Dodaj do ulubionych

Hold dla multi-kulti

17.01.15, 09:38
Kilka ostatnich dni spedzilem w Szwecji, gdzie w malym uniwersytecie uczestniczylem w obronie doktoratu. Sama obrona byla ciekawa, bo tzw oponent (ktory wlasnie bylem) musial stawiac przez godzine pytania doktorantowi, ale ja nie o tym chce mowic.

Pisze te slowa, bo doktorant (a od wczoraj doktor) jest Hindusem. Jego zona tez Hinduska wlasnie przyjechala i bedzie szukac pracy w Szwecji. W grupie badawczej mego szedzkiego kolegi jest jeszcze dwoch Hindusow i jeden Iranczyk. Przy stole w pubie gdzie pilismy za zdrowie mlodego doktora mialem takze kolegow doktorantow Amerykanca z Filadelfii (siedzial naprzeciwko Iranczyka), Belga z Flamandii i Niemca z okolic Itzehoe. Wszyscy usmiechnieci i zaprzyjaznieni. Byl i owszem, kolega Szwed a potem po jego odejsciu inna Szwedka.

Pytali mnie co sadze o atakach terrorystycznych a Szwedka zaczela mi wyjasniac, ze i u nich sa partie rasistowko-populistyczne.

I przyznam sie, ze byla to dla mnie szkola: szkola otwartosci, w ktorej mowi sie otwarcie o wszystkim; szkola przyjazni - miedzy mlodymi z roznych katow swiata. Dla mlodych Hindusow stalem sie, jako dosc znany w moim fachu profesor, kims w rodzaju przykladu.

W koncu byla to szkola przyszlosci. Tak bowiem jutrzejszy swiat bedzie wygladal.

PF
Obserwuj wątek
    • ciocia_piqa Re: Hold dla multi-kulti 17.01.15, 09:47
      Polska to jeszcze nie świat. No, może czwarty.

• polski_francuz Powoli 17.01.15, 17:46
        i ten swiat do Polski przyjdzie.

PF
        • ciocia_piqa Re: Powoli 17.01.15, 18:57
          Nie prędko. Po dzisiejszych ustępstwach rządu, szansa, że będą jeszcze jakieś pieniądze na socjal
          spadła do zera. To nie zachęci muzułmanów do osiedlania się w Polsce, z czego jestem zadowolona.

• sz0k po raz kolejny potwierdza się prawda, że tytuły 17.01.15, 09:55
      naukowe nijak idą w parze z mądrością, a często są wręcz na przeciwległych biegunach. Twoje mentorstwo peefie, w momencie kiedy stoisz na straży i bronisz kompletnie skompromitowanych idei, jest wyjątkowo kuriozalne.
      • pro100 kazda robota zostawia odciski 17.01.15, 11:50
        sz0k napisał:

> Twoje mentorstwo peefie, w momencie kiedy stoisz na straży i bronisz kom
        > pletnie skompromitowanych idei, jest wyjątkowo kuriozalne.
        >
        frenczi akuratnie prezentuje typowo belferskie odciski na mózgu (i swietne wytresowanie w politpoprawności)
        • polski_francuz Re: kazda robota zostawia odciski 17.01.15, 17:50
          I Ty slupszczaninie przeciwko mnie? Pomimo burmistrza jak trzebasmile

PF
          • pro100 Re: kazda robota zostawia odciski 17.01.15, 20:19
            polski_francuz napisał:

> I Ty slupszczaninie przeciwko mnie? Pomimo burmistrza jak trzebasmile
            >
            > PF

nie idzie o przeciwko. sam miałem w karierze paroletni epizod nauczycielski i początki objawów. co do prezydenta (miasto na prawach powiatu) to pożyjemy, zobaczymy. zaczyna od małego cięcia kosztów. jakby sukces to nawet zagłosowałbym na biedronia - premiera, jakby obiecał że spuści po brzytwie 300k zbędnych biurwów. polska warta nawet cioci na czele.
      • polski_francuz Re: po raz kolejny potwierdza się prawda, że tytu 17.01.15, 17:48
        Z tym sie tylko moge zgodzic, widzac wielu moich kolegow.

"Idee", tu jest pies pogrzebany. Ja nie opisuje idei ale to co przezylem.

PF
    • cepekolodziej Re: Hold dla multi-kulti 17.01.15, 10:31

To jest też mój świat. Innego bym nie chciał. Zresztą - zgodnie z:

forum.gazeta.pl/forum/w,13,156271197,156271197,Nie_jestem_.html
      Ale -
      • polski_francuz Re: Hold dla multi-kulti 17.01.15, 17:53
        Wiem. I sie troche popytalem o rodowody. Doktorant/doktor byl z kasty sredniej. Ale inny doktorant, ktory sie pol mego plaszcza trzymal jak pijany plotu i mnie nie puszczal byl wlasnie z kasty "niedotykalnych"!

PF
    • allegro.con.brio Re: Hold dla multi-kulti 17.01.15, 10:37
      polski_francuz napisał:

> I przyznam sie, ze byla to dla mnie szkola: szkola otwartosci, w ktorej mowi si
      > e otwarcie o wszystkim; szkola przyjazni - miedzy mlodymi z roznych katow swia
      > ta.

Dobrze że byłeś w końcu w tej Szwecji. Bo byś w dalszym ciągu gnił zapieczony w swoim kołtuństwie, przesiąkając nieprzychylnością dla wszystkiego co obce.
      • polski_francuz Re: Hold dla multi-kulti 17.01.15, 18:08
        Jesli piszesz serio, to wyjezdzam czesto za granice. W naszym fachu czestotiliwosc wyjazdow wzrasta z wiekiem i z pracowitoscia albo lepiej z produktywnoscia. Bo sie jest zananym i nas zapraszaja.

W Szwecji, w rzeczy samej, wyszedlem z lotniska na zewnatrz pierwszy raz.

PF
    • superspec Roman Kuźniar: Bezpieczeństwo kulturowe 17.01.15, 12:12
      Ten profesor doradza obecnie Komorowskiemu.
      geopolityka.org/komentarze/299-bezpieczenstwo-kulturowe-
      pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Ku%C5%BAniar
    • piq to nie jest multi-kulti, francuz,... 17.01.15, 13:11
      ...to, co opisałeś. To jest raczej asymilacja. Multu-kulti jest zaprzeczeniem asymilacji.

Asymilacja polega na przyjęciu zasad dominującej kultury, a nie na współistnieniu różnych równouprawnionych i często sprzecznych zasad. Polski Tatar nie jest multi-kulti. Jest wprawdzie muzułmaninem, jak inny jest na przykład buddystą - ale i Polakiem, częścią i wyznawcą kultury białego człowieka.

Zatem twoje przykłady są chybione. Jak i hołd.
      • polski_francuz Licentia poetica 17.01.15, 18:05
        zaczepiono mnie o te mult-kulti a ja zaczepek plazem nie puszczem. Twoje precyzowanie jest trafne.

PF
    • jaceq Re: Hold dla multi-kulti 17.01.15, 14:22
      A wahabitów gdzieś w pobliżu nie miałeś? Albo salafitów? Żeby z nimi podyskutować?
      • polski_francuz Bez kalacha 17.01.15, 17:55
        z wahabitami se nie pogadasz. A ja akurat kalacha nie wzialem. Te cholerne kontrole na lotniskach...

PF
    • oleg3 Urocze 17.01.15, 14:51
      polski_francuz napisał:

> a Szwedka zaczela mi wyjasniac, ze i u nich sa partie rasistowko-populistyczne

W sąsiedniej Finlandii pewien Somalijczyk założył taką 1-osobową partię. Nazistowska policja położyła jej kres.

www.liveleak.com/view?i=a56_1421341407
    • qwardian Re: Hold dla multi-kulti 17.01.15, 16:25
      Ci Hindusi Francuzie są nieodłącznym fragmentem kultury anglosaskiej, gdybyś skierował konwersację na temat krykieta, ogłosiliby Ciebie geniuszem...
      • polski_francuz Re: Hold dla multi-kulti 17.01.15, 17:56
        Krykieta nie rozumiem. A jak nie rozumiem to ja gadam. Za to o tenisie, to ho, ho...moge godzinami rozprawiac.

PF
    • mrs.courvoisier Re: Hold dla multi-kulti 17.01.15, 20:56
      Bialy czlowiek placi wysokie podatki, bo ciezko pracuje w sektorze prywatnym, a czarny lub oliwkowy robi sobie doktorat z czegos tam za pieniadze podatnika, liczac na to ze go zatrudnia na cieplej panstwowej posadce. Czy na tym ma polegac multi-kulti?
      • polski_francuz Wazny punkt 17.01.15, 22:26
        Pytalem sie dlaczego nie ma doktorantow Szwedow? I odpowiedz byla taka, ze mlodzi Szwdzi nie chca isc na takie studia. Moze za duzo roboty, moze za malo pieniedzy. Dosc podobnie jest chyba w Stanach.

Stad Hindusi.

PF
        • mrs.courvoisier Re: Wazny punkt 17.01.15, 22:33
          bo na te studia ida nie najlepsi tylko najtansi
          • lauriane Re: Wazny punkt 18.01.15, 11:48
            mrs.courvoisier napisał:

> bo na te studia ida nie najlepsi tylko najtansi
            L. Albo ci, co zalapali sie na stypendium, ktore najlatwiej otrzymac jak sie pochodzi z kraju 3-ciego swiata.....
            (albo jeszcze z powodu kontyngentow)
            J.C.
          • polski_francuz Re: Wazny punkt 18.01.15, 13:37
            "Najlepsi" ida za forsa. Na kierunki managment, finanse itp. Ale R&D tez potrzebny dla szczescia ludzkosci. A R&D to wlasnie doktorzy robia.

PF
            • mrs.courvoisier Re: Wazny punkt 18.01.15, 14:07
              tak sie sklada ze to nie sponsorowani przez podatnika doktorzy, ale zwykli entuzjasci (ktorym nawet studiow uniwersyteckich nie chce sie dokonczyc) najczesciej dostarczaja tego szczescia ludzkosci
              • polski_francuz Re: Wazny punkt 18.01.15, 18:26
                Jak Jobs czy ten gosciu od Microsoftu which name slips my mind in the momement.

No coz masz jeszcze wiele SME i podobnych przedsiebiorstw gdzie mozna sie przydac. Nizej podpisany uzyl swej wiedzy dla niemieckiej SME i fabryczka produkowala przez 15 lat moje produkty.

Stad wierze, ze wiedza, sila pracy i inteligencja sluzasmile

PF
                • mrs.courvoisier Re: Wazny punkt 18.01.15, 22:58
                  wyglada to na powazny mankament kapitalizmu, ze nie potrafi on sobie sam sfinansowac ksztalcenia pozytecznych doktorow, tylko musi im ich produkowac panstwo z pieniedzy podatnika
    • wikul "Sztuka" dla multi-kulti 17.01.15, 22:57
      https://bi.gazeta.pl/im/60/72/10/z17246816Q,Angela-Merkel--Papiez-Franciszek--fot--Cristina--K.jpg
      • polski_francuz Saturday 18.01.15, 09:14
        one drink too much, I guess?

Oszczedze Ci mojej opinii o tym wpisie.

PF
        • computerrier Re: Saturday 18.01.15, 13:26
          polski_francuz napisał:

> one drink too much, I guess?
          >
          > Oszczedze Ci mojej opinii o tym wpisie.

a opinia o artystce? Brała, czy nie? A jej fani?
          www.wprost.pl/ar/489159,1/Artystka-przedstawila-swiatowych-przywodcow-na-sedesach/
          • polski_francuz En pantoufles 18.01.15, 13:34
            Kazdy przywodca sie w jakims momemencie znajduje w pantoflach. Tzn u siebie, bez pozy, bez ochroniarzy ani nimbu...

I pewnie cos podobnego chciala ta "artystka" powiedziec. Tyle gdyby ich pokazala w pantoflach to ja bym o niej bez cudzyslowu napisal.

PF
          • mrs.courvoisier Re: Saturday 18.01.15, 13:58
            jak to mowia anglosasi shit happens
        • wikul Pretensje do garbatego ... 18.01.15, 14:56
          ... że ma proste dzieci.
          • polski_francuz Re: Pretensje do garbatego ... 18.01.15, 18:38
            ze cytuje nie to trzeba...

PF
    • lauriane Re: Hold dla multi-kulti 18.01.15, 14:26
      polski_francuz napisał:

.
      >
      > > W koncu byla to szkola przyszlosci. Tak bowiem jutrzejszy swiat bedzie wygladal
      > .
      >
      > PF
      L. www.lemonde.fr/europe/article/2010/10/17/selon-merkel-le-modele-multiculturel-en-allemagne-a-totalement-echoue_1427431_3214.html
      J.C.
      • polski_francuz Re: Hold dla multi-kulti 18.01.15, 18:36
        Sarrazin was? Lubie tego goscia, bo jest typowym produktem multi-kulti sprzed kilkuset lat. Hugonot, ktorego przodkow pogoniono z Francji po edyktach nantejskich czy jak wolisz po nocy swietego Bartka. Hugonoci dali Berlinczykom to poczucie humoru, ktorego innym Niemcom tak brakuje.

Sam widzisz: vive le multiculturalisme!

A w koncu. Widzisz miszczu, Angela Kazimierczak zmienila zdanie. I dzis uwaza, ze islam jest czescia kultury niemieckiej .

Jako, zesmy obydwoje doktorami tej samej uczelni, PWr, nic dziwnego ze podobnie myslimysmile

PF
        • lauriane Re: Hold dla multi-kulti 20.01.15, 11:21
          polski_francuz napisał:

> Sarrazin was? Lubie tego goscia, bo jest typowym produktem multi-kulti s
          > przed kilkuset lat. Hugonot, ktorego przodkow pogoniono z Francji po edyktach n
          > antejskich czy jak wolisz po nocy swietego Bartka. Hugonoci dali Berlinczykom t
          > o poczucie humoru, ktorego innym Niemcom tak brakuje.
          >
          > Sam widzisz: vive le multiculturalisme!
          > L. To ma byc przykladem multikulti ?
          Zupelnie nie adekwatne, przybysze extra Europe sa niemile widziani, a na domiar muslim, poniewaz mentalnosc wynikajaca z tej religii jest nie do pogodzenia z europejska (tradycja chrzescijanska)
          > A w koncu. Widzisz miszczu, Angela Kazimierczak zmienila zdanie. I dzis uwaza, ze islam jest czescia kultury niemi
          > eckiej
          .
          > L. Hehe, ujeta strachem przed Pegida.....
          > Jako, zesmy obydwoje doktorami tej samej uczelni, PWr, nic dziwnego ze podobnie
          > myslimysmile
          > L. Tez ze strachu zmieniasz zdanie ?
          J.C.
          > PF
          • polski_francuz Re: Hold dla multi-kulti 20.01.15, 11:35
            "Tez ze strachu zmieniasz zdanie ?"

Pragmatyzm nas laczy. Nie da rady muslimow wyrzucic to jakos trzeba ich zintegrowac.

Bo jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma.

PF
            • lauriane Re: Hold dla multi-kulti 20.01.15, 11:49
              polski_francuz napisał:

> "Tez ze strachu zmieniasz zdanie ?"
              >
              > Pragmatyzm nas laczy. Nie da rady muslimow wyrzucic to jakos trzeba ich zintegr
              > owac.
              >
              > Bo jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma.
              >
              > PF
              L. To oczywiste, nie jest natomiast oczywiste pozwalac na ich permanentny przyplyw.....
              Ponadto chelpisz sie multikulti w bardzo waskim srodowisku (akademickim), nie masz kontaktu z przytlaczajaca wiekszoscia z dolow spolecznych, wtedy byc moze zaprzestalbys zaklinania rzeczywistosci.....
              J.C.
              • polski_francuz Re: Hold dla multi-kulti 20.01.15, 14:44
                Za duza amplituda jak dla mnie. Od "to oczywiste" do "chelpisz sie". Czuje zla wole. I trace chec do rozmowy.

A Bogiem (czy z Allachem jak wolisz).

PF
                • lauriane Re: Hold dla multi-kulti 20.01.15, 16:16
                  polski_francuz napisał:

> Za duza amplituda jak dla mnie.
                  L. Stosujesz dalece wieksza przechodzac "erystycznie" z waskiego srodowiska do uogolnien......
                  Od "to oczywiste" do "chelpisz sie". Czuje zla
                  > wole. I trace chec do rozmowy.
                  > L. Kazdy pretekst jest dobry, zeby nie mierzyc sie z rzeczywistoscia....

> z Bogiem (czy z Allachem jak wolisz).
                  >L. Ano z Bogiem....
                  J.C.
                  > PF
                  • polski_francuz Re: Hold dla multi-kulti 20.01.15, 17:14
                    Metoda indukcyjna od doswiadczenia do uogolnienia, a przynajmniej proby ogolnienia.

PF
                    • lauriane Re: Hold dla multi-kulti 20.01.15, 17:29
                      polski_francuz napisał:

> Metoda indukcyjna od doswiadczenia do uogolnienia, a przynajmniej proby ogolnie
                      > nia.
                      >
                      > PF
                      L. Na dobre zakonczenie.....
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17281097,Pegida_sie_rozrasta__Organizuja_sie_w_Szwecji__Belgii_.html#BoxNewsLink
                      J.C.
                      • polski_francuz Re: Hold dla multi-kulti 20.01.15, 17:53
                        Kurde, jak Ty chcesz zeby to byla dobra wiadomosc, ze bedziemy tu mieli wojne domowa (:

PF
              • mrs.courvoisier multikulti na podstawie niereprezentatywnej probki 21.01.15, 01:08
                Francuz wyciaga ogolne wnioski na postawie badania niereprezentatywnej spolecznie probki multikulturalnych naukowcow. Jest to podejscie sprzeczne z zasadami nauki.
                • polski_francuz Mniej czy bardziej 21.01.15, 07:30
                  Ta probka jest reprezentatywna dla nauki amerykanskiej, szwedzkiej, francuskiej, z tych ktore znam. Dosc podobnie jest pewnie z nauka angielska. W Niemczech tak jeszcze nie jest a w Polsce zupelnie tak nie jest.

Czy sektor R&D jest reprezentatywny dla spoleczenstwa? Jest pewnie jego czescia a takze, do pewnego stopnia jego elita. Na pewno nie elita pieniezna. Tu trzeba byloby sie lepiej przyjrzec korporacjon Silicon Valley, a takze Wall Street czy City, czy Frankfurt. Z tego ostatniego miasta jest szef DB, ktorym jest teraz Hindus (again one).

Inteligencja jest rozlozona bez wzgledu na miejsce urodzenia. Dopiero wychowanie daje jej szanse lub nie daje by sie urzeczywistnic z korzyscia dla spoleczenstwa albo i nie. Gdzies w annalach forum jest dyskusja n/t ksiazki o "Krzywej Gaussa " w tym odniesieniu. Spoleczenstwa powinno z korzyscia dla siebie uruchomic bardziej "winde spoleczna"

Have a good day

PF
                  • lauriane Re: Mniej czy bardziej 21.01.15, 11:37
                    polski_francuz napisał:

>
                    > >
                    > Inteligencja jest rozlozona bez wzgledu na miejsce urodzenia. Dopiero wychowani
                    > e daje jej szanse lub nie daje by sie urzeczywistnic z korzyscia dla spoleczens
                    > twa albo i nie. Gdzies w annalach forum jest dyskusja n/t ksiazki o "Krzywej Ga
                    > ussa " w tym odniesieniu. Spoleczenstwa powinno z korzyscia dla siebie uruchomi
                    > c bardziej "winde spoleczna"
                    > L. Problem jak Europa ma wychowac rzesze emigrantow, ktorych z roku na rok przybywa i nie jest w stanie ich wchlonac (zasymilowac)
                    Oraz czy Europejczycy tego chca .....
                    J.C.
                    >
                    >
                    > PF
            • ciocia_piqa Re: Hold dla multi-kulti 21.01.15, 16:07
              polski_francuz napisał:

> "Tez ze strachu zmieniasz zdanie ?"
              >
              > Pragmatyzm nas laczy. Nie da rady muslimow wyrzucic to jakos trzeba ich zintegr
              > owac.
              >
              > Bo jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma.
              >
              > PF

Jedyny sposób by ich zintegrować to przejście na islam.

• polski_francuz Re: Hold dla multi-kulti 21.01.15, 17:29
                "Jedyny sposób by ich zintegrować to przejście na islam"

Ksiazka Houellebecq'a "Poddanie" wlasnie o tym. Kto wie moze i masz racje.

PF
    • andrzejg Re: Hold dla multi-kulti 21.01.15, 13:51
      Opisujesz multi-kulti na innym poziomie, cho i wśród wykształconych ludzi sa oszołomy.
      A jak to sie ma wśród ludzi słabo wykształconych, gdzie religia odgrywa ogromna rolę?

A.
      • polski_francuz Re: Hold dla multi-kulti 21.01.15, 14:39
        Trudno powiedziec. Na pewno przy nizszym wyksztalceniu srodowisko odgrywa bardzo duza role. I jesli srodowisko jest uczciwe to i ludzie sa tez. I przede wszystkim srodowisko rodzinne.

Czy religia odgrywa duzo role?

Hm, nasuwa mi sie porownanie z poczatkiem katolicyzmu z biednymi, gonionymi przez Rzymian ludzmi. I tez ci dzisiejsi bardzo religijni sa podobni chociaz ich Bog sie troche inaczej nazywa.

Im poziom zycia wyzszy tym mniejsza potrzeba religii. Bo czujesz, ze sam sobie dasz rade i sam wszystko dobrze rozumiesz. Przykladem jest Polska wlasnie.

PF
        • lauriane Re: Hold dla multi-kulti 21.01.15, 14:51
          polski_francuz napisał:

>
          >
          > Im poziom zycia wyzszy tym mniejsza potrzeba religii.
          L. Affirmacja na 100% prawdziwa, tyle, ze jest 50% wyjatkow....
          Bo czujesz, ze sam sobie
          > dasz rade i sam wszystko dobrze rozumiesz.
          >L. To moze raczej dotyczy slabo wyksztalconych; nie wierzysz w potrzeby duchowe (niezaleznie od kasy)?
          J.C.
          > PF
          • polski_francuz Re: Hold dla multi-kulti 21.01.15, 15:13
            Tzw zycie duchowe mam tuz obok mnie, gdyz kolezanka malzonka jest takim duchem naznaczona mimo wyzszego wyksztalcenia i kariery jako kadry w przemysle.

Powiedzmy zalezy to bardzo o osoby i jej wrazliwosci.

PF
            • ciocia_piqa Re: Hold dla multi-kulti 21.01.15, 15:47
              polski_francuz napisał:

> Tzw zycie duchowe mam tuz obok mnie, gdyz kolezanka malzonka jest takim duchem
              > naznaczona mimo wyzszego wyksztalcenia i kariery jako kadry w przemysle.
              >
              > Powiedzmy zalezy to bardzo o osoby i jej wrazliwosci.
              >
              > PF

Zależy czym nasiąkła jako przysłowiowa skorupka. Dlatego edukacja* religijna zaczyna się już od przedszkola. Te łobuzy mówią na to siew. Kiedy ziarno dojrzeje zaczynają się żniwa, czyli zbieranie plonów. Paradoksalnie "zboże" samo się ścina i samo wiąże w snopki. smile))

* indoktrynacja

• lauriane Re: Hold dla multi-kulti 21.01.15, 16:13
                ciocia_piqa napisała:

> .
                > >
                >
                > >
                > > PF
                >
                > Zależy czym nasiąkła jako przysłowiowa skorupka. Dlatego edukacja* religijna za
                > czyna się już od przedszkola. Te łobuzy mówią na to siew. Kiedy ziarno dojrzeje
                > zaczynają się żniwa, czyli zbieranie plonów. Paradoksalnie "zboże" samo się śc
                > ina i samo wiąże w snopki. smile))
                > L. Ty ciocia to dopiero jestes bystra kobita......
                J.C.
                >
                > * indoktrynacja
                >
                >
        • andrzejg Re: Hold dla multi-kulti 21.01.15, 17:44
          Moja siostrzenica mieszkająca w Holandii powinna zaraz po urodzeniu zapisac swojego syna do dobrej szkoły. A co to jest dobra szkoła? Aktualnie ma mozliwośc zapisac syna do szkoły niedaleko miejsca zamieszkania, ale nie za bardzo chce , bo jest ona zdominowana przez muzułmanów. Wolałaby do tej połozonej w centrum miasta, która gwarantuje wyższy poziom... Na tym polega multi-kulti, a nie na towarzyskim spotkaniu wykształconych ludzi z różnych kultur, którzy odnosza sukcesy.

Powstaja prawie getta, w których przyjezdni maja swoje szkoły, meczety i środowisko. Wszyscy klepia równa biedę, wykształcenie dostają marne, a za pracą muszą isć do coraz bardziej znienawidzonych tubylców. A tubylcy. Po poczatkowej akceptacji,bo przeciez ktoś musi wywieźć smieci, zaczynają przecierac oczy ze zdumienia, że szparami wpycha im sie obca kultura, która zaczyna dodatkowo zaciekawiac ich dzieci...zaczynaja miec podobne odczucia do przyjezdnych.

Ale ja to wszystko tylko teoretycznie. U mnie wszyscy sami swoi.

A.
          • polski_francuz Teoretycznie 21.01.15, 17:53
            "Wolałaby do tej połozonej w centrum miasta, która gwarantuje wyższy poziom... Na tym polega multi-kulti, a nie na towarzyskim spotkaniu wykształconych ludzi z różnych kultur, którzy odnosza sukcesy."

Alez masz racje Andrzeju, teoretycznie. Tyle, ze ja niezbyt widze jakie jest wyjscie z tego labiryntu.

Polskim Polakom latwo, ich najwiekszymi wrogami sa sami Polacy. Pamietam na pierwszym roku mego postdoka we Francji w latach 80-tych, odziedziczylem mieszkanie socjalne po Arabach i kuchnia byla brudna jak cholera bo smazyli a nie czyscili. I slalem do domu rasistowskie listysmile

Teraz mi przeszlo bom sam emigrant, tyle ze z wygladu do tubylcow podobnym.

PF
            • andrzejg Re: Teoretycznie 21.01.15, 18:07
              Nie mam pojecia jak wyjść z impasu. O Polakach mówi się, ze zdolni do współpracy w obliczu zagrożenia. Prawdę mówiąc wolę , abyśmy zarli sie pomiędzy sobą i nie potrzebowali zewnętrznego jednoczącego zagrożenia .

A.
    • mrs.courvoisier we FR niechciana, w PL najwiecej sprzedanych plyt 23.01.15, 21:39
      www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1421914688&v=K5KAc5CoCuk&x-yt-cl=84503534
      Nietolerancyjna ta Francja, nie tylko dla muzulmanow. Juz na starym filmie Polanskiego z lat 70-tych "Lokator" te nietolerancyjnosc Francuzow dalo sie zauwazyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka