26.09.14, 21:23
Powołanie Igora Ostachowicza do zarządu PKN Orlen i gigantyczna odprawa dla Marii Wasiak wywołały burzę. Ewa Kopacz zareagowała szybko i radykalnie: Ostachowicz ma odejść z Orlenu, Wasiak - oddać odprawę.

Odejście z Orlenu jeszcze rozumiem, ale oddanie odprawy?
Mozna kopnąc prawo i odebrać nalezne przywileje?

no...Kopacz

Nie podoba mi się to. Chyba ten rzad i PO spacyfikuje Schetyna
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Kopacz 26.09.14, 21:53
      andrzejg napisał:

> Odejście z Orlenu jeszcze rozumiem, ale oddanie odprawy?

a nie nie.... odprawa nie została ODDANA (znaczy się zwrócona PKP), tylko darowana na cel dobroczynny. Ponoć taki był warunek pozostania na stołku ministra. I tu mamy problem. Pracodawca szantażuje podwładnego.
      • andrzejg Re: Kopacz 26.09.14, 22:05
        a000000 napisała:

> a nie nie.... odprawa nie została ODDANA (znaczy się zwrócona PKP), tylko daro
        > wana na cel dobroczynny. Ponoć taki był warunek pozostania na stołku ministra.
        > I tu mamy problem. Pracodawca szantażuje podwładnego.

jednym słowem ...Kopacz
    • qwardian Re: Kopacz 27.09.14, 00:10

Widzę pierwsze jaskółki ewentualnej współpracy na lini POPiS, ale co z tego ćwierkania wyniknie tylko Ojciec Rydzyk wie...

Andrzeju wydawało mi się, że Twoje wypowiedzi dotychczas nawiązywały do spacyfikowania Schetyny, nie odwrotnie...
    • ada08 Wasiak... 27.09.14, 07:42
      musi bardzo zależeć na posadzie ministra, a nie zależeć na pieniądzach. Jako minister do końca kadencji nie zarobi tyle ile wynosi ta odprawa.

A mówią (zwłaszcza mężczyźni), że wszystkie kobiety kochają kasę smile
      a.
      • andrzejg Re: Wasiak... 29.09.14, 08:31
        ada08 napisała:

> musi bardzo zależeć na posadzie ministra, a nie zależeć na pieniądzach. Jako mi
        > nister do końca kadencji nie zarobi tyle ile wynosi ta odprawa.
        >
        > A mówią (zwłaszcza mężczyźni), że wszystkie kobiety kochają kasę smile
        > a.

Oddała , ale w sumie nie oddała.

Podobno oddała na jakis zakon, czy innych świętych. (tak powiedziała mi szwagierka pracująca na kolei).

Jeżeli to prawda, to ona zadysponowała pieniędzmi, a ponieważ darowizny na koscoły są zwolnione z podatku i do tego ich księgowość jest praktycznie tajna , to jest podejrzenia (dla mnie przynajmniej) , że po cichu sporą część kasy odzyska.
        • oleg3 Re: Wasiak... 29.09.14, 11:23
          andrzejg napisał:

> Oddała , ale w sumie nie oddała.
          Nie oddała. Przekazała na cel charytatywny.
          wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Wiadomosci/510-tys.-zl-dla-stowarzyszenia-Arka-.-Wasiak-oddala-odprawe-z-PKP
          Fundacja "Arka" zajmuje się dziećmi z tzw. trudnych rodzin

Oddać nie mogła. To by chyba wymagało wstecznego aneksu do kontraktu menadżerskiego. Niemożliwe! Tak się w Polsce ustawili krewni i przyjaciele królika.
        • oleg3 Re: Wasiak... 30.09.14, 14:30
          andrzejg napisał:

> ponieważ darowizny na koscoły są zwolnione z podatku

Nie tylko na kościoły. smile

www.rp.pl/artykul/738665,1145189-Wasiak-oddala-premie-na-cele-charytatywne--Jeszcze-na-tym-zarobi.html
          Dzięki przekazaniu pieniędzy na cele charytatywne, będzie jej przysługiwać ulga podatkowa w wysokości do 6 proc. Nowa minister może dostać więc nawet 18 tys. zł zwrotu.

A konkretnie:

Cytat
          Ostatecznie wybór padł na radomskie stowarzyszenie "ArKa", ale jak informuje "Fakt", na konto organizacji wpłynie jedynie 274 tys. z 510 tys. przysługujących Wasiak. Dlaczego? Resztę sumy zagarnie budżet państwa z tytułu podatków i składki ZUS, jakie odprowadzić musiała nowa minister i stowarzyszenie "Arka".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka