13.02.11, 16:40
Cytat„Wszechmogący Boże! Jak długo jeszcze trzeba będzie znosić tę zabobonną sektę chrześcijan i ich parweniuszowski wynalazek?!”.

Czyje to słowa?
Obserwuj wątek
    • polazrski Re: Zagadka 13.02.11, 16:44
      tinyurl.com/64h2lkz
      wink
      • polazrski Re: Zagadka/dla leniwych: 13.02.11, 16:50
        Niewielu jednak posunęłoby się do takiego stwierdzenia, jakie wyszło spod pióra papieża Aleksandra VI, a przytoczonego w encyklopedii Diderota: „Wszechmogący Boże! Jak długo jeszcze trzeba będzie znosić tę zabobonną sektę chrześcijan i ich parweniuszowski wynalazek?!”.
        www.focus.pl/historia/artykuly/zobacz/publikacje/szatan-na-papieskim-tronie/nc/1/
      • matelot Re: Zagadka 13.02.11, 17:49
        Potrzebowałeś raptem czterech minut by rozwikłać zagadkę. Szatan z Ciebie, Pożarsiu. Nadawałbyś się na najwyższy urząd i tron, parafrazując tytuł tej historycznego eseju.wink
    • rycho7 objawienie mojego ateistycznego Boga 13.02.11, 16:47
      matelot napisał:

> Czyje to słowa?

Sa to slowa kogos malej wiary. Moj ateistyczny Bog objawil mi, ze powinienem sprawy wziasc we wlasne rece i temy rencamy byc egzekutorem Milosci Blizniego. On religiantow nie uzna za swoich. ... milczenie jest zlotem.
      • jott-ka Re: objawienie mojego ateistycznego Boga 13.02.11, 18:11
        rycho7 napisał:

> Sa to slowa kogos malej wiary. Moj a'teistyczny Bog objawil mi, ze powinienem sp
        > rawy wziasc we wlasne rece i temy rencamy byc egzekutorem Milosci Blizniego.

no przeciez,coz za epokowe odkrycie!
        gdy wypedzal Eve+Adama z Raju to- w domysle nawet a'teisty- mogl przypuszczac,ze POsiedli wiedze do przetrwania poza Edenem.taki rodzaj surwiwalu na zywo w praktyce.

>On
        > religiantow nie uzna za swoich.

mysle,ze gdybym byla na jego miejscu i...po przejsciu tej ziemskiej sciezki zdrowia,gdzie za kazdym rogiem(a nawet blizej) czaja sie szatany...religiantow-tych od belzebuba- nie uznalabym za swoich

> ... milczenie jest zlotem...

jak mawial klasyk od czegostam...

mowa jest srebrem...tez cenny metal...i przydatny w wielu dziedzinach...czegostam
    • absztyfikant Re: Zagadka 13.02.11, 17:02
      Podobno Diderota wink
      • matelot Re: Zagadka 13.02.11, 17:50
        absztyfikant napisał:

> Podobno Diderota wink
        >
        ===============
        Jasssssssssne, samego Diderota, nawiedzonego przez Nieświętego Ducha, jak mniemam smile
    • dachs Re: Zagadka 13.02.11, 17:26
      Fajne masz autorytety, matelocie. smile
      • matelot Re: Zagadka 13.02.11, 17:45
        dachs napisał:

> Fajne masz autorytety, matelocie. smile

===============
        Obawiam się, że to bardziej Twoje, borsuku, autorytety niż moje, ale nie wykluczam, że masz na myśli swoich przedpiśców w tym wątku wtedy się z Tobą zgodzę, ze w sprawach niewiary są autorytetami jak najbardziej.

A wracając do zagadki... wink
        • polazrski Re: Zagadka 13.02.11, 17:53
          Ciekawy opis orgii Borgii, kiedy to dziewki przebieraly sie za panow. Dzis juz sie za panow nie musza przebierac, bo od tego ksieza juz maja panow, a wlasciwie chlopcow.wink
        • jott-ka autor_ytety Matelota(?) 13.02.11, 19:15
          madrosci sygnaturek odautorskich?
          prawo autorskie ich nie chroni?
          mam!
          propozycje dla fiskusa!
          opdatkowac wszystkie cytaty mistrzow slowa!
          zapchamy luke budzetowa?
          i zysk dla nastepnych pokolen
          wieloraki i wielopoziomowy
          stowarzyszenia umarlych poetow wart
          hmm
          a co z przekazaniem uzyskanych zyskow poetom zapomnianym/nieznanym?
          ---------------------------------------------------------------------
          mtelot napisal:

"Religia jest bardzo pożyteczna, bo dzięki niej kobiety tak bardzo
          się nie puszczają a i służba mniej kradnie" (Winston Churchill)
    • hordol dłużej niż twego zywota starczy 13.02.11, 18:44
      • matelot Re: dłużej niż twego zywota starczy 13.02.11, 19:46
        Cóż kryje się za tak obiecującym tytułem? Pustka. Pusty czerep autorki nordoliny.
        A tyle można było napisać, np:

CytatPanowanie Rodriga Borgii – przede wszystkim z powodu jego życia prywatnego – zostało uznane w oczach potomnych za rządy antychrysta, emisariusza szatana na ziemi, a jego samego uważano za ucieleśnienie zła. Z upodobaniem przekazywano sobie świadectwa najgorszych występków, np. rzekomych kazirodczych kontaktów z córką Lukrecją i ich wspólnych dzieciach. Po Rzymie krążył ponoć dowcip, że jest ona „córką papieża, żoną i synową zarazem”. Ambasadorowie opuszczający Rzym, szerzyli gorszące opowieści o rozrywkach papieża. O tym, że syn Cezar sprowadza na dwór co piękniejsze dziewczyny i organizuje uczty połączone z orgiami.

Można było napisać coś o nieomylności Ducha Świętego, który tak fatalnie pokierował Konklawe, że aż ciśnie się na usta pytanie czy w ogóle na Konklawe był obecny a jeśli był to czy jest ów Duch nieomylny.

Można było wiele dla osoby ciekawej i inteligentnej ale czego spodziewać się po gościu, który przebiera się w damskie łaszki...
        big_grin
        • hasz0 co sądzisz o śmierci filosemity w gościnie u... 13.02.11, 20:05
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka