Dodaj do ulubionych

Chwała Bogu, żem się ja narodził

18.01.19, 21:23
Dušan Holý

www.youtube.com/watch?v=9qPqDALtRa0
Obserwuj wątek
    • cepekolodziej Re: Chwała Bogu, żem się ja narodził 19.01.19, 09:56
      I żem swoich młodych roków użył.

To do mnie, i o mnie. Dom dziecka w powojennym Wroclawiu. Nędza, brud - i szczęście istnienia. Kwitnienie bzów przy poszarpanych bombami ruinach.

I dość.
      • kalllka Re: Chwała Bogu, żem się ja narodził 19.01.19, 10:14
        To dobre wspomnienia.. co?
        Trzeba było życ bo ktoś musiał posprzątać morze ruin, pospolita smierć. Zwykły cel.
        To ciekawe, ze DNA naszego jesyka umieszcza smierć blisko śmieci.
        Pamiętasz taki film dokumentalny z lat 80 ubiegłego /oh oh../ wieku, szczurołap?
        Pokazywał jeden z zaginionych już zawodów; hmm w powojennym Wrocławiu, jak opowiadała mi mama- szczury pilnowały pozostałych przy byciu /nieruchomości, jak psy..
        I w ogóle, coś mocno się starzejesz, przestałeś pisać o rzeczach codziennych, a zacząłeś szukać eternity... uncertain
        • cepekolodziej Re: Chwała Bogu, żem się ja narodził 19.01.19, 10:52
          E tam, zaraz eternity.

Eternit, to taki szaro-czarny materiał, z którego robiono płyty na pokrycie dachu. Ponoć rakotwórcze.

A Dušan Holý - słucham go - morawskiej ludowej muzyki od połowy lat sześćdziesiątych. Tak się złożyło, że poznałem jego język, a pieśni z Moraw zawsze mnie poruszają, wzruszają.

www.youtube.com/watch?v=XLN-clO44XA&start_radio=1&list=RDXLN-clO44XA&t=15

I kiedy to niby przestałem o rzeczach codziennych?

Słyszałem o tym "Szczurołapie" - ale nie widziałem. Dzięki, spróbuję odszukać. Pozdrowienia dla Pani Mamy.
          • kalllka Re: Chwała Bogu, żem się ja narodził 19.01.19, 11:16
            ninateka.pl/ nie tylko szczurolapa znajdziesz/
            No, przestałeś.. jakoś tak rok z okładem.. a może i bardziej.
            A to moja impresja:

Tu I tam, spiewa Dusan
            Holy’-... laski pełne łaski..
            A teraz oklaski!
            taki z niego Pan

Przekaże pozdrowienia, w liście oczywiście.
    • czuk1 Re: Chwała Bogu, żem się ja narodził 19.01.19, 11:40

Kiedy żyje się blisko 80 lat to pieśni, piosenek, udziału w wydarzeniach jest moc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka