Dodaj do ulubionych

UMCS zawiesił prof.Jedynak

21.10.10, 22:27

Tego właśnie oczekiwałam. Taki incydent w sferach uniwersyteckich jest - niedopuszczalny. Osoba zachowujaca się w ten sposób nie powinna miec zajęć z nikim.

Klimat rodem z podwórek Marca 1968. I nie tylko. Pani, do której skierowany byl wrzask "Ty Zydówo" - jest niewinną Polka ale to nie ma nic do rzeczy. Niedopuszczalne.

www.jewish.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3660%3Aumcs-zawiesi-prof-jedynak-za-qydowq&catid=41%3Aantysemityzm&Itemid=72&lang=pl
Obserwuj wątek
    • t_ete i slusznie 21.10.10, 22:30
      mialam nadzieje na taka decyzje ;

tete
      • gini Re: i slusznie 21.10.10, 22:36
        t_ete napisała:

> mialam nadzieje na taka decyzje ;
        >
        >
        > tete

Glupota,za co, za to, ze dwie panie sie poklocily, i jedna drugiej powiedziala ty zydowko.
        I co z tego?
        Dlaczego nie powinna miec zajec bo co Zydowko Miriam.
        W koncu jestes Zydow . jak ja Polka ja na dodatek jestem prawdziwa Polka bo sie z polskoscia utozsamiam w przeciwienstwie do Ciebie, a takze innych Kaszubow czy Slazakow.
        Powinna jej wlasciwie won chamico, bo wlazla i przeszkodzila kobiecie w wykladzie.
        • miriam_ja Re: i slusznie 21.10.10, 22:58

nie Gini, to nie jest głupota, to dalekowzroczność. Nie wolno nikomu robic z czyjegoś pochodzenia "negatywnego atutu". I do tego na poziomie uniwersyteckim? I nie "powiedziała jedna pani drugiej pani", o tym, ze jedna z nich ma pochodzenie zydowskie (nie ma, ale co komu do tego - jakie ma?) tylko wrzask: "Ty Zydówo" . Nie rozumiesz tak prostej kwestii? Nie wokno: "TyChnolu", "Ty pepiczku", "Ty Polaczku" i tak dalej. Wiesz mi, że gdyby padly slowa, które hipotetycznie tu podałam, równiez bylabym oburzona.
          • gini Re: i slusznie 21.10.10, 23:09
            miriam_ja napisała:

>
            >
            > nie Gini, to nie jest głupota, to dalekowzroczność. Nie wolno nikomu robic z cz
            > yjegoś pochodzenia "negatywnego atutu". I do tego na poziomie uniwersyteckim? I
            > nie "powiedziała jedna pani drugiej pani", o tym, ze jedna z nich ma pochodzen
            > ie zydowskie (nie ma, ale co komu do tego - jakie ma?) tylko wrzask: "Ty Zydówo
            > " . Nie rozumiesz tak prostej kwestii? Nie wokno: "TyChnolu", "Ty pepiczku", "T
            > y Polaczku" i tak dalej. Wiesz mi, że gdyby padly slowa, które hipotetycznie tu
            > podałam, równiez bylabym oburzona.

Nie Miriam wykorzystujecie jak mozecie, czy uwazasz, ze to przyniesie cos pozytywnego, bo ja nie.
            Mn,ie sie chce rzygac jak czytam o tych ciaglych oskarzeniach wszystkich o antysemityzm, probe wplywania na Hollywood itd..
            Tobie wolno krytykowac Polske, ale jak ja napisze, ze cos mi sie tam nie podoba w Izraelu to wtedy z automatu jestemù antysemitka, jak wielu innych.
            Poza tym w slads za wami idzie arabstwo, ktorych wszystkich za bzdure oskarza o rasizm i pedalstwo, ktore nas normalnych ludzi, chca leczyc czy tez zamykac.
            Poprawnosc polityczna to najgorsze co moze byc.
            Wlasnie dlatego ta pani od judaistyki weszla przerwala wyklad bo widac czula sie pewnie, wcale sie nie dziwie, ze pani Jedynak nie wytrzymala.
            Uwazasz, ze skoro ja zawiesili to wszyscy zaczna palac miloscia do Zydow, smiem watpic, wiekszosc ludzi, reaguje tak jak ja, tylko, ze boja sie wypowiedziec, a mnie tam wszystko jedno.
          • snajper55 Re: i slusznie 21.10.10, 23:17
            miriam_ja napisała:

> Nie wokno: "TyChnolu", "Ty pepiczku", "Ty Polaczku" i tak dalej. Wiesz mi, że gdyby padly
            > slowa, które hipotetycznie tu podałam, równiez bylabym oburzona.

To jest coś więcej.
            Nie wolno powiedzieć "Ty Żydówo" i nie wolno powiedzieć "Ty ku​rwo".
            Ale za to pierwsze powinna wylecieć, a za to drugie - nie.
            Gini oczywiście różnicy nie zrozumie i zaraz da głos, ale nie do kretynek piszę.

S.
        • wikul Re: i slusznie 21.10.10, 23:13
          gini napisała:

> Glupota,za co, za to, ze dwie panie sie poklocily, i jedna drugiej powiedziala
          > ty zydowko.
          > I co z tego?
          > Dlaczego nie powinna miec zajec bo co Zydowko Miriam.
          > W koncu jestes Zydow . jak ja Polka ja na dodatek jestem prawdziwa Polka bo sie
          > z polskoscia utozsamiam w przeciwienstwie do Ciebie, a takze innych Kaszubow c
          > zy Slazakow.
          > Powinna jej wlasciwie won chamico, bo wlazla i przeszkodzila kobiecie w wykladzie.

Boże, co za nienawistny bełkot zaćpanej "prawdziwej Polki".
        • ariadna-enta Re: i slusznie 21.10.10, 23:38
          gini oczywiście nie zrozumiała
          konteksru tego powiedzenia "Ty Żydówko",że bylo to naznaczeone pejoratywnie
          bynajmniej nie chodziło o narodowość

a od Kaszubow i Ślazaków niech się odczepi
          ta prawdziwa głupiutka Polka grzejąca tyłek w Brukseli
          • miriam_ja Re: i slusznie 21.10.10, 23:54

"Ty Żydówo". Powiedzenie czegoś takiego jest dyskwalifikacja dla kogoś, kto tak powiedział. To było do wzięcia w 68 - nie teraz. Likwidacja z życia publicznego. W tej chwili to jest koniec kariery, powiedzenie czegoś takiego. Szerzenie nienawiści rasowej - i powinien być prokurator. Ale ona jest zalatwiona przez sama siebie w środowisku naukowym iawet jesli ci antysemici "po cichu" z nia "trzymaja" - nie bedą chcieli oświadczyć tego publicznie. Antysemicka łata odsuwa "bohaterke" do niszowej sfery. Ten czas już się skonczył.
            • mate_lot Re: i slusznie 22.10.10, 12:57
              miriam_ja napisała:

>
              > "Ty Żydówo". Powiedzenie czegoś takiego jest dyskwalifikacja dla kogoś, kto tak
              > powiedział. To było do wzięcia w 68 - nie teraz. Likwidacja z życia publiczne
              > go. W tej chwili to jest koniec kariery, powiedzenie czegoś takiego. Szerzenie
              > nienawiści rasowej - i powinien być prokurator. Ale ona jest zalatwiona przez s
              > ama siebie w środowisku naukowym iawet jesli ci antysemici "po cichu" z nia "tr
              > zymaja" - nie bedą chcieli oświadczyć tego publicznie. Antysemicka łata odsuwa
              > "bohaterke" do niszowej sfery. Ten czas już się skonczył.

=================
              Masz rację, ale nie do końca. Panią profesor zatrudnić przecież może wyższa szkoła Rydzyka a może nawet jakiś KUL, gdzie chętnie zatrudniają ideowe towarzyszki, które potem "coś tam, coś tam" wink
          • polazrski Re: i slusznie 22.10.10, 03:22
            ariadna-enta napisała:

> gini oczywiście nie zrozumiała
            > konteksru tego powiedzenia "Ty Żydówko",że bylo to naznaczeone pejoratywnie
            > bynajmniej nie chodziło o narodowość
            >
            > a od Kaszubow i Ślazaków niech się odczepi
            > ta prawdziwa głupiutka Polka grzejąca tyłek w Brukseli

Ariadna, jest jednak roznica miedzy powiedzeniem Ty ŻydówKo, a Ty ŻydóWo. Niewielka, ale zasadnicza.
        • eres2 Re: i slusznie 21.10.10, 23:45
          Trudno uświadczyć na tym forum równie prymitywne i haniebne dictum. Już dawno nie spotkałem się na tym forum z tak prostackim i podłym postem.
          I na nic tu zdadzą się Twoje, Gini, zaklęcia o „prawdziwej Polce, co to się z polskością utożsamia”. Jesteś Gini zaprzeczeniem porządnej Polki!
          Każdy, kto mieni się Polakiem, takim zwykłym obywatelem naszego kraju, poczuje się zawstydzony, że osoba pisząca pod pseudonimem „Gini” uznaje się za Polkę, a na domiar szyderstwa za „prawdziwą” Polkę.

P.S. Kaszubom i Ślązakom, wielu owym najprawdziwszym polskim patriotom, niejeden „prawdziwy Polak" do pięt patriotyzmem nie dorasta.
          • gini Re: i slusznie 21.10.10, 23:59
            eres2 napisał:

> Trudno uświadczyć na tym forum równie prymitywne i haniebne dictum. Już dawno n
            > ie spotkałem się na tym forum z tak prostackim i podłym postem.
            > I na nic tu zdadzą się Twoje, Gini, zaklęcia o „prawdziwej Polce, co to s
            > ię z polskością utożsamia”. Jesteś Gini zaprzeczeniem porządnej Polki!
            > Każdy, kto mieni się Polakiem, takim zwykłym obywatelem naszego kraju, poczuje
            > się zawstydzony, że osoba pisząca pod pseudonimem „Gini” uznaje się
            > za Polkę, a na domiar szyderstwa za „prawdziwą” Polkę.
            >
            > P.S. Kaszubom i Ślązakom, wielu owym najprawdziwszym polskim patriotom, niejede
            > n „prawdziwy Polak" do pięt patriotyzmem nie dorasta.

Tyel, ze oni sie za Polakow nie uwazaja stary durniu,uwazaja sie za Slazakow i Kaszubow,
            patrioto zydowski.
            • ariadna-enta Re: i slusznie 22.10.10, 00:18
              co ta kretynka może wiedzieć i jakim prawem wypowiada się za Ślązakówq i Kaszubów
              co za tępe,bezmyslne babsko
    • qwardian Re: UMCS zawiesił prof.Jedynak 21.10.10, 22:46

Wszystko w porządku dla nas katolików my się dostosujemy pod warunkiem, że nie będą stosowane podwójne standarty. A są.

Nie obrażajcie naszego Kościoła Katolickiego już i osób uważane przez nas za świętych...
      • gini Re: UMCS zawiesił prof.Jedynak 21.10.10, 22:55

Ciekawe zjawisko socjologiczne, to zakladanie wątków wciaż na ten sam temat, i obchodzenie co kilka miesięcy "rocznicy katastrofy smoleńskiej" w oparach szczerzenia kłów wq nienawiści w strone żony Prezydenta. Mentalnośc niewolników, którzy MUSZĄ mieć wroga, chocby byl wyimaginowany - tym razem Rosja. Zabory ! jeszcze Polska nie zginęła ! Ojczyzne nasza racz nam wrócic Panie ...! palenie swiec, zniczy, krzyże, nienawistne szeptanie modlitw...
        I Jarosław Kaczyński...

Na zachowanie Kaczyńskiego odpowiedziałby Zagłoba "Diabeł ubrał się w ornat i ogonem do mszy dzwoni".

ps. Nie Polska winna! Wszyscy inni - tylko nie ten "biedny, nieszczęśliwy kraj".

Tak sie wypowiada Zydowka urodzona i wychowana w Polsce, a pozniej drze morde o antysemityzm.
        Jak chcesz zeby Cie szanowac to szacunek innym.
        Calkiem jak arabstwo w Europie, ktore drze morde o rasizm, a sami sa najwiekszymi rasistami.
        • miriam_ja Re: UMCS zawiesił prof.Jedynak 21.10.10, 23:01
          gini napisała:

> Tak sie wypowiada Zydowka urodzona i wychowana w Polsce, a pozniej drze morde o
          > antysemityzm.
          > Jak chcesz zeby Cie szanowac to szacunek innym.
          > Calkiem jak arabstwo w Europie, ktore drze morde o rasizm, a sami sa najwiekszy
          > mi rasistami.
          >

Nie zniże się do poziomu, jaki proponujesz. Zakonczyłam z Toba wymiane wszelkich postów. Wygaszam.
          • gini Re: UMCS zawiesił prof.Jedynak 21.10.10, 23:10
            miriam_ja napisała:

> gini napisała:
            >
            > > Tak sie wypowiada Zydowka urodzona i wychowana w Polsce, a pozniej drz
            > e morde o
            > > antysemityzm.
            > Jak chcesz zeby Cie szanowac to szacunek innym.
            > > Calkiem jak arabstwo w Europie, ktore drze morde o rasizm, a sami sa najw
            > iekszy
            > > mi rasistami.
            > >
            >
            > Nie zniże się do poziomu, jaki proponujesz. Zakonczyłam z Toba wymiane wszelkic
            > h postów. Wygaszam.

A wygaszaj sobie, wlasnie widac na Twoim przykladzie, ze uwazasz, ze wol,no Ci wszystko a innych chcesz kneblowac, trzeba sie pani intelektualistko zastanawiac nad tym co sie pisze.
            papatki
        • qwardian Re: UMCS zawiesił prof.Jedynak 21.10.10, 23:02
          Gini oni nie są normalni co nie znaczy, że i my musimy być. Traktuj ich jak niedorozwinięte dzieci i wszystko będzie w sam raz...
          • gini Re: UMCS zawiesił prof.Jedynak 21.10.10, 23:11
            qwardian napisał:

> Gini oni nie są normalni co nie znaczy, że i my musimy być. Traktuj ich jak nie
            > dorozwinięte dzieci i wszystko będzie w sam raz...

Ta&kie male biedne downy, no coz chyba tak trzeba.
      • miriam_ja Re: UMCS zawiesił prof.Jedynak 21.10.10, 22:59
        qwardian napisał:

>
        > Wszystko w porządku dla nas katolików my się dostosujemy pod warunkiem, że nie
        > będą stosowane podwójne standarty. A są.

Podaj przyklad konkretny.
        >
        > Nie obrażajcie naszego Kościoła Katolickiego już i osób uważane przez nas za św
        > iętych...

Skąd liczba mnoga? Zydzi "obrażają" KK? czym? twierdząc zgodnie z prawdą, że jehoszua i Miriam byli Zydami? A jesli nie to - o co Ci chodzi?
      • wikul Re: UMCS zawiesił prof.Jedynak 21.10.10, 23:15
        qwardian napisał:

>
        > Wszystko w porządku dla nas katolików my się dostosujemy pod warunkiem, że nie
        > będą stosowane podwójne standarty. A są.
        >
        > Nie obrażajcie naszego Kościoła Katolickiego już i osób uważane przez nas za św
        > iętych...

A kto cię upoważnił do występowania w imieniu katolików polskich, miłośniku Moczara i hawajskich burdeli ?
    • perla to część naszej kultury ludowej jest 21.10.10, 23:42
      po 800 latach wspólnego bytowania powstało szereg naleciałości wzajemnych. Chałka, dintojra, i szereg innych określeń zapożyczonych zostało od żydostwa. Z kolei do dziś się mówi "nie bądź Żydem" w stosunku to tego kto chce nas okpić.
      I nie ma co się na to obrażać, bo inaczej trzeba by wyrugować z naszej literatury Mickiewicza, Reymonta, Prusa czy Sienkiewicza.
      To, że gojka powiedziała do gojki "ty żydówo" to pikuś z tym co pisali owi nasi wielcy literaci.
      Ale jeżeli mamy się licytować to to co wypisują Żydzi w USA czy np. takiej Australii o Polakach , ich nienawiść do nas, kłamstwa i pomówienia zwykłe, to dopiero skandal jest.
      Ale my Polacy mający wolność w genach nie obrażamy się na szczekanie psów. Jak wolność to i wolność dla psów.
      I gdyby jakaś Żydówka na uniwersytecie w Israelu nazwała inną Żydówkę "ty polaczyno" to ja osobiście roześmiałbym się i machnął ręką na to, a nie żądał dymisji. A gdyby jednak taką zdymisjonowano to uważałbym to za zamordyzm zwykły właśnie.
      • miriam_ja Re: to część naszej kultury ludowej jest 22.10.10, 00:00
        perla napisał:

. A gdyby jednak taką zdymisjonowano to uważałbym to za zamordyzm zwykły właśn
        > ie.

Nie. W swiecie kultury europejskiej nie mówi się ty żydzie, ty murzynie, ty chinolu. Sa srodowiska, gdzie moze ta pani tak mowic może, na przykład u ks. Rydzyka, u skinów, kibiców piłkarskich - prosze bardzo jest demokracja - i pani z wyrazaniem: ty zydowo, ty czarnuchu, moze byc szefowa klubu kibica np legii warszawa, jest Szkola Wyzsza ks Rydzyka ale standarty swiatowe niedopuszczaja takich zachowan. Szwaby, ruski, czarnuchy zydowy, "nie chodza" juz w miejscach edukacyjnych, placówkach kulturalnych i tak dalej.
        • benek231 Re: to część naszej kultury ludowej jest 22.10.10, 00:06
          miriam_ja napisała:

Szwaby, ruski, czarnuchy zydowy, "nie chodza" juz w miejscach edukacyjnych, placówkach kulturalnych i tak dalej.

*Generalnie zgadzam sie, ale my tu mowimy o UMCS - z Lublina w dodatku. surprised))
        • perla Re: to część naszej kultury ludowej jest 22.10.10, 00:09
          miriam_ja napisała:

> Nie. W swiecie kultury europejskiej nie mówi się ty żydzie, ty murzynie, ty chi
          > nolu. Sa srodowiska, gdzie moze ta pani tak mowic może, na przykład u ks. Rydzy
          > ka, u skinów, kibiców piłkarskich - prosze bardzo jest demokracja - i pani z wy
          > razaniem: ty zydowo, ty czarnuchu, moze byc szefowa klubu kibica np legii warsz
          > awa, jest Szkola Wyzsza ks Rydzyka ale standarty swiatowe niedopuszczaja takich
          > zachowan. Szwaby, ruski, czarnuchy zydowy, "nie chodza" juz w miejscach edukac
          > yjnych, placówkach kulturalnych i tak dalej.

smile))))))))
          Miriam, przecież Ty jesteś m. in. nauczycielem akademickim. Co nie przeszkadzało nam się wzajemnie wyzywać nie raz od żydostwa i polactwa.
          Wyluzuj w tej sprawie, proszę Cię.
          Słodkich snów życzę właśnie. smile
          • hasz0 Miriam Kochana Żydówo GębastoPrzesadzista ja Cygan 22.10.10, 00:50

• hasz0 2* Miriam Kochana ydówo GębastoPrzesadzistajaCygan 22.10.10, 01:00
              ..
              miriam_ja 22.10.10, 00:17 Odpowiedz
              Powinno być: Miriam odpowiem Tobie jak dziecko...

Co my Polacy Katolicy mamy powiedzieć kiedy się nas obraża, przekl
              > ina, niszczy mienie i tak, się nas zabija. Czy którekolwiek z tego spotkało
              > was w 1968 roku poza traceniem stanowisk. Chyba n
              ie...

W jaki sposób się Was" obraza, przeklina, niszczy mienie" ?
              UDAJESZ ZNOWU?.......dobra..GRA ...znaczy dobra gra!

Prosze o konkrety. A 68... Wiesz, moja babka dosłownie nie przeżyła tego poniżenia, a ja miałam przerąbane dziecinstwo. m in takimi wrzaskami jakie urzadziła pani Jedynak. I miałam nauczycielke, która mi kazała "pójśc won" w 68 roku, rozumiesz? w obecności całej klasy. Za nic. Pani Kokoszewska. Wiedziała o moim pochodzeniu. Wiesz, co to jest dla dzieciaka ryk nauczycielki "won" wobec 30 osobowej klasy ? I skonczmy te rozmowe nasza, bezproduktywna. Ty teoretyk, ja - praktyk.
              __________________________________________________________________
              • hasz0 przeżylem to samo od Francuza nauczyciela w 1965 22.10.10, 01:06
                ,,,bylem w 8 i 9 najlepszy w kalsie z franc.
                a potem siadłem na laurach.

Jak mnie dorwał..jak mnie odpytala z pól roku...jak POczerwieniał niczym Tusk w Smoelnsku...
                a siedzial w niewoli jako Slązak u francuzow 7 lat?...mozliwe to?

ANTYSEMITYZMEM JAK MNIE CHLSNĄL PO JSTESTWIE TO 3kot ze Scanem i piq-iem mogliby sie dużo nauczyc....

jakie urzadziła pani Jedynak. I miałam nauczycielke, która mi kazała "pójśc won" w 68 roku, rozumiesz? w obecności całej klasy. Za nic. Pani Kokoszewska. Wiedziała o moim pochodzeniu. Wiesz, co to jest dla dzieciaka ryk nauczycielki "won" wobec 30 osobowej klasy ? I skonczmy te rozmowe nasza, bezproduktywna. Ty teoretyk, ja - praktyk.
                • hasz0 Czytasz mnie do q nedzy ?...ide spać! 22.10.10, 01:06

• polazrski Re: to część naszej kultury ludowej jest 22.10.10, 03:29
            perla napisał:

> miriam_ja napisała:
            >
            > smile))))))))
            > Miriam, przecież Ty jesteś m. in. nauczycielem akademickim. Co nie przeszkadzał
            > o nam się wzajemnie wyzywać nie raz od żydostwa i polactwa.

> Wyluzuj w tej sprawie, proszę Cię.
            > Słodkich snów życzę właśnie. smile

To sie czlowiek dowie jak wyglada prawdziwe uczucie. Ciekawi mnie w jakim kontekscie obrzucaliscie sie tymi inwektywami? Czy aby s.a.s. mial z tym cos wspolnego?wink
            • gini Re: to część naszej kultury ludowej jest 22.10.10, 08:53
              abin: goje żyją po to, by usługiwać Żydom
              Piotr Zychowicz 22-10-2010, ostatnia aktualizacja 22-10-2010 02:08

Jeden z czołowych izraelskich duchownych porównał nie-Żydów do zwierząt pociągowych

źródło: AFP
              Rabin Owadia Josef
              +zobacz więcej
              Rabin Owadia Josef to nie tylko powszechnie szanowany kapłan, ale także polityk. Jest duchowym przywódcą religijnej partii Szas wchodzącej w skład obecnej koalicji rządzącej. Rabin znany jest z kontrowersyjnych wypowiedzi, jednak tym razem – zdaniem większości Żydów – grubo przesadził.
              – Goje rodzą się tylko po to, by nam służyć. Bez tego nie mieliby po co istnieć na tym świecie – powiedział Josef podczas wystąpienia w synagodze. – Po co goje są tak naprawdę potrzebni? Będą pracować, będą orać, będą zbierać plony. My zaś będziemy tylko siedzieć i jeść jak panowie – podkreślił. Potem porównał nie-Żydów do zwierząt pociągowych.
              – Tak jak każda osoba goje muszą oczywiście umrzeć, ale Bóg daje im długowieczność – stwierdził 90-letni Owadia Josef. Dlaczego? – Wyobraźcie sobie, że zdechł wam osioł. Stracilibyście w ten sposób pieniądze. To jest taki sam sługa. Właśnie dlatego goj otrzymuje długie życie. By dobrze pracować dla Żyda.
              Jego słowa zostały nagrane ukrytym mikrofonem i wyemitowane przez izraelską telewizję Channel 10. Wywołały zdumienie i oburzenie w Izraelu.
              – To, co wygaduje Josef, podpada pod ustawę o zakazie szerzenia rasizmu. Od tego człowieka zależy jednak istnienie rządu. Dlatego władze nie kiwną palcem – powiedział „Rz” Uri Huppert, specjalista ds. judaizmu z Jerozolimy. W taki sposób o nie-Żydach myślą tylko najbardziej radykalni ortodoksi. Oni jednak tak samo, a może nawet jeszcze bardziej, nienawidzą świeckich Żydów – dodał.
              Rabina Josefa potępiły organizacje żydowskie ze Stanów Zjednoczonych, które na co dzień zwalczają antysemityzm. – Te słowa to obraza ludzkiej godności i równości. Judaizm naucza czegoś zupełnie innego – oświadczył szef Amerykańskiego Kongresu Żydów David Harris. – To bardzo niepokojące, gdy religijny przywódca, w szczególności rabin, naucza nienawiści i dzieli ludzi – wtórował mu Abraham Foxman z Ligi przeciwko Zniesławieniu.
              Nawet wielu ortodoksyjnych rabinów odcina się od wypowiedzi Owadii Josefa. – On jest znany z tego, że jest humorzasty i często mówi dziwne rzeczy bez zastanowienia. Jako ortodoksyjny rabin czułem się zażenowany, słysząc jego ostatnią wypowiedź – powiedział „Rz” rabin Mosze Jakow Poupko z Jerozolimy. – Tak jak przedstawiciele innych religii oczywiście uważamy, że to my, Żydzi, mamy rację i dostęp do prawdy. Nie oznacza to jednak, że pogardzamy innymi ludźmi – zapewnił rabin Poupko.
              Rzeczpospolita
          • absztyfikant Re: to część naszej kultury ludowej jest 22.10.10, 13:21
            O jezuuuuuuuuuuu big_grin big_grin big_grin big_grin
    • qwardian Miriam odpowiem Tobie jak dziecku.. 21.10.10, 23:55

W mojej rodzinie nigdy nie przechodziły podobne epitety. Żadne. Nawet moja drobna uwaga w liście spotykała się natychmiast z ripostą mojej mamy. Kiedy Ciebie nazwałem Żydówą i gorzej potem zastanowiłem się i zdałem sobie sprawę, że nie jestem sobą. Więc to poza mną. Więc ta kobieta nie znajdzie mojej aprobaty.

Ale dlaczego wspomniałaś rok 1968? Czy to najgorsze co mogło spotkać Żydów z rąk Polaków do tego niekoniecznie reprezentowanych? Kiedy my dzisiaj ogłosiliśmy żałobą śmierć posła PiS-u, możesz z ręką na sercu powiedzieć, że dzieje się Tobie krzywda. Co my Polacy Katolicy mamy powiedzieć kiedy się nas obraża, przeklina, niszczy mienie i tak, się nas zabija. Czy którekolwiek z tego spotkało was w 1968 roku poza traceniem stanowisk. Chyba nie...
      • gini Re: Miriam odpowiem Tobie jak dziecku.. 22.10.10, 00:01
        A co najsmieszniejsz, ta sama Miriam miala zal o to do Zydow ,ze wyjezdzali w 1968 roku dla "pomaranczy i mandarynek."
      • qwardian Re: Miriam odpowiem Tobie jak dziecku.. 22.10.10, 00:04
        Nie zwykłem notować wszystkich epitetów pod adresem kościoła i kto był ich autorem. Czarni, katole, sukienkowi, czarna sotnia, to niektóre z nich. Polak, czy Żyd, który ze złością i lekceważeniem wypowiada epitety nie znajdzie u mnie aprobaty..
      • miriam_ja Re: Miriam odpowiem Tobie jak dziecku.. 22.10.10, 00:17

Powinno być: Miriam odpowiem Tobie jak dziecko...

Co my Polacy Katolicy mamy powiedzieć kiedy się nas obraża, przekl
        > ina, niszczy mienie i tak, się nas zabija. Czy którekolwiek z tego spotkało
        > was w 1968 roku poza traceniem stanowisk. Chyba nie...

W jaki sposób się Was" obraza, przeklina, niszczy mienie" ? Prosze o konkrety. A 68... Wiesz, moja babka dosłownie nie przeżyła tego poniżenia, a ja miałam przerąbane dziecinstwo. m in takimi wrzaskami jakie urzadziła pani Jedynak. I miałam nauczycielke, która mi kazała "pójśc won" w 68 roku, rozumiesz? w obecności całej klasy. Za nic. Pani Kokoszewska. Wiedziała o moim pochodzeniu. Wiesz, co to jest dla dzieciaka ryk nauczycielki "won" wobec 30 osobowej klasy ? I skonczmy te rozmowe nasza, bezproduktywna. Ty teoretyk, ja - praktyk.
        • gini Re: Miriam odpowiem Tobie jak dziecku.. 22.10.10, 01:11
          A przed 1968 to byly, Rozanskie Bermany, Wolinskie, ilu Polakow stracilo przez nich zycie, ale co tam o tym lepiej nie pamietac.
          • hasz0 Gini i b. dobrze ze Zydzi oczyscili Polske z nacjo 22.10.10, 01:19
            forum.gazeta.pl/forum/w,13,117834892,117846391,_podsumuje_.html?wv.x=2
      • hasz0 Quardian nie bądź glupi im b. sie cofniesz tym b.r 22.10.10, 08:08
        OZZUCHWALISZ....przestaniesz być BYDŁEM..a staniesz sie za ich pomoca BAKUTILEM.
        ALBO

GNO-_...
        • qwardian Re: Quardian nie bądź glupi im b. sie cofniesz ty 22.10.10, 19:15
          hasz0 napisał:

> OZZUCHWALISZ....przestaniesz być BYDŁEM..a staniesz sie za ich pomoca BAKUTILEM

Nie ma obaw Haszo. Każdą zbrodnię postrzegam w kategorii grzechu, bez względu na przynależność plemienną. Kiedy grzech się pojawia musi być napiętnowany, to samo tyczy się, szykan, zaniku moralności itp. Żadnych podwójnych standartów, tylko grzech...

Czasami dobrze cofnąć się, żeby ogarnąć pewne rzeczy z szerszej perspektywy..
    • rycho7 katastrofalna przepowiednia 22.10.10, 08:22
      miriam_ja napisała:

> Osoba zachowujaca się w ten sposób nie powinna miec zajęć z nikim.

Zgoda. Powinna bys skierowana na wypoczynek/odnowe do sanatorium psychiatrycznego. Sa takie jeszcze?

> wrzask "Ty Zydówo" - jest niewinną Polka ale to nie ma nic do rzeczy.

Tu sie zasadniczo mylisz. Nikt sie nie zatroszczyl o jej psychiatrie. Przestraszono sie judkowej hucpy. Akcja wywoluje reakcje. Czuj sie ostrzezona. Oczywiscie mam nadzieje, ze na moja zyczliwa rade odpowiesz pomowieniem do prokuratury o grozby karalne. Rzeczykatobolszewicka jest na toksycznym terytorium polaczkolandii.

Sam chciales Grzegorzu Dyndalo miec 400 atomowek.
    • jola.iza1 Re: UMCS zawiesił prof.Jedynak 22.10.10, 08:54
      Nareszcie.
      "..Jedynak,Jej niechęć do Zakładu Historii i Kultury Żydów obrosła już legendą, a wulgaryzmy na zajęciach to u niej codzienność.. "
      • hasz0 Za Niemrę Ruchola nikt by Jej słówka nie okupacja 22.10.10, 09:00
        czyja?

Wszystko, co katolickie czy polskie lub niepoprawne dla tych, którzy chcą zawłaszczyć Polskę jest wrogie. Chcą zrobić też w swej manipulacji zbitkę: PiS i Radio Maryja - stwierdza w rozmowie z "Naszym Dziennikiem" o. Tadeusz Rydzyk, odnosząc się do relacji "Rzeczpospolitej" na temat zamachowca z Łodzi. "Rzeczpospolita" opublikowała wypowiedź anonimowego taksówkarza, że sprawca zbrodni w Łodzi był "notorycznym słuchaczem Radia Maryja". - Dziś jakby szatan unosił się nad Polską - ocenił Rydzyk.

- Żyjemy w czasie specjalnie tworzonego zamętu, ale i szczególnych znaków: najpierw katastrofa 10 kwietnia, potem powódź, teraz mord w Łodzi... Czy to przypadek, że to, co się stało w Łodzi, wydarzyło się 19 października, w rocznicę zamordowania ks. Jerzego Popiełuszki? - zadaje pytanie o. Rydzyk.

W rozmowie ocenia obecną sytuację w kraju, przez budzenie niepokojów, skłócanie ludzi, społeczeństwa, budzenie na różne sposoby nienawiści, jako bardzo niebezpieczną manipulację ludzkimi emocjami. Porównuje ten proces do etapów przygotowywania rewolucji.
      • gini Miriam twoi rodacy wzieli sie za dojenie Wegrow 22.10.10, 11:18
        Ocaleli z Holokaustu pozywają Węgry
        amk 22-10-2010, ostatnia aktualizacja 22-10-2010 11:04

Węgrzy ocaleli z Holokaustu oraz ich krewni w USA złożyli w czwartek pozew przeciwko Republice Węgierskiej i węgierskim kolejom państwowym, zarzucając im współpracę z nazistami w eksterminacji Żydów podczas II wojny światowej - informuje węgierska prasa.
        W pozwie zarzucono państwu węgierskiemu oraz dwóm spółkom kolejowym, Węgierskie Koleje Państwowe (MAV) i Rail Cargo Hungaria, konfiskowanie żydowskiego majątku i transportowanie Żydów do obozów koncentracyjnych w Polsce i na Ukrainie, gdzie zginęły ich setki tysięcy.
        "Żydowskie ofiary węgierskiego Holokaustu domagają się tylko tego, co im się należy: rekompensaty i zwrotu majątku za okrucieństwo doznane ze strony pozwanych" - napisano w pozwie złożonym w sądzie Dystryktu Kolumbii w USA.
        Pozywający nie określili wysokości rekompensaty, jakiej się domagają. Podkreślili jednak, że składają pozew w imieniu co najmniej 300 ocalałych z Holokaustu, ale może ich być ponad 5 tys. Powodzi mieszkają w USA, Kanadzie, Australii i Izraelu.
        Według ich adwokata Chucka Faksa roszczenie może przekraczać nawet kilkadziesiąt milionów dolarów. Ja podkreślił, Węgry do tej pory nie wypłaciły odszkodowań ocalałym z Holokaustu i rodzinom ofiar, a także nie zwróciły im ich własności.
        9 lutego w Chicago 95 osób złożyło przeciwko MAV podobny pozew. Powodzi żądają odszkodowania wysokości 240 mln dol. za starty materialne i miliarda dolarów za starty niematerialne. Podkreślają, że "MAV świadomie dostarczał składy, aby od marca do października 1944 r." przewieźć do Auschwitz 437 tys. węgierskich Żydów, a ponadto odebrał im majątek.
        25 marca złożono również w Chicago pozew zbiorowy przeciwko kilku bankom, w tym Węgierskiemu Bankowi Państwowemu, zarzucając tym instytucjom lub ich poprzednikom prawnym udział w ludobójstwie. Żądają 2 mld dol. za majątek odebrany w 1944 r.
        PAP

Ciekawe ile zazadaja od nas, u nas tez jakies koleje funkcjonowaly
    • t_ete proste 22.10.10, 12:34
      nie wyobrazam sobie by nauczyciel akademicki rugal innego czleka - publicznie i takimi slowami ; to kompromitacja ...

i nie chodzi tu tylko o nauczyciela (ani o nauczyciela w szczegolnosci) ; bo taki sposob traktowania drugiego czlowieka - kompromituje kazdego, kimkolwiek jest ...

ja moge o sobie powiedziec 'ale ze mnie glupia Polka' albo 'ale ze mnie ciemna Zydowka' ; byc moze moi przyciele w najblizszym kregu moga pol-serio przycinac sobie nawzajem w tym stylu - bo wiedza ze i tak daliby reke za siebie odciac ; ale nie wyobrazam sobie takiego wystepu wobec obcej osoby ...

tete
      • gini Re: proste 22.10.10, 12:44
        t_ete napisała:

> nie wyobrazam sobie by nauczyciel akademicki rugal innego czleka - publicznie i
        > takimi slowami ; to kompromitacja ...

widac panie rugaly sie wzajemnie, poszlo o sale .,ale jak zwykle znamy jedna sytrone.

> i nie chodzi tu tylko o nauczyciela (ani o nauczyciela w szczegolnosci) ; bo t
        > aki sposob traktowania drugiego czlowieka - kompromituje kazdego, kimkolwiek je
        > st ...

a jaki znowu sposob, nerwy czasami puszczaja i tyle, nie wiadomo, ktora to byla awantura z kolei.
        > ja moge o sobie powiedziec 'ale ze mnie glupia Polka' albo 'ale ze mnie ciemna
        > Zydowka' ; byc moze moi przyciele w najblizszym kregu moga pol-serio przycinac
        > sobie nawzajem w tym stylu - bo wiedza ze i tak daliby reke za siebie odciac ;
        > ale nie wyobrazam sobie takiego wystepu wobec obcej osoby ...
        >
        > tete

Ty sobie nie wyobrazasz a ja tak, kazdy reaguje inaczej, Ty jestes zimna rybka, a ja nie.
      • snajper55 Re: proste 22.10.10, 13:04
        t_ete napisała:

> nie wyobrazam sobie by nauczyciel akademicki rugal innego czleka - publicznie i
        > takimi slowami ; to kompromitacja ...

To, że rugał to jeszcze małe piwo. To, że uważał słowo "Żyd" za wyzwisko jest chyba ważniejsze.

S.
        • polazrski Re: proste 22.10.10, 13:17
          Ameryki nie odkrywasz. Pewna pani, polonistka zreszta, obliczyla, ze na 51 okreslen zawartych w wyrazie Zyd tylko jedno dotyczy narodowosci, a reszta to inwektywy. Ty Zydzie! dlatego jest inwektywa, ale Jestem Zydem nie jest. To ostatnie to wlasnie ten jedyny pozytywny akcent w tej smetnej, polskiej historii.
          • qwardian Re: proste 22.10.10, 19:22

polazrski napisał:

> Ameryki nie odkrywasz. Pewna pani, polonistka zreszta...

A ja Qwardian Ci mówię, że jakiegokolwiek określenia nie wybierzesz dla siebie to będzie inwektywa. To ma niewiele wspólnego z lingwistyką, tylko z Tobą Pożarski...
            • hasz0 czasem zamiast w grzech lepiej walnąc w grzesnika 23.10.10, 00:05

• hasz0 Re: czasem zamiast w grzech lepiej walnąc w grzes 23.10.10, 00:05

forum.gazeta.pl/forum/w,13,117852521,117884457,Re_O_rany_na_IQ_zara_mailem_POprawic_z_na_rz_.html?wv.x=2
                forum.gazeta.pl/forum/w,13,117882319,117883818,Zaprzecz_Haszu_na_przesluchanPO_kazuje_2receP_L.html?wv.x=2
        • t_ete Re: proste 22.10.10, 15:33
          snajper55 napisał:

> To, że rugał to jeszcze małe piwo. To, że uważał słowo "Żyd" za wyzwisko jest c
          > hyba ważniejsze.

Oczywiscie.

tete
          • hasz0 =nieprawdziwy Polak? dlatego? 22.10.10, 18:51

• hasz0 _____________T_ete_one się znają jak łyse kobyły! 22.10.10, 13:34
        nie manipuluj...

jeseś Niemrą czy Ruską? czy zdrobnale ZYDOWKĄ ()
        a niezdrobniale ZYDOWĄ CZY ......."POLACZKĄ" a moze jednak POLKĄ?
        czytalem u Miriam, ze sie znały

Maciej Dybowski Mówi:
        Wrzesień 25th, 2010 at 1:46 popołudniu
        Skandal i barbarzyństwo. Gdzie były Policja Państwowa i Straż Miejska? Podobno jest tam kamera monitoringu? Sprawcy o ile zostaną schwytani powinni być ciężko ukarani. Smutne! Przerażające! Pesymistyczne! co się dzieje z naszym narodem. Takich histori w Piotrkowie już było kilka - pomnik rozstrzelanych na Budkach, mogiły żołnierzy Września 1939, cmentarz żołnierzy sowieckich. Brak sprawców i brak kary. Zdziczenie obyczjów. Azjatyckie hordy są wśród nas. Brak patriotycznego wychowania w rodzinie i w szkołach zbiera żniwo.

Rajmund Pollak Mówi:
        Wrzesień 25th, 2010 at 4:07 popołudniu
        Uważam, że sprawcy tego aktu barbarzyńskiego wandalizmu, powinni być ścigani nie jak pospolici przestępcy, ale jak zbrodniarze, którzy dopuścili się znieważenia całego Narodu Polskiego.

Mam nadzieję również, że wszystkie media zarówno publiczne jak i prywatne potępią ten zamach na pamięć ofiar sowieckiego mordu w Katyniu, bo wczoraj ( 24.09.2010r)w Wiadomościach TVP1 o 19.30 nie znaleziono ani sekundy miejsca nawet na wzmiankę o tym akcie bandytyzmu.

Moim zdaniem chodzi tutaj o honor każdego Polaka i media powinny sprawie dewastacji tablicy katyńskiej w Piotrkowie Trybunalskim poświęcić tyle samo czasu, co poświęciły kradzieży napisu “ARBEIT MACHT FREI” , bo obie te sprawy łączy zbezczeszczenie pamięci ofiar dwóch totalitaryzmów, odpowiedzialnych za wymordowanie milionów ludzi .

Rajmund Pollak

Mart Mówi:
        Wrzesień 25th, 2010 at 7:36 popołudniu
        Policja w Polsce zajelaby sie sprawa lepiej gdyby na nablicy byla gwiazda dawida. Patrz: sprawa napisu z bramy w Oswiecimiu. Katyn? Tym nie beda sie zajmowac.
        https://www.prokapitalizm.pl/wp-content/uploads/2010/09/katyn_tablica1.jpeghttps://www.prokapitalizm.pl/wp-content/uploads/2010/09/katyn_tablica2.jpeg
        • hasz0 Re: _____________co hiPOkrytko POwiesz teraz? 22.10.10, 13:39

; byc moze moi przyciele w najblizszym kregu moga pol-serio przycinac sobie nawzajem w tym stylu - bo wiedza ze i tak daliby reke za siebie odciac ; ale nie wyobrazam sobie takiego wystepu

__________wobec obcej osoby ...

widac panie rugaly sie wzajemnie, poszlo o sale .,ale jak zwykle znamy jedna sytrone.

> i nie chodzi tu tylko o nauczyciela (ani o nauczyciela w szczegolnosci) ; bo t
          > aki sposob traktowania drugiego czlowieka - kompromituje kazdego, kimkolwiek je
          > st ...

a jaki znowu sposob, nerwy czasami puszczaja i tyle, nie wiadomo, ktora to byla awantura z kolei.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka