > Pociesza mnie tylko fakt, że tu jednak chodzi o Prezydenta, a nie o durna flądrę, ale sposób w jaki się to nakręca nie jest przez to mniej przerażający. > > Durną flądrę ? Nie śmiem zgadywać. *Alez nie krepuj sie. On tak czule wyraza sie o swojej zonie ) Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 18:15 dachs napisał: > Myślałem, że przynajmniej w jednym mam z Jarosławm Kaczyńskim wspólny pogląd > mianowicie w ocenie roli Wawelu w historii i tradycji polskiej. Ciekawie piszesz. Jaki to pogląd? Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 19:42 Że aby zasłużyć na pochówek na Wawelu trzeba czegoś więcej, niż być tylko człowiekiem poczciwym. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 19:47 Jest precedens Sikorskiego ktory wspolczesnych Polakow bardziej dzielil niz Kaczynski. IMHO Kaczynski bardziej zasluguje lezec na Wawelu niz Sikorski. Jesli Sikorski nie przeszkadza to nie widze w ogole powodu do dyskusji. Lech Kaczynski lecial oddac hold tysiacom pomordowanych polskich zolnierzy i zginal niedaleko miejsca gdzie oni zostali zamordowani. Zginal w tragicznych okolicznosciach na posterunku chcac oddac hold ludziom ktorzy oddali swoje zycie ojczyznie. Sikorskiego najwiekszy sukces dyplomatyczny to sojusz z Sowietami. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Nie przesadzajmy 13.04.10, 20:25 manny-jestem napisał: > Jest precedens Sikorskiego ktory wspolczesnych Polakow bardziej > dzielil niz Kaczynski. IMHO Kaczynski bardziej zasluguje lezec na > Wawelu niz Sikorski. J Sikorski, cokolwiek by z Sowietmi nie zamierzał, był symbolem polskiej walki zbrojnej na zachodzie. I ten symbol znalazł sie na Wawelu > Lech Kaczynski lecial oddac hold tysiacom pomordowanych polskich > zolnierzy i zginal niedaleko miejsca gdzie oni zostali > zamordowani. Zginal w tragicznych okolicznosciach na posterunku > chcac oddac hold ludziom ktorzy oddali swoje zycie > ojczyznie. A wraz z nim 95 osób, także na posterunku, także tragicznie. Nie jestem przekonany. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Jak on Ci mogl wyciac taki numer Szkopku?! :O)) 14.04.10, 04:14 Jak on mial czelnosc nie uzgodnic swego pogladu z Toba... Zalosny pacan jestes, po prostu. dachs załkał: >Myślałem, że przynajmniej w jednym mam z Jarosławm Kaczyńskim wspólny >pogląd mianowicie w ocenie roli Wawelu w historii i tradycji polskiej. > Okazuje się, ża nawet w tej kwestii, nie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wawel 13.04.10, 13:12 dachs napisał: > Sądzę, że nikt nic nikomu nie mówił i nikt nic nie zamieniał. > To jest Dziennik, wyjatkowo niechlujnie i nieodpowiedzialnie redagowana szmata. > Podejrzewam, że infromacja wyssana jest palca, żeby np. sprowokować dyskusję i > móc potem pisać o chamskich internautach. Mam nadzieję, Borsuku, że masz rację. Ale to nie Dziennik, tylko Wyborcza. "Lech i Maria Kaczyńscy mają zostać pochowani w krypcie na Wawelu obok królów Polski. Tak zdecydowała rodzina zmarłych - dowiedziała się ze źródeł rządowych "Gazeta Wyborcza"" wyborcza.pl/1,75478,7765658,Para_Prezydencka_spocznie_na_Wawelu.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
perla w Krakowie póki co nikt o tym nic nie wie 13.04.10, 12:36 a decyzję to zdaje się podejmuje w takim przypadku miejscowy metropolita. Dlatego też z oceną i ironizowaniem poczekajmy do oficjalnego potwierdzenia właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Kraków 13.04.10, 12:45 perla napisał: > a decyzję to zdaje się podejmuje w takim przypadku miejscowy metropolita. > Dlatego też z oceną i ironizowaniem poczekajmy do oficjalnego potwierdzenia wła > śnie. "Zdzisław Sochacki, proboszcz katedry wawelskiej nic jeszcze o tym nie wie. - Na razie nikt nie informował o pochówku pary prezydenckiej w katedrze wawelskiej. Jeśli dojdzie do takich rozmów, odbędą się na szczeblu kardynał Dziwisz - rząd i rodzina zmarłych. Oczywiście, jeśli taka będzie wola wszystkich stron, miejsce dla pary prezydenckiej znajdzie się w sarkofagu na Wawelu - powiedział. W podobnym tonie wypowiedział się prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. - Jeśli taka będzie decyzja rodziny i kardynała, zrobimy wszystko, by odbyło się w godny sposób - zapewnił prezydent Krakowa." www.tvn24.pl/0,1652029,0,1,lech-i-maria-kaczynscy-spoczna-na-wawelu,wiadomosc.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
perla przed chwilą w radiu podano, że 13.04.10, 13:08 rodzina optuje za Powązkami właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Re: przed chwilą w radiu podano, że 13.04.10, 13:19 No i to byłoby właściwe miejsce pochówku, w Alei Zasłużonych. Bierut i Nowotko tam jeszcze są, nie wiesz czasem? Bo to dyshonor mieć takich sąsiadów. dziennik.pl/wydarzenia/article226315/Co_zrobic_z_Bierutem_w_Alei_Zasl uzonych.html Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: przed chwilą w radiu podano, że 13.04.10, 16:52 pan.scan napisał: > No i to byłoby właściwe miejsce pochówku, w Alei Zasłużonych. Bierut i > Nowotko tam jeszcze są, nie wiesz czasem? Bo to dyshonor mieć takich sąsiadów. Są, niestety, i Gomułka, i wielu innych im podobnych. sowa.website.pl/cmentarium/Cmentarze/spisPowazkiW.html Odpowiedz Link Zgłoś
piq co za nieprawdopodobna hucpa,... 13.04.10, 14:04 ...brat załatwił bratu groteskę na koniec życia. Wybaczcie, ale to jest podsumowanie tego, jak Jarosław zawsze stawiał Lecha w głupich sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
perla spokojnie 13.04.10, 14:50 z tej informacji wynika, że to raczej Jarosław jest namawiany na Wawel skoro prosi o czas do namysłu właśnie. krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,7767153,Jaroslaw_Kaczynski_prosi_o_czas_do_namyslu.html Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Demonizacja Jaroslawa 13.04.10, 14:57 Prawdopodobnie jak czesto przesadzona i niepotrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Demonizacja Jaroslawa 13.04.10, 15:01 manny-jestem napisał: > Prawdopodobnie jak czesto przesadzona i niepotrzebna. Demonizacja ? Na szczęście aż takich możliwości Jarosław nie ma. A jaki jest dobitnie pokaże kampania wyborcza, która będzie krótka i... treściwa. S. Odpowiedz Link Zgłoś
perla biegasz Snajper po forum i straszysz Jarosławem 13.04.10, 15:31 przecież to co wy wypisujecie o nim na forum tym to zaczyna żenujące być. Co was tak zżera? Zawiść, nienawiść, czy też strach, że wasze ukochane PO straci stołki właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Dokladnie Perla 13.04.10, 15:35 Mysle ze ujales sedno sprawy. Polacy sa narodem sentymentalnym. Szanse sa ze z sentymentu wybiora Jaroslawa jesli zdecyduje sie kandydowac a calkiem mozliwe ze jakiegokolwiek kandydata PiS zdecyduje sie wystawic. Wiec anlezy wszystko opluc, zdemonizowac. Czekam kiedy wreszcie pojawi sie watek ze to Jaroslaw spowodowal katatrofe w Smolensku... Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Jaroslaw wplywa na Dziwisza? 13.04.10, 15:39 "14.59 Kard. Dziwisz powiedział, że jeśli Lech Kaczyński będzie pochowany na Wawelu, zjednoczyłoby to Polaków. Ostateczna decyzja ma być podjęta dziś wieczorem." wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7765371,Kolejny_dzien_po_katastrofie__Polska_wciaz_jest_w.html Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Jaroslaw wplywa na Dziwisza? 13.04.10, 16:19 manny-jestem napisał: > "14.59 Kard. Dziwisz powiedział, że jeśli Lech Kaczyński będzie pochowany na > Wawelu, zjednoczyłoby to Polaków. Ostateczna decyzja ma być podjęta dziś wieczo > rem." > > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7765371,Kolejny_dzien_po_katastrofie__Polska_wciaz_jest_w.html Takie ONI maja pojecie o zjednoczeniu Polaków. Prezydent, który zginął tragicznie stał się równy królom? Nie, to jeszcze mocniej Polaków podzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
perla jakby Jarosław oddał życie za innego człowieka 13.04.10, 16:36 to też by napisali, że zrobił to aby mieć punkty celem zdobycia władzy absolutnej właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
trzecikot Re: Dokladnie Perla 13.04.10, 15:40 Jak na razie to dominuje teza, ze panu bogu pomyliły się samoloty i środa z sobotą... Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Dokladnie Perla 13.04.10, 15:44 Debile znajda sie w kazdej opcji politycznej i takze wsrod ksiezy... Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Dokladnie Perla 13.04.10, 16:21 manny-jestem napisał: > Debile znajda sie w kazdej opcji politycznej i takze wsrod ksiezy... Tam szczególnie. Wiesz jak to jest kiedy sperma do głowy uderza. Kardynałowi Dziwiszowi rzeczywiscie odbiło. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: biegasz Snajper po forum i straszysz Jarosław 13.04.10, 16:26 perla napisał: > przecież to co wy wypisujecie o nim na forum tym to zaczyna żenujące być. > Co was tak zżera? Zawiść, nienawiść, czy też strach, że wasze ukochane PO strac > i > stołki właśnie? A żebyś wiedział, że strach bo to pierwsza w miare normalna partia od odzyskania niepodległosci i trzeba na nią chuchać i dmuchać by trwała dla dobra wszystkich a nie tylko niektórych. PSL - dobra dla swoich i dla chłopstwa PiS - dobra dla swoich i dla kleru SLD - dla swoich i schyłkowej cześci społeczenstwa PO - partia obywatelska, która równo traktuje wszystkich obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
perla to chyba komuniści tak przedstawiali inne 13.04.10, 16:40 opcje polityczne. I, że tylko oni równo traktują wszystkich. No i równali, równali, aż zrównali. W biedzie i w nędzy właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: to chyba komuniści tak przedstawiali inne 13.04.10, 16:56 perla napisał: > opcje polityczne. I, że tylko oni równo traktują wszystkich. > No i równali, równali, aż zrównali. W biedzie i w nędzy właśnie. Chyba zadnej partii nie jest tak blisko do komunistów jak pisowi własnie. Dla zmyłki zwą sie prawicą. Odpowiedz Link Zgłoś
piq platfusi są tacy sami jak reszta,... 13.04.10, 17:52 ...dopóki nie będzie JOWów, to wszystkie partie będą do doopy. Ja lubię polityków różnych partii i chciałbym mieć możliwość głosowania na uczciwą osobę, a nie na jakąś zgraję. Zresztą platfusi dostaną wkrótce za swoje, i nie będzie już tak dla nich fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: biegasz Snajper po forum i straszysz Jarosław 13.04.10, 20:48 perla napisał: > przecież to co wy wypisujecie o nim na forum tym to zaczyna żenujące być. > Co was tak zżera? Zawiść, nienawiść, czy też strach, że wasze ukochane PO straci > stołki właśnie? To strach, Perła, strach przed skutkami dania władzy w ręce Jarosława Kaczyńskiego. S. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Czego symbolem mialalby sie stac.. 13.04.10, 14:54 ..obecnosc prochow Lecha Kaczynskiego na Wawelu? Moze przemawia przez mnie cynizm, ale uzasadnienia pochowania szczatkow pary prezydenckiej w tym akurat miejscu upatruje tylko we wsparciu PiS przed nadchodzacymi wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Czego symbolem mialalby sie stac.. 13.04.10, 15:08 marouder.eu napisał: > ..obecnosc prochow Lecha Kaczynskiego na Wawelu? > Moze przemawia przez mnie cynizm, ale uzasadnienia pochowania szczatkow pary > prezydenckiej w tym akurat miejscu upatruje tylko we wsparciu PiS przed > nadchodzacymi wyborami. Ja nie wiem, ale takie uzasadnienie winni dać wnioskodawcy, czyli w sumie rząd. Tymczasem całe odium spada na Jarka i pośrednio na innych z jego rodziny. Sądząc po reakcjach to raczej wątpliwe wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Czego symbolem mialalby sie stac.. 13.04.10, 15:09 Odpowiem Ci marudny, bo nie ogarniasz tego swoim małym rozumkiem i nawet agresywną formę wypowiedzi pominę milczeniem. Jeżeli wyobrazimy sobie podręcznik szkolny za 50 lat, to możemy w nim wyczytać, że prezydent Lech Kaczyński, po odzyskaniu niepodległości, dążył do przywrócenia narodowi pamięci. I cel ten osiągnął, do czego przyczyniła się Jego tragiczna śmierć wraz z małżonką i całą delegacją. Skoro kardynał Dziwisz zgodził się na Wawel, to Ty akurat nie masz w tej sprawie nic do gadania. Sądzisz, że JE jest kryptopisowcem? Posłuchaj sobie prezydenta Krakowa! Zdaje mi się, że z PiSu? P.S. Decyzja jeszcze nie zapadła, a przynajmniej nie jest oficjalnie ogłoszona. Słucham Polsat News - rzecznik krakowskiej kurii i Majchrowski. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Re: Czego symbolem mialalby sie stac.. 13.04.10, 15:22 Olusiu, PiS znajduje sie w rozsypce. Byc moze dlatego, by na glowna sile opozycyjna nie wyroslo LSD, gdzies ponad naszymi glowami doszlo do porozumienia, by pochowek urzadzic na Wawelu...zgadzam sie natomiast z Hymenem, ze obarczanie Jarka odpowiedzialnoscia za te lokalizacje pogrzebu jego najblizszych, jest wiecej niz zenujace. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Czego symbolem mialalby sie stac.. 13.04.10, 15:24 oleg3 napisał: > Sądzisz, że JE jest kryptopisowcem? W pogrzebie wezmą udział przywódcy wielu państw. Niektórzy na forum też ich pewnie będą uważać za kryptyopisowców. Odpowiedz Link Zgłoś
piq prezydentura Lecha Kaczyńskiego jest prezydenturą 13.04.10, 17:59 ...tragiczną, w sensie przebiegu i końca. Lech Kaczyński z pewnością przywrócił pamięć historyczną, lub przynajmniej usiłował, i to będzie zawsze jego największe osiągnięcie. Dostawał po tyłku od wielu z tych, co dzisiaj leją ślozy, a wcześniej się wyśmiewali z muchy na kołnierzyku albo innych pierduł. Dzisiaj są jego hagiografami. Ja go lubiłem, ale mnie denerwował ileś razy, bo był zdecydowanie lewicowy i miał skłonności do teatralizacji zachowań. Ale nie jest to format do chowania na Wawelu. Jeśli tak, to trzeba tam będzie jeszcze pochować Wałęsę, bo właściwie czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: prezydentura Lecha Kaczyńskiego jest prezyden 13.04.10, 18:09 piq napisał: > Wałęsę, bo właściwie czemu nie. Ja nie będę protestował jeśli do tego dojdzie. Oceniam Wałęsę nisko, ale co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: prezydentura Lecha Kaczyńskiego jest prezyden 13.04.10, 20:33 piq napisał: > Ale nie jest to format do chowania na Wawelu. Spróbujmy nawet o tym na chwilę zapomnieć. Mówi się, wszyscy mówią, że był Zmarły człowiekiem nad wyraz skromnym. I takoż Małżonka. Mnie przyszło do głowy, na ile pompa na Wawelu sprzeczna byłaby z testamentem Pary Prezydenckiej w tej sprawie? Tego połączone siły Kancelarii i Rządu w ferworze walki politycznej pewnie nie wezmą pod uwagę. Ale Rodzina chyba powinna, a to Rodzina ma głos decydujący. Odpowiedz Link Zgłoś
perla Re: Czego symbolem mialalby sie stac.. 13.04.10, 15:27 nie mam zdania nt. Wawelu. Natomiast dodam, że poprzez swą śmierć prezydent spowodował, że prawda o Katyniu dotarła na cały świat. A tym samym, do jakiego stopnia wymordowano nam wtedy elitę, i że dzięki temu mordowi łatwiej było Niemcom okupować Polskę oraz łatwiej było sowietom założyć tu komunizm. Szczególnie ci wyzwoleni przez Amerykanów, może teraz bardziej nas zrozumieją, a nie będą pouczać właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czego symbolem mialalby sie stac.. 13.04.10, 20:52 perla napisał: > nie mam zdania nt. Wawelu. > Natomiast dodam, że poprzez swą śmierć prezydent spowodował, że prawda o Katyniu > dotarła na cały świat. A tym samym, do jakiego stopnia wymordowano nam wtedy > elitę, i że dzięki temu mordowi łatwiej było Niemcom okupować Polskę oraz > łatwiej było sowietom założyć tu komunizm. Ty w to wierzysz ? Wierzysz, że Hans czy John lub inny Jacques dowiadując się o tej katastrofie zapamięta cokolwiek o Katyniu poza tym, że tam leciały ofiary kraksy ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Znaczna część krajów UE 13.04.10, 15:02 Znaczna część krajów UE nie ma rozterek, gdzie chować głowę państwa, bo jako monarchie mają od dawna uświęcone zwyczaje chowania swoich królów w godnych miejscach. Nasz kraj odzyskał wolność dopiero 21 lat temu. I pierwszy raz stajemy przed dylematem, gdzie powinni spoczywać prezydenci. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Znaczna część krajów UE 13.04.10, 15:22 janusz2_ napisał: > Znaczna część krajów UE nie ma rozterek, gdzie chować głowę państwa, bo > jako monarchie mają od dawna uświęcone zwyczaje chowania swoich królów > w godnych miejscach. > Nasz kraj odzyskał wolność dopiero 21 lat temu. I pierwszy raz stajemy > przed dylematem, gdzie powinni spoczywać prezydenci. Nie, nie pierwszy raz. Prezydent Gabriel Narutowicz został pochowany w podziemiach Katedry Warszawskiej. Prezydent Stanisław Wojciechowski został pochowany w grobowcu rodzinnym na Cmentarzu Powązkowskim. Szczątki Prezydenta Ignacego Mościckiego złożono w krypcie prezydenckiej bazyliki archikatedralnej św. Jana w Warszawie. Czy oni nie byli godni Wawelu ? Czy prezydent Kaczorowski też będzie mógł być pochowany na Wawelu ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken Nie rozumiem tej dyskusji... 13.04.10, 16:31 Nie Wawel a Watykan jest odpowiednim miejscem spoczynku tak zasłużonych osobistości. Obok polskiego papieża... Ot co... Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Re: Nie rozumiem tej dyskusji... 13.04.10, 16:35 donnerbalken napisała: > > Nie Wawel a Watykan Faktycznie nie rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
donnerbalken Re: Nie rozumiem tej dyskusji... 13.04.10, 16:41 janusz2_ napisał: > donnerbalken napisała: > > > > > Nie Wawel a Watykan > > > Faktycznie nie rozumiesz ----------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Nie rozumiem tej dyskusji... 13.04.10, 16:48 donnerbalken napisała: > A złożył już ktoś wniosek o beatyfikację rodziny prezydenckiej? Na razie beatyfikacja odbywa się w mediach. Sam widziałem cud. Feministka wychwalała "kurę domową" i "niewolnicę męża". Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie rozumiem tej dyskusji... 13.04.10, 20:32 oleg3 napisał: > Na razie beatyfikacja odbywa się w mediach. Sam widziałem cud. Feministka wychw > alała "kurę domową" i "niewolnicę męża". A także "czarownicę". S. Odpowiedz Link Zgłoś
webaholic Re: Nie rozumiem tej dyskusji... 13.04.10, 21:15 snajper55 napisał: > oleg3 napisał: > > > Na razie beatyfikacja odbywa się w mediach. Sam widziałem cud. Feministka > wychw > > alała "kurę domową" i "niewolnicę męża". > > A także "czarownicę". > > S. wszechstronna była Odpowiedz Link Zgłoś
akwanauta Właśnie dlatego, że "tam spoczywa historia" 13.04.10, 18:46 pan.scan napisał: Nie widzę uzasadnienia, tam spoczywa historia. Służył z uporem przywracaniu pamięci i odkłamywaniu historii - wszak w tej właśnie służbie poległ. Dlatego uważam, że to dobry i godny wybór. Wasze zaniepokojenie, drwiny i partyjniacki zgiełk utwierdzają mnie w tym przeświadczeniu. Kraków chce. Zazdrościcie Krakusom? Wolelibyście w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Właśnie dlatego, że "tam spoczywa historia" 13.04.10, 22:30 akwanauta napisał: > Kraków chce. Zazdrościcie Krakusom? Wolelibyście w Warszawie? Ja bym nie wolał. Bardzo dobrze, część demonstracji przeniesie się pod Wawel a ja na Powązkach nie będę musiał przeciskać się przez tłumy. Odpowiedz Link Zgłoś
akwanauta Demonstracje w Warszawie 13.04.10, 23:58 wikul napisał: Bardzo dobrze, część demonstracji przeniesie się pod Wawel Które to mianowicie "demonstracje" najbardziej Ci dokuczają? Te w okolicach Pałacu i pl. Piłsudskiego, czy może przejazdy konduktów wśród gęstych tłumów i marsze ze świecami? Fakt - trudno poruszać się po stolicy w tych dniach - a przy tym nie można zwalić winy na desant górników czy pielęgniarek (o nieporównywalnie zazwyczaj skromniejszych rozmiarach) - tym razem głównie my, Warszawiacy, paraliżujemy swe miasto. a ja na Powązkach nie będę musiał przeciskać się przez tłumy. Rozumiem, że jesteś tam z kimś umówiony w niedzielę. Nie wiem, czy Twój optymizm jest uzasadniony - Dolinka Katyńska też w tych dniach ściąga ludzi niczym magnes. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Demonstracje w Warszawie 14.04.10, 14:51 akwanauta napisał: > Rozumiem, że jesteś tam z kimś umówiony w niedzielę. Nie wiem, czy > Twój optymizm jest uzasadniony- Dolinka Katyńska też w tych dniach > ściąga ludzi niczym magnes. Nic nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Jak dla mnie 13.04.10, 19:08 to przejscie od krytykowanego przez media prezydenta do postaci historycznej jest o wiele za szybkie. Nie potrafie tego tak latwo do glowy wlozyc. Widocznie zbyt wolno mysle. Albo moze nie trzeba tu myslec. PF Odpowiedz Link Zgłoś
webaholic scan to naszczescie jedna z fujar, która 13.04.10, 19:26 w swej bezsilności moze tylko na forum pokrzyczeć. Wawel jak dal mnie moze byc, zmarłym też pewnie wszystko jedno Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Wawel - Kraków mówi NIE ! 13.04.10, 20:48 Właśnie pokazują burzliwą demonstrację krakowskiej młodzieży przeciwnej pochowaniu Kaczyńskich na Wawelu. Odpowiedz Link Zgłoś
webaholic młodzeż powinna napisac sobie na czółkach 13.04.10, 21:12 " mój dziadek był odznaczony przez Józefa Stalina, chorążego pokoju i mówmy stanowcze NIE dla Wawela" Wstydu nie mają, rodzina cierpi a ci pijani i pewnie nacpani histeryzuja nad grobami. wikul napisał: > Właśnie pokazują burzliwą demonstrację krakowskiej młodzieży > przeciwnej pochowaniu Kaczyńskich na Wawelu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: młodzeż powinna napisac sobie na czółkach 13.04.10, 23:08 webaholic napisał: > " mój dziadek był odznaczony przez Józefa Stalina, chorążego pokoju i mówmy > stanowcze NIE dla Wawela" > Wstydu nie mają, rodzina cierpi a ci pijani i pewnie nacpani histeryzuja nad > grobami. To pewnie chorzy umysłowo. Do psychuszki ich. A teraz powtarzajmy: Cały Naród Popiera Pomysł Pochówku Na Wawelu. I jeszcze raz... S. Odpowiedz Link Zgłoś
jirzik W oparach absurdu... 13.04.10, 21:13 Zastanawiam się, gdzie są granice tej groteski? Ale chyba jeszcze daleko przed nami... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: W oparach absurdu... 13.04.10, 21:28 jirzik napisał: > Zastanawiam się, gdzie są granice tej groteski? Ale chyba jeszcze daleko przed > nami... Nie strasz. S. Odpowiedz Link Zgłoś
jirzik Re: W oparach absurdu... 13.04.10, 21:32 snajper55 napisał: > Nie strasz. Nie chcę straszyć, ale w końcu jeszcze kilka dni żałoby przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: W oparach absurdu... 13.04.10, 23:04 jirzik napisał: > Nie chcę straszyć, ale w końcu jeszcze kilka dni żałoby przed nami. Ale czy można wymyślić coś jeszcze bardziej... kontrowersyjnego ? No dobrze, nawet tak samo kontrowersyjnego ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
jirzik Re: W oparach absurdu... 13.04.10, 23:16 snajper55 napisał: > Ale czy można wymyślić coś jeszcze bardziej... kontrowersyjnego ? No dobrze, nawet tak samo kontrowersyjnego ? Teoretycznie - nie, ale każdy kolejny dzień przesuwa, jak widać, granice niemożliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Re: W oparach absurdu... 13.04.10, 21:40 Przypomnij sobie zatem czas sprzed lat 5, kiedy umarl Wojtyla, a nie bedziesz taki sceptyczny odnosnie tego, co nas za sprawa mediow i poliykow moze jeszcze czekac. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: W oparach absurdu... 13.04.10, 23:12 marouder.eu napisał: > Przypomnij sobie zatem czas sprzed lat 5, kiedy umarl Wojtyla, a nie bedziesz > taki sceptyczny odnosnie tego, co nas za sprawa mediow i poliykow moze jeszcze > czekac. Czy któryś dziennikarz wpadł już na pomysł, aby przywrócić starą nazwę naszego państwa - Lechistan ? A aby uhonorować i małżonkę, i religię panującą nazwać nasze państwo Lechistanem Maryjnym ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
perla sam jesteś groteską Luzer 13.04.10, 22:00 ja akurat nie mam zdania nt pochówku prezydenckiej pary. Ale też nie mam zamiaru bronić Wawelu przed nimi niczym niepodległości. Bo jestem w stanie wyobrazić sobie, iż tam na Wawelu jest kilku gorszych pochowanych. Morderców i gwałtowników. Oczywiście nie jestem tego pewien, ale wiem, że historia to nauka o mordercach, zboczeńcach, złodziejach, i innych takich, a Scan napisał w poście otwierającym, iż tam spoczywa historia. W tym wszystkim para prezydencka ma się wcale nieźle. Nic nie wiadome jest, aby kogoś zgładzili czy też spalili. Twoja nienawiść Luzer i tego zezwierzęconego polskojęzycznego Snajpera, choć nie chcę wskazywać palcem, nieprawdopodobna jest. PP Kwaśniewskiego to na własnych plecach byś tam zaniósł. Bo wy nienawidzicie sprawy narodowej, którą w Polsce uosabiał PP Kaczyński. I nienawidzicie tego, że nie godził się na Europę zboczeńców, a co wam te zboczenia tak mile są, jako normalność niby. I w swej oślepiałej nienawiści nie widzicie, że sprawa narodowa pod kierunkiem PP Kaczyńskiego była bez chorego szowinizmu, i była sprawą, którą zaczynały i inne europejskie narody dostrzegać u siebie. Ale wam się wciąż marzy międzynarodówka. Najlepiej w osobie czarnego muslim i pedzia do tego właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jirzik Oj... 13.04.10, 22:30 perla napisał: > Twoja nienawiść Luzer i tego zezwierzęconego polskojęzycznego > Snajpera... Aha, rozumiem, że to jest twój język chrześcijańskiej miłości... Wyrazy współczucia, Koziołku. Odpowiedz Link Zgłoś
perla misiu mydlany 13.04.10, 22:38 twój język to piana bez konkretów, wyraźnych idei, nieudacznej próby ironii, i oczywiście wygłaszany jak zwykle ex cathedra właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jirzik Ojej... 13.04.10, 23:13 perla napisał: > twój język to piana bez konkretów, wyraźnych idei, nieudacznej > próby ironii.... Jarek, to ty? No, to tym głębsze wyrazy współczucia! Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Wawel 13.04.10, 22:38 Kaczynski powinien spoczac na Wawelu, ale pod warunkiem, ze Kaczorowski tez tam trafi. Wtedy to bedzie mialo jakis sens. A za jakis czas Walesa i Kaczynski. Jaruzelskiego tam sobie nie wyobrazam. Jesli wszyscy prezydenci beda tam chowani niejako z "automatu", to oszdzedzimy sobie gorszacych sporow. Po prostu glosujac na danego kandydata w wyborach prezydenckich damy mu od razu talon na Wawel. I czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Wawel 13.04.10, 22:39 Mialo byc za jakis czas Walesa i Kwasniewski. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wawel 13.04.10, 23:22 absztyfikant napisał: > Mialo byc za jakis czas Walesa i Kwasniewski. Jakby co, to będzie na Ciebie, że wykrakałeś. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wawel 13.04.10, 23:20 absztyfikant napisał: > Kaczynski powinien spoczac na Wawelu, ale pod warunkiem, ze Kaczorowski tez tam > trafi. Wtedy to bedzie mialo jakis sens. A za jakis czas Walesa i Kaczynski. A drugi Kaczyński z jakiego powodu ? Bo podobny do brata ? > Jaruzelskiego tam sobie nie wyobrazam. > > Jesli wszyscy prezydenci beda tam chowani niejako z "automatu", to oszdzedzimy > sobie gorszacych sporow. Po prostu glosujac na danego kandydata w wyborach > prezydenckich damy mu od razu talon na Wawel. I czesc. Jeśli tak by miało być, to pewnie nikt by nie protestował. Ale tak nie będzie. Prezydent Kaczorowski zostanie pochowany w ŚOB. Mimo, iż... "Porozumienie Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w liście do marszałka Bronisława Komorowskiego sugerowało także inne możliwe lokalizacje dla grobu Ryszarda Kaczorowskiego - Katedrę na Wawelu, Panteon Narodowy na Skałce i Archikatedrę św. Jana w Warszawie." www.tvn24.pl/-1,1652026,0,1,dla-prezydenta-kaczorowskiego-wybrano-swiatynie-opatrznosci,wiadomosc.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
caromina Re: Wawel 13.04.10, 23:35 absztyfikant napisał: Po prostu glosujac na danego kandydata w wyborach > prezydenckich damy mu od razu talon na Wawel. I czesc. > ))) Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Polecem wszystkim na watku 13.04.10, 22:56 lekture wpisu otwierajacego ten watek. forum.gazeta.pl/forum/w,28,110017058,110017058,A_moze_ciszej_na_tym_Wawelem_.html Odpowiedz Link Zgłoś
caromina Re: Wawel... 13.04.10, 23:32 Oszaleliście z tym wawelskim pomysłem. Absurd miesza się z szaleństwem. Histerią, pretensjonalnością, nienaturalnym i nieuzasadnionym "zadęciem", zaduchem i paranoją. Szkoda słów. Dobrej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Jedno trzeba przyznać 13.04.10, 23:37 Jarosław jest geniuszem w dzieleniu i skłócaniu ludzi. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Jedno trzeba przyznać 14.04.10, 07:24 snajper55 napisał: > Jarosław jest geniuszem w dzieleniu i skłócaniu ludzi. Oddał bratu na koniec końską przysługę. Popsuł cały żałobny nastrój. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Jedno trzeba przyznać 14.04.10, 07:42 a to pomysł Jarosława? Czytałem,że przynajmniej zastanawiał sie nad tym pomysłem. A. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Decyzja rodziny ponoć 14.04.10, 07:49 Rodzina to Jarosław i córka. Wierzysz, że pomysł był córki ? Odpowiedz Link Zgłoś
webaholic to nie pomysł córki i nie Jarosława 14.04.10, 07:59 pogrzeb na Wawelu nastrój żałobny zniszczył? To bylaś w takim? Hipokrytka albo nadmiernie egzaltowana jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: to nie pomysł córki i nie Jarosława 14.04.10, 08:12 A cóż ty możesz wiedzieć w jakim nastroju ja byłam ?! Komu, jak komu, ale tobie na pewno nie będę o tym opowiadać. Nastrój żałobny został zniszczony, choćby przez masowe protesty, spowodowane tym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Decyzja rodziny ponoć 14.04.10, 08:05 ewa8a napisała: > Rodzina to Jarosław i córka. Wierzysz, że pomysł był córki ? > > > Czytałem o ludziach z rządu, a rodzinie za bardzo się nie dziwię. Gdyby padła propozycja pochowania członka mojaj rodziny na Wawelu, to pewnie też byłbym połechtany .... A. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Decyzja rodziny ponoć 14.04.10, 08:09 Pomysły mogli mieć różni ludzie, np Dziwisz. Ważne jest kto podjął decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Decyzja rodziny ponoć 14.04.10, 08:36 andrzejg napisał: > Czytałem o ludziach z rządu, a rodzinie za bardzo się nie dziwię. > Gdyby padła propozycja pochowania członka mojaj rodziny na Wawelu, > to pewnie też byłbym połechtany .... Już wiadomo, że pomysł nie wyszeł od rządu. Nie wiadomo czy Jarosław wpadł na ten pomysł sam, czy podszepnął mu ktoś z wyznawców. Rola rządu ograniczyła się tu jedynie do uszanowania woli rodziny. I tak jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 nic nie zostało zniszczone mimo waszych wysiłków 14.04.10, 08:38 forum.gazeta.pl/forum/w,13,110007616,110028249,PO_wod_to_blahy_opinie_tych_akurat_co_za_granica.html Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jedno trzeba przyznać 14.04.10, 10:48 andrzejg napisał: > a to pomysł Jarosława? > Czytałem,że przynajmniej zastanawiał sie nad tym pomysłem. "Jak informuje rzecznik krakowskiej kurii ks. Robert Nęcek, z inicjatywą pochówku na Wawelu wyszła rodzina prezydenta. Krakowski opozycjonista związany z PiS Stanisław Markowski twierdzi, że pomysł wyszedł od niego, a podchwycił go Jarosław Kaczyński jeszcze w poniedziałek wieczorem." www.gazetakrakowska.pl/stronaglowna/244154,znamy-autora-pomys-u-poch-lwku-kaczy-skich-na-wawelu,id,t.html "Kto podjął tę decyzję? Kardynał, Episkopat, Jarosław Kaczyński? Oficjalnie mówi się o wspólnym postanowieniu. Nieoficjalnie wiadomo, że politycy wyszli nieco przed szereg." malopolska.naszemiasto.pl/artykul/377866,w-niedziele-prezydencka-para-spocznie-na-wawelu,id,t.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
webaholic WY nie chcecie dla swoich krewnych wszystkiego co 14.04.10, 11:36 najlepsze? Patologia jakaś. Kazdy przy zdrowych zmysłach stara się aby jego rodzina miała jak najlepiej. Z jakis powodów lewaków to dziwiCi, którzy wchodzili po komunistycznej drabinie, wałki kręcą też dla swoich najbliższych. Dlatego tak duzo muszą kombinować bo wielu musi sie obłowić i jeszcze dla kilku pokoleń starczyć. Przeciez tak walczyliście, żeby dekomunizacji nie było. Po to żeby nie stracić, żeby nie zabrali! Wam i rodzinie! A tu swiete oburzenie, ze dla kogoś rodzina coś znaczy. Czerwoni hipokryci Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: WY nie chcecie dla swoich krewnych wszystkieg 14.04.10, 13:11 webaholic napisał: > najlepsze? Granice każdemu wyznacza jego buta, jego pycha. W przypadku Jarosława Kaczyńskiego są one nieograniczone. S. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: WY nie chcecie dla swoich krewnych wszystkieg 15.04.10, 07:39 snajper55 napisał: > webaholic napisał: > > > najlepsze? > > Granice każdemu wyznacza jego buta, jego pycha. W przypadku Jarosława > Kaczyńskiego są one nieograniczone. > > S. daje nam wyobrażenie co może się dziać po oddaniu pełnej władzy w ręce Jarka A. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan To raczej nie jest informacja dla podgrzewania 15.04.10, 07:49 nastrojów. To byłaby logiczna konsekwencja śmierci brata, z którym związane było całe życie, w tym polityczne, reakcja człowieka mającego ciężko chorą matkę, której informacja o katastrofie nie pomoże w rekonwalescencji. "Jarosław Kaczyński (61 l.) bardzo poważnie zastanawia się nad zakończeniem działalności politycznej - dowiedział się "Super Express". - Prezes jest kompletnie rozbity. Powtarza, że życie się dla niego skończyło - mówi nam jeden ze współpracowników prezesa PiS" andrzejg napisał: daje nam wyobrażenie co może się dziać po oddaniu pełnej władzy w ręce Jarka Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: To raczej nie jest informacja dla podgrzewani 15.04.10, 09:42 pan.scan napisał: > nastrojów. To byłaby logiczna konsekwencja śmierci brata, z którym > związane było całe życie, w tym polityczne, reakcja człowieka > mającego ciężko chorą matkę, której informacja o katastrofie nie > pomoże w rekonwalescencji. Czy zmienisz zdanie, jeśli będzie kandydować ? Czy też będziesz uważał, że robi to wbrew sobie, dla dobra Polski ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jedno trzeba przyznać 14.04.10, 10:46 ewa8a napisała: > Oddał bratu na koniec końską przysługę. Popsuł cały żałobny nastrój. On mu wiele takich "przysług" oddał. Choćby tę nieszczęsna prezydenturę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Pieronek - wreszczie rozsądnie 14.04.10, 07:50 ,,Wawel to też pewne tradycje. Ostatnie pochówki to generał Sikorski i Piłsudski. W katedrze leżą królowie, królowe, ale nie ma prezydenta. Prezydenci są chowani w stolicy, a stolica została przeniesiona do Warszawy i to jest naturalne miejsce spoczynku prezydenta''. Odpowiedz Link Zgłoś
perla PO za Wawelem 14.04.10, 08:27 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7769538,Gowin__Panstwo_Kaczynscy_na_Wawelu_to_hold_dla_oficerow.html Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg PO??? 14.04.10, 08:33 przecież oni działają tylko pod publiczkę cos sie zmieniło? A. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: PO??? 14.04.10, 08:40 andrzejg napisał: > przecież oni działają tylko pod publiczkę > cos sie zmieniło? Nic się nie zmieniło, jak nie wiesz, kto kto naprawde działa pod publiczkę to dam Ci pare linków, a ja po raz pierwszy nie zgadzam się z Gowinem. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: PO??? 14.04.10, 08:46 > Nic się nie zmieniło, jak nie wiesz, kto kto naprawde działa pod publiczkę to dam Ci pare linków, a ja po raz pierwszy nie zgadzam się z Gowinem. > Widocznie nie zrozumiałeś moich intencji. Chciałem powiedzieć,że według przeciwników PO całe działanie tej partii jest tylko PRem, dlatego wzbudziło moje zdziwienie podpieranie się opinią Gowina, czyli członka PO. To jest tak jak z tymi dziennikarzami,którzy z tatalnego ataku na L.Kaczyńskiego przeskoczyli na ton żałobny wychwalając go pod niebiosa. A. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: PO??? 14.04.10, 09:18 andrzejg napisał: > Widocznie nie zrozumiałeś moich intencji. Faktycznie, sorry. A czego nie zrozumiał hasz? Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Proszę Cię Andrzejku....Rozumiesz->"POD publiczkę" 14.04.10, 08:48 _____________________ROZUMIESZ CO sam tak sam PISZESZ?_______???? .......... .......... __________________POD PUBLICZKĘ...? 1 ________POD PUBLIKĘ 2 _______W imieniu PUBLICO BONO 3 _____jak najbardziej prawidłowo za głosem narodu "Mimo późnej pory, kolejka oczekujących nie zmniejsza się - sięga od Pałacu Prezydenckiego do Kolumny Zygmunta na pl. Zamkowym, po czym kilkakrotnie zakręca, by zakończyć się na wysokości Kościoła Seminaryjnego, tuż obok Pałacu Prezydenckiego. Ludzie w kolejce stali całą noc. Masz zdjęcia? Wyślij je na Alert24 W kolejce oczekują nie tylko warszawiacy, ale też przyjezdni z całej Polski. Wszyscy deklarują, że będą stać tak długo, jak będzie to konieczne. Bramy Pałacu mają być otwarte całą noc. Kolejkę oczekujących odgradzają barierki, porządku pilnuje policja, straż miejska i członkowie Związku Strzeleckiego "Strzelec" w mundurach. Harcerze odbierają znicze od wciąż przychodzących w pobliże Pałacu ludzi i ustawiają je przed bramą. Na bieżąco wywożone są te, które zgasły. Warszawiacy przyznają, że jest im trochę żal, iż para prezydencka nie będzie pochowana w stolicy. Zaznaczają jednak, że Wzgórze Wawelskie jest najbardziej godnym miejscem na miejsce jej spoczynku Już 9 a zaraz pewnie (rano) 10 12 14... godzin czekać na to, by móc pokłonić się przed trumnami prezydenta Lecha Kaczyńskiego i jego żony Marii wystawionymi wczoraj w Sali Kolumnowej Pałacu Prezydenckiego na widok publiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Proszę Cię Andrzejku....Rozumiesz->"POD p 14.04.10, 08:54 Jak nie rozumiesz krótkiego tekstu, to sie nie odzywaj A. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Czy Jarosław Gowin to PO ? 14.04.10, 08:42 ,,Jarosław Gowin z PO uważa ...'' Poza tym jeśli: ,,Państwo Kaczyńscy na Wawelu to hołd dla oficerów zabitych w Katyniu'' to pochówek na Powązkach byłby hołdem dla powstańców warszawskich. Długo by tak można składac rózne hołdy. Odpowiedz Link Zgłoś
perla nie wymieniaj imienia "Jarosław" 14.04.10, 08:47 bo jeszcze przyjdzie i nas zje. Piszą tu, że w Polsce grasuje jakiś Jarosław, który marzy tylko o tym jak nas skłócić a potem zniszczyć właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: nie wymieniaj imienia "Jarosław" 14.04.10, 09:11 Wyjdź wreszcie proboszczowi spod sutanny, moze zobaczysz coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Już po wszystkiem 14.04.10, 09:15 perla napisał: > Piszą tu, że w Polsce grasuje jakiś Jarosław, który marzy tylko o > tym jak nas skłócić a potem zniszczyć właśnie. Już nie marzy. Odpowiedz Link Zgłoś
beznazwy-1 Re: Wawel 14.04.10, 09:14 to nie dzień koronacji.to dzień pochówku.i o tym warto pamiętać i z tej optyki spojrzeć na mającą się odbyć w niedzielę uroczystość.Jeśli prezydent USA wypowiada słowa: "w tym dniu wszyscy jesteśmy Polakami",to w dniu pogrzebu pary prezydenckiej na Wawelu każdy z nas może pomyśleć,że na Wawelu spoczną razem z nimi spoleczno-obywatelskie szczątki każdego z nas.Czy królowie się obrażą? Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Wawel 14.04.10, 09:21 beznazwy-1 napisała: > ... spoczną razem z nimi > spoleczno-obywatelskie szczątki każdego z nas. Ja myślę, że spoleczno-obywatelskie szczątki to bardzo dobre okreslenie tego, do czego naród doprowadziła krótka era IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
beznazwy-1 Re: Wawel 14.04.10, 09:35 dachs napisał: > Ja myślę, że spoleczno-obywatelskie szczątki to bardzo dobre okreslenie tego, do czego naród doprowadziła krótka era IV RP. pozostaje jeszcze zastanowienie sie,gdzie powinny spocząć szczątki patriotyczne każdego z nas i naszych przedstawicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
webaholic Komuchy nie będą w tym dniu Polakami 14.04.10, 10:23 oni w ogóle juz nie wiedzą gdzie się obrócić. Chyba, ze gazwyb im napisze co maja teraz myśleć i robić, a TVN głośno powtórzy dla utrwalenia. Reforma oświaty doprowadziła do zakupu wykształcenia i zalania rynku pracy niewykwalifikowanymi, odmóżdżonymi mgr., którymi łatwo sterować. Efekt? Np. poloniści z dysleksją. Trendy jest bywać na festiwalach kultury żydowskiej, wybaczać Rosjanom, klękać przed Niemcami. Groch z fasolą, czyli wielkie nic. beznazwy-1 napisała: > to nie dzień koronacji.to dzień pochówku.i o tym warto pamiętać i z > tej optyki spojrzeć na mającą się odbyć w niedzielę > uroczystość.Jeśli prezydent USA wypowiada słowa: "w tym dniu wszyscy > jesteśmy Polakami",to w dniu pogrzebu pary prezydenckiej na Wawelu > każdy z nas może pomyśleć,że na Wawelu spoczną razem z nimi > spoleczno-obywatelskie szczątki każdego z nas.Czy królowie się > obrażą? Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Dlaczego nie powinien być to Wawel. 14.04.10, 09:39 Pomijając podane w innych miejscach opinie dotyczące chociażby miejsca, jakim jest Wawel, to najistotniejsza jest tu moim zdaniem zmiana charakteru wydarzenia, które stało się przyczyną żałoby, jednoczących Polaków emocji i w końcowym rozrachunku uhonorowania uczestników katastrofy. Podstawowym kryterium w jaki sposób uhonorować Prezydenta, jego żonę i wszystkich innych, którzy mieli to nieszczęście, by złożyć ofiarę życia za Polskę powinno być to co jednoczy, a nie to co dzieli. Wawel dzieli. Dlatego dużo lepszym pomysłem byłoby stworzenie zupełnie nowego miejsca upamiętniającego tamte zdarzenie i wszystkie związane z nim okoliczności, takie jak cel podróży czyli Katyń, i jego ofiary, symbolika, patriotyzm... Wszystkie ofiary katastrofy w równym stopniu uczestniczyły w wydarzeniu, dlatego wspólne miejsce byłoby tu najwiarygodniejszym sposobem uhonorowania Lecha Kaczyńskiego, Marii Kaczyńskiej i wszystkich osób im towarzyszących w podróży do Katynia. To wydarzenie jest tu najważniejsze, nie osoba. Odpowiedz Link Zgłoś