Dodaj do ulubionych

"Lewicka: Nagła przemiana w PiS. :O)

21.11.23, 08:37
Twardy elektorat chętnie w to uwierzy."

Karolina Lewicka
20 listopada 2023

Jak wiadomo, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Stara ta mądrość zyskuje w ostatnich dniach wielce wymowne ilustracje. Będący wciąż w trakcie politycznej przeprowadzki PiS – w Sejmie zajmujący już ławy opozycji, ale wciąż zasiadający w rządowym "tramwaju" – dokonał wolty wszech czasów: raptem, dosłownie z poniedziałku na wtorek, nawrócił się na demokrację i rządy prawa.
(...)

PiS straszy końcem demokracji

Oto Anna Dalkowska (fenomenalna kariera epoki ministra Zbigniewa Ziobry: najpierw resort sprawiedliwości w randze podsekretarza stanu, potem Naczelny Sąd Administracyjny, wreszcie neo-KRS) ostrzega, że proponowane przez przyszły rząd zmiany w wymiarze sprawiedliwości "nie mają nic wspólnego z praworządnością".
(...)

natemat.pl/525484,lewicka-nagla-przemiana-w-pis-twardy-elektorat-chetnie-w-to-uwierzy

Jakos nie jestem zaskoczony ta nagla i cudowna przemiana pisu i dramatycznym wrecz przywiazaniu jej do demokracji. No po prostu oni byli tacy od zawsze.

Zupelnie jak jeden z moich kolegow ktory, jakos pod koniec lat 60ch walnal sobie na glowce ondulacje i paradowal z tymi loczkami na glowie, choc naturalnie mial wlosy proste jak druty. A gdy spytano go skad tyle kedziorkow pojawilo mu sie na, lbie zdziwionym i jednoczesnie oburzonym glosem odpowiedzial: jak to skad - ja zawsze tak mialem.

--
KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu. .
Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24
Obserwuj wątek
    • benek231 "Lewicka: Nagła przemiana w PiS. :O) 22.11.23, 09:21
      >>
      Ach, gdzież byłaś Anno Dalkowska przez tych ostatnich osiem lat?! Może tak gorliwie robiła Pani karierę, że przeoczyła wszystkie nieprawne działania swego pryncypała i promotora? Jakże brakowało głosu Pani, przepojonego troską o praworządność, gdy PiS przejmował na partyjną własność Trybunał Konstytucyjny, Sąd Najwyższy, KRS, kiedy prześladowano sędziów, którzy w obronie tej praworządności stawali!

Ale idźmy dalej: oto była premier Szydło trwoży się, że za nowego rządu czeka nas "likwidacja demokracji". Tej samej, którą to PiS próbował zaorać, fundując nam – i tu określeń tego, powstawało, jest wiele – klientelistyczny autorytaryzm, demokrację nieliberalną, PRL-bis: ustrój, w którym o wszystkim rozstrzygał organ pozakonstytucyjny, czyli prezes PiS ze swego centrum dowodzenia krajem przy Nowogrodzkiej. Z demokracją niewiele miało to wspólnego.

Oto funkcjonariusze medialni obozu władzy, zaciekli propagandyści, siewcy nienawiści, drżą o pluralizm mediów, o ich niezależność od władzy. Aż chciałoby się zapytać: kpią czy o drogę pytają? Krzysztof Czabański wygraża, że wszelkie działania, mające na celu zmiany w mediach rządowych "będą ciężkim łamaniem prawa". Może nie pamięta, że to on 4 grudnia 2015 roku zapowiedział projekt ustawy, na mocy której już kilka tygodni później przejmowano TVP i Polskie Radio, by uczynić z nich pas transmisyjny myśli partyjnej do mas? >>

**
      Raptem pisiory staly sie zwolennikami demokracji. A jak! A co im kto zrobi? Moga byc wiec oto sa.
      Jednoczesnie zaciekle zwalczaja temat wlasnej produkcji pt. "likwidacja prawa weta w Unii". Osobiscie jestem za ale nie sadze by starczylo mi zycia aby doczekac sie odnosnych zmian. Do likwidacji prawa weta potrzeba jest bowiem jednomyslnosc!

Gdy byli u wladzy zaciekle walczyli z Unia gdyz ponoc chcieli takiej Unii jaka byla na poczatku swego istnienia, a wiec w czasach poprzedzajacych podpisanie przez Polske traktatu akcesyjnego. A w tym traktacie jest to mocno inna Unia niz 10 lat przed nim. Niemniej robili swemu debilnemu elektoratowi wode z mozgow wrabiajac, ze Polska podpisala cos innego niz podpisala. Te czasy jednak sie koncza. Wkrotce klero-faszysci beda musieli przekazac klucze od TVP i PR nowym lokatorom tych mediow. Zatem juz teraz zmienili narracje. Juz nie kreci nimi "przywiazanie do tej Unii" do ktorej Polska nie wstepowala, lecz obawa przed nowa Unia ktora ma ponoc zamiar zaistniec w wyniku zmian traktatowych. O tym, jak nikle sa na to nadzieje mowy oczywiscie nie ma. Tylko nadal odchodzi mieszanie w glowach smolenskich kretynow - na zapas, na chudsze czasy.

Innymi slowy w dalszym ciagu nakrecana jest antyunijna propaganda, tyle, ze taraz przy jednoczesnym przysieganiu sie o wielkiej do Unii milosci. Ale mnie to nie zaskakuje. Doskonale wiem jak Polak-katolik potrafi byc klamliwy i zalgany.

--
      KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu. .
      Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24
    • gandalph Re: "Lewicka: Nagła przemiana w PiS. :O) 23.11.23, 00:19
      Generalnie zgadzam się z Tobą w oglądzie sytuacji. Ale ja w innym trybie...
      Wspominasz o tym ...luka, że ma blog na Salonie24. Który to zacz? Chętnie się pośmieję, albo wyszydzę, a jakoś skapować nie mogę.
      • benek231 "Lewicka: Nagła przemiana w PiS. :O) 23.11.23, 08:12
        gandalph napisał:

> Generalnie zgadzam się z Tobą w oglądzie sytuacji. Ale ja w innym trybie...
        > Wspominasz o tym ...luka, że ma blog na Salonie24. Który to zacz? Chętnie się p
        > ośmieję, albo wyszydzę, a jakoś skapować nie mogę.
        **
        Kiedys tam wszedlem gdyz dal link do czegos co napisal. Oprocz tego nie bywalem. Bo skoro pisywala tam taka Hakata jak ow Xiazeluka, to zdecydowanie nie bylem zainteresowany tamtym forum. Ale mozesz wklepac go do tutejszego Archiwum, gdyz on sam pozegnal sie z Forum, po angielsku.

Przedstawiam to indywiduum w mojej sygnaturce i wierz mi, ze w jego opisie nie przesadzilem nawet odrobine. To wszystko zostalo udokumentowane, na przestrzeni ok. 20 lat.

--
        • gandalph Re: "Lewicka: Nagła przemiana w PiS. :O) 23.11.23, 21:58
          Znalazłem to indywiduum, ono przeniosło się tam, bo tylko tam może brylować wśród innych jemu podobnych. Wystarczył mi żód (nie poprawiać! znaczy rzut) oka, by stwierdzić niezwykłą płytkość myśli w głoszeniu "jedynie słusznych prawd". Nie dopuszcza to-to myśli, że jego wiedza nie wykracza poza podręcznikową w tym, o czym pisze. Żadna strata, że opuścił to forum.
          • benek231 "Lewicka: Nagła przemiana w PiS. :O) 24.11.23, 17:30
            gandalph napisał:

Żadna strata, że opuścił to forum.
            **
            Wprost przeciwnie - to czysty zysk. To wokol niego skupialo sie cale tutejsze talatajstwo (wczesniej wokol niejakiego Borsuka), to on trzymal je w kupie. Byl niejako przywodca tutejszego antydemokratycznego i antyunijnego gowna. Z wyksztalcenia historyk, wyobraz sobie. A glupota pozarazal dziesiatki bywajacych tu umyslowych niedoajdow. Jeden z tych co to glupi i dumny z tego. A on byl nawet bardzo dumny z tego.

--

• gandalph Re: "Lewicka: Nagła przemiana w PiS. :O) 25.11.23, 02:32
              Z wykształcenia historyk mówisz? To ciekawe, bardzo ciekawe. Jakieś 10-12 lat temu popełniłem artykuł na temat historyczno-specjalistyczny, bo kręcący się wokół kryptologii, m.in. "naszej" Enigmy. W związku z pewnym szczegółem występującym w tym artykule skontaktował się ze mną pewien pan, znany w tym sektorze branży, mniejsza o nazwisko, bo o zjawisko chodzi. Raz jeden rozmawialiśmy telefonicznie; wiedział już, że jestem fizykiem z wykształcenia. Po 5-10 minutach rozmowy wypowiedział zdanie, po którym mało z krzesła nie spadłem: "My, ścisłowcy, z tych samym przesłanek wyciągamy zupełnie inne konkluzje niż tzw. zawodowi historycy" (z którymi miał nota bene na pieńku; dla mnie było całkowicie jasne, dlaczego). Otóż zawodowi historycy, zwłaszcza w Polsce, to są 1. oportuniści, 2. nieuki, 3. papierolodzy-bajkopisarze, 4. koniunkturaliści, a w ogóle niezdolni do dogłębniejszej analizy ani syntezy. Ale aby dojść do tego wniosku musiałem przez parę dekad zmagać się z tematem, tzn. historią-moim hobby, widzianą oczami fizyka i wedle jego metodologii. A wtedy zauważa się zależności, których papierolodzy-bajkopisarze nie widzą, bo "ja się zajmuję historią Polski od 1605 do 1683 roku" - dla przykładu.
              Między wieloma innymi wnioskami, do których doszedłem, jest i ten, że cała historia XX w., a zwłaszcza II W. Św. nadaje się do napisania od nowa. Polskie piśmiennictwo nadaje się do pieca, z jednym zastrzeżeniem: w ostatnich latach pojawiło się światełko w szambie w osobie paru młodych historyków, ale wśród nich są też hochsztaplerzy.
              Zresztą starszej historii też to w jakiejś mierze dotyczy. Ale tego nie da się zawrzeć w trzech zdaniach.
              • boomerang Re: "Lewicka: Nagła przemiana w PiS. :O) 25.11.23, 04:19
                Zgadza się. To zawodowi historycy odpowiedzialni są za to że do dziś dzieci uczą się w szkołach nieprawdziwej historii. Cokolwiek ci historycy wyprodukują, to później ciężko jest to usunąć, bo usunąć te nawarstwione historyczne nieprawdy mogą tylko oni, a im to nie pasuje żeby zmieniać historię, a poza tym się tego boją. Liczyć można tylko na fascynatów historii, którzy wkraczają na ten teren z innych dziedzin, takich jak fizyka jądrowa chociażby, a są i tacy. Do dziś nie wycofano z historii bredni, jakich naprodukował profesor z Berlina, Gustaf Kossinna, pod nieobecność Polski na mapie. Nie wycofano tych bredni do dziś, pomimo że posiłkował się nimi wariat Hitler.
                • gandalph Re: "Lewicka: Nagła przemiana w PiS. :O) 25.11.23, 12:40
                  A bo widzisz historiografia jest o miedzę z polityką, ta zaś - z propagandą.
                  Jak już tak sobie gaworzymy, to odsyłam do jednej z książek Kamila Janickiego, który dowodzi, jak to się mówi, "na palcach", że nie było czegoś takiego jak chrzest Polski i na pewno nie w Wielkanoc 966 r. To tak jak z Radiem Erewań, które odpowiada na pytanie słuchacza: "czy to prawda, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają samochody?".
                  Radio: "Zasadniczo tak, tyle że nie w Moskwie, a w Leningradzie, nie na Placu Czerwonym, lecz kolejowym, nie samochody, lecz rowery i nie dają, tylko kradną".
              • benek231 "Lewicka: Nagła przemiana w PiS. :O) 27.11.23, 18:22
                gandalph napisał:

"My, ścisłowcy, z tych samym przesłanek wyciągamy zupełnie inne konkluzje niż tzw. zawodowi historycy" (z którymi miał nota bene na pieńku; dla mnie było całkowicie jasne, dlaczego). Otóż zawodowi historycy, zwłaszcza w Polsce, to są 1. oportuniści, 2. nieuki, 3. papierolodzy-bajkopisarze, 4. koniunkturaliści, a w ogóle niezdolni do dogłębniejszej analizy ani syntezy.
                **
                No i z takich to historykow sklada sie prawie caly PiS. Cala reszta tez niewiele lepsza, niemniej jednak lepsza.

Najwiekszy problem polskich historykow bral sie (nie wiem jak teraz) z nieznajomosci zasad logiki, czyli niezdolnosci do logicznego myslenia. Zazwyczaj dany wywod byl pomieszaniem z poplataniem bo im logika nie byla potrzebna do szczescia. Wystarczyla znajomosc faktow oraz dobra pamiec pozwalajaca klepac tak jak ich nauczyli na studiach.

--
    • boomerang Lewicka czy Lewacka? 23.11.23, 06:11
      Jestem pod wrażeniem zwycięstwa skrajnej prawicy w parlamencie w Holandii. Ciekawe czy będą tam naciskać na zmianę rządu jak w PL.

• oleg3 O jeden most za daleko 24.11.23, 16:33
      Ja też coś wkleję. A co!

Dr Sopiński: Prawnicy związani z KO idą o jeden most za daleko
      Autor: DoRzeczy.pl • 20 godz.

...

System demokratycznego państwa prawnego wywodzący się z zachodniej kultury prawnej, nie dopuszcza możliwości swoistego puczu, dokonanego przez nowo wyłonioną większość sejmową. Sytuacja, w której nowa władza niejako odwołuje prezydenta nie jest, jak mówią teoretycy prawa, szlachetnym snem, lecz nocną marą praworządności. Związani z Koalicją Obywatelską prawnicy idą o jeden most za daleko. Obecne, karkołomne rozwiązania prawne przypominają mi sceny z "Kupca weneckiego", a zwłaszcza fragment, który pokazuje że postępowanie na sali sądowej jest u Szekspira całkowitą farsą. Rozstrzygający spór rzekomy doktor prawa jest nie tylko oszustem, przebraną Porcją, lecz również jest osobiście zainteresowany wynikiem rozprawy. Uchodzi mu to na sucho, bo w procesie chodzi wyłącznie o ukaranie Szajloka, z góry uznanego za „złego”. Za wszelką cenę i za pomocą wszystkich możliwych środków.

Zauważa to nawet tak nieprzejednany krytyk rządów Zjednoczonej Prawicy, jak prof. Marcin Matczak, wołając o opamiętanie i mówiąc, że odwołanie prezydenta – w formie referendalnej – byłoby niezgodne z Konstytucją. Art. 127 ust 2 Konstytucji stanowi, że prezydent jest wybierany na pięcioletnią kadencję. Art. 145 ust 1 stanowi o tym, że „Prezydent Rzeczypospolitej za naruszenie Konstytucji, ustawy lub za popełnienie przestępstwa może być pociągnięty do odpowiedzialności przed Trybunałem Stanu”. Do odwołania prezydenta z urzędu są przewidziane co najmniej dwie procedury konstytucyjne, specjalnie do tego celu przewidziane.
      • gandalph Re: O jeden most za daleko 24.11.23, 17:30
        Szanowny Panie, pan Duda dopuścił się tylu deliktów konstytucyjnych, że jest jednym z głównych kandydatów do ławy oskarżonych przed Trybunałem Stanu. Jednakże, to może się nie udać z przyczyn proceduralnych. Tym niemniej to indywiduum nie ma żadnych kwalifikacji do pełnienia urzędu prezydenta RP, co więcej, może jeszcze przez prawie 2 lata blokować działania niezbędne do przywrócenia jakiej-takiej normalności. Dlatego odsunięcie go od urzędu jest uzasadnione merytorycznie. Jak to wygląda od strony prawnej, nie wypowiadam się. Przypomnę wszakże, że już mieliśmy raz sytuację skrócenia kadencji prezydenta w drodze ustawy. Ustąpił Jaruzelski, jego miejsce zajął Wałęsa.
        Pytam: jak długo mamy jeszcze tolerować szkodnika na urzędzie? W tej sytuacji mówienie o puczu jest zdecydowanie na wyrost.
        • boomerang Re: O jeden most za daleko 25.11.23, 03:49
          jak długo mamy jeszcze tolerować szkodnika na urzędzie?

Kiedy PiS dochodził do władzy to w Polsce sukcesy odnosili szkodnicy właśnie, mafiozi z peerelowskim rodowodem. Policja była przez nich totalnie opanowana. Skargi na tych mafiozów to było bicie grochem o ścianę. Ta niecała dekada PiSu to jednak był krok we właściwym kierunku, który Polskę ponownie uczynił krajem europejskim i to pomimo konfliktu na linii Warszawa-Bruksela.
        • benek231 O jeden most za daleko 25.11.23, 09:11
          gandalph napisał:

> Szanowny Panie, pan Duda dopuścił się tylu deliktów konstytucyjnych, że jest je
          > dnym z głównych kandydatów do ławy oskarżonych przed Trybunałem Stanu. Jednakże
          > , to może się nie udać z przyczyn proceduralnych.
          **
          Czy to oznacza, ze Du*a moze odejsc bezkarnie? Za oczywiste deptanie konstytucji ma mu nie spasc wlos z glowy? Tylko dlatego, ze klero-faszysci moga miec wystarczajaco duza mniejszosc blokujaca(?)

I tu dochodzimy do dyskusji ktora zaproponowal mi Oleg3. Jedyny problem w tym, ze takich dyskusji nie prowadzi sie z antydemokratycznym gownem. Bo jest to bezsensowne i bezcelowe. Ale my mozemy sprobowac porozwazac sobie.

Czy demokracja moze bronic swego istnienia z uzyciem srodkow niezbyt demokratycznych? A czy demokracja, dla przetrwania, moze siegac po narzedzie wojny?
          Bo ja uwazam, ze nie tylko moze lecz nawet powinna. Tak jak zrobily to polnocne stany USA przeciwko poludniowym. Chodzilo o uratowanie Unii przed rozpadem zapoczatkowanym przez Poludnie. Czyli istnienie takich Stanow Zjednoczonych jakie teraz widzimy zawdzieczaja Amerykanie, i nie tylko oni, poprawnym decyzjom liderow Polnocy. Choc odlaczenie sie stanow od Unii bylo prawem tych stanow. A jednak nie pozwolono im na to - w obronie wyzszych wartosci.

U podstaw calkowitego dorobku PiS, w ciagu ostatnich 8 lat lezy szereg deliktow konstytucyjnych, szereg naruszen prawa. Gdyby nie to klero-faszysci nie mieliby zapewne znanych osiagniec ale tez nie byloby potrzeby stawiania ich przed sadami. Zatem rozsadnym podejsciem wydaje mi sie podejscie calosciowe czyli zaskarzenie calego zbrodniczego systemu PiS, zorientowanego na obalenie demokratycznego ustroju Polski oraz wyprowadzenie Polski z Unii Europejskiej. Tego jeszcze nie bylo ale takze do tej pory nie bylo czegos takiego jak klero-faszystowski PiS. Zatem siegniecie po nadzwyczajne srodki jest jak najbardziej uzasadnione.

Walka o uratowanie demokracji dopiero sie zaczela a PiS zaminowal cale przedpole przeroznymi prawnymi kruczkami. Czy demokracja moze sobie pozwolic na przegranie z powodu tych kruczkow na ktore ma nie byc sposobu? A ratowanie demokracji to przeciez takze koniecznosc ukarania winnych jej rozpadu, winnych deliktow konstytucyjnych, lamania prawa, bicia spokojnych obywateli na ulicach, rozkradania majatku narodowego... To jest obowiazek rzadzacych wobec narodu polskiego gdyz ten zdecydowal na rzecz demokracji a przeciwko pisowi. Bez ukarania odpowiedzialnych i odebrania im nakradzionej kasy demokracja zawsze bedzie zagrozona z ich strony. Czyli niezbedne jest tu takie podejscie jak Izraela do problemu z Hamasem - nalezy ich zniszczyc. Nie fizycznie, oczywiscie, ale takimi jakimi sa, znaczy jako powaznego wroga demokracji.

Co Ty na to?

--
          • gandalph Re: O jeden most za daleko 25.11.23, 12:52
            Problem jest jeszcze głębszy, mianowicie taki, że odmienia się demokrację przez wszystkie istniejące i nieistniejące przypadki tak gramatyczne, jak losowe, tymczasem demokracja to nie jest żaden bożek ani inny złoty cielec. Już kiedyś dowodziłem (patrz forum "Historia") czym demokracja jest, a czym nie jest. Demokracja to jest TYLKO jedna z dwóch możliwych odpowiedzi na pytanie o sposób podejmowania decyzji w sferze publicznej i w kwestiach publicznych; demokracja nie sięga sfery prywatnej.
            Jeżeli wszczynamy debatę ustrojową ab ovo, to nie zaczynamy od demokracji. Ta wyłoni się dopiero na piątym, szóstym albo i siedemnastym etapie jako sprawa w gruncie rzeczy mało istotna.
            Pytanie podstawowe jest takie: do czego służy państwo, jaką rolę pełni? Dalej, jak ma być skonstruowane, jakie ma mieć kompetencje? itd. itp. I tu niechybnie wyłoni się kwestia praworządności, a to w związku z tym, że wykluczamy działanie przemocy. Demokracja? Hola, to dopiero liście, my jesteśmy na etapie pnia i konarów.
            Demokracja... Jej przeciwieństwem jest autokracja. Innych nie ma. Autokracja jest nie do zaakceptowania, zatem demokracja. Ale w tym momencie to jest tak, jakby - hipotetycznie - pytać o kolor kota w sytuacji, gdy wszystkie koty są czarne (to tylko ilustracja). Demokracja w tej sytuacji pełni taką rolę, jak zaspawany na stałe wyłącznik w sieci elektrycznej, nic nie wnosi. Można go wyciąć i wyrzucić. Jeśli spojrzeć na problem z punktu widzenia teorii informacji, to wartość informacyjna "demokracji" wynosi zero.
            I to tak z grubsza.
            Proszę sobie poszukać mój wpis na "Historii" "Parę słów o demokracji", czy jakoś tak. To gdzieś tak sprzed 3 lat. Może więcej.
            • benek231 O jeden most za daleko 25.11.23, 17:26
              Z przyjemnoscia przeczytalem Twoj wykladzik "Kilka slow o demokracji" na forum historia. Podejscie niekonwencjonalne przez co interesujace. No i nie ma miedzy nami sporu co do istoty naszych rozwazan. Demokracja to cos znacznie lepszego od autokracji czyli jest o co walczyc jesli komus zalezy.

Zatem raz jeszcze stawiam nasze pytanie: czy demokracja moze bronic swego istnienia z uzyciem srodkow niezbyt demokratycznych? A Polacy dopiero rozpoczynaja przeciez walke o przetrwanie demokracji. I tu nalezaloby objasnic sobie o co chodzi ze stosowaniem demokratycznych srodkow, o ktorych wspomnial Oleg3. Bo moim zdaniem obowiazek wylacznego ich stosowania dotyczy stosowania wewnatrzustrojowego. Wowczas gdy demokracja funkcjonuje poprawnie i zachodza w niej te wszystkie procesy o ktorych mowi konstytucja. Czyli gdy ktos dopusci sie wykroczenia przeciwko prawu np. chroniacemu wlasnosc, to zostanie odpowiednio potraktowany przez niezawisly sad, z uwzglednieniem wszelkich obowiazujacych procedur, w tym praw podsadnego.

Czy jednak zbrodnia przeciwko panstwu, zbrodnia bezprawnej zmiany ustroju, zbrodnia przeciwko konstytucyjnemu i ustrojowemu trojpodzialowi wladzy, zbrodnia naduzywania wladzy dla osiagania osobistych korzysci, moze byc tak samo potraktowana jak zwykla kradziez? Bo zdaje sie, ze tak wlasnie rozumuja pisiory domagajac sie standardowego demokratycznego traktowania podczas gdy standard moze dotyczyc pospolitego zlodzieja na przyklad. Podczas gdy pisiorscy klero-faszysci to antyustrojowa insurekcja bo tym wlasnie jest pelzajacy zamach stanu. Bez wzgledu na swoj pokojowy charakter oraz na to jak powoli pelznie. Czy moga oni odejsc wolno gdyz sprytnie zabetonowali sobie szereg mechanizmow chroniacych ich dupy, wlacznie z postawieniem na strazy betonu pod nazwiskiem Du*a(?)

Wczesniej stwierdzilem, ze dla obrony demokracji, na przyszlosc, musza zostac ukarani wszyscy odpowiedzialni za jej rozmontowywanie i niszczenie, w ostatnich 8 latach. Bez rozliczenia ich i postawienia wyraznej kropki nad i takie tumany jak Oleg3 nie beda w stanie zrozumiec niewlasciwosci postepowania klero-faszystow oraz wlasnego. Byc moze i tak nie beda w stanie zrozumiec ale przynajmniej beda sie bac sprobowac powtorki z PiSu.

Moze wiec wziecie za dupe Du*e, sposob niezbyt standardowy, pozwoli na szybkie wyprostowanie polskich spraw. Bo ten facet, czy Kaczynski, nie zasluguje na potraktowanie tak jak zwyklego zlodziejaszka, czy bandyty. Przy nich zlodziejaszek czy bandyta brzmia dumnie, gdyz jeden kradl a drugi grasowal na drodze ale w ramach panstwa i ustroju ktore akceptowali. Du*a i Kaczynski, natomiast, chcieli panstwo polskie oraz jego demokratyczny ustroj rozwalic, zniszczyc. Wprawdzie nie do konca im sie to udalo niemniej osiagneli sukces w niszczeniu narodu polskiego, ktorego juz nie ma, takim jaki byl jeszcze przed dekada. Gdyz w jego miejscu znajduja sie teraz dwa sklocone ze soba, wrogie sobie i nienawidzace sie plemiona. I takze za to powinna ich spotkac kara.

gandalph napisał:

--
              • gandalph Re: O jeden most za daleko 25.11.23, 20:00
                Pozornie bez związku z tematem, ale jednak... Czytałem o jakimś gatunku małp, nie pamiętam, o który chodzi. O jakieś duże małpy w każdym razie. Paleontolodzy czy inni -lodzy doszukali się, że ileś tysięcy lat temu ów gatunek wytępił spośród siebie najbardziej agresywne osobniki - w imię interesu stada. Podobnie, ponoć, postąpiły kiedyś tam słonie, skądinąd bardzo inteligentne stworzenia. Kto wie, jak z ludźmi.
                Zmierzam do tego, że demokracja musi być jako oczywistość, ale to jest czynnik 15-ej rangi. Znacznie ważniejsza jest praworządność. Notorycznym łamaczom/nadużywaczom należy bezwzględnie powiedzieć NIE i wyrzucić ich za burtę, cokolwiek ta burta oznacza. Kiedyś zgłosiłem postulat, by zawczasu wystarać się o jakiś odległy teren, niechby w formie dzierżawy, np. Wyspy Kergouelena od Francji, i wywieźć tam całe to towarzystwo, zaopatrzyć je w tarcicę, gwoździe, narzędzia i zapasy powiedzmy na pół roku i tam zostawić, niech tam sobie budują swoje wymarzone państwo. Ale usunąć ich koniecznie trzeba. Zaś z ich zasłanianiem się demokracją jest dokładnie tak, jak w głośnym sporze jezuitów z jansenistami Blaise Pascal napisał do tych pierwszych: "Wy, w imię NASZYCH zasad domagacie się dla siebie takich praw, jakich nam, w imię WASZYCH zasad, odmawiacie". I tyle w temacie. "Nie ma demokracji dla wrogów demokracji" to tylko zwulgaryzowane określenie tego, o co chodzi.
                Krótko: osądzić, nie wieszać, choć na to zasługują, zesłać na banicję tam, skąd nie będą w stanie wrócić i tyle.
                • benek231 O jeden most za daleko 26.11.23, 07:08
                  gandalph napisał:

"Wy, w imię NASZYCH zasad domagacie się dla s
                  > iebie takich praw, jakich nam, w imię WASZYCH zasad, odmawiacie". I tyle w tema
                  > cie. "Nie ma demokracji dla wrogów demokracji" to tylko zwulgaryzowane określen
                  > ie tego, o co chodzi.
                  **
                  O to wlasnie chodzi, ze antydemokratyczne gowno nie powinno liczyc na przjazne traktowanie przez demokratow. Gdyz antydemokratyczne gowno znajduje sie poza demokracja. Samo siebie tam umiescilo.
                  Osiagneli to co osiagneli lamiac zasady. konstytucje i prawo wiec wszystko to powinno zostac im odebrane, kropka. I ta idea powinna przyswiecac tuskowym.

--

• gandalph Re: O jeden most za daleko 29.11.23, 17:07
                Coś mi świtało w głowie, poszukałem i znalazłem. Ten sam post, "Kilka słów o demokracji", zamieściłem też na tym forum. Oczywiście zaraz znanebnam indywiduum zaczęło snuć swoje farmazony, po czym zorienowałem się, że ma ów osobnik problemy z czytaniem że zrozumieniem, którą to umiejętność powinien posiąść absolwent nauczania początkowego, bo w przeciwnym razie w starszych klasach nie ma nic do roboty, że o życiu nie wspomnę. Taki to i dyskutant.
                • benek231 O jeden most za daleko 29.11.23, 19:44
                  gandalph napisał:

Taki to i dyskutant.
                  **
                  Mozna by machnac reka ale "takich to dyskutantow" przewinely sie przez to forum dziesiatki. I stawali na glowach by uniemozliwic badz przynajmniej utrudnic spokojna i rzeczowa dyskusje ludzi nie podzielajacych ich pogladow. Czyli gdyby ne te tabuny antydemokratycznych, antyunijnych, antyrozumowych katolickich debili to mozna by prowadzic ciekawe dyskusje i wyciagac z nich jeszcze ciekawsze wnioski. A tak, wiekszosc czasu stracilem tu na uzeranie sie z tych nikczemnym i podlym chamstwem.

--
        • benek231 O jeden most za daleko 25.11.23, 09:11
          gandalph napisał:

> Szanowny Panie, pan Duda dopuścił się tylu deliktów konstytucyjnych, że jest je
          > dnym z głównych kandydatów do ławy oskarżonych przed Trybunałem Stanu. Jednakże
          > , to może się nie udać z przyczyn proceduralnych.
          **
          Czy to oznacza, ze Du*a moze odejsc bezkarnie? Za oczywiste deptanie konstytucji ma mu nie spasc wlos z glowy? Tylko dlatego, ze klero-faszysci moga miec wystarczajaco duza mniejszosc blokujaca(?)

I tu dochodzimy do dyskusji ktora zaproponowal mi Oleg3. Jedyny problem w tym, ze takich dyskusji nie prowadzi sie z antydemokratycznym gownem. Bo jest to bezsensowne i bezcelowe. Ale my mozemy sprobowac porozwazac sobie.

Czy demokracja moze bronic swego istnienia z uzyciem srodkow niezbyt demokratycznych? A czy demokracja, dla przetrwania, moze siegac po narzedzie wojny?
          Bo ja uwazam, ze nie tylko moze lecz nawet powinna. Tak jak zrobily to polnocne stany USA przeciwko poludniowym. Chodzilo o uratowanie Unii przed rozpadem zapoczatkowanym przez Poludnie. Czyli istnienie takich Stanow Zjednoczonych jakie teraz widzimy zawdzieczaja Amerykanie, i nie tylko oni, poprawnym decyzjom liderow Polnocy. Choc odlaczenie sie stanow od Unii bylo prawem tych stanow. A jednak nie pozwolono im na to - w obronie wyzszych wartosci.

U podstaw calkowitego dorobku PiS, w ciagu ostatnich 8 lat lezy szereg deliktow konstytucyjnych, szereg naruszen prawa. Gdyby nie to klero-faszysci nie mieliby zapewne znanych osiagniec ale tez nie byloby potrzeby stawiania ich przed sadami. Zatem rozsadnym podejsciem wydaje mi sie podejscie calosciowe czyli zaskarzenie calego zbrodniczego systemu PiS, zorientowanego na obalenie demokratycznego ustroju Polski oraz wyprowadzenie Polski z Unii Europejskiej. Tego jeszcze nie bylo ale takze do tej pory nie bylo czegos takiego jak klero-faszystowski PiS. Zatem siegniecie po nadzwyczajne srodki jest jak najbardziej uzasadnione.

Walka o uratowanie demokracji dopiero sie zaczela a PiS zaminowal cale przedpole przeroznymi prawnymi kruczkami. Czy demokracja moze sobie pozwolic na przegranie z powodu tych kruczkow na ktore ma nie byc sposobu? A ratowanie demokracji to przeciez takze koniecznosc ukarania winnych jej rozpadu, winnych deliktow konstytucyjnych, lamania prawa, bicia spokojnych obywateli na ulicach, rozkradania majatku narodowego... To jest obowiazek rzadzacych wobec narodu polskiego gdyz ten zdecydowal na rzecz demokracji a przeciwko pisowi. Bez ukarania odpowiedzialnych i odebrania im nakradzionej kasy demokracja zawsze bedzie zagrozona z ich strony. Czyli niezbedne jest tu takie podejscie jak Izraela do problemu z Hamasem - nalezy ich zniszczyc. Nie fizycznie, oczywiscie, ale takimi jakimi sa, znaczy jako powaznego wroga demokracji.

Co Ty na to?

--

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka