Dodaj do ulubionych

Leczenie goraczki za pomoca

30.10.15, 10:07
stluczenia termometru ?

Z tym wlasnie kojarzy mi sie pomysl likwidacji gimnazjow i przywrocenia 8-klasowej szkoly podstawowej ...
Coz to zmieni ? Gdzie pojawia sie te 'okropne agresywne malolaty' ? W tej samej szkole, do ktorej trafia szesciolatki czy siedmiolatki.

Mam deja vu.
W 2001 gdy spragniona wladzy lewica moca woli wyborcow osiagnawszy 47 % poparcia, przystapila do likwidacji powszechnie obrzydzonych przez politykow Kas Chorych. Powstal wowczas scentralizowany NFZ, ktory mial byc 'lekiem na cale zlo'. Oczywiscie nim nie byl. Po roku juz politycy i komentatorzy grymasili, ze nie trzeba bylo likwidowac kas chorych ale poprawiac system. Niestety, poooszlo. Pieniadze wydano, NFZ nie okazal sie (jak bylo do przewidzenia) czarodziejska rozdzka. Po kilkunastu latach dzialania - oczywiscie i ten niedoskonaly system - udalo sie kolejnym ekipom poprawic, bowiem kazdy system opieki zdrowotnej wymaga wielu wielu lat nieustannych poprawek.

No i co teraz ? Kolejna formacja polityczna robi ludziom kasze w mozgu twierdzac jakoby kolejki do specjalistow mogly zaniknac poprzez wpakowanie systemu z powrotem do budzetu panstwa - dzieki sztywnemu urzedniczemu nadzorowi nad 'wybranymi' placowkami opieki zdrowotnej.

Tak tak ...

A agresywne zachowania 12-latkow - zmieni 'czarodziejska rozdzka' osmioklasowej podstawowki ....

I ludzie sie na takie hasla nabieraja ? To nie do uwierzenia.

A jednak.

tete
Obserwuj wątek
    • oleg3 A może tak bez emocji? 30.10.15, 10:38
      Pomysł (4+4) + 4 wart jest zastanowienia. Oczywiście nieustanne eksperymenty w systemie dołują oświatę. Zaletą pomysłu jest elastyczność. Gmina miejska tworzy 4+4 a gmina wiejska (4+4). Prawdą jest, że 3+3 (gimnazja, licea) to był zły pomysł.

Proponuję bez histerii.
      • jerycho666 Re: A może tak bez emocji? 30.10.15, 11:02
        oleg3 napisał:

> Proponuję bez histerii.

Jestem za. Warunkiem kosmiczna odleglosc od mojego portfela.

No i powszechnosc posiadania broni (antyputinowskiej) abym mogl uzyc przy probie zblizenia sie.

Ostatnio mialem kontakt z doskonalymi tekstami na temat uczeszczania do szkol. A nawet wlasne przemyslenia odnosnie programu szkol. Czego potrzeba w zyciu. Pamietnikow Chryzostoma Paska w kiblu.
        • oleg3 Re: A może tak bez emocji? 30.10.15, 11:07
          oleg3 napisał:
          jerycho666 napisała:
          > Jestem za. Warunkiem kosmiczna odleglosc od mojego portfela.

Ten warunek jest spełniony. Chyba, że tworzysz jakiś mit.
          • jerycho666 Re: A może tak bez emocji? 30.10.15, 12:26
            oleg3 napisał:

> jerycho666 napisała:
            > > Jestem za. Warunkiem kosmiczna odleglosc od mojego portfela.
            >
            > Ten warunek jest spełniony. Chyba, że tworzysz jakiś mit.

Przeoczylem obiecanke Szydla o zaprzestaniu poboru podatku?
            • oleg3 Re: A może tak bez emocji? 30.10.15, 12:36
              jerycho666 napisała:

> Przeoczylem obiecanke Szydla o zaprzestaniu poboru podatku?

To ty w Polsce podatki płacisz?
              • jerycho666 Re: A może tak bez emocji? 30.10.15, 12:42
                oleg3 napisał:

> To ty w Polsce podatki płacisz?

Hydrauliczna zasada naczyn wyrownanych. Nie mam watpliwosci kto zaplaci za straty niemieckich bankow. No bo jak rating polskich dlugow osiagnie poziom smieciowy w odwecie za polskezbawizm, to przeciez beda straty. Kreatywna ksiegowosc rulezz.

Bankierzy czerpia z miejsc gdzie sa pieniadze. Oni nie sa z kosmosu.
      • t_ete Alez ... 30.10.15, 12:22
        oleg3 napisał:

> Pomysł (4+4) + 4 wart jest zastanowienia. Oczywiście nieustanne eksperymenty w
        > systemie dołują oświatę. Zaletą pomysłu jest elastyczność. Gmina miejska tworzy
        > 4+4 a gmina wiejska (4+4). Prawdą jest, że 3+3 (gimnazja, licea) to był zły p
        > omysł.
        >

..............to nie ja jestem histeryczna. To argumenty tych, ktorzy ludziom nakladli w glowe, ze
        'prosta likwidacja' - usuwa problem.

Uwazam, ze jakiekolwiek kosztowne posuniecia (i w systemie zdrowia i szkolnictwie) powinna poprzedzac analiza, dyskusja na argumenty a nie goraczkowanie sie politykow, ktore tylko pogarsza warunki do normalnej dyskusji.

System brytyjski jest do bani ? No to moze system niemiecki (spory nacisk na szkoly zawodowe) ?

tete

• oleg3 Re: Alez ... 30.10.15, 12:35
          t_ete napisała:

> System brytyjski jest do bani ? No to moze system niemiecki (spory nacisk na szkoly zawodowe) ?

A może by tak system p o l s k i ?
          • t_ete Re: Alez ... 30.10.15, 12:49
            oleg3 napisał:

> A może by tak system p o l s k i ?

Tak. Najlepiej unikalny, chrakterystyczny dla naszego regionu smile
            Oleg, przeciez w wiekszosci europejskich krajow wyglada to podobnie.

tete
            • oleg3 Re: Alez ... 30.10.15, 13:05
              t_ete napisała:
              > oleg3 napisał:
              > > A może by tak system p o l s k i ?
              > Tak. Najlepiej unikalny, chrakterystyczny dla naszego regionu smile
              > Oleg, przeciez w wiekszosci europejskich krajow wyglada to podobnie.

To niemożliwe! To tylko w Polsce.

Cytat
              - Dlaczego pani odmawia prawa naszym polskim, zdolnym dzieciom, do tego, by były bardziej konkurencyjne od tych dzieci w innych krajach europejskich?
              - w 22 krajach europejskich dzieci idą do szkoły w wieku sześciu lat, w Wielkiej Brytanii - nawet jako pięciolatki. Nasze dzieci są naprawdę równie mądre jak te w Europie.
              - Dzisiaj kwestionuje pani to, że z rocznika sześciolatków poszło do szkoły 44 procent. Pozostałe 56 procent to są dzieci, których rodzice uzyskali, że nie mogą pójść do szkoły w wieku sześciu lat, więc proszę nie wmawiać, że wszystkich na siłę wysyłamy do szkoły w wieku sześciu lat

Cały tekst: wyborcza.pl/1,91446,19049699,kwestia-szesciolatkow-w-szkolach-podzielila-kopacz-i-szydlo.html#ixzz3q3I1ztcK

• t_ete Re: Alez ... 30.10.15, 13:45
                oleg3 napisał:

> To niemożliwe! To tylko w Polsce.
                >
                > [quote]
                > - Dlaczego pani odmawia prawa naszym polskim, zdolnym dzieciom, do tego, by był
                > y bardziej konkurencyjne od tych dzieci w innych krajach europejskich?
                > - w 22 krajach europejskich dzieci idą do szkoły w wieku sześciu lat, w Wielkie
                > j Brytanii - nawet jako pięciolatki. Nasze dzieci są naprawdę równie mądre jak
                > te w Europie.
                > - Dzisiaj kwestionuje pani to, że z rocznika sześciolatków poszło do szkoły
                > 44 procent
                . Pozostałe 56 procent to są dzieci, których rodzice uzyskali,
                > że nie mogą pójść do szkoły w wieku sześciu lat
                , więc proszę nie wmawiać,
                > że wszystkich na siłę wysyłamy do szkoły w wieku sześciu lat

Z roznych zrodel wynika, ze w 2014 poszlo tych dzieci do szkoly wiecej ale procent byl rozny w roznych miastach, miasteczkach.
                Ale nie mam pojecia czy wypowiedz pani Premier dotyczyla 2014 czy 2015. O aktualnym roku szkolnym wiem tylko tyle, ze wg. planow MEN ok. 10 % rodzicow szesciolatkow wystapilo o odroczenie.

tete

• jerycho666 wladza obyczajowa 30.10.15, 10:51
      t_ete napisała:

> I ludzie sie na takie hasla nabieraja ? To nie do uwierzenia.

Ostatnio doszedlem do wniosku, ze przez cale wczesniejsze zycie nie rozumialem tego co w Polsce nazywa sie polityka. Sam nigdy bym tego polityka nie nazwal i nie sadzielm, ze tak mozna i ma to jakikolwiek sens.

PolskeZbaw bedzie konkurowal z Epidiaskopem na polu rzadu dusz. Bedzie wymagal cotygodniowych sprawozdan z tego co wyprawialem pod koldra. A gimnazjalisci sa wlasnie w tym wieku, kiedy zaczyna to byc problemem na masowa, demograficzna skale. Zamiast spuscic nad tym zaslone milczenia, wola doplacac po 500 zlotych z cudzych kieszeni.

Historia w moim przypadku zatoczyla kolo. Rozstalem sie z kosciolem w wieku gimnazjalnym (wbrew braku instytucji) poniewaz bylo dla mnie nie do pomyslenia i nie do przyjecia aby jakis oblesny dziad molestowal mnie seksualnie z drugiej strony kratki konfesjonalu. Jestem na dobrej drodze powrotu na lono. Teraz ja zapewne bede molestowal opowiesciami jakie to pozycje i zachcianki miewa t_ete, ktora urojeniowo posiadam, gdy tylko pomysle. Wiec nie rob sobie nawet urojeniowo nadzieji, bo mysle z rzadka o ile w ogole. Wesole jest zycie staruszka i rzyc staruszki.
    • polski_francuz Choroba demokracji 30.10.15, 11:16
      Polityka do prowadzenia w jakims panstwie jest zgrubsza jedna. I partie, ktore sie o wladze ubiegaja ja dosc dobrze znaja. Ta znajomosc wiele inteligencji bowiem nie wymaga.

By sie jednak dac wybrac, trzeba obiecac cos ekstra, cos co ludzi poruszy i powie im: oto propozycja! tego nam trzeba!

No i tym sie PiS popisal takimi pomyslami jak ten o ktorym piszesz. Na pocieszenie, dosc podobnie jest w kraju w ktorym zyje. W wyborach prezydenckich 2012 roku, Hollande stwierdzil, ze kryzysu nie ma, problemem jest jedynie Sarkozy. I wygral. Po 3 latach cichcem wrocil do tej samej polityki.

Glowa do gory, jak slusznie pisze Andrzej, przezylismy komunizm, to przezyjemy rzady PiSu.

PF
      • t_ete Re: Choroba demokracji 30.10.15, 12:54
        polski_francuz napisał:

> Glowa do gory, jak slusznie pisze Andrzej, przezylismy komunizm, to przezyjemy
        > rzady PiSu.

smile zloszcze sie, bo gdy politycy znow zechca 'zrobic narodowi dobrze' - to jak zawsze - bedzie 'Polak madry po szkodzie' ...

tete
    • oleg3 "Jestem gotowa zginąć, żeby tych gimnazjów bronić" 30.10.15, 11:25
      głosi polityk w czerwonym kubraczku, o zerowej wiarygodności i bez honoru. Tak, to ta pani co w jednym kubraczku potrafiła obskoczyć 3 partie bez śladu rumieńca na twarzy.

- Pomysł likwidacji gimnazjów jest tak absurdalny, że ja na pewno jestem gotowa zginąć, żeby tych gimnazjów bronić. Polacy mają pełne prawo nie wiedzieć - czego już nie można powiedzieć o PiS-ie - z czym się wiąże taka operacja, jak wielkie to są koszty - podkreśliła w RMF FM szefowa resortu edukacji.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19112478,kluzik-rostkowska-rozumiem-ze-jaroslaw-kaczynski-glosujac.html?lokale=local#BoxNewsImg
      Jest coś za co ta pani jest gotowa zginąć? Tak. Jest gotowa zginąć za swoją karierę.
      • t_ete Re: "Jestem gotowa zginąć, żeby tych gimnazjów br 30.10.15, 12:38
        oleg3 napisał:

> głosi polityk w czerwonym kubraczku, o zerowej wiarygodności i bez honoru. Tak,
        > to ta pani co w jednym kubraczku potrafiła obskoczyć 3 partie bez śladu rumień
        > ca na twarzy.

Poniewaz zaczales ad personam ... czyzby 'plame na honorze' polityka zmazywalo czlonkostwo w PiS lub koalicyjnym ugrupowaniu ?

> Pomysł likwidacji gimnazjów jest tak absurdalny, że ja na pewno jestem gotowa
        > zginąć, żeby tych gimnazjów bronić. Polacy mają pełne prawo nie wiedzieć - cze
        > go już nie można powiedzieć o PiS-ie - z czym się wiąże taka operacja, jak wiel
        > kie to są koszty.

A odbyloby sie to 'bezkosztowo' ?

> Jest coś za co ta pani jest gotowa zginąć? Tak. Jest gotowa zginąć za swoją kar
        > ierę.

Sa politycy, ktorzy dla kariery leja wiadra wazeliny, gadaja bzdury, potrafia palnac bez sensu. Az szczeki bola gdy sie ich slucha. Tyle, ze to nie jest domena jednej partii. Wszystkie partie tak maja. Z naciskiem na aktualnie rzadzaca - bo jest najwiecej do zyskania i do stracenia.

Kluzik -Rostkowska kariery juz raczej nie robi - w tej chwili. Wiec jesli broni - to czegos, w co byc moze wierzy, ze jest rozwiazaniem dobrym. A ze broni tak a nie inaczej ? No coz ...
        Nie wiem jednak czy zasluguje na tyle wyparskanej zlosci.

tete
        • oleg3 Re: "Jestem gotowa zginąć, żeby tych gimnazjów br 30.10.15, 12:54
          > Kluzik -Rostkowska kariery juz raczej nie robi - w tej chwili. Wiec jesli broni
          > - to czegos, w co byc moze wierzy, ze jest rozwiazaniem dobrym. A ze broni tak
          > a nie inaczej ? No coz ...

Chciałbym przypomnieć migawkę z debaty Kopacz-Szydło. Na zarzuty pretendentki, że państwo bezdusznie przymusza nieprzygotowane 6-latki do realizacji obowiązku szkolenego, premier odpowiada (cytuję z pamięci):
          - To nieprawda! 56% 6-latków ma załatwione przez rodziców zaświadczenie, że nie nadaje się do szkoły.

To model brytyjski czy niemiecki?
          P.S.
          Pomijam, że przeciętny forumowicz zmiażdżyłby niepełnosprawną logicznie premierkę, czego nie potrafiła zrobić prymuska pisowskiej szkoły pijaru.

• t_ete Re: "Jestem gotowa zginąć, żeby tych gimnazjów br 30.10.15, 13:25
            oleg3 napisał:

> Chciałbym przypomnieć migawkę z debaty Kopacz-Szydło. Na zarzuty pretendentki,
            > że państwo bezdusznie przymusza nieprzygotowane 6-latki do realizacji obowiązku
            > szkolenego, premier odpowiada (cytuję z pamięci):
            > - To nieprawda! 56% 6-latków ma załatwione przez rodziców zaświadczenie, że nie
            > nadaje się do szkoły.

Skoro panstwo jest tak 'bezduszne' - jakim cudem rodzice maja wplyw na to - w jakim wieku ich dziecko pojdzie do szkoly ?
            Chcialabym przypomniec, ze mozliwosc taka zostala wpisana do PO-wskiego projektu wlasnie dlatego, ze byly wielkie dyskusje na ten temat. Taka furtka by zredukowac napiecie.

Inna sprawa, ze w zaleznosci od aktywnosci 'ruchow sprzeciwu' i panujacej histerii (ratujmy szesciolatki !) poradnie psychologiczne w jednych miastach zanotowaly oblezenie, w innych nie.
            To dziala podobnie do ruchow 'antyszczepionkowych'.

> To model brytyjski czy niemiecki?

Pytasz, ktory jest naprawde 'bezduszny' ? Wg PiS chyba obydwa. Bo obowiazek szkolny zaczynaja dzieci w Niemczech pomiedzy 5,5 do 6,5 a w UK chyba od 5 r.z.

> Pomijam, że przeciętny forumowicz zmiażdżyłby niepełnosprawną logicznie premier
            > kę, czego nie potrafiła zrobić prymuska pisowskiej szkoły pijaru.

Ciekawe.
            Panstwo nie zmusza - skoro daje furtke. Ergo - nie jest 'bezduszne'. To po pierwsze.
            Po drugie - 80 % szesciolatkow poszlo do szkoly.

tete

• oleg3 Re: "Jestem gotowa zginąć, żeby tych gimnazjów br 30.10.15, 13:30
              t_ete napisała:

> Po drugie - 80 % szesciolatkow poszlo do szkoly.

Kopacz ordynarnie kłamała w debacie?
              • t_ete Re: "Jestem gotowa zginąć, żeby tych gimnazjów br 30.10.15, 13:47

forum.gazeta.pl/forum/w,13,159161514,159163712,Re_Alez_.html
                • t_ete za szybko 30.10.15, 13:50
                  wyslalam ;

Nie natknelam sie na zadne 'dopytanie' pani premier w tej sprawie. Nie wiem czy to byla pomylka, czy odnosilo sie do szesciolatkow w 2014, czy w 2015.

Nie mam p o j e c i a

tete

• oleg3 Re: "Jestem gotowa zginąć, żeby tych gimnazjów br 30.10.15, 13:48
              t_ete napisała:
              < Skoro panstwo jest tak 'bezduszne' - jakim cudem rodzice maja wplyw na to - w
              > jakim wieku ich dziecko pojdzie do szkoly ?

Polska to dziwny (dla obcokrajowców) kraj. Dużo da się załatwić. Jak człowiek zdeterminowany to bardzo dużo. I dlatego postuluję polski model oświaty. Formalnie może być jak we wzorcowych krajach. Faktycznie: dysleksja, dysgrafia, dys... .Wszystko można obejść. Wiadomo, że nie idzie o wiedzę tylko o papierek. Papierek i ojca chrzestnego. A właściwie o ojca chrzestnego, bo jak jest ojciec to papierek się dorobi. A 5 papierków plus wybitna wiedza gó... znaczy.
              • t_ete Re: "Jestem gotowa zginąć, żeby tych gimnazjów br 30.10.15, 14:04
                oleg3 napisał:

> Polska to dziwny (dla obcokrajowców) kraj. Dużo da się załatwić. Jak człowiek z
                > determinowany to bardzo dużo. I dlatego postuluję polski model oświaty. Formaln
                > ie może być jak we wzorcowych krajach. Faktycznie: dysleksja, dysgrafia, dys...
                > .Wszystko można obejść. Wiadomo, że nie idzie o wiedzę tylko o papierek. Papie
                > rek i ojca chrzestnego. A właściwie o ojca chrzestnego, bo jak jest ojciec to p
                > apierek się dorobi. A 5 papierków plus wybitna wiedza gó... znaczy.

Tak. Mnie sie to nie podoba. Ta gorliwosc by zaswiadczenie zalatwic i latwosc w zdobywaniu zaswiadczenia.

Ale to m.in. kwestia rozsadku rodzicow. No i chcialabym zobaczyc psychologa w starciu z rozhisteryzowana matka 'ratujaca swojego malucha'. Niby psycholog powinien sobie radzic. Ale to juz raczej kliniczny a nie ten w poradni wink

Sa rodzice, ktorzy nie pamietaja o tym, ze dziecko powinno miec przeglad stomatologiczny, sa rodzice, ktorzy nie szczepia dzieci, sa tacy, ktorzy lecza dziecko u znachora.

W najlepszym przypadku dziecko bedzie miec powazna prochnice, w gorszym moze zachorowac na paskudna chorobe i miec powiklania. I rodzicom nic za to nie grozi.
                W tym najbardziej tragicznym przypadku dziecko moze umrzec. I nie jest pocieszajace, ze rodzice trafia przed oblicze sprawiedliwosci.

Nie musze dodawac, ze system w innych krajach bardziej jest wrazliwy na sygnaly braku stosownej opieki nad dzieckiem. Ale u nas mawiaja, ze jest on opresyjny wobec rodzicow.

Gdzie 'zloty srodek' ?
                Edukacja rodzicow. Latami.

tete
            • xiazeluka Re: "Jestem gotowa zginąć, żeby tych gimnazjów br 30.10.15, 14:16
              Panstwo nie zmusza - skoro daje furtke. Ergo - nie jest 'bezduszne'. To po pierwsze.

A po drugie niejaka tete niedawno zionęła ogniem w obronie pacjentki, której nie pokazano palcem kierunku, w którym znajdzie rzeźnię, by się wypatroszyć. Jakoś tete zapomniała teraz żądać "uregulowania prawnego" owej furtki.

Po trzecie - wszyscy dobrze wiemy, że zaświadczenia o odroczeniu są w większości lipne. Rodzice nie mają ochoty oddawać edu-urzędasom swoich dzieci, więc kłamią lekarzowi, że ich dziecko jest upośledzone. Lekarz udaje, że w to wierzy i poświadcza nieprawdę, ponieważ żal mu dzieciaków. Ta Twoja "furtka" to po ordynarne kiwanie państwa i łamanie lewa.

No, lecz na takich przecież fundamentach funkcjonuje to teoretyczne państwo.
              • t_ete Re: "Jestem gotowa zginąć, żeby tych gimnazjów br 30.10.15, 15:57
                xiazeluka napisała:

> A po drugie niejaka tete niedawno zionęła ogniem w obronie pacjentki, której ni
                > e pokazano palcem kierunku, w którym znajdzie rzeźnię, by się wypatroszyć. Jako
                > ś tete zapomniała teraz żądać "uregulowania prawnego" owej furtki.

Ksiaze jest niezwykle kreatywny w porownywaniu sytuacji, ktore porownywalne nie sa.

> Po trzecie - wszyscy dobrze wiemy, że zaświadczenia o odroczeniu są w większośc
                > i lipne. Rodzice nie mają ochoty oddawać edu-urzędasom swoich dzieci, więc kłam
                > ią lekarzowi, że ich dziecko jest upośledzone. Lekarz udaje, że w to wierzy i p
                > oświadcza nieprawdę, ponieważ żal mu dzieciaków. Ta Twoja "furtka" to po ordyna
                > rne kiwanie państwa i łamanie lewa.

Podstawa do odroczenia powinien byc test gotowosci szkolnej (robi to pedagog w przedszkolu) a nie jakies zaswiadczenie wyzebrane od psychologa.

> No, lecz na takich przecież fundamentach funkcjonuje to teoretyczne państwo.

Niestety.

tete
                • xiazeluka Re: "Jestem gotowa zginąć, żeby tych gimnazjów br 31.10.15, 14:08
                  Ksiaze jest niezwykle kreatywny w porownywaniu sytuacji, ktore porownywalne nie sa

Owszem, są. Mła wykrywa takie przykłady hipokryzji bez pudła.

Podstawa do odroczenia powinien byc test gotowosci szkolnej

Nie mówimy o tym, co powinno być, lecz o tym, co jest w tej chwili.
    • benek231 Tete, z Olega wyszedl w koncu PiSiak, gotow :O) 30.10.15, 17:46
      bronic kazdej decyzji czarnej sotni, jak niepodleglosci.

"Za moich czasow" nie bylo zadnych gimnazjow i tez jakos bylo. Ba w szostej i siodmej klasie mielismy "dzieci wojny" czyli chlopakow w wieku 16 - 18 lat - i tez jakos bylo. To ze oni oczywiscie palili, czy dali w ryja agresywnemu nauczycielowi - nie ma zadnego znaczenia. A moze nawet jest to pozytywem, gdyz my po prostu nieco szybciej wchodzilismy w tzw. zycie.

Kaczory uznaly, ze wszystko jest do bani oraz szmelc, wiec w jaki niby sposob, jesli nie poprzez zmiane wszystkiego, udowodnia, ze wczesniej mieli racje, jak i to ze sa konsekwentni w realizowaniu obiecanek.
      Osobiscie dostrzegam cos pozytywnego, gdyz na likwidacji gimnazjow zaoszczedza kase i beda ja mogli dolozyc do tego nowego becikowego. A ze kazdy medal ma dwie strony to z cala pewnoscia nie zaoszczedza na bezrobociu wsrod nauczycieli. Bez gimnazjow potrzebnych bedzie mniej. Maja ustawodawcze przebicie to zrobia kazda glupote by udowodnic, ze sa madrzy. A my bedziemy czekac, sluchac i patrzec im na rece. A jak przyjdzie czas to ich rozliczymy. Razem z tym zlodziejskim kosciolkiem, ktoremu to wszystko zawdzieczamy.
      • benek231 Tete, z Olega wyszedl w koncu PiSiak :O)- poprawka 30.10.15, 20:13
        dotyczaca zyskow na redukcji nauczycielskich etatow.
        Bo istotnie moga Kaczory zaoszczedzic troche kasy, w ten sposob, ale o to chodzi, ze kosztu restrukturyzacji - obawiam sie - znacznie przewyzsza zaoszczedzone w pierwszych latach kwoty. A ile tych lat? Ano ze cztery - do nastepnych wyborow.
    • superspec Lud polski żąda likwidacji 31.10.15, 16:06
      Niech się dzieje wola Jego. smile"60 proc. badanych opowiedziało się za likwidacją tych szkół." Jako sierota po AWS jest mi przykro, że SLD rozmontowało Kasy Chorych, PO OFE a PiS zapowiada likwidację gimnazjów itd. Antyawuesizm wiecznie żywy.smile To były dobre czasy. Studiowałem nie tylko ja (boom edukacyjny). Reformowało się wszystko co na drzewo nie uciekało.smile Unowocześniało się Polskę. Jedyna nadzieja w Piotrku Dudzie szefie Solidarności.smile "Solidarność” jest przeciwna likwidacji gimnazjów.

– To rozwiązanie, którego nie akceptujemy, bo nie rozwiązuje problemu – mówi. – Zacząć musimy od zmiany podstawy programowej i dopiero na tej bazie możemy dyskutować o innych rozwiązaniach. Bardzo drastyczne rozwiązania muszą zostać poprzedzone analizami i dyskusjami."

krakow.naszemiasto.pl/artykul/nowa-szkola-wedlug-pis-nauczyciele-krytykuja-pomysl,3555986,art,t,id,tm.html
      www.dziennikwschodni.pl/lublin/n,1000169757,pis-zapowiada-likwidacje-gimnazjow-prace-straci-10-tysiecy-nauczycieli-sonda.html
      • t_ete Re: Lud polski żąda likwidacji 31.10.15, 23:12
        superspec napisał:

> Niech się dzieje wola Jego. smile

Drogi Superspecu, 'lud' nie opowiadalby sie za likwidacja - gdyby go nie podszczuli politycy, wiesz o tym tak samo dobrze jak ja.
        'Lud' - moze zechciec roznych, kosztownych,nierealnych i idiotycznych rzeczy, wtedy zadaniem polityka jest ... rozmawiac, wyjasniac (dobre i zle strony, plusy i minusy itd) a nie zachowywac sie jak kserokopiarka. Kserokopiarka za taka roczna dotacje ????

> Jedyna nadzieja w Piotrku Dudzie szefie Solidarności.smile "Solidarność” jest przeciwna likwidacji gimnazjów.

Podejrzewam, ze jednak przede wszystkim dlatego, ze Solidarnosc nauczycielska obawia sie o miejsca pracy. Wiec taka sama nadzieja w Broniarzu z ZNP.

A przeciez nie w tym problem, nie w miejscach pracy. Nie tylko w kazdym razie.

> – To rozwiązanie, którego nie akceptujemy, bo nie rozwiązuje problemu 
        > 211; mówi. – Zacząć musimy od zmiany podstawy programowej i dopiero na te
        > j bazie możemy dyskutować o innych rozwiązaniach. Bardzo drastyczne rozwiązania
        > muszą zostać poprzedzone analizami i dyskusjami."

Wlasnie.

tete
    • t_ete aktualne : dot.szesciolatkow 2015 12.11.15, 16:46
      Odswiezam temat - bo byly sporne kwestie wokol wypowiedzi ex premier Ewy Kopacz.

79 % szesciolatkow poszlo do szkoly 1 wrzesnia 2015. Wynika z tego, ze 21 % rodzicow wystapilo o odroczenie obowiazku szkolnego dla ich dzieci.

wyborcza.pl/1,75478,19178490,79-proc-szesciolatkow-poszlo-do-szkoly-czy-to-ostatni-taki.html#BoxGWImg
      To chyba dobry wynik ?
      Rozsadny polityk stwierdzilby, ze skoro prawie 80 % rodzicow zdecydowalo sie poslac swoje szesciolatki do szkoly - to chyba lepiej utrzymac obowiazek szkolny dla szesciolatkow - z mozliwoscia odroczenia dla niektorych dzieci ? Ale czy tak postapi w Sejmie wygrana wiekszosc ?

No nie wiem ...

tete

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka