Dodaj do ulubionych

Nagroda Nobla dla Olgi Tokarczuk?

16.10.15, 04:15
zdaje się że się szykuje

www.scotsman.com/news/world/polish-author-olga-tokarczuk-gets-death-threats-1-3917278#axzz3ogufS5VE
Obserwuj wątek
    • pikrat Re: Nagroda Nobla dla Olgi Tokarczuk? 16.10.15, 08:41
      Kto wie. Już niektórzy, na wszelki wypadek zaczynają ją publicznie szkalować. Wiadomo, temat żydowski w Polsce wciąż gorący. Pewien historyk - Antoni Wręga już pisze, że to humbug, że Polacy są bardzo oburzeni a w ogóle to pańcia ma poglądy nie dość, że lewicowe to i radykalne. Wspierana jest przez słabnących ale wciąż silnych w Polsce komunistów (widział ich ktoś? smile)
      No jednym słowem lepiej by tego Nobla nie dostała. Na wszelki wypadek patriotyczne środowiska w Polsce zainicjowały bojkot jej książek.
      • pro100 pikrat - galopująca skleroza? 16.10.15, 09:16
        pikrat napisał:

> Kto wie. Już niektórzy, na wszelki wypadek zaczynają ją publicznie szkalować. W
        > iadomo, temat żydowski w Polsce wciąż gorący. Pewien historyk - Antoni Wręga ju
        > ż pisze, że to humbug, że Polacy są bardzo oburzeni a w ogóle to pańcia ma pog
        > lądy nie dość, że lewicowe to i radykalne. Wspierana jest przez słabnących ale
        > wciąż silnych w Polsce komunistów (widział ich ktoś? smile)
        > No jednym słowem lepiej by tego Nobla nie dostała. Na wszelki wypadek patriotyc
        > zne środowiska w Polsce zainicjowały bojkot jej książek.
        >
        >
        natolin - chamy, sdrp, sld i hgw
        puławianie - żydy, road, ud, uw, peło (z domieszką aferałów)
        • wikul Re: pikrat - galopująca skleroza? 17.10.15, 23:18
          pro100 napisał:

> natolin - chamy, sdrp, sld i hgw
          > puławianie - żydy, road, ud, uw, peło (z domieszką aferałów)

Schemat myślowy zwolennika PiS. Prosty jak włos Mongoła.
      • benek231 Takze Piatek mowi oTokarczuk:O) 16.10.15, 21:43
        >>
        Kiedy byłem mały, babcia mnie uczyła, że Polak wobec kobiet jest rycerski. Cieszę się więc, że polscy konserwatyści - często oskarżani o zastój umysłowy - przełamują ten tradycyjny schemat tak odważnie. I nowatorsko. Bo chyba jeszcze nigdy tak nie było, żeby Polacy zbiorowo grozili śmiercią swej najwybitniejszej żyjącej pisarce. Teraz grożą. Olga Tokarczuk wspomniała w wywiadzie, że Polacy bywali mordercami Żydów. I niektórzy Polacy postanowili odeprzeć ten zarzut nagonką pod hasłem: "Zabijmy żydowską k...". Logicznie, a zarazem bohatersko.

(...)

Mówiąc zupełnie poważnie: to nie jest wirtualny hejt, to jest prawdziwe zło. To kultura strachu, w której rolę polityki odgrywa przemoc. A rolę publicystyki - groźby karalne i inne teksty przestępcze, nawet zbrodnicze.

Jeden z najważniejszych prawicowych publicystów, Rafał Ziemkiewicz, na łamach "Do Rzeczy" doradza PiS, jak wygrać wybory. Cytuję: "Na miejscu PiS podchwyciłbym atak i dyskretnie, nie w oficjalnych wypowiedziach, aluzjami (...) potwierdził: tak, będziemy się mścić. Tam, gdzie padnie dużo głosów na PO, niech się tego spodziewają (...). Ludzie swoje wiedzą. Jeśli wiadomo, że przyjdzie PiS i że jeśli przyjdzie, to się będzie mścić, to rozsądnie jest trzymać się od PO jak najdalej. Zobaczą Państwo ten efekt w wyborach, idę o zakład".

Tak wygląda demokracja według Ziemkiewicza. Dyktatura szantażu i sznura. >>

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75968,19035727,polak-pierwotniak-dzuma-narodowa-przepraszam-duma.html#ixzz3olHw7ZDc
    • benek231 A prokuratura sledzi J.T.Grossa :O) 16.10.15, 10:08
      Jest śledztwo w sprawie słów Jana T. Grossa. Zarzut: znieważenie narodu polskiego

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,19025979,jest-sledztwo-w-sprawie-slow-jana-t-grossa-zarzut-zniewazenie.html#ixzz3oiSG8Ga7

A jesli czesc narodu uwaza, iz zasadniczo zgadza sie z Grossem i nie czuje sie zniewazona - to co wtedy zrobi prokuratura? Czy ma prowadzic sledztwo w imieniu pozostalej czesci? No bo niby moze, ale wtedy pojawia sie koniecznosc zmodyfikowania artykulu kk, oraz zarzutu postawionego Grossowi. W poprawionej wersji prokuratura powinna postawic Grossowi zarzut o zniewazenie czesci narodu polskiego. Tak mi sie wydaje...
      • pikrat Re: A prokuratura sledzi J.T.Grossa :O) 16.10.15, 10:49
        Prawdopodobnie ta część to tzw "środowiska patriotyczne ", skupione na oddawaniu Polski Watykanowi co jest zajęciem wysoce patriotycznym. smile
        • benek231 Mam cicha nadzieje, ze zrobia Grossowi sprawe :O) 16.10.15, 21:13
          Mam nadzieje, gdyz watpie, ze zrobia. Na sadzie spoczywalby wtedy obowiazak udowodnienia, iz Gross mowil nieprawde - bo lzenie nie moze odbywac sie z uzyciem prawdy. A tu kicha gdyz zaden sad nie jest w stanie tego dokonac. No chyba, ze kaczynscy faszysci przekabaca wam sadownictwo na wzor hitlerowskich sadow specjalnych. W takim ukladzie sedzia nie bedzie musial znac faktow, dla ktorych tym gorzej. Wystarczy, ze bedzie sadzil 'slusznie'.
          • dicksmith z tego grossa hossy nie będzie 16.10.15, 23:17
            historycy obalą jego socjologiczne pretensje, a ty lepiej przeproś Indian i Murzynów
            • benek231 A co ty za jeden jestes, powsinogo? :O) 17.10.15, 09:56
              n/t
              • dicksmith Re: A co ty za jeden jestes, powsinogo? :O) 17.10.15, 11:34
                no nie wiem od czego by tu zacząć na tak postawione pytanie, może od tego że posiadam napletek, a to już dużo znaczy
                • benek231 Re: A co ty za jeden jestes, powsinogo? :O) 17.10.15, 19:51
                  dicksmith napisał:

> no nie wiem od czego by tu zacząć na tak postawione pytanie, może od tego że po
                  > siadam napletek, a to już dużo znaczy
                  No to juz wiem, ty jestes ten ktory chcial bym mu poslal zdjecie mego fiuta.
                  A dumny chociaz jestes ze swego napletka?
                  • pikrat Re: A co ty za jeden jestes, powsinogo? :O) 17.10.15, 19:55
                    benek231 napisał:

> dicksmith napisał:
                    >
                    > > no nie wiem od czego by tu zacząć na tak postawione pytanie, może od tego
                    > że po
                    > > siadam napletek, a to już dużo znaczy
                    > ****
                    > No to juz wiem, ty jestes ten ktory chcial bym mu poslal zdjecie mego fiuta.
                    > A dumny chociaz jestes ze swego napletka?

Z pewnością. Kiedyś udało mu się w niego schować tak, że tylko nos wystawał wink
                  • dicksmith Re: A co ty za jeden jestes, powsinogo? :O) 17.10.15, 21:23
                    kłamiesz, to ty na ochotnika chciałeś mi podesłac swój napletek, a ja, zdrowy, odmówiłem
                    • dicksmith pardon 18.10.15, 00:55
                      o napletku nie było mowy, ty mi chciałeś podesłać całego fiuta, tyle że nie wyjaśniłeś czy z napletkiem czy bez
                • wikul Re: A co ty za jeden jestes, powsinogo? :O) 17.10.15, 23:25
                  dicksmith napisał:

> no nie wiem od czego by tu zacząć na tak postawione pytanie, może od tego że po
                  > siadam napletek, a to już dużo znaczy

Inni się chwalą rozumem. Jak byś miał łechtaczkę to byłby powód do wstydu?
                  • dicksmith Re: A co ty za jeden jestes, powsinogo? :O) 18.10.15, 00:53
                    > Jak byś miał łechtaczkę to byłby powód do wstydu?

gdybym był muzułmanką, to na pewno
              • wikul Re: A co ty za jeden jestes, powsinogo? :O) 17.10.15, 23:23
                Od pewnego czasu na niepokorny Aquanet rzucono dodatkowe hejterskie siły. Na razie tyle, jak wygrają wybory będą porozliczać. Zelnicy podpowiedzą kogo.
    • t_ete A Ksiegi Jakubowe 17.10.15, 23:05
      dicksmith napisał:

> zdaje się że się szykuje

A Ksiegi Jakubowe ktos czytal ?
      To musi byc pasjonujaca rzecz ...

tete

• wikul Re: A Ksiegi Jakubowe 17.10.15, 23:28
        t_ete napisała:

> A Ksiegi Jakubowe ktos czytal ?
        > To musi byc pasjonujaca rzecz ...
        > tete

A po co. Wystarczy że przekaz jest taki żeby opluć.
      • dicksmith Re: A Ksiegi Jakubowe 18.10.15, 00:58
        jeszcze nie, ale może zrobią z tego grę komputerową
      • oleg3 Re: A Ksiegi Jakubowe 19.10.15, 09:51
        Nie. Nie czytałem, ale głos zabiorę. Czytałem Prawiek i inne czasy . Dostałem w prezencie i tak wyszło. Pani Tokarczuk jest pisarką. Niezłą, choć nieoryginalną. Uprawia realizm magiczny. Z cała pewnością profesjonalistka. Artyzmu w tym niewiele, dominuje walka o granty, nagrody i stypendia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka