Gość: LOCKHEED IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 00:38 Odpowiedzcie mi na to pytanie tylko bez głupich i wulgarnych odniesień!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chimek Re: DLACZEGA ZYDZI W USA TO ANTYPOLONUSI?? 11.11.02, 02:26 Odpowiedzcie mi na to pytanie tylko bez głupich i wulgarnych odniesień!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzebiec Re: DLACZEGA ZYDZI W USA TO ANTYPOLONUSI?? 11.11.02, 03:09 Ani wszyscy Zydzi w USA "antypolonusy", ani wszyscy Polacy w USA - antysemici. Jedno i drugie to stereotypy. Autorzy obydwu wypowiedzi z gory zakladaja, ze "jest tak a tak" i domagaja sie wyjasnienia. Tymczasem, wpierw nalezy ustalic czy rzeczywiscie "jest tak a tak", wiekszosc Polakow w USA 'cierpi' na chroniczny przypadek ciezkiego antysemityzmu i vice versa. Rezultaty moga okazac sie - zaskakujace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Który Kraj jest przyjacielem Zydów IP: trupek:* / 192.168.1.* 11.11.02, 03:20 A może oni są zamkniętym ,skierowanym tylko na siebie narodem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++Ignorant A co mają reprezentować interesy żydowskie..?/nt IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.02, 03:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: A co mają reprezentować interesy żydowskie..? IP: trupek:* / 192.168.1.* 11.11.02, 03:36 Nie zrozumieliśmy się chyba . Chciałby ,aby odpowiedział na to moje pytanie człowiek uważający się za Żyda . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++Ignorant PYTANIE BYŁO DO AUTORA WĄTKU... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.02, 03:40 Gość portalu: obcy napisał(a): > Nie zrozumieliśmy się chyba . Chciałby ,aby odpowiedział na to moje pytanie > człowiek uważający się za Żyda . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: DLACZEGA POLONIA W USA TO ANTYSEMICI?? IP: *.bc.hsia.telus.net 11.11.02, 03:53 Gość portalu: LOCKHEED napisał(a): > Odpowiedzcie mi na to pytanie tylko bez głupich i wulgarnych odniesień!!! JAKO POLAK MIESZKAJACY W USA MOGE ODPOWIEDZIEC CI ZYDZIE ZASRANY Z WLASNEJ PERSPEKTYWY. Po pierwsze , nie jestem anty-semita , bo zydzi nie maja wylacznosci na semityzm, Palestynczycy w duzej mierze to tez semici . A nie jestem anty- palestynski , wiec anty-semita byc nie moge. Jestem za to wrogiem numer 1 zydow i ich zasranego kraju. Jestem rowniez wrogiem numer 1 religi i kultury judaistycznej. Jestem jewhater >>>>>> ten co nienawidzi zydow Dlaczego nienawidze zydow ? 1.ataki zydow amerykanskich na Polske ( Od prob bojkotow LOT - az po krzyze oswiecimskie) 2.Proby wymuszenia haraczy od rzadu polskiego 3.Nieustanne proby wymuszenia haraczy od krajow Europejskich 4.Szantaz polityczny 5.Olewanie rezolucji ONZ>>> co to kurwa , swiete krowy ??? 6.Mord , zlodziejstwo , popelniane dziennie na narodzie palestynskim ************** I HAT FUCKING JEWS , AND I HATE YOU, MAGGOT JEW *************** Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzebiec Mialo byc bez wulgaryzmow i bez glupoty - ha, ha! 11.11.02, 05:18 1. Definicja anty-semityzmu jest od dawna ustalona, nieco arbitralnie, "projektujaco", ale jest; odnosi sie do Zydow, samych Zydow, a nie do, np. Palestynczykow. Odniesienia do innych Semitow sa przeto nietrafione (nawiasem mowiac, Palestynczycy to sa Semici w "calej mierze". 2. Uzasadnienie jegomosci "miska" nienawisci do Zydow, ich religii i kultury jest tylez glupie ile wulgarne, nad wyraz za to "perspektywiczne": a) Okropnie to wredne te ataki na Polske, jakis bojkot (w dodatku proba) LOTu, krzyze oswiecimskie, brrr!, zgroza; b) O jakie to "haracze" tu chodzi? A moze o zwrot/zadoscuczynienie za utracona wlasnosc? Ze grupka pazernych adwokatow za daleko sie posunela w kilku sprawach? Mosci "misiek" bedzie musial bardziej precyzyjnie zdefiniowac to swoje okreslenie "haracz"; c) Jak rowniez "szantaz polityczny", na czym to konkretnie polega? d) Co do rezolucji ONZ, tu pan misiek moze miec sporo racji - pytanie tylko: kto nie olewa? Tam, odnosze wrazenie, to wszyscy zgrywaja sie na owe swiete krowy; e) I nie szafowalbym owym mordem i zlodziejstwem na narodzie palestynskim. Mordy popelniaja obie strony. Wojna ma to do siebie, ze - sie wzajemnie morduje. Ta gadanina bardziej kojarzy sie z perspektywa palestynska (w przypadku strony palestynskiej znacznie bardziej zrozumiala), a mialo byc - bezstronnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Mialo byc bez wulgaryzmow i bez glupoty - ha, IP: *.bc.hsia.telus.net 11.11.02, 06:26 jastrzebiec napisał: > 1. Definicja anty-semityzmu jest od dawna ustalona, nieco arbitralnie, > "projektujaco", ale jest. USTALONA JEST PRZEZ KOGO ???? PRZEZ ZYDOW????? NIE ROZSMIESZAJ MNIE ! > 2. Uzasadnienie jegomosci "miska" nienawisci do Zydow, ich religii i kultury > jest tylez glupie ile wulgarne, nad wyraz za to "perspektywiczne": > > a) Okropnie to wredne te ataki na Polske, jakis bojkot (w dodatku proba) LOTu, > krzyze oswiecimskie, brrr!, zgroza; JAKO ZYD , TY OCZYWISCIE PODKLASKUJESZ KAZDEJ PROBIE ZDYSKREDYTOWANIA POLSKI ! > b) O jakie to "haracze" tu chodzi? A moze o zwrot/zadoscuczynienie za utracona >> Mosci "misiek" bedzie musial bardziej precyzyjnie zdefiniowac to swoje > okreslenie "haracz"; GLOSNO JEST OSTATNIO O SPRAWIE SADOWEJ W NYC , GDZIE ZYDZI AMERYKANSCY PODALI DO SADU KOLEJE PANSTWOWE WE FRANCJI. POWOD? >>>>>>> NIEMCY UZYWALI WAGONOW FRANCUSKICH DO TRANSPORTU ZYDOW DO OSWIECIMIA ! FRANCUZI OCZYWISCIE WINNI ! >>>>>> BEDZIE Z KOGO SCIAGNAC SZMAL !!! (przykladow takim moge podac kilka tuzinow) > c) Jak rowniez "szantaz polityczny", na czym to konkretnie polega? JAKO ZYD,NA PEWNO 'NIE SLYSZALES' , ZE JEDNYM Z WARUNKOW WEJSCIA POLSKI DO NATO BYLO ROZPOCZECIE DIALOGU MIEDZY WARSZAWA A ORGANIZACJAMI JUDAISTYCZNYMI W USA i IZRAELU NA TEMAT ZWROTU MAJATKOW ZYDOSKICH W POLSCE > d) Co do rezolucji ONZ, tu pan misiek moze miec sporo racji - pytanie tylko: > kto nie olewa? ZASRANY IZRAEL JEST SWIATOWYM LEADEREM !!!!!! (27 total) Odpowiedz Link Zgłoś
jastrzebiec Re: Mialo byc bez wulgaryzmow i bez glupoty - ha, 12.11.02, 19:45 W kwestii definicji antysemityzmu odsylam do pierwszej lepszej encyklopedii, chocby PWN. „ANTYSEMITYZM, wynikająca z różnego rodzaju uprzedzeń postawa niechęci, wrogości wobec Żydów i osób pochodzenia żydowskiego; prześladowania i dyskryminacja Żydów jako grupy wyznaniowej, etnicznej lub rasowej oraz poglądy uzasadniające takie działania.” Kto pierwszy zdefiniowal (lub wymyslil) to pojecie, tego nie wiem, jest to zreszta obojetne, chocby i Zyd. Rzecz w tym, ze jest to definicja powszechnie przyjeta (za wyjatkiem niektorych antysemitow). Tu sie nie ma o co wyklucac. Ta definicja, a zwlaszcza samo slowo – antysemityzm - zostala wymyslona dla opisania konkretnego zjawiska spolecznego – niecheci I wrogosci wobec Zydow (stad okreslenie – definicja projektujaca). Spierac, debatowac, to sie mozna o: przyczyny antysemityzmu, stopien rozprzestrzenienia tego zjawiska w roznych spolecznosciach, stopien nasilenia, itp. > JAKO ZYD, TY OCZYWISCIE PODKLASKUJESZ KAZDEJ PROBIE ZDYSKREDYTOWANIA POLSKI! Moj oponent popelnil tu kardynalny blad polegajacy na odgornym przyjeciu, bez jakichkolwiek podstaw faktycznych, zalozenia, ze jestem Zydem. Byc moze uwaza, ze kazdy kto przejawia jakiekolwiek sympatie w kierunku Zydow sam jest Zydem. OK. „Misiek” zaprojektowal nowa definicje Zyda. Jestem wiec Zydem. Wedlug niego. > GLOSNO JEST OSTATNIO O SPRAWIE SADOWEJ W NYC , GDZIE ZYDZI AMERYKANSCY PODALI > DO SADU KOLEJE PANSTWOWE WE FRANCJI. POWOD? >>>>>>> NIEMCY UZYWALI WAGONOW > FRANCUSKICH DO TRANSPORTU ZYDOW DO OSWIECIMIA ! > FRANCUZI OCZYWISCIE WINNI ! >>>>>> BEDZIE Z KOGO SCIAGNAC SZMAL !!! > (przykladow takim moge podac kilka tuzinow) Glosno tez jest od pewnego czasu na temat dosc ochoczej, i dobrowolnej, kolaboracji Francji Vichy z Niemcami. Co do zas samej sprawy sadowej – kazdy ma prawo wystapic do sadu z pozwem, w zasadzie o cokolwiek, pod warunkiem, ze przedstawi podstawy prawne i uzasadnienie. Sad zas jest od tego aby ustalic, w toku postepowania dowodowego, czy pozew jest w pelni uzasadniony. Czemuz wiec nie przyjzec sie blizej temu zagadnieniu, a nuz francuskie koleje panstwowe, jako „spadkowbierca” i kontynuator francuskich kolei z czasow rzadow Vichy, faktycznie ponosza odpowiedzialnosc/wspolodpowiedzialnosc za przyczynienie sie do eksterminacji Zydow. Podobnie jak, byc moze, IBM, General Motors, Ford? Sprawy nie sa wcale oczywiste, jak to sie „misiowi” wydaje, niech sad sam to rozstrzygnie. Jesli pozew jest bezzasadny, sad oddali sprawe. > JAKO ZYD, NA PEWNO 'NIE SLYSZALES', ZE JEDNYM Z WARUNKOW WEJSCIA POLSKI DO > NATO BYLO ROZPOCZECIE DIALOGU MIEDZY WARSZAWA A ORGANIZACJAMI JUDAISTYCZNYMI > W USA i IZRAELU NA TEMAT ZWROTU MAJATKOW ZYDOSKICH W POLSCE Bynajmniej wcale nie dziwie sie stanowisku amerykanskich organizacji zydowskich, ze uzaleznily swoje wlasne poparcie dla staran polskich o wejscie do NATO od wszczecia dialogu na temat zwrotu majatkow zydowskich w Polsce. Dodam – bylym wlascicielom lub ich spadkobiercom. Cos w tym nie tak? > d) Co do rezolucji ONZ, tu pan misiek moze miec sporo racji - pytanie tylko: > kto nie olewa? ZASRANY IZRAEL JEST SWIATOWYM LEADEREM !!!!!! (27 total) Masz „misiu” jakies konkretne dane na temat przestrzegania/mieprzestrzegania rezolucji ONZ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba a na badziej OSOBISTYM poziomie? IP: *.rdu.bellsouth.net 11.11.02, 05:38 jakie masz powody osobiste, nie te co podaje ci CNN? Gość portalu: misiek napisał(a): > Gość portalu: LOCKHEED napisał(a): > > > Odpowiedzcie mi na to pytanie tylko bez głupich i wulgarnych odniesień!!! > > > JAKO POLAK MIESZKAJACY W USA MOGE ODPOWIEDZIEC CI ZYDZIE ZASRANY Z WLASNEJ > PERSPEKTYWY. > > Po pierwsze , nie jestem anty-semita , bo zydzi nie maja wylacznosci na > semityzm, Palestynczycy w duzej mierze to tez semici . A nie jestem anty- > palestynski , wiec anty-semita byc nie moge. > > Jestem za to wrogiem numer 1 zydow i ich zasranego kraju. > Jestem rowniez wrogiem numer 1 religi i kultury judaistycznej. > Jestem jewhater >>>>>> ten co nienawidzi zydow > > Dlaczego nienawidze zydow ? > 1.ataki zydow amerykanskich na Polske ( Od prob bojkotow LOT - az po krzyze > oswiecimskie) > > 2.Proby wymuszenia haraczy od rzadu polskiego > > 3.Nieustanne proby wymuszenia haraczy od krajow Europejskich > > 4.Szantaz polityczny > > 5.Olewanie rezolucji ONZ>>> co to kurwa , swiete krowy ??? > > 6.Mord , zlodziejstwo , popelniane dziennie na narodzie palestynskim > > > ************** I HAT FUCKING JEWS , AND I HATE YOU, MAGGOT JEW *************** Odpowiedz Link Zgłoś
lady_hawk Re: DLACZEGA POLONIA W USA TO ANTYSEMICI?? 11.11.02, 13:38 Jest, mysle kilka powodow. Z POlski emigrowali ludzie zdolni do desperackiego wysilku, czyli uparci i bardzo pracowici. W latach osiemdziesiatych skorzystalo z ustawy reaganowskiej nadajacej prawo pobytu na podstawie amnestii dziesiatki tysiecy ludzi, ktorzy potem sprowadzili swoje rodziny. Oni byli w sytuacji uprzywilejowanej - mieli tam juz kogos osiadlego, jako tako zagospodarowanego, po kilku latach ciezkiego odkladania pieniedzy. Potem byly loterie wizowe. Z zalozenia mialy zalegalizowac pobyt Irlandczykow, ale zalozenia ustawy uznano za dyskryminujace inne narodowosci i rozszerzono liste objetych loteria krajow. Polacy prezentuja sie w calej tej grupie bardzo przyzwoicie, klopot zaczeli sprawiac Hindusi zwlaszcza, ze wzgledu na przenoszenie standardu zycia, do ktorego przywykli u siebie: jedna osoba pracuje, utrzymuje kilkanascie osob, za mieszkanie im starcza 40 m2 .... Oczywscie emigranci z zielonymi kartami nawet jeszcze przed ograniczeniami Clintona tez nie mieli pelnych praw do opieki socjalnej, ale przeciez po pieciu latach dostaje sie paszport. Wracajac do Polakow. Przyjezdni loteryjni, na ogol korzystali z pomocy znajomych a jesli takich nie mieli, stawali sie niewolnikami wlascicieli firm zajmujacyhc sie sprzataniem. Praca + mieszkanie, wynik jedzenie i dach nad glowa za dwa, trzy lata tyrania od rana do nocy, bo dopiero po takim czasie mozna sie wyzwolic. I dopiero szukac samodzielnej pracy. Bardzo duza grupe pracodawcow dla polskich emigrantow stanowia Zydzi. Okreslenie "plejsy" oznacza sprzatanie w domach zydowskich. To tez jest bardzo ciezka praca. Do potencjalnych pracodawcow naleza tez "kontraktorzy" - czyli mali przedsiebiorcy budowlani - rowniez w wiekszosci pochodzenia zydowskiego, i co ciekawe, przyjezdni z Rosji. Dlaczego Polacy podejmuja tego typu prace? Przede wszystkim dlatego, ze nie znaja jezyka. Przymus zarabiania i natychmiastowego odkladania pieniedzy nie pozwala na szersze spojrzenie i podjecie decyzji o doksztalceniu sie. Mowie o wiekszosci. Dlatego, ze awans, wlaczenie sie w zycie prawdziwej Ameryki natychmiast wylacza czlowieka z kregow tzw. Polonii. Ucieka z Green Pointu czy Jackowa i nawet nie chce patrzec w tamta strone. Dlaczego sa tacy, co wypisuja takie rzeczy, jak ten misiek, a co gorsze po koniuszek paznokcia przesyceni sa nienawiscia? Bo sa sfrustrowani i zazdroszcza. Teraz nawet z tych plejsow sa wypierani przez przyjezdnych z Ukrainy i Zydow przez rosyjskich. Czy naprawde Zydow, to juz jest inna sprawa, w kazdym razie przez ludzi, ktorzy przedstawili dokumenty Amerykanom, ze sa Zydami i na tej podstawie dostali wizy. Napewno spotykaja ich rozne przykrosci podczas pracy w zydowskich rodzinach, glownie przeciez ortodoksyjnych. Nie znaja nie tylko angielskiego ale i obyczajow. Przychodzi mamusia do domu, spracowana, ze lzami w oczach opowiada dzieciakom i mezowi, o jej sie przydarzylo. Wspolnie uradzaja, ze nie moze rzucic tej pracy, bo nie ma innej... I nastepnego dnia z usmiechem mowi dzien dobry swojej znienawidzonej pracodawczyni i pochyla przed nia glowe. Moze wlasnie mamusia miska duzo wycierpiala i w jego glowinie mamy, co mamy. Stara POlonia jest zamerykanizowana. A ta z lat ostatnich to takie niewiadomo co. Gdybyscie zobaczyli parade polska w Columbus Day. A obrazki spod kosciola polskiego w Green Point, czy na Jackowie. Powiem tylko - nie jest to budujacy widok, to smutne po prostu. Przyjezdzajacy do Polski w odwiedziny, czy tzw. "powracajacy" raczej nie opowiadaja prawdziwych historii, bo malo kto by zrozumial, jak ciezko zyje sie w Ameryce swierzym emigrantom. L_h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murof Re: DLACZEGA POLONIA W USA TO ANTYSEMICI?? IP: 24.156.1.* 11.11.02, 05:03 Zbyt wielu z czlonkow tej wspolnoty postrzega otaczajaca rzeczywistosc spoleczno-polityczna w sposob zaprezentowany przez faceta podpisujacego sie "misiek". Mozna to nazwac zmisiekowaniem mozgu. Zmisiekowanie mozgu oraz pojawianie sie zwiazanych z tym niezdrowych stanow emocjonalnych bierze sie z gawed patriotyczno-antysemickih tatusia, wujka, cioci, ksiedza katechety, ksiedza proboszca, pralata, Rydzyka, rydzykowatych "profesorow" oraz innych madrali, specjalistow od globalnego spiku calego swiata przeciwko biednej Polsce i jej niezmierzonym bogactwom. Glebsza analiza wymaga czytania tego, co pisze "misiek", w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Tylko część Polonii - ci zakompleksieni, którym... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 12.11.02, 10:28 ... nie udało się zaadaptować do tego wolnego, pracowitego i optymistycznego narodu. Antysemityzm przeważa wśród biednej, lewicowo nastawionej hołoty. Jest rzadki wśród biznesmenów oraz tych, którzy poczuli się już Amerykanami. To jest przykład szerszego problemu. Pogarda i nienawiść rasowa jest ucieczką ludzi marnych przed myśleniem o tym, że jest się gorszy od innych, wtedy szukamy sobie takich, których możemy przy odrobinie autosugestii uznać za gorszych od nas i obwiniamy takich podludzi o nasze niepowodzenia. Biała hołota nie lubi Murzynów, czarna hołota nie lubi Latynosów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # _>Murofa/Doku Dlaczego sie nie odniesiecie do tresci? IP: *.wroclaw.tpsa.pl 12.11.02, 11:02 Gość portalu: doku napisał(a): > ... nie udało się zaadaptować do tego wolnego, pracowitego i optymistycznego > narodu. Antysemityzm przeważa wśród biednej, lewicowo nastawionej hołoty. Zas Murof powiela zywcem Urbanowski NIE: ----------------------------------- Zbyt wielu z czlonkow tej wspolnoty postrzega otaczajaca rzeczywistosc spoleczno-polityczna w sposob zaprezentowany przez faceta podpisujacego sie "misiek". Mozna to nazwac zmisiekowaniem mozgu. Zmisiekowanie mozgu oraz pojawianie sie zwiazanych z tym niezdrowych stanow emocjonalnych bierze sie z gawed patriotyczno-antysemickih tatusia, wujka, cioci, ksiedza katechety, ksiedza proboszca, pralata, Rydzyka, rydzykowatych "profesorow" oraz innych madrali, specjalistow od globalnego spiku calego swiata przeciwko biednej Polsce i jej niezmierzonym bogactwom. Glebsza analiza wymaga czytania tego, co pisze "misiek", w oryginale. --------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Bywają takie głupoty i tacy głupcy, z którymi ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 12.11.02, 13:16 Gość portalu: # _>Murofa/Doku napisał(a): > nie stac ich na odniesienie sie do tresci postu Miska, ... w ogóle nie warto polemizować. Nie ośmieszaj się więc tym swoim Miśkiem. Natomiast dlaczego tak się nagle zerwałeś, żeby niesprowokowany bronić go przede mną? Czyżbyś towarzyszu myślał, że to sam Moczar pisze? Odpowiedz Link Zgłoś
wbiniecki Re: DLACZEGA POLONIA W USA TO ANTYSEMICI?? 12.11.02, 16:03 Zasada jest chyba taka sama jak w Polsce-poziom wyksztalcenia.Jestem w USA od 2 lat i na poczatku bylem zszokowany sposobami wyrazania antysemityzmu przez Polakow tutaj mieszkajacych.Sam nie jestem ani filosemita,ani antysemita.W ubieglym roku w jednej z krajowych sieci pokazywany byl film: "Uprising" z jednym ze znanych aktorow nowe generacji.Film nawiazywal do powstania w Gettcie Warszawskim."Obiektywizm" tego filmu byl porazajacy.Polacy byli przedstawieni negatywnie.Scena koncowa filmu byla spektakularna: za murami dobijanego przez glupich Niemcow getta ,Polacy kupowali na straganie cieple buleczki,dzieci bawily sie grzecznie na karuzeli a ksiadz w trakcie mszy prosi koscielnego o zamkniecie okien,bo dym z getta dostale sie przez okno do kosciola.Po filmie zadzwonil do mnie jeden z profesorow z lokalne uniwerku i spytal mnie co o tym sadze? Odpowiedzialem:jest to kolejna produkcja amerykanskiego kina,ktora nie uwzglednia realiow historycznych,szkodzac jednoczesnie Panstwu Polskiemu.Moim zdaniem nie wynika to z antypolonizmu- wynika to po prostu z niewiedzy na temat historii Zydow przez samych Zydow. Mam takze okazje spotykac sie z wyksztalconymi Zydami.Ich wiedza na temat Zydow z Europy wschodniej jest wprost porazajaca.Koncowa Uwagaolacy sami powinni zadbac o swoj wizerunek.Rzad Polski ma tutaj ogromna role do spelnienia.A takze wszystkie polonijne organizacje ,ale to jest juz inny problem. Waldemar Biniecki Milwaukee-Wisconsin Odpowiedz Link Zgłoś