Dodaj do ulubionych

Silni, zwarci gotowi

17.04.15, 09:38
Tytul watku jest troche zlosliwy a zlosc to nie jest uczucie, ktore sie nasuwa czytajac artykul Armio wykorzystaj mnie. Raczej troche wzruszenia i troche dumy.

I ja przysiegalem na 3 roku chyba na wiernosc Polsce Ludowej i ja sie cieszylem jak przez Studia Doktoranckie moglem sobie oszczedzic rok szkolenia wojskowego. I odczuwam podobnie do tych, ktorzy teraz chca sie szkolic by bronic wolnej Polski.

Chyba do ludzi dotarlo wreszcie jak trudno bylo stac sie wolnym krajem (patrzac na przyklad Ukrainy) i jaka ta wolnosc ma dla nas wartosc.

PF
Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: Silni, zwarci gotowi 17.04.15, 10:08
      Oby nasze państwo potrafiło wykorzystać ten entuzjazm, modę czy jak byśmy tego nie nazwali.

Mamy - powiedzmy - dwa modele. Tylko zawodowcy i model "wszyscy w odpowiednim wieku i zdrowiu". Oba modele mają wady, a niewiele zalet. Obok armii zawodowej i jej zaplecza osobowego (przeszkoleni rezerwiści, niekoniecznie zawodowcy) potrzebujemy systemu obrony terytorialnej, opartego na ludziach lubiących "zabawę" z bronią. Jakieś ruchy strzeleckie, gimnastyczne. To kosztuje dużo mniej niż brygada czołgów czy dywizjon F-16, a jest dużo bardziej skuteczne.

Są ludzie, potrzeba organizacji i wsparcia ze strony państwa. Kilkaset tysięcy "strzelców" da większe bezpieczeństwo niż setki czołgów.
      • prudernik Lew jako D-ca stada Baranów__ czy Baran d-ca Lwów? 17.04.15, 11:04
        Oto jest pytanie dla Polaków w III RP z rządem hien.
        • polski_francuz Kazdy narod 17.04.15, 11:10
          zasluguje na swoj rzad. To smutna niekiedy, ale zawsze, prawda.

PF
          • hymenos Niemcy na Adolfa, Ruskie na Stalina 17.04.15, 11:16
            polski_francuz napisał:

> zasluguje na swoj rzad. To smutna niekiedy, ale zawsze, prawda.

Koreańczycy na Kima, Kubańczycy na Fidela a Polacy na Komorowskiego. Demokracja nie uzasadnia tej smutnej prawdy.
          • oleg3 Re: Kazdy narod 17.04.15, 12:03
            polski_francuz napisał:

> zasluguje na swoj rzad. To smutna niekiedy, ale zawsze, prawda.

Teza ta w ustach akademika, choćby politechnika, skłania do refleksji. Nie do refleksji nad rządem, lecz nad myśleniem. Wybacz PAFie, ale intelektualista podający jako najprawdziwszą prawdę oklepane banały musi budzić zdziwienie. Nawet jeżeli robi to na forum.

Forma i stan rządu jest skutkiem procesu historycznego i przypadkowych okoliczności bieżących. Można o tym dyskutować naukowo i potocznie. Ale jest to ocena stanu faktycznego i procesów, które do tego doprowadziły. Zaś fraza "Kazdy naród zasluguje na swoj rzad" lokuje się blisko takich mądrości ludowych jak: "Jak sobie pościelesz ..." , "Kto rano wstaje ...", " Kto z kim przestaje ...".
            • polski_francuz Re: Kazdy narod 17.04.15, 12:08
              Pomysle nad te krytyka akademikow politechnicznych przy stole. I sie zamelduje jak znajde godna paradesmile

PF
              • oleg3 Re: Kazdy narod 17.04.15, 12:15
                polski_francuz napisał:

> Pomysle nad te krytyka akademikow politechnicznych przy stole. I sie zamelduje
                > jak znajde godna paradesmile

smile

Lubię Cię, bo się nie zaperzasz.

Weź pod uwagę (choćby to), że narody postkolonialne (czy para-postkolonialne) mają rządy i elity nie tyle z wyboru co z nominacji.
                • oleg3 Re: Kazdy narod - kontrprzykład 17.04.15, 12:23
                  Obaj należymy do pokolenia, które - chcąc nie chcąc - było bombardowane newsami z Libanu. Teraz to jest margines polityki i gospodarki, ale w latach 70/80 XX w codziennie był w depeszach agencji prasowych. Wtedy kraj zamożny, dobrze zorganizowany. Teraz ruina i igraszka sąsiadów.
                  • polski_francuz Synteza a analiza 17.04.15, 13:36
                    Nasza dyskusja prowadzi troche do sposobu rozumowania, ktory jest w rzeczy samej dosc osobisty ale i zalezny od zawodu, przyzwyczajen, itp.

Ten moj (sposob) jest bardzo syntetyczny. Z roznych wzgledow: troche temperamentu bo jestem dosc niecierpliwy z natury i lubie przechodzic szybko "do rzeczy"; zawodowego, bom przyzwyczajony zebrac faktu i je podsumowac w "working model" czyli w uproszczona wizje;a, w koncu, losem emigranta, pracujacego w roznych jezykach w ktorych pelnia czesto bledy i im mniej pisze tym mniej bledow.

Wielu dyskutantow pisze mi, ze powtarzam truzimy, ktore sa wlasnie, w rrzeczy samej, takimi syntezami.

Ale powiedzmy, ze uczciwie zbieram fakty z roznych gazet i z radia i z forow i ten etap zbierania danych jest dosc uczciwy. Bardzo trudnym etapem jest analiza wiarygodnosci danych. I jedyna metode, ktora stosuje, jest powtarzalnosc danych z roznych zrodel. Slaby punkt jest jednak, ze sie nie wie czy zrodla sa faktycznie niezalezne.

Tyle moga powiedziec n/t bazy tego jak pisze moje politechniczne wpisy.

Wrocmy do Libanu. Jest on dla mnie przykladem destruktywnej roli bardzo roznych religii i zbyt silnych sasiadow. Podobnym krajem, ktory sie rozdzielil na dwa ze wzgledow religijnych jest Irlandia z polnoca angielsko-protestancka i poludniem katolickim i sasiadem Anglia.

A na geopolityke i problemy religijne to nawet najlepsi liderzy nie poradza. Przypomnij sobie nasze polskie pierepalki z czasow PRL-u i tej frakcji w polskich wladzach, ktora miala swoja wizja spraw i jej walka z inna frakcja ktora sie skonczyla marcem 1968 roku. To tez mozna by pod wojne religijna zaklasyfikowac.

PF
                    • oleg3 Re: Synteza a analiza 17.04.15, 14:01
                      Sęk w tym PAFie, że zdanie "Każdy naród ma taki rząd , na który zasłużył" nie jest syntezą. Jest bzdurą. W dodatku nie jest diagnozą tylko usprawiedliwieniem bierności, z dodatkiem pogardy. To postawa imperialna. My Rzymianie, My Brytyjczycy, My Amerykanie .... Reszta to gó....
                      • polski_francuz Re: Synteza a analiza 17.04.15, 14:14
                        Zastapmy kazdy przez demokratycznie rzadzony, troche lepiej?

PF
                    • jerycho666 konflikt lojalnosci 21.04.15, 19:28
                      polski_francuz napisał:

> Slaby punkt jest jednak, ze sie nie wie czy zrodla sa faktycznie niezalezne.

Mozesz z gory przyjac, ze sa one zalezne od finansujacych=reklamodawcow. Przy czym najlepiej placa lalkarze pociagajacy za sznurki marionetek politycznych.
                      Jedyna metoda skuteczna jest samodzielne zapoznanie sie z tym co "nie istnieje" za kulisami, poznanie mechanizmow i celu ostateczniego. Pozniej wszustko staje sie dosc proste, przewidywalne. Nawet bedziesz wiedzial co napisze jaka gazeta i nie bedziesz musial juz ich czytac.

> konczyla marcem 1968 roku. To tez mozna by pod wojne religijna zaklasyfikowac.

Moskiewski desant mial monopol na nadreprezentacje we wladzy. Gdy destant odmowil lojalnosci wobec Moskwy wtedy stracil protektorow. Zdrowy organizm otoczyl cialo obce wrzodem. Wrzod pekl (na dworcu Gdanskim) i organizm ostatecznie wyzdrowial. Taka religia fizjologiczna. Z ofiara do sedesa.
        • wikul Re: Lew jako D-ca stada Baranów czy Baran d-ca 17.04.15, 13:21
          prudernik napisał(a):

> Oto jest pytanie dla Polaków w III RP z rządem hien.

Znów brałeś te różowe tabletki? I przesadziłaś, oczywiście.
      • andrzejg Re: Silni, zwarci gotowi 17.04.15, 14:23
        oleg3 napisał:

> Są ludzie, potrzeba organizacji i wsparcia ze strony państwa. Kilkaset tysięcy
        > "strzelców" da większe bezpieczeństwo niż setki czołgów.

Wskoczyłem na chwilę na forum zobaczyć co się dzieje na starych śmieciach smile, bo tak normalnie teraz siedzę sobie w Jerozolimie jeżdżąc wypożyczonym rowerem zaglądam w różne zakamarki. W nawiązaniu do tematu wątku dodam, że oni tu są na wskroś zmilitaryzowani. Tylu młodych ludzi z bronią w ręku dawno juz nie widziałem. Patrole policyjne to raz, ale widziałem dużo grup młodzieży szkolnej, umundurowanej (taki PRL mi sie przypomniał) do tego z bronią. Mam nadzieję , że te młokosy nie miały nabojów ostrych przy tak swobodnym przejściu przez miasto. Na to zmilitaryzowanie ze zdziwieniem spojrzała moja żonka... 'zobacz, wystarczyła zawierucha z Ukrainą, blisko naszych granic, a już w Polsce jest większe przyzwolenie na powołania do wojska, na zbrojenie. '.
        Masz rację Oleg. Jest w Polsce większe przyzwolenie na dozbrojenie społeczeństwa. Skoro nie udało sie ogólnoświatowe rozbrojenie, to trzeba być zwartym i gotowym.

A.
        • oleg3 Miłego pielgrzymowania Andrzeju n/t 17.04.15, 14:42

• prudernik Nie ma jak u swoich? 17.04.15, 20:52
          .
          • prudernik hr Szczykunowicz wg Polaków na Litwie jak wiesz 17.04.15, 21:06
            inaczej się wypowiadał o swoim przyjacielu Palikocie, który chamsko zagłuszał w poprzedniej kampanii wiec Jarosława. (J. K. nie płacił po 400 stówy wiecującym) a teraz na tym samym placu Pl. Litewskim w Lublinie Bul z Szogunem krzyczał o hodowcach kur w odpowiedzi na zaczepki tłumu machającego "japońskimi" krzesłami

-
            Czy media były wtedy tak oburzone? Czy pisały o "szacunku dla urzędu" - gdzie Wy sami ten szacunek mieliście jak prezydentem był Lech Kaczyński jako PREZYDENT POLSKI nie KANDYDAT na prezydenta!

Bo na wiecu Bronek Ka jest tylko kandydatem. Do tego kandydatem rządzącej partii, która wprwadziła bardzo niekorzystne dla obywateli zmiany (no bo reformami trudno to nazwać, prawda?). A propos rządzącej partii - widzicie jakieś wysiłki z jej strony, aby wspomóc kandydata""obywatelskiego" ? To znaczy jest jeden, obrzydliwy - granie Smoleńskiem. Ale wyborcy PO dzielą się na trzy grupy - jedna od kilku lat "rzyga Smoleńskiem", druga i tak uważa, że wszystko od dawna jasne, a trzecia - być może niewielka ale jednak ( w końcu ok 70% nie wie co się stało) jest zniesmaczona spektaklem. Także spektaklem wokol pomnika.
            Większa część to cytat
            ufka.salon24.pl/642363,kampania-czesc-trzecia-nieostatnia
            Przedstawciele PO w mediach ględzą ciągle to samo ale jednak bez zapału - PBK jest najlepszym kandydatem, Duda zły, PIS jeszcze gorszy a Kaczyński to już w ogóle dno. Ale to też już było.
      • jaceq Re: Silni, zwarci gotowi 20.04.15, 23:02
        oleg3 napisał:

> Tylko zawodowcy

Zawodowcom trzeba zapłacić. A przynajmniej obiecać zapłatę i choć trochę dotrzymać słowa. Bo jak nie, to zawodowcy przydadzą się, jak Czerwonka Krzyżakom. A płacić zawodowcom procesem za Nanghar Cośtam, to się zawodowcy (słusznie) obrażą. Obrażą się też za pierdoły z rzekomym torturowaniem kozojebców. Jest wojna? Jest. I co: czepiamy się zawodowców, że są zawodowcami? Notabene Amerykanie to żadni zawodowcy: zawodowcy zostawiliby kozojebców 2 metry głęboko w piachu w Kiejkutach. Nie mamy więc zawodowców.

> opartego na ludziach lubiących "zabawę" z bronią. Jakieś ruchy strzeleckie, gimnastyczne

Pospolite ruszenie. Humor i satyra w polskim wydaniu. Rząd, który trzęsie gaciami przed uzbrojeniem własnego społeczeństwa? (nic nie mówię o ChDiKK i o ośmiorniczkach za moje podatki). Rząd, który sra w gacie ze strachu, że mu własne pospolite ruszenie, zaczesane pod "patriotyczny" włos, może wywinąć numer, mimo kilometrów tej iście goebbelsowskiej rządowej propagandy? Przepraszam, ale to ja za coś takiego, za takie gowno, miałbym umierać? A takiego wała! Ani kropli mojej krwi, ani kropli mojego potu. Wolałbym już je przelać za uwolnienie Teksasu spod ucisku Buracka O'Banany, (gdyby obywatele Teksasu mieli jakieś szczątkowe jaja), ale w życiu za to "coś". Nie mamy więc też pospolitactwa.
        • jerycho666 historia zatoczyla kolo 21.04.15, 07:13
          jaceq napisał:

> Bo jak nie, to zawodowcy przydadzą się, jak Czerwonka Krzyżakom.

Historia powtarza sie jako farsa. My mamy Premiere burleski, co wroci do domu aby dzieci bronic wlasna piersia.

Jest takie chinskie przeklenstwo "Abys zyl w ciekawych czasach". Ja w pelni sie zgadzam, ze zyje w ciekawych czasach. Niestety wisi nade mna perspektywa ziszczenia sie tego przeklenstwa. Od 1945 byly pieszczoty, teraz zaczely sie schody. Tyle, ze ewentualni wspoltowarzysze marszu turlaja sie ze smiechy u stop tych schodow. Maja mnie za wariata, ze zamierzam piac sie w gore.

Polska armia/gospodraka nie obronia nas przed Rosja. "Sojusznicy" nie sa tacy glupi aby bronic strefy buforowej. Zyrynowski calkiem rozsadnie radzi czerni Priwislianskiego Kraja aby sie uczyla jezyka rosyjskiego. Geszefty na miare Wokulskiego stoja otworem. Mozna zdobyc doswiadczenie jak organizowac obrone przed naszymi wlascicielami Narodem Wybranym. Bestie wychowalismy na wlasnej piersi. Paw Narodow Przednozek Chrzescianstwa.
          • polski_francuz Przednozek pawia 21.04.15, 07:22
            to Ukraina. Tego historia jeszcze nie znala. No to poglowkuj jak inzynier teraz a nie historyk-amator i sie odnies to tego co sie tam dzieje.

A sie dzieje.

PF
            • jerycho666 Re: Przednozek pawia 21.04.15, 08:29
              polski_francuz napisał:

> to Ukraina. Tego historia jeszcze nie znala. No to poglowkuj jak inzynier

Na Ukrainie wyniszczaja sie nasi wrogowie. Ten konflikt powinnismy pielegnowac w nieskonczonosc. Dyplomatyczna nas eliminacja jest darem boskim.

Dla nas przeznaczony jest scenariusz: "USrael bedzie bronil Ukraincow przed Rosjanami do ostatniego Polaka". Na koniec nie bedzie protestujacych przeciwko odszkodowaniom za Holocaust w polskich obozach koncentracyjnych. Czyje ulice, czyje kamienice?
              • polski_francuz Re: Przednozek pawia 21.04.15, 15:02
                Historia zcynicznia. Piq pisze dosc podobnie do Ciebie.

Eh, gdzie pozostali idealisci?

PF
                • jerycho666 Re: Przednozek pawia 21.04.15, 17:40
                  > Eh, gdzie pozostali idealisci?

W dolach w Katyniu. Realisci podobno wrocili z Berlingiem, tez realista.
                  • jerycho666 Re: Przednozek pawia 21.04.15, 17:48
                    Uzupelnienie.

Idee idealistow wspolczesnych spoczywaja w kamieniach wegielnych pomnikow Ognia, Lupaszki, Kuklinskiego ....
                  • polski_francuz Re: Przednozek pawia 21.04.15, 18:03
                    tak bym pewnie skonczyl gdybym wowczas zyl. Tata by za mlody i za akcje Burza dostal tylko lesorobke na rok czy dwa i potem poprawke kilka lat pozniej za AK.

Czy uczyli realizmu? Nie, wybrali rodzice nic nie mowienie. Uznali, ze szkoda czasu i atlasu i kazdy popelnia zgrubsza te same bledysmile

PF
                    • jerycho666 Re: Przednozek pawia 21.04.15, 18:16
                      polski_francuz napisał:

> dostal tylko lesorobke na rok czy dwa i potem poprawke kilka lat pozniej za AK.

Wyglada na to, zes faktycznie z Wilenszczyzny. Resocjalizacja w tamtym regionie musiala byc szczegolnie bolesna. Poczytalem troche o tamtejszej akcji Burza. Teleportowalbym Hasza na podszkolenie.

> Czy uczyli realizmu?

Ta nauke rozpoczyna sie w wieku 4 lat od nauki liter hebrajskich.

> kazdy popelnia zgrubsza te same bledy

Jak dziecko klamiace, ze krol jest nagi.
          • prudernik historia zatoczyła spiralę Archimedesa a nie koło 21.04.15, 14:45
            Mozna zdobyc doswiadczenie jak organizowac obrone przed naszymi wlascicielami Narodem Wybranym. Bestie wychowalismy na wlasnej piersi. Paw Narodow Przednozek Chrzescianstwa.
            Obecny naród polski (?) ....nie może zdobyć żadnego doświadczenia - bo tylko uświadomione doświadczenie jest doświadczeniem przydatnym i twórczym.

To jakie zdobywa gawiedź nieznająca nawet swoich dziadków a ostatnio ojców (w Anglii mama w domu w Polsce) a cóż dopiero Wielkich Polaków zdobywa jedynie przygnębiające i deprymujące doświadczenie rozgoryczenia utraty szans
            czego efektem i dowodem zgoda na każde powtarzam każde upodlenie!
            P.S.
            I żeby mi tu nikt nie rechotał ani szydził ani podważał bo c.b.d.o. podąłem na tacy i każdy rechot albo polemika jest auto-kompromitacją jak np. "państwo zdało egzamin" po Smoleńsku.
            • jerycho666 Re: historia zatoczyła spiralę Archimedesa a nie 21.04.15, 17:46
              prudernik napisał(a):

> Obecny naród polski (?)

Wybacz Haszu ale od tego miejsca dalej nie rozumiem. Piszesz jak dla mnie niezrozumiale. Mozesz sobie zadac trud znizenia sie do poziomu chetnego Ciebie czytac i polemizowac?

> "państwo zdało egzamin" po Smoleńsku.

Kamieniokupa nie jest panstwem, kamieniokupa nie jest Polska. Ale napewno nie uwierzysz (wyparcie), ze jestes wspoltworca kamioenikoupy.

Jak dla mnie w kontekscie Smolenska to historia moze zataczac wstege Moebiusa. Z odruchem wymiotnym.
              • prudernik ________przecież to oczywiste 21.04.15, 19:17
                ....nie może zdobyć żadnego doświadczenia - bo tylko uświadomione doświadczenie jest doświadczeniem przydatnym i twórczym.

Dopiero dobrze zrozumiane doświadczenie staje się wiedzą i źródłem zachowań dojrzałych a z tymi "elitami"po okrągłym stole z kantami nasz naród ma poważny problem ze zrozumieniem czego doświadczyliśmy i dlaczego tego doświadczyliśmy.
                • jerycho666 Re: ________przecież to oczywiste 21.04.15, 19:43
                  prudernik napisał(a):

> z tymi "elitami"po okrągłym stole z kantami nasz naród ma poważny problem
                  > ze zrozumieniem czego doświadczyliśmy i dlaczego tego doświadczyliśmy.

Moze jadac wspolnie do PFa Twoim BMW, z Breslau pojedziemy najpierw do Lienz. Tam sa doly z opozycja (80000szt.) eksterminowana przez 'te "elity" po okrągłym stole'. Krysztalowi antykomunisci Slowianie. Ciekawe czy nas aresztuja za wieniec dla WaffenSS?

Odpowiedz na pytanie "dlaczego" jest nieodmiennie banalnie prosta, z glupoty. Polak przed szkoda i po szkodzie glupi. Przykro mi, ze w oczekiwany sposob zareagujesz na propozycje popatrzenia w lustro. Niestety brak mi polotu dyplomatycznego do wyrazenia tego inaczej lecz zrozumiale.

Czego doswiadczylismy nie ma chetnych tlumaczyc. Zajecie finansowo nieoplacalne. Mozna jeszcze zaliczyc farmakologiczne tortury w psychuszcze.

Ja licze, ze Ty "wiecznie majacy racje" wyjasnisz ciemnemu ludowi.
                  • polski_francuz Kurka 21.04.15, 20:38
                    bede musial skosic trawe. Wysprzatac dom. Taka wizyta...koniec swiata.

PF
                    • jerycho666 Re: Kurka 21.04.15, 20:58
                      Caly czas przywalasz mi zem cynik. A nabierasz sie jak pijane dziecko we mgle. Niemozebne aby Hasz mnie wzial do jego BMW. Jak mniemam z tysiaca powodow.

Za malo jestes prowansalski. Panikowac moglbys co do zawartosci piwniczki. Lub jej braku, lub "pojemnosci cieplnej".
                      • polski_francuz Re: Kurka 21.04.15, 21:19
                        Rycho, ja siegam do 1807 roku. Wiem, ze przodek byl jakims oficerem Napoleona. A co bylo przedtem nie wiem. Po prostu nie wiem.

Co do piwniczki, to kupimy co Ci trzeba. Ja wiecej gadam niz pije.

Co do Ciebie, to cos zrozumielem przez te kilka dni. Mieszkasz w malym miescie. Tylko w malych miastach bija dzwony (pamietam z Jülich i ze Schweinfurtu).

Pozdro

PF
                        • jerycho666 Re: Kurka 21.04.15, 21:50
                          > Rycho, ja siegam do 1807 roku.

Wiem. Polskie klechy mialy obowiazek prowadzenia ksiag metrykalnych od konca Soboru Trydenckiego, powiedzmy od 1590 roku. Pieniadze na papier woleli przepic. Tez bym wolal. Dopiero Napoleon zmusil ich od roboty. Moze na ich wyobraznie podzialala nieuchronnosc i skutecznosc rewolucyjnych gilotyn?

> Mieszkasz w malym miescie. Tylko w malych miastach bija dzwony

Miasto faktycznie mniejsze od Moskwy. Co do dzwonow to mam najwyrazniej omamy sluchowe przy kolejnych przeprowadzkach. Tentent koni czterech jezdzcow Apokalipsy tez slysze. Stale te omamy. Obawiam sie, ze jak jezdzcy zawitaja to beda mnie leczyli z mesiajnstwa. Jakies pieprzone boskie Pilaty.

> Co do piwniczki, to kupimy co Ci trzeba.

Mialem przyszywana kuzynke w Prowansji. Z tym kupowaniem to tak nie dziala. Jak bedziesz tam swoj to zrozumiesz.

Ja jestem chetny spotkac sie, pogadac. Nachlac sie moge wszedzie. Na murku, w bramie to nawet z samym agentem Tomkiem.
    • marouder0 Ty, to pjordol, Placzusiu Francuski! 17.04.15, 13:42
      Ty, miento, ani Polski, ani Francy bys nie bronil, pomimo dwu corek ktore dala ci Franca..won, oraz teffu!!!...
      • oleg3 maruda. Odwal się od PAfa! 17.04.15, 13:55
        Ja PAFA-a będę bronił jak Aquanetu.

A od Ciebie oczekuję argumentów, nie inwektyw.
        • polski_francuz Degrengolada 17.04.15, 14:16
          i nicka i pewnie osoby za nim sie kryjacej. Zdarza sie.

PF
          • polski_francuz Re: Degrengolada 17.04.15, 14:19
            A co do sedna sprawy.

Zaczne pewnie od odnowienia polskiego paszportu. Jak mi dadza i stane sie znow polskim obywatelem to sie zastanowie jak moge sie praktycznie przysluzyc. Oby zreszta nie bylo takiej potrzeby.

PF
            • jerycho666 zachowanie substancj narodowej 21.04.15, 18:37
              polski_francuz napisał:

> to sie zastanowie jak moge sie praktycznie przysluzyc.

Wyzszych oficerow szkola aby konczyli bitwe tak aby mozna bylo wygrac nastepne wojny.

Niech corki bohatersko pra by urodzic marszalkow. Legion minimum. Wzorzec na Rossie.
        • prudernik Re: maruda. Odwal się od PAfa! 21.04.15, 18:48
          To tak samo jakbyś argumentów oczekiwał od Wikula
          albo od Ciebie Olegu3 przyznania racji Haszowi
    • lepian4 Re: Silni, zwarci gotowi 17.04.15, 15:17
      Gdyby zawodowa armia rozdawala umowy smieciowe, tak, jak to ma miejsce na wolnym rynku w Polsce, to tez byloby tylu "patriotycznie podbudowanych" ochotnikow? Sila tkwi w dyplomacji, nie w uzbrojeniu. Naocznie dostrzec moglismy tego w konflikcie na Ukrainie. Nasi politycy mieli silne parcie do szkla, skonczylo sie jedynie sankcjami wobec naszej kulawej gospodarki
      • oleg3 Re: Silni, zwarci gotowi 17.04.15, 15:30
        lepian4 napisał:
        > Sila tkwi w dyplomacji, nie w uzbrojeniu.

To - jak przypuszczam - prowokacja. Taki żarcik.
    • pro100 Re: Silni, zwarci gotowi 17.04.15, 16:39
      polski_francuz napisał:

>
      > Chyba do ludzi dotarlo wreszcie jak trudno bylo stac sie wolnym krajem (patrzac
      > na przyklad Ukrainy) i jaka ta wolnosc ma dla nas wartosc.
      >
      > PF

jelita ma tę świadomość w wiszącym kalafiorze. pan siemioniak sie zastanowi jak sie policzy. gnojki przy etatach mają płacone za moje, twoje, jego czy jej pieniądze by mieli scenariusze i i przygotowane sposoby działania na trudne okoliczności. na erę powszechnej szczęśliwości mogą sobie darować.
      • polski_francuz Re: Silni, zwarci gotowi 17.04.15, 17:17
        Eh, cos taki pesymista slupszczaninie. Nie napisze Ci, ze kazdy narod zasluguje na swoje elity, bo znow dostane jako niedouczony politechnik, ale raczej sie ludzie sa zadowoleni ze swego kraju i chca go bronic.

A to juz cos.

PF
        • pro100 Re: Silni, zwarci gotowi 17.04.15, 18:12
          polski_francuz napisał:

> Eh, cos taki pesymista slupszczaninie. Nie napisze Ci, ze kazdy narod zasluguje
          > na swoje elity, bo znow dostane jako niedouczony politechnik, ale raczej sie l
          > udzie sa zadowoleni ze swego kraju i chca go bronic.
          >
          > A to juz cos.
          >
          > PF
          ludzie nogami głosują. co ma robić w polsce f biochemiczka z kognitywistykiem? ziuuu i w dublinku. i tak to, że zacytuję sam wiesz kogo.
        • prudernik Nie zaperzając się już tłomacze kawę na ławę 17.04.15, 18:20
          Polska ani LWA-naczelnika baranów nie ma
          ani lwów
          ani nawet hien w armii.
          Za to ma osły bez siana i bez owsa i wodza glizdę - taki wniosek wysnuwan na skróty inżynierskie po przeczytaniu wszystkich wpisów.

Uzasadnię to krótko.
          Ani glizda a tym bardziej osły nie wiedzą kto jest wrogiem Polski!
          Nie kupuja sprzętu potrzebnego w 1. kolejności do OBRONY POLSKI i KRAJU. bo kupują to czego pozbywają się główni tradycyjni (uśpieni) wrogowie Polski marnując pieniądze Polaków i wzmacniając wrogów Polski.

To raz.

A po drugie np. oprócz wsadzania żołnierza w stalowe (huty sprzedane i zlikwidowane!) w niemieckie pancerne wielkie trumny, łatwe do wcelowania rakietami (NIE MAMY OBRONY p-rakietowej ani p-lot.)
          to jeszcze by zdobyć na te trumny pieniądze
          tak!
          by mieć pieniądze na trumny WIELKIE TARCZE STRZELNICZE DLA WROGA! dla żołnierzy polskich zwalnia się tych super wyszkolonych i zdolnych do walki
          by zwerbować gnuśnych niemrawych ignorantów za mniejsze wynagrodzenie albo za darmo!

na razie na tym zakończę...

UKRAINA której pomagamy i wielbimy ma żądania terytorialne wobec dużych obszarów Polski...mamy w polskim Sejmie fanatyków Bandery a sam prezydent pomógł swoją obecnością w ukraińskiej sotni do preludium Uchwały O BOHATERACH REZUNACH mordercach Polaków...
          Niemcy ach jakże uwielbiani i "zaopiekowani" kosztem Polaków...
          nie podpiszą TRAKTATU POKOJOWEGO Z POLSKĄ dopóki...no jak sądzicie dopóty?
          • jerycho666 Re: Nie zaperzając się już tłomacze kawę na ławę 20.04.15, 21:21
            prudernik napisał(a):

> zwalnia się tych super wyszkolonych i zdolnych do walki by zwerbować gnuśnych
            > niemrawych ignorantów za mniejsze wynagrodzenie albo za darmo!

Ty Haszu tak piszesz o rozwiazaniu WSI? To nastepny cud do procesu kanonizacyjnego kota Alika.

> nie podpiszą TRAKTATU POKOJOWEGO Z POLSKĄ dopóki...no jak sądzicie dopóty?

Hasza bezwarunkowej kapitulacji z powodu Alzheimera. Czyli za 2-3 lata.
    • dicksmith przysiega 21.04.15, 00:11
      " I ja przysiegalem na 3 roku chyba na wiernosc Polsce Ludowej "

Nie przypominam sobie takiej przysiegi w Krakowie. Czyzby dlatego ze Stanislaw Staszic (patron AGH) byl antysemita? Podobnie zreszta jak Jan Matejko (patron ASP).
      • polski_francuz Re: przysiega 21.04.15, 06:29
        Mam zdjecie z przysiegi, ktore wyladowalo w internecie za sprawa kolegi, ktory skonczyl jako lecturer w Sydney. I stad ja pamietam. Slow przysiegi nie pamietam, ale pewnie cos z PRL-tam bylo.

Ale, ze Ty nie przysiagalas to nic dziwnego: kobity, jak Mrs Courvoisier, nie mialy studium wojskowego. Mialy wolne o ile pamietam.

PF
        • prudernik Re: przysiega 21.04.15, 14:27
          Moja stara w wojsku zrobiła prawo jazdy, którego w cywilu w życiu by nie zdała
          miala to szkolenie w mundurze raz na /tydzień tylko rok bo potem zlikwidowano wojsko na medycynie
    • jerycho666 Silni, zdarci gotowi 21.04.15, 18:32
      polski_francuz napisał:

> Tytul watku

jest staromodny. Wspolczesnie zdarto juz z nas ostatnia koszule (bezwartosciowa gospodraka PRL). Mysl progresiwistycznie.
      • prudernik Czy to zn. progesjobdarciowo? 21.04.15, 18:46
        Heglowo-Marksowo albo awangardowo-rewolucyjnie?

Czy to chodzi o:

Biznesmen tłumaczy swojej żonie progresYwistyczny interes.:
        - Podpisujemy umowę na trzy lata. On daje pieniądze ja doświadczenie.
        - No, a co będzie za trzy lata?
        - On będzie miał doświadczenie a ja pieniądze...
        • jerycho666 Re: Czy to zn. progesjobdarciowo? 21.04.15, 19:10
          prudernik napisał(a):

> - On będzie miał doświadczenie a ja pieniądze...

Tak wspoltworzysz kamieniokupe. Opisujesz konsulting. DOBRZY przedsiebiorcy wiedza, ze warto zaplacic za bardzo drogie doradztwo. W kapmieniokupie nic nie jest niczego warte.

Co post to dorzucasz kamyczek.
          • prudernik Re: Czy to zn. progresjobdarciowo? 21.04.15, 19:20
            Manipulujesz. Tak można czarne nazwać białym a nawet czerwonym.

A winne jest różowe..
            • jerycho666 Re: Czy to zn. progresjobdarciowo? 21.04.15, 21:06
              > A winne jest różowe..

Nie pijam.

"Winni" sa banksterzy. Niezaleznie czy lubia rozowe fatalaszki czy nie.

Przy czym co do ich winy to bym sie sprzeczal. Robia to na co im pozwalamy. Brak pozwolenia bedzie oznaczal nieistnienie obiektu robiacego. Co na to Chrystus Haszenku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka