Dodaj do ulubionych

I znów odszczekują

15.12.10, 10:11
"Przepraszamy Hannę Gronkiewicz-Waltz i wyrażamy ubolewanie z powodu zawarcia w artykule pod tytułem: "Gronkiewicz, bank i gangsterzy" zamieszczonym w dniu 21 czerwca 2007 roku na łamach "Naszego Dziennika" nieuprawnionych i nieprawdziwych sugestii, jakoby Pani Hanna Gronkiewicz-Waltz, jako Prezes Narodowego Banku Polskiego, pomagała mafii w przejęciu Dolnośląskiego Banku Gospodarczego oraz utrzymywała kontakty z gangsterami - co naruszyło jej dobra osobiste.

Spes sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie - wydawca "Naszego Dziennika"
Ewa Sołowiej - Redaktor Naczelny "Naszego Dziennika""

www.naszdziennik.pl/

I tak trzymać. Kłamcy i oszczercy powinni każde swe kłamstwo odszczekiwać.

S.
Obserwuj wątek
    • matelot Re: I znów odszczekują 15.12.10, 10:14
      Eeee. to oni tak sami z siebie czy tez był w tej sprawie wyrok sadu?
      Podejrzewam to drugie bo jak wiadomo w Polsce sądy podlegają mafii i politykom Platformy Obywatelskiej a także uzurpatora Komoruskiego... wink
      • snajper55 Re: I znów odszczekują 15.12.10, 10:31
        matelot napisał:

> Eeee. to oni tak sami z siebie czy tez był w tej sprawie wyrok sadu?
        > Podejrzewam to drugie bo jak wiadomo w Polsce sądy podlegają mafii i politykom
        > Platformy Obywatelskiej a także uzurpatora Komoruskiego... wink

Oczywiście, że po procesie sądowym. Przecież łgarz niezmuszony nigdy swych kalumni nie odwołuje.

http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/311879,nasz-dziennik-ma-przeprosic-hanne-gronkiewicz-waltz.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Dziennik-Wiadomosci+%28RSS+-+Dziennik+-+Wiadomosci%29

S.
        • hasz0 ale czy sad ustalił prawde? czy tak jak z Macier Z 15.12.10, 11:01
          Ziobrą Kurskim Kaczyńskim

NIE WNIKA W MERITUM SPORU JEDYNIE
          UZNAJE NA SIŁE, że doszło do naruszenia "czci"?

Np. MON nie odwoływał sie od wyroków z powodztwa cywilnego, skladanego przez
          każdego z niezweryfikowanych WSI
    • hasz0 _______ale za co? 15.12.10, 10:16

• hasz0 Re: _______ale za co? 15.12.10, 10:18
        Za co?"...przedstawiało się jako doskonały interes, transakcja, w której - jak twierdzą - mieli pomóc im ówczesna prezes Narodowego Banku Polskiego Hanna Gronkiewicz-Waltz i wrocławski polityk Władysław Frasyniuk. Nie bezinteresownie. Ostatecznie operacja nie doszła do skutku, gdyż - jak twierdzi Wiesław Michalski, powiązany z przestępczym podziemiem biznesmen-aferzysta - jedna z osób zaangażowanych w operację "sypnęła policji". Indagowana przez "Nasz Dziennik" Hanna Gronkiewicz-Waltz jak ognia unika odpowiedzi na pytania o kontakty z gangsterem Wiesławem Michalskim ps. "Olsen". Generalny Inspektorat Nadzoru Bankowego wszczyna zaś kwerendę w archiwach.

Dolnośląski Bank Gospodarczy był pierwszym prywatnym bankiem, jaki powstał w dawnym województwie wrocławskim. Założony został w lipcu 1991 r., a wśród jego akcjonariuszy znaleźli się m.in. Izba Rzemieślnicza, Bank Przemysłowo-Handlowy SA z Krakowa, Skarb Państwa oraz grupa około czterystu akcjonariuszy indywidualnych. Funkcjonował niespełna trzy lata. W lutym 1994 r. Narodowy Bank Polski kierowany wówczas przez Hannę Gronkiewicz-Waltz złożył w sądzie wniosek o upadłość banku.
        - Władek [Władysław Frasyniuk - przyp. red.] przyszedł do mnie, ogródek wyborczy miał u mnie. Upadł Dolnośląski Bank Gospodarczy. Momentalnie załatwiono mi dwóch bankowców, likwidatorów z pełną informacją o banku i informacją, że jak włożę 10 mln dolarów, to wyjmę 20 mln - mówił w kwietniu br. podczas spotkania z naszym dziennikarzem w Hamburgu Władysław Michalski, biznesmen mocno związany z dolnośląskim podziemiem przestępczym.

Bank miał być dobrym interesem?
        Po ośmiu latach ukrywania się za granicą ścigany listem gończym Michalski ps. "Olsen" w maju oddał się w ręce funkcjonariuszy Centralnego Biura Śledczego. Dziś podejrzewany jest o udział w zorganizowanej grupie przestępczej, o przemyt, kradzieże i nieprawidłowości przy kupnie Dworu Wazów od zarządzanego przez Marka Ungiera "Juventuru". Grozi mu do 10 lat pozbawienia wolności. W latach 90. uważany był za jednego z dziesięciu najbogatszych ludzi w Polsce, cieszył się szerokimi znajomości wśród polityków, którzy - jak wynika z opowieści "Olsena" - mieli pomagać mu w interesach, również tych dotyczących Dolnośląskiego Banku Gospodarczego.
        - Tak to było skombinowane, że ja swoje 10 mln dolarów wkładam, ale je wyjmuję bez straty i jeszcze mam bank - twierdzi "Olsen".
        W przejęciu upadłego DBG miał pomóc Michalskiemu - jak utrzymuje gangster - Władysław Frasyniuk, wówczas bardzo wpływowy polityk. Frasyniuk nie zaprzecza, że słyszał o Michalskim; jak mówił w rozmowach z "Naszym Dziennikiem" - był raz czy dwa razy w restauracji Dwór Wazów, ale zarazem stanowczo dementuje, by łączyły go z gangsterem jakiekolwiek bliższe kontakty czy interesy. - Nigdy nie prowadziłem żadnych interesów z Michalskim, nie bywałem u niego w domu - zapewniał w niedawnej rozmowie z nami.
        Dlaczego DBG interesował gangsterów? Instytucja była przecież w stanie upadłości, oszukano kilka tysięcy klientów, którzy domagali się zwrotu swoich oszczędności. W 2003 r. wrocławska "Gazeta Wyborcza" informowała, że ostateczna wysokość strat DBG wynosiła 220 mld starych złotych. Zdaniem Michalskiego, sedno sprawy tkwi w specjalnych funduszach ubezpieczeniowych NBP - pieniądze, jakie miał zdaniem gangstera otrzymać bank po znalezieniu nowego inwestora, przekraczały ewentualne wkłady własne. Dlatego - jak twierdzi - zdecydował się "wejść w ten biznes" i skorzystać z pomocy Władysława Frasyniuka. I jak dodaje - do pełni szczęścia potrzebna mu była jeszcze Hanna Gronkiewicz-Waltz.
        - Miałem też nagranego dyrektora Ł. z Banku Śląskiego, że przechodzi do mnie na dyrektora. Chodziło o to, że Waltz miała dać koło 20 mln dolarów ze specjalnego funduszu ubezpieczeniowego dla mnie. Frasyniuk chciał za to dwie "bańki" w łapę. To, co ona miała dać, było bez oprocentowania, częściowo umarzalne - mówi Michalski.
        Zdaniem wrocławskiego gangstera, dziś pensjonariusza Aresztu Śledczego na Mokotowie w Warszawie, transakcja była niemal zawarta. Jak opowiada, doszło też do spotkania z Gronkiewicz-Waltz w Warszawie.
        - Ja osobiście byłem, Frasyniuk był, była Ola Jakubowska i ten dyrektorek był, kluczową rolę odgrywał techniczną. Spotkanie zrobili u pani tej obecnej prezydentowej Warszawy - Waltzówny w NBP-ie, ja nie wszedłem. Frasyniuk wszedł z kimś jeszcze w sprawie tego banku - mówił "Olsen".
        Jeszcze dziś Michalski żałuje, że transakcji nie udało się sfinalizować i że po luksusowym hotelu w centrum Wrocławia nie stał się właścicielem banku. Winę za niepowodzenie zrzuca na dyrektora Ł., który jego zdaniem na kilka dni przed finalnym podpisaniem umowy "sprzedał" go policji w zamian za - jak mówi Michalski - nietykalność w sprawach dotyczących nieprawidłowości w Banku Śląskim. Dzień przed podpisaniem umowy gangster miał otrzymać informację o planowanym zatrzymaniu. Na pewien czas opuścił wówczas Polskę.

Pani prezydent unika trudnych pytań
        "Nasz Dziennik" skontaktował się z byłą prezes Narodowego Banku Polskiego, a obecnie prezydent Warszawy Hanną Gronkiewicz-Waltz, prosząc o ustosunkowanie się do słów Michalskiego i wyjaśnienia dotyczące upadłości i sprzedaży kolejnemu inwestorowi Dolnośląskiego Banku Gospodarczego. Pytaliśmy Hannę Gronkiewicz-Waltz o ewentualne kontakty z Władysławem Frasyniukiem dotyczące sprawy wrocławskiego Dolnośląskiego Banku Gospodarczego, o to, czy spotykała się z Wiesławem Michalskim oraz czy wśród inwestorów zainteresowanych wówczas przejęciem tego banku pojawiało się jego nazwisko. Tomasz Andreszczyk, rzecznik pani prezydent, w poniedziałek poinformował nas, że odpowiedź otrzymamy szybko, gdyż - jak mówił - Hanna Gronkiewicz-Waltz jako fachowiec dobrze pamięta sprawy NBP. I rzeczywiście - odpowiedź od prezydent Warszawy otrzymaliśmy już następnego dnia.
        - Wspomniany przez Pana bank został przejęty przez Prosper Bank (należący do NBP) i otrzymał na ogólnych zasadach pomoc do wysokości depozytów gwarantowanych przez NBP. Wówczas kwota gwarancji wynosiła: 100 proc. do wysokości 1000 ECU, 90 proc. do wysokości 3000 ECU (dla jednego deponenta) - poinformowała Hanna Gronkiewicz-Waltz. Nie udzieliła jednak odpowiedzi na pytania o swoje kontakty w tej sprawie z Władysławem Frasyniukiem. Skrzętnie przemilczała też inne pytanie: czy wśród inwestorów zainteresowanych przejęciem Dolnośląskiego Banku Gospodarczego był Wiesław Michalski.
        - Zasady pomocy dla każdego inwestora przejmującego bank były takie same. Skoro bank został przejęty przez Prosper należący do NBP, oznacza to, że żaden inwestor nie został zaakceptowany i uznany za wiarygodnego. W wyniku działalności zarządu NBP oszczędności ludności zostały uratowane - zapewnia Gronkiewicz-Waltz. Rzeczywistość nie wyglądała jednak tak hurraoptymistycznie, jak twierdzi była prezes NBP. W praktyce bowiem klienci upadłego DBG musieli zgodzić się na roczne zamrożenie swoich lokat i znaczną obniżkę oprocentowania.
        Odpowiedzi, jakie otrzymaliśmy, pomijały drażliwe dla Hanny Gronkiewicz-Waltz kwestie. Poprosiliśmy więc o ich doprecyzowanie. Usłyszeliśmy odpowiedź odmowną - tym razem tłumaczono nam, że pani prezydent nie może pamiętać spraw sprzed lat.

Kwerenda w archiwach NBP
        Być może odpowiedź na pytanie, czy gangsterzy chcieli przejąć Dolnośląski Bank Gospodarczy i czy dochodziło do spotkań przedstawicieli Wiesława Michalskiego z Hanną Gronkiewicz-Waltz, przyniesie kwerenda prowadzona w archiwach Narodowego Banku Polskiego. W wyniku naszych pytań decyzję o przeprowadzeniu takich działań - jak poinformowało nas biuro prasowe NBP - podjął Generalny Inspektorat Nadzoru Bankowego.

I komisja śledcza
        Hannę Gronkiewicz-Waltz chcą przesłuchać członkowie sejmowej bankowej komisji śledczej. Jednak odpowiedzi na pytania najprawdopodobniej nie usłyszą - była prezes NBP odmówiła wszak stawienia się przed komisją, twierdząc, że ta nie ma prawa jej wzywać.
        - Jeżeli Hanna Gronkiewicz-Waltz nie stawi się przed komisją bankową, to sięgni
        • hasz0 _______ale za co?_nie wolno pytać i kontrolować? 15.12.10, 10:22

• hasz0 Balcerowicz sie nie stawił! aWalc sie nie stawiła? 15.12.10, 10:26

• snajper55 W tym roku już przepraszał TVN (dzieło szatana) 15.12.10, 11:11
      "Wykonując wyrok Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie, Redaktor Naczelny dziennika "Nasz Dziennik" oraz wydawca tego dziennika -"Spes" sp.z o.o.składają wyrazy ubolewania z powodu bezprawnego naruszania dóbr osobistych TVN SA z siedzibą w Warszawie - właściciela telewizji TVN - przez opublikowanie materiałów prasowych w dzienniku "Nasz Dziennik" zatytułowanych:"Medialne ZOMO"(z 22 czerwca 2005), "Terroryści medialni od kuchni" (z 25-26 czerwca 2005), "TVN- w kierunku nowego totalittaryzmu" (z 27 czerwca 2005}, "Dlaczego nas atakują"(z 30 czerwca 2005), "Do TVN i Gazety Wyborczej"(z 2 lipca 2005), "Manipulacje w miejsce prawdy"(z 5 lipca 2005), "Wybrać wreszcie Polskę"(z 16 lipca 2005) i "Rada umywa ręce" (z 21 lipca 2005) zawierających NIEPRAWDZIWE informacje i nieuprawnione oceny godzące w dobre imię reputację telewizji TVN."

www.tvn24.pl/0,1639845,0,1,nasz-dziennik-przeprasza-tvn,wiadomosc.html

S.
      • hasz0 __kiedy palenie ksiażki "Pan Tadeusz"? za anty...? 15.12.10, 11:16
        www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20070621&id=po01.txt
    • snajper55 Kolejny wyrok (nieprawomocny) 15.12.10, 11:16
      19.10.2010:

""Nasz Dziennik" ma przeprosić TVN i wpłacić 40 tys. zł na cel społeczny za określenie stacji TVN24 jako "paszkwilanckiej" i "wrogiej polskiemu patriotyzmowi" - orzekł Sąd Okręgowy Warszawa-Praga. Wyrok jest nieprawomocny. Pozwani zapowiadają apelację."

info.wiara.pl/doc/652224.Nasz-Dziennik-ma-przeprosic-TVN

S.
    • pan.scan Ależ ci Miecio obfajdał wątek! Na 12 wpisów 15.12.10, 11:23
      połowa to jego wklejanki "AD REM". Co za przygłup, zająłby się chociaż odśnieżaniem swej ulicy.
      • snajper55 Re: Ależ ci Miecio obfajdał wątek! Na 12 wpisów 15.12.10, 11:27
        pan.scan napisał:

> połowa to jego wklejanki "AD REM". Co za przygłup, zająłby się chociaż odśnieża
        > niem swej ulicy.

Ja go nie widzę. Tylko po lecącym w górę liczniku orientuję się, że nasz szlachcic herbu Piq na czerwonym polu dostał amoku.

S.
        • trzecikot Re: Ależ ci Miecio obfajdał wątek! Na 12 wpisów 15.12.10, 11:40
          Też wygasiłem śmiecia. Jak mnie czasem wyloguje na forum, to zgroza na monitorze. Na leczenie tego debila chyba już za późno.
          • hasz0 Mnie tam pestka ale w Rządzie i w ...tam są CHORZY 15.12.10, 11:50

• pan.scan Ja go trzymam, z ciekawości jak wielki może być 15.12.10, 11:56
            stopień zidiocenia i zbolszewizowania. No a przy okazji warto raz na jakiś czas wyprostować jego brednie, jeszcze do niedawna żył w świadomości,że rząd gnojarka urzędował przez cały 2005 rok, a Rosja zniosła embargo na prod. rolne dzięki zdecydowanej akcji Fatygi....
            Czub do n-tej.

trzecikot napisał:

> Też wygasiłem śmiecia. Jak mnie czasem wyloguje na forum, to zgroza na monitor
            > ze. Na leczenie tego debila chyba już za późno.
          • snajper55 Re: Ależ ci Miecio obfajdał wątek! Na 12 wpisów 15.12.10, 12:01
            trzecikot napisał:

> Też wygasiłem śmiecia. Jak mnie czasem wyloguje na forum, to zgroza na monitor

A mnie jest go żal. Pamiętam go, gdy zachowywał się normalnie.

S.
            • hasz0 _____i PO CO tak klamiesz Scan? 15.12.10, 13:07
              goscniedzielny.wiara.pl/index.php?grupa=6&cr=2&kolej=0&art=1292232426&dzi=1207812935&katg=
              Prezydent Lech Kaczyński obiecał „Jaworzniakom” 30 wysokich odznaczeń na 20-lecie ich związku, ale nie zdążył podpisać już przygotowanych nominacji.

A jego następca nie chciał odznaczać młodocianych więźniów

Cytattrzymam, z ciekawości jak wielki może być
              pan.scan 15.12.10, 11:56 Odpowiedz stopień zidiocenia i zbolszewizowania. No a przy okazji warto raz na jakiś czas wyprostować jego brednie, jeszcze do niedawna żył w świadomości,że rząd gnojarka urzędował przez cały 2005 rok,
              ]{PODAJ CYTAT FAKT DOWÓD SZMATO - GDZIE NAPISAŁEM, ŻE CAŁY [2005-2007]}
              a Rosja zniosła embargo na prod. rolne dzięki zdecydowanej akcji Fatygi....
              ]{PODAJ CYTAT FAKT DOWÓD SZMATO - GDZIE NAPISAŁEM, ŻE Rosja zniosła?
              jeżeli zniosła z wdziecznosci dla Tuska a nie Fotygi? szmata jesteś oszczercza
              - pisałem o tym, ze eksport pr. rolnych wzrastał pomimo embarga
              !
              większość inwestycji, które przez rząd PiS zostały wpisane na indykatywną listę projektów systemowych, została z tych list skreślona przez obecną koalicję rządzącą PO-PSL.}

Scan =Czub do n-tej.<-zgadza sie przy tym

jeszce i oszczerca!

trzecikot napisał:

• hasz0 napisz no Scanik 100 razy Mieciu za karę za jedwII 15.12.10, 11:30

• hasz0 ulicę rano odśn. drzwi nie mogłem otworzyc Osle 15.12.10, 11:32

• hasz0 TVN i wpłacić 40 tys. zł na cel społeczny za okreś 15.12.10, 11:35
            TVN i wpłacić 40 tys. zł na cel społeczny za określenie stacji TVN24 jako "paszkwilanckiej" i "wrogiej polskiemu patriotyzmowi" - orzekł Sąd Okręgowy Warszawa-Praga

Przed chwilą pisaliscie jaki to polski patriotyzm jest BE

policzyć Wam wasze paszkwile typu Polacy Polska to obciach?

Podacie mnie też do tego samego sędziego?

A jak oceniacie TVN jako patriotyczne?
            • hasz0 fani TVN i bielma kontakowego odpowiadać mi tu! 15.12.10, 11:56

• wikul Re: Ależ ci Miecio obfajdał wątek! Na 12 wpisów 15.12.10, 20:14
        pan.scan napisał:

> połowa to jego wklejanki "AD REM". Co za przygłup, zająłby się chociaż odśnieża
        > niem swej ulicy.

To jeszcze nie rekord, ten sraczkoforumowicz potrafi obsrywać znacznie intensywniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka