05.05.15, 00:31
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/13,129662,5236,Maturzysci-cieszyli-sie--ze-trafili-na-Lalke-Prusa.html
++++++++++++++++++++++++++
jeżeli to pytania maturalne to tworzymy kretynów.
Zresztą, z rok temu też był quiz z Lalki i na 13 pytań miałem 12, a tylko dlatego, że jedno z pytań trzeba było strzelać bo takiej sytuacji nie było w książce.
Kurde, teraz matura to lotto do skreślenia a nie egzamin.
Pozostała tylko piosenka właśnie:

www.youtube.com/watch?v=EEsbyPWTshE
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: 8-0 05.05.15, 01:09

Szkoła to wylęgarnia kretynów, osób uzależnionych od nikotyny, alkoholu i narkotyków, oraz ofiary przemocy. Szkoły wypuszczają większych głąbów moralnych niż obozy koncentracyjne, te niemieckie, bo mój dziadek jakoś przeszedł kilka z nich i nie był skorumpowany jak obecna młodzież. Ale statystyki szkolne przynoszą nowy szok:

www.fakt.pl/wydarzenia/w-szkolach-wieksza-smiertelnosc-niz-w-kopalniach,artykuly,534066.html
    • polski_francuz Wybor pozytywizmu 05.05.15, 09:47
      popieram. Lepszy niz romantyzm. I tez patrzy w prz(e)yszlosc bo Wokulski o ile pamietam na handlu z Ruskimi majatek zrobil.

PF
      • ada08 Re: Wybor pozytywizmu 06.05.15, 11:18
        polski_francuz napisał:

> popieram. Lepszy niz romantyzm. I tez patrzy w prz(e)yszlosc bo Wokulski o ile
        > pamietam na handlu z Ruskimi majatek zrobil.
        >
        > PF

Wokulski miał umysł pozytywisty, a duszę romantyka i jak romantyk działał. Nie po to pojechał na "turecką wojnę" by zrobiony tam, z narażeniem życia majątek wydać na cele pozytywistyczne, nie po to...
        Wokulski to postać tragiczna, jak to w powieściach Prusa (poza "Lalką" jeszcze "Faraon" i "Emancypantki"). Jego bohaterowie źle kończą, ja bym ich nie dawała za wzór dzisiejszym maturzystom, o nie.
        a.
        • polski_francuz Re: Wybor pozytywizmu 06.05.15, 11:25
          I jeszcze po angielsku lecial "Farewell Miss Iza, farewell". To tez godne poparcia.

Nie sprawdzaj mnie zbyt dokladnie bo juz wiele zapomnialem. Ale, co zostalo to zostalo.

PF
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka