Dodaj do ulubionych

Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich mat...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 16:56
Minister olewa RPO.Jeszcze ten rząd nie rządzi(tylko administruje) a już
wykazuje objawy arogancji władzy
Obserwuj wątek
    • Gość: JAC BRAWO RZECZNIK, SZKODA, ŻE NIEWIELE MOŻESZ IP: 213.17.204.* 18.05.04, 17:06
      BRAWO RZECZNIK, SZKODA, ŻE NIEWIELE MOŻESZ.
      CIEKAWE TEŻ DLACZEGO MINISTER BRONI D..Y KURATORA?
      Uważam podobnie. Niestety szkoda roku i maturzyści powinni dla świetego spokoju
      napisac tę maturę jeszcze raz.
      ale:
      URZĘDNICY NIE ZDALI EGZAMINU DOJRZAŁOŚCI I ODPOWIEDZIALNOŚCI

Maturę pisze się raz. Jeżeli ktoś czegoś nie dopilnował, to jego sprawa i jego
      odpowiedzialność.
      WNIOSKI:
      1. UZNAĆ NAPISANA MATURĘ,
      2. ROZLICZYĆ KURATORIUM - POZWALNIAĆ ZA NIEDOPEŁNIENIE OBOWIĄZKÓW,
      3. PODZIĘKOWAĆ ZA PRACĘ PANI WOJEWODZIE POPIERAJĄCEJ KURATORA.
      4. POMYŚLEĆ O ODPOWIEDZIALNOŚCI SĄDOWEJ PRACOWNIKÓW KURATORIUM I KURATORA

Jeżeli było tajemnicą poliszynela, ze tematy wyszły należało w trybie awaryjnym
      w nocy zmienić tematy i poszukać winnego wycieku. Jeżeli tego nie zrobiono to
      wina kuratorium nie uczniów.

JESTEM ZA UCZCIWOŚCIĄ, ALE NIE TYLKO UCZCIWOŚCIĄ UCZNIÓW, ALE I URZĘDNIKÓW. TO
      ONI NIE ZDALI EGZAMINU Z ODPOWIEDZIALNOŚCI

PS.

Że co, że nie szło w nocy ułożyć nowych pytań??? A nawet, przy odrobinie
      wysiłku umysłowego, (jeżeli stać na taki pracowników kuratorium) MOŻNA BYŁO
      UŁOŻYĆ PYTANIA PODOBNE W BRZMIENIU, ALE INNE W TREŚCI. To pozwoliłoby
      rozróżnić, kto pisał sam i na temat, a kto z gotowca na "stary, wycieknięty"
      temat.
      POZDRAWIAM I ŻYCZĘ ROZSĄDKU
      • Gość: NYorker prawie amerykanska paranoja IP: 65.36.114.* 18.05.04, 18:52
        w nowym jorku kurator zostalby zwolniony, a biedne murzynskie dzieci
        otrzymalyby matury nawet bez sprawdzania. sklaniam sie ku uniewaznieniu matur.
        ale istotnie, odpowiedzialnosc zbiorowa nie jest rozwiazaniem. a pomysl ze
        zmiana tematow jest swietny, ale taki na przekor calemu polskiemu
        dodupizmowi... (hrling-grudzinski)
        • Gość: PiJaK Maturę powtórzyć, kuratora zwolnić IP: *.unizeto.pl 19.05.04, 10:48
          Maturę należy powtórzyć, choćby ze względu na samych maturzystów. Aby mogli
          później oświadczyć, że zdali ją uczciwie.
          A kuratora zwolnić (jak coś się dzieje źle to jest to wina kierownictwa).
          Winnych przecieku złapać i wsadzić do więzienia
    • Gość: kibic Młodzież kształcona na ściągach i oszustwach ... IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 17:07
      ... nie przyjmuje do wiadomości, że czasy się troszeczkę zmieniły. Dziwnym
      zbiegiem okoliczności 97% opolskich maturzystów pisało "wyciekłe" tematy z
      języka ojczystego. Jak są tacy świetnie przygotowani, to niech napiszą
      ponownie. Stres? Taki sam, jak po falstarcie na bieżni. Jeden (minimum) zawini,
      a powtarzają wszyscy.
      Dziwi postawa RPO. Chyba zapomniał pojęcia "marka firmy".
      Tyle.
      • Gość: jac bezmyslny i nieodpowiedzialny Kurator IP: 213.17.204.* 18.05.04, 17:17
        Nie wiem, czy kiedys zdawałeś maturę. Ja tak.Prawie 30 lat temu. I od tych 30
        lat obserwuje temwty maturalne. Zawsze są dwa (bywały lata, ze był jeden)
        oblegane i jeden, lub dwa niszowe. Te niszowe sa dla geniuszy i idotów. Bardzo
        trudno w tych tematach utrzymać się "tematu" i wielu "idiotów" z niego zbacza.
        Trudno tez ocenic te prace (właśnie najczęsciej prace z tych tematów trafiały
        do rozpatrzenia w komisjach wojewódzkich i czesto tam znajdowały uznanie). W
        sumie są to czesto tematy ciekawe i niebezpieczne.
        DLATEGO 97% DLA DWÓCH ZADAŃ NIE JEST WCALE DZIWNE!!
        POMYSL!!!
        A ,że byli tacy, którzy mieli gotowce? Zapewne!!, tylko ilu?
        I tu powtórzę. WINA KURATORA JEST TO,ZE NIE ZMIENIŁ TEMATÓW (wiedza o
        przecieku, był publiczna przed maturą) i powtórze jeszcze MĄDRY KURATOR MÓGŁ
        TAK ZMIENIC TEMATY, ABY FORMA ZADANIA BYŁA PODOBNA, A TRESĆ INNA. WTEDY WIDAC
        BY BYŁO, KTO MIAŁ GOTOWCA, A KTO PISAŁ SAMODZIELNIE.
        • Gość: xnay Re: bezmyslny i nieodpowiedzialny Kurator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 18:48
          Gadasz, jak niektóre redaktorzyny z telewizji czy pismaki.

Co to za brednie, że kurator mógł zmienić tematy? Nie słyszałeś o tym, że tak
          juź wielokrotnie robiono w poprzednich latach, w nocy poprzedzającej maturę, gdy
          tylko była informacja o przecieku? Myślisz, że ulubiona strona kuratora to
          sciaga.pl i odwiedza ja codziennie? Albo, że ma jakikolwiek obowiązek ją odwiedzać?

To chyba logiczne, że gdyby wiedzieli o przecieku, to by wydali zastępcze
          tematy. Co mieliby na celu nie robiąc w ten sposób? Ludzie, myśleć, myśleć, myśleć!
          • Gość: droch Re: bezmyslny i nieodpowiedzialny Kurator IP: 195.117.149.* 18.05.04, 18:54
            > Myślisz, że ulubiona strona kuratora to sciaga.pl i odwiedza ja codziennie?
            > Albo, że ma jakikolwiek obowiązek ją odwiedzać?

Oczywiście, że nie. Tak samo, jak nie mając podstawowych predyspozycji, nie ma
            przymusu bycia kuratorem.
            Był przeciek, kurator nie odwiedził strony, nic nie wiedział, nie zmienił
            tematów - dyscyplinarna wypadówa ze stołka. Jego następca będzie wiedział, jak
            podejść do swojej pracy.
            Ach, rozmarzyłem się, to w Polsce niemożliwe... Przecież kurator i minister
            pochodzą z tej samej bandy...
            • Gość: xnay Re: bezmyslny i nieodpowiedzialny Kurator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 19:03
              > Był przeciek, kurator nie odwiedził strony, nic nie wiedział, nie zmienił
              > tematów - dyscyplinarna wypadówa ze stołka

Jeszcze raz - dlaczego miałby tę stronę odwiedzić? A o przecieku się przecież
              dowiedział, dlatego unieważnił matury.

Może być rozliczany z samego faktu przecieku, ale nie z tego, że nie wszedł na
              stronę sciaga.pl o odpowiedniej porze wink. Był przeciek - jego błąd (a dokladniej
              - pewnie jakiegoś współpracownika). Jednak pisanie, że tematy były wcześniej na
              w/w stronie jest bezsensowe - trzeba było do niego zadzwonić i mu powiedzieć.

Naprawdę nie jest mi trudno w to uwierzyć, że kurator nie wiedział co się
              znajduje na jakiejś stronie internetowej. Dziwię się, że niektórym jednak jest.
              • Gość: droch Re: bezmyslny i nieodpowiedzialny Kurator IP: 195.117.149.* 18.05.04, 19:39
                > Może być rozliczany z samego faktu przecieku, ale nie z tego, że nie wszedł na
                > stronę sciaga.pl o odpowiedniej porze wink.

Ja odwrócę pozornie Twoją tezę. Gdyby wszedł na stronę i zobaczył, że jest
                przeciek, to zmieniłby tematy i nie poniósłby kary. A tak - jego strata...
          • Gość: jac Re: bezmyslny i nieodpowiedzialny Kurator IP: 213.17.204.* 18.05.04, 18:58
            Niestety mało czytasz i mało myslisz. O przecieku szumiło w Opolu, były jakieś
            telefony do gazet.
            No i dalej wali się Twoja logika. Niestety Kurator wiedział, a przynajmniej
            powinien wiedzieć o przecieku, skoro wszyscy inni wiedzieli. W końcu Pan
            Kurator za cos bierze pieniądze i za coś odpowiada.

Ja raczej zbadał bym tezę:
            Kurator wiedział i świadomie nic nie robił. Liczył, że będzie jak zawsze. I
            tak by było, gdyby nie artykuł w gazecie. Wtedy Kurator wystraszył się o własny
            tyłek i w obliczu szumu medialnego unieważnił matury.

I COS MI W KOSCIACH MÓWI, ŻE TAKA JEST WŁAŚNIE UCZCIWOŚĆ KURATORA. A moje stare
            kości są wyczulone na taka "pseudouczciwość".
            Oczywiście to tylko teza i ani ja, ani chba nikt nie jest w stanie jej
            udowodnić. Tak samo jak nikt nie udowodni maturzysta, że ściągali
      • Gość: mysia Re: Młodzież kształcona na ściągach i oszustwach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 18:04
        Drogi Kibicu - masz rację. Szkoda tylko, że tak niewielu ludzi myśli podobnie.
        To znak, że zasady przestały sie liczyc. Wazne żeby było lekko, łatwo i
        przyjemnie. "Honor", "praworządność", "uczciwość" kto jeszcze zna te pojęcia?
      • Gość: p79 Re: Młodzież kształcona na ściągach i oszustwach IP: *.net.autocom.pl 18.05.04, 18:07
        w ubiegłych dwóch latach było to odpowiednio: 94% i 95%. zdziwiony?
    • Gość: pawelk84 Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: *.ack.kolornet.pl / *.kolornet.pl 18.05.04, 17:08
      Zycze ministrowi, zeby utrzymal sie na stanowisku tak dlugo jak prf.ZOll smile
    • Gość: 4krzych1 Rzecznik od pewnego czasu "fiksuje"... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.05.04, 17:15
      najpierw bronił oszołoma dziennikarskiego z Polic, a teraz wygłupia się "w
      obronie" opolskich nygusów usiłujących korzystać z przestępstwa
      • Gość: kkk Re: Rzecznik od pewnego czasu "fiksuje"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 18:50
        Dokladnie, z tym dziennikarzem to byla parodia smile

W praworzadnym panstwie skazano dziennikarza, wyrok podtrzymal sad wyzszej
        instancji, a jacys idioci maja oczywiscie "ale" smile.
        • Gość: http://pamietamy.t Re: parodia tego kraju jest to co bylo parodia w IP: *.fnsce7002.e.brasiltelecom.net.br 18.05.04, 19:22
          parodia tego kraju jest to co bylo parodia w
          nazistowskich niemczech czyli urzednicza wladza ktora tej wladzy naduzywa
          i niesprawiedliwe koninkturalne sadownictwo

dziwi ze pan zoll ustami swojego urzednika roni krokodyle lzy
          skoro moze jako RPO wystapic do sadu w sprawie nawet cywilnej
          tak jak zreszta kazdy prokurator po stronie powoda lub pozwanego
          wlasnie w celu ochrony przed bezkarnym wyrzadzaniem szkod niematerialnych przez urzednikow panstwowych zwyklym obywatelom ktorych nie chroni przynaleznosc do urzedniczej sitwy

pamietamy.tripod.com
    • Gość: Jan Kiepura Chory Kraj, chorzy ludzie, komunisci rzadza !!! IP: *.dyn.optonline.net 18.05.04, 17:22
      Polska - Kraj chory rzadzony przez synow bylych komunistow.
      Czego sie po nich mozna spodziewac ???
      Wszystkich traktuja zbiorowo jako winnych.
      Moje jedno pytanie jest ilu z tych studentow ma dojscie do internetu ?
      Przeciez dobrze wiemy ze nie kazdy dom w polsce ma dojscie do internetu. To
      mlodym komunistom nie przeszkadza. Cala Polska jest winna bo ludzie mimo nedzy
      tutaj zyja. Nie potrzeba nam niemca zeby wykupowal polskie ziemie. Ta sama
      mlodziez dobrze sobie zdaje co ja czego tutaj. Wiec ci ktorzy zalicza studia,
      odjada na emigracje zarobkowa i pozostana tylko Ci ktorzy nie maja szczescia i
      rozumu.
      Polska bedzie dla emerytow i rencistow - ktorych rzad i tak chce sie pozbyc nie
      dajac im podstawowej opieki lekarskiej. A do tego wyglodzic i pozbawic
      podstawowych emerytur i rent.
      STALIN i LENIN w 1918 roku wyglodzili rolnikow w rosji, a teraz Rzad SLD zrobi
      to w Polsce na nowa skale.
      Nie wazne jak sie rzad nazywa, jego celem jest wyglodzic polskie spoleczenstwo
      i doprowadzic do jeszcze wiekszej biedy niz jest czy byla za prawdziwej komunu.
      Tak wiec polaku uciekaj z polski bo moze za pare miesiecy juz bedzie za pozno.
      EU juz zasyci sie polskim pracownikiem i nie bedzie i dla was zadnej pracy !
    • Gość: droch Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: 195.117.149.* 18.05.04, 17:33
      I co, redaktorze Pacewicz? Dalej pan uważa, że lepiej 100 niewinnych skazać,
      niż jednego winnego wypuścić? W państwie prawa nie można stosować
      odpowiedzialności zbiorowej! I choćby jeden jedyny uczeń nie znał tematów
      maturalnych, to egzamin należy uznać! A ukarać tylko i wyłącznie tych co
      nieuczciwie poznali tematy.
      Kurator i minister poszli na duuużą łatwiznę. Dla świętego spokoju anulowali
      wszystkie matury. Jak znam życie, kurator może oczekiwać słów pochwały od
      swojego pryncypała ministra. Pochodzą wszak z tej samej bandy, wychowanej na
      leninowskich zasadach odpowiedzialności kolektywnej.
      I tylko szkoda, że dziennikarz GW również też staje w jednym szeregu z
      leninowcami...
      • Gość: skonczyc z komuna! komunistyczne scierwo! IP: *.client.comcast.net 18.05.04, 17:39
        Zarowno minister jak i kurator musz byc powieszeni na lampach, przykladowo jako
        bydlo komunistyczne ktorzy za wlasne lenistwo glupote i niekompetencje winia
        wszystkich. Tym bydlakom trzeba ukrecic lby. Dosc dyktatorow komunistycznych. To
        bydlo musi skonczyc w gnojowce. Powiesic, powiesic skurwysynow komunistycznych!
        Koniec panoszenia sie czerwonych bandytow!!!!!!!!
      • maaac Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m 18.05.04, 17:46
        Czy pisanie matury jest karą?
        Czego się boją ci, którzy nie chcą pisać drugi raz? Teraz mogą napisać lepiej.
        Już raz przeżyli ten stres, drugi raz zawsze jest łatwiej. Chyba, że ... boją
        się braku przecieków wink.
        • Gość: droch Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: 195.117.149.* 18.05.04, 18:46
          > Czy pisanie matury jest karą?

Oczywiście, że nie. Natomiast karą jest POWTÓRNE pisanie matury. Naprawdę nie
          rozumiem, dlaczego ci, którzy napisali egzamin uczciwie, mają go powtarzać???
          Miarą wolności jest to, czy aparat państwowy w imię naprawiania błędów swoich
          funkcjonariuszy (w tym wypadku - nawet tuszowania) nie krzywdzi jednostek. O
          taką wolność walczyli dziennikarze GW w 1989 roku. I taką Gazetę ja chcę
          pamiętać.
          A czy będzie łatwiej. To bardzo względne. Oprócz takich, co "zawsze" zdadzą i
          tych, którzy "nigdy" nie zdadzą, są też tacy, którzy mogą zdać, a mogą nie...
          Tylko, że te rozważania są bezprzedmiotowe - uczniowie, którzy zdali uczciwie,
          nie powinni być zmuszani do ponownego pisania. Mają dobrą lekcję, jak wygląda
          Rzeczpospolita - państwo kolesi i bezprawia.
        • Gość: jac Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: 213.17.204.* 18.05.04, 19:33
          > Już raz przeżyli ten stres, drugi raz zawsze jest łatwiej.

A skąd wiesz, że drugi raz jest łatwiej??
          Na II roku studiów musiałem poprawiac egzamin z matmy (moja wina). Układ był
          fajny i mogłem poprawiac do oporu (nie było stesu, ta poprawka i komis), a i
          tak stres był duży. Większy niz przy normalnym podejsciu. Zrseszta fakt, ze to
          pamietam po dwudziestu kilku latach mówi sam za siebie
          • maaac Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m 19.05.04, 05:03
            Pozdawałem trochę egzaminów w życiu (2 fakultety) i trochę pilnowałem
            (pracowałem na uczelni). Mieliśmy przypadek osobnika ściągającego na egzaminie -
            zaklinał się, że zrozumiał, że z tych materiałów akurat wolno korzystać. Bez
            najmniejszych oporów zgodził się pisać jeszcze raz u koleżanek w pokoju.
            Napisał na 5 - w jego wypadku naprawdę doszło do nieporozumienia. Więc albo
            ktoś umie albo nie. Strach jest największy wśród tych którzy zdali maturę tylko
            dzięki "pomocy" z internetu i tych którzy dostali oceny blisko 1.
            Jeszcze raz - egzamin ma sprawdzać pewną wiedzę - jak są wątpliwości to należy
            go powtórzyć i koniec. Nie ma w tym żadnej kary - co najwyżej dla nauczycieli -
            oni będą musieli jeszcze raz sprawdzać wszystkie prace.
      • Gość: tom Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 18:58
        Ja tak uważam jak kurator i minister i ze mną większość obywateli. No może nie z
        Opola, ale to nie dziwne smile.

Nie słyszałeś w TV wypowiedzi znawców tematu, profesorów i in.? Słyszałeś, żeby
        którykolwiek z nich zalecał uznanie matur? Nie, bo wszyscy byli zgodni, że
        należy powtórzyć i że jest to jedyne słuszne rozwiązanie.

A taki rzecznik - co on wie o edukacji ?smile Ludzie, nie dajmy się zwariować. Ja
        mam uwierzyć, że kurator podjąłby taką decyzję bezpodstawnie? Na złość
        maturzystom? Bez przesady.
    • Gość: vitt Brawa dla rzecznika... IP: *.intertel.net.pl / 195.136.255.* 18.05.04, 17:56
      ...i brawa dla tych na opolszczyxnie którzy się postawili.
      Może sie im uda doprowadzić do wywalenia tej hołoty urzędniczej.
    • Gość: WK Rzecznik Praw Obywatelskich - kompromitacja IP: *.ig.pwr.wroc.pl 18.05.04, 18:11
      Kompromitujące wystąpienie RPO. Winnych ujawnienia tematów należy wykryć i
      ukarać - to oczywiste. Jednak matura napisana na tematy OPUBLIKOWANE przed
      dniem egzaminu (w internecie) jest nieważna, bo nie spełnia elementarnych
      wymagań. Właśnie dla zachowania równości szans maturzystów (tych z dostępem do
      internetu i tych bez tego dostępu) należy maturę powtórzyć.
      Zresztą stres pisania po raz drugi będzie już mniejszy. Na studiach taki stres
      jest kilka razy w roku na każdym egzaminie, więc trening się przyda.
      • Gość: Filip MORAŁ TEJ BAJKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 18:23
        Całkowicie się zgadzam; oczywiście że straca też Ci, co nie mieli gotowca, ale
        bez pzresady:

1) winnych trzeba przykładnie ukarać (najlepiej wyrzuceniem z zawodu
        nauczycielskiego);
        2) matura musi zostać powtórzona;
        3) nota bene dlaczego nie było wrzawy na dzień przed matura i od rana w jej
        trakcie ze strony tych maturzystów i ich rodziców, którzy widzieli o przecieku?
        przecież w istocie oni też są współwinni zaistniałej sytuacji: gdyby sprawę
        wykryto póxniej albo w ogóle to wszystko byłoby wg nich "cacy"? czy tego uczyć
        mamy młodzież? kradnij, kłam, oszukuj (itd.) dopóki nikt tego nie zauważy?

Morał z tej bajki: to będzie lekcja dla wszystkich; dla tych, którzy
        skorzystali z ujawnienia tematów, że mogą na tym też stracić; dla tych którzy
        maturę zdawali samodzielnie - że z korupcją, oszustwem itd. należy bezwględnie,
        głośno i W PORĘ walczyć; a nie tylko próbowac unikać przykrych jej konsekwencji
        dla siebie.

Filip
        • Gość: droch Re: MORAŁ TEJ BAJKI IP: 195.117.149.* 18.05.04, 18:48
          A jaki morał zaproponujesz tym, którzy uczciwie się uczyli, nie znali tematów
          maturalnych, poszli na maturę i zdali, a następnie oblali powtórkę?
          Że może jednak w naszym kraju uczciwość nie popłaca?
          • Gość: FILIP Re: MORAŁ TEJ BAJKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 19:13
            Przeczytaj raz jeszcze morał a zrozumiesz (może). Ano taki, że dopóki tolerowac
            będziemy przekręty to będziemy budzić się z ręką w nocniku (my, czyli ludzie
            uczciwi). Oczywiście, że mogą ponieść konsekwencje negatywne (w tym takie, o
            któerych piszesz)również uczciwi, lecz to jest cena za:
            1) wieloletnie społeczne przyzwolenie na nadużycia;
            2) BIERNOŚĆ UCZCIWYCH - nie chodzi oto, żeby bronić swojej uczciwości 'po
            ptakach", gdy decyzja kuratora jużzapadła; trzeba było bic na alarm przed
            egzaminem z polskiego albo jak tylko ujawniono tematy;
            3) zawsze jest ten pierwszy raz - to straszne ale tak jest - jeśłi chcemy
            pokonać oszustów to musimy zmobilizowac się MY tu i teraz; jeśli pozwolimy na
            niepowtórzenie matury to zyskają też Oszuści i następnym razem też im bedzie
            się kalkulować taki wybryk, bo w razie czego nikt nie unieważni egzaminu skoro
            iluś uczciwych mogłoby na tym stracić;
            4) ergo - trzeba unwieażnić, znależć i ukarać winnych i przyjrzec się maturom w
            innych regionach;

Filip
            • Gość: droch Re: MORAŁ TEJ BAJKI IP: 195.117.149.* 18.05.04, 19:26
              > Oczywiście, że mogą ponieść konsekwencje negatywne (w tym takie, o
              > któerych piszesz)również uczciwi, lecz to jest cena za:

I to jest właśnie najbardziej zakłamana, komunistyczna zasada. Ludzie uczciwi
              NIGDY nie powinni ponosić negatywnych konsekwencji swojej uczciwości. Nie ma
              sprawiedliwości, gdy jednocześnie czyniona jest krzywda komukolwiek. Choćby to
              była jedna, jedyna osoba. Od 15 lat budujemy wolną Ojczyznę, ale próżne nasze
              wysiłki, dopóki w ludziach tkwi prosowiecka mentalność. "Lepiej 100 niewinnych
              uwięzić, niż jednego winnego wypuścić".
              Najlepszym (i jedynym!) spobem na przekręty jest ukaranie góry. Bezwględne
              odwołanie kuratora w trybie dyscyplinarnym już 5 minut po wykryciu przecieku
              plus surowa kara za niedopełnienie swoich obowiązków. Następca będzie wiedział,
              jak walczyć z nieuczciwością.
      • Gość: http://pamietamy.t Re: hehe wszystko bedzie w poprzadku gdy bedzie IP: *.fnsce7002.e.brasiltelecom.net.br 18.05.04, 19:30
        mala adnotacja na swiadectwie ze mature zdano
        przy ujawnionych tematach smile))

i wtedy nikt nie bedzie sie czul zmuszany do pisania powtorki smile)))))
        sam bedzie chcial ponownie pisac
        i to jest wlasnie piekne w demokratycznym kraju
        ludzie chca sami aby bylo lepiej we wlasnej ojczyznie wssystkim obywatelom
        i aby bylo uczciwie i sprawiedliwie bez policyjnej palki

pamietamy.tripod.com
    • Gość: Bbb Rzecznik - poluzuj sobie berecik bo uciska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 18:43
      Rzecznik, ty weź się zajmij może tym, co potrafisz najlepiej, czyli niczym.
      Jesteś od wszystkiego, czyli od niczego.

Ciekawe, jaki konkretny pomysł ma W.Sz. Pan Rzecznik na rozwiązanie sprawy? Jego
      wypowiedź to kpina - narzeka na "odpowiedzialność zbiorową", ale konkretnej
      propozycji nie podaje, co należałoby zrobić. Tak jest najłatwiej.

Może wedlug Pana Rzecznika należałoby uznać wszystkim matury? Albo najlepiej
      jeszcze wystawić świadectwa maturalne we wrześniu, na początku roku szkolnego,
      skoro i tak każdy ma je dostać.
    • Gość: repres Nauczyciele! ujawniajcie się! IP: *.enformatic.pl / *.enformatic.pl 18.05.04, 18:45
      dopisujcie swój zawód przed opinią. Obstawiam, że wszyscy zwolennicy ministra,
      to nauczyciele. Zdziecinniałe ludziki nie pojmują o co Zollowi chodzi. Ich to
      przerasta, by ktoś kto nie jest uczniem odpowiadał za swoje błędy i łajdactwa.
    • Gość: maciej Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.04, 18:45
      Minister Szkolnictwa i Kurator Opolski to typowi przedstawiciele
      postkomunistycznego niezgodnego z prawem sposobu myslenia. Nie ma
      podstaw prawnych do uniewaznienia Matur jesli nie udowodni sie pojedynczo
      kazdemu z osobna maturzyscie ze nieprawnie wszedl w posiadanie informacji
      o temacie pracy pisemnej - to byloby bardzo trudne choc w pojedynczych
      przypadkach mozliwe.Radzilbym tym maturzystom ktorzy nie przystapili ponownie
      do pisania juz raz napisanej pracy albo tym ktorzy za pierwszym razem zaliczyli
      prace z wynikiem pozytywnym a przy powtornym pisaniu otrzymali ocene
      niedostateczna o podanie i Ministra i Kuratora do sadu.Oprocz odpowiedzialnosci
      zbiorowej na ktora zwraca uwage i kwestionuje Rzecznik Praw nastapila tu
      zmiana regul w trakcie zdawania matury a to jest niezgodne z prawem.Karygodny
      blad tzw. wladzy w ocenie sytuacji gdyz to oni spowodowali problem a wieszac
      chca Cygana.Pozdrawiam wzystkich maturzystow.
      • Gość: jam Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 19:09
        A ty jesteś kto - solidaruch ?smile
    • Gość: Tercjan z LO Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 18:50
      Rzecznik wie co mówi,zna przecież dobrze Konstytucję RP.
      Jak Kurator zmusi maturzystów do powtórnego pisania matur,to znajdzie się
      chętna grupa prawników i oddają Pana Kuratora do sądu.
      Przewaga młodzieży polega na tym ,że to nie oni popełnili przestępstwo tylko
      podwaładni Kuratora.Mało obchodzi młodzież jakie kary poniosą winni,i czy
      wogóle poniosą.Maturzysci ,którzy będą odważni i nie będą pisali drugi raz,będą
      mieli rację.Kto i w/g jakiego prawa unieważni im zdane egzaminy.
      • Gość: WK Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: *.ig.pwr.wroc.pl 18.05.04, 19:12
        Nikt nikogo nie zmusza do pisania matury. Nie ma takiego obowiązku.
        Niewątpliwie znaczna część maturzystów przystąpiła do tego egzaminu uczciwie,
        tzn. nie znając tematów. Niestety, byli też tacy, którzy skorzystali z
        nielegalnego opublikowania tematów, ciesząc się zapewne, że dzięki
        temu "przeciekowi" dostaną lepsze oceny od swoich uczciwych kolegów i wygrają z
        nimi rywalizację o indeksy szkół wyższych. Czy to byłoby sprawiedliwe
        rozwiązanie?
        Gdyby w czasie pisania matury pękła w ścianie rura i zalała salę, też trzeba by
        było powtórzyć egzamin. Po prostu, zwykle skutki czyjegoś niedopatrzenia,
        niechlujstwa lub przestępstwa ponoszą niewinni. Zły los.
        Nie ma sensu dramatyzować sytuacji. Ten, kto raz napisał dobrze da sobie radę i
        po raz drugi. Chyba, że napisał dobrze tylko dzięki gotowcowi?
    • Gość: Gramatyk "..jak i osób odpowiedzialnych za prawidłowych..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 18:57
      Czy ten "dziennikarz" (sic!) zdal mature samodzielnie?
      Michnik! Mozesz prac wiekszosci czytelnikow mózgi ale od gramatyki - wara!
      Znajdz ludzi ktorzy znaja polski - w tym kraju nietrudno.
    • Gość: gmagnolia Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: *.telsten.com / *.telsten.com 18.05.04, 19:13
      Zbiorowa odpowiedzialność jedyną drogą do powszechnej uczciwości jest. Jeżeli
      jej nie będzie, a co gorsza, nikt odpowiedzialności nie poniesie, utrwali się
      poczucie powszechnej bezradności i możliwości uniknięcia odpowiedzialności w
      imię ... zawsze coś się znajdzie.
    • Gość: piotr Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: *.toya.net.pl 18.05.04, 19:20
      Uniewaznienie matur w takiej sytuacji to byla jedyna rozsadna decyzja,obojetnie
      kto ja podjal.A Rzeczni Praw Obywatelskich pewnie ma lub powinien miec
      powazniejsze sprawy do zalatwienia!Jest tyle niesprawiedliwosci i kumoterstwa w
      tym kraju.A maturzystom ,mozna powiedziec,ze ten kto jest przygotowany to
      mature napisze i nikt mu nigdy nie wypomni,ze ma falsyfikat,a nie mature!A
      stresy w zyciu doroslym to codziennosc.Maturzysci,ktorzy nie chca powtornie
      pisac,moga nie pisac-ich sprawa!
    • Gość: mat Re: A nie mozna bylo odwolac egzaminów? IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 18.05.04, 19:23
      Czy tylko uczniowie wpadli na slad egzaminow w internecie?
      Przeciez moznaby w trybie specjalnym przelozyc mature na inny dzien.
      A tu przez 2 dni nikt z kuratiorium, nauczycieli, nie wpadl na slad tych
      egzaminow w internecie???

Niemozliwe.
    • Gość: gmagnolia Odpowiedzialność jedyną drogą do uczciwości jest IP: *.telsten.com / *.telsten.com 18.05.04, 19:25
      inaczej zawsze znajdzie się jakies usprawiedliwienie dla draństwa w imię
      niedopuszczenia do czyjejś krzywdy
      • Gość: droch Re: Odpowiedzialność jedyną drogą do uczciwości j IP: 195.117.149.* 18.05.04, 19:32
        Straszny dziś urodzaj, rzekłbym niezwykły wysyp, gogów na tym forum smile Żeby
        tak grzyby w lesie rosły...

"lepiej, by zmarło stu niewinnych, niż żeby jeden winny uniknął kary" - "Młot
        na czarownice", czasy inkwizycji
    • Gość: cwi Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: *.ce3.pl / *.ce3.com.pl 18.05.04, 19:25
      Rzecznik sie myli. TO nie jest kwestia odpowiedzialnosci zbiorowej, ale dobra
      wspolnego. Dobrem tym jest wartosc dyplomu. I na tym powinno zalezec wszystkim
      maturzaystom. Sami powinni chciec go zdac na nowo, zeby ich dyplom nie byl
      podejrzany.

• 12x1 Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m 18.05.04, 19:29
      winni sa ci ktorzy podali te tematy
      ale bardziej przerazona jestem z mlodzieza
      nie praca nie solidnosc tylko ida na skroty
      gotowce podpowiadania a jak nie to bunt
      gdyby nie te 97% to uznalabym racje mlodych
      chyba zaden rocznik piszacych mature nie mial
      takich wynikow[mimo przypuszczen tematow]
      ich wyjscie na ulice krzyki wrzaski petycje obrzucanie jajami
      przypominal mi strajki leperowskie,pseudokibicow ,lub tych lysych
      od abiturientow maturzystow przyszlych lekarzy,inzynierow itd
      oczekuje sie solidnosci i rozwagi i wiecej samokrytyki
      to nie ja tylko on ja tylko to wykorzystalem
      a nie wiecie kto z kumpli podal te tematy tez solidarnosc ?
      • Gość: jac Re: Rzecznik Praw Obywatelskich broni opolskich m IP: 213.17.204.* 18.05.04, 19:50
        > gdyby nie te 97% to uznalabym racje mlodych
        > chyba zaden rocznik piszacych mature nie mial

SKĄD WIESZ?? SPRAWDZAŁAŚ STATYSTYKI?? A JAK TO WYGLADAŁO W TYM ROKU W INNYCH
        WOJEWÓDZTWACH???
        Więcej na ten temat napisałem wyżej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka