qwardian 19.05.06, 08:55 "Główny motyw działania komandosów nie był bynajmniej moralny", "chodziło im tylko o udział w walce frakcji wewnątrz PZPR"- artykuł z takimi uwagami o przywódcach Marca '68 został opublikowany przez IPN. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ben.huur Re: 68 rok. - daj linka, prosze 19.05.06, 09:07 Raczej to jasne, ze smarkacze komandosi byli wykorzystani do walki politycznej na gorze. Oni niewiele rozumieli z tego, co jest grane, a harczerzyki lubia konspire, wiec mieli zabawe w podchody Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: 68 rok. - daj linka, prosze 19.05.06, 09:47 Wykorzystani. Wykorzystani byli kompletnie zdezorientowani studenci polscy, którzy wyszli walczyć w zupełnie innej sprawie niż byłe dzieci stalinowców, albo stalinowcy usunięci po 1956 roku, czyli komandosi. Pisałem kiedyś o tym szeroko na forum aktualności. Dzisiaj IPN, potwierdził całkowicie to co wiedziałem przez lata. Mam nadzieję, że praca ta będzie traktowana priorytetowo, ponieważ uderza jak młot w szpiclów z byłych elit, z kręgów Gazety Wyborczej i demokraci.pl jeżeli ten adres internetowy jest jeszcze aktualny. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: 68 rok. - daj linka, prosze 19.05.06, 09:50 Przepraszam, nie mam linku do oryginalnego opracowania IPN. Ten tytuł skopiowałem z komentarza prasowego. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Chłopie, ty nie zdajesz sobie sprawy jakie epokowe 05.06.06, 18:57 qwardian napisał: > Wykorzystani. Wykorzystani byli kompletnie zdezorientowani studenci polscy, > którzy wyszli walczyć w zupełnie innej sprawie niż byłe dzieci stalinowców, > albo stalinowcy usunięci po 1956 roku, czyli komandosi. Pisałem kiedyś o tym > szeroko na forum aktualności. Dzisiaj IPN, potwierdził całkowicie to co > wiedziałem przez lata. Mam nadzieję, że praca ta będzie traktowana > priorytetowo, ponieważ uderza jak młot w szpiclów z byłych elit, z kręgów > Gazety Wyborczej i demokraci.pl jeżeli ten adres internetowy jest jeszcze > aktualny. To Gazeta Wyborcza wychodziła już w 1968 r.? I partia demokraci.pl już istniała ? Chłopie, ty nie zdajesz sobie sprawy jakie epokowe wydarzenia odkryłeś. Najwięksi historycy o tym nie wiedzieli. No, no ! Odpowiedz Link Zgłoś
kontra59 Re: 68 rok. 19.05.06, 09:36 i na pewno "komandosom" nie chodziło o Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
centre.gravity Re: 68 rok. 19.05.06, 09:52 kontra59 napisał: > i na pewno "komandosom" nie chodziło o Polskę. skad ta pewnosc ? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: 68 rok. 19.05.06, 10:09 Skąd ta pewność, czy chodziło o Polskę? W marcu 1967 roku wojska izraelskie przekraczają granice Egiptu, Syrii i Jordanii. W ciągu 6 dni zajmują powierzchnię trzykrotnie większą od obszaru Izraela (stąd wojna sześciodniowa). Państwa te były pod dominacją sowiecką, pod parasolem sowieckiej broni. Technika. sowiecka została tam wystawiona na totalną kompromitację (...). Na naradzie przedstawicieli państw sowieckiego bloku, zgodnie potępiono agresję, ale oficerowie pochodzenia żydowskiego ulokowani w Sztabie Generalnym WP i we wszystkich decyzyjnych ogniwach armii, jakby zapomnieli o tym, że służą w Ludowym Wojsku Polskim, a nie w armii Izraela. Na cześć zwycięstwa Izraela nad Arabami, urządzili oni w willi przy ulicy Filtrowej w Warszawie huczne fetowanie tego zwycięstwa. Rok później dojdzie do trzech wydarzeń, które noszą znamiona akcji synchronizowanej: tzw. praska wiosna i interwencja wojsk Układu Warszawskiego w Czechosłowacji, rozruchy studenckie w Dortmundzie, Nowym Jorku, Paryżu i ów marzec 1968 roku w Polsce. Czy miały one odwrócić uwagę od powszechnego potępienia izraelskiej agresji? To przypuszczenie można wesprzeć późniejszą zbieżnością podobnych konfliktów lokalnych w tym rejonie świata - wojna Irak - Iran, wieloletnia bezsensowna wojna w Libanie, a obecnie okrutne wojny domowe na gruzach byłej Jugosławii, przy kompromitującej bierności ONZ. Decyzja o rozpoczęciu akcji protestacyjnych i wieców, zapadła już w lipcu 1967 r. na tajnym posiedzeniu Centralnego Komitetu Żydów Polskich. Chodziło o wsparcie akcji Izraela, a także przerwanie usuwania Żydów z odpowiedzialnych funkcji w państwie. Kiedy Sowieci odwołali do Rosji swojego namiestnika Rokossowskiego i dowódcę Wojsk Lotniczych i Obrony Przeciwlotniczej Obszaru Krajugen. Turkiela oraz dziesiątki innych generałów, kilkuset pułkowników i "doradców", wówczas Turkiela z woli Mariana Spychalskiego zastąpił na tym odpowiedzialnym stanowisku gen. Frey-Bielecki. Ówczesny oficer Sztabu Generalnego płk Edward Flis, w swoich wspomnieniach o gen. Frey-Bieleckim, pisze: "By1 to człowiek bystry i zdolny, a1e też przewrotny i mściwy. Wzmocnił on jeszcze bardziej Lobby żydowskie w DWL i OPL OK, a ściślej zawładnęło ono całkowicie tym dowództwem". Przez Żydów były już całkowicie opanowane jeszcze ważniejsze nerwy obronne kraju wywiad i kontrwywiad wojskowy (...). Fala ucieczek i zdrad państwa jakich się dopuścili żydowscy pracownicy Sztabu Generalnego Wojska Polskiego od 1948 r., osiągnęła swoje apogeum w latach 1967- 68. Fakty te, oraz masowe przechwytywanie agentów polskich przez kraje zachodnie spowodowały, że w 1968 r. komórki wywiadu zostały wręcz sparaliżowane na wiele lat. I sekretarz PZPR Władysław Gomółka zachowywał wtedy jeszcze pozory, uroczyście deklarując różnicowanie syjonistów i kosmopolitów oraz uczciwych ludzi pochodzenia żydowskiego, ale wydarzenia marcowe na Uniwersytecie Warszawskim wprawiły go. w furię, gdyż inspiratorska rola Żydów, głównie synali czołowych zbirów polskiej bermanowszczyzny (tzw. Komandosów czołowych działaczy Klubu Krzywego Koła) była widoczna jak na dłoni (...). Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: 68 rok. 05.06.06, 18:50 pozarski napisał: > Kompletnie wam odbilo.pozar Sorry, ide do Canossy.Pozar Odpowiedz Link Zgłoś
centre.gravity Re: 68 rok. 19.05.06, 21:56 nie wiem, czy jakiekolwiek leczenie moze ci pomoc. sprobowac jednak zawsze mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny11 __skad ta pewnosc?widziało sie a nie czytało GW -> 19.05.06, 15:23 tyle ci # tłomaczył co widział na własne oczy, co wtedy czytał w Trybunie Ludu, co widził w Telewizji ("prasa kłamie" "pzecz z komuną" "uwolnić studentów" gdy rodzice takich jak Ty, co to nie wierzą, krzyczeli "syjonsci do Syjonu" i popierali Arabów albo na odwrót popierali Izrael od zjazdu Związku Literatów Polskich w 1967. a Adaś już cytowany w przemówieniu przez tow. Wiesława choć był dopiero na II roku... tata cenzor w TL... mama pisała podręczniki historii stalinowskiej ... brat ferował wyroki na AK a Adas już wczesniej jako licealista był już zaproszony prrez swoich z inaczej pojętą "zdolnością honorową" rozumiesz?.... do Wiedniu na kilka dni i rozmowiał z JNJeziorańskim i ...Zb. Brzezińskim. Podać Ci źródła? Czy będziesz pytał: "> skad ta pewnosc ? Umiesz to skleić z dziesiejszym Okrągłym Stołem choc już minęło 17 lat? Poznań 56 był tylko 11 lat po II WŚ a sam widziałem i rozmawiałem z uczestnikami...wtedy wydawało mi się, ze II WŚ była wieki temu! Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: 68 rok. 19.05.06, 09:58 uprzejmnie pana proszę , tylko bez insynuacji.... zawsze wam podawaliśmy rękę i bez nas trwalibyście dziś w światowej poczekalni w kolejce po geo-polit uznanie świata... szalom ----------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Kupić i czytać 19.05.06, 16:34 www.isppan.waw.pl/ksiegarnia/stola.htm „Gazeta Wyborcza”: IPN oczernia Jacka Kuronia. „Główny motyw działania komandosów nie był bynajmniej moralny", "chodziło im tylko o udział w walce frakcji wewnątrz PZPR"- artykuł z takimi uwagami o przywódcach Marca '68 został opublikowany przez IPN. Ten artykuł przynosi hańbę nauce historycznej - uważa prof. Henryk Samsonowicz. - To wstyd dla IPN - dodaje prof. Michał Głowiński. Tekst Gontarczyka jest analizą raportu funkcjonariusza SB powołującego się na relację agenta Lesława Maleszki. Kuroń opowiadał tam m.in. o wydarzeniach marca 1968. Na tym wątku skoncentrował się w swoim raporcie esbek. Gontarczyk uznał, że z tego esbeckiego raportu "wyłania się zasadniczo odmienny" od dotychczasowych ustaleń obraz marca '68. Uznał też, że jest to obraz bardziej wiarygodny niż te ustalenia, bo relacja powstała stosunkowo wcześnie, a Maleszce "należy wystawić jak najlepszą opinię pod względem źródłoznawczym". Według Gontarczyka „na obronę narodowych wartości” studenci „nie mieli większej ochoty”. Dla historyka IPN notatka SB wiernie oddaje poglądy Kuronia, natomiast podważa choćby ustalenia, których dokonał prof. Jerzy Eisler. W tych twierdzeniach widzę ponurą kontynuację moczarowskiej propagandy prezentującej spiskową wizję świata, w której buntownicy mają podłe intencje i są obcymi agentami. W 1968 r. o "komandosach" pisano najgorsze brednie i to jest ciąg dalszy. Wrócili do tej retoryki działacze LPR i tacy ludzie jak Zygmunt Wrzodak. Umieszczenie czegoś takiego na stronie IPN przynosi wstyd tej instytucji - mówi Głowiński. Wysokie stanowisko w IPN Gontarczyk zajmuje od niedawna. Jego nominacja wywołała zdziwienie nawet wśród osób sympatyzujących z nowym prezesem IPN Januszem Kurtyką. - Gontarczyk na tym stanowisku został obsadzony celowo. To rodzaj demonstracji - mówi proszący o anonimowość historyk z Instytutu. "IPN prezentuje na łamach swoich wydawnictw poglądy wielu historyków, którzy pracują na dokumentach i mają prawo do ich oceny czy interpretacji" - odpowiada rzeczniczka Instytutu Dorota Koczwańska-Kalita. Gazeta Wyborcza 13.02.2006 r. www.ipn.gov.pl/wp_przeglad_130206.html Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Kupić i czytać 19.05.06, 17:35 Wolałbym rzetelny raport IPN-u na ten temat niż komentarz do felietonu Wyborczej. Znam fakty od A-Z i wiem, że była to ze strony Komandosów cyniczne przygotowany scenariusz wydarzeń, a nie jakaś spontaniczna akcja. Jej celem było przejęcie władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan O gustach się nie dyskutuje (podobno). 19.05.06, 17:48 qwardian napisał: Znam fakty od A-Z Skontaktuj się i powiedz facetowi, że wszystko wiesz. nauka-polska.pl/raporty/opisy/osoby/18000/o18670.htm ============ w związku z: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=42082131&a=42087139 oraz www.nasza.wlodawa.pl/cgi-bin/artki/archiwum/a15.cgi skontaktuj się z: www.ojczyzna.pl/ARTYKULY/H-Pajak__zyciorys.htm P.S. Kto to jest Karol Modzelewski? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Kupić i czytać 19.05.06, 20:24 pan.scan przytoczył: > „Główny motyw działania komandosów nie był bynajmniej moralny" Hm, najpierw należałoby chyba jakoś zdefiniować "motyw moralny". Byłby to zawsze jakiś kawałek prekursorstwa. > Ten artykuł przynosi hańbę nauce historycznej - uważa prof. Henryk Samsonowicz. Przez myśl mi nie przeszło, że nawet mógłbym kiedyś stać obok prof. Samsonowicza. Ale chwilami mam wrażenie, że w IPN to historyków jest deficyt. Albo raczej: "kwit się liczył". Ten Gontarczyk (nie piszę tego bynajmniej na podstawie tej sprawy, która raczej jakby mi jest lekko obojętna) to chyba w poprzednim wcieleniu był szewcem. No cóż, teraz mamy IV RP. Teraz kwity będzie wystawiał Gosiewski. Oby nie jeszcze gorzej. ____ Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: niech żyje rewolucja .... 19.05.06, 20:45 dla mnie IPN nigdy nie był , nie jest i nie będzie wiarygodny... dopiero nasz przyszłościowy IPN będzie bezstronny... www.piano-midi.de/midis/chopin/chpn_op10_e12.mid Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: niech żyje rewolucja .... 19.05.06, 20:54 > dla mnie IPN nigdy nie był , nie jest i nie będzie wiarygodny... A dla mnie, jako całokształt, raczej był i jest. Jak będzie - to trudno przewidzieć; może się i tak okazać, że wzdychać będziemy do czasów Kieresa jako ideału nieupolitycznienia i obiektywizmu. Szopen chwilami jest niekiepski, jak poetiudzi, jednak ostatnimi dniami namiętnie słucham Czajkowskiego. Jak tam, co słychać? Chodzisz jeszcze na ten kliff? Kurzysz na urwisku? ____ Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny11 _________________________co tam marce wolę harce 19.05.06, 21:45 sie czytało Pająka w rękopisie (z dyskietki) za darmo w dzień po napisaniu a kolega jeszcze zarobił na pisaniu...szkoda, że żadnej z tych co Panisko Scan poleca ino taką dyktowaną przez zbiegłego "afgańca" (Ukraińca z Krasnej Armii). Tam były nry z helikopterami z trumnami a w nich...dywany i opium dla generałów - wtedy spieprzyli a przedtem musieli dobić kolegów nasadzonych na pieńki scietych swierków z rozieszonymi po okolicznych krzakach flakami i wymienić bojowników na wykastrowanych jeńców rosyjskich. Synalka Różańskiego nawet b. lubiłem. Się nie pieprzył z polskimi komuszkami z dyplomami z Mińska. Jugosławia też była już tak dawno, Irak spowszedniał. Nawet Iran nie rusza ani karykatury Machmeta... Lata mi jakiś 67 albo marzec 68 te 56 70 80 biznes idzie? No to gra. Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: niech żyje rewolucja .... 21.05.06, 09:58 Hallo Dżek , thanks za pamięć , pzdr z klifu w maju ... światło gwiazd nocą – maj Tchaikovsky -The Seasons, Opus 37a (1876) May - Starlight Nights (Andantino) www.piano-midi.de/midis/tchaikovsky/ty_mai.mid Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Póki co kwity wystawia 19.05.06, 21:17 polisham ( będę mu pamiętał zawsze JN-Jeziorańskiego "hitlerowskiego kolaboranta", natomiast Maleszki okazują się być głównymi wygranymi IV RP. Zgadzam się z tym,jak niżej piszesz - do Kieresowego IPNu jeszcze zatęsknimy. Kilka linków, na które być może mało kto zwracał uwagę. serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3160152.html polish-jewish-heritage.org/pol/06-03_Rozmowa_z_Karolem_Modzelewskim.html serwisy.gazeta.pl/kraj/1,62267,2867685.html Dla młodzieży o Karolu Modzelewskim: ...Bo ustroje się zmieniają, ale skłonność do strzelania do ludzi, zwłaszcza do bezbronnych ludzi, bywa czasem ponadustrojowa. Powinniśmy zabezpieczyć się przed tą skłonnością.... www.ihuw.pl/biogramy/index.php?UID=21 Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Póki co kwity wystawia 19.05.06, 21:41 pan.scan napisał: > polisham ( będę mu pamiętał zawsze JN-Jeziorańskiego "hitlerowskiego > kolaboranta", Swego czasu z drem Kriskiem uznaliśmy niezależnie, że nikt tak świetnie nie nadaje się jako obiekt kpin, jak właśnie Pan Polska Szyneczka. Oszołom z RM (i inkarnację) się chowali. Opinia nasza zmianie nie uległa, nie chce mi się jednak zwracać jakąkolwiek uwagę na posty egzemplarza. Ale sobie Haszu znalazł qmpla. > Zgadzam się z tym,jak niżej piszesz - do Kieresowego IPNu jeszcze zatęsknimy. Czuję się zdziebko bylejak, bo naprawdę lubiłem tę instytucję. Tu nie chodzi tylko o to, czy Kieres, czy Kurtyka. Tu chodzi także m.in. o to, co może IPN w sprawie takiej, jak np. jak ta: " Prof. Witold Kulesza, dyrektor byłej Głównej Komisji Badania Zbrodni Przeciwko Narodowi Polskiemu, tłumaczy: — Badanie zbrodni stalinowskich w Polsce nastręcza wiele trudności. Podstawowy problem stanowią dokumenty, na które trzeba czekać nawet 18 miesięcy, część jest opatrzona klauzulą — tajne. Dlatego część stalinowców nadal nie stanęła przed sądem." [Tysol Nr 13/99] Czwarta Rzepa liczy sobie już 7 miechów, stoi więc u progu dojrzałości. Ciekawe, czy Kurtyka wylobbuje coś w sprawie tych "18 miesięcy", czy coś odtajnić się uda. A może obecny prezes tvp, który kradnąc to, co i tak bezpańskie leżało na widoku, wywołując tym burzę, nasroł we własne gniazdo? ____ Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny11 Póki co kwity wystawiaAle sobie Haszu znalazł qmpa 19.05.06, 22:07 Nie znalazł... nie znalazł. Był,żył, widział wtedy i widzi teraz. Zadne IPN ani Kieres ani Kurtyka ani Gontarczyk czy Pająk. Zbyt wiele się zdarzyło. Zbyt wielu ludzi znało. Zbyt wielu wyjeżdżało. Zbyt wielu zostało i się pokłociło. Zbyt wielu opowiaadało przy kielichu. Młodzi nie wierzą ze można znać nawet bliskiego znajomego Clinta, bliskiego przyajaciela Piłsudskiego...Różańskiego itd Zbyt wiele zapłaciło swym życiem, zeby jakies tam oceny zaangażowanych osobiście albo grupowo miały mu wyrabiać opinie a na pewno już ani Scan ani polisham. Sie ma...do nieroboty. chodziło wyłącznie o wsparcie byłych stalinowców w PZPR przeciwko zdrowemu, patriotycznemu trzonowi partii. W każdej gazecie, którą dostawałem do celi w marcu 1968, mogłem to znaleźć: żydowskie dzieci ubeków i czerwonej burżuazji oszukały polską młodzież, wyprowadzając ją na ulicę w imię syjonistycznych interesów. Co trzeba zrobić, ile lat musi przesiedzieć w więzieniu Kuroń czy Michnik, żeby już żaden pętak nie odważył się kwestionować ich patriotyzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
luzer Gontarczyk to taki mniejszy Gontarz, rozumiem :)) 19.05.06, 22:37 pan.scan napisał: > Według Gontarczyka "na obronę narodowych wartości" studenci "nie mieli > większej ochoty". Może syn...? To by wiele tłumaczyło... ) Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Radzę Scanie uzbroić się w cierpliwość. 19.05.06, 22:47 Autorami pracy o komandosach będą sami bohaterowie i ich zeznania. Pani Grudzińska żona Tomasza Grosa była niezwykle rozmowna. Fragment pracy: www.ipn.gov.pl/a_090306_marzec_68_eisler.html Odpowiedz Link Zgłoś
shamaness Przeciez geneza r. 1968 juz dawno zostala ustalona 20.05.06, 00:00 na swicie. Chodzilo o sprowokowanie mlodziezy zydowskiej na calym swiecie do burd i tzw. rewolucji, ktorych ostatecznym celem mialo byc spowodowanie wygania tej mlodziezy z ich krajow i naklonienie jej do emigracji do Izraela w celu zasilenia izraelskiej armii. A, ze wielu z nich wybralo Szwecje czy USA, to juz inna sprawa. Izrael, ktory organizowal te akcje, zawiodl sie na zydowskich studentach komandosach, ale wine za emigracje zrzucono na Bogy ducha winnych Polakow, zeby nie wzbudzac urazy Zydow do Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Przeciez geneza r. 1968 juz dawno zostala ust 20.05.06, 00:13 Kilka faktów. Największe manifestacje wybuchły w krajach, których liderzy najgłośniej skrytykowali Izrael. Była to przede wszystkim Francja, której De Gaulle najbardziej atakował Izrael. Manifestacje zostały wywołane przez osobistego kolegę Michnika, trockistowskiego działacza żydowskiego Daniel Cohna- Bendita. W Polsce Gomułka w podobnych okolicznościach po antyizraelskich przemówieniach miał do czynienia z żydowskim buntem. Taka była główna geneza tych wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
canaris.jr Re: Przeciez geneza r. 1968 juz dawno zostala ust 20.05.06, 00:23 qwardian napisał: > Kilka faktów. Największe manifestacje wybuchły w krajach, których liderzy > najgłośniej skrytykowali Izrael. Była to przede wszystkim Francja, której De > Gaulle najbardziej atakował Izrael. -------------------------- ...tak, ale z marsylii wyszły „po cichu” korwety dla zasilenia navy izraela , co świat zresztą szybko rozkodował .... generalnie francuzi są fałszywi , chomeiniego też wyhodowali i po jego dojrzewaniu expediowali do iranu... Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Przeciez geneza r. 1968 juz dawno zostala ust 20.05.06, 02:03 To nie ma znaczenia. Francja eksportowała broń każdemu kto płacił twardą walutą. Np. jako jedyna sprzedawała francuskie samoloty Mirage dla Rep. Południowej Afryki za czasu apartheidu. Chodzi o polityczne wsparcie, a te Francja dawała państwom arabskim. Niewiele zresztą zmieniło się do dnia dzisiejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotny11 ________________________Nowe kryterium patriotyzmu 20.05.06, 08:17 Nie lepiej zapytać red. Kraśkę pewnie wie dlaczego ojciec podjął decyzję o zdjęciu "Dziadów" i dlaczego zaczęły się rozruchy i skąd to nowe kryterium patriotyzmu: " ile lat musi przesiedzieć w więzieniu Kuroń czy Michnik, żeby już żaden pętak nie odważył się kwestionować ich patriotyzmu? " Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: ________________________Nowe kryterium patrio 05.06.06, 03:12 > " ile lat musi przesiedzieć w więzieniu Kuroń czy > Michnik, żeby już żaden pętak nie odważył się kwestionować ich patriotyzmu? " Oni walczyli w interesie własnego środowiska i dla własnych celów. Te się mijają z dążeniami całego narodu polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jenisiej Kupić i czytać 05.06.06, 05:29 Kupić: www.merlin.com.pl/frontend/towar/455607 Czytać za friko: www.ipn.gov.pl/aparat_represji_Relacja_TW_Returna.pdf Dla zainteresowanych nie tylko Marcem tu więcej o Returnie vel Ketmanie - czyli o Maleszce oraz jego koleżce, z którym nawzajem na siebie kablowali: www.ipn.gov.pl/aparat_represji_Ketman_i_Monika.pdf Odpowiedz Link Zgłoś