superspec 27.09.11, 16:53 Zmieniłem zdanie co do podatków.Jestem za ich obniżaniem.Ale moim zdaniem trzeba też zmniejszać wydatki.Czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa8a Re: Po dyskusjach na forum Agory 27.09.11, 17:11 Nie mylisz się Specu. Tusk też chciał obniżać - vide moja sygnaturka, ale nie pomyślał o zmniejszaniu wydatków. Powinieneś z nim porozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
krates-8 Re: Po dyskusjach na forum Agory 27.09.11, 23:52 masz rację 1. wydatki państwa powinny mieścić się w przychodach 2. wydatki państwa powinny iść wyłącznie na dobro wspólne 3. wydatki państwa powinny finansować tylko to co jest konieczne i nie może być sfinansowane inaczej tzn. przez obywateli, organizacje, firmy czy samorządy w pp państwo konkuruje z w/w podmiotami i/lub wyręcza je w ich funkcjach przez co ogranicza lub narusza ich swobodę działania i autonomię ekonomiczną, przygotowuje grunt pod korupcjé i zachéca do niej żadna z tych trzech zasad nie jest respektowana i dlatego mamy notoryczny deficyt budżetowy, rosnący dług publiczny, brak zaufania obywateli do państwa, powszechne przekonanie o korupcji władzy, frustrację podatników, słabą klasę średnią, biednych i mało zaradnych obywateli, bardzo niski poziom samoorganizacji społeczeństwa, dominację postawy roszczeniowej i wiele, wiele innych negatywnych konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: Po dyskusjach na forum Agory 28.09.11, 07:46 Nie wszystkim powodzi się tak źle... rozejrzyjcie się wokół, Przyjaciele. Główny beneficjent przemian ustrojowych ma się dobrze albo jeszcze lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Wystarczy je uproscić 28.09.11, 07:51 znieść wszelkie ulgi (przyznać tylko stałą kwotę wolną od podatku na każde dziecko). No i oczywiście ciąć wydatki socjalne. A zwiększać wydatki na armię policję i sądy. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Nie jestem ekonomistą 28.09.11, 10:42 i tak bardzo się na tym nie znam.Ale propozycje są ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś