Dodaj do ulubionych

Górnikom należą się przywileje emerytalne

23.11.05, 19:07
Znaleźli ciało górnika
23.11.2005 aktualizacja 16:41

Po trwającej ponad 27 godzin akcji ratownicy dotarli do ciała trzeciego
górnika, przysypanego w kopalni "Zofiówka".

Udało się to po blisko dwóch godzinach od chwili, kiedy w zwałach węgla
dostrzegli rękę pracownika.

Wcześniejsze dotarcie do górnika utrudniał zanik sygnału, emitowanego przez
nadajnik umieszczony w lampce zaginionego. 36-letni górnik prawdopodobnie nie
miał szans przeżycia, gdy metan z dużą siłą wyrzucił w wyrobisku ok. 250 ton
węgla i skał. Wczoraj spod zwałów drobnego węgla i skał wydobyto zwłoki dwóch
innych górników.

Zmarły pracownik miał 36 lat. Był 14. śmiertelną ofiarą wypadków w kopalniach
węgla kamiennego w tym roku. Dwie inne ofiary - górnicy, do których ratownicy
dotarli już we wtorek - mieli 41 i 43 lata.

Dotarcie i wydobycie ostatniego przysypanego górnika nie kończy prowadzonej w
kopalni akcji. Ratownicy będą musieli zabezpieczyć wyrobisko, gdzie we wtorek
rano doszło do wyrzutu metanu i skał. Pracę rozpocznie specjalna komisja,
powołana przez prezesa Wyższego Urzędu Górniczego. Na czwartek planowana jest
wizja lokalna.

Przed południem przebierający rumowisko ratownicy dotarli do kombajnu, którym
pracujący w wyrobisku górnicy drążyli chodnik. Brak sygnału z nadajnika
trzeciego górnika powodował, że ratownicy musieli przebierać miał węglowy
całą szerokością chodnika, nie wiedząc, gdzie może być zaginiony. Akcję
utrudniała wysoka temperatura.

Do wypadku w kopalni "Zofiówka" doszło wczoraj przed godz. 9. Nastąpił
naturalny, ale niezwykle rzadki w górnictwie wyrzut metanu i węgla, po którym
30-metrowy odcinek chodnika zasypało ok. 250 ton bardzo rozdrobnionego węgla
i skał. W strefie bezpośredniego zagrożenie było pięciu górników, którzy
drążyli kombajnem chodnik transportowy, i sztygar. Trzej zostali zasypani,
pozostali uciekli. Akcję ratowniczą nieprzerwanie prowadziło kilkudziesięciu
ratowników, wspieranych przez sztab ekspertów. Posłuchaj relacji reportera
RMF:

Do akcji ratowniczej w kopalni węgla "Zofiówka" zamierzała dzisiaj włączyć
się Grupa Poszukiwawczo-Ratownicza Państwowej Straży Pożarnej z Nowego Sącza,
która już wyjechała do Jastrzębia Zdroju.

"Zofiówka" należy do Jastrzębskiej Spółki Węglowej, podobnie jak
kopalnia "Jas-Mos", gdzie wydarzyła się największa w ostatnich kilkunastu
latach tragedia w polskim górnictwie. W lutym 2002 roku wybuch pyłu węglowego
zabił tam 10 górników.

Niech Spoczywają w Pokoju [*]

Obserwuj wątek
    • oleg3 ??????????? 23.11.05, 19:14
      v.ci napisał:
      > Górnikom należą się przywileje emerytalne
      > Znaleźli ciało górnika

Temu tragicznie zmarłemu czy towarzyszom związkowcom z Centrali?
      • v.ci Tysiącom tragicznie zmarłym 23.11.05, 19:17
        I wara od związkowców . Istnienie związkow zawodowych broniących pracowników
        jest KONIECZNE .
        • oleg3 Pijecie czy ćpacie? 23.11.05, 19:27
          Chcecie dawać przywileje emerytalne "tysiącom tragicznie zmarłym" górnikom.
          Chińczyków też liczycie? A jaka waluta obowiązuje "na tamtym świecie"?
          • v.ci Re: Pijecie czy ćpacie? 25.11.05, 15:23
            oleg3 napisał:

> Chcecie dawać przywileje emerytalne "tysiącom tragicznie zmarłym" górnikom.
            > Chińczyków też liczycie? A jaka waluta obowiązuje "na tamtym świecie"?

To miało być śmieszne ? Od razu widac jaką pogardą darzysz robotników .

Przywileje emerytalne należą się tym którzy JESZCZE nie zginęli w kopalni . I
            nie bój się tak o swoją kabzę . Nawet jeśli górnik dotrwa do wieku emerytalnego
            , to długo już nie pożyje .
            • oleg3 Re: Pijecie czy ćpacie? 25.11.05, 15:49
              Jeszcze w ciągu?

v.ci napisał:
              > Przywileje emerytalne należą się tym którzy JESZCZE nie zginęli w kopalni

Trzeźwym wydaje się, że ci, którzy pracują otrzymują wynagrodzenie, nie
              emerytury.
              • v.ci Re: Pijecie czy ćpacie? 25.11.05, 15:52
                oleg3 napisał:

> Jeszcze w ciągu?
                >
                > v.ci napisał:
                > > Przywileje emerytalne należą się tym którzy JESZCZE nie zginęli w kopalni
                >
                > Trzeźwym wydaje się, że ci, którzy pracują otrzymują wynagrodzenie, nie
                > emerytury.
                >

Może stwierdzisz , że polskie górnoctwo jest nadal nierentowne i wszyscy musimy
                doplacać do wydobycia !?
                • oleg3 Re: Pijecie czy ćpacie? 26.11.05, 08:48
                  v.ci napisał:

> Może stwierdzisz , że polskie górnoctwo jest nadal nierentowne i wszyscy
                  > musimy doplacać do wydobycia !?

Drogi v.ci,

różne są poziomy i metody liczenia rentowności. Formalnie branża górnicza jest
                  rentowna, choć rentowność tegoroczna jest znacznie niższa niż ubiegłoroczna.
                  Dodatnia rentowność branży jest wynikiem dotacji, upychania długów pod dywan i
                  poprawy koniunktury.

Niestety płacimy i będziemy płacić. Zajrzyj choćby na str. 38 (40 w pdf)
                  poniższego dokumentu www.teberia.pl/biznesinfo/restr_gwk_0205.pdf
                  • v.ci Re: Pijecie czy ćpacie? 27.11.05, 22:11
                    oleg3 napisał:

> v.ci napisał:
                    >
                    > > Może stwierdzisz , że polskie górnoctwo jest nadal nierentowne i wszyscy
                    > > musimy doplacać do wydobycia !?
                    >
                    > Drogi v.ci,
                    >
                    > różne są poziomy i metody liczenia rentowności. Formalnie branża górnicza
                    jest
                    > rentowna, choć rentowność tegoroczna jest znacznie niższa niż ubiegłoroczna.
                    > Dodatnia rentowność branży jest wynikiem dotacji, upychania długów pod dywan
                    i
                    > poprawy koniunktury.
                    >
                    > Niestety płacimy i będziemy płacić. Zajrzyj choćby na str. 38 (40 w pdf)
                    > poniższego dokumentu www.teberia.pl/biznesinfo/restr_gwk_0205.pdf
                    >

To poprawa koniunktury jest czymś złym ?

Dotuje się likwidację kopalń , która wcale nie była konieczna . Niektóre z
                    zamykanych kopalń mogłyby jeszcze dać sporo węgla i zysku . W Niemczech
                    ponownie otwarto kilka kopalni . Ale Polska jest na etapie Thatcher i lat 80. -
                    jak zwykle zacofana o 20 lat .

Okazuje się , że z węgla mozna robić benzynę ( z powodzeniem czyni to na dużą
                    skalę pewna firma z RPA ) .. Chcieli zainwestować na Śląsku , ale nie znaleźli
                    zainteresowanych !
        • piq dlaczego wara od zwyązkowców, tow. Bałwanow? 23.11.05, 20:00
          Jeżeli wara mnie czy olegowi od zwyązkowców, to wam, towarzyszu, wara od
          ponadpaństwowych korporacji. Macie osobliwą komunistyczną logikę (i osobliwe
          komunistyczne poczucie humoru).

A powiedzcie no mi, towarzyszu Bałwanow, z jakiej to mianowicie racyi
          kapytalysta ma utrzymywać z własnych pieniędzy zsocyalyzowanego darmozyada na
          nieprodukcyjnym stołku i jeszcze dawać mu lokal i wysłuchiwać bzdur, które
          tenże bełkocze? Może ewentualnie doliczyć te koszty do cen fabrycznych
          produktów i przerzucić na lud. Kto na tem socyalystycznem biznesie korzysta?
          Wyłącznie darmozjad.

Bez wątpienia socyalystyczne fantazmaty uszkodziły mózgi lewycy. To widać,
          słychać i czuć.
        • basia Re: Tysiącom tragicznie zmarłym 23.11.05, 20:21
          to niezle haslo wyborcze moze byc: przywileje emerytalne dla tragicznie zmarłych. Majstersztyk!
          • owca_czarna Re: Tysiącom tragicznie zmarłym 23.11.05, 20:31
            basia napisała:

> to niezle haslo wyborcze moze byc: przywileje emerytalne dla tragicznie zmarłyc
            > h. Majstersztyk!

Trochę chyba przegięłaś z tym hasłem wyborczym. Byłaś kiedyś pod ziemią,
            oczywiście prócz wycieczki do Wieliczki?

czarna_owca
            • wikul Re: Tysiącom tragicznie zmarłym 23.11.05, 20:35
              owca_czarna napisała:

> basia napisała:
              >
              > > to niezle haslo wyborcze moze byc: przywileje emerytalne dla tragicznie z
              > marłyc
              > > h. Majstersztyk!
              >
              > Trochę chyba przegięłaś z tym hasłem wyborczym. Byłaś kiedyś pod ziemią,
              > oczywiście prócz wycieczki do Wieliczki?
              >
              > czarna_owca

Za pozwoleniem ? A co ma wspólnego wizyta pod ziemią do sprawy przywilejów
              emerytalnych dla nieboszczyków ?
              • owca_czarna Re: Tysiącom tragicznie zmarłym 23.11.05, 21:34
                wikul napisał:

> owca_czarna napisała:
                >
                > > basia napisała:
                > >
                > > > to niezle haslo wyborcze moze byc: przywileje emerytalne dla tragic
                > znie z
                > > marłyc
                > > > h. Majstersztyk!
                > >
                > > Trochę chyba przegięłaś z tym hasłem wyborczym. Byłaś kiedyś pod ziemią,
                > > oczywiście prócz wycieczki do Wieliczki?
                > >
                > > czarna_owca
                >
                >
                > Za pozwoleniem ? A co ma wspólnego wizyta pod ziemią do sprawy przywilejów
                > emerytalnych dla nieboszczyków ?

Wikule na tym forum juz nie raz był atak na przywilej wcześniejszych emerytur
                dla górników. Mieszkam w rejonie górniczym i wiem jak wygladają górnicy i jaki
                jest ich stan zdrowia. Praca pod ziemią, to nie jest leżenie w grajdołku nad
                morzem i jestem zdania, że "kretom" jak najbardziej przywileje się należą. Z
                tym, że podkreślam kretom, a nie pracownkom kopalni na powierzchni ziemi. A co
                ma wspólnego pobyt pod ziemią? Miałam przyjemność być w kopalni i po wyjeżdździe
                z niej o mało nie zachowałam się jak Siwiec w Kaliszu. Powiedziałam sobie za
                żadne skarby już tam nie zjadę.

Ratownicy górniczy twierdzą, że człowiek pod ziemią powinien pracować tylko 10
                lat. Niedotlenienie mózgu robi swoje.

pozdrawiam

czarna_owca
                • wikul Re: Tysiącom tragicznie zmarłym 23.11.05, 22:32
                  owca_czarna napisała:

> Wikule na tym forum juz nie raz był atak na przywilej wcześniejszych emerytur
                  > dla górników. Mieszkam w rejonie górniczym i wiem jak wygladają górnicy i jaki
                  > jest ich stan zdrowia. Praca pod ziemią, to nie jest leżenie w grajdołku nad
                  > morzem i jestem zdania, że "kretom" jak najbardziej przywileje się należą. Z
                  > tym, że podkreślam kretom, a nie pracownkom kopalni na powierzchni ziemi. A co
                  > ma wspólnego pobyt pod ziemią? Miałam przyjemność być w kopalni i po
                  wyjeżdździ
                  > e
                  > z niej o mało nie zachowałam się jak Siwiec w Kaliszu. Powiedziałam sobie za
                  > żadne skarby już tam nie zjadę.
                  >
                  > Ratownicy górniczy twierdzą, że człowiek pod ziemią powinien pracować tylko 10
                  > lat. Niedotlenienie mózgu robi swoje.
                  >
                  > pozdrawiam
                  >
                  > czarna_owca

Spokojnie. Nie atak na wcześniejsze emerytury a atak na wyjatkowe traktowanie
                  jednej grupy społecznej kosztem pozostałych. Nic nie stoi na przeszkodzie aby
                  górnikom na emeryturze płacic wcześniej i więcej. Pod warunkiem że będzie sie
                  odprowadzać proporcjonalnie większe składki emerytalne. To takie trudne do
                  zrozumienia ?
                  Znam przemysł i Ślask. Na Śląsku kończyłem szkołę średnią i zapewniam cię że
                  na pewno nie chciałabyś pracować nie tylko pod ziemią w kopalni ale również w
                  hucie, walcowni, stalowni, przy wielkich piecach, hartowni, odlewni, spawalni
                  i wielu, wielu innych zawodach. Zresztą, w większosci z tych zawodów praca
                  kobietom jest wzbroniona. To w ramach "dyskryminacji".
                  P.S.Potraktowałaś ten wątek tak emocjonalnie że nie zauważyłaś oczywistego
                  absurdu przyznawania emerytur zmarłym. Po zmarłym rodzina może co najwyżej
                  otrzymać rentę rodzinną.
                  Pzdr.
            • basia Re: Tysiącom tragicznie zmarłym 23.11.05, 20:46
              owca_czarna napisała:

>
              > Trochę chyba przegięłaś z tym hasłem wyborczym. Byłaś kiedyś pod ziemią,
              > oczywiście prócz wycieczki do Wieliczki?

a w czym niby przegiełam? co ma wspolnego temat watku vici z tekstem wklejonym w rozwinieciu?
              po co przywileje emerytalne niezyjacym gornikom? - tego dotyczy moj post.

Ps. w kopalni nie bylam ale w innych niebezpiecznych miejscach tak. Tylko, ze wtedy liczy sie dobre ubezpieczenie na zycie, oczywisci mi ono juz sie nie przyda.
              • owca_czarna Re: Tysiącom tragicznie zmarłym 23.11.05, 21:41
                basia napisała:

> owca_czarna napisała:
                >
                > >
                > > Trochę chyba przegięłaś z tym hasłem wyborczym. Byłaś kiedyś pod ziemią,
                > > oczywiście prócz wycieczki do Wieliczki?
                >
                > a w czym niby przegiełam? co ma wspolnego temat watku vici z tekstem wklejonym
                > w rozwinieciu?
                > po co przywileje emerytalne niezyjacym gornikom? - tego dotyczy moj post.
                >
                > Ps. w kopalni nie bylam ale w innych niebezpiecznych miejscach tak. Tylko, ze w
                > tedy liczy sie dobre ubezpieczenie na zycie, oczywisci mi ono juz sie nie przyd
                > a.

No nie rób z niego idioty i nie łap go za słówka. Nie przypuszczam, ażeby
                chciał obdarzać trupy przywilejami. On wykazał jaka jest to niebezpieczna praca,
                i że ludzie ją wykonują, po to aby m.in Tobie zimą było w dupę ciepło.

czarna_owca

ps. A ja jestem wściekła, bo u mnie jest zimno jak w psiarni.
                • basia Re: Tysiącom tragicznie zmarłym 23.11.05, 22:01
                  owca_czarna napisała:

> No nie rób z niego idioty(..)

Nie musze. Nie lubie ludzi wyreczac, sczegolnie w tym, co im samym swietnie wychodzi.

> i że ludzie ją wykonują, po to aby m.in Tobie zimą było w dupę ciepło.
                  >

Ja ogrzewam mieszkanie gazem, i mam cieple spodnie w razie co. Swiadomie nie wspominam o bieliznie, bo ta ciekawa nie grzeje raczej.
                  • owca_czarna Re: Tysiącom tragicznie zmarłym 23.11.05, 22:05
                    basia napisała:

> Ja ogrzewam mieszkanie gazem, i mam cieple spodnie w razie co. Swiadomie nie ws
                    > pominam o bieliznie, bo ta ciekawa nie grzeje raczej.

cyniczna jesteś
      • v.ci "Towarzysz związkowiec z Centrali" na bruku 25.11.05, 15:20
        WK "Budryk": Represje za strajk
        [2005-11-25 14:32:24]

Zarząd kopalni węgla "Budryk" w Ornontowicach zwolnił dyscyplinarnie z pracy 24
        listopada szefa zakładowej komisji "Sierpnia`80", zarzucając mu m.in. udział w
        nielegalnym proteście. Na liście osób do zwolnienia jest jeszcze siedmiu innych
        związkowców.

Wolny Związek Zawodowy "Sierpień`80" wydał oświadczenie w którym zarzucił
        Zarządowi KWK kontynuowanie bezprawnych działań, w ramach których Zarząd nie
        uznał legalnie prowadzonego sporu zbiorowego, nie podejął negocjacji,
        uniemożliwił prowadzenie mediacji, szykanuje i zastrasza pracowników kopalni.

W apelu czytamy: "Zarząd KWK "Budryk" w uzasadnieniu zwolnienia pracowników
        powołuje się na "nielegalność" prowadzonej przez WZZ "Sierpień` 80" akcji
        protestacyjnej, choć nie ma do tego żadnych podstaw. Stwierdzenie "nielegalności
        strajku" należy do niezawisłego sądu, a nie do pracodawcy, który jest stroną w
        konflikcie".

"Bezprzykładne łamanie prawa przez Zarząd KWK "Budryk" to złamanie wolności
        związkowych i skandaliczne deptanie praw pracowniczych" - dodają.

Związkowcy oczekują natychmiastowej reakcji organów nadzoru - Rady Nadzorczej i
        Ministra Gospodarki. W stanowisku stwierdzono ponadto, że zwolnienie działaczy
        związkowych, członków związku, będącego w sporze zbiorowym wyczerpuje dyspozycje
        art. 17 pkt 2 ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych, uprawniając związek do
        natychmiastowej akcji strajkowej.

Szymon Martys
    • owca_czarna Re: Górnikom należą się przywileje emerytalne 23.11.05, 20:09
      v.ci napisał:

> Znaleźli ciało górnika
      > 23.11.2005 aktualizacja 16:41

>
      > Niech Spoczywają w Pokoju
      >

Jak u mnie w domu jest zimno, chyba zabrakło elektrociepłowi węgla.

To byli jeszcze młodzi ludzie.

[*]

czarna_owca

• pauline.kaczanow dobre pytanie zadales: 23.11.05, 21:31
      Wlasnie, a czy rzad da pieniadze rodzinom tych gornikow?
    • piq A dlaczego ja mam pracować na jakichś kolesi... 23.11.05, 22:30
      ...którzy sami sobie wybrali zajęcie takie, a nie inne? Czy ktoś im kazał? W
      czym oni są lepsi ode mnie poza wzięciem z państwowej kasy i zmarnowaniem 80
      miliardów złotych? Dlaczego chłopcy biorą po 4,5 tysiąca średnio (wraz ze
      związkowcami zawodowymi, którzy grzeją dvpy w biurowych stołkach) będąc mniej
      przydatnymi społecznie od murarzy czy sprzątaczy, którzy zarabiają 4-krotnie
      mniej, i od tych 4,5 patola chcą sobie sqrvvysynki policzyć emeryturki? A na
      dodatek demolują nie swoje miasta i ranią funkcjonariuszy na służbie? Dlaczego
      bandyci mają mieć wyższe emerytury niż policjanci, których ranili? Dlaczego
      sztucznie utrzymuje się przy życiu nierentowne kopalnie - gdyby uczciwie
      zbankrutowały, sytuacja byłaby zdrowsza, a tak ileś tysięcy jakichś kolesi,
      utrzymujących się moim kosztem, moim również kosztem dostać ma kasę i to
      wcześniej niż np. motorniczy tramwaju? Dlaczego, towarzyszu socyalysto, proszę
      o odpowiedzi na powyższe pytania.

Czyżby to była SS (sprawiedliwość społeczna), towarzyszu socyalysto?

PS. Polegli górnicy niech spoczywają w pokoju.
    • marcq Valecznemu Częstochowianinowi w sukurs :) 24.11.05, 17:11
      Gdyby mogło Ci się przydać parę moich argumentów, użytych wcześniej w dyspucie
      z Pi(otr)qiem na ten sam temat - oto one:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=27751548&a=28686176

Nie są to jedyne argumenty, to tylko podsumowanie naszej dyskusji w wątku Piqa
      o "emeryturach dla bydła" sprzed kwartału.
      Wprawdzie dyskusji ze mną Piq wolał nie kontynuować (i nie tylko tej, parę
      innych spraw, gdzie TEŻ nie miał racji, też leży do dziś odłogiem wink ), ale
      Ciebie - jak mi się wydaje - lubi "poszarpać" (choć wydaje mi się, że tylko
      tak mu się wydaje wink ), więc - celem tego szarpania utrudnienia...
      smile)

Pozdrawiam!

Marcq
      • oleg3 Re: Valecznemu Częstochowianinowi w sukurs :) 24.11.05, 18:55
        Witaj,

pozwolę sobie na małą zaczepkę. Tylko trochę inaczej ustawię kwestię
        przywilejów emerytalnych: kto ma zapłacić za górnicze przywileje emerytalne i
        dlaczego przysłowiowe sprzataczki zarabiające minimum? Dlaczego zamykanie
        kopalń czyli uwalnianie gorników od tej tytanicznej pracy wywołuje protesty
        tych samych górników?

Ukłony
        • abprall Re: Valecznemu Częstochowianinowi w sukurs :) 24.11.05, 19:02
          gdy ktos zatrudnił się na psa to musi szczekać...
          uprzywilejowania to wymysł mamin synków... qrwa kazdy wie gdzie sie
          zatrudnił...a nurek ? a podwodniak ? a hutnik przy piecu ?...itd., itd., ...
          a lotnik...? a kominiarz ? w dupę z taką filozofią ...
          natomiat politycy powinni być pozbawieni emerytury.. nakradli tyle , że jeszcze
          ich pokolenia będą z tego żyć...
          --------
          pieprzone cywile
          • marcq JE Abp Rall 25.11.05, 16:11
            abprall napisał:

> --------
            > pieprzone cywile

oraz parę innych rzeczy.

Kochane zupaki.

W pozostałych poruszonych kwestiach zachowuję natomiast zdanie odmienne.

M.
        • marcq Replika na zaczepkę :) Olega 25.11.05, 16:14
          Oleg napisał:
          > Witaj,
          > pozwolę sobie na małą zaczepkę.

Witaj.
          TAKICH zaczepek daj Boże jak najwięcej. smile

> Tylko trochę inaczej ustawię kwestię
          > przywilejów emerytalnych: kto ma zapłacić za górnicze przywileje emerytalne i
          > dlaczego przysłowiowe sprzataczki zarabiające minimum?

Błąd w założeniu. Nie muszą to być sprzątaczki. Mogą i powinni sami górnicy:
          albo z podwyższonych stawek emerytalnych od relatywnie bardzo wysokich pensji
          - i wtedy ich emerytury również byłyby okazałe
          albo ze stawek o normalnej wysokości,ale wtedy emerytura byłaby proporcjonalnie
          niższa, bo - przeciętnie - większa będzie ilość lat na emeryturze przy mniejszej
          ilości lat na gromadzenie puli.
          Wszystko jest do wyliczenia i uchwalenia - byle bez piany na ustach OBU stron
          sporu.
          Dalsze rozważania są w wątku, który przywołałem wczoraj. Szanując Twą
          inteligencję - sądzę, że wystarczy Ci wczorajszy link do jednego z postów tego
          wątku. Reszta będzie obok.

> Dlaczego zamykanie kopalń czyli uwalnianie gorników od tej tytanicznej pracy
          > wywołuje protesty tych samych górników?

Równie prosta sprawa: bo naprawianie zegarków, co niegdyś zamiast fedrowania
          proponował im Wałęsa, nie pozwoli wyżyć ich rodzinom. Podejrzewam, że
          ewentualna propozycja podjęcia analiz statystycznych lub marketingowych
          również nie spotka się z ich zrozumieniem.

Ukłony odwzajemniam.

Marcq
          • oleg3 Re: Replika na zaczepkę :) Olega 26.11.05, 06:57
            marcq napisał:
            > Błąd w założeniu. Nie muszą to być sprzątaczki. Mogą i powinni sami górnicy:

Jeżeli tak, to nic mi do tego pod warunkiem, że nie będzie obowiązku zakupu
            węgla po urzędowej cenie (również dla elektrowni). Tylko dlaczego piszesz o
            przywilejach.

> Równie prosta sprawa: bo naprawianie zegarków, co niegdyś zamiast fedrowania
            > proponował im Wałęsa, nie pozwoli wyżyć ich rodzinom.

Przecież dotyczy to wszystkich branż, które z przyczyn czy to technologicznych
            czy ekonomicznych muszą się zwijać. Górnicy nie są wyjątkiem. Czas się z tym
            pogodzić. Wnuk nie musi wykonywać tego samego zawodu co dziad.
            • marcq Rzecz w sposobie. Do Olega 28.11.05, 16:05
              Witaj.
              Na moje "Mogą i powinni sami górnicy" piszesz:

"Jeżeli tak, to nic mi do tego pod warunkiem, że nie będzie obowiązku zakupu
              węgla po urzędowej cenie (również dla elektrowni). Tylko dlaczego piszesz o
              przywilejach."

Jeśli piszę, to tylko w charakterze powielania skrótu myślowego - tak określano
              wcześniejsze przechodzenie na emeryturę, pomimo faktu, że ten "przywilej" z
              reguły był opłacony zdrowiem. Tym bardziej nie będzie nim przy takim liczeniu
              stawek, jaki proponowałem.

Na moje:
              > Równie prosta sprawa: bo naprawianie zegarków, co niegdyś zamiast fedrowania
              > proponował im Wałęsa, nie pozwoli wyżyć ich rodzinom.

piszesz:
              "Przecież dotyczy to wszystkich branż, które z przyczyn czy to technologicznych
              czy ekonomicznych muszą się zwijać. Górnicy nie są wyjątkiem. Czas się z tym
              pogodzić. Wnuk nie musi wykonywać tego samego zawodu co dziad."

Święta racja. Chodzi jednak o SPOSÓB "zwijania". Jeśli w jakimś regionie pada
              firma (np. niegdysiejsza "sztandarowa budowa socjalizmu") lub branża powodując
              lawinowy wzrost strukturalnego bezrobocia - to nie jest to już wyłącznie
              problem zwalnianych. Ich zaczyna być ZA DUŻO, by w rozsądnym czasie mogli
              znaleźć pracę zastępczą, nawet daleko od miejsca zamieszkania. Powstaje
              kolejna "czarna dziura", która w przyszłości będzie wysysała pieniądze
              ("socjal") i produkowała kolejne pokolenia żyjące bez pracy - od "tylko"
              kombinatorów po kryminalistów.
              Rząd Buzka "zwijając" górnictwo postąpił podwójnie nieuczciwie:
              1. Pieniądze na odprawy wystarczyły dla nielicznych (nie mówiąc już o tym, że
              nie było ich dla innych branż i regionów)
              2. Pieniądze dano tym nielicznym do ręki - wiedząc, że ogromna ich większość
              nie będzie umiała ich zainwestować i "przeje" je - zamiast przeznaczyć na
              tworzenie nowych miejsc pracy: czy to bezpośrednio przez państwo (niekoniecznie
              budując kolejne przedsiębiorstwa państwowe - rooseveltowski program "Tennessee
              Valley" przykładem), czy pośrednio, wspierając przedsiębiorców prywatnych.
              W sumie - kupił chwilowy spokój społeczny nie rozwiązując problemu.

Pozdrawiam.

Marcq
      • xiazeluka Lewicowcy chadzają watahami 24.11.05, 18:56
        ...niczym wygłodniałe kundle.

Kolega Piq ma zapewne wiele innych spraw na głowie, ważniejszych od tkwienia
        miesiącami nad klawiaturą z rozapierzonymi palcami; za bardzo się puszycie,
        towarzyszu, zupełnie niepotrzebnie - wy również pojawiacie się na forum od
        przypadku. Towarzysz częstochowski jest natomiast cały czas pod ręką, więc nic
        dziwnego, że robi za worek bokserski.

A może się przespacerować po towarzyszu? Od razu połkniecie ten uśmieszek a la
        Henryk Himmler, kością w gardle Wam stanie.
        • marcq Relatywizm czynów i pojęć w ujęciu Luki 25.11.05, 16:10
          Luka napisał:

Lewicowcy chadzają watahami
          > ...niczym wygłodniałe kundle.

Natomiast prawicowcy, w przeciwieństwie do nich, działają KOLEKTYWEM, czego
          dowodem seria wczorajszych wpisów.

> Kolega Piq ma zapewne wiele innych spraw na głowie, ważniejszych od tkwienia
          > miesiącami nad klawiaturą z rozapierzonymi palcami;

Czego dowodem jest 131 jego wpisów w samym tylko listopadzie. Forów zamkniętych
          oczywiście nie liczę.

> za bardzo się puszycie, towarzyszu, zupełnie niepotrzebnie - wy również
          > pojawiacie się na forum od przypadku.

Nie ilość, lecz jakość - nie sądzisz? Poza tym - ja na KONKRETNE, do mnie
          kierowane pytania, odpowiadam. Chyba, że nie odpowiada mi osoba pytającego,
          ale to sygnalizuję równie konkretnie.

> Towarzysz częstochowski jest natomiast cały czas pod ręką, więc nic dziwnego,
          że robi za worek bokserski.

Widzę, lecz nie nazywam tego "boksem". Boks, wg jednej z definicji, to
          SZLACHETNA sztuka szermierki na pięści, a nie miotanie g...ami (k...ami itp.),
          co prezentuje m.in. Twój świeży protegowany, nieświeży zresztą też. Gdzie te
          czasy, gdy - w podobnej sytuacji - byłeś skłonny potrzymać stronom kapelusze!
          Wspólnej piany z jedną z nich nie toczyłeś.

> A może się przespacerować po towarzyszu? Od razu połkniecie ten uśmieszek a la
          > Henryk Himmler, kością w gardle Wam stanie.

Myślę, że gdybyś naprawdę chciał, zrobiłbyś to już dawno, a przynajmniej
          próbowałbyś. Bez pytania i bez pretekstu.

M.
          • xiazeluka Hydrologia tow. tyu 25.11.05, 16:23
            marcq napisał:

> Natomiast prawicowcy, w przeciwieństwie do nich, działają KOLEKTYWEM, czego
            > dowodem seria wczorajszych wpisów.

Bzdura. Wpisy te były osobistymi poglądami kolegów, żaden z nich nie był
            przecież ozdobiony inwokacją "Idziemy ci na pomoc, piku!" A co towarzysz
            ogłosił na dzień dobry?

> Czego dowodem jest 131 jego wpisów w samym tylko listopadzie. Forów
            zamkniętych oczywiście nie liczę.

O, a skąd towarzysz ubek wie, że kol. piq udziela się na forach zamkniętych? Ja
            tego nie wiem i nie mam zamiaru sprawdzać - bo co to mnie może obchodzić?

> Nie ilość, lecz jakość - nie sądzisz?

Jakość jest beznadziejna - pompatyczna, pełna brudnej wody, śmierdząca.

> Poza tym - ja na KONKRETNE, do mnie
            > kierowane pytania, odpowiadam. Chyba, że nie odpowiada mi osoba pytającego,
            > ale to sygnalizuję równie konkretnie.

JA. Bardzo towarzysz podkreśla to "ja". Dla mnie towarzysz jest "wy". I co z
            tego?

> Widzę, lecz nie nazywam tego "boksem". Boks, wg jednej z definicji, to
            > SZLACHETNA sztuka szermierki na pięści,

A kto pisał o boksie? Do boksu potrzebny jest przeciwnik, a nie worek z
            trocinami czyli tow. FałCeI właśnie.

> Twój świeży protegowany, nieświeży zresztą też.

Komunistyczny osąd świata - nie ma jednostek, są klasy, warstwy, grupy, masy.
            Prawicowcy to indywidualiści, towarzyszu, w Waszym wieku należałoby to wreszcie
            pojąć.

> Gdzie te
            > czasy, gdy - w podobnej sytuacji - byłeś skłonny potrzymać stronom kapelusze!
            > Wspólnej piany z jedną z nich nie toczyłeś.

Tow. FałCeI nie jest przeciwnikiem, to biokserokopiarka.

> Myślę, że gdybyś naprawdę chciał, zrobiłbyś to już dawno, a przynajmniej
            > próbowałbyś. Bez pytania i bez pretekstu.

Szukam zaczepki, nie widać tego?
            • marcq Demagogia JWP Luki 25.11.05, 16:37
              xiazeluka napisała:

> marcq napisał:
              > ...
              > > Twój świeży protegowany, nieświeży zresztą też.
              >
              > Komunistyczny osąd świata - nie ma jednostek, są klasy, warstwy, grupy, masy.

Itd.

Nie udaj, że nie rozumiesz.
              Dotyczy to zresztą całej Twej odpowiedzi, ale tego fragmentu szczególnie.

M.
              • xiazeluka A nie mówiłem, że to wodotrysk brudnej wody? nt 25.11.05, 16:44
      • piq słuchaj no, kłamliwy komuchu, nie przedstawiłeś... 24.11.05, 19:19
        ...w tych dyskusjach żadnego poważnego argumentu i cię olałem, bo nie mam czasu
        na polemizowanie z biciem piany. Dyganie i minoderyjne strojenie uprzejmych min
        połączone z "zatroskaniem" i "niepokojem" to sposób dyskusji wśród elit
        postępowych, ja - wstecznik - lubię konkrety. To daj może link do całego wątku,
        towarzyszu tyu. Będzie dobrze widać, że dostawałeś wzorowo w skórę.

Masakrowanie góvvna nożem nie ma sensu, bo góvvno zachowuje swoją góvvienną
        istotę i uważa się za zwycięskie. Dlatego też pewnego rodzaju polemiki porzucam.
        • v.ci do piqa , znawcy gówien 25.11.05, 15:43
          piq napisał:

> ...w tych dyskusjach żadnego poważnego argumentu i cię olałem, bo nie mam czasu
          >
          > na polemizowanie z biciem piany. Dyganie i minoderyjne strojenie uprzejmych min
          >
          > połączone z "zatroskaniem" i "niepokojem" to sposób dyskusji wśród elit
          > postępowych, ja - wstecznik - lubię konkrety. To daj może link do całego wątku,
          >
          > towarzyszu tyu. Będzie dobrze widać, że dostawałeś wzorowo w skórę.
          >
          > Masakrowanie góvvna nożem nie ma sensu, bo góvvno zachowuje swoją góvvienną
          > istotę i uważa się za zwycięskie. Dlatego też pewnego rodzaju polemiki porzucam
          > .

Piq jest naprawdę ŚMIECIEM , który nie warto nawet kopnąć .
          • centre.gravity Re: do piqa , znawcy gówien 25.11.05, 16:22
            zostaw pikusia w spokoju. znow poryczy sie w lazience. prawda pikus ?
            hlip
            hlip
            hlip
            • xiazeluka Centralny.gamoniu, leżeć /nt 25.11.05, 16:23
        • marcq Do Piq'a 25.11.05, 16:07
          Piszesz do mnie:

słuchaj no, kłamliwy komuchu, nie przedstawiłeś...
          > ...w tych dyskusjach żadnego poważnego argumentu i cię olałem,bo nie mam czasu
          > na polemizowanie z biciem piany. Dyganie i minoderyjne strojenie uprzejmych
          > min połączone z "zatroskaniem" i "niepokojem" to sposób dyskusji wśród elit
          > postępowych, ja - wstecznik - lubię konkrety.

Przytoczę niektóre z nich, wzięte tylko z tytułów Twoich postów
          i tylko z ostatniego miesiąca, kierowanych do V.C.:

tow.Bałwanow

tow. komunifaszysta

towarzysz Pół Głowy (ten argument powtarza się kilkakrotnie, w różnych
          konfiguracjach - przyp. M.)

prymitywny ciulu,...

To przez podatek liniowy, co, półgłówku? /nt

(wszystkie argumenty dotyczą oczywiście osoby adresata - przyp. M)

Lewyca siura na wysrance /nt (to "żartobliwy" komentarz do wątku V.C.
          pt. "Lewica górą na Sri Lance - przyp. M)

Na koniec pozwolę sobie zacytować in extenso Twój pełen argumentów post
          z dnia 30.10.05, 15:51 pt.: "No i co, lewacki prymitywie,..."

...tupiesz na mnie nóżką, gdy wytykam ci hipokryzję, i wrzeszczysz
          histerycznie, żebym nie pisał w "twoich" wątkach, a piszesz w "moim"? Typowo
          lewacka logika i typowo lewacka moralność. I typowo kołtuńsko-komunistyczna
          hipokryzja.
          Wygląda na to, że skoro ciężko się było dostać na wydział prawa, dostałeś się
          na wieczorowe lewo. To tłumaczy twoją kompletną demencję.

Ja, widzisz, tępaku, nie sprzeciwiam się, żebyś mógł wypowiadać się gdzie
          chcesz, np. w moich wątkach, zważywszy, że to miejsce poniekąd publiczne. Bo
          nie jestem skończonym idiotą. Ty robisz dokładnie odwrotnie, cymbale, ponieważ
          skończonym idiotą jesteś.

Koniec cytatu.

Piszesz dalej do mnie:
          > To daj może link do całego wątku,
          > towarzyszu tyu. Będzie dobrze widać, że dostawałeś wzorowo w skórę.

Sądzę, że wskazanie znaczenia całego wątku słowami, których użyłem: "Nie są
          to jedyne argumenty, to tylko podsumowanie naszej dyskusji w wątku Piqa
          o "emeryturach dla bydła" sprzed kwartału", jest wystarczające dla ludzi z
          IQ>75. Widocznie do nich nie należysz.

> istotę i uważa się za zwycięskie. Dlatego też pewnego rodzaju polemiki
          porzucam.

Byłem Ci wdzięczny za postawę wobec mnie - wtedy. Myślę, że czytając ten
          akapit, dług wdzięczności spłaciłem. Stosuję się zatem do Twojej wskazówki
          i zamykam dyskusję z Tobą.

Marcq
          • piq do marcqa: nieprecyzyjnie i nie ad personam 25.11.05, 17:43
            Napisałem:
            porzucam.

Ten fragment dotyczył jakości twoich beznadziejnych "argumentów",
            wykluczających jakąkolwiek merytoryczną dyskusję, a nie twojej osoby. Moja
            wina, wyraziłem się nieprecyzyjnie. Jeśli poczułeś się urażony - przepraszam.
            • marcq Odpowiedź na przeprosiny Piq'a 28.11.05, 16:02
              Kłamliwemu komuchowi, którego olał, Piq odpisał następująco:

"Napisałem:
              porzucam.

Ten fragment dotyczył jakości twoich beznadziejnych "argumentów",
              wykluczających jakąkolwiek merytoryczną dyskusję, a nie twojej osoby. Moja
              wina, wyraziłem się nieprecyzyjnie. Jeśli poczułeś się urażony - przepraszam."

1. Czy naprawdę uważasz, że to wyjaśnienie wiele zmienia? Jeśli tak - gratuluję
              Ci dobrego samopoczucia. Gorzej, że - jak widać choćby z załączonych uprzednio
              przykładów Twojej "retoryki" - jest ono tym lepsze, im większy masz ślinotok
              pisząc.
              2. Piszesz o beznadziejnej jakości moich argumentów. Rzecz gustu. Erystyka
              argumenty ad meritum stawia wyżej, niż ad personam. Ty - z reguły odwrotnie.

3. Piszesz na koniec "przepraszam". I cóż mam Ci odpisać? OK...

Marcq
              • xiazeluka To nie odpowiedź, to... 28.11.05, 16:10
                ...marsz żałobny w zwolnionym tempie.
                • marcq O tempach 28.11.05, 17:04
                  xiazeluka napisał:

To nie odpowiedź, to...
                  > ...marsz żałobny w zwolnionym tempie.

Co lepsze wg Ciebie - odpowiedź szybka, czy odpowiedź grzeczna?
                  Przewidując treść (a może tylko formę? - wszak treści w nich coraz mniej)
                  Twojej ewentualnej odpowiedzi - odpowiem na nią jutro.

M.
                  • xiazeluka Czytajcie uważniej, tawariszcz 28.11.05, 17:26
                    To nie była odpowiedź, a raczej rozgotowane, przeterminowane flaki.
                    • marcq Do tego z uśmieszkiem obok 28.11.05, 17:46
                      Nazwisko: Para Butów

Tak, to by się mniej więcej zgadzało...
                      • piq Ach, zapomniałem towarzyszowi tyu podziękować... 28.11.05, 21:48
                        ...za jakże rzetelnie udokumentowany w stylu gazi w. donosik na mnie -
                        skierowany do mnie. Ćwiczenie czyni mistrza w ćwiczeniu.
              • marcq Znów argument nie po myśli, czyli beznadziejny 04.12.05, 19:17
                W wątku, który tu przywołałem niedawno, Piq nie przyjmował do wiadomości,
                że polskie górnictwo węgla kamiennego może być źródłem niemałych zysków.
                Co więcej - że było już nim przez kilkadziesiąt lat.

Oto wypowiedź specjalisty.

Nadchodzi druga młodość węgla - powiedziała INTERIA.PL prof. Maria Sierpińska
                z Wydziału Górnictwa i Geoinżynierii Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. -
                Podmioty wydobywające węgiel energetyczny powinny mieć własną sieć dystrybucji
                węgla, co pozwoli im na elastyczne kształtowanie cen węgla w relacji do cen
                jego substytutów. Dzisiaj na węglu zarabiają pośrednicy, windują ceny, a
                użytkownicy zużywają gaz jako bardziej opłacany.

Itd. Całość jest tutaj:

biznes.interia.pl/news?inf=692475

Pragnę zwrócić uwagę na określenie DRUGA młodość oraz na stwierdzenie o
                windowaniu cen przez pośredników, a nie przez producenta.

Wniosek: teza Piq'a o wyzysku społeczeństwa przez górników "od zawsze" jest
                błędna. I tylko tyle.

Marcq
                • marcq \__________A tak w ogóle... ___________ 04.12.05, 19:21
                  A tak w ogóle, z okazji Dnia Górnika, który dziś mamy

NIECH ŻYJE NAM GÓRNICZY STAN!

I niech nadal DOBRZE Polsce służy.

Marcq
                • piq Znów argument po prostu czyli beznadziejny 04.12.05, 21:45
                  > Wniosek: teza Piq'a o wyzysku społeczeństwa przez górników "od zawsze" jest
                  > błędna. I tylko tyle.
                  >
                  > Marcq

No i gdzie to udowodniłeś, koleś? Pokaż palcem liczby i fakty.

Oczywiście dopuściłeś się kolejnego przekrętu nie przytaczając zdania tej
                  twojej pani profesor, że trzebaby jeszcze wsadzić w - cytuję - "przykładowo
                  Kompanię Węglową" 4 mld złotych, bo ma biedactwo "stare długi". A są jeszcze
                  inne. W stosunku do ZUSu zadłużenie Kompanii Węglowej nie tak dawno wynosiło 8
                  mld złotych. Mówi ci to coś? To są właśnie składeczki na ubezpieczenia
                  społeczne.

Tak wygląda twoja rzetelność argumentowania, towarzyszu tyu.

A poza tym. Czyż od tego, czy górnictwo węgla kamiennego będzie kiedyś tam
                  rentowne zależy opinia, czy górnicy powinni przechodzić na emeryturę wcześniej
                  z wysokością świadczenia pochodną od pensji 4,5 tys. średnio (sztucznie
                  zawyżonej w stosunku do efektywności ekonomicznej ich pracy, za co wszyscy
                  podatnicy zapłacili do tej pory 80 mld zł)? I to z wszystkich sztucznie
                  podtrzymywanych przy życiu przez lata kopalń?

I tu jest pies pogrzebany, czego twój mózg nie jest w stanie przetworzyć:
                  żaden, powtarzam, żaden górnik nie zarobił na swoją wcześniejszą emeryturę.
                  Wrzaskliwy, a czasem agresywny tłum przy cichym, choć jawnym (patrz autobusy,
                  którymi dowożono kopidołów do Warszawki) wsparciu towarzyszy z zarządów spółek,
                  wymuszał na bezjajecznych krypto- lub po prostu socjalistycznych rządach przez
                  15 czy 16 lat dopłaty do branży, a zamiast wydawać te pieniądze na inwestycje,
                  zmiany, cokolwiek, wydawano je na płace - dziś to średnio 4.5 tys. złotych. A
                  należało im się otwarcie ognia z cekaemów i kop w dupę.

Idźcie, śmieszny w swojej politpoprawności i mało mądry towarzyszu, do lekarzy
                  i pielęgniarek, i powiedzcie im, że górnik zarabiający za ich m.in. podatki 4,5
                  tys złotych miesięcznie może sobie pójść na emeryturkę po 25 latach pracy, a
                  oni, zobowiązani do podnoszenia kwalifikacji, harując 400 godzin w miesiącu,
                  mając wielokrotnie większe kwalifikacje i odpowiedzialność, mają za 1,5 tys
                  zadópcać do 65 roku życia, a z ich podatków i składeczek płatny pan gnój górnik
                  będzie się byczył w ogródku w wieku 45 lat. Toż samo powiedzcie policjantowi,
                  którego omal nie zabiły te sqrvvysyny, że te sqrvysyny dostaną emeryturkę w
                  wieku 45 lat od pensji 4,5 tys. zł., a on został kaleką zarabiając 1,5 tys.
                  złotych miesięcznie.

Czyż nie tak wygląda "sprawiedliwość społeczna" w pojęciu przydupasów leszeczka
                  millera, towarzyszu (pamiętacie jeszcze swoją przecudną działalność w komitecie
                  wyborczym tego knypla, czy wolicie się dziś nie przyznawać?)?

Oczywiście na moje dictum towarzysz tyu natychmiast stwierdzi, że lekarzom i
                  pielęgniarkom trzeba podnieść pensje do 10 tys., obniżyć ilość godzin do 26
                  miesięcznie i wysłać na emeryturę po 5 latach pracy. Czy coś takiego.

Dlatego nie ma ochoty z wami prowadzić dyskusji, towarzyszu. Za mnie powinien
                  dziś przemówić mauser c96 w wersji schnellfeuer.

PS. Zapiszcie się do PiSu, musicie być zachwyceni wycofaniem przez towarzysza
                  premiera Mumina ustawy o wcześniejszych emeryturach dla tej swołoczy z
                  trybunału konstytucyjnego.
                  • piq dodam jeszcze, towarzyszu niezbyt,... 04.12.05, 21:59
                    ...że wasze bandyckie pupile zagroziły demolką każdemu, kto ośmieli się wnieść
                    tę ustawę jeszcze raz do trybunału.

Jak każdy lewak stajecie po stronie bandytów i złodziei. To są groźby karalne,
                    towarzyszu Troskliwy, wspólniku hołoty.

Jedynie sprawiedliwe, słuszne i zbawienne jest w tym przypadku otwarcie ognia.
                    • marcq Oj, Piquś, Piquś :)))))))))))))))) 05.12.05, 07:15
                      Kiedyś w dyskusji ze mną zaprzeczałeś oczywistym faktom, że polska gospodarka
                      przez dziesięciolecia rozwijała się m.in. dzięki wydobyciu i eksportowi węgla.
                      Cytowany tekst potwierdza moje argumenty. Co więcej - stwierdza, że rola węgla
                      w gospodarce najprawdopodobniej znów wzrośnie.

Link do CAŁEGO tekstu artykułu podałem. To, co zacytowałem, to był wytłuszczony
                      przez redakcję wstęp. Resztę każdy, kto chce, doczyta.
                      A na koniec napisałem:

> Wniosek: teza Piq'a o wyzysku społeczeństwa przez górników "od zawsze" jest
                      > błędna. I tylko tyle.

W następstwie otrzymałem kolejny ślinotrysk, co zresztą było całkowicie do
                      przewidzenia.

Dziś wstałem sobie raniutko, aby zobaczyć: mylę się w oczekiwaniach, czy nie.
                      Nie myliłem! Piquś ujada dokładnie tak, jak zawsze.

Miłego dnia wszystkim Czytelnikom. Mój zaczął się niewątpliwie miło.
                      smile)))))))

Marcq
                      • piq przeczytaj sobie, biedaczyno,... 06.12.05, 01:49
                        ...pierwsze zdanie swojego własnego postu:

> Kiedyś w dyskusji ze mną zaprzeczałeś oczywistym faktom, że polska gospodarka
                        > przez dziesięciolecia rozwijała się m.in. dzięki wydobyciu i eksportowi
                        węgla.

Podoba mi się to ostre i zdecydowane "m.in.". "Przez dziesięciolecia" też jest
                        niezłym konkretem. A "oczywisty fakt" rozkłada mnie na łopatki. Ze śmiechu :-
                        )))))))))))))

No to awłar, marcowy zającu.
                        • marcq Kolejne wcielenie Piq'a 06.12.05, 18:39
                          piq obśmiał:

...pierwsze zdanie mojego postu:
                          >
                          > > Kiedyś w dyskusji ze mną zaprzeczałeś oczywistym faktom,że polska gospodarka
                          > > przez dziesięciolecia rozwijała się m.in. dzięki wydobyciu i eksportowi
                          > węgla.
                          >
                          > Podoba mi się to ostre i zdecydowane "m.in."."Przez dziesięciolecia" też jest
                          > niezłym konkretem. A "oczywisty fakt" rozkłada mnie na łopatki. Ze śmiechu :-
                          > )))))))))))))
                          >
                          > No to awłar, marcowy zającu.

Coż to - w sztuczną perłę się bawisz??? wink)))

A nieco poważniej: jestem dziwnie spokojny, że, cokolwiek napisałbym, Twoja
                          reakcja byłaby podobna. Niemniej wyjaśniam:

1. M.in. oznacza "nie wyłącznie". Eksport szynki i innych produktów też miał
                          swoje znaczenie. wink Choć grubo mniejsze, niż eksport węgla. Szczegóły tam,
                          gdzie mnie "olałeś", a dokąd ja dałem link przy pierwszym wejściu tutaj.

2. Kilkadziesiąt, to więcej niż 20, ale mniej niż 100.
                          Ile DOKŁADNIE - jest to bez znaczenia. Ponieważ OCZYWISTYM FAKTEM jest, że
                          choćby to było tylko lat 21, to i tak jest to więcej, niż zero - co imputujesz.

3. Śmiech to zdrowie. Nawet, jeśli towarzyszy temu gogolowskie "z czego się
                          śmiejecie?..." itd. Końcówkę zapewne znasz.

No to śmiej się dalej.

Marcq
    • andrzejg na tej zasadzie, to przywileje powinni mieć 28.11.05, 16:38
      równiez kierowcy, którzy często gina w wypadkach samochodowaych,
      nie mówiąc już o wrzodach na żołądku

A.
      • marcq Re: na tej zasadzie, to przywileje powinni mieć 28.11.05, 17:05
        andrzejg napisał:

> równiez kierowcy, którzy często gina w wypadkach samochodowaych,
        > nie mówiąc już o wrzodach na żołądku
        >
        > A.

Jeśli na zasadach, które zaproponowałem Olegowi - to czemu nie?
        smile
        M.
      • alfalfa Re: na tej zasadzie, to przywileje powinni mieć 05.12.05, 01:25
        andrzejg napisał:

> równiez kierowcy, którzy często gina w wypadkach samochodowaych,
        > nie mówiąc już o wrzodach na żołądku
        >
        > A.

Ja się ostatnio trochę zmęczony czuję - czy mogę już?
        wink)
        A,
    • piq teraz ViCek z Tyuem powinni się... 30.11.05, 00:30
      zapisać do pisu po decyzji tego mumina, który jest premierem rządu RP, o
      wycofaniu tej sqrvvysyńskiej sldowskiej ustawy o emeryturach górniczych z
      trybunału konstytucyjnego. Je(dna)bajka.

Bandziory górnicze już zapowiedziały demolki lokali ludzi i firm należących do
      konfederacji pracodawców prywatnych Lewiatan w wypadku zgłoszenia tej ustawy
      ponownie do rozpatrzenia przez trybunał konstytucyjny przez konfederację.

Lewactwo za bandytami, towarzysze, wy mi zwisacie, ale towarzysz Mumin jest
      premierem, i to jest niedobrze.
      • wikul A my co , od macochy ? 07.12.05, 01:37
        Hutnicy, kolejarze i energetycy chcą przywilejów

Leszek Kostrzewski 06-12-2005 ,

Dzisiaj pracodawcy skierują górnicze przywileje do Trybunału Konstytucyjnego. -
        Jeśli to zrobią, podamy ich do prokuratury - ostrzegają górnicy. Tymczasem
        własnych kosztujących miliardy złotych przywilejów domagają się już energetycy,
        hutnicy i kolejarze

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3052493.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka