Dodaj do ulubionych

Trąba powietrzna spustoszyła podwarszawską wieś

10.07.04, 01:20
5 czerwca ok. 14-16 po poludniu, przejezdżając na pólnoc od Puszczy
Kampinoskiej(ciśnienie bylo tak niskie, że zatkalo mi uszy, a humor tak
kiepski, że nie chcialo mi sie spojrzeć na mapę, dlatego lokalizacja jest
malo konkretna), widzialam malą trąbe powietrzną co chwila wsuwającą i
wysuwającą swój lejek. Potem zaslonila ją ściana deszczu, więc nie wiem, czy
w końcu dotknęla powierzchni.
Prasa przynosi coraz więcej doniesień o tornadach na Podhalu i w Mazowieckiem.
Może Polska doczeka się swych wlasnych malych alejek tornad?
czy jakiś spec od pogody móglby sie na ten temat wreszcie wypowiedzieć-
dotychczas jakoś nikt nie zabral na ten temat glosu -czyżby do tej pory nikt
z galaktyki( i ciut, ciut) polskich uczelni państwowych i prywatnych nie
zwietrzyl tak ciekawego tematu rozprawy naukowej???
Obserwuj wątek
    • Gość: Australijczyk Traby IP: *.dialup.optusnet.com.au 10.07.04, 03:05
      Coz, faktem jest ze klimat sie zmienia. Tak jak zmienial sie zawsze. Bo, na
      przyklad, parenascie milionow lat temu mielismy w Polsce klimat subtropikalny,
      a jedynie parenascie tysiecy lat temu skonczylo sie u nas ostatnie
      zlodowacenie. Te zmiany nastepuja w krotszych okresach czasu niz by nam sie
      wydawalo. Czasem jest to, co mozna pokazac historycznie, jedynie pare lat.
      Wieksza czestotliwosc "trab powietrznych" w Polsce jest zapewne wynikiem takich
      wachniec klimatu. Czy jest to tzw. 'efekt cieplarniany', wywolany przez nas,
      czy tez rzecz naturalna, tak naprawde nie wiemy. My, ludzie, wprowadzamy do
      atmosfery jedynie 15% gazow (glownie dwutlenek wegla, ale nie tylko)
      odpowiedzialnych za potencjalna zmiane klimatu. Reszta to wulkany, gejzery i
      inne naturalne dziwa.

A
      • Gość: Peppers Ale jazda IP: *.acn.pl 10.07.04, 10:56
        Ale jazda! Czegos takiego to sie czlowiek nie spodziewal. Na Kabatach w tych
        godzinach tez byla niezla burza. No moze wlasciwie nie burza, bo nie blyskalo i
        prawie nie padalo. Zrobilo sie tylko nagle bardzo ciemno i zaczal wiac wiatr
        tak silny, ze dawno takiego nie pamietalem. Wszystko trwalo jakies 2-3 minuty
        po czym znowu wyszlo slonce.

Pozdrawiam!
        • Gość: Aleks Re: Ale jazda IP: 4.159.216.* 11.07.04, 06:58
          Co okolo 11.5 tys lat nastepuje globalnie zmiana klimatu, spowodowanego przez
          przebiegunowanie Globu (ziemi),spowodowane przez przemagnesowanie slonca.
          Zreszta mieliscie mozliwosc juz to ogladac kilka miechow temu na GW.
          Dodac Transmisja gazow cieplarnianych ...... Auć abedzie bolec.
          2012 rok ma byc rokiem kulminacyjnym dla tej sytyuacji ( No i dla nas tez )
    • Gość: gość Re: Trąba powietrzna spustoszyła podwarszawską wi IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.07.04, 09:05
      Oj były takie przypadki . Moja babcia opowiadała ,jak trąba powietrzna uniosła
      autokar gdzieś w okolicach Odrzywołu czy Nowego Miasta jakies ponad pół wieku
      temu. W autokarze był jej syn ,brat mojego ojca. Byli ranni .Babcia tak to
      przeżyła ,że ją sparaliżowało.
    • Gość: GAZETA WYBORCZA Re: Trąba powietrzna spustoszyła podwarszawską wi IP: *.skynet.net.pl / 80.72.37.* 11.07.04, 14:30
      Idiotki. Karolina Kowalska i Anna Krężlewicz wy niby jesteście dziennikarkami.
      A gdzie do chloery znajomość topografii i nazewnictwa miejscowości. Irena i
      Marek C. byli w Wyględach, a nie Wyględowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka