Dodaj do ulubionych

Głupi naród

IP: w3cache.FIRMA.com.pl:* / 172.16.255.* 08.06.03, 08:06

Jak widać z frekfencji Polacy nie dorośli do żadnych wyborów. Nad ich głowami
powinien bat świstać.
Uzasadnienie jest krótkie jesli ma sie okazję i nie podejmuje decyzji to o
czym to świadczy? Nie powinno sie stwarzac przypadkowemu społeczeństwu
(niestety teraz dochodzę do wniosku, że takie stwierdzenie jest sensowne)
szansy.
Zagonić do Kołchozu i jak świniakom dawać, żarcie o okreslonej godzinie. Na
pewno nie będą protestowali, bo przecież nie lubią wyboru.
Żeby było jasno nie mówie tak lub nie - to moja spraswa. Ale skoro każdy może
zdecydować bo ma do tego prawo to powinien to zrobić.

Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Głupi naród IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 08:23
      Gość portalu: Sofokles napisał(a):

>
      > Jak widać z frekfencji Polacy nie dorośli do żadnych wyborów. Nad ich głowami
      > powinien bat świstać.
      > Uzasadnienie jest krótkie jesli ma sie okazję i nie podejmuje decyzji to o
      > czym to świadczy? Nie powinno sie stwarzac przypadkowemu społeczeństwu
      > (niestety teraz dochodzę do wniosku, że takie stwierdzenie jest sensowne)
      > szansy.
      > Zagonić do Kołchozu i jak świniakom dawać, żarcie o okreslonej godzinie. Na
      > pewno nie będą protestowali, bo przecież nie lubią wyboru.
      > Żeby było jasno nie mówie tak lub nie - to moja spraswa. Ale skoro każdy może
      > zdecydować bo ma do tego prawo to powinien to zrobić.

dlaczego obrazasz? szanuje twoje prawo do glosowania, szanuj i moje, ze nie
      pojde do urny. wbrew temu co napisales, "niepójście" do glosowania tez jest
      glosowaniem.

milej niedzieli.
      ania
      • toms_ Re: Głupi naród 08.06.03, 08:56
        Gość portalu: ania napisał(a):

> dlaczego obrazasz? szanuje twoje prawo do glosowania, szanuj i moje, ze nie
        > pojde do urny. wbrew temu co napisales, "niepójście" do glosowania tez jest
        > glosowaniem.
        >
        > milej niedzieli.
        > ania

nie nie bede szanowal twojego olewania demokracji!

pomysl sobie o tym ze za wolnosc i mozliwosc glosowania walczylo kilka pokolen
        Polakow, ludzie gineli w powstaniach wojnach, Katyniu i w wiezieniach PRLu
        a za co oni gineli ???
        zebys ty mogla rozwalic swoj tylek w fotelu przed telewizorem i mogla
        stwierdzic
        eee... nie chce mi sie glosowac !!!

dac tobie prawo glosowania to tak jak dac malpie komputer ty po prostu nie
        rozumiesz co otrzymujesz
        malpa potraktuje ten komputer jak kamien do zabawy i ty wlasnie tak traktujesz
        swoje prawo do glosowania

proponuje abys przejechala sie profilaktycznie na 2 miesiace wakacji do Korei
        Pln to zrozumiesz czym jak cennym jest prawo do glosowania i bedziesz z niego
        korzystac i nabiezesz do tego prawa szacunku !!! i przestaniesz olewac to...

nie doceniasz swojego prawa do glosowania do widac ze od zawsze je mialas no
        tak nie docenimy rzeczy do czasu gdy ich nie stracimy

• Gość: ania Re: Głupi naród IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 09:02
          toms_ napisał:

> nie nie bede szanowal twojego olewania demokracji!
          [ciach.... ble ble ble]

ot i twoja demokracja. i kultura demokracji.
          i tak milej niedzieli ci zycze.
          widac tylko, ze ty od dawien dawna glosowales. nawet wtedy, gdy frewkcencja w
          wyborach wynosila ponad 90%. ile wowczas znaczyl twoj glos? byles przekonany,
          ze wiele. tak samo jestes teraz....
          • toms_ Re: Głupi naród 08.06.03, 09:09

> toms_ napisał:
            >
            > > nie nie bede szanowal twojego olewania demokracji!
            > [ciach.... ble ble ble]
            >
            > ot i twoja demokracja. i kultura demokracji.
            > i tak milej niedzieli ci zycze.
            > widac tylko, ze ty od dawien dawna glosowales. nawet wtedy, gdy frewkcencja w
            > wyborach wynosila ponad 90%. ile wowczas znaczyl twoj glos? byles przekonany,
            > ze wiele. tak samo jestes teraz....

dziekuje ze tak rzeczowo odnioslas sie do tego co napisalem

ale ja doskonale to rozumiem bo ciezko jest dyskutowac z tak oczywistymi
            rzeczami ktore napisalem
            zamiast tego jedyne co potrafisz napisac to [ble ble ble...] co potwierdza moja
            teze ze dac tobie prawo do glosowania to jak dac malpie komputer niestety i
            trudno jest wymagac od malpy aby nagle nauczyla sie obslugiwac ten komputer
            tak jak ty nie potrafisz posugiwac sie swoim prawem do glosowania

a twoj argument o glosowani za PRLu jest tak idiotyczny ze to rece opadaja co
            ma za zwiazek jedno z drugim ? co ma do rzeczy patologiczne glosowanie w
            tamtych czasach z normalnych glosowaniem w tych czasach ? mozesz mi to
            wyjasnic ?

• Gość: jagry Re: Głupi naród IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.06.03, 09:32
              Zastanów się człowieku z komputerem co ty wypisujesz. Zastanów się nad tym co to jest demokracja. Po pierwsze polega ona na tym, że nic ci do tego kto głosuje, kto nie i dlaczego.
              Możesz się najwyżej łaskawie zastanowić dlaczego ludzie traktują swój wpływ poprzez głosowanie na sprawy kraju, tak a nie inaczej.
              Nie rozliczaj ludzi, rozliczaj elyty, które do tego doprowadziły
              • Gość: wikul Głupi naród czy głupi ludzie ? IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 12:36
                Gość portalu: jagry napisał(a):

> Zastanów się człowieku z komputerem co ty wypisujesz. Zastanów się nad tym
                co t
                > o jest demokracja. Po pierwsze polega ona na tym, że nic ci do tego kto
                głosuje
                > , kto nie i dlaczego.
                > Możesz się najwyżej łaskawie zastanowić dlaczego ludzie traktują swój wpływ
                pop
                > rzez głosowanie na sprawy kraju, tak a nie inaczej.
                > Nie rozliczaj ludzi, rozliczaj elyty, które do tego doprowadziły

To raczej ty się zastanów , bo mylisz demokrację z wolnościa i prawami
                człowieka . Gdyby nie to , może te znienawidzone przez ciebie elity byłyby
                inne , wybrane przez tych którzy zostali w domu .
            • Gość: ania Re: Głupi naród IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 09:33
              toms_ napisał:

[...]...mozesz mi to
              > wyjasnic ?

po co? skoro ty nie przyjmujesz innej argumentacji jak Twoja?wiesz, nauka
              czytania jest wazna cecha czlowieka, ale jeszcze wazniejsza jest cecha
              rozumienia tego co sie czyta. a Ty nie chcesz lub nie potrafisz. bo Ty uwazasz
              ze wypowiedziec sie mozna TYLKO i wylacznie GLOSUJAC. widac inaczej
              pojmujemy "prawo do glosowania" dla mnie prawo do glosowania oznacza jedno. to
              do mnie nalezy decyzja czy isc do glosowania i do mnie nalezy decyzja jak
              zaglosowac, jesli pojde do urny wyborczej. a wiesz powolywanie sie na Katyn,
              wojny, powstania - jest tak ponizej pasa, wiec pozwolisz, ze z takimi
              argumentami nie bede polemizowala. Twoje przywolywanie tych przykladow jest
              zenujace i uwlaczajace osobom, ktore polegly w wymienionych przez ciebie
              miejscach. i nie jest tak, ze "eeee nie chce mi sie glosowac" - jak to w swoim
              skorcie myslowym ujales. moje "nieglosowanie" jest tylko wyrazem mojego
              sprzeciwu, buntu. i jest przemyslana decyzja. bowiem wiem, ze idac na
              glosowanie i glosujac nawet NIE - glosuje na TAK. ale czy ty to zrozumiesz?

• Gość: ''' Re: Głupi naród IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 10:00

> toms_ napisał:
                >
                > [...]...mozesz mi to
                > > wyjasnic ?
                >
                > po co? skoro ty nie przyjmujesz innej argumentacji jak Twoja?wiesz, nauka
                > czytania jest wazna cecha czlowieka, ale jeszcze wazniejsza jest cecha
                > rozumienia tego co sie czyta. a Ty nie chcesz lub nie potrafisz. bo Ty uwazasz
                > ze wypowiedziec sie mozna TYLKO i wylacznie GLOSUJAC. widac inaczej
                > pojmujemy "prawo do glosowania" dla mnie prawo do glosowania oznacza jedno. to
                > do mnie nalezy decyzja czy isc do glosowania i do mnie nalezy decyzja jak
                > zaglosowac, jesli pojde do urny wyborczej. a wiesz powolywanie sie na Katyn,
                > wojny, powstania - jest tak ponizej pasa, wiec pozwolisz, ze z takimi
                > argumentami nie bede polemizowala. Twoje przywolywanie tych przykladow jest
                > zenujace i uwlaczajace osobom, ktore polegly w wymienionych przez ciebie
                > miejscach. i nie jest tak, ze "eeee nie chce mi sie glosowac" - jak to w swoim
                >
                > skorcie myslowym ujales. moje "nieglosowanie" jest tylko wyrazem mojego
                > sprzeciwu, buntu. i jest przemyslana decyzja. bowiem wiem, ze idac na
                > glosowanie i glosujac nawet NIE - glosuje na TAK. ale czy ty to zrozumiesz?
                >

"The art of not reading is a very important one. It consists in not taking an interest in whatever may be engaging the attention
                of the general public at any particular time. When some political or ecclesiastical pamphlet, or novel, or poem is making a great
                commotion, you should remember that he who writes for fools always finds a large public. - A precondition for reading good books
                is not reading bad ones: for life is short."

... Arthur Schopenhauer, Parerga and Paralipomena
            • nurni Re: Głupi Sofokles 08.06.03, 10:05
              toms_ napisał:

>
              > dziekuje ze tak rzeczowo odnioslas sie do tego co napisalem

napisales kilka ewidentnych bzdur

przywolujesz Poalakow ktorzy gineli za nasza wolnosc
              cienko piejesz

PRAWO do glosowania zostalo wywalczone
              nic mi nie wiadomo by byl to OBOWIAZEK
              tkwisz wiec nogami w starym

wysylasz Anie do Korei stalinisto
              tymczasem nie odrozniasz b prosych pojec
              prawo do glosowania jest tym samym co prawo do 'nieglosowania'

wolnosc zgromadzen to to samo co wolnosc OD uczestnictwa w wiecach
              dlatego nikt NIE MUSI tlumaczyc milicji czemu przyszedl na demonstracje
              ani organizatorom masowek czemu sie nie pofatygowal

> ale ja doskonale to rozumiem bo ciezko jest dyskutowac z tak oczywistymi
              > rzeczami ktore napisalem

zachlystujesz sie bredniami ktore stworzyles

> zamiast tego jedyne co potrafisz napisac to [ble ble ble...] co potwierdza
              moja
              >
              > teze ze dac tobie prawo do glosowania to jak dac malpie komputer niestety i
              > trudno jest wymagac od malpy aby nagle nauczyla sie obslugiwac ten komputer
              > tak jak ty nie potrafisz posugiwac sie swoim prawem do glosowania

za szybko ci sie napisalo 'prawem do glosowania'
              przeciez caly czas roisz cos o obowiazku

> a twoj argument o glosowani za PRLu jest tak idiotyczny ze to rece opadaja co
              > ma za zwiazek jedno z drugim ? co ma do rzeczy patologiczne glosowanie w
              > tamtych czasach z normalnych glosowaniem w tych czasach ? mozesz mi to
              > wyjasnic ?

normalne glosowanie dzisiaj bywa pozbawione alternatywy
              wybor miedzy walesa a kwasniewskim to zaden wybor
              wileu zostalo w domu by nie firmowac jednego czy drugiego lobuza

co ma wspolnego to glosowanie z czasami prl'u
              przytomnie pytasz?

przypomina mi referendum w czasach stanu wojennego
              glosowanie za quazi reformoami rakowskiego czy innego pzpr-reformatora
              'czy jestes za tym aby moze kiedys bylo lepiej
              a na pewno niedlugo gorzej'

wobec braku jakiejkolwiek alternatywy
              jedyna forma obrony swojej godnosci to dla wielu glosowanie nogami
              czyli olanie inspiratorow anszlusu do unii

to bardzo czytelny sygnal nie wiary w zaklecia

w tym wypadku nogi zarzucamy na fotel
              przygladamy sie coraz bardziej spoconym redaktorom w tvp
              albo czytamy sobie na forum histeryczne teksty euronazistow twego pokroju

pogarda dla narodu ktora bije z twego listu
              wrozy mi ze masz duza szanse zaistniec w tzw realnej polityce

zbednych zahamowan nie masz tow morozow
              ciagotki do drobnych oszustw rowniez
              tupet zadowolajacy

sproboj swoich sil na szerszych wodach
              znajdziesz sie praktycznie w kazdej partii

nurni
              • Gość: gonzo Re: Mądry Sofokles IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 10:45
                Ma rację w 100%. Jeśli ktoś tytułem protestu nie pójdzie głosować - cóż niech
                sobie protestuje. Albo tytułem że mu to zwisa. Albo jakimkolwiek innym tytułem.
                Widać nie dorósł do demokracji. Niech nie ma później pretensji jak go później
                do kołchozu pod batem zagnają.
                Myślę, że gdyby - tak jak na Slowacji - supermakety sprzedawały po
                przedstawieniu zaświadczenia o wzięciu udziału w głosowaniu np. flaszkę browara
                za symboliczny 1 grosik to frekwencja byłaby zdecydowanie wyższa.
                Jeszcze lepiej gdyby flaszka browara byłaby do nabycia bezpośrednio w lokalu
                wyborczym.
                Może wtedy przypadkiem chciałoby się ruszyć swoje przypadkowe dupsko ?
                PS : w kołchozach browara niestety nie będzie, gdyż napój ten jest zbyt
                wysublimowany i w tym kontekście politycznie niepoprawny. Ale na szklaneczkę
                samogonu będzie można liczyć.
                • Gość: wikul Re: Mądry Sofokles IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 12:48
                  Gość portalu: gonzo napisał(a):

> Ma rację w 100%. Jeśli ktoś tytułem protestu nie pójdzie głosować - cóż
                  niech
                  > sobie protestuje. Albo tytułem że mu to zwisa. Albo jakimkolwiek innym
                  tytułem.
                  > Widać nie dorósł do demokracji. Niech nie ma później pretensji jak go
                  później
                  > do kołchozu pod batem zagnają.
                  > Myślę, że gdyby - tak jak na Slowacji - supermakety sprzedawały po
                  > przedstawieniu zaświadczenia o wzięciu udziału w głosowaniu np. flaszkę
                  browara
                  >
                  > za symboliczny 1 grosik to frekwencja byłaby zdecydowanie wyższa.
                  > Jeszcze lepiej gdyby flaszka browara byłaby do nabycia bezpośrednio w lokalu
                  > wyborczym.
                  > Może wtedy przypadkiem chciałoby się ruszyć swoje przypadkowe dupsko ?
                  > PS : w kołchozach browara niestety nie będzie, gdyż napój ten jest zbyt
                  > wysublimowany i w tym kontekście politycznie niepoprawny. Ale na szklaneczkę
                  > samogonu będzie można liczyć.

Masz rację . Rzecz chyba w tym że ludzie mylą demokrację z wolnością i prawami
                  człowieka . Nie można traktować demokracji instrumentalnie . Przyjmując punkt
                  widzenia że demokracja nie wymaga uczestniczenia w głosowaniach , dopuszczamy
                  możliwość paraliżu i nstytucji demokratycznych . Trudno cokolwiek wybrać gdy
                  wszyscy (lub prawie wszyscy) zostaną w domu .
                • nurni Re: Mądry Sofokles 08.06.03, 14:40
                  Gość portalu: gonzo napisał(a):

> Ma rację w 100%. Jeśli ktoś tytułem protestu nie pójdzie głosować - cóż niech
                  > sobie protestuje. Albo tytułem że mu to zwisa. Albo jakimkolwiek innym
                  tytułem.

zgoda

> Widać nie dorósł do demokracji.

zaraz zaraz

jesli jakis oryginal wymysli referendum :
                  zostanmy republika radziecka
                  a sondaze wskazywac bede na prawdopodobny sukces oblednego pomyslu

co zrobisz esteto?
                  dorosniesz do demokracji i swoim udzialem pokwitujesz anszlus do rosji?

> Niech nie ma później pretensji jak go później
                  > do kołchozu pod batem zagnają.
                  > Myślę, że gdyby - tak jak na Slowacji - supermakety sprzedawały po
                  > przedstawieniu zaświadczenia o wzięciu udziału w głosowaniu np. flaszkę
                  browara
                  >
                  > za symboliczny 1 grosik to frekwencja byłaby zdecydowanie wyższa.

co byscie gegali gdyby supermakety wyciely inny numer
                  kawalek kielbasy=rownowartosc puszki piwa
                  za nieglosowanie w referendum

jedno wielkie ajwaj!

> Jeszcze lepiej gdyby flaszka browara byłaby do nabycia bezpośrednio w lokalu
                  > wyborczym.

dowod odwrotny obala Twoja hipoteze

ja tylko bezczelnie podmienilem piwo na kielbase

> Może wtedy przypadkiem chciałoby się ruszyć swoje przypadkowe dupsko ?

spoleczenstwo bywa przypadkowe jak twierdzila bodaj Waniek

zawsze gdy w leb biora wasze plany
                  gdy cala socjotechnika przegrywa ze zdrowym rozsadkiem
                  okazuje sie ze Polak nie dorosl....do europy do tolerancji itp

zatrosz sie lepiej o swiadomosc glosujacych
                  blondynki otumanione klipami Wiatra tez glosuja

nie boli Cie z jakich pobudek to czynia?

> PS : w kołchozach browara niestety nie będzie, gdyż napój ten jest zbyt
                  > wysublimowany i w tym kontekście politycznie niepoprawny. Ale na szklaneczkę
                  > samogonu będzie można liczyć.

do kolchozu nikt sie nie wybiera
                  ale rzeczywiscie niektorzy stamtad wyszli

aktualnie zasiadaja na najwyzszych stolcach
                  i promuja nasze wejscie do unii
                  z tak sama pewnoscia siebie z jaka zachwalali najlepszy ustroj na swiecie

promocja amnezji trwa

nurni

ps

tylko bez wycieczek

bylem w sobote
                  za to doskonale rozumiem kazdego kto SWIADOMIE zostanie w domu
      • Gość: wikul Głupi naród czy głupi ludzie ? IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 12:30

> glosowaniem.
        >
        > milej niedzieli.
        > ania

Nowy "wałęsizm" ? Niepójście do głosowania nie jest głosowaniem , nie
        żartuj . Jest natomiast świadomym wyborem do którego każdy ma prawo . Nie ma
        jednak moralnego prawa do późniejszych pretensji o to że inni dokonali za
        niego wyboru .
        Pzdr.
      • Gość: Anka Re: Głupi naród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.03, 22:18

> Gość portalu: Sofokles napisał(a):
        >
        > >
        > > Jak widać z frekfencji Polacy nie dorośli do żadnych wyborów. Nad ich głow
        > ami
        > > powinien bat świstać.
        > > Uzasadnienie jest krótkie jesli ma sie okazję i nie podejmuje decyzji to o
        >
        > > czym to świadczy? Nie powinno sie stwarzac przypadkowemu społeczeństwu
        > > (niestety teraz dochodzę do wniosku, że takie stwierdzenie jest sensowne)
        > > szansy.
        > > Zagonić do Kołchozu i jak świniakom dawać, żarcie o okreslonej godzinie. N
        > a
        > > pewno nie będą protestowali, bo przecież nie lubią wyboru.
        > > Żeby było jasno nie mówie tak lub nie - to moja spraswa. Ale skoro każdy m
        > oże
        > > zdecydować bo ma do tego prawo to powinien to zrobić.
        >
        > glosowaniem.
        >
        > milej niedzieli.
        > ania

Nie pójście do urny to nie jest głos tylko ignorancja i wyraz braku
        podstawowych odruchów obywatelskich. Głosowanie jest prawem i obowiązkiem, było
        mazeniem wielu poprzednich pokoleń. I teraz kiedy to mamy powinnismy w nim brać
        udział, po to żeby brać odpowiedzialność i po to żeby nie potwierdzić starej
        natury Polaka który jak czegoś nie ma no ciągle biadoli, a kiedy to przychodzi
        to psuje to, jak małe dziecko zabawkę, olewa, jakos to bedzie, ja i tak wiem
        swoje...
    • Gość: polishAM ------------naród------------- IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 08.06.03, 08:25
      uciekl mi stolek w Bruxeli
      to fakt oczywiscie
      wiec teraz placze w pustelni
      a jutro utopie sie w Wisle.
    • Gość: Arek Nie rozumie dlaczego panikujesz IP: *.w80-15.abo.wanadoo.fr 08.06.03, 10:07
      17% w "wolna" sobote to b. duzo.
    • tore.andre.flo Re: Głupi naród 08.06.03, 10:26
      ide o zaklad ze sofokles i toms to jakies niedobitki uw lub po
      partii dla ktorych demokracja jest wtedy kiedy popiera sie
      "jedynie sluszne" programy tych partii natomiast kiedy jest inaczej
      to winny jest glupi narod. To nie jest zadna demokracja - cos sie
      wam panowie i panie p_pierdolilo, powinniscie byc w pzpr bo nie rozumiecie
      na czym polega istota demokracji.
      tore
    • Gość: Jaser Re: Głupi naród IP: *.chello.pl 08.06.03, 11:02
      Rozumiem wzburzenie Sofoklesa. Mnie w przeszlosci tez zdarzalo sie na tym forum
      wyrazac w sposob dobitny swoja frustracje z powodu decyzji, ktore podejmowali
      Polacy w wyborach. Wlasciwie ze wszystkim co Sofokles powiedzial sie zgadzam. W
      przypadku wyborow parlamentarnych, w ktorych frekwencja nie wplywa na waznosc
      glosowania, kazdy rzeczywiscie moze podejmowac decyzje jakie mu sie zywnie
      podoba, w tym decyzje o nie pojsciu na glosowanie. To referendum jest czyms
      zupelnie innym. Nie decyduje ono o naszej przyszlosci na najblizsze 4, 5 lat.
      Jest bez watpienia najwazniejszym glosowaniem w jakim biore udzial, majacym
      wplyw nie tylko na moje zycie, ale i zycie moich dzieci i wnukow. Ma wplyw na
      przyszlosc mojego kraju, nawet bym powiedzial, to jedno z najwazniejszych
      wydarzen w jego historii.
      Zgadzam sie z argumentacja Sofoklesa. Polacy przez wieki - wydawaloby sie - do
      czegos szczytnego dazyli. A to do wolnosci, a to do demokracji, a to do
      dobrobytu. Az tu nagle okazuje sie, ze byc moze na to wszystko wcale nie
      zasluguja, bo sa spoleczenstwem prymitywnym, nieswiadomym konsekwencji wlasnych
      poczynan, nieumiejacym wyciagac wnioskow, posiadajacym krotka pamiec, pelnym
      egoistow, albo - tak jak dla przykladu Polisham - ludzi, ktorym pojecie
      moralnosci jest zupelnie obce, ktorych system wartosci, mentalnosc sugeruja
      nawet jakies czynniki psychopatyczne.
      Moja wycieczka w kierunku Polishama podyktowana jest znajomoscia jego
      tworczosci na tym forum.
      Bedzie mi piekielnie wstyd, kiedy okaze sie, ze frekwencja nie przekroczy 50%.
      Bedzie to oznaczalo nie tylko kompromitacje tego narodu, ale swiadomosc, ze ten
      narod nie zasluguje na szacunek, nie zasluguje na wolnosc, nie zasluguje na
      demokracje, wreszcie nie zasluguje na dobrobyt.
      • Gość: ania Re: Głupi naród IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 11:09
        Gość portalu: Jaser napisał(a):

[...]> Bedzie to oznaczalo nie tylko kompromitacje tego narodu, ale swiadomosc,
        ze ten
        >
        > narod nie zasluguje na szacunek, nie zasluguje na wolnosc, nie zasluguje na
        > demokracje, wreszcie nie zasluguje na dobrobyt.

nie przesadzasz? ten, kto glosuje - to patriota, ten, ktory nie, to beeeee?
        milej niedzieli
        ania
        • Gość: Jaser Re: Głupi naród IP: *.chello.pl 08.06.03, 11:44

> nie przesadzasz? ten, kto glosuje - to patriota, ten, ktory nie, to beeeee?
          > milej niedzieli
          > ania

Ciekawe co rozumiesz poprzez pojecie "patriota". Jezeli chodzi Ci o kogos komu
          zalezy na dobru Ojczyzny (dobro Ojczyzny to tez pojecie wzgledne), jezeli
          chodzi Ci o kogos kto bierze czynny udzial w tej Ojczyzny budowie, kto wlasna
          praca, wlasna roznoraka dzialalnoscia przyczynia sie do rozwoju tej Ojczyzny,
          to moja odpowiedz jest jednoznaczna: TAK.
          A kim wg Ciebie jest patriota? Czlowiekiem nawet nie probujacym odpowiedziec na
          pytanie, na ktore odpowiedz bedzie miala gigantyczny wplyw na dalszy tej
          Ojczyzny rozwoj? Bardzo ciekawe podejscie...
          Rowniez zycze milej niedzielismile
      • Gość: Swinia137 Re: Głupi naród IP: *.client.attbi.com 08.06.03, 11:12
        Madre słowa, Ara.. tzn, tfu!, Jaserze.

Ale, zobaczysz! Zaraz Ci sie dostanie od tego... no, jak mu tam?
        tore.deflore on sie jakoś wabi, nie?

Pzdr., Swinia137/Cs137
        • Gość: Jaser Re: Głupi naród IP: *.chello.pl 08.06.03, 11:35
          Gość portalu: Swinia137 napisał(a):

> Madre słowa, Ara.. tzn, tfu!, Jaserze.
          >
          > Ale, zobaczysz! Zaraz Ci sie dostanie od tego... no, jak mu tam?
          > tore.deflore on sie jakoś wabi, nie?
          >
          > Pzdr., Swinia137/Cs137

Pomyliles mnie z kims innym. Uzywam innych nickow, ale zaden nie zaczyna sie od
          liter "Ara".
          • cs137 ==> Jaser 08.06.03, 11:41

> Pomyliles mnie z kims innym. Uzywam innych nickow, ale zaden nie zaczyna sie
            od liter "Ara".

Ojej, przecież to miał być dowcip... Jaser kojarzy się wszak z Jasserem
            Arafatem.

A co do tego, że mądrze napisałeś, podtrzymuję. I również nadal przewiduję, że
            dostanie Ci się obsztorc od tego toro.defloro.

Pzdr., Swinia137 = Cs137 (to nie pacynkowanie, tylko jeden nick w dwóch
            osobach)
            • Gość: Jaser Re: ==> Jaser IP: *.chello.pl 08.06.03, 11:46
              ups... zmylilo mnie to "Ara", poniewaz uzywam nicka zaczynajacego sie na litery
              "aha"...
              Pozdrawiam
      • Gość: NEMO Re: Głupi naród IP: *.mweb.co.za 08.06.03, 11:12

> Rozumiem wzburzenie Sofoklesa. Mnie w przeszlosci tez zdarzalo sie na tym
        forum
        >
        > wyrazac w sposob dobitny swoja frustracje z powodu decyzji, ktore podejmowali
        > Polacy w wyborach. Wlasciwie ze wszystkim co Sofokles powiedzial sie zgadzam.
        W
        >
        > przypadku wyborow parlamentarnych, w ktorych frekwencja nie wplywa na waznosc
        > glosowania, kazdy rzeczywiscie moze podejmowac decyzje jakie mu sie zywnie
        > podoba, w tym decyzje o nie pojsciu na glosowanie. To referendum jest czyms
        > zupelnie innym. Nie decyduje ono o naszej przyszlosci na najblizsze 4, 5 lat.
        > Jest bez watpienia najwazniejszym glosowaniem w jakim biore udzial, majacym
        > wplyw nie tylko na moje zycie, ale i zycie moich dzieci i wnukow. Ma wplyw na
        > przyszlosc mojego kraju, nawet bym powiedzial, to jedno z najwazniejszych
        > wydarzen w jego historii.
        > Zgadzam sie z argumentacja Sofoklesa. Polacy przez wieki - wydawaloby sie -
        do
        > czegos szczytnego dazyli. A to do wolnosci, a to do demokracji, a to do
        > dobrobytu. Az tu nagle okazuje sie, ze byc moze na to wszystko wcale nie
        > zasluguja, bo sa spoleczenstwem prymitywnym, nieswiadomym konsekwencji
        wlasnych
        >
        > poczynan, nieumiejacym wyciagac wnioskow, posiadajacym krotka pamiec, pelnym
        > egoistow, albo - tak jak dla przykladu Polisham - ludzi, ktorym pojecie
        > moralnosci jest zupelnie obce, ktorych system wartosci, mentalnosc sugeruja
        > nawet jakies czynniki psychopatyczne.
        > Moja wycieczka w kierunku Polishama podyktowana jest znajomoscia jego
        > tworczosci na tym forum.
        > Bedzie mi piekielnie wstyd, kiedy okaze sie, ze frekwencja nie przekroczy
        50%.
        > Bedzie to oznaczalo nie tylko kompromitacje tego narodu, ale swiadomosc, ze
        ten
        >
        > narod nie zasluguje na szacunek, nie zasluguje na wolnosc, nie zasluguje na
        > demokracje, wreszcie nie zasluguje na dobrobyt.

Uwazam, ze wyzywaniem narodu od "glupiego" nikt daleko nie zaszedl. Jezeli ten
        narod jest taki jaki jest, a my uwazamy sie za awangarde tego narodu (?) to
        chyba zle swiadczy to rowniez o nas. Gdzie byly tzw elity intelektualne i
        moralne przez ostatnie 14 lat?
        A wolnosc to rowniez prawo wyboru.
        • Gość: wikul Są momenty kiedy narody głupieją IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 12:23
          Gość portalu: NEMO napisał(a):

> Uwazam, ze wyzywaniem narodu od "glupiego" nikt daleko nie zaszedl. Jezeli
          ten
          > narod jest taki jaki jest, a my uwazamy sie za awangarde tego narodu (?) to
          > chyba zle swiadczy to rowniez o nas. Gdzie byly tzw elity intelektualne i
          > moralne przez ostatnie 14 lat?
          > A wolnosc to rowniez prawo wyboru.

Nie ma narodów głupich i mądrych ale są momenty w których narody głupieja .
          Historia Polski i historia świata dobitnie to potwierdza .
          Np. Niemcy zgłupieli w 1933 r. udzielając demokratycznego poparcia Hitlerowi ,
          głosując na przekór na jego formację polityczną lub NIE idąc do głosowania .
          Mam wrażenie że w tym referendum Polacy też głupieją , w każdym razie ta część
          która uważa że nie głosując wymusi korzystną dla siebie decyzję .
          P.S. Pytasz gdzie były elity ? Może dokonały wyboru nie idąc głosować .

• Gość: Sofokles Re: Głupi naród IP: w3cache.FIRMA.com.pl:* / 172.16.255.* 08.06.03, 11:19
        Nie mam pretensji do tego, że ktos nie głosuje jego sprawa. Jest jednak jedno
        ale bardzo poważne ale. Nikt kto nie poszedł głosowac obojetnie czy za czy
        przeciwko UE nie powinien podnoscić głowę. Aniu nie jest prawda, że nie
        głosowanie to taże jakieś głosowanie. To bzdura. Masz mozliwośc opowiedzenia
        sie to tak jakbys była cięzko chora i udawała, że ta choroba cię nie dotyczy.
        Przecież nie w tym rzecz.

Uważam więc powinno sie próg referendum obniżyć do 10 proc. Ktoś zapyta
        dlaczego tyle a nie np. 5,5 proc. Sądzę że 10 proc. uprawnionych do głosowania
        daje nam rękojmie, że żadne głupty nie będą rozstrzygane w referendach np. że w
        czwartek chodzimy na czerwono ubrani. 10 proc. wystarczy bowiem do zablokowania
        wszelkich tego typu pomysłu.Główne referenda będa więc ważne. Wtedy Aniu
        będziesz mogła mieć tylko do siebie pretensje, że nie wzięłaś w głosowaniu.
        Jeśli jednak głośno przeciwko wynikom któregoś z referendum bedziesz
        protestowała to wara Ci. OPamiętaj nie wybierałaś stałaś z boku. Ktoś inny za
        ciebie wybrał.

Oczywiście wszyscy sądzicie że jestem za UE. To prawda nie przyjmuje tego
        jednak jako niesamowitego szczęścia. UE nie bedzie nam przeszkadzała ani
        specjalnie nie pomoże. Bez UE bedzie jednak trudniej chodźby granice celne cła
        itp. Jak słucham tych baranów z Samoobrony, że przeciez już jesteśmy otwarci na
        UE to mi się płakać chce. Zapomina się bowiem o tym, że UE otwarła się na
        Polskę mysląc o perspektywie naszej akcesji.Teraz może się zamknąć. Nasza
        oferta gospodarcza nie jest tak duża jak sie niektórym oszołomom wydaje. Może
        eksportować bardzo nieiwiele towarów o dużej wartości dodanej.
        Wszystko więc zależy od nas Polaków.
        Pozdrawiam
        • Gość: luka Re: Głupi naród IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 12:34

> Aniu nie jest prawda, że nie
          > głosowanie to taże jakieś głosowanie. To bzdura. Masz mozliwośc opowiedzenia
          > sie to tak jakbys była cięzko chora i udawała, że ta choroba cię nie dotyczy.
          > Przecież nie w tym rzecz.

To jest prawda, a nie bzdura. Dopóki nie ma obowiązku głosowania, dopóty Ty
          wypisujesz absurdy. To bardzo proste: jeżeli nie ma się zdania lub alternatywa
          nie odpowiada, to uczciwość nakazuje wstrzymać się od głosu.

> Uważam więc powinno sie próg referendum obniżyć do 10 proc.

A dlaczego nie obniżyć go tylko dla Ciebie? Wypowiesz się autorytatywnie i już.

> Pamiętaj nie wybierałaś stałaś z boku. Ktoś inny za
          > ciebie wybrał.

Pani Ania jest przecież opanowana, to Ty raczej sprawiasz wrażenie, jakbyś
          usiadł na mrowisku.

> Bez UE bedzie jednak trudniej chodźby granice celne cła itp.

To "itp" dużo mówi o bogactwie Twojej argumentacji, pustej jak worek wiatru.

> Zapomina się bowiem o tym, że UE otwarła się na
          > Polskę mysląc o perspektywie naszej akcesji.Teraz może się zamknąć.

Jesteśmy państwem stowarzyszonym z Mumią, nie można ot tak sobie wymówić umów.
          A otwarcie Mumii to ich problem, a nie nasz - jesteś Polakiem czy
          Brukselczykiem?

• Gość: Swinia137 Do Ani IP: *.client.attbi.com 08.06.03, 11:24
      Tylko tak z ciekawosci pytam: czy Ty jesteś tą samą osobą co Ania Gini, czy
      też to po prostu przypadkowa zbieżność Twego nicku z jej imieniem?

Pzdr., Swinia137
      • januszcz Stara maksyma_______________________ 08.06.03, 11:46
        "Nieobecni nie mają racji" - starczy za wszelkie argumenty. Znam jeszcze inne.
        Mniej eleganckie. Kobieta w watku, wiec nie przytoczę...

Pozdrawiam wszystkich, u których poczucie obywatelskiego obowiazku nie musi
        walczyć z lenistwem.

Janusz
        • Gość: wikul Re: Stara maksyma_______________________ IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 12:55
          januszcz napisał:

> "Nieobecni nie mają racji" - starczy za wszelkie argumenty. Znam jeszcze
          inne.
          > Mniej eleganckie. Kobieta w watku, wiec nie przytoczę...
          >
          > Pozdrawiam wszystkich, u których poczucie obywatelskiego obowiazku nie musi
          > walczyć z lenistwem.
          >
          > Janusz

Święta prawda , pozdrawiam .
    • Gość: waldi Re: Głupi naród IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 11:37
      tacy jak Ania nie powinni sie w ogole wypowiadac jako Polacy bo na to nie
      zasłuzyli,nie dorosli tez do demokracji w pelnym tego slowa znaczeniu.
      Najlepiej faktycznie olac wszystko,nie glosowac,dalej odgrywac chocholi taniec
      Miszacie narodowy kadyceusz,wstydze sie za Was.Miliony Polakow ktorzy czesto w
      beznadziejnej walce gineli za niepodleglosc przewraca sie w grobach przez Was.
      Dalej obżerajcioe sie czipsami i lejcie cieplym moczem na naszą "demokracje" bo
      przecież po co głosowac? po co walczylismy 300 lat o wolnosc? Nie pojscie do
      głosowania jest niestety ,mimo iz zgodne z prawami demokracji,czystą głupotą
      • Gość: ciekawski Re: masz rację, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.03, 11:51
        ania to typowa blondynka - te dwie odpowiedzi są takie proste, że wystarczy
        tylko w jednym kwadraciku postawić krzyżyk..,

p.s.: chyba, że ania pogniewała sie, że nie bedzie mogła w lokalu referendalnym
        postawić ptaszka smile

Gość portalu: waldi napisał(a):

> tacy jak Ania nie powinni sie w ogole wypowiadac jako Polacy bo na to nie
        > zasłuzyli,nie dorosli tez do demokracji w pelnym tego slowa znaczeniu.
        > Najlepiej faktycznie olac wszystko,nie glosowac,dalej odgrywac chocholi taniec
        > Miszacie narodowy kadyceusz,wstydze sie za Was.Miliony Polakow ktorzy czesto
        w
        > beznadziejnej walce gineli za niepodleglosc przewraca sie w grobach przez Was.
        > Dalej obżerajcioe sie czipsami i lejcie cieplym moczem na naszą "demokracje"
        bo
        >
        > przecież po co głosowac? po co walczylismy 300 lat o wolnosc? Nie pojscie do
        > głosowania jest niestety ,mimo iz zgodne z prawami demokracji,czystą głupotą
      • miriamfirst_ Re: Głupi naród? 08.06.03, 11:53

Ja jestem na TAK, głosowałam, i z niepokojem czekam na wyniki. Więcej one o
        Narodzie powiedzą aniżeli cokolwiek innego. Oby nie trzeba było się zastanowiać
        nad fenomenem: czemu Polaka nie obchodzi jego przyszłość?
        czemu filozofia strusia jest mu najbliższa?
        Mam nadzieję, że księża w dzisiejszych kazaniach przypomną wiernym, że
        referendum to kwestia być albo nie być. Jakkolwiek jestem przeciwna braniu
        udziału księży w kwestiach politycznych, tak w tym wypadku widzę ostatni
        ratunek...

Bardzo dziwię się Polakom mieszkającym za granicą, korzystającym z praw i
        dobrodziejstw - no tak! - krajów, w których mieszkają, a podejmujących decyzję
        PRZECIW wejściu Polski do UE.
        Jest to coś (coś - dokładnie, żaden inny termin tego nie określi) tak
        kuriozalnego, że nie poddaje się owo jakimkolwiek logicznym analizom.
        Niech nie zwycięży mrożkowy INDYK!

i - do zobaczenia w Europiesmile

Miriam
        • cs137 ==>Miriam 08.06.03, 12:03
          INDYK
    • oaziz Re: Głupi naród 08.06.03, 11:49
      zgadzam się w 100%
      Ania i wszyscy Ci ktorzy olewaja glosowanie to ,sorry za okreslenie, bękarty
      głupoty.Argumentacja ze nie pojscie do glosowanie jest głosowaniem obraża
      Polske i Polakow ktorzy o PRAWO do głosowania na swoj rachunek walczyli przez
      stulecia
      żal mi Ciebie Aniu,może kiedyś dorośniesz
      btw-ile masz lat?
      • Gość: ania Re: Głupi naród IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 13:40
        oaziz napisał:

> zgadzam się w 100%
        > Ania i wszyscy Ci ktorzy olewaja glosowanie to ,sorry za okreslenie, bękarty
        > głupoty.

czy naprawde euroentuzjastow stac tylko na inwektywy?zamiast dyskusji -
        obrazanie. mozna i tak. no mosci Panowie, jesli taka ma byc Wasza UE, jesli do
        tego dazycie, to zapewniam was, nie po drodze mi z Wami. moze porozmawiamy za
        kilka lat, jak bedziesz w tej swojej wtymarzonej UE.
        milej niedzieli
        ania
        • Gość: wikul Re: Głupi naród IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 13:50

> oaziz napisał:
          >
          > > zgadzam się w 100%
          > > Ania i wszyscy Ci ktorzy olewaja glosowanie to ,sorry za okreslenie, bękar
          > ty
          > > głupoty.
          >
          > czy naprawde euroentuzjastow stac tylko na inwektywy?zamiast dyskusji -
          > obrazanie. mozna i tak. no mosci Panowie, jesli taka ma byc Wasza UE, jesli
          do
          > tego dazycie, to zapewniam was, nie po drodze mi z Wami. moze porozmawiamy
          za
          > kilka lat, jak bedziesz w tej swojej wtymarzonej UE.
          > milej niedzieli
          > ania

Drażnią cię uogólnienia , ale sama się ich nie wystrzegasz . Przygniatająca
          większość zwolenników wejścia do Unii to nie euroentuzjaści a eurorealiści .
          Te same więc pretensje można zaadresować do ciebi (poza oczywiscie inwektywami)
          Pzdr.
          • Gość: ania Re: Głupi naród IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 13:57
            Gość portalu: wikul napisał(a):

>>
            >
            > Drażnią cię uogólnienia , ale sama się ich nie wystrzegasz .

chyba mnie z kims pomyliles. nie staram sie nikogo przekonac do takiego czy
            innego glosowania. ja tylko pisze co ja zrobilam.nie pisalam nigdzie -
            dlaczego.nie uzywalam zadnych argumentow.

> większość zwolenników wejścia do Unii to nie euroentuzjaści a eurorealiści .

wiesz, zonglowac slowami mozemy na rozne sposoby. teraz moge zapytac jaka
            widzisz roznice miedzy euroentuzjasta o eurorealista. prosze tylko nie mow - ze
            glosujesz na tak, bo nie mamy innego wyjscia, bo jestes eurorealista. czasy
            pewnego realizmu mamy juz chyba za soba i nie chcialabym, by wrocily. niewazne
            z ktorej strony i w jakiej postaci. sa kraje, ktore nie naleza do UE i tam
            NIKOGO z obywateli tych panstw nie oskarza sie, ze nie jest patriota. ale
            przeciez my musimy byc inni.nieprawdaz?

> Te same więc pretensje można zaadresować do ciebi (poza oczywiscie
            inwektywami)

raczej chyba nie.

> Pzdr.
            milej niedzieli
            ania
            • Gość: wikul Głupi naród czy głupi ludzie ? IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 15:01

> wiesz, zonglowac slowami mozemy na rozne sposoby. teraz moge zapytac jaka
              > widzisz roznice miedzy euroentuzjasta o eurorealista. prosze tylko nie mow -
              ze
              > glosujesz na tak, bo nie mamy innego wyjscia, bo jestes eurorealista. czasy
              > pewnego realizmu mamy juz chyba za soba i nie chcialabym, by wrocily.
              niewazne
              > z ktorej strony i w jakiej postaci. sa kraje, ktore nie naleza do UE i tam
              > NIKOGO z obywateli tych panstw nie oskarza sie, ze nie jest patriota. ale
              > przeciez my musimy byc inni.nieprawdaz?

> > Pzdr.
              > milej niedzieli
              > ania

Nie wiem co masz na mysli piszac o żonglowaniu . Myslałem że to jasne że
              euroentuzjasta to bezkrytyczny zwolennik akcesji . Takich jak sądzę jest
              niewielu i są gorsi od rozsądnych europrzeciwników. Eurorealista to zwolennik
              akcesji dostrzegający że korzyści przewyższają straty . Mam nadzieję ze takich
              w Polsce jest wiekszość .
              Twój zarzut o brak patriotyzmu u europrzeciwników jest chybiony lub skierowany
              pod mylnym adresem . Niczego takiego nie napisałem .
              Do Unii aspirują prawie wszystkie państwa europejskie , w każdym razie te
              w których panuje demokracja i zasady wolnego rynku . Uprzedzając twoje pytanie
              o Szwajcarię czy Norwegię można powiedzieć że każde z tych państw posiada
              atuty które przesądzają obecnie o ich pozostawaniu poza Unią . Polska takich
              atutów nie ma . Jednak ich bilateralne powiązania i obowiązek płacenia składek
              na Unię prędzej czy później doprowadzi do ich członkostwa . Mam nadzięję że to
              m.in.Polska będzie ich przyjmowała do Unii .
              Pzdr.
        • alfalfa Re: to taktyka? 08.06.03, 16:52
          Gdybyś głosowała to na "nie" prawda? To dla Ciebie byłoby to podkęcenie
          frekfencji czyli de facto oddałabys głos na "tak"? Więc nie wzięcie udziału
          odbierasz jako najskuteczniejszą taktykę? Przecież gdy nie będzie ponad 50% w
          żadną stronę (a zakładasz, że procentowo byłaby przewaga na "tak") to decyzje
          podejmie parlament a ta wiadomo jaka będzie. Ta taktyka to gra na czas. Bierny
          opór. W ten sposób postępując, przyznajesz się do tego, że jesteś w mniejszości
          i nie chcesz tego zaakceptować.

Pisano tu o "olewaniu", Ty do grupy "olewających" nie należysz. "Olewający" nie
          mają zdania w temacie, to zupełnie inny problem i inna ekipa.
    • Gość: mw Re: Głupi naród IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 11:52
      Tępe sarmackie warchoły i bigoty bojące się nowoczesności - oto jacy jesteśmy!
    • Gość: tato Re: Głupi naród IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.03, 11:58
      > powinien bat świstać.
      > czym to świadczy?

O tym, że dużo Polaków g**** wie o Unii, więc nie głosują w sprawie o której
      nic nie wiedzą !
      • miriamfirst_ Re: Głupi naród 08.06.03, 12:01
        Gość portalu: tato napisał(a):

> > Jak widać z frekfencji Polacy nie dorośli do żadnych wyborów. Nad ich głow
        > ami
        > > powinien bat świstać.
        > > Uzasadnienie jest krótkie jesli ma sie okazję i nie podejmuje decyzji to o
        >
        > > czym to świadczy?
        >
        > O tym, że dużo Polaków g**** wie o Unii, więc nie głosują w sprawie o której
        > nic nie wiedzą !

Jak to - nie wiemy? Wszędzie trafialiśmy na info, dopadało nas w gazetach,
        ulotkach, telewizji, necie - sztuką wręcz jest - nie wiedziec nic o Unii!
        Sądzę, że to nie jest ten powód...
        • Gość: ktos Re: Głupi naród IP: *.acn.pl 08.06.03, 12:21

Co narod wie o uni? Ze "Malysz (albo Gorniak albo ktos inny jeszcze) jest europejczykiem". Rzeczywiscie, to wielki, niepodwazalny, jednoznaczny, merytoryczny argument.
          • Gość: wikul Głupi naród czy głupi ludzie ? IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 13:02
            Gość portalu: ktos napisał(a):

>
            > Co narod wie o uni? Ze "Malysz (albo Gorniak albo ktos inny jeszcze) jest
            europ
            > ejczykiem". Rzeczywiscie, to wielki, niepodwazalny, jednoznaczny,
            merytoryczny
            > argument.

Naród wie ile chce . Mdło mi sie robiło już od tej natretnej informacji .
            Wszyscy ci którzy chcieli coś wiedzieć na pewno wiedzą .
            Pzdr.
        • pollak Re: Głupi naród 08.06.03, 12:56
          miriamfirst_ napisała:

> Jak to - nie wiemy? Wszędzie trafialiśmy na info, dopadało nas w gazetach,
          > ulotkach, telewizji, necie - sztuką wręcz jest - nie wiedziec nic o Unii!
          > Sądzę, że to nie jest ten powód...

Strasznie dużo się dowiedzieliśmy ze środków masowego rażenia. Kampania
          informacyjna była wyśmienita.
        • Gość: tato Re: Głupi naród IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.03, 15:15
          miriamfirst_ napisała:

> Gość portalu: tato napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: Sofokles napisał(a):
          > > > Jak widać z frekfencji Polacy nie dorośli do żadnych wyborów. Nad ich
          > głow
          > > ami
          > > > powinien bat świstać.
          > > > Uzasadnienie jest krótkie jesli ma sie okazję i nie podejmuje decyzji
          > to o
          > >
          > > > czym to świadczy?
          > >
          > > O tym, że dużo Polaków g**** wie o Unii, więc nie głosują w sprawie o któr
          > ej
          > > nic nie wiedzą !
          >
          > Jak to - nie wiemy? Wszędzie trafialiśmy na info, dopadało nas w gazetach,
          > ulotkach, telewizji, necie - sztuką wręcz jest - nie wiedziec nic o Unii!
          > Sądzę, że to nie jest ten powód...

Taaaak ? To porozmawiaj ze zwyklymi ludzmi. Ja rozmawiam wiec wiem !
          Oczywiscie nie jest jak piszesz, ze "nic nie wiedza", ale raczej "g**** wiedza".

PS: przeczytales kilka tysiecy stron traktatu akcesyjnego ? wink
    • cs137 ==> NEMO: Głupi naród -- były precedensy... 08.06.03, 12:14
      Ja chciałem tylko zauważyć, że były takie precedensy wyzywania od głupoty.
      Któryś z wielkich Polaków (nie pamietam już który) kiedyś popełnił taki wiersz
      w którym znalazły się słowa: "Polak nową przypowieść sobie kupi/ Że i przed
      szkodą, i po szkodzie głupi"

Pzdr, Cs137
      • miriamfirst_ Cs137:) 08.06.03, 12:16
        cs137 napisała:

> Ja chciałem tylko zauważyć, że były takie precedensy wyzywania od głupoty.
        > Któryś z wielkich Polaków (nie pamietam już który) kiedyś popełnił taki
        wiersz
        > w którym znalazły się słowa: "Polak nową przypowieść sobie kupi/ Że i przed
        > szkodą, i po szkodzie głupi"
        >
        > Pzdr, Cs137

Jan Kochanowskismile

• nowytor ty czerwony kutasie sam jesteś głupi 08.06.03, 12:46
      To referendum nie ma legitymacji konstytucyjnjej.
      To że sprzedajni politycy i prawnicy twierdzą że prawnie
      wszystko jest w porządu.
      Jeżli dupku umiesz czytać znajdź sobie dowolny wątek w
      którym jest mowa o nadrzędnosci prawa unijnego nad polskim.

A jeżeli uważasz, że masz rację to wskaż mi podstawowy
      (główny) akt prawny (konstytucję) na którym będzie się
      opierało nasze prawo, jak już będziemy w UE.
      Idąc dzisiaj na wybory potwierdzamy, że nasza konstytucja
      i państwowość jest gówno warta. Nawet głosując na "Nie".
      Idź się wybrandzluj razem z Millerem
      Nowy
      • Gość: wikul Ale ty biały kutasie jesteś mądry ! IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 18:14
        nowytor napisał:

> To referendum nie ma legitymacji konstytucyjnjej.
        > To że sprzedajni politycy i prawnicy twierdzą że prawnie
        > wszystko jest w porządu.
        > Jeżli dupku umiesz czytać znajdź sobie dowolny wątek w
        > którym jest mowa o nadrzędnosci prawa unijnego nad polskim.
        >
        > A jeżeli uważasz, że masz rację to wskaż mi podstawowy
        > (główny) akt prawny (konstytucję) na którym będzie się
        > opierało nasze prawo, jak już będziemy w UE.
        > Idąc dzisiaj na wybory potwierdzamy, że nasza konstytucja
        > i państwowość jest gówno warta. Nawet głosując na "Nie".
        > Idź się wybrandzluj razem z Millerem
        > Nowy

Ty wiesz oczywiście najlepiej . Prawnicy się mylą , politycy sie mylą ,
        Trybunał Konstytucyjny się myli , tylko nowotwór wszystko wie , łącznie
        z kolorem prącia autora wątku . Zdumiewająca wiedza prawno - seksualna .
    • Gość: urbietorbi Czy Polak bedzie madry przed "szkoda" ??? IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 12:51
      ...to "test" ostateczny - juz niedlugo poznamy odpowiedz na zadane w temacie
      pytanie.
      • pollak Miejmy nadzieję że się opamięta ... 08.06.03, 12:58
        Gość portalu: urbietorbi napisał(a):

> ...to "test" ostateczny - juz niedlugo poznamy odpowiedz na zadane w temacie
        > pytanie.

i zagłosuje na NIE.
    • Gość: lancet Głupota do pouczania sie zabrala.. IP: *.telia.com 08.06.03, 13:03
      Gość portalu: Sofokles Głupi naród
      Autor: Gość: Sofokles IP: w3cache.FIRMA.com.plkiss / 172.16.255.*
      Data: 08-06-2003 08:06 napisał(a):

(...)
      "Żeby było jasno nie mówie tak lub nie - to moja spraswa. Ale skoro każdy może
      zdecydować bo ma do tego prawo to powinien to zrobić."
      ======================================================
      - Popatrz popatrz.. i o Sofoklesie slyszal - tylko pewnie myslal co to filozof
      jakis byl a nie pisarzyna od tragediow - ale znac imie Sofoklesa to jeszcze nie
      powod by glupoty wypisywac..
      Otoz zabawny "Sofoklesie".. - "Skoro kazdy MOZE "zdecydowac", bo ma do tego
      prawo" - to oznacza tez ze MOZE ale wcale NIE POWINIEN tego robic..

- Nie lepiej to, zamiast pouczania, zabrac sie do nauk??? - Wiedza to piekna
      rzecz mlody czlowieku..

lancet
      • Gość: 123qwertyblebleble Lancet ...pffff IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 13:58
        Odezwal sie "Lancet"...co to naukowca zgrywa...i sie tytulem pewnego znanego
        pisma chcial popisac, bo mu to w jego odczuciu dodalo splendoru i podniosla
        watpliwy prestiz.
        A poza nawiasem - dyskusja zainicowana przez sofoklesa ma charakter ideowy - o
        tym czy Polacy dorosli juz do tego by naprawde brac swoj los w swoje rece...i
        czy potrafia wykorzystac okazje do decydowania o swojej przyszlosci...
        • Gość: lancet Re: Lancet ...pffff IP: *.telia.com 08.06.03, 15:03
          Gość portalu: 123qwertyblebleble napisał(a):

> Odezwal sie "Lancet"...co to naukowca zgrywa...i sie tytulem pewnego znanego
          > pisma chcial popisac, bo mu to w jego odczuciu dodalo splendoru i podniosla
          > watpliwy prestiz.
          > A poza nawiasem - dyskusja zainicowana przez sofoklesa ma charakter ideowy -
          o
          > tym czy Polacy dorosli juz do tego by naprawde brac swoj los w swoje rece...i
          > czy potrafia wykorzystac okazje do decydowania o swojej przyszlosci...
          ===============================================

- Sluchaj ty "przylosciowy ideowcu" smile)) - ja sie podpisuje "lancet" a
          nie "Lancet" barani lbie.. - "lancet"!!!...
          I miedzy matolkami, przyznawanie sie do posiadania tytulow naukowych, wiedzy
          czy wyksztalcenia, - splendoru zadnego nie dodaje, a naraza na deprecjacje i
          ponizanie owejze wiedzy i dorobku pokolen naukowcow oi samej dziedziny nauki -
          ale osobiscie.. ponizyc nie moze..
          - JA zas WIEM, kim jestem, jaka mam pozycje w spoleczenstwie i jak jestem
          ceniony i oceniany, jaka jest moja wartosc i wiedza.. i to wystarcza by
          spokojnie przyjmowac i z uciecha przygladac sie, kiedy co jakis czas, jakis
          kundel probuje ugryzc mnie za lydke..
          - Na "Irclandii" majac "opa", wykopiesz kazdego sobie niewygodnego.. ale tu
          niestety nie jest "Irclandia"..

lancet
          • Gość: 123qwertyblebleble Co za...lancet ;) IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 15:58
            Mowienie o wlasnej wielkosci...jest oznaka malosci czlowieka.
            Pozdrawiam

P.S.
            Radze podchodzi mniej emocjonalnie do dyskujsi na forum (bardziej
            racjonalnie)...a uzywanie zwrotow obrazliwych w stosunku do adwersarzy
            swiadczy li tylko o ubogim zasobie slownictwa... wink

THE END
            • Gość: lancet Re: Co za...lancet ;) IP: *.telia.com 08.06.03, 16:47
              Gość portalu: 123qwertyblebleble napisał(a):

>
              > Pozdrawiam
              >
              > P.S.
              > Radze podchodzi mniej emocjonalnie do dyskujsi na forum (bardziej
              > racjonalnie)...a uzywanie zwrotow obrazliwych w stosunku do adwersarzy
              > swiadczy li tylko o ubogim zasobie slownictwa... wink
              >
              > THE END
              ============================================

- Oho.. filozofke witamy...

cytat: - "Mowienie o wlasnej wielkosci...jest oznaka malosci czlowieka."

- z cala pewnoscia.. szczegolnie w mentalnosci polskiej.. za to wskazane i
              celowe jest, krzyczenie - "gownem jestem" - by dac okazje kazdemu zeru do
              poklepywania, pocieszania i dowartosciowania sie..
              - Poza tym.. to tez w mentalnosci Polaka(Polki) tkwi, iz ten kto szybko biega,
              kto ladnie rysuje, kto zna "na wylot" historie starozytna lub np opanowal
              swietnie Linuxa etc etc itd.. - nie powinien o tym wspominac, gdyz jest to
              NIESKROMNE i "jest mowieniem o WLASNEJ WIELKOSCI", a to z kolei jest "OZNAKA
              MALOSCI CZLOWIEKA" i jest jako takie ze wszech miar naganne i wymaga potepienia
              i napietnowania, koniecznie "nie emocjonalnie".. tylko beznamietnie.. czyli
              memlajac i mamroczac cos monotonnie pod nosem, a wowczas bedzie to z cala
              pewnoscia "bardziej racjonalne" i political correct..
              Wolajmy wiec gromko i chorem koniecznie - "gownem jestem" - gdyz taki jest
              wymog epoki.. skundlonych czasow i.. filozofow - etykow i moralistow
              -------------------------------------------
              drugi cytat:
              - "..uzywanie zwrotow obrazliwych w stosunku do adwersarzy swiadczy
              li tylko o ubogim zasobie slownictwa... wink"

- Z tego jestem znany powszechnie Madame, iz mam bardzo "ubogi zasob
              slownictwa" i nie potrafie niczego rozsadnego sklecic..

Uchylam kapelusza..

lancet
              • Gość: hehz Ciezki przypadek...lancet'a IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 18:40
                Kiedy sam mowisz o swojej wielkosci i wrecz sie nia przechwalasz - jestes
                malym, przemadrzalym i zadufanym w sobie czlowieczkiem, leczacym gleboko
                zakorzenione kompleksy (dowartosciowywanie sie? smile. Kiedy natomiast inni mowia
                o twojej wielkosci, jest to rzeczywisty dowod, iz ludzie Cie cenia, szanuja i
                maja dla Ciebie powazanie...

Protestanckie "Powsciagliwosc i praca"...to dowod prawdziwej wielkosci !!!

Abstrahujac od powyzszych rozwazan - wiem, dzisiaj tzw.umiejetnosc "sprzedania
                siebie, autoreklamy...itd" jest very trendy...ale to w gruncie rzeczy oznaka
                slabosci, chociaz jest to oczywiscie sprawa indywidualna, zwiazana z tym czy
                ktos woli funkcjonowac samodzielnie czy niezaleznie i indywidualnie...Zdarzaja
                sie rowniez chorobliwe i nieuleczalne przypadki megalomani... wink

--------------------------------->>>THE END<<<---------------------------------
                • Gość: lancet Re: Ciezki przypadek...lancet'a IP: *.telia.com 08.06.03, 19:19
                  Gość portalu: hehz napisał(a):

> Kiedy sam mowisz o swojej wielkosci i wrecz sie nia przechwalasz - jestes
                  > malym, przemadrzalym i zadufanym w sobie czlowieczkiem, leczacym gleboko
                  > zakorzenione kompleksy (dowartosciowywanie sie? smile. Kiedy natomiast inni
                  mowia
                  > o twojej wielkosci, jest to rzeczywisty dowod, iz ludzie Cie cenia, szanuja i
                  > maja dla Ciebie powazanie...
                  >
                  > Protestanckie "Powsciagliwosc i praca"...to dowod prawdziwej wielkosci !!!
                  >
                  > Abstrahujac od powyzszych rozwazan - wiem, dzisiaj
                  tzw.umiejetnosc "sprzedania
                  > siebie, autoreklamy...itd" jest very trendy...ale to w gruncie rzeczy oznaka
                  > slabosci, chociaz jest to oczywiscie sprawa indywidualna, zwiazana z tym czy
                  > ktos woli funkcjonowac samodzielnie czy niezaleznie i
                  indywidualnie...Zdarzaja
                  > sie rowniez chorobliwe i nieuleczalne przypadki megalomani... wink
                  >
                  > --------------------------------->>>THE END<<<---------------
                  ======================================================

- Myli sie wam towarzyszko filozofko kilka rzeczy.. - Kiedy sie tobie
                  przestawie: - "Fryderyk Wielki" jestem.. - "Wielki", gdyz cierpie na manie
                  wielkosci.. - wowczas sprawa jest bezdyskusyjna..
                  Ale kiedy ktos ci powie ze doskonale plywa(a wie co mowi.. choc ty tego nie
                  wiesz, nawet nie dlatego ze jestes blondynka..) i bez trudu cie uratuje kiedy
                  bedziesz tonac w idiotyzmach - tfu! - w wodzie oczywiscie - i ty to okreslisz
                  pompatycznie i sofistycznie jako: - "mowienie o swojej wielkosci i wrecz sie
                  nia przechwalanie".. to faktycznie pojawiaja niejakie watpliwosci co do tego,
                  kto tu jest "malym, przemadrzalym i zadufanym w sobie czlowieczkiem, leczacym
                  gleboko zakorzenione kompleksy (dowartosciowywanie sie? smile".

- Natomiast "inni" moga mowic "o mojej wielkosci" i "cenic mnie, szanowac i
                  miec dla mnie powazanie"... wowczas, kiedy mnie znaja i wiedza cokolwiek o
                  mnie.. Stad tez jasno i wyraznie mowie iz to JA WIEM ile jestem wart(czyli jak
                  mnie oceniaja) i kim i czym jestem, ale NIE TY.. bo ty ZADNYCH danych ani
                  podstaw nie masz do tego, by wiedziec jak MNIE ocenia i osadza srodowisko i
                  otoczenie w ktorym zyje(by bylo zabawniej.. i by z ciebie zakpic, NIGDZIE nie
                  napisalem ani slowa iz mnie POZYTYWNIE oceniaja i osadzaja).. Ale.. w
                  odroznieniu od ciebie.. JA to WIEM!! - i zabieram w zwiazku z tym glos na MOJ
                  temat a nie na TWOJ..
                  Coz.. tej wiedzy i swiadomosci, nie odbierzesz mi ty(nawet gdybys z wysilku
                  spora "kupke" popelnila), ani nikt inny podobnej prowieniencji.. I to
                  niezaleznie od tego co na taki czy inny temat mowia Protestanci..

Ty zas.. pouczac chcesz tam, gdzie masz (mowiac jezykiem literackim) g..no do
                  powiedzenia.. gdyz wszystko co glosisz, sa to tylko domniemania lub zalozenia, -
                  i takimi tez pozostana.. Czyli.. Domniemywac mozesz wszystko.. "Skolko
                  ugodno".. Na zdrowie! smile))

lancet
                  P.S. - Czy aby napewno rozumiesz sens takich pojec jak: - "megaloman"..
                  faszysta", "erotoman", "rasista", "antyfeminista".. etc etc.. czy
                  tylko "lepisz" jak leci etykietki, bo ci pasuja do obiegowych pojec, pogladow i
                  opinii?? - a na to mi wyglada...
    • Gość: polishAM Dzisiaj porzadkujemy cmentarzyki zydowskie. IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 08.06.03, 14:16
      Ladna majowa pogoda. Dzisiaj jest dzien porzadkowania zydowskich cmentarzykow.
      Nie ma czasu myslec o bzdurach, tylko trzeba sie skupic i ladnie uporzadkowac,
      oczyscic, jak ktos chce pokropic swiecona woda. To najlepszy czas bo dlugo nie
      bedzie takiej okazji. I wszyscy tam antysemici odczepic sie ode mnie.
    • Gość: Głupia okazja Re: Głupi naród IP: *.icpnet.pl 08.06.03, 14:42
      Ta okazja powtórzy się za dwa lata nie wiedziałeś o tym cymbale ??
      Jak za dwa lata to co to za okazja ?? , gdby ona była raz na sto lat no można
      mówić o okazji !
      • Gość: polishAM Cmentarzyki ciag dalszy. IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 08.06.03, 14:56
        Mowa o cmentarzykach? Dzisiaj to jedyna okazja. A Zydki zamiast mnie posluchac
        i porzadkowac nagrobki to polecieli glosowac. Mowie, to antysemici bijacy mnie
        na glowe. Dzisiaj w kazdym razie. Bo za dwa lata nie bedzie na to czasu. Wtedy
        zastepy Samoobrony i Ligii Rodzin beda zdejmowac te resztki aberacji okupujace
        dzis tymczasowo pomieszczenia sejmu. Wtedy przyjdzie czas na akcje, dzialanie.
      • Gość: mahoney Re: Głupi naród IP: *.man.polbox.pl 08.06.03, 15:03
        nie rozumiem jak mozna nie glosowac ,
        nie glosowanie to tez glosowanie !!!!!? ,
        coz za idiotyczna i pozbawiona sensu wypowiedz ,
        glosowalem zawsze i zawsze bede glosowal ,
        chocby dlatego by moc sobie powiedziec ze zrobilem wszystko co moglem
        zeby rzadzili mna normalni , wyksztalceni i z powolaniem politycy ,
        jak ktos pisze ze moj glos jest nie wazny to chce mi sie smiac ,
        najlepszym przykladem jest Samoobrona czy LPR ,
        dlaczego one nie istnialy i nagle weszly do sejmu ,
        bo ludzie poszli i zaglosowali ,
        a ludzie dotad popierajacy normalne partie zostali w domach ,
        i to jest glownie ich wina ze mamy Gieertycha , Leppera , Jankowskiego i innych
        palantow w sejmie ,
        nie to nie jest li tylko wina sytuacji gospodarczej ,
        to stalo sie dlatego ze ktos mogl isc do urny
        i postawic krzyzyk chociaz kolo SLD ,
        ale zrezygnowal ,
        z podstawowego prawa demokracji ,
        wiec dlaczego wypowiada sie ze nie podobaja mu sie rzadzacy i sytuacja w kraju ,
        kiedy mial mozliwosc zdecydowania o nich i tego nie zrobil
        • Gość: luka Re: Głupi naród IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 15:10
          Gość portalu: mahoney napisał(a):

> nie rozumiem jak mozna nie glosowac ,
          > nie glosowanie to tez glosowanie !!!!!? ,
          > coz za idiotyczna i pozbawiona sensu wypowiedz ,

Idiotą jesteś Ty. Jeżeli masz do wyboru dzumę i cholerę to głosujesz, gamoniu?

> wiec dlaczego wypowiada sie ze nie podobaja mu sie rzadzacy i sytuacja w
          kraju,
          > kiedy mial mozliwosc zdecydowania o nich i tego nie zrobil

Głosowałem na UPR i obecnie narzekam. Co z tym zrobisz, krzykliwy podgebelsie?
        • Gość: polishAM Re: Głupia Unia Wolnosci IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 08.06.03, 15:11
          To totalny nonsens. Liga Rodzin i Samoobrona bedzie za dwa lata rozdawac karty
          i ta propozycja jest dla mnie duzo lepsza niz ludzie z SLD bez wizji i pomyslu.
          Nie wspominajac o leniach z Uni Wolnosci czy Platformy, ktorym nawet sie nie
          chce wychodzic na przeciw wyborcy. Zaczytujesz sie koszerna prasa. A w ogole to
          czy uporzadkowales dzisiaj zydowski cmentarzyk? Pewnie nie bo poszedles
          zaglosowac. To blad bo teraz jestes dla mnie antysemita.
          • Gość: mahoney nie jest teraz wazne za jaka partia jestem !!! IP: *.man.polbox.pl 08.06.03, 15:40
            no i prosze jak tu dyskutowac z kims kto na wstepie nazywa mnie glupkiem ,
            ale nie boj sie luka i ty hamie ,
            ten debilny zabieg , obraze cie , zebys tez mnie obrazil i bym mogl powiedziec
            ze z toba nie da sie dyskutowac bo brak ci kultury na mnie nie dziala ,
            podobnie jak glupie gadanie ze niby jestem zydem , a wg hama to przeciez zle ,
            bo on nie ma prawa mieszkac w polsce , no i wogole jest be ,
            wiec darujcie sobie , jak chcecie zebym wam udowodnil ze jestescie glupi , moge
            to zrobic , ale bym nie chcial , bo wole dyskusje na poziomie
            luka , wiec wolisz zeby inni decydowali za ciebie ,
            nie rozumiem tego porownania z chorobami ,
            to by znaczylo ze nie wazne co zrobimy i tak bedziemy chorzy ,
            wg ciebie luka wystarczy raz zaglosowac i potem przez cale zycie ma sie juz
            wolne na wszystkie glosowania ,
            nie rozumiem jak to ze glosowalas w wyborach zwalnia cie od glosowania teraz ,
            rozumiem ze mozna sie wkurzyc ze twoja partia nie zyskala takiego poparcia
            jakbys chciala ale dlaczego przy nastepnej probie pzrestajesz popierac to co
            myslisz , jezeli dobrze pamietam to UPR byla teraz przeciw Unii ,
            wiec to nie jest tak ze nie mialas wyboru , moglas zaglosowac za tym w co
            wierzy twoja partia
    • n0str0m0 polacken to glupi narod 08.06.03, 16:12
      a kto nie idzie glosowac temu z dupy smierdzi

wiem o tym
      bo czytywam gazetowe bzdury czasem
      a tam wlasnie o tym stalo

wiec samokrytycznie przyznaje
      glupi jestem
      w szkole same trojki z minusem
      cierpie na wszawice i lupiez
      a co do smierdzacego dupska
      to sie musze zapytac plebana pewnie
      bo sam nie siegne

za wysoce motywujace
      i obiektywnie informujace
      teksty
      panow redaktorow
      oraz forumowych orlow
      dziekuje
      przypominajac im jednak
      by nie wszystkich sadzili po sobie

moje "nie"
      wyrazam glosujac nogami
      ktore dzis niosa mnie
      na urocza wycieczke za miasto
      kolacje przy swiecach i blasku ksiezyca
      lagodnie odbijajacym sie w falach
      egzotycznych morz

nostromo
    • miriamfirst_ "mocny" tytuł wątku? 08.06.03, 16:25

Tak sobie myślę, że w tym, co napisał nie kryjąc goryczy, autor wątku - jest
      trochę racji, ale czemu od razu "głupi naród"? Uogólnienia są raczej
      niebezpieczne. Trochę ogłupiony wszystkim wokoło, to fakt. Naród działający
      slow motionsmile naród spokojnie jedzący rosół na niedzielny obiad, idący do
      kościoła, potem do ciotki na szarlotki, a potem do urny, tak od niechcenia, po
      drodze na spacerze z psem - to tak, to ja się zgadzam, że tak działa. Ten naród.
      Może to jest zdrowe, skoro tak popularnie uprawiane?
      Przyznam, że ja tak nie umiem, tak spokojnie, powoli, wolno, wolniutko, za
      chwilę, za dwie chwile, no - trzy, a może jutro, właściwie czemu nie jutro? i
      tak dalej.

Biedny naród. Jeden w wielu hrabiów w "Lalce" pana Prusa mawiał wzdychając jak
      miech kowalski: biedny, nieszczęsliwy kraj. Coś w tym jest. Powstania,
      mesjanizm (bardzo zydowski zresztą) Polska Chrystusem Narodów, wyrywanie się,
      rządy dusz, pieniactwo, do broni! na koń! szable w dłoń! To już przeszłość.
      Teraz jest "spoko". Tyle, że na spoko, trzeba - zapracować, czego wszystkim
      serdecznie życzę, idąc na obiad. Głosowałam - wczorajsmile

Miriam

ps. Ale, żeby potem z Unią nie było: "Miałes chamie złoty róg, miałeś chamie
      czapkę z piór..."
      • Gość: cs137 A inny hrabia z "Lalki"... IP: *.client.attbi.com 08.06.03, 17:36
        ...powiedzial "Tek".

I to jest chyba tez dobre podsumowanie calej tej imprezy.

Cs137
      • Gość: polishAM Re: 'mocny' tytuł wątku? IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 08.06.03, 17:38
        Ciekawe jak to rozne osoby przezywaja. U niektorych czuc panike i strach. To
        zapewne jedna z trzech tysiecy osob (z rodzinami prawie 10 tys.) ktore liczylo
        na dobre uklady i posade zwiazana z UE. To ludzie z elit niezbyt mi przyjazne
        wiec mam do nich negatywny stosunek. Teraz tak, niektorzy sa agresywni i prawie
        wsciekli. Dla tych nie ma znaczenia, ze i tak bedziemy w Uni. Oni sa wsciekli,
        ze nastepna ekipa rzadowa moze nas wprowadzic do niej wiec ich pozycja jest
        zagrozona. Typ melancholijny natomiast z odrobina pouczania i dobrej woli jak
        opiekunka do dziecka to typ przewazajacy na szczycie. Ci nie moga okazywac
        wscieklosci, poniewaz sprawy nie tocza sie po ich mysli. Juz wyobrazam sobie te
        kiwajace sie glowy w dezaprobacie na programach telewizyjnych. Jakie to
        spoleczenstwo okazalo sie niegrzeczne, a przeciez tatus Wiatr mowil wyraznie
        gdzie stawiac krzyzyk. A wiec zostaliscie wykiwani po raz drugi od czasu
        wyborow samorzadowych. Wasza wscieklosc, falszywa litosc, pouczania nie maja
        zadnego znaczenia. To tylko wyrafinowany sposob przekazania waszej dezaprobaty,
        ale mnie styl nie interesuje.
        • Gość: wikul PolishAm , idź cmentarzyki porządkować ! IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 18:06
        • Gość: Sofokles Re: 'mocny' tytuł wątku? IP: w3cache.FIRMA.com.pl:* / 172.16.255.* 08.06.03, 18:28
          Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Ciekawe jak to rozne osoby przezywaja. U niektorych czuc panike i strach. To
          > zapewne jedna z trzech tysiecy osob (z rodzinami prawie 10 tys.) ktore
          liczylo > na dobre uklady i posade zwiazana z UE. To ludzie z elit niezbyt mi
          przyjaznej > wiec mam do nich negatywny stosunek.

Szanow hAM-ie nigdy nie planowałem, żadnej (dodam nie planuję) posady zwiaznej
          z UE wole cieplejsze klimaty. Chodzi jednak o pewną kapitalna decyzję. Tak lub
          nie. Nikt mnie nie przekona, że nie pójście na wybory to też decyzj. Pytam
          jaka. Dajmy przykład dostaje mandat i sie obrażam na cąły świat, bo przeciez
          Ja!! nie głosowałem za tym paragrafem i w ogóle cały kodeks jest do kitu.

Referendum to klasyczny przykład metod demokratycznych. Skoro ktos nie idzie do
          lokalu wyborczego nie powinien późiej narzekać, że on się z czymś nie zgadza,
          bo nie wziął udziału w wyborach (w tej sprawie obojętnie czy głosował za czy
          przeciwko).

Chodzi mi o to, że Ppolacy nie dorosli do demokracji. Polski naród wybrany -
          jak mniemaja panowie z LPR i Samoobrony przynosi wstyd cełemu regionowi.
          Potrafili Słowacy, Litwinii etc. Tylko Polacy nie potrafili. Przeciez
          referendum to nie głosowanie za Millerem, Kwaśniewskim czy Lepperem - to
          głosowanie za tym co ma sie stać z Polską. Ci panowi spłyna do ścieku
          historii, Polska pozostanie. Aby jednak samemu dać szanse przyszłości trzeba i
          nalezy pójść zagłosować.

hAM się cieszy ale z czego? z siebie? Dzwon też jest głośny bo pusty.
          Czasem śmieszą mnie Amerykanie ale jednego im zazdroszczę patriotyzmu. Te
          dzieci z wypiekami i ręka na sercu powtazrające słowa hymnu. I prosze mi nie
          mówić, że poszlibyście głosować gdyby ...Miller, Lepper, Kwaśniewski, Giertych
          Pęk, itd, etc*
          * - wstawić polityka, który jest powodem naszego protestu.
          Przeciez mówię, pójście na referendum nie jest głosowaniem za lub przeciwko
          którejśc z partii tu chodzi o Polskę. Przeciwko lub za którąś partią można
          głosować wyłącznie biorąc udział w referendum a nie stojąc z boku.

• gini Re: A w cholere z demokracja!!! 08.06.03, 18:31
            Ja juz wole madra dyktature.
            .
            • Gość: wikul Re: A w cholere z demokracja!!! IP: *.acn.waw.pl 08.06.03, 18:38
              gini napisała:

> Ja juz wole madra dyktature.
              > .

Te referendum nie o tym .
              • gini Re: A w cholere z demokracja!!! 08.06.03, 18:39
                Gość portalu: wikul napisał(a):

> gini napisała:
                >
                > > Ja juz wole madra dyktature.
                > > .
                >
                >
                > Te referendum nie o tym .

No wlasnie dlatego nie poszlam Wikul.
            • Gość: Sofokles Re: A w cholere z demokracja!!! IP: w3cache.FIRMA.com.pl:* / 172.16.255.* 08.06.03, 19:15
              gini napisała:

> Ja juz wole madra dyktature.
              > .
              Tak samo mówi pewien Andrzej L
              Mam też pytanie co to madra dyktatura.

• gini Re: A w cholere z demokracja!!! 08.06.03, 19:18

> gini napisała:
                >
                > > .
                > Tak samo mówi pewien Andrzej L
                > Mam też pytanie co to madra dyktatura.
                >

Nie licz na dyktature Andrzeja L, bo sie przeliczysz.
                Z tym, ze demokracja jest i tak ustrojem oszukanczym.
                Byly takie dyktatury...
                Poczytaj troche kolego..
                • miriamfirst_ Re: A w cholere z demokracja!!! gini 08.06.03, 19:26
                  gini napisała:

>
                  > > gini napisała:
                  > >
                  > > > Ja juz wole madra dyktature.
                  > > > .
                  > > Tak samo mówi pewien Andrzej L
                  > > Mam też pytanie co to madra dyktatura.
                  > >
                  >
                  > Nie licz na dyktature Andrzeja L, bo sie przeliczysz.
                  > Z tym, ze demokracja jest i tak ustrojem oszukanczym.
                  > Byly takie dyktatury...
                  > Poczytaj troche kolego..
                  >

Podaj mądrych dyktatorów ostatnich lat, nie licząc oczywiście Juliusza Cezara i
                  Nabuchodonozorasmile Proszę, podaj.

M.,
                  • Gość: Ania Re: A w cholere z demokracja!!! gini IP: 213.46.162.* 08.06.03, 20:18
                    miriamfirst_ napisała:

> gini napisała:
                    >
                    > > Gość portalu: Sofokles napisał(a):
                    > >
                    > > > gini napisała:
                    > > >
                    > > > > Ja juz wole madra dyktature.
                    > > > > .
                    > > > Tak samo mówi pewien Andrzej L
                    > > > Mam też pytanie co to madra dyktatura.
                    > > >
                    > >
                    > > Nie licz na dyktature Andrzeja L, bo sie przeliczysz.
                    > > Z tym, ze demokracja jest i tak ustrojem oszukanczym.
                    > > Byly takie dyktatury...
                    > > Poczytaj troche kolego..
                    > >
                    >
                    > Podaj mądrych dyktatorów ostatnich lat, nie licząc oczywiście Juliusza Cezara
                    i
                    >
                    > Nabuchodonozorasmile Proszę, podaj.
                    >
                    > M.,

Pewnie, ze podam tylko nie dzis, .
                    Hitler byl wybrany demokratycznie i co z tego?
                    Pokaz mi jakie korzysci z tego wyboru byly ?
                  • Gość: polishAM dyktatury IP: *.tnt33.ewr3.da.uu.net 08.06.03, 23:22
                    Takich dyktatur bylo wiele, a niektore sa do dzisiaj. Np. Singapur. Chiny,
                    najbardziej dynamicznie rozwijajacy sie kraj na Ziemii. Do niedawna to byl
                    Taiwan. Oprocz tego Chile jako dyktatura byla jedynym panstwem
                    poludniowoamerykanskim rozwijajacym sie harmonijnie. Pld. Afryka jako dyktatura
                    radzila sobie lepiej. Hiszpania radzila sobie dobrze, to samo Portugalia do
                    momentu demokratycznych wyborow i gozdzikowej rewolucji.
              • miriamfirst_ Re: A w cholere z demokracja!!! 08.06.03, 19:22

> gini napisała:
                >
                > > .
                > Tak samo mówi pewien Andrzej L
                > Mam też pytanie co to madra dyktatura.
                >

Nie znam "mądrej dyktatury". Stalin, Hitler, Mussolini, Mao Tse Tung,
                Ceausescu, i tak dalej. Bokassa w Afryce zjadał swoich ludzi. "Mądra
                dyktatura", też coś!
                Myślę Sofoklesie, że nie uzyskasz odpowiedzi, co to jest "mądra dyktatura".
                Nikt przy zdrowych zmysłach nie podejmie się wykładnismile))

Pozdro

Miriam
                • Gość: NEMO Re: Glupi narod IP: *.mweb.co.za 08.06.03, 21:59
                  Juz zna m wyniki ale jeszcze cos dodam. Mowienie o glupim narodzie przypomina
                  mi politykow, ktorym sie nie udalo. Ich koncepcja byla sluszna i jedyna w swoim
                  rodzaju tylko narod do niej nie dorosl. Hitler doszedl do wniosku, ze narod
                  niemiecki go zwiodl, Mussolini, bedac juz na niemickim garnuszku stwierdzil, ze
                  Wlosi nie zasluzyli na jego geniusz ( jakis narod bardziej na polnoc mial byc
                  bardziej odpowiedni ), a wladcy Polski miedzy 1945 a 1989 tez czesto mowili, ze
                  Polacy jeszcze nie dorosli do takich spraw jak demokracja i wolnosc itd, itp a
                  potem sie okazalo,ze dorosli nawet do pol wolnych wyborow ( czego tamci nie
                  zauwazyli) .
                  Jak to gdzies madrze bylo napisane: z kogo sie smiejecie ( na kogo
                  narzekacie ) z siebie sie smiejecie ( na siebie narzekacie )

Nota: dopiski w nawiasach moje.

Zycze dobrej nocy!!!
                • Gość: Józio. Re: A w cholere z demokracja!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 22:12
                  miriamfirst_ napisała:

>
                  > > gini napisała:
                  > >
                  > > > Ja juz wole madra dyktature.
                  > > > .
                  > > Tak samo mówi pewien Andrzej L
                  > > Mam też pytanie co to madra dyktatura.
                  > >
                  >
                  > Nie znam "mądrej dyktatury". Stalin, Hitler, Mussolini, Mao Tse Tung,
                  > Ceausescu, i tak dalej. Bokassa w Afryce zjadał swoich ludzi. "Mądra
                  > dyktatura", też coś!
                  > Myślę Sofoklesie, że nie uzyskasz odpowiedzi, co to jest "mądra dyktatura".
                  > Nikt przy zdrowych zmysłach nie podejmie się wykładnismile))
                  >
                  > Pozdro
                  >
                  > Miriam
                  >Nie wiesz,co to mądra dyktatura?. To taka,co chołotę,dzicz,przestepców i
                  nieprzystosowanych społecznie złapie za mordę i zacznie ich edukować a
                  normalnym uczciwym i prawym ludziom zapewni opiekę.To dość prosta wykładnia
                  dla ludzi o zdrowych zmysłach.
                • Gość: Senin Re: A w cholere z demokracja!!! IP: *.prem.tmns.net.au 08.06.03, 23:49
                  miriamfirst_ napisała:

>

>
                  > Nie znam "mądrej dyktatury". Stalin, Hitler, Mussolini, Mao Tse Tung,
                  > Ceausescu, i tak dalej. Bokassa w Afryce zjadał swoich ludzi. "Mądra
                  > dyktatura", też coś!
                  > Myślę Sofoklesie, że nie uzyskasz odpowiedzi, co to jest "mądra dyktatura".
                  > Nikt przy zdrowych zmysłach nie podejmie się wykładnismile))
                  >
                  > Pozdro
                  >
                  > Miriam

A co sadzisz o LEE KUAN YEW ? (Singapur)
                  Tez dyktatura, tylko glosno sie o tym nie mowi, bo to taka "poprawna
                  politycznie" dyktatura.
          • tore.andre.flo alez ty jestes naiwny /nt 08.06.03, 22:10
    • Gość: Europejczyk. Re: Głupi naród IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 22:05

>
      > Jak widać z frekfencji Polacy nie dorośli do żadnych wyborów. Nad ich
      głowami
      > powinien bat świstać.
      > szansy.
      > Żeby było jasno nie mówie tak lub nie - to moja spraswa. Ale skoro każdy
      może
      > zdecydować bo ma do tego prawo to powinien to zrobić.
      >
      >Mało,że powinien zrobić,to jego psi obowiązek wobec Ojczyzny i rodaków.W
      przeciwnym przypadku świadczy to,że albo nie jest Polakiem i jego prawa powinn
      zostać ograniczone,albo to oszołom, przygłup za ktorego decydować będą inni.
    • maretina nie jestes glupi. jestes bardzo glupi! 08.06.03, 22:16

>
      > powinien bat świstać.
      1)znasz juz ostateczne wyniki frekwencji?)
      2) dorosli. liczy sie efekt. a ten mowi, ze zmiescimy sie w wymaganej
      wiekszosci.
      3) pretensje zglos do politykow, bo ich rzady, sposob sprawowania wladzy od
      1989 roku udowodnily, ze obojetnie jaka opcja nie rzadzi, to zwyklemu polakowi
      nie robi to roznicy. nie robi roznicy w sensie: nic na moim podworku sie nie
      poprawi. niestety takie myslenie ma RACJONAKNE i empiryczne p[odstawy i trudno
      z nich sie wysmiewac. to jest nasz dramat. dlatego ciesze sie, ze mimo
      krytycznie niskiego (albo nawet zadnego) zaufania do politykow, prawie 60
      procent polakow poszlo do urn.

> szansy.
      guzik prawda! w uproszczeniach i przeinaczeniach jestes lepszy od leppera i
      giertycha! nie jestesmy przypadkowi! absolutnie nie! mamy tylko duzy bagaz
      przykrych doswiadczen i mamy prawo do sceptycyzmu. jaka polityka w panstwie,
      taka frekwencja.kiedy rzadza kliki kolesiow normalny obywatel nie ma szas.

sam pas swinie, bo do porzadnej dyskusji na poziomie widocznie nie dorosles.
      zmien nicka, bo osoba za ktora sie podzszywasz byla madra.

>
      • Gość: Alen Re: nie jestes glupi. jestes bardzo glupi! IP: *.i-one.at 08.06.03, 22:22
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=6394306&a=6395696
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka