Dodaj do ulubionych

Po dyskusjach na forum Agory

27.09.11, 16:53
Zmieniłem zdanie co do podatków.Jestem za ich obniżaniem.Ale moim zdaniem trzeba też zmniejszać wydatki.Czy się mylę?
Obserwuj wątek
    • ewa8a Re: Po dyskusjach na forum Agory 27.09.11, 17:11
      Nie mylisz się Specu.
      Tusk też chciał obniżać - vide moja sygnaturka, ale nie pomyślał o zmniejszaniu wydatków.
      Powinieneś z nim porozmawiać.
      • superspec Politycy kłamią 28.09.11, 10:26
        taka praca.smile
    • krates-8 Re: Po dyskusjach na forum Agory 27.09.11, 23:52
      masz rację
      1. wydatki państwa powinny mieścić się w przychodach
      2. wydatki państwa powinny iść wyłącznie na dobro wspólne
      3. wydatki państwa powinny finansować tylko to co jest konieczne i nie może być sfinansowane inaczej tzn. przez obywateli, organizacje, firmy czy samorządy w pp państwo konkuruje z w/w podmiotami i/lub wyręcza je w ich funkcjach przez co ogranicza lub narusza ich swobodę działania i autonomię ekonomiczną, przygotowuje grunt pod korupcjé i zachéca do niej
      żadna z tych trzech zasad nie jest respektowana i dlatego mamy notoryczny deficyt budżetowy, rosnący dług publiczny, brak zaufania obywateli do państwa, powszechne przekonanie o korupcji władzy, frustrację podatników, słabą klasę średnią, biednych i mało zaradnych obywateli, bardzo niski poziom samoorganizacji społeczeństwa, dominację postawy roszczeniowej i wiele, wiele innych negatywnych konsekwencji.
      • matelot Re: Po dyskusjach na forum Agory 28.09.11, 07:46
        Nie wszystkim powodzi się tak źle... rozejrzyjcie się wokół, Przyjaciele. Główny beneficjent przemian ustrojowych ma się dobrze albo jeszcze lepiej...
        • superspec Myślisz o Kościele?/nt 28.09.11, 10:48

• wkkr Wystarczy je uproscić 28.09.11, 07:51
      znieść wszelkie ulgi (przyznać tylko stałą kwotę wolną od podatku na każde dziecko).
      No i oczywiście ciąć wydatki socjalne. A zwiększać wydatki na armię policję i sądy.
      • superspec Nie jestem ekonomistą 28.09.11, 10:42
        i tak bardzo się na tym nie znam.Ale propozycje są ciekawe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka