Dodaj do ulubionych

Szósta setka podpisow....

25.05.06, 10:42
Sa juz wszystkie duze miasta, jest Polska powiatowa, sa wioski. Sa uczniowie,
nauczyciele, studenci i wykladowcy akademiccy, Katolicki Uniwersytet Lubelski
i "Racja". Stal sie cud. Giertychowi udalo sie zjednoczyc absolutnie wszystkich.

Nikt go nie chce.
Obserwuj wątek
    • rycho7 25.05.06, 10:43
    • andrzejg KUL??? 25.05.06, 10:44
      serio?

smile

A.
      • patience Re: KUL??? 25.05.06, 10:46
        Serio. I nie tylko KUL. Pelno katolikow.
        • andrzejg pewnikiem to seans nienawiści 25.05.06, 10:50
          (hasło zapożyczone u Hasza)

smile)

A.
          • patience Raczej seans szerokich usmiechow. 25.05.06, 10:53
            Ostatnio mialam bardzo duzo spotkan, po kilka dziennie. Nie powiem, zebym na
            przyklad sie widziala z calym PISem. Ale co byla mowa o apelu, to im szerokie
            usmiechy wypelzaly na twarz.
            • andrzejg Re: Raczej seans szerokich usmiechow. 25.05.06, 10:56
              JK ma nadzieję skierowac cały sprzeciw na nowych koalicjantów
              i wyjśc z tego mocniejszym. Zapomina,że g..o sie klei.

A.
              • patience Re: Raczej seans szerokich usmiechow. 25.05.06, 11:00
                Ja nie wnikam w niczyje rachuby polityczne. W tym konkretnym przypadku sie w
                polityke nie wpierniczam. Prawa czlowieka mnie interesuja, a poza tym sadze, ze
                Giertych przegrzal. Nie zawsze sie oplaca przystawianie pistoletu do glowy w
                ramach walki o stolek.
                • andrzejg Re: Raczej seans szerokich usmiechow. 26.05.06, 06:00
                  patience napisała:

> Ja nie wnikam w niczyje rachuby polityczne.

A powinnaś.
                  Jako zwolenniczka Kaczyńskiego powinnas popierać wszelkie jego ruchy zmierzające
                  do wzmocnienia PiSu.

smile

A.
          • sz0k raczej głupoty n/t 25.05.06, 11:27
            • sz0p Kochasz Romka, co? Sz0k? /nt :) 25.05.06, 12:23
              • sz0k "To są ciężkie czasy dla oszwate" pejs_zyns... 25.05.06, 12:39
                No ale jak wy się zabawnie pejsacze demaskujecie wzbudzając te "spontaniczne
                akcje SMSowe" wśród ogłupiłej młodzieży (najłatwiejszej do sterowania)
                przeciwko "faszyście, naziście, antysemicie" Giertychowi, jednocześnie nie
                mając zupełnie nic przeciwko komunistycznym aparatczykom w stylu Łybackiej, czy
                Wiatra.
                • bykk Re: do Helki 25.05.06, 12:49
                  Helka, wytłumacz mi jeno, bez cóż to ten gościu z ZSMP pisał zwolnienie dla
                  młodych w szkołach, hę?
                  To ma być tzw.oddolnasmile) inicjatywa?
                  Daj se siana i nie ględź.
                  pozdrawiam
                  hej!
                  • patience do bykka - to Giertych junior byl tez w ZSMP? 25.05.06, 13:11
                    Ze jego organizacja powstala jako mlodziezowka PZPR-owskiego 'Grunwaldu', z
                    inicjatywy dzieci ZOMO i SB oraz w biurze 'Grunwaldu' to juz powszechnie
                    wiadomo, tak samo jak wiadomo o tatusiu z WRONy. Ale o ZSMP to nie wiedzialam,
                    tak samo, jak nie wiedzialam, ze na starosc zidiociales do tego stopnia, ze
                    postanowiles zostac PZPRowcem po rozwiazaniu PZPR.

PS. Daj se nie siana, a tranu. Poprawia pamiec. Przypomni Ci sie moze, ze byles
                    swego czasu po innej stronie.
                • centre.gravity Re: "To są ciężkie czasy dla oszwate" pejs_zyns.. 25.05.06, 12:56
                  jak wy – koscielne oszolomstwo zabawnie odbiegacie od kazdego smierdzacego
                  problemu, podajac jakies przyklady z bardziej lub mniej odleglej historii. a
                  tak na marginesie, jaka kontrowersyjna decyzje podjeli wymienieni przez ciebie
                  aparatczycy ?

• sz0k Re: "To są ciężkie czasy dla oszwate" pejs_zyns.. 25.05.06, 13:02
                    > jak wy – koscielne oszolomstwo zabawnie odbiegacie od kazdego smierdzaceg
                    > o
                    > problemu, podajac jakies przyklady z bardziej lub mniej odleglej historii.

Eeee???

> tak na marginesie, jaka kontrowersyjna decyzje podjeli wymienieni przez
                    ciebie
                    > aparatczycy ?

No np. tow. Łybacka zamierzała wprowadzić obowiązkowe nauczanie (zgodnie z
                    najznakomitszymi wzorami marksizmu-leninizmu) już od 5 roku życia, co dzięki
                    Bogu się jej nie udało.

A tak na maginesie, jaką kontrowersyjną decyzję podjął Roman Giertych?
                    • centre.gravity Re: "To są ciężkie czasy dla oszwate" pejs_zyns.. 25.05.06, 13:08
                      > No np. tow. Łybacka zamierzała wprowadzić obowiązkowe nauczanie (zgodnie z
                      najznakomitszymi wzorami marksizmu-leninizmu) już od 5 roku życia, co dzięki
                      Bogu się jej nie udało.

jestem w szoku ! to rzeczywiscie godny potepienia aparatczykowski PLAN ! znasz
                      jeszcze jakies pomysly tych kreatur? o decyzje juz nawet nie pytam.

> A tak na maginesie, jaką kontrowersyjną decyzję podjął Roman Giertych?

jedna wlasnie probuje podjac, na dobry poczatek swojej kariery.

• sz0k Re: "To są ciężkie czasy dla oszwate" pejs_zyns.. 25.05.06, 13:16
                        > jestem w szoku ! to rzeczywiscie godny potepienia aparatczykowski PLAN ! znasz
                        >
                        > jeszcze jakies pomysly tych kreatur? o decyzje juz nawet nie pytam.

> jedna wlasnie probuje podjac, na dobry poczatek swojej kariery.

No właśnie, tego się spodziewałem. Nie widzisz, lub nie rozumiesz problemów
                        najistotniejszych, a skupiasz się ze względów ideologicznych na sprawach
                        nieistotnych.

PS. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=41397638&a=41438570
                        • centre.gravity Re: "To są ciężkie czasy dla oszwate" pejs_zyns.. 25.05.06, 13:22
                          chcialbym wlasnie zrozumiec problemy, zwiazane z decyzjami wymienionych przez
                          ciebie aparatczykow, ale jakos nie mozesz ich podac. link, do nie zwiazanego z
                          twoim oswiadczeniem watku niczego nie wyjasnia, podobnie jak belkot o
                          niezrozumieniu ,,problemow najistotniejszych’’.

decyzje aparatczykow poprosze – decyzje !

• sz0k Re: "To są ciężkie czasy dla oszwate" pejs_zyns.. 25.05.06, 13:29
                            Jakie decyzje, czy ty upadłeś na głowe? Czy ja śledze poczynania tego durnego
                            ministerstwa? Jakie by to nie były decyzje wszystkie są zbędne, jak zbędne jest
                            to całe ministerstwo (stąd link, którego jak wszystko do tej pory oczywiście
                            nie zrozumiałeś). Przecież ta cała dyskusja wogóle nie ma podłoża
                            merytorycznego. Ja poprosze decyzje Romana Giertycha, które spowodowały wysyp
                            na ulice ogłupiałej młodzieży. No decyzje, natychmiast, decyzje!
                            • centre.gravity Re: "To są ciężkie czasy dla oszwate" pejs_zyns.. 25.05.06, 13:40
                              mnie takze ,,durne ministerstwo’’ w tym momencie nie interesuje. intresuja mnie
                              natomiast aparatczycy, ktorych dla przeciwwagi wywlokles. przypomne ci jak
                              dziecku.
                              > jednocześnie nie mając zupełnie nic przeciwko komunistycznym aparatczykom w
                              stylu Łybackiej, czy Wiatra.

masz cos do dodania w tej sprawie ?
                              • sz0k Re: "To są ciężkie czasy dla oszwate" pejs_zyns.. 25.05.06, 13:50
                                > > jednocześnie nie mając zupełnie nic przeciwko komunistycznym aparatczykom
                                > w
                                > stylu Łybackiej, czy Wiatra.
                                >
                                > masz cos do dodania w tej sprawie ?

A co tu jest więcej do dodania? Jakie zarzuty padają pod adresem Romana
                                Giertycha? Jestem w 100% przekonany, że ta pożal się Boże młodzież nie miałaby
                                kompletnie nic przeciwko gdyby Ministrem Edukacji została np. Magdalena Środa.
                                Głupoty i hipokryzji takiego myślenia nawet nie chce mi się tłumaczyć...

Co do politruka Jurusia Wiatra do poczytania, np. tutaj:
                                www.naszdziennik.int.pl/viewpage.php?page_id=15
                                • centre.gravity Re: "To są ciężkie czasy dla oszwate" pejs_zyns.. 25.05.06, 13:58
                                  ok szok, kanalia lybacka chciala uczyc pieciotetnie dzieci, a kanalia wiatr :

,,Jako SLD-owski minister edukacji od lutego 1996 r. Wiatr wyraźnie próbował
                                  dyskryminować religię w szkołach, wywołując tym protesty Episkopatu,
                                  nauczycielskiej "Solidarności" i rodziców’’

nareszcie wiem, o co ci chodzilo.

> Jakie zarzuty padają pod adresem Romana
                                  > Giertycha?

pod adresem romka ? sam sie dziwie czego ta cholota tak sie drze. przeciez to
                                  fajny facet.

• sz0k Re: "To są ciężkie czasy dla oszwate" pejs_zyns.. 25.05.06, 14:02
                                    > nareszcie wiem, o co ci chodzilo.

No niestety nadal nie wiesz. Chyba, że ja to Jerzy Robert Nowak.

> pod adresem romka ? sam sie dziwie czego ta cholota tak sie drze. przeciez to
                                    > fajny facet.

No widzisz, a ja wiem, choćby po lekturze tego bzdurnego apelu. Oczywiście Ty
                                    nadal żadnych analogii z aparatczykami nie zauważysz.
    • babariba-babariba śliczna jest ta koalicja... 25.05.06, 11:56
      ...PiS, PiS, PiS... I przystawki...
      A wkrótce matura z religii.
      Pzdr
      • wikul Re: śliczna jest ta koalicja... 25.05.06, 23:07
        babariba-babariba napisała:

> ...PiS, PiS, PiS... I przystawki...
        > A wkrótce matura z religii.
        > Pzdr

Wolabyś z pędzenia ? Jeszcze chyba nie.
    • ada08 Re: Szósta setka podpisow.... 25.05.06, 13:17
      Szósta setka tysięcy?! Sześćset tysięcy?! (Bo chyba nie sześćset sztuk?)
      No, Patience!
      Udało Ci się zebrać taką masę podpisów pod tekstem nielogicznym i
      ciężkim piórem napisanym (mam nadzieję, że to nie Twoje pióro).
      Sama nie wiem, czy Ci gratulować. Bo intencje zapewne były szlachetne,
      ale tekst głupi jest, niestety.

/...szczerze panu gratulujemy i życzymy sukcesów, ale prosimy, żeby pan
      zrezygnował ...
      ... nie nam oceniać, ale, niestety, nie mamy wątpliwości ... itd/

Heh, co za bzdurny tekst.
      a.
      • patience Och szlachetna Ado:)) 25.05.06, 13:26
        Jak pieknie ze sie pojawilas znienacka, jak zwykle z krytycyzmem literackim.
        Szkoda doprawdy ze oprocz krytykowania innych sama sie nie bardzo masz czym
        pochwalicwink
        • patience Re: Och szlachetna Ado:)) - PS. 25.05.06, 13:28
          Zapomnialam mimochodem dodac, ze niektore z tych podpisow sa zbiorowe. Np.
          stowarzyszenie racjonalistow ma 10 tys. ludzi na swojej liscie, takoz Akcja Stop
          LPR i ci inni, tacy rozni, o Hatikvie nie wspominajacsmile
          • pozarski Re: Och szlachetna Ado:)) - PS. 25.05.06, 16:26
            patience napisała:

> o Hatikvie nie wspominajacsmile

No, to by mnie interesowalo: Ilu czlonkow, hehe, ma Hatikva?pozar
            >
            • patience Re: Och szlachetna Ado:)) - PS. 25.05.06, 18:27
              pozarski napisał:

> patience napisała:
              >
              > > o Hatikvie nie wspominajacsmile
              >
              > No, to by mnie interesowalo: Ilu czlonkow, hehe, ma Hatikva?pozar
              > >

Nie mozemy tego Tobie ujawnic, sam wiesz dlaczego. Podpisales sie pod wysoce
              podejrzanym kwitem. big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
              • pozarski Re: Och szlachetna Ado:)) - PS. 26.05.06, 21:01
                Ja sie podpisalem pod kwitem? Nic podobnego, podpisalem swoim imieniem i
                nazwiskiem tekst, ktory dokladnie przeczytalem. To wy sie ukrywacie pod ksywami,
                czasami wrecz komicznych
                • patience Re: Och szlachetna Ado:)) - PS. 27.05.06, 00:19
                  No to jak dokladnie przeczytales, to w takim razie nie kwit jest podejrzany, a
                  ty sam. HEHEEEEE zebys ty wiedzial komu i jak bardzo oczko blysnelo zeby sie do
                  tej listy dorwac. Sam rozumiesz, 80km papieru, wiec niektorym by bylo bardzo
                  przyjemnie wiedziec od kogo zaczynacbig_grinbig_grinbig_grin
                  • pozarski Re: Och szlachetna Ado:)) - PS. 27.05.06, 13:12
                    patience napisała:

> No to jak dokladnie przeczytales, to w takim razie nie kwit jest podejrzany, a
                    > ty sam. HEHEEEEE zebys ty wiedzial komu i jak bardzo oczko blysnelo zeby sie do
                    > tej listy dorwac. Sam rozumiesz, 80km papieru, wiec niektorym by bylo bardzo
                    > przyjemnie wiedziec od kogo zaczynacbig_grinbig_grinbig_grin
                    >
                    >
                    Juz sie grzebiecie w teczkach? Czasami niektore instytucje dzialaja szybko, a
                    czasami w ogole. Ja bym na twoim miejscu sprawdzil stan wlasnej glowy bo czuje,
                    ze winda zostawila trwaly slad.
                  • pozarski Re: Och szlachetna Ado:)) - PS. 27.05.06, 20:01
                    patience napisała:

> No to jak dokladnie przeczytales, to w takim razie nie kwit jest podejrzany, a
                    > ty sam. HEHEEEEE zebys ty wiedzial komu i jak bardzo oczko blysnelo zeby sie
                    do
                    > tej listy dorwac. Sam rozumiesz, 80km papieru, wiec niektorym by bylo bardzo
                    > przyjemnie wiedziec od kogo zaczynacbig_grinbig_grinbig_grin

Samson siedzi, ale jest jeszcze paru psychologow na wolnosci, wiec idz i nie
                    trac czasu.
                    >
                    >
              • pozarski Re: Och szlachetna Ado:)) - PS. 27.05.06, 19:14
                Juz wiem ilu macie czlonkow! Kazdy, jak Hitler, o ktorym lubisz wspominac,
                jednojajowy. Jak przekroczycie 20tke koniecznie mnie zawiadom. Pojde celebrowac
                na Litewska.
        • ada08 Re: Och szlachetna Ado:)) 25.05.06, 13:39
          patience napisała:

> Szkoda doprawdy ze oprocz krytykowania innych sama sie nie bardzo masz czym
          > pochwalicwink
          >

A skąd wiesz, że nie mam? smile
          a.

PS No, ale tekst apelu bzdurny jest, nic na to nie poradzę smile
          a.
          • patience Re: Och szlachetna Ado:)) 25.05.06, 13:59
            ada08 napisała:

> A skąd wiesz, że nie mam? smile
            > a.

Po tym, ze ci co maja, sa mniej, hm... monotematyczni niz Ty. Ale moze masz
            jakies wrzody na zoladku albo cos w tym rodzaju? No to moze idz do doktora, bo
            to za dlugo trwawink

> PS No, ale tekst apelu bzdurny jest, nic na to nie poradzę smile

Nie musisz. Niewatpliwie kanapa warszawska by ten tekst poprawila, tak samo, jak
            kiedys konstytucje, a szczegolnie Preambule, tyle ze porzez ta literature Polska
            uchwalila konstytucje jako przedostatnia w b. bloku Wschodnim. Tylko Albanii
            udalo sie myslec wolniej niz rzeczona kanapa. Przez (m.in.) brak ustawy
            zasadniczej rozkwitla dzika prywatyzacja i korupcja, a zaduma literacka nad
            kolejnym utworem by sie najpewniej okazala w ogole ponad wysoce geriatryczne
            mozliwosci kanapy, albo tez odrzucilaby wielu sklonnych do podpisywania sie, na
            tej samej zasadzie, co w ostatnich wyborach odrzucila od glosowania na UW.
            • ada08 Re: Och szlachetna Ado:)) 25.05.06, 14:42
              patience napisała:

> ada08 napisała:
              >
              > > A skąd wiesz, że nie mam? smile
              > > a.
              >
              > Po tym, ze ci co maja, sa mniej, hm... monotematyczni niz Ty. Ale moze masz
              > jakies wrzody na zoladku albo cos w tym rodzaju? No to moze idz do doktora, bo
              > to za dlugo trwawink

Mnie żołądek boli, gdy czytam teksty takie jak ten apel. Ale na to żaden lekarz
              nie poradzi. Poradziliby autorzy apeli. Ale nie chcą.
              a.
              • patience Re: Och szlachetna Ado:)) 25.05.06, 15:15
                No chyba troche przesadzasz. Apel jest jeden, i to od niedawna, a ty od dawna
                piszesz posty tak zgryzliwe, ze przebijasz Rycha.
                • ada08 Re: Och szlachetna Ado:)) 25.05.06, 15:53
                  patience napisała:

> No chyba troche przesadzasz. Apel jest jeden, i to od niedawna, a ty od dawna
                  > piszesz posty tak zgryzliwe, ze przebijasz Rycha.

Patience, ja się trzymam tematu wątku i piszę do Ciebie o apelu, a Ty do mnie
                  piszesz o moim charakterze i o moich dolegliwościach gastrycznych. Fajna
                  rozmowa, nie ma co smile
                  Tyle osób podpisało ten apel i co, żadna nie miała uwag krytycznych? Wszyscy
                  tylko brawo bili?
                  a.
                  • patience Re: Och szlachetna Ado:)) 25.05.06, 18:29
                    ada08 napisała:

> patience napisała:
                    >
                    > > No chyba troche przesadzasz. Apel jest jeden, i to od niedawna, a ty od d
                    > awna
                    > > piszesz posty tak zgryzliwe, ze przebijasz Rycha.
                    >
                    > Patience, ja się trzymam tematu wątku i piszę do Ciebie o apelu, a Ty do mnie
                    > piszesz o moim charakterze i o moich dolegliwościach gastrycznych. Fajna
                    > rozmowa, nie ma co smile
                    > Tyle osób podpisało ten apel i co, żadna nie miała uwag krytycznych? Wszyscy
                    > tylko brawo bili?
                    > a.

To zalezy co kto rozumie przez uwagi krytyczne. Niektorzy mieli pretensje ze za
                    lagodnie, inni, ze za radykalnie.
        • danutki Re: Och szlachetna Ado:)) 25.05.06, 13:42
          patience napisała:

> Jak pieknie ze sie pojawilas znienacka, jak zwykle z krytycyzmem literackim.
          > Szkoda doprawdy ze oprocz krytykowania innych sama sie nie bardzo masz czym
          > pochwalicwink
          >

Pati
          chyba nie doceniasz lekkiego pióra Ady, zwłaszcza na tle słoniowatych danutek w
          składzie przedwojennej porcelany
          • patience Re: Och szlachetna Ado:)) 25.05.06, 14:05
            Docenialabym, gdyby byla mniej monotematyczna. Niestety juz od dawna nie ma nic
            do powiedzenia procz zgryzliwych uwag krytycznoliterackich. Moglaby wstawic caly
            tekst do sygnaturki a zmieniac tylko adresatow, bo zawartosc merytoryczna jej
            postow jest przewaznie ta sama. Ale faktycznie, lubie sie z nia psztykac, jak
            juz sie rozkreci. Tylko trzeba troche zachecic, bo inaczej puszcza nudne postywink
      • centre.gravity ado, daj probke swojego talentu 25.05.06, 13:46
        pokaz, jak ten apel powinien wygladac.
        • patience To nie chodzi o wyglad apelu 25.05.06, 14:06
          Tylko kto podpisalsmile))
        • ada08 Re: ado, daj probke swojego talentu 25.05.06, 14:38
          Dobre sobie!
          Można by do takiego wniosku dojść: nie podoba ci się jakaś powieść?
          To napisz ją lepiej! A jeśli nie piszesz powieści, to nie krytykuj,
          bo taka krytyka jest źle widziana. I może Cię narazić na niemiłe uwagi
          ze strony autora lub jego zwolenników.
          Apele mogą krytykować tylko autorzy innych apeli?

Apeli nie pisuję. To co, nie mogę ich krytycznie oceniać?

Ten apel jest źle napisany, bo po pierwsze, jak wyżej wspomniałam,
          jest nielogiczny:

- autorzy szczerze gratulują Giertychowi wyboru i życzą mu sukcesów na
          powierzonym stanowisku, a jednocześnie apelują, żeby z tego stanowiska
          ustąpił;
          to jak niby miałby na tym stanowisku odnosić te, szczerze mu życzone, sukcesy,
          jeśli ze stanowiska ustąpi?

- nie nam oceniać - piszą autorzy, a ten apel jest przecież głównie ocenianiem;

- no i jeszcze ta opinia: jest pan młodym człowiekiem, dla którego wszystko
          jest możliwe (niby co?), ale na niektóre pozycje społeczne jeszcze dla pana
          za wcześnie (a za ile lat będzie Giertych w sam raz? za trzy? za pięć?) smile
          czyli głównie chodzi o to, że Giertych jest za młody?smile
          to może zamiast smarować apel z obłudnymi gratulacjami prościej i szczerzej
          byłoby napisać: - Spieprzaj (za młody) dziadu!
          a.
          • sz0k Jacy sygnatariusze, takie apele 25.05.06, 14:49
            Poziom "yntelygencji" obnażony bezbłędnie.
          • patience No dobra, czyli dochodzimy do sedna 25.05.06, 14:52
            Czyli do tego, ze jednak to nie o literature chodzismile

Ale moze to Twoje objasnienie pozwoli na powazniejsza odpowiedz. Teksty zaleza
            od tego kto je pisze i do kogo adresuje. Chodzi rowniez o cel. Tu pisze
            organizacja pozarzadowa, jej adresatem maja byc osoby indywidualne, organizacje
            pozarzadowe, czlonkowie i sympatycy wszystkich ugrupowan politycznych, rzecz
            jasna oprocz LPR. Czyli celem jest jak najszersza koalicja, ktorej zadaniem nie
            jest dorazna przepychanka polityczna tylko rzeczywiscie consensus wokol praw
            czlowieka. Tego co mozna i co jest nieakceptowalne na scenie politycznej. Apel
            znakomicie spelnil swoje zadanie, bo ludzie to chyba wyczuwaja. W najlepszej
            zgodzie sie podpisuja katolicy i ateisci, lewica i prawica. Za wyjatkiem jednej
            partii - Unii Wolnosci. Ta postapila inaczej,
            • patience No dobra, czyli dochodzimy do sedna UPS kliknelam 25.05.06, 15:03
              patience napisała:

Przepraszam kliknelam za wczesnie, tu ponizej jest calosc.

> Czyli do tego, ze jednak to nie o literature chodzismile
              >
              > Ale moze to Twoje objasnienie pozwoli na powazniejsza odpowiedz. Teksty zaleza
              > od tego kto je pisze i do kogo adresuje. Chodzi rowniez o cel. Tu pisze
              > organizacja pozarzadowa, jej adresatem maja byc osoby indywidualne, organizacje
              > pozarzadowe, czlonkowie i sympatycy wszystkich ugrupowan politycznych, rzecz
              > jasna oprocz LPR. Czyli celem jest jak najszersza koalicja, ktorej zadaniem nie
              > jest dorazna przepychanka polityczna tylko rzeczywiscie consensus wokol praw
              > czlowieka. Tego co mozna i co jest nieakceptowalne na scenie politycznej. Apel
              > znakomicie spelnil swoje zadanie, bo ludzie to chyba wyczuwaja. W najlepszej
              > zgodzie sie podpisuja katolicy i ateisci, lewica i prawica. Za wyjatkiem jednej
              > partii - Unii Wolnosci. Ta postapila inaczej,

... a przynajmniej jakas jej czesc, sadzac po podpisach. Napisali swoj tekst,
              podpisali kanapa ta sama co zwykle, i puscili reklame na stronach w stylu
              'antykaczor'. Przy okazji ujawniajac caly swoj internetowy network, niby
              niektore strony mialy byc niezalezne, a sie okazalo czlonkowie jakiego
              ugrupowania je zakladaja. No i ja mam do tego taka uwage polityczna, juz nie na
              temat literatury, a polityki. W polityce dobry tekst to tekst skuteczny. Nie mam
              pojecia jak duzy jest ten network UW, ile zdazyli pozakladac stron oraz ile maja
              kasy. Jesli wystarczajaco duzo wloza w propagande, to im sie uda skutecznie
              rozbic akcje. Najbardziej sie z tego bedzie cieszyl Giertych, ale ich to pewnie
              nic nie obchodzi. Nie obchodzi ich rowniez ze ktos sie stara zrobic cos
              pozytecznego w sprawie praw czlowieka. Albo beda rzadzic, albo po trupach.
              Skutek ich akcji moze byc taki, ze Moze nawet im sie uda zebrac wiecej podpisow,
              tylko co z tego. Zostanie rozbity consensus, a ci, co sie napracowali na
              poziomie organizacji pozarzadowych, na nich w wyborach parlamentarnych nie
              zaglosuja. Za glupote. Za to, ze im nie przychodzi do glowy, ze organizacja
              pozarzadowa nie jest konkurencja dla partii politycznej.
            • pozarski Re: No dobra, czyli dochodzimy do sedna 25.05.06, 16:35
              patience napisała:
              > partii - Unii Wolnosci. Ta postapila inaczej,

Unia Wolnosci? A nie zapomnieliscie zapytac Gomulki czy by nie podpisal?pozarski
          • pozarski Re: ado, daj probke swojego talentu 25.05.06, 16:33
            ada08 napisała:

> - no i jeszcze ta opinia: jest pan młodym człowiekiem, dla którego wszystko
            > jest możliwe (niby co?), ale na niektóre pozycje społeczne jeszcze dla pana
            > za wcześnie (a za ile lat będzie Giertych w sam raz? za trzy? za pięć?) smile
            > czyli głównie chodzi o to, że Giertych jest za młody?smile
            > to może zamiast smarować apel z obłudnymi gratulacjami prościej i szczerzej
            > byłoby napisać: - Spieprzaj (za młody) dziadu!
            > a.

JESTES WSPANIALA!Gdybym byl 40 lat mlodszy zakochalbym sie na zaboj, a tak tylko
            bede cie podziwial kontekstualnie.pozarski
    • sz0k "Deklarował Pan wielokrotnie własny patriotyzm" 25.05.06, 14:00
      No właśnie tylko o jaki (czyj) "patriotyzm" chodzi autorom tego apelu...

"To są ciężkie czasy dla oszwiate - mówił do pani Borowiczowej dorożkarz
      w "Syzyfowych pracach". Od tamtej pory najwyraźniej nic się nie zmieniło i
      dzisiaj też "dla oszwiate" czasy są ciężkie. Świadczą o tym choćby protesty
      uczniów i nauczycieli ze Związku Nauczycielstwa Polskiego. Wszyscy są
      zaniepokojeni objęciem urzędu ministra edukacji przez Romana Giertycha. Do
      premiera Marcinkiewicza zgłosił się nawet ambasador Izraela, by na polecenie
      swego rządu wyjaśnić sprawę ewentualnego udziału antysemitów w rządzie polskim.
      Kogo konkretnie miał na myśli, tego niestety nie wiadomo, ale nie można
      wykluczyć, że jemu też chodziło o "oszwiate", bo już wcześniej zaniepokojenie
      jej stanem wyraził również sam pan Abraham Foxman z Ligi Antydefamacyjnej. Na
      naszych oczach rodzi się nowa, świecka tradycja i kto wie, czy wkrótce
      ambasador Izraela nie będzie proponował albo jeszcze lepiej - wyznaczał skład
      Rady Ministrów w Polsce? Oszczędziłoby to nam wielu rozterek, a także
      przyczyniłoby się do ugruntowania spokoju społecznego. Niech no by ktoś potem
      przeciwko ministrowi wyznaczonemu w takim trybie spróbował protestować. Zaraz
      Stowarzyszenie "Otwarta Rzeczpospolita" albo jakiś inny ormowiec politycznej
      poprawności oskarżyłby go do toruńskiej prokuratury o "zaprzeczanie
      Holokaustowi" albo inną, podobną zbrodnię i zaraz by sobie przypomniał, skąd mu
      wyrastają nogi. W takiej atmosferze wzajemnego zrozumienia tylko patrzeć, jak
      odtworzyłaby się jedność moralno-polityczna narodu, z której tak byliśmy dumni
      w czasach Edwarda Gierka.

(...)

Co tu dużo mówić, znowu wychodzi na to, że Stalin, mówiąc, iż "kadry decydują o
      wszystkim", miał świętą rację. A wygląda na to, że właśnie do polityki kadrowej
      w Polsce wszyscy mają zastrzeżenia, jak nie w Kościele, to w "oszwiate", gdzie
      zapanowały "ciężkie czasy". Może rzeczywiście ambasador Izraela coś by
      zaproponował?"
      www.nczas.com/?a=show_article&id=3142
    • andrzejg hoho 25.05.06, 17:24
      ależ tu zwolenników Giertycha, a znam wielu tyle lat i dopiero teraz się odkryli....

smile)

A.
      • sz0k gdzie Ci zwolennicy? n/t 25.05.06, 18:34
        • patience Na przyklad Ada :) 25.05.06, 18:37
          usilnie sie stara zniechecic do podpisywania wink)
          • sz0k co nie znaczy, że jest jego zwolennikiem 25.05.06, 18:45
            > usilnie sie stara zniechecic do podpisywania wink)

Gdyby dajmy na to Młodzież Wszechpolska wystosowała apel o zlinczowanie byłej
            Minister Środy, też bym zniechęcał do jego podpisywania co nie znaczyłoby, że
            jestem zwolennikiem tej kreatury.
            • patience Re: co nie znaczy, że jest jego zwolennikiem 25.05.06, 19:05
              zniechecanie do podpisywania sie pod kwitami linczujacymi jest ze wszech miar
              godne pochwaly. Zawsze. Tyle, ze porownania nie ma, bo apel do Giertycha jest
              wielce odlegly od jakiegokolwiek linczowania. Nie mozna wiec powiedziec by Ada
              obrzydzala linczowanie. Mozna za to powiedziec, ze zniecheca do dzialalnosci
              majacej na celu skrocenie odsiadywania Giertycha na stolku ministra MEN. Czyli
              jest w praktycew jego zwolenniczka, nonie?
              • sz0k Re: co nie znaczy, że jest jego zwolennikiem 25.05.06, 19:18
                > Mozna za to powiedziec, ze zniecheca do dzialalnosci
                > majacej na celu skrocenie odsiadywania Giertycha na stolku ministra MEN. Czyli
                > jest w praktycew jego zwolenniczka, nonie?

No nie. Ja apelów, podczas gdy tymże ministrem była Pani Łybacka nie
                wystosowywałem, ani gdyby takowe się pojawiły również bym nie poparł, mimo że
                ta Pani mi wyjątkowo "nie leży". Jedynm słowem popieranie bądź nie jakichś
                debilnych apelów wcale nie musi świadczyć o stosunku do ich podmiotów. A ten
                apel jest bezsensowny nie tylko przez swoją treść (na co zwróciła uwagę Pani
                Ada) a na wartość merytoryczną (na co zwróciłem uwagę już pare razy ja).

Pozatym Pani ada wcale nie zniechęcała do podpisywania się pod tym apelem, a
                jedynie stwierdziła fakt iż jest on nielogiczny i bezsensowny.
                • patience Zalezy jaka logike ktos ma na mysli 25.05.06, 19:26
                  Jest cos takiego na przyklad, jak logika etatow rzadowych. W tej optyce
                  najlepszy i najbardziej logiczny apel bylby taki, ktory atakowalby Kaczory. Za
                  Giertycha. Samo miodzio, tyle, ze wiele osob by sie juz pod nim nie podpisalo.
                  Bo sa z innej logiki. Logiki consensusu. Moze byc tez logika wojny, czyli czern
                  lub biel. A logika pokoju jest zwykle bardziej kolorowa... itd., itp.
                  • sz0k Zdroworozsądkową logikę 25.05.06, 19:52
                    A ta wskazywałaby na apelowanie o likwidację Ministerstwa Edukacji jako takiego
                    oraz prywatyzację oświaty.
                    A tak to jest to kolejny zideologizowany apel zainicjowany przez konkretne grup
                    środowiskowe (a nie spontaniczne akcje młodzieży, które sie usiłuje wmóić) +
                    cała masa pożytecznych idiotów.
                    Środowiska, którym ze względów ideologicznych przeszkadza Roman Giertch
                    (faszysta? nazista? antysemita? skinhead? katol, który wprowadzi "obowiązkową"
                    maturę z religii?), natomiast nie mają zupełnie nic przeciwko komunistycznym
                    aparatczykom, piewcom marksizmu-leninizmu, Stalina, PRL-owskiego zamordyzmu,
                    ect. Środowiska, które nie miałyby nic przeciwko gdyby stołek ten objęła np.
                    Pani Środa i wprowadziła obowiązkową maturę z wychowania seksualnego (zdawałoby
                    się teorię i praktykę - homo, lub hetero, do wyboru) oraz kazała np. nauczać o
                    szkodliwości katolicyzmu, nakazującego bicie i maltretowanie kobiet, ect.
                    • danutki Re:mam temat pierwszej religijnej pracy maturalnej 25.05.06, 20:15
                      rozwiąż kod da Vinci na podstawie obejrzanego filmu lub przeczytanej książki
                    • patience Cos chyba przybredzasz z lekka? 25.05.06, 21:06
                      sz0k napisał:

> A ta wskazywałaby na apelowanie o likwidację Ministerstwa Edukacji jako
                      > takiego oraz prywatyzację oświaty

Cos ci sie pomylilo chyba. Giertych nie ma nic wspolnego z dyskusjami o
                      pubicznej/prywatnej szkole.

> A tak to jest to kolejny zideologizowany apel zainicjowany przez konkretne grup
                      >
                      > środowiskowe (a nie spontaniczne akcje młodzieży, które sie usiłuje wmóić) +
                      > cała masa pożytecznych idiotów.

Tu ci sie pomylilo jeszcze bardziej. Apel podpisalo konkretne stowarzyszenie i
                      nikomu nic nie wmawialo.

> Środowiska, którym ze względów ideologicznych przeszkadza Roman Giertch
                      > (faszysta? nazista? antysemita? skinhead? katol, który wprowadzi "obowiązkową"
                      > maturę z religii?), natomiast nie mają zupełnie nic przeciwko komunistycznym
                      > aparatczykom, piewcom marksizmu-leninizmu, Stalina, PRL-owskiego zamordyzmu,
                      > ect.

A tu jeszcze sie bardziej pomylilo. Poki co, peerdolisz gesto, bo to tatus
                      Giertycha Romcia byl komunistycznym aparatczykiem i to z samego topu; co wiecej,
                      pial z zachwytu nad PRLowskiem RWPG nawet po 1989. A bialoruska opozycja ma
                      smutne doswiadczenia z Romciem, przyjacielem Lukaszenki. Bronisz wlasnie
                      postkomuny i to tej najbardziej szmatlawej.

Środowiska, które nie miałyby nic przeciwko gdyby stołek ten objęła np.
                      > Pani Środa i wprowadziła obowiązkową maturę z wychowania seksualnego (zdawałoby

G..np prawda. Jestem osobiscie czescia 'srodowisk' o ktorych piszesz. A moje
                      posty na temat peerdolnietych ultrafeministek sa na forum. I to nie jest
                      propaganda, bo w przeszlkosci nie moglam przewidziec dzisiejszej sytuacji.

Jednbym slowem bronisz sprawy nie do wygrania, i to takjiej mocno cuchnacej. Ale
                      to juz twoj problem, jak sie w takiej atmosferze czujesz.

> się teorię i praktykę - homo, lub hetero, do wyboru) oraz kazała np. nauczać o
                      > szkodliwości katolicyzmu, nakazującego bicie i maltretowanie kobiet, ect.
                      • sz0k Ponawiam więc pytanie: 25.05.06, 23:12
                        Gdzie byłyście drogie pejsiaki '68 jak ministrami oświaty zostawali Wiatr, czy
                        też Łybacka?
                        A "sprawa Giertycha" ma jak najbardziej wiele wspólnego z dyskusją o
                        publicznej/prywatnej oświacie. Bo jeśli ktoś chce odejścia jednego Ministra
                        Edukacji, a nie widzi żadnych przeciwności w tym żeby był nim ktoś inny, kto
                        jest znacznie większą szują, to sorry, ale można mieć poważne wątpliwości, czy
                        takiemu komuś chodzi o jakiekolwiek "dobro polskiej oświaty", czy raczej o
                        realizacje swoich prywatnych (wspólnotowych) interesów (na dobrą sprawę każdy
                        kto jest za istnieniem państwowego nauczania i Ministerstwem Edukacji jest
                        przeciw dobru polskiej oświaty).
                        Także pejsszyns wasz apel mógłby być wogóle poważnie traktowany gdybyście
                        wykazali choć odrobinę konsekwencji i pozbyli się tej żenującej hipokryzji.
                        • patience Twoje pytanie jest z cyklu logiczny inaczej 26.05.06, 10:44
                          Wyobrazmy sobie twoje pytanie zadane np. antyfaszystom niemieckim po dojsciu
                          Hitlera do wladzy. Bys chodzil po zebraniach antyfaszystow i im mowil, ze nie
                          maja prawa krytykowac Hitlera bo nie chcialo im sie krytykowac poprzedniego
                          rzadu? Absurdalne, nieprawdaz?
                          wink
                          • pozarski Re: Twoje pytanie jest z cyklu logiczny inaczej 26.05.06, 21:06
                            patience napisała:

> Wyobrazmy sobie twoje pytanie zadane np. antyfaszystom niemieckim po dojsciu
                            > Hitlera do wladzy. Bys chodzil po zebraniach antyfaszystow i im mowil, ze nie
                            > maja prawa krytykowac Hitlera bo nie chcialo im sie krytykowac poprzedniego
                            > rzadu? Absurdalne, nieprawdaz?
                            > wink
                            >
                            Po dojsciu Hitlera do wladzy antyfaszysci, ktorych bylo nie wiecej niz czlonkow
                            Hatikvy, nie chodzili na zebrania bo siedzieli w Dachau. Przestan juz z tymi
                            paralelami, o ktorych nie masz zielonego pojecia.
                            >
              • dachs w sprawie zniechęcania Ady 26.05.06, 02:38
                patience napisała:

> Nie mozna wiec powiedziec by Ada obrzydzala linczowanie. Mozna za to
                > powiedziec, ze zniecheca do dzialalnosci majacej na celu skrocenie
                > odsiadywania Giertycha na stolku ministra MEN. Czyli
                > jest w praktycew jego zwolenniczka, nonie?

Nonie.

Przeczytałem uważnie wszystkie posty Ady w tym wątku i nie zauważyłem ani
                jednego sformułowania popierającego Giertycha, lub zniechęcającego do
                podpisywania apelu.
                Co zauważyłem, to stwierdzenie (poparte konkretnemi przykładami), że apel
                napisany jest bez logiki i pomyślunku. Jak chwalebną by nie był rzeczą apel na
                rzecz odejścia Giertycha, zawsze istnieje rzecz jeszcze chwalebniejsza: apel na
                rzecz odejścia Giertycha napisany poprawna polszczyzną, bez logicznych błędów.

Jedna z rzeczy które łączą Gomułkę i Kaczyńskiego, komuchów i kaczystów, jest
                przekonanie, że szczytny (czyli własny) cel sankcjonuje każdy idiotyzm.
                • patience Re: w sprawie zniechęcania Ady 26.05.06, 10:52
                  > Jedna z rzeczy które łączą Gomułkę i Kaczyńskiego, komuchów i kaczystów, jest
                  > przekonanie, że szczytny (czyli własny) cel sankcjonuje każdy idiotyzm.

Szczytny cel posiadania wladzy przez PO sklonil ta partie do nad wyraz
                  idiotycznego zachowania przy koalicyjnych dyskusjach. Moznaby wiec rzec ze Twoje
                  uogowlnienie jest niewystarczajaco ogolne.

Co do uwag literackich Ady, kiedy je sprecyzowala, to sie okazalo ze bynajmniej
                  literackie nie sa, a polityczne. Na co odpowiedzialam, ale juz tu odpowiedzi nie
                  bylo zadnej. I stad wnosze ze literatura jest pretekstem do dzialalnosci
                  politycznej zmierzajacej do zniechecania. Nonie?

smile)
    • dachs Patience, nie rozśmieszaj mnie... 25.05.06, 22:15
      patience napisała:

> Sa juz wszystkie duze miasta, jest Polska powiatowa, sa wioski. Sa uczniowie,
      > nauczyciele, studenci i wykladowcy akademiccy, Katolicki Uniwersytet Lubelski
      > i "Racja". Stal sie cud. Giertychowi udalo sie zjednoczyc absolutnie wszystkich
      > .
      >
      > Nikt go nie chce.

... bo mam zajady. sad
      Kaczor go chce i to powinno być dla Ciebie miarodajne.
    • wikul Re: Szósta setka podpisow.... 25.05.06, 23:19
      patience napisała:

> Sa juz wszystkie duze miasta, jest Polska powiatowa, sa wioski. Sa uczniowie,
      > nauczyciele, studenci i wykladowcy akademiccy, Katolicki Uniwersytet Lubelski
      > i "Racja". Stal sie cud. Giertychowi udalo sie zjednoczyc absolutnie
      wszystkich
      > .
      >
      > Nikt go nie chce.

I to wszystko bo raczył powiedzieć ze nie wpuści propagandy homoseksualnej do
      szkół. Jak za najlepszych komunistyczntych czasów. "Ręce precz od Korei" -
      wtedy podpisała cała Polska, a nawet wiecej, cały swiat.
      Giertych nie jest moim ulubieńcem ale afirmacja PiS-u przy akceptacji Leppera
      i jednoczesnym popieraniu histerii antygiertychowskiej jest bardzo wymowne
      i może swiadczyć o jakiejś aberacji psychicznej.
      • owca_czarna Re: Szósta setka podpisow.... 25.05.06, 23:31

Ale gdyby nie było różnych apeli i marszów protestacyjnych to zapewne moherki
        uważałyby, że to najlepszy tyłek na tym stołku.

Podpisałam się pod apelem Hatikvy. Moi znajomi też.

pozdrawiam

owca_czarna
        • pozarski Re: Szósta setka podpisow.... 27.05.06, 14:35
          Czy ty nie organizowales w ogole tej oblapki?
          • owca_czarna Re: Szósta setka podpisow.... 27.05.06, 19:49
            pozarski napisał:

> Czy ty nie organizowales w ogole tej oblapki?

Nie a co?

Obłapka najlepsza jest z rana, a wpisów dokonywano o różnych godzinach smile)

PIEŚŃ O OBŁAPCE

On: Obłapka przy śniadanku
            To miły zwyczaj nasz,
            Bo zwykle o poranku
            Na baczność wszystko masz,
            Więc zachwycona babka
            Podziwia: - Ho ho ho!

chór: Obłapka, ach obłapka,
            Doprawdy to jest to!

duet: Obłapki przy obiadku
            Też nie ma się co bać,
            Choć wolałbyś w swym sadku
            Na trawce świeżej spać,
            Gdzie wokół pachną jabłka,
            I pająk snuje nić....

chór: Obłapka, ech obłapka,
            I bez niej da się żyć!

duet: Obłapka przy kolacji
            O jejku jejku jej....

Grek 1: Toć już za okupacji
            (tej perskiej) było lżej....

Grek 2: I potem się kuciapka
            Straszliwa śni jak lew....

chór: Obłapka, pfe, obłapka,
            To coś naturze wbrew!

duet: Obłapek przy biesiadze
            Nie zdzierży długo nikt,
            Szczególnie iż w Helladzie
            Ostatnio kiepski wikt,
            A kiedy człek jak szczapka

chór: To nie stać go na gest!
            Obłapka, ach obłapka,
            Dla sytych dobra jest!

Wpisał(-a): Maciej Dębski

• sas15 Po sześciu setkach dopiero zaczynam zabawę... 26.05.06, 21:07
      odwołuj się gdzie chcesz-nawet do knesetu w sprawie zbombardowania
      Polski.Polscy najemnicy pomogą zbombardować Polskę.
      • danutki Re: Po sześciu setkach dopiero zaczynam zabawę... 26.05.06, 21:22
        sas15 napisała:

> odwołuj się gdzie chcesz-nawet do knesetu w sprawie zbombardowania
        > Polski.Polscy najemnicy pomogą zbombardować Polskę.

mnie bezpośrednio minister od edukaacji nie dotyczy i może dlatego chcialabym
        zobaaczyć na własne oczy jak to jest kiedy postawi się lisa do pilnowania
        kurnika. może Giertych nie taki lis a nasza młodzież nie takie bezbronne kurki
        • sas15 A mnie się Giertych podoba bardzo, 27.05.06, 01:19
          już choćby dlatego,że pedałom,pedofilom,zoofilom i innym zboczeńcom pokazuje
          wała.Chyba,że potrzebujesz facia w skórzanym ubranku z batem żeby się na Ciebie
          zesikał albo zrobił kupkę.Jeśli tak,to się z tym nie afiszuj.To Waszesprawy
          prywatne.Nie ma co z tym paradować i wrzeszczeć,że to normalne-bo to
          nienormalne i basta.
          • danutki Re: A mnie się Giertych podoba bardzo, 27.05.06, 11:01
            sas15 napisała:

> już choćby dlatego,że pedałom,pedofilom,zoofilom i innym zboczeńcom pokazuje
            > wała.Chyba,że potrzebujesz facia w skórzanym ubranku z batem żeby się na
            Ciebie
            >
            > zesikał albo zrobił kupkę.Jeśli tak,to się z tym nie afiszuj.To Waszesprawy
            > prywatne.Nie ma co z tym paradować i wrzeszczeć,że to normalne-bo to
            > nienormalne i basta.

przeczytałam niedawno w pewnej książce pt "Zniewolone dzieciństwo", że Hitler
            do pełnego zaspokojenia seksualnego potrzebował aby jego partnerka na
            zakończenie aktu miłosnego się zesikała albo zrobiła kupkę.
            Prawda to czy fałsz?
            zboczenie?
            do tej pory znałam Hitlera z jego innych zboczeń przeciwko ludzkości.
            • pozarski Re: A mnie się Giertych podoba bardzo, 27.05.06, 13:15
              Hitler mial jedno jajo, a i to ledwieledwie. Ciekawe kto to widzial, te
              siusiania i kupczenia. Czego to ludzie nie wymysla!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka