20.03.12, 14:42
Ataki na ta organizacje na tym forum, i na innych, widzialem juz wiele. Teraz jedna z najbardziej prestizowych gazet amerykanskich, no i lewicujacych oczywiscie, straszy czytelnikow zwiazkami z Opus Dei jednego z kandydatow na prezydenta na dziejszej pierwszej stronie.

www.washingtonpost.com/national/rick-santorums-journey-to-devout-catholicism-view-of-religion-in-governance/2012/03/16/gIQAj4NzNS_story.html
Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: Opus Dei 20.03.12, 14:50
      Nie znam oczywiście stosunków amerykańskich i nawet się tego nie wstydzę. Sądząc po polskich politykach wymienianych w kontekście Opus Dei, to amerykańska lewica nie ma się czego obawiać.
      • manny-jestem Re: Opus Dei 20.03.12, 17:33
        Jesli uwazasz ze madry polityk to tylko taki co jest austriakiem to oczywiscie nie ma miejsca na dyskusje.
        • oleg3 Re: Opus Dei 21.03.12, 10:48
          manny-jestem napisał:

> Jesli uwazasz ze madry polityk to tylko taki co jest austriakiem to oczywiscie
          > nie ma miejsca na dyskusje.

Trochę luzu Manny.
          Nie sądzę by mój post wpłynął na wyniki elekcji w USA. Nie wypowiadałem się o Opus Dei tylko o prasowych enuncjacjach.

Ciekawi mnie natomiast nazwisko polityka (polityków?) bliskiego austriakom. Dasz namiar?
          • manny-jestem Re: Opus Dei 21.03.12, 14:27
            oleg3 napisał:

> Ciekawi mnie natomiast nazwisko polityka (polityków?) bliskiego austriakom. Das
            > z namiar?
            >
            Ron Paul i jego syn Rand sa nie tylko blisko austriakom, ale w swoich przemowieniach podaczas kampanii prezydenckiej, Ron Paul wielokrotnie mowil, ze jednym z najwazniejszych powodow dlaczego kandyduje jest aby glosic austriacka ewangelie smile
            • oleg3 Re: Opus Dei 21.03.12, 14:36
              > kandyduje (..) aby glosic austriacka ewangelie smile

Według św. Misesa czy według św. Mengera?
              smile
              • manny-jestem Re: Opus Dei 21.03.12, 15:04
                Misesa smile

library.mises.org/books/Ron%20Paul/Mises%20and%20Austrian%20Economics%20A%20Personal%20View.pdf
                • oleg3 Re: Opus Dei 21.03.12, 15:18
                  manny-jestem napisał:

> Misesa smile

To chyba nie najgorzej.
                  Są jeszcze Ewangelie Rothbarda i Hoppe'ego. smile

Dzięki za link.
                  • manny-jestem Re: Opus Dei 21.03.12, 15:38
                    Ron Paul i jego libertarianski oboz odnosza sie najczesciej do Miseas i Rothbarda.

Prze pewien czas Rothbard ponoc pisal artykuly Paulowi w kwestiach gospodarczych, ktore potem wychodzily pod jego nazwiskiem.
                    • oleg3 Re: Opus Dei 21.03.12, 15:47
                      Mises nie był libertarianinem. Ja chyba też nie jestem. Chyba, że libertarianie przyjmą nas, jako minarchistów.

Uwaga: minarchizm nie monarchizm. smile
                      • manny-jestem Re: Opus Dei 21.03.12, 15:54
                        U nas liberterianizm i minarchizm uzywane sa jako synonimy.
        • piq tak, tak, tylko Szwarcenegr,... 21.03.12, 16:11
          ...tylko on.
    • wikul Re: Opus Dei 20.03.12, 19:50
      Nie wolno straszyć Opus Dei, wolno tylko straszyć masonerią.
      • manny-jestem Re: Opus Dei 20.03.12, 20:31
        No ze Ty sie rownasz z idiotami, ktorzy strasza masoneria, to ja sie wcale nie dziwie.
        • piq spadek formy, manny,... 20.03.12, 20:49
          ...dwa razy nie zrozumiałeś postów twoich respondentów.
          • manny-jestem Re: spadek formy, manny,... 20.03.12, 21:19
            Ja mysle ze tym razem to jednak Tobie sie to przydarzylo.
        • wikul Re: Opus Dei 20.03.12, 21:10
          manny-jestem napisał:

> No ze Ty sie rownasz z idiotami, ktorzy strasza masoneria, to ja sie wcale nie
          > dziwie.

Mógłbyś wyraźnie pisać durniu, do kogo sie zwracasz i o co ci chodzi ?
          • manny-jestem Wikulczyku, chlopczyku 20.03.12, 21:27
            Widac ze juz nigdy nie dorosniesz do tego ze te przezywiska to swiadcza jedynie o Tobie.
            • wikul Przestań bredzić infantylny matole i jak kilku 20.03.12, 22:55
              ...ci mówi że pieprzysz to się przynajmniej nad tym zastanów.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11376436,Gowin_odpowiada_abp__Michalikowi_ws__masonerii___Opinia_.html?lokale=wroclaw

manny-jestem napisał:

> Widac ze juz nigdy nie dorosniesz do tego ze te przezywiska to swiadcza jedynie
              > o Tobie.
              • manny-jestem No co do infantylizmu to ekspert jestes niewatpliw 21.03.12, 02:28
                Bo to porownanie do Michalika w stylu "a u Was Murzynow bija" trudno bylo wziac na powaznie. Tym bardziej ze watek wcale nie o Polsce.

No ale od kolegi z piaskownicy trudno oczekiwac ponadprzedszkolnego poziomu.
                • wikul Re: No co do infantylizmu to ekspert jestes niewa 21.03.12, 16:16
                  manny-jestem napisał:

> Bo to porownanie do Michalika w stylu "a u Was Murzynow bija" trudno bylo wziac
                  > na powaznie. Tym bardziej ze watek wcale nie o Polsce.

A to kto napisał (zresztą nie bardzo po polsku) ? Ataki na ta organizacje na tym forum, i na innych, widzialem juz wiele. Nie o Polsce piszesz, pajacu ?
                  A ja tylko pozwoliłem sobie na dygresję że Nie wolno straszyć Opus Dei, wolno tylko straszyć masonerią. I to cie tak ubodło Wolaku ?
                  P.S. Nie wysilaj sie z epitetami bo cie zjebie jak piq zapasowego Janusza.
                  • manny-jestem Dzieciaczku 21.03.12, 16:46
                    chyba nie myslisz ze obawiam sie Twoich forumowych pogrozek?

Tlumaczac Ci juz nic nie mam zamiaru a jesli zalezy Ci na wymianie to posadze przed kompem mojego synka. Z nim moze bedziesz w stanie sie porozumiec. Chociaz najprawdopodbniej obrazam jego intelekt.
                    • wikul Żałosny naiwny płaczku ... 21.03.12, 17:17
                      manny-jestem napisał:

> chyba nie myslisz ze obawiam sie Twoich forumowych pogrozek?

Dzieciaczków poszukaj wokół siebie, zdziecinniały gó...arzu. Jesteś forumowym pośmiewiskiem i skończoną łajzą. Jezeli chcesz dyskutowć to nie zaczynaj od napastliwych epitetów. Przyjmij do wiadomosci że inni mogą mieć zdanie różniące się od twojego.
                      A teraz won, śmieszny zarozumiały przedszkolaku, spier.dalaj do mamy !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka