Dodaj do ulubionych

UE chce zakazać perfum Chanel 5 i cynamonu

22.07.14, 14:05
ponoć jedna na tysiąc kobiet jest uczulona na perfumy Chanel 5. Po ich użyciu występuje jakaś chwilowa delikatna wysypka.
Nie wiem tylko czemu te 999 kobiet ma mieć zakaz perfum. Wystarczy, że te uczulone nie będą kupowały Chanel 5, co zresztą czynią.
Niebawem wybiją wszystkie psy i koty bo są przecież tacy co są uczuleni na ich sierść.
Cynamon zaś, stosowany w cukiernictwie, podobno szkodzi na wątrobę, choć nikt tego nie udowodnił. Natomiast udowodnione jest, że cynamon ma właściwości lecznicze.
Oczywiście urzędniki w UE dostaną premię za kolejne zakazy.... upsss.... ochronę naszego zdrowia i życia właśnie.
Obserwuj wątek
    • cepekolodziej Już rozumiem --- !!! 22.07.14, 15:37
      To dlatego 3/4 stołujących się w stołówkach hoteli robotniczych cierpiało na zaawansowaną marskość wątroby!

Bo im podawano kompot doprawiany do smaku cynamonem!
      • ewa8a Doskonałe ! /nt 22.07.14, 16:07

• ewa8a Re: UE chce zakazać perfum Chanel 5 i cynamonu 22.07.14, 16:04
      Myślałam, że sobie żartujesz. Okazuje się, że zidiocenie UE to proces postępujący.
      Wygooglowałam :
      ,,Chanel No. 5 to jedne z tych perfum, które są najlepiej sprzedającymi się na całym świecie. Zawierają jednak składniki, których stosowania zamierza zakazać Unia Europejska. Pośród 12 potencjalnie groźnych są m.in. olejek z mchu dębowego, cytral z olejku cytrynowego, kumaryn oraz eugenol zawarte w goździkach i olejku różanym. Oprócz Chanel No. 5, składniki te są stosowane np. w perfumach Dior czy Guerlain.
      Decyzja o tym, czy postanowienia zostaną wprowadzone w życie, zostanie podjęta w lipcu, natomiast ewentualny początek ich obowiązywania datowany jest na początek przyszłego roku.’’
      Ciekawe, kiedy zrobią porządek z truskawkami.
      • wikul Po Chanel 5 płakał nie będę ... 22.07.14, 17:15
        ... nie cierpię tego zapachu. A cynamonu odebrać sobie nie dam.
        • a000000 Re: Po Chanel 5 płakał nie będę ... 22.07.14, 18:33
          wikul napisał:

> ... nie cierpię tego zapachu. A cynamonu odebrać sobie nie dam.

to już jest nas dwoje.
          • t_ete Re: Po Chanel 5 płakał nie będę ... 23.07.14, 11:38
            a000000 napisała:

> to już jest nas dwoje.

i troje - jesli macie na mysli klasyczna (stara) Chanel 5

tete
            • wikul Re: Po Chanel 5 płakał nie będę ... 23.07.14, 14:57
              t_ete napisała:

> a000000 napisała:
              >
              > > to już jest nas dwoje.
              >
              > i troje - jesli macie na mysli klasyczna (stara) Chanel 5
              >
              > tete

W PRL-u robili bezczelne podróby Ch5 i pewnie stąd moja awersja do tego zapachu. Kawał Polski śmierdział tymi podróbami a przecież polskie kosmetyki nie były wówczas takie złe.
              • t_ete Re: Po Chanel 5 płakał nie będę ... 23.07.14, 16:37
                wikul napisał:

> W PRL-u robili bezczelne podróby Ch5 i pewnie stąd moja awersja do tego zapachu
                > . Kawał Polski śmierdział tymi podróbami a przecież polskie kosmetyki nie były
                > wówczas takie złe.

Alez Wikul - teraz takze robi sie podroby i to na wielka skale smile A w peerelu 'Chanelka' nie byla tak popularna jak Opium YSL ...
                Awersje do zapachu miec mozna nie tylko wtedy gdy ma sie do czynienia z podroba. Oryginaly tez moga zasmierdziec wink Nawet te baaardzo drogie. Mamy rozne upodobania zapachowe, roznie tez zapachy 'ukladaja sie' na naszej skorze. Jest wiele kompozycji, ktore na innych kobietach pachna zjawiskowo a na mojej skorze ... jakos nie. I przyjmuje to z pokora smile

Co do polskich kosmetykow w peerelu ... Wikul, mozesz wierzyc lub nie - te najladniejsze kompozycje zapachowe - byly 'zrzynane' z zachodu wink Czasem nawet nie starano sie 'zatrzec sladow' (moze i celowo ?) i tak - np. Antilope Weila - miala swojski odpowiednik 'Gazela' wink))
                Pamietasz wode meska Wars ? Toz to ordynarna pozyczka z kultowego Grey Flannel. Niektorzy twierdza, ze slynne Byc Moze - to byl plagiat Miss Dior. Nie sadze by Brutal byl 'zrzynka' z Bruta Faberge'a (to pewnie zbieznosc nazw) ale z pewnoscia oryginalnym pomyslem nie byl. Ohydna Currara wzorowala sie na slynnym Poison Diora itd. itd.
                Generalnie - kompozycje zapachowe w PRL tak sie mialy do prawdziwych perfum jak wyrob czekoladopodobny do swietnej czekolady Wedla smile

I jeszcze o podrobach. Tak z 30 % kobiet je kupuje. Bo tansze. Obowiazkowo przywoza np. z Turcji. Popularne stoiska FM - nawet w galeriach handlowych - z propozycjami 'w stylu' (i tu pada konkretna nazwa perfum).
                Oraz bezczelne podroby z 'pozyczona' kolorystyka opakowan - bywa, ze i z ksztaltem flakonu ... oraz nazwami, ktore wywoluja skurcze : Chantal lub Chanellen (zamiast Chanel), Bos albo Boos zamiast Boss, Christiano Dore zamiast Christian Dior, Diadora zamiast J'adore, Juup zamiast Joop itd. itd.

Moim zdaniem - bez sensu takie kupowanie, mozna przeciez znalezc oryginal w internetowych perfumeriach, w dobrej cenie.

tete

• wikul Re: Po Chanel 5 płakał nie będę ... 23.07.14, 17:44
                  t_ete napisała:

> Alez Wikul - teraz takze robi sie podroby i to na wielka skale smile

Wszystko prawda co piszesz ale to chyba prędzej można przypisać czasom gierkowskim niż gomułkowskim. Ja mam sympatyczne wspomnienie ze skromnych ale w miarę dobrych męskich kosmetyków z czasów Gomułki. No i z kosmetyków enerdowskich.
                  • t_ete Re: Po Chanel 5 płakał nie będę ... 23.07.14, 19:26
                    wikul napisał:

> Wszystko prawda co piszesz ale to chyba prędzej można przypisać czasom gierkows
                    > kim niż gomułkowskim. Ja mam sympatyczne wspomnienie ze skromnych ale w miarę d
                    > obrych męskich kosmetyków z czasów Gomułki. No i z kosmetyków enerdowskich.

To prawda, pisalam o latach 70-80-tych. Za Gomulki mialam warkoczyki i nie uzywalam kosmetykow, mama miala Soir de Paris (nawiasem mowiac paskudztwo choc wtedy uwazalam inaczej wink) Wikul, ja takze uwazalam, ze L'Aimant czy Masumi pachna slicznie ... potem jakies Blase czy Chique. Nie bylo odpowiedniego porownania. Chyba ze slynne wody kolonskie Spoldzielni Inwalidow 'Swit' smile Rzeczywiscie na tym tle nawet srednie kompozycje Coty pachnialy niebiansko. Acha, pamietam, ze jako dziewcze nastoletnie dostalam zapach Niny Ricci - Capricci ... bylam w niebie smile Z enerdowa - ale juz pozniej, pamietam zapach 'Janine D.'. Niezly byl. Oczywiscie w porownaniu do wody 'zielone jabluszko' firmy polonijnej 'Inter Fragrances' wink

tete

• ewa8a Re: Po Chanel 5 płakał nie będę ... 22.07.14, 20:12
          Ja tam lubię jedno i drugie.

>A cynamonu odebrać sobie nie dam.

Wyhodujesz w ogródku ?
          • wikul Re: Po Chanel 5 płakał nie będę ... 22.07.14, 21:07
            ewa8a napisała:

> Ja tam lubię jedno i drugie.
            >
            > >A cynamonu odebrać sobie nie dam.
            >
            > Wyhodujesz w ogródku ?

Kiedyś, w czasach słusznie mienionych, brałem udział w tzw. wycieczce naukowej SItSpoż. w toruńskiej F-ce Cukierniczej "Kopernik". Na końcu zostaliśmy obdarowani przez gościnnych gospodarzy m.in. korą cynamonową. Był to surowiec imponujący który starczył mi na wiele, wiele lat. Gdy po latach zobaczyłem co kupiła moja żona jako cynamon to ogarnął mnie smutek i nostalgia.
      • t_ete Re: UE chce zakazać perfum Chanel 5 i cynamonu 22.07.14, 22:26
        ewa8a napisała:

>Pośród 12 potencjalnie groźnych są m.in. olejek z mchu dęboweg
        > o, cytral z olejku cytrynowego, kumaryn oraz eugenol zawarte w goździkach i ole
        > jku różanym. Oprócz Chanel No. 5, składniki te są stosowane np. w perfumach Dio
        > r czy Guerlain.

Kumaryna ... piekny skladnik ; zapach swiezego siana ... z kilkaset kompozycji musieliby zakazac ; eugenol ? ... a co z izo-eugenolem, cytronellolem, geraniolem, cytrolem, linalolem itd. ? Bez tych 'trucizn' wspaniale zapachowe kompozycje przestana istniec ...
        Mech dębowy ? Zlikwiduja moje ulubione Perles Lalique i EdM Hermes'a oraz ulubienca mojej przyjaciolki Bottega Veneta ??? Przestanie istniec kultowa w perfumiarskim swiecie kompozycja Gucci pour Homme ? Co sie stanie z historyczna Habanita Molinarda, legendarna Mitsouko Guerlaina i ulubionym od pokolen swiezakiem-uniseksem CK One ? Czy starsze pokolenie moga 'nie pamietac' Masumi (Coty) czy Chique (Yardley) albo slynnego Kenzo pour Homme w wygietej butelce ? Bez mchu debowego nie moglby istniec niszowe - Black Tourmalin Oliviera Durbano czy French Lover Frederica Malle ...

Ze zacytuje klasyka 'to niemozliwe jest !'

tete
        • pro100 nie ma rzeczy niemożliwych 23.07.14, 06:14
          t_ete napisała:

> Ze zacytuje klasyka 'to niemozliwe jest !'
          >
          > tete

dla zdegenerowanej klasy próżniaczej.
          • t_ete Re: nie ma rzeczy niemożliwych 23.07.14, 09:58
            pro100 napisał:

> dla zdegenerowanej klasy próżniaczej.

Kto jest 'klasa prozniacza', zdegenerowana w dodatku ?
            Spece od wydawania decyzji ? Kombinatorzy od reformulacji perfum ? Oni sie musza dobrze napracowac wink

Rynek zapachow to kolosalne pieniadze. Nawet jesli czegos tam urzednicy zakaza - ich decyzje nie zrujnuja wizerunkow marek i interesow producentow. Bywa, ze jakis zapach podlega tzw. reformulacji (zmiana skladu) - zwykle wypada to na niekorzyc kompozycji. Senselierzy nie dadza sie oszukac, co to to nie ... ale wiekszosc klientow perfumerii nie jest az tak wymagajaca. Poza tym ... czym innym jest czepianie sie skladu kompozycji 'sezonowego klona' wypuszczanego przez jakas marke w trzech wersjach rocznie - a czym innym wejscie w droge marce Amuage czy Ramon Molvizar ...

tete
        • ewa8a Re: UE chce zakazać perfum Chanel 5 i cynamonu 23.07.14, 08:41
          Tete, cóż za znawstwo ! O zapachu ,,firmy koty'' śpiewał nawet Rosiewicz.
          Ja chanel 5 i coco uwielbiam. Wierzyć się nie chce, że pasożyty z UE dobrały się do perfum. W 2010 roku spieprzyli samochody, wprowadzając normę euro5. Mój mąż ma teraz problem, bo musi kupić samochód, ale żeby on nie żarł paliwa i nie jeździł jak żółw, musiałby kupić staruszka najwyżej z 2009 roku.
          • t_ete Re: UE chce zakazać perfum Chanel 5 i cynamonu 23.07.14, 09:45
            ewa8a napisała:

> Tete, cóż za znawstwo ! O zapachu ,,firmy koty'' śpiewał nawet Rosiewicz.
            > Ja chanel 5 i coco uwielbiam.

Przyznaje, perfumy to moja slabosc smile Nie gromadze flakonow w wielkich ilosciach, raczej sie ograniczam ; gdy cos bardzo kusi - kupuje niewielkie odlewki (by sie zapoznac, ponapawac ... ewentualnie zdecydowac na zakup wiekszej pojemnosci)

Chanel 5 (klasycznej) czy Coco oraz jej siostry i kuzynki z serii czyli Coco Madmoiselle EdP, EdT itd. - to nie moj kierunek. Nowa wersja starej 'piatki' - Chanel eau Premiere (wyjatkowa 'kremowa' baza) jest sliczna, podziwiam ale sie nie zakochalam smile

Wierzyć się nie chce, że pasożyty z UE dobrały s
            > ię do perfum. W 2010 roku spieprzyli samochody, wprowadzając normę euro5. Mój m
            > ąż ma teraz problem, bo musi kupić samochód, ale żeby on nie żarł paliwa i nie
            > jeździł jak żółw, musiałby kupić staruszka najwyżej z 2009 roku.

Na perfumach troche sie znam. Na samochodach nic a nic.
            Pewne decyzje - czy przymiarki do nich - wydaja sie kombinowane na sile.Jakby grupa urzednikow musiala potwierdzic zasadnosc swojego istnienia. Jasne ze cos tam jest szkodliwe, cos moznaby poprawic, ulepszyc ... moze zaczac od wycofania z rynku takich killerow jak slodzone napoje typu Cola ? wink)) Przeciez decyzje o uzywaniu 'szkodliwych dla zdrowia' perfum zwykle podejmuja osoby dorosle, zas Cole hektolitrami pija dzieci ... zaden sklep nie odmowi sprzedania Coli siedmiolatkowi, czyz nie ?

tete
      • piq kumaryna? Matko jedyna,... 23.07.14, 21:09
        ... to oznacza, że żubrówki też nie będzie, bo trawa żubrowa zawiera kumarynę.
        • yoma Re: kumaryna? Matko jedyna,... 26.07.14, 08:34
          Spoko, trawy żubrowej mam w ogródku od pytona, mogę was wszystkich obdarować...
    • pikrat Wylewanie dziecka z kapielą. 23.07.14, 15:13
      Ludziom trudno dogodzić. Nawet ci, którzy starają się przedłużać życie już narodzonych poprzez dbałość o to by ci narodzeni żywili się zdrowo, ładne ale zdrowe rozsiewali wokół siebie zapachy, podpadają bo... ograniczają wolność. Dziwiłem się lata temu tym wszystkim walczącym o moje również zdrowie, którzy stawiali wysoko poprzeczkę producentom papierosów a i samym palącym. Trudno jednak zaprzeczyć, że odnieśli sukces sprowadzając palących do podziemia wręcz. Niegdyś powszechny widok kaszlącego gościa ze sportem w ręku dziś trudno zobaczyć. Nie narzekałbym zatem na to, ze w moim imieniu, czasem nawet bez mojej entuzjastycznej aprobaty, ktoś czasem o moje zdrowie zadba, tym bardziej, że przy tendencjach do rozwoju społecznych świadczeń zdrowotnych liczy się każdy uratowany od cynamonowej zarazy mężczyzna, każda uratowana - wcześniej truta chanelem z piątką niewiasta, które to osoby miałyby leczyć się na mój koszt z powodu niewinnych zdawałoby się, a jednak bardzo groźnych dla zdrowia przyzwyczajeń.

Jeżeli unijnym urzędnikom uda się zakazy trucia niewinnych ludzi wprowadzić to zasługiwać będą nie tylko na premię ale na podwyżkę właśnie.
      • ewa8a Re: Wylewanie dziecka z kapielą. 23.07.14, 20:06
        pikrat napisał:
        >Ludziom trudno dogodzić. Nawet ci, którzy starają się przedłużać życie już narodzonych poprzez dbałość o to by ci narodzeni żywili się zdrowo,

Niech te zatroskane unijne pasożyty zaczną kontrolować procesy produkcyjne np. wędlin pod kątem dodawania doń róznych chemicznych wynalazków, czy warzyw z azotanami.

> Trudno jednak zaprzeczyć, że odnieśli sukces sprowadzając palących do podziemia wręcz

I bardzo dobrze. Szkodzili innym. Takie hasło kiedyś czytałam : ,,twoje prawo do palenia kończy się tam, gdzie zaczyna moje do oddychania’’. Nie mam najmniejszego zamiaru wdychać toksyn, produkowanych przez jakiegoś palacza.

> Nie narzekałbym zatem na to, ze w moim imieniu, czasem nawet bez mojej entuzjastycznej aprobaty, ktoś czasem o moje zdrowie zadba

Ja natomiast zadowolę się rzetelną informacją o produkcie. Sama zdecyduję, czy chcę zjeść coś niezdrowego.

> wcześniej truta chanelem z piątką niewiasta,

Niewiasta z wysypką po chanel 5 po prostu te perfumy odstawi. A może będzie używać. Niech sama wybierze. Nie słyszałam o alergii na chanel, znam natomiast parę osób, ktore dostają alergii po truskawkach. Zabronić hodowli ?
    • krates-8 i po piernikach 8( 23.07.14, 15:15
      to wojna światów jest
      trzeba ich wszystkich rozgonić
      a miejsce po nich zaorać głęboko
      inaczej wszystko nam zabiorą
      sukcesywnie
      • pikrat Re: i po piernikach 8( 23.07.14, 15:51
        Doda się aromat identyczny z naturalnym i pierniki będą jak trzeba.
        • pikrat Re: i po piernikach 8( 23.07.14, 15:54
          https://1000smakowswiata.pl/user/images/piernikowy.jpg
    • krates-8 Zwangswirtschaft 27.07.14, 02:20
      Narodowym socjalistom udało się całkowicie wyeliminować motyw zysku z zarządzania biznesem. W Niemczech nazistowskich już nie ma mowy o wolnym przedsiębiorstwie ani też nie istnieją przedsiębiorcy. Byli przedsiębiorcy zostali zredukowaniu do statusu Betriebsfuehrer (kierownika przedsiębiorstwa). Nie mogą swobodnie działać, muszą bezwarunkowo słuchać poleceń wydawanych przez Ministerstwo Gospodarki Rzeszy (Reichswirtschaftsministerium), jego urzędników okręgowych oraz rejonowych. Rząd Rzeszy nie tylko określa ceny oraz stopy procentowe, jakie należy płacić i jakich można żądać, wysokość płac i zarobków, ilość towarów jakie mają być wyprodukowane oraz metody stosowane w produkcji, lecz wyznacza każdemu kierownikowi przedsiębiorstwa określony dochód, praktycznie przekształcając go tym samym w płatnego pracownika państwowego. System taki, poza niektórymi stosowanymi terminami, nie ma nic wspólnego z kapitalizmem i gospodarką rynkową. Jest to po prostu socjalizm według niemieckiego wzorca, Zwangswirtschaft (gospodarka nakazowa). Różni się on od rosyjskiego wzoru socjalizmu – systemu otwartej nacjonalizacji wszystkich zakładów – jedynie w kwestiach technicznych.

Ludwik von Mises 1944
    • hansgrubber Re: UE chce zakazać perfum Chanel 5 i cynamonu 12.08.14, 02:27
      przeprowadź się na Białoruś smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka