Dodaj do ulubionych

Reformacja

31.07.12, 19:29
Poniewaz temat sie ciagnie pare pytan dla monarchistow szczegolnie tych o katolickim zabarwienu.

W jaki sposob rozpowszechnila sie Reformacja? Czy byl to proces demokratyczny? oddolny? Dlaczego ci genialni katoliccy monarchowie nie byli w stanie jej zapobiec? Ilu z nich chcialo jej zapobiec a ilu sie gorliwie przylaczylo? Jak wygladaly wolnosci poddanych po reformacji? Powiekszaly sie czy zmniejszaly?

Ktore panstwo w dobie poreformacyjnej zachowalo najwiecej swobod obywatelskich? Czy byla to moanrchia absolutna?
Obserwuj wątek
    • sz0k Re: Reformacja 31.07.12, 19:37
      manny-jestem napisał:

> Poniewaz temat sie ciagnie pare pytan dla monarchistow szczegolnie tych o katol
      > ickim zabarwienu.
      >
      > W jaki sposob rozpowszechnila sie Reformacja?

W taki sam jak wszystkie inne herezje.

> Czy byl to proces demokratyczny?

Oczywiście. Każde wystąpienie przeciw hierarchii, autorytetowi władcy (papieża, monarchy) to działanie iście dupokratyczne (ja sam wiem lepiej, każdy z nas ma "swoją rację", bla, bla, bla).

> Dlaczego ci genialni katoliccy monarchowie nie byli w stanie jej zapob
      > iec?

Bo szatan jest silniejszy od najsilniejszego monarchy, ba nawet papieża, który też jakoś temu nie zapobiegł. Zresztą maniuś jak mieli "zapobiec", czyżby nie... "zmniejszając swobody obywatelskie"?

> Ilu z nich chcialo jej zapobiec a ilu sie gorliwie przylaczylo? Jak wyglad
      > aly wolnosci poddanych po reformacji? Powiekszaly sie czy zmniejszaly?

Gdzie? W Polsce na ten przykład zwiększały.

> Ktore panstwo w dobie poreformacyjnej zachowalo najwiecej swobod obywatelskich?

Polska?

> Czy byla to moanrchia absolutna?

Nie.
      • manny-jestem Re: Reformacja 31.07.12, 20:00
        sz0k napisał:

> Bo szatan jest silniejszy od najsilniejszego monarchy==

No wlasnie. Amen. Warto byc moze nad tym sie zastanowic.
    • oleg3 Re: Reformacja 31.07.12, 19:41
      A co to ma Maniek wspólnego z wejściem św. Demokracji w fazę prowadzącą do totalitaryzmu?
      Że monarchowie chcąc wzmocnienia swojej władzy zapragnęli też władzy religijnej? Ruscy książęta zostali chanami, bo im stepowy system władzy zaimponował. A demokratyczny polityk z partii katolickiej zaprze się Katechizmu byle wygrać wybory.
      • manny-jestem Re: Reformacja 31.07.12, 19:59
        A de
        > mokratyczny polityk z partii katolickiej zaprze się Katechizmu byle wyg
        > rać wybory.=

Tak, jak Henryk VIII zaparl sie katolicyzmu aby moc sie legalnie walic z inna kobieta.

Kogo decyzje mial wieksze reprekusje dla systemu politcznego kraju i swobod obywatelskich. Henryka czy byle polityka z partii katolickiej?
        • oleg3 Re: Reformacja 31.07.12, 20:05
          manny-jestem napisał:

> Kogo decyzje mial wieksze reprekusje dla systemu politcznego kraju i swobod
          > obywatelskich. Henryka czy byle polityka z partii katolickiej?

Ja Henryka nie rozgrzeszam. A Ty udzielisz tym tysiącom demokratycznych polityków błogosławieństwa?
          • manny-jestem Re: Reformacja 31.07.12, 20:14
            Olegu, Olegu, Olegu... Czyzby argumentow braklo?
            • oleg3 Re: Reformacja 31.07.12, 20:17
              manny-jestem napisał:

> Olegu, Olegu, Olegu... Czyzby argumentow braklo?
              Jakich argumentów Manny?

forum.gazeta.pl/forum/w,13,137858805,137862376,Zgoda.html?wv.x=2
              • manny-jestem Re: Reformacja 31.07.12, 20:32
                ok.
    • rycho7 belzebub z Watykanu 03.08.12, 22:44
      manny-jestem napisał:

> Dlaczego ci genialni katoliccy monarchowie nie byli w stanie jej zapobiec?

Bylo to prawie niezwlocznie po wyczynach Rodrigueza Borgii. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. Idace na zbytki papcia i rodzinki. Poza kontrola suwerenow.
      • pro100 wpuść zyda do kurnika 05.08.12, 19:10
        rycho7 napisał:

> Bylo to prawie niezwlocznie po wyczynach Rodrigueza Borgii. Jak nie wiadomo o c
        > o chodzi to chodzi o pieniadze. Idace na zbytki papcia i rodzinki. Poza kontrol
        > a suwerenow.

to gnoju narobi
    • qwardian Re: Reformacja 04.08.12, 21:30
      manny-jestem napisał:

> Poniewaz temat sie ciagnie pare pytan dla monarchistow szczegolnie tych o katol
      > ickim zabarwienu.

To ja, to ja...

> W jaki sposob rozpowszechnila sie Reformacja? Czy byl to proces demokratyczny?
      > oddolny?

Oczywiście nie był ani procesem demokratycznym ani oddolnym. To Marcin Luter przypinał swoje tezy, nie lud prosty. Stanowił układ części struktur Kościoła Katolickiego w poszczególnych państwach z panującymi, którzy odkryli bonanzę w kieszeniach podatników trwającą zresztą do dzisiaj.

> Dlaczego ci genialni katoliccy monarchowie nie byli w stanie jej zapobiec?

Bo nie słuchali się hierarchii Kościoła Katolickiego. Watykan przed Hołdem Pruskim przez zeświecczonego księcia pruskiego Albrechta ostrzegał, że ten układ nie będzie dotrzymany przez zakon, który raz zerwał już swoje śluby i historia to potwierdziła w swojej dość skrajnie tragicznych okolicznościach dla Polski, Europy i ludzkości w ogóle...

Warmiński Kardynał Stanisław Hozjusz będąc świadkiem traktatu krakowskiego – hołdu pruskiego z 10 kwietnia 1525 roku pomiędzy Zygmuntem Starym a księciem pruskim Albrechtem, napisał na tą okoliczność łaciński wiersz :

Powiedź, ktokolwiek przeczytasz te sprawy,
      Czyli nie nazwiesz monarchę szalonym,
      Co mogąc łatwo skończyć z zwyciężonym,
      Wzrok mu swój wolał pokazać łaskawy ?

> Jak wygladaly wolnosci poddanych po reformacji? Powiekszaly sie czy zmniejszaly?

Dla protestanckich kowbojów z kontynentu znacząco się powiększyły, dla amerykańskich Indian skończyło się to tragedią. Kolonializm rządził się swoimi prawami. Odrodziło się na powrót niewolnictwo. Ale z kolei ich właściciele zakosztowali więcej wolności...

> Ktore panstwo w dobie poreformacyjnej zachowalo najwiecej swobod obywatelskich?
      > Czy byla to moanrchia absolutna?

Polska Złota Wolność za panowania Wettynów. Nie przecież skoszarowane Prusy, które były przedmiotem żartów na dworze drezdeńskim...

Moje małe tyci, tyci skromne pytanie. Holocaust miałby miejsce bez reformacji czy nie i jak zmieniła się społeczność żydowska w poreformacyjnej Europie pod względem liczebnym i kulturowym ?
      • rycho7 1526 04.08.12, 22:13
        qwardian napisał:

> Moje małe tyci, tyci skromne pytanie. Holocaust miałby miejsce bez reformacji c
        > zy nie i jak zmieniła się społeczność żydowska w poreformacyjnej Europie pod wz
        > ględem liczebnym i kulturowym ?

To zalezy jak definiujesz holocaust. Czyzby zgodnie z wytycznymi syjonistow?

Jezeli normalniej jest to wyrzniecie calego narodu to polecam uwadze wspolne dzielo polskiego rycerstwa z Krzyzakami, ktorzy dorzneli na Sambii narod Prusow w 1526 roku. Ciekawe czy zaliczysz to na konto Lutra?

Czym bylo stworzenie pustki osadniczej na poludniu Francji w okolicach XII wieku? Groza lutrow czy judkow?

Co do demografii Zydow to chyba doceniasz wplyw arcykatolickiej Hiszpanii i boze dzielo Swietego Oficjum, ktorego jak juz sie nauczylem na tym forum zupelnie nie bylo.

Mam ta przyjemnosc, ze nie jestem ani za reformatorami ani za kontrreformatorami. Ale o wczesniejszym morderstwie Husa nie zapomne.
        • qwardian Re: 1526 05.08.12, 15:36

rycho7 napisał:

> Jezeli normalniej jest to wyrzniecie calego narodu to polecam uwadze wspolne dz
          > ielo polskiego rycerstwa z Krzyzakami, ktorzy dorzneli na Sambii narod Prusow w
          > 1526 roku. Ciekawe czy zaliczysz to na konto Lutra?

Postulaty chłopów. Początki ruchu powstańczego wiążą się ze wsią Kaymen, której mieszkańcy już od początku 1523 roku odmówili płacenia podatków i dziesięciny.

Warunkiem protestantów w Ameryce wobec Indian nie było płacenie podatków, tylko wynosić się ze swoich terytoriów na pustynno-księżycowe ziemie na pograniczu Arizony i Nowego Meksyku.

Niezadowolenie zmieniło się w wolę oporu, gdy dotarły do nich wieści o wydarzeniach w Niemczech, gdzie pod wpływem radykalnych haseł reformacyjnych doszło do wielkiego powstania chłopów przeciwko panom feudalnym.

pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_w_Sambii
          Proszę tu jest pies pogrzebany...
          • rycho7 Re: 1526 05.08.12, 18:12
            qwardian napisał:

> Proszę tu jest pies pogrzebany...

A tego psa to jak do konsumpcji podajecie? Symbolicznie?

To nudne jak katolik tradycyjnie wymiguje sie od odpowiedzi z braku argumentow.

Sadzisz, ze katolicyzm uświęca mordowanie za podatki? Czy jedynie uświęca mordowanie za uboga tace?

No bo Twoje zdanie nie jest dla mnie dostatecznie jasne.
            • rycho7 katolicka honorowosc 05.08.12, 18:20
              Swoja droga ukazales jak warto wierzyc zbrojnemu ramieniu katobolszewii. Wezwali ich do poddania sie a potem mordowali pojedynczo w ich wlasnych domach. I jeszcze zapewne nie jest to ludobojstwo. Pomijajac drobny szczegol, ze po tym milowaniu blizniego przestal istniec narod Prusow.

Co trzeba miec w glowie zeby samemu podsuwac taka "argumentacje".
            • qwardian Re: 1526 05.08.12, 22:52
              rycho7 napisał:

> Sadzisz, ze katolicyzm uświęca mordowanie za podatki? Czy jedynie uświęca mordo
              > wanie za uboga tace?

30 października 1525 koło wsi Lauthen, armia książęca wsparta posiłkami z Polski, licząca łącznie 540 jeźdźców i dwa tysiące piechoty stanęła naprzeciw uzbrojonych chłopów. Wysłani do powstańców książęcy posłowie wezwali do natychmiastowej kapitulacji, złożenia broni i wydania przywódców. Powstańcy skapitulowali bez walki. Przywódców i najbardziej aktywnych wtrącono do lochów, trzech dla przykładu ścięto na polach Lauthen. Trzy dni później w Królewcu stracono dalszych ośmiu powstańców, potem następowały kolejne egzekucję. Młynarz Kasper został ścięty w rodzinnej wsi Kaymen. Represje dotknęły też współpracujących z chłopami mieszczan i ciągnęły się jeszcze do początków następnego roku.

To mi nie wygląda na porównalną skalę do epoki kiedy i co prosty lud wyczyniał kiedy nie miał władzy nad sobą, albo kiedy sam był przy władzy. To mi wygląda na zbrojny bunt o władzę i korzystając z doświadczeń historycznych i rezultatu Rewolucji Francuskiej, należało utrzymać porządek za wszelką cenę, bo upadek tego porządku oznacza rezultat nie kilkuset ofiar tylko kilkuset tysięcy albo milionów...
              • rycho7 dziekuje za drogowskaz 06.08.12, 07:59
                qwardian napisał:

> należało utrzymać porządek za wszelką cenę

Przyjme to za wytyczna sposobu zwyciestwa. Cel (jedynie Twoj?) uswieca srodki.

> rezultat nie kilkuset ofiar tylko kilkuset tysięcy albo milionów...

Aktualnie do przelicytowania jest 19 milionow Tamerlana. Gdyby tak rozpoczac do 6 miliardow? To pozbawiloby mozliwosci konkurencji na wieki lub wietrznosc.
                • qwardian Re: dziekuje za drogowskaz 11.08.12, 17:48

Nie wiedziałem o Timurze. To właśnie sprawia, że człowiek systematycznie uczy się nowych rzeczy. Wiedziałem natomiast o Taborytach przy okazji poznawania ruin zamków w Kotlinie Kłodzkiej jeszcze w latach 60-tych. Każdy z nich był zrujnowany przez wyznawców Jana Husa. Co ich wspólne łączy to siła niszczenia. Nie na tym jednak Kościół Katolicki zbudował swoją cywilizację...
                  • rycho7 Re: dziekuje za drogowskaz 11.08.12, 21:54
                    qwardian napisał:

> Nie na tym jednak Kościół Katolicki zbudował swoją cywilizację...

Masz w pewnym sensie racje. Kosciol mordowal i twierdzil, ze przybliza do Boga i miluje blizniego. Jakze ja czuje sie przepelniony miloscia do Twojej obludy.

Chcialbym po katolicku wyznawac ma kleske moralna podpalajac stosy pod moimi wrogami. Waszym fundamentem sa stosy plonace pod czarownicami.

Nigdy nie moge zrozumiec Waszej dumy z 2000 lat tradycji, ktorej sie wyrzekacie. Wy jedynie kochaliscie jak Rodriguez Borgia.
                    • jaceq Re: dziekuje za drogowskaz 12.08.12, 13:11
                      rycho7 napisał:

> . Wy jedynie kochaliscie jak Rodriguez Borgia.

Taki drobiazg. Piszesz już któryś raz "Rodriguez Borgia". Kto to jest?

Jeśli masz na myśli papieża Olka 6-tego, to Olo naprawdę nazywał się Rodrigo de Borgia y Borja, a nie jakiś "Rodriguez".

Rodrigo Borgia nazywał się także potomek wyżej wymienionego ojca świętego, poczęty z bliżej nieznaną historii kobietą. Ojciec święty zmajstrował go mniej-więcej w wieku 72 lat. Ale raczej nie tego Rodriga masz na myśli, ponieważ, jak piszą (Alois Uhl, w "Dzieci papieży : życie rodzinne w Watykanie" - bardzo interesująca lektura, polecam) zmarłemu młodo Rodrigowi bliżej było raczej do świętego z Asyżu, niż do swego świętego (inaczej) tatusia.
    • mariner4 Jak nie wiadomo o co chodzi...... 11.08.12, 19:32
      Na zachodzie Europy mieszczaństwo się bogaciło, ale nie miało praw politycznych. Kościół popierał stary porządek. No to mieszczaństwo wymyśliło sobie swoją ideologię. To całkiem proste. Protestanci dostosowali po prostu chrześcijaństwo do swoich potrzeb. Nie bieda, tylko praca jest cnotą. Oni tworzyli postęp, a nie ciemni katolicy. Łatwo zaobserwować, że kraje protestanckie stoją ekonomicznie wyżej od katolickich. Teraz się to powoli wyrównuje, bo katolicy po prostu coraz bardziej lekceważą nakazy kleru.
      Nawet powszechna oświata jest zasługą protestantów. Kiedy kolejni papieże potępiali kształcenie "pospólstwa" to obowiązkiem protestanta, było samodzielne czytanie Pisma Świętego. A tego nie da się zrealizować inaczej, jak poprzez powszechną oświatę.
      Teraz kler katolicki nadal chce utrzymywać ludzi w ciemnocie. I dlatego przegra. Tak nam dopomóż Bóg!
      M.
      • manny-jestem Re: Jak nie wiadomo o co chodzi...... 11.08.12, 23:04
        Zapomniales sie przelogowac.
        • mariner4 Nie rozumiem. O co chodzi? 12.08.12, 10:59
          A po co mam się przelogować? Nie mam innych nicków.
          M.
          • manny-jestem Re: Nie rozumiem. O co chodzi? 12.08.12, 14:18
            right

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka