Dodaj do ulubionych

Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet?

• Gość: MlodyJorg Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 66.133.95.* 09.12.04, 15:15
      Zanim Kosciol zacznie sie zaperzac i protestowac, warto by sie zastanowic na
      nastepujacym: W Polsce jest duzo przemocy wobec kobiet, zwlaszcza w rodzinie,
      na zasadzie "Kiedy sie baby nie bije, to jej watroba gnije". To jest
      tolerowane, a Kosciol, ktory pretenduje do roli moralnego autorytetu w tej
      sprawie nie robi nic.
      • Gość: Prask A skąd wiesz, że w Polsce jest tyle przemocy wobec IP: *.res.east.verizon.net 09.12.04, 15:23
        kobiet, a szczególnie w rodzinach? Z prasy wynika, że przemoc to domena
        konkubinatów a nie rodzin.
        A może to osobiste doświadzcenie Twojej rodziny? Wtedy zacznij od siebie,
        przestań bić swoją żonę.
    • Gość: a5a5ello Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 09.12.04, 15:19
      abstrahujac od tego , czy powiedziala to , czy nie jest cos w tym ...
      • Gość: Prask abstra co? Za przeproszeniem? IP: *.res.east.verizon.net 09.12.04, 15:25
    • Gość: DK Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 80.51.233.* 09.12.04, 15:20
      Wszyscy na górze maja sklerozę.
      • Gość: koma Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.proxy.aol.com 09.12.04, 15:31
        na dole tez nie jest najlepiej, niestety
    • Gość: g Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.mikrus.pw.edu.pl 09.12.04, 15:26
      "angielski nie jest zbyt silny"
      Co to krna za polska mowa??
    • Gość: Hannie. Jestem z Toba, Magda. IP: *.jwt.com.pl 09.12.04, 15:27
      Obojetnie na Twoje sympatie polityczne czy poziom zaawansowanie angielskiego.
      Ludzi mierzy sie waga problemow, o ktorych maja odwage mowic. A przemoc to jest
      duzy problem i wielki bol. Straszny paradoks tkwi w tym, ze Kosciol glownie
      przez kobiety wspierany nie umie im pomoc. Ze nad wspolczuciem zwycieza
      patriarchalna solidarnosc gonad. Zatem: odwagi.
      • Gość: Sabina Czy to propozycja wspólnego życia z towarzyszką Ś? IP: *.res.east.verizon.net 09.12.04, 15:36
        Ona ma już stałą partnerkę - mnie - więc się od niej odwal!
    • Gość: Brawo Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.arcor-ip.net 09.12.04, 15:28
      Brawo pani Sroda . Prosze nie dac zawrzeszczec . Zadnego stawiania
      sie do dyspozycji . Wreszcie cywilizowana reprezentacja i autentyczna nas
      kobiet.Prosze nie bac tych meskich szalencow , calej tej koscielnej holoty.
      To byla konferencja o kobietach , a panom sie wydaje ze o kosciele.
      Owszem wplyw kosciola na zycie spoleczne jest katastrofalny.
      Owoce koscielnej indoktrynacji , agresywnej ,juz zbieramy powoli .
      Wystarczy popatrzec na zycie spoleczene w Polsce. Zamienilismy sobie dusimordy
      komunistyczne na dusimordy katolicko - rydzykowsko - jankowskie lobuzerstwo.
    • Gość: Nick Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.chello.pl 09.12.04, 15:29
      Wreszcie ktoś z polskiego rządu miał odwagę powiedziec prawde, szkoda tylko że
      teraz próbuje się z tego wycofac...
    • Gość: benek ze stockholm pani srodo to jest nieprofesjonalne ismieszne raus IP: *.apoteket.se 09.12.04, 15:30
      piii
    • Gość: arc Kilka cytatów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 15:31
      A wejdźcie sobie np. na stronę z biblią tysiąclecia www.biblia.pl/ i wpiszcie słowo "kobieta". Kobieta ma: rodzić, słuchać męża i wogóle jest nieczysta i gdyby nie rodziła synów, to była by bezużyteczna. Takie wnioski nasuwają się po przejrzeniu kontekstów w których jest użyte słowo "kobieta".
      • r202 Re: Kilka cytatów 09.12.04, 15:44
        I co Twoim zdaniem z tego wynika, że trzy tysiące lat temu w Izraelu
        postrzegano kobietę przez pryzmat jej funkcji rozrodczych. Na terenach obecnej
        Polski w tym czasie niedźwiedzie spółkowały a ludzie mieszkali w szałasach. Jak
        to już ktoś wyżej napisał (niestety, lewacy rzadko czytają co ktoś inny pisze),
        o patriarchacie można mówić od okresu neolitycznego i Biblia go nie
        wprowadziła.
    • Gość: mara Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.bcf.pl 09.12.04, 15:31
      ...a czym jest zmuszanie kobiet do rodzenia? PRZEMOCĄ!!!
    • Gość: satkow Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.visit.se 09.12.04, 15:32
      Zamieszanie wokol rzekomej wypowiedzi wydaje mi sie dziwniejsze niz sama tresc
      wypowiedzi. Ale to moze dlatego, ze pomieszkuje w Szwecji wink
      Pozdrawiam tych katolikow, ktorych podobne "wypowiedzi" nie obrazaja smile
    • Gość: REKIN Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 212.244.31.* 09.12.04, 15:32
      BRAWO PANI MAGDO, BABY DO WŁADZY! CAŁKOWICIE SIĘ ZGADZAM. MAREK

• Gość: m Co by bylo gdyby powiedziala, ze winni sa ZYDZI!!! IP: *.crowley.pl 09.12.04, 15:37
      To jest po prostu nie do pomyslenia.
      Zyjemy w kraju ktory przesladuje chrzescijan, a szczegolnie katolikow!!!
      Taka jest pradwa!!!!!!!
      • Gość: x A GDYBY POWIEDZ ZE WINNI SA ZYDZI???? IP: *.crowley.pl 09.12.04, 15:40
        Racja.Popieram przedmowce.
      • Gość: brzytwa Re: Co by bylo gdyby powiedziala, ze winni sa ZYD IP: *.pcz.czest.pl 09.12.04, 15:46
        Ale na szczescie coraz wiecej ludzi to widzi.
    • Gość: Andrzej Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.nll.se 09.12.04, 15:38
      Wspaniala pani Magdalena Sroda jest, tak wynika z fotografii, niezwykle
      pociagajaca! Co za klasa i kobiecy sexappeal! Ciekaw jestem, czy ktos z meskich
      forumowiczow by na nia polecial? Kolezanki z pracy stwierdzily (miniankieta),
      ze nawet garbaty i szczerbaty, 70-letni wikary z Bieszczad wolalby koze niz
      pania minister! Moze to jest powodem frustracji i jej artykulu traktujacego
      o sredniowiecznych czarownicach?
    • Gość: Zosia RATUNKU!!! Mnie chlop bije, bo chodze do kosciola! IP: *.pcz.czest.pl 09.12.04, 15:39
    • Gość: rzeznik WYGLADA JAK MOJ WIEPRZ IP: *.ipt.aol.com 09.12.04, 15:39
      Tylko z niego jeszcze cos bedzie
    • Gość: jk Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 217.206.28.* 09.12.04, 15:39
      To kobieta chyba postradala zmysly i widac ze nie byla w kosciele katolickim od
      wiekow, pewnie z zadnym prwade mowiac....Podoba mi sie ze nie pamieta w jakim
      jezyku udziela wywiadow i komu. Ot krotka pamiec!!! A iloma jezykami pani Sroda
      wlada??? Chyba zadnym ludzkim tylko jednym diabelskim...
    • Gość: mee... SRODA OD SRODY...ZWOLNIONA IP: *.avenel01.nj.comcast.net 09.12.04, 15:40
      ...wyobrascie sobie teraz ...,ze taki vice- minister czlowiek mowi o lepszych i
      gorszych genach...i co z sie z nim dzieje nastepnego dnia...awantura, geby
      pelne wazeliny czytaj potepienia z belka na czele...a ja wam mowie jej tej
      zdzize z lsd to ujdzie )))
    • Gość: magda Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.ny325.east.verizon.net 09.12.04, 15:41
      Jej angielski "nie jest zbyt silny" i dokladnie nie wie co powiedziala.Dajcie
      jej spokoj.
    • Gość: Alfa Popieram! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 15:43
      Fajnie, jak ktos skrytykuje w Polsce kosciol - reakcje sa wprost cudowne -
      nagle wszyscy wierzacy staja murem za kosciolem i staja sie idealnymi
      Katolikami, natomiast ateisci wyliczaja bledy Kosciola, ksiezy pedofilii itp smile
      Po kazdej podobnej wypowiedzi mozna sobie poczytac ciekawe teksty smile

Moja opinia jest taka, ze Kosciol rzeczywiscie zaprzecza idei nowoczesnej,
      wyzwolonej kobiety, ktora wg. Kosciola powinna siedziec w domu i wychowywac
      bande bachorow (tez mnie tak uczono na religii). Uczono mnie jasno (w
      podstawowce i liceum przez kilka lat, zanim sie z zajec religii wypisalam), ze
      np. seks jest tylko po to, zeby plodzic dzieci, w ogole zwiazek kobiety i
      mezczyzny do tego sluzy, kobieta zawsze miala stac nizej w hierarchii
      rodzinnej, wg mnie to Kosciol w Polsce tkwi jeszcze w wielu kwestiach w epoce
      sredniowiecza.
      • Gość: Mary KOCHAM TA KOBIETE!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 16:00
        Jest swietna! Trafne uwagi, nie boi sie powiedziec prawdy, nawet bolesnej
        prosto w oczy! Tak trzymac!
        • Gość: Pio Re: KOCHAM TA KOBIETE!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 16:30
          Kilka razy mialem przyjemnosc rozmawiac z Pania Sroda osobiscie, slyszalem tez
          niektore z jej wypowiedzi - przypadkiem - w TV. Konkretna, sensowna i otwarta
          osoba, gietki, subtelny umysl - tyle moge powiedziec. (Z tego, co wiem jest
          filozofem.) Pamietam tez jej tekst na temat - tytul z glowy - pozytywnych cech
          konfliktow - naprawde swietny.

Nie wiem skad wziela sie w komunistycznym rzadzie, nie wiem, czy powiedziala
          to, co jej sie przypisuje. Uznaje jednak, ze to co mowi jest przemyslane.

Wpolczuje jej konfliktu z Giertychami i innymi oszolomami, niemniej jak sama
          pisala - konflikty moga prowadzic do lepszego. Jezeli tym lepszym byloby
          znalezienie sie Giertycha i jego bandy na politycznym smietniku, zblizenie
          kosciola do codziennych spraw ludzi - to jej teza w 100% by sie sprawdzila.

Jestem z Pania, Pani Magdo
    • Gość: lon Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.66.76.83.cust.bluewin.ch 09.12.04, 15:44
      kobiety na ksiezy'c
    • Gość: Śmiewca Ale temat - ponad 600 wpisów w kilka godzin! IP: *.acn.waw.pl 09.12.04, 15:45
      A na serio - musi to być wielki problem, jeden z tych w których chowamy głowe w
      piasek.
      kilka rad:
      - nie wiążcie się z osobnikami wychowanymi po kattolicku, ateiści biją małżonków
      rzadziej;
      - tęczowi niech uważają na ateistów, ponoć katolicy ich nie biją;
      - dość bezpieczny jest związek z muzułmaninem, oni wszystkiego zabraniają, ale
      nie biją bowiem nikt nie niszczy swojej własności;
      - idealny byłby związek z buddystą, religia zabrania im przemocy.

Aleksander Pope, angielski poeta z XVIII w. napisał w "Puklu włosów uciętym" :
      - PSY, KOBIETY I BITKI WOŁOWE (beefsteak), IM MOCNIEJ BITE, TYM LEPSZE -
      nie sądze, by powszechna wszak w Polsce znajomośc literatury angielskiej była
      główną przyczyną poruszanego tutaj wzorca traktowania kobiet i nie tylko ich.

"Śmiech powoduje zmarszczki na twarzy, ale również na mózgu zwiększając ich
      pofałdowanie"
    • Gość: JA! Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet. IP: *.lunar.com.pl / *.lunar.com.pl 09.12.04, 15:45
      „Zarodek pici męskiej
      staje się człowiekiem po 40 dniach,
      zarodek żeński po- 80.
      Dziewczynki powstają z uszkodzonego
      nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów".
      Św. Tomasz z Akwinu (1225-1274 r.)
      Ojciec Kościoła Katolickiego

„Kobiety są przeznaczone głównie
      do zaspokajania żądzy mężczyzn".
      Św. Jan Chryzostom (349-407 r.)
      biskup Konstantynopola

„Kobieta jest istotą poślednią,
      która nie została stworzona
      na obraz i podobieństwo Boga.
      To naturalny porządek rzeczy,
      że kobieta ma służyć mężczyźnie”.
      Św. Augustyn (354-430 r.)
      filozof I teolog chrześcijański

„Wartość kobiety polega na
      jej zdolnościach rozrodczych
      i możliwości wykorzystania do
      prac domowych”.

„Kobieta powinna zasłaniać oblicze,
      bowiem nie zostało ono stworzone
      na obraz Boga".
      Św. Ambroży (ok. 340-397 r.)
      Ojciec i doktor Kościoła

„Kiedy widzisz kobietę,
      pamiętaj: to diabeł!
      Ona jest swoistym piekłem".
      Kapokrates, założyciel klasztoru

„Kobiety są błędem natury…
      z tym ich nadmiarem wilgoci,
      temperaturą ciała świadczącą
      o cielesnym i duchowym upośledzeniu...
      są rodzajem kalekiego, chybionego,
      nieudanego mężczyzny...".

„Kobiecie przystoi jedynie szata żałobna.
      Skoro tylko przekroczy próg wieku dojrzałego,
      winna zasłonić swe gorszące oblicze,
      by nie utracić szczęśliwości wiecznej”.
      Tertulian (ok. 160-po 220 r.}, Ojciec Kościoła

„W miejscu w którym zatrzyma się ksiądz,
      nie powinna przebywać żadne kobieta".
      Ustalenia synodu paryskiego (846 r.)

„Kobiecie nie wolno mieszkać
      w pobliżu kościoła".
      Ustalenia synodu w Coyaca (1050 r.)

„Księża, którzy udzielają noclegu kobietom
      i doznają przy tym podniety, muszą zostać
      ukarani. Kobiety natomiast mają zostać
      sprzedane przez biskupa jako niewolnice".
      Ustalenia synodu w Toledo

„U kobiety sama świadomość jej istnienia
      powinna wywoływać wstyd".
      Clemens Alexandrinus (215 r.)

„Kobietom nie wolno we własnym imieniu
      pisać ani otrzymywać listów".
      Ustalania synodu w Ewirze (IV w.n.e.)

„Cała płeć żeńska jest słaba i lekkomyślna.
      Uświęcona zostaje jedynie przez
      macierzyństwo”.
      Św. Jan Chryzostom (349-407 r.)
      biskup Konstantynopola

skopiowalem z jednej strony ale nie podam adresu bo jeszcze ja jakis lpr
      skasuje ;]
      • Gość: brzytwa Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet. IP: *.pcz.czest.pl 09.12.04, 16:00
        Gość portalu: JA! napisał(a):

> „Zarodek pici męskiej
        > staje się człowiekiem po 40 dniach,
        > zarodek żeński po- 80.
        > Dziewczynki powstają z uszkodzonego
        > nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów".
        > Św. Tomasz z Akwinu (1225-1274 r.)
        > Ojciec Kościoła Katolickiego

Jestes takim samym balwanem, jak uczen zawodowki, albo uczestnik partyjnej
        kursokonferencji, ktory twierdzil, ze Ptolemeusz byl glupi, poniewaz uwazal,
        ze ziemia jest plaska. Trzeba byc po prostu autentycznie wyksztalconym
        czlowiekiem, zeby potrafic interpretowac poglady Tomasza z Akwinu. Potega jego
        umyslu jest zreszta znana i niekwestionowana przez nikogo na odpowiednim
        poziomie. Ty zas jestes zwyklym durniem i tyle.
        • Gość: Pio Po co te nerwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 16:49
          Nie mozna miec pogladow inne niz ortodoksyjno-fundamentalistyczne?
          Gdyby nie lamanie tabu, nie byloby dzisiejszego czlowieka, religiii, kosciola.

I po co te inwektywy?
          Czyzbysmy tak nisko upadli, ze filozofowie - a za takiego jesli dobrze
          zrozumialem sie uwazasz - musza korzystac z przeklenstw w braku argumentow?
          • Gość: brzytwa Re: Po co te nerwy? IP: *.pcz.czest.pl 09.12.04, 17:05
            Gość portalu: Pio napisał(a):

> Nie mozna miec pogladow inne niz ortodoksyjno-fundamentalistyczne?
            > Gdyby nie lamanie tabu, nie byloby dzisiejszego czlowieka, religiii, kosciola.

Jakich pogladow?! To nie sa zadne poglady tylko czysta glupota. Czy ten
            duren uwaza sie za madrzejszego od Tomasza z Akwinu? Niech sie najpierw
            imbecyl dowie co to jest perspektywa historyczna, nastepnie niech
            poswieci 10 lat na studiowanie Tomasza a pozniej dopiero niech otwiera
            swoja glupia gebe.

P.S. A tak wogole, to kto w/g ciebie ma poglady ortodoksyjno-
            fundamentalistyczne, Sroda moze?
            • Gość: Pio Re: Po co te nerwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 17:24
              Madrosc do pojecie nieostre, czyli niemierzalne. Trudno polemizowac w takich
              kategoriach, bo w zasadzie dlaczego "ten duren", nie mialby byc od niego
              madrzejszy? Czyzby Tomasz z Akwinu mial monopol na madrosc? Jesli tak by bylo,
              wszyscy po Tomaszu sila rzeczy byliby glupcami, a tu - wybacz - mam odmienne
              zdanie.

Ortodoksja, czy fundamentalizm jest niezgoda na wszelkie teorie odmienne od
              uznanych za obowiazujace. Nie wiem, co ortodoksyjnego mialoby byc w slowach
              Pani Srody.
              • Gość: brzytwa Re: Po co te nerwy? IP: *.pcz.czest.pl 09.12.04, 17:36
                Gość portalu: Pio napisał(a):

> Madrosc do pojecie nieostre, czyli niemierzalne.

Jest ostre i mierzalne!

> bo w zasadzie dlaczego "ten duren", nie mialby byc od niego
                > madrzejszy?

Niech najpierw zdobedzie taka pozycje jak sw. Tomasz, to pozniej bedziemy go
                porownywac.

> Czyzby Tomasz z Akwinu mial monopol na madrosc? Jesli tak by bylo,
                > wszyscy po Tomaszu sila rzeczy byliby glupcami, a tu - wybacz - mam odmienne
                > zdanie.

Tu nie o zdanie chodzi tylko o uproszczenie. Jesli ktos w taki sposob
                upraszcza poglady sw. Tomasza, to jest to czysta glupota i niedopuszczalne
                prostactwo intelektualne. I tyle.

> Ortodoksja, czy fundamentalizm jest niezgoda na wszelkie teorie odmienne od
                > uznanych za obowiazujace. Nie wiem, co ortodoksyjnego mialoby byc w slowach
                > Pani Srody.

Obecnie obowiazujaca jest polit-poprawnosc. Lewacko-liberalna tluszcza to tacy
                sami fundamentalisci, jak ci, ktorzy w dawnych czasach zabiliby krzyzem. Tyle,
                ze jest to fundamentalizm swiezy, a wiec w fazie wzrostu i dlatego tak
                niebezpieczny.
                • Gość: Pio Re: Po co te nerwy? IP: *.oaza-dd.com 09.12.04, 19:23
                  > Madrosc do pojecie nieostre, czyli niemierzalne.
                  >
                  > Jest ostre i mierzalne!
                  To nie wystarczy - prosze podaj, na podstawie jakich kryteriow mierzy sie
                  madrosc.

> bo w zasadzie dlaczego "ten duren", nie mialby byc od niego
                  > > madrzejszy?
                  >
                  > Niech najpierw zdobedzie taka pozycje jak sw. Tomasz, to pozniej bedziemy go
                  > porownywac.

Mam wrazenie, ze jedno z drugim nie ma wiele wspolnego. Wielu ludzi uwazanych
                  za madrych nie zyskalo zadnej pozycji. Nie myl popularnosci z madroscia.

> Obecnie obowiazujaca jest polit-poprawnosc. Lewacko-liberalna tluszcza to
                  tacy
                  > sami fundamentalisci, jak ci, ktorzy w dawnych czasach zabiliby krzyzem. Tyle,
                  > ze jest to fundamentalizm swiezy, a wiec w fazie wzrostu i dlatego tak
                  > niebezpieczny.

Mam wrazenie, ze upraszczasz rzeczywistosc, szastasz pojeciami bez
                  zastanowienia. W ten sposob ortodoksem mozna nazwac kazdego, kto ma
                  jakiekolwiek poglady.
                  Proponuje zglebienie mysli Sokratesa - bardzo pomaga szanowac slowa.
    • Gość: g ZBLIZAJA SIE WYBORY.IGRZYSKA CZAS ROZPOCZAC IP: *.crowley.pl 09.12.04, 15:46
      Typowa sztuczka lewakow:
      Przed wyborami walczyc z Kosciolem.
    • banter To nie katolicyzm, tylko jego brak! 09.12.04, 15:49
      Gdyby ktokolwiek, kto bezmyślnie oskarża Kościół katolicki, choć przez chwilę
      się zastanowił, uświadomiłby sobie, że to właśnie DZIĘKI naukom Jezusa (a przez
      to Kościoła) zaczęła poprawiać się pozycja kobiety. Kto kazał kochać mężom
      swoje żony i nie być dla nich przykrymi? Nie mogę czytać takich bzdur. Nikt kto
      naprawdę kocha żonę nie będzie stosował wobec niej jakiejkolwiek przemocy. To
      właśnie Bóg, Kościół uczą mnie szacunku i miłości do kobiety przecież!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka