Dodaj do ulubionych

ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii

12.03.20, 22:19
czemu ludzie wykupują papier toaletowy właśnie?
Obserwuj wątek
    • xiazeluka Re: ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii 12.03.20, 23:09
      Mła nie rozumie, dlaczego w ogóle wykupują.
      • oleg3 Re: ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii 13.03.20, 08:13
        xiazeluka napisała:

> Mła nie rozumie, dlaczego w ogóle wykupują.

To jest - paradoksalnie - postępowanie racjonalne, o ile nie wymknie się spod kontroli (ktoś zrobi zapasy na rok produktów z miesięczną przydatnością). Na początku wcześniej niż zwykle uzupełniamy zapasy. Czujemy się bezpieczniej. Bierzemy los we własne ręce. Sąsiad widzi, że ja kupuję, to on kupuje 2 razy tyle. Półki przerzedzone pojawia się obawa, później panika. Wszystko znika.

Ja sam zrobiłem większe niż zazwyczaj (na 2 a nie 1 tydzień) zapasy oleju roślinnego i właśnie papieru toaletowego. Uznałem te produkty za podstawowe. Nie miałbym ich czym zastąpić. smile
        • xiazeluka Re: ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii 13.03.20, 08:42
          Papier toaletowy można zastąpić miednicą, mydłem i wodą - tak ogarniają się Arabusy.

Tak przy okazji - naprawdę są gdzieś puste półki? Mła obecnie jest w Karkonoszach, miejscowy Lidl jest zaopatrzony w swoje syfy normalnie, żadnych deficytów nie ma. W aptece obsłużono Mła bez kolejki, na poczcie były w kolejce dwie osoby.
          • oleg3 Re: ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii 13.03.20, 09:10
            W moim "Lidlu" zabrakło ziemniaków. smile
    • t_ete Re: ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii 12.03.20, 23:55
      perla_roztocza napisał:

> czemu ludzie wykupują papier toaletowy właśnie?

B.Weglarczyk : twitter.com/bweglarczyk/status/1238197514140073988

"Okazuje się, że kupowanie papieru toaletowego w obliczu zagrożenia epidemiologicznego jest fenomenem światowym, nie tylko polskim. New York Times wyjaśnia, dlaczego to zachowanie kompletnie niepotrzebne."

www.nytimes.com/2020/03/12/opinion/toilet-paper-coronavirus.html
      Obejrzyj video smile

tete
      • monalisa2016 Re: ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii 13.03.20, 01:47
        Fajne zdjecie, kosztownosc w aucie. smile

twitter.com/snowhand75/status/1237517712533815296/photo/1

Tlumaczenie:
        die Polizei rät: / policja radzi:
        lassen sie keine Wertgegenstände von außen sichtbar im Farzeug liegen / nie pozostawiaj w samochodzie żadnych kosztowności widocznych z zewnątrz
        • czuk1 Re: ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii 13.03.20, 05:23
          Wartościowy wątek wink
    • andrzejg Re: ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii 13.03.20, 08:34
      Bo jeden kichnął, a stu się zesrało ze strachu
      • xiazeluka Re: ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii 13.03.20, 08:43
        Słuszny wniosek.
    • qwardian Re: ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii 14.03.20, 06:42
      O uzupełnieniu zapasów papieru toaletowego to ja myślałem rok temu, bez powodzenia, więc używam substytutu, za którym teraz ludzie szaleją. Dostrzegam brak planowania ludzkości na przyszłość po drugiej stronie, żeby odejść z godnością, a nie w panice..
      • monalisa2016 Re: ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii 14.03.20, 13:25
        qwardian napisał:

> ..., żeby odejść z godnością, a
        > nie w panice..
        >

smile zamierzasz juz odchodzic?
        Ja mam wielka torbe popcornu i ogladam swiatowy teatr bez wpadania w panike, wystarczy ze Benio i paru innych to robia. smile
    • dachs Re: ja wszystko rozumiem oprócz jednej kwestii 16.03.20, 11:49
      To samo pytanie zadają sobie biali Nowozelandczycy.
      Mój nowozelandzki przyjaciel właśnie mi napisał, że u nich papier wykupują azjatyccy imigranci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka