cepekolodziej 17.04.10, 07:05 nie jadłem od '51 ani razu. W domu dziecka we Wrocławiu, co kilka dni, nieświeże, dławił mnie ich fetor. Nadal mnie ich widok i zapach odrzuca, w jakiejkolwiek postaci. Biedne rybki - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzecikot Re: Nie lubię śledzi, 17.04.10, 10:24 Śledź nie ryba, szwagier nie rodzina. Nie jem śledzi pod żadną postacią. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Cuisine 17.04.10, 20:41 trzeba na rozsadku budowac a nie na uprzedzeniach. Ryby i drob trzeba od czasu do czasu jadac. Daja proteiny. Czerwonego miesa natomiast lepiej za duzo nie jadac. Po pierwsze trudno sie trawi a ponadto moze poziom cholesterolu powiekszyc. Nie lubisz sledzia jedz sardynki, mate. PF Odpowiedz Link Zgłoś
cepekolodziej Re: Cuisine 17.04.10, 21:04 Drogi PFie, nie o śledzie tu idzie, a o zbitki cennych (jakoś) uprzedzeń, resentymentów, stereotypowych wyobrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Keep your mind open 17.04.10, 21:12 Ja, na ten przyklad, nie mialem uprzedzen co do Zydow jeszcze w 2005 jak zaczynalem pisac na forach. A potem poznalem dane et consortes. I teraz to mam uprzedzenie. Co do uprzedzen to padam ich ofiara co chwila, jako Poljak zgranicom... PF Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Cuisine 17.04.10, 22:08 cepekolodziej napisał: > > Drogi PFie, nie o śledzie tu idzie, a o zbitki cennych (jakoś) W spisie treści miałem wrażenie, że wątek ten będzie dotyczył Mieszkańców Białegostoku. I nie omyliłem się. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Lubie sledzie:) 17.04.10, 21:29 Tata je swietnie przyrzadzal. Moczyl je, te dawne, duze sledzie, zdejmowal z nich skore, filetowal, z mlecza i smietany, pieprzu, cebuli i odrobiny octu przyrzadzal sos. Byly pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Lubie sledzie:) 17.04.10, 22:07 > Tata je swietnie przyrzadzal. Moczyl je, te dawne, duze sledzie, zdejmowal z > nich skore, filetowal, z mlecza i smietany, pieprzu, cebuli i odrobiny octu > przyrzadzal sos. Byly pyszne Znam to doskonale i nie wiem, jak można tego nie lubić? Może istotnie jakaś trauma, bywa. Nie wiem, czy dotyczy też śledzi tzw. "świeżych", smażonych. To jedna z najsmaczniejszych ryb do smażenia, ten śledź. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Tata Francuz? 17.04.10, 22:13 "Tata je swietnie przyrzadzal" Poznalem po nicku. Sposob przyrzadzanie sledzi tylko to potwierdza... Idziesz po linii Chopina. Dobra linia PF Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu To moj tata przyrzadzal, Kapciuszku! 17.04.10, 22:19 I ciesz sie, ze nie dozyl chwili, gdy go jacys fhhancowaci biora za Fhhancuza! Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Tata Francuz? 17.04.10, 22:21 To stary, polski i kaszubski przepis. Wiesz zapewne, czemu ser camembert nazywa się "camembert"? Bo tamże zaczął śmierdzieć tak, że go z ciekawości otwarto i z głodu skosztowano. Okazał się rewelacyjny i tak jest po dziś dzień, z wyj. supermarketów. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Tata Kaszub 17.04.10, 22:26 Google twierdzi, ze to od wioski Camembert w Normandii: ohturo.notlong.com Tata Kaszub zatem? Wroze rychla kariere polityczna PF Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Tata Kaszub 17.04.10, 22:33 > Google twierdzi, ze to od wioski Camembert w Normandii Gugiel ma rację. Znasz tę historię? > Wroze rychla kariere polityczna Muszę sobie dorobić dziadka w Wehrmachcie, albo zlecić tę fuchę Kurskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nie uwierzysz 17.04.10, 22:43 oduczylem sie jesc sera, bo zona ma jakis serowstret. A ponoc rodowita Francuzka. Jak gosci zapraszamy i camembert kupujemy, to wystawia za okno, bo jej nieladnie pachnie Historii camembertu nie znalem a, dzieki tobie, poznalem. Nastepnym krokiem mego francuszczenia bedzie zalozenie piwnicy z winami. I na wakacje bedziemy jezdzili do winnic i degustowac i kupowac. Ale nie wiem czy ten kierunek sie przebije bo mam tez inne plany w konkurencji. A najblizszy plan - dodo. Trzym sie PF Odpowiedz Link Zgłoś
webaholic jestem zdegustowany 17.04.10, 22:20 marouder.eu napisał: > Tata Moczyl je, te dawne, duze sledzie,. Byly pyszne Rozumiem, że są odrębne obyczaje, bogate tradycje, ale Twój przepis jest niesmaczny. Moczem śledzie, a potem je do ust?? Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Jak jest malolatem i nie widzial sledzia.. 17.04.10, 22:28 ..z beczki, niech milczy, zanim nastepna palnie glupote. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: jestem zdegustowany 17.04.10, 22:30 Musisz potrenować czytanie, łebalkoholiku. A potem rozumienie tego, co czytasz, ale najpierw czytanie. Tam stoi: "moczył śledzie". A moczem - do twoich ust. Odpowiedz Link Zgłoś