Dodaj do ulubionych

Ekonomia Marii i Magdaleny

17.02.16, 11:30
Chociaz wiem, ze zaraz oberwe od humanistow jako upraszczajacy nieznosnie politechnik, ale czego nie robi sie dla dobra sprawy.

Rozwoj ekonomiczny krajow skandynawskich czy Niemiec bazuje na bardzo solidarnym spoleczenstwie, ktore na ogol ufa sobie, ufa swoim elitom i na ogol te zaufanie jest zasluzone mimo, ze od pomylek nikt nie jest ubezpieczony. Stad zuafanie bankow do kredytobiorcow, rozwoj malych przedsiebiorstw, nieprzesadne podatki, nieprzesadny sektor publiczny (to raczej sie odnosi do Niemiec).

Spoleczenstwa kraje katolickich jak Francja czy Wlochy sa zupelnie niesolidarne i jedyna ostoja spoleczna jest rodzina (to we Wloszech) i Panstwo (czy raczej krol i jego dwor) we Francji. To na Panstwo sie narzeka, to Panstwo jest ostoja, wspolnym mianownikiem i cementem spolecznym. Panstwo decyduje, koniec koncow, jakie sektory ekonomiczne rozwijac, jakie skazac na upadek, komu pozyczac a komu nie.

Droga Polski jest droga krajow katolickich. Ludzie sobie nigdy nie zaufaja i jedynie Panstwo moze nabrac takiego znaczenia zeby pokierowac Polske na drodze rozwoju.

W tym sensie popieram plan Morawieckiego i uwazam, ze jest pierwszym rozsadnym elementem, ktory widze po zmianie wladzy.

PF
Obserwuj wątek
    • lepian4 Re: Ekonomia Marii i Magdaleny 17.02.16, 12:42
      Opowiadasz bajki panie dzieju, spoleczenstwo niemieckie zanotowoalo po wojnie silny wzrost gospodarczy dzieki liberalnej gospodarce, konsekwentnej i sprawiedliwej jurysdykcji... Jeszcze 30 lat temu Niemcy gwarantowali najnowoczesniejsze technologie, wysoka jakosc, miejsca pracy wysokowykwalifikowanym pracownikom...

Dzis rozwija sie jedynie Asylindustrie i lewacka swawola. Zatem masz tradycyjny proces lewackiego przezerania owocow pracy innych. Coz, lewactwo zawsze sprawiedliwie rozdawalo nierobom obcy majatek.
      • polski_francuz Re: Ekonomia Marii i Magdaleny 17.02.16, 14:49
        Niemcy i Szwedzi pewnie maja potrzebe rak do pracy, ktora realizuja emigrantami. Dlaczego nie robia dzieci to jest inne pytanie i inna odpowiedz na nie.

Ekonomie maja w dobrym stanie. I o tu ekonomie chodzi.

PF
    • hymenos Re: Ekonomia Marii i Magdaleny 17.02.16, 12:48
      polski_francuz napisał:

> Rozwoj ekonomiczny krajow skandynawskich czy Niemiec bazuje na bardzo solidarny
      > m spoleczenstwie, ktore na ogol ufa sobie, ufa swoim elitom i na ogol te zaufan
      > ie jest zasluzone mimo, ze od pomylek nikt nie jest ubezpieczony.

Upadek Szwecji

Już pierwsze dwa zdania z zalinkowanego tekstu świadczą o fałszu zawartym w Twojej opinii:
      Szwecja jest idealnym przykładem kraju, w którym mediom i politykom udało się wykastrować mentalnie większość społeczeństwa i uczynić z niego bezmyślny tłum, który reaguje agresją w stosunku do każdego, kto obnaża przed nim choć skrawek rzeczywistości. Przeciętny Szwed żyje w prawdziwym Matrixie i boi się na głos wypowiedzieć swoje obawy.

To nie jest jedyne źródło o rzeczywistej sytuacji w Skandynawii i co gorsza jest to obraz powtarzający się mimo owego "zaufania". Niemcy i tym bardziej Szwecja jawią się jako kraje zupełnie bezradne wobec ekspansji ludności z południa. Pada praktycznie wszystko, ekonomia, kultura, tradycja czy bezpieczeństwo w każdym wymiarze.
    • xiazeluka Re: Ekonomia Marii i Magdaleny 17.02.16, 13:46
      O rany, jak nie politpoprawność, to nudne i męczące stereotypy.
    • piq podobałby mi się tytuł "ekonomia Marii"... 17.02.16, 14:25
      ...ale w wersji "i Marty". Ekonomia Marty i Marii, gdzie jedna popinkala i urabia sobie ręce, a druga wsłuchuje się w słowa Prezesa, to ładny opis sytuacji.
      • polski_francuz Re: podobałby mi się tytuł "ekonomia Marii"... 17.02.16, 14:51
        Jakiej Marty? Byla jakas Marta wsrod sluchaczek Chrystusa? A moze chodzi o Marte Dubieniecka chociaz w tym wypadku ja niezbyt rozumiem dowcipu.

PF
        • oleg3 Re: podobałby mi się tytuł "ekonomia Marii 17.02.16, 16:58
          Wybacz profesorze, ale sam chciałeś. smile

Już piq rzucił ci linkę ratunkową. Ale z linkami tak bywa, że widzi ją ten, kto jej nie potrzebuje. W strasznych czasach komuny, kiedy ty zgłębiałeś tajniki wytrzymałości materiałów, w towarzystwie, w którym ja się obracałem, między brydżem a Kaleckim pojawił się Weber. Geniusz niewątpliwy. Z lenistwa wrzuciłem do googla "kraje Marty kraje Marii" i - niespodzianka!- na górze wyszukiwań jest mój własny tekst z tego forum. Brawo ja!
          forum.gazeta.pl/forum/w,13,4567465,4567465,ODCZYT_Z_NIESPODZIANKA_ODCZYT_Z_NIESPODZIANKA_ODCZ.html?p=4592904
          Teza o korelacji bogactwa z protestantyzmem (kraje Marty), jako opozycja wobec biedniejszych krajów katolickich (kraje Marii) jest modna od Maxa Webera. Mimo
          wydawałoby się ewidentnej oczywistości jest to teza błędna (jeżeli traktujemy
          ją w kat. absolutu). Katolickie Włochy północne, południowe Niemcy,
          szwajcarskie kantony czy rejon Brukseli to przecież obszary bogactwa.
          Katolicyzm nie przeszkodził w rozkwicie i ekonomicznej dominacji w Europie (jak
          również kultywowaniu cnót mieszczańskich) średniowiecznym miastom włoskim.
          Współcześnie katolicyzm nie przeszkodził Irlandii w wykonaniu wielkiego skoku
          gospodarczego. Różne są oblicza zarówno katolicyzmu jak i protestantyzmu.
          Amisze, niewątpliwi protestanci, nie mają szans na rozwój gospodarczy.
          • polski_francuz Forma i sens 17.02.16, 17:24
            Dodalbym jeszcze katolicka Bawarie do krajow sukcesu ekonomicznego. Ale sens mego watku byl wlasnie taki, zeby pojsc tropem silnej wladzy panstwowej charakteryzujacej katolickie kraje sukcesu. I ten trop wydaje mi sie wlasnie jedyna deska ratunku dla PiSu na tym forum.

Wlasnie umacnianie wladzy panstwo i mieszanie sie panstwa ekonomii wydaje mi sie dobra polityka dla Polski. Niezaleznie od rodowodu od Marii czy od Marty.

PF
            • oleg3 Re: Forma i sens 17.02.16, 17:29
              OK. Droga, którą pokazujesz jest mi bliska. Tylko pojawił się taki dysonans - dla inteligenta istotny -, że już ktoś kiedyś prawie taki sam podział zrobił i w dodatku zajrzał do Ewangelii. smile

Bez urazy.
              • polski_francuz Re: Forma i sens 17.02.16, 18:11
                Ja sie nie urazam. Do Biblii nie zagladalem juz dawno. Pamietam poczatek rzadow Mitteranda i dyskusje katolikow o protestantach. Co do etymologii Marii i Magdaleny potrzebuje troche czasu. A ze go teraz nie mam to wroce do tego pozniej.

PF
                • oleg3 Re: Forma i sens 17.02.16, 18:30
                  > Co do etymologii Marii i Magdaleny potrzebuje troche czasu.

Max Weber, "Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus ".

pl.wikipedia.org/wiki/Etyka_protestancka_a_duch_kapitalizmu
                  • polski_francuz Jezdem 18.02.16, 08:38
                    A wiec troche historii. Chodzi pewnie o Marie Magdalene czy tez Maria z Magdala. Ktora jest obiektem klotni miedzu teologami. Jedi pisza, ze byla prostytutka inni, ze byla matka dzieci Chrystusa.

Ten protestancki mit widze tutaj Toute l’exégèse qui consiste à dire que Marie-Madeleine n’est que Marie de Magdala, qu’elle n’est pas une prostituée, et par conséquent qu’il s’agit d’une « femme bien », vient surtout des États-Unis et d’un monde plutôt protestant. Pour les catholiques, Marie-Madeleine est intéressante en tant que sainte. Pour les protestants, elle l’est pour la raison inverse, dans la ligne du théologien Rudolf Bultmann selon lequel le Christ de la foi est le Jésus de l’histoire. On essaie de donner à Marie-Madeleine une place très humaine afin de montrer le Christ très humain. Ce point de vue s’inscrit pleinement dans un certain type de protestantisme.

Tlumaczenie ze Maria Magdalena to Maria z Magdala i nie jest prostytutka ale kobieta porzadna pochodzi ze swiata protestantyzmu. Dla katolikow Maria Magdalena jest interesujaca jako swieta. Dla protestantow jest odwrotnie (zanczy siem pewnie, ze nie jest swieta, PF). Stara sie dac Marii Magdalenie cechy ludzkie by dac i Chrystusowi cechy ludzkie. Co siem w pelni wpisuje w protestantyzm

Tyle slow z pisma na dzisiaj. Wracam chetnie do moich "wytrzymalosci materialow". To sa przedmioty i tematy dla 100 % mezczyznsmile

PF
                    • oleg3 Re: Jezdem 18.02.16, 09:16
                      Spotkałem się z tezą, że katedry Notre Dame (choćby ta w Paryżu) były budowane dla Marii Magdaleny, bo to ona jest Naszą (budowniczych) Panią.
        • oleg3 Re: podobałby mi się tytuł "ekonomia Marii 17.02.16, 17:26
          W dalszej ich podróży przyszedł do jednej wsi. Tam pewna niewiasta, imieniem Marta, przyjęła Go do swego domu. Miała ona siostrę, imieniem Maria, która siadła u nóg Pana i przysłuchiwała się Jego mowie. Natomiast Marta uwijała się koło rozmaitych posług. Przystąpiła więc do Niego i rzekła: Panie, czy Ci to obojętne, że moja siostra zostawiła mnie samą przy usługiwaniu? Powiedz jej, żeby mi pomogła. A Pan jej odpowiedział: Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego. Maria obrała najlepszą cząstkę, której nie będzie pozbawiona. (Łk 10:38-42)
    • qwardian Re: Ekonomia Marii i Magdaleny 17.02.16, 14:58

Ja bym osobom bezdzietnym odebrał prawo do głosowania, opodatkował na poziomie 90 procent i zakazał piastowania funkcji publicznych. A sejm powinien składać się z osób, które posiadają pięć lub więcej dzieci. Dziad z Budy Ruskiej to oszust i złodziej, ale jednak spełnił obowiązek który prawdziwy mężczyzna powinien zrealizować..
      • jaceq Re: Ekonomia Marii i Magdaleny 17.02.16, 20:29
        Sejm z samych ciapatych... no pięknie!
      • dicksmith Re: Ekonomia Marii i Magdaleny 18.02.16, 03:05
        a ty ile masz dzieci, qwardianie?
    • dicksmith coś ci się pochrzaniło z tą Magdaleną chyba 18.02.16, 02:59
      Maria to - kraje katolickie, Marta - protestanckie. A gdzie mieści się Magdalena?. Była kiedyś Maria Magdalena, która wypadła z katolickiej hierarchii, pomimo że była uczennicą oraz żoną Jezusa, a nawet matką jego bodajże trojga dzieci. Zdaje się że Watykan jej nie lubi dlatego że porzuciła Jezusa, a więc nie uwierzyła w to że był Chrystusem, i wraz ze swoją koleżanką Heleną, żoną Szymona, przyłączyła się do jego zelotów, czyli żydowskich patriotów walczących z Rzymianami (zamiast nadstawiać drugi policzek, jak radził Jezus) po odrzuceniu obiecanego im przez Jezusa królestwa niebieskiego. Maria Magdalena nie przeszła więc na chrześcijaństwo , czyli pozostała Żydówką. Czy tę Magdalenę masz na myśli, profesorze?
    • krates-8 glossa: Marta i Magda 18.02.16, 09:00
      to drugie imiona moich córek
      dzięki wątkowi
      pogłębiam refleksję
      nad archetypami
      i ich dyskretnym wpływem
      na nasz los
    • andrzejg Optymizm 18.02.16, 09:20
      > W tym sensie popieram plan Morawieckiego i uwazam, ze jest pierwszym rozsadnym
      > elementem, ktory widze po zmianie wladzy.
      >

Nie wiem, czy plan Morawieckiego odpali w całości. Okres na jaki jest przewidziany jest długi i tak naprawdę trudno przewidzieć co się będzie działo w tym czasie. To nie pięciolatka, czy też plan czteroletni, w którym planujesz i sprawdzasz. Jest wielkie prawdopodobieństwo, że rozpoczynającym ten program nie będzie dane go sprawdzić. Jednak coś innego jest ważne. Wszczepienie optymizmu, a to już dużo. Wystarczy optymizm u zwolenników PiSu i części wolnych strzelców. Optymizm skłania do bardziej odważnych działań, które w sumie napędzą konsumpcję, a w efekcie końcowym gospodarkę.

Tak przy okazji widzę jak PiSowcy mizernie bronią swojego , zmodyfikowanego , programu 500 +. Przecież jest tak proste wytłumaczenie dlaczego te pieniądze są na każde drugie i następne dziecko. Podpowiem - jest to program prodemograficzny i prorodzinny. Rodziny z jednym dzieckiem to żaden biznes dla demografii. Niech się starają o następne, to dostaną bonifikatę.

A.
      • polski_francuz Re: Optymizm 18.02.16, 09:46
        Brzmi rozsadnie. Zaczekaj, niech zgadne, tys pewnie po Politechnice Wroclawskiejsmile

Pozdro

PF
        • andrzejg Re: Optymizm 18.02.16, 22:18
          Pierwszy raz od niepamiętnych czasów większość Polaków uważa, że za rok będzie im finansowo lepiej a nie gorzej. Czy to pierwszy efekt 500 PLN na dziecko?
          Rafał Hirsch 18.02.2016 15:26

pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/7,136156,19645793,pierwszy-raz-od-niepamietnych-czasow-wiekszosc-polakow-uwaza.html#BoxBizImg

Chyba muszę zagrać w totolotka...wyprzedziłem przewidywaniami gazetę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka