indris 18.06.03, 13:54 Usłyszałem, że ideę podatków progresywnych wysunął w XIX wieku John Stuart Mill. Jest to o tyle ciekawe, że J.S. Mill bywa uważany za klasyka liberalizmu. Czy ktoś może to potwierdzić albo zdementować ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfalfa Re: Podatki progresywne a J. S. Mill 18.06.03, 14:34 To pytanie do Olega3 tudzież Babariby. Pewnie się zgłoszą. Czyzbys chciał wykazać, że progresywne podatki nie kłócą się z liberalizmem i że to prawidłowo "wyrównywać róznice"? Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Podatki progresywne a J. S. Mill 18.06.03, 15:10 Naprawdę nie chciałem niczego wykazywać, a jedynie dowiedzieć się. Dodam jeszcze, że tę wiadomość o Millu usłyszałem w Radiu Maryja, gdzie wypowiadał się prof. Kazimierczak (bliżej mi nie znany), więc mam do niej tzw. ograniczone zaufanie. GDYBY jednak okazała się ona prawdziwa, to potwierdzałaby niejednoznaczność pojęcia "liberalizm" Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Równość ofiary 18.06.03, 15:35 John Stuart Mill sformułował ideę równości ofiary. Zgodnie z jej założeniami, przy wzrastającym dochodzie potrzeby, które są pokrywane z dodatkowego dochodu, mają już dla osoby uzyskującj je drugorzędne znaczenie. Dlatego też dla realizacji idei równości ofiary podatek powinien wzrastać wraz ze wzrostem dochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
pit_b Znacznie wczesniej.... 18.06.03, 16:04 ... byla znana ta idea, jak pokazuje opowiesc o wdowim groszu. Mysle, ze, mimo wszystko, rozziew w potrzebach/mozliwosciach konsumpcyjnych jest mniejszy niz w dochodach... stad pewnie ta progresja. Pozdrawiam pit b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Horacy Re: Znacznie wczesniej.... IP: *.telia.com 18.06.03, 16:07 wescie szybko adres admin kasuje www.kurde.pl Skróty ADIDAS - All Day I Dream About Sex, Apokaliptyczna Deformacja Interakcyjnej Destruktywności Adama Salamandry BBWR - Bolek Blefuje - Wałęsa Rujnuje BGŻ - Bilionów Grobowiec Żałosny BIG-BIT - Bęben I Gitara - Brzmienie Imitujące Tornado CLINTON - Czułe Lewicowe Idee Niewinnego Towarzysza Obezwładniającego NATO FISKUS - Fenomalna Instytucja Skutecznie Konstruująca Ubóstwo Społeczne GIEŁDA - Gdzie Inwestycyjny Establishment Łupie Drobnych Akcjonariuszy HIV - Humera Ideologii Victoria INTEL - Irytująco Namolni Teoretycy Elektroniki Lutowanej KGB - Kali Gryźć Bolka, Kamienne Genitalia Babci, Kanibal Gardzi Babcią, Karzełki Gubią Buty, Killerska Gastronomia Bałamutów, Komitet Gołosłownych Biurokratów, Konsorcjum Gdańskich Biskupów, Kostnica Golonki Brązowej, Kurs Golenia Brzeszczotem KOŁODKO - Kolejna Operacja Łajdackiego Okradania Dorobku Krnąbrnych Obywateli KOMUNA - Krzywa Okaleczona Morda Udająca Najpiękniejszego Anioła KPN - Koniak Pędzony Nocą KUBA - Komunizm U Brzegów Ameryki KURWA - Konserwatywna Unia Realizacji Wszelkich Ambicji LEWICA - Leninowski Establishment Wydający Intensywnie Cudze Apanaże LOT - Lewitacja Oclonych Tobołków MARSZAŁEK - Małomówny Asystent Rozgadanego Sejmowego Zespołu Aferzystów Łatwowiernego Elektoratu Krajowego MFW - Masoneria Flakami Wychodzi MPO - Młodzież Po Ogólniaku ONZ - Objaw Niemocy Zbiorowej, Organizacja Narodów beZsilnych PIT - Pigułka Inicjująca Torsje PKO - Po co, K*r*a Oszczędzał? POSEŁ - Paplający Obijak Sarkastycznie Eksperymentujący Łapczywiec PRL-BIS - Pamiętaj Rodaku Leninizm Będzie Inwestycją Strategiczna PSL - Podajmy Sobie Lejce, Podupadły Sojusznik Lewicy PUB - Punkt Upłynniania Bilonu PZPR - Płatni Zdrajcy Pachołki Rosji REFORMA - Rolowanie Elektoratu Facecją O Rozmiarach Męki Aktywu RP - Riksza Pomroczności SB - Styropian Bolka SEJM - Satelicka Enklawa Jazgotu Moskiewskiego, Spółka Egocentrycznych Jajogłowych Masek SLD - Sojusz Lewych Dyplomów, Sprawić Lanie Draniom, Synowie Ludowej Demokracji UNIX - Uniwersalny Narząd Inżynierów eXtremalistów UW - Uwaga Wilkołaki, Uzurpatorzy Wolności WINDOWS - Wielce Interesująca Nakładka Doskonale Opóźniająca Wszelkie Sprawy ZMS - Zamiast Miłości Surówka ZUS - Zakład Utylizacji Staruszków Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Równość ofiary 18.06.03, 21:52 Czy to co napisałeś oznacza optowanie za podatkiem progresywny? Czy chodzi o wartość podatku i jesli tak to liniowy też pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Stuart Mill Re: Podatki progresywne a J. S. Mill IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 12:06 www.wne.uw.edu.pl/katedry/bif/kudla_dydaktyka/r_progresywne_opodatkowanie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba Nazwać socjalistę Milla liberałem to jak... IP: 144.57.128.* 20.06.03, 12:31 indris napisał: > Usłyszałem, że ideę podatków progresywnych wysunął w XIX wieku John Stuart > Mill. Jest to o tyle ciekawe, że J.S. Mill bywa uważany za klasyka > liberalizmu. Czy ktoś może to potwierdzić albo zdementować ? ... powiedzieć o Millerze, że jest mężczyzną. J.S.Mill (o czym wie każdy student 3 roku ekonomii) był zdeklarowanym zwolennikiem interwencjonizmu państwowego, tzw. "redystrybucji dochodów", "wyrównywania szans" oraz horrendalnie wysokiego opodatkowania. Gdzie tu liberalizm? G. PS. Karol Marks w Manifeście Komunistycznym w 2 punkcie (!) programu jaki miałby być wdrożony po zwycięstwie proletariatu mówi o wprowadzeniu podatków progresywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++Ignorant Jest dużo rozwiązań mieszanych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 13:07 Sława! Np Milton Friedman proponował czek oświatowy zamiast całowitej prywatyzacji szkolnictwa... Tzn zamiast płacenia z własnej kieszeni, wtedy rodzice zanoszący czek czyli pieniądze podatnika do szkoły, co pozwoliłoby na urynkowienie szkolnictwa... I tutaj o ile pamiętam MF proponował jakies kryterium dochodowe dla przyznania owego czeku... Podobne rozwiązanie wprowadzono i u nas, gdyż dotacj jest podobno nie do szkół ale na każdego ucznia... Oczywiście to nie daje równości, bo co zrobić ze szkołami wiejskimi, gdy ilośc uczniów nie wystarcza na sfinansowanie szkoły..? Ale oczywiście pełnej równości nigdy nie osiągniemy, bo byłoby to jak przycinanie najwyższych drzew w lesie, a który leśnik tak postepuje..? To, co napisałem posrednio wiąże się z podatkami, więc wrócmy do samego systemu podatkowego. W wielu krajach występuje przeciwieństwo podatku progresywnego czyli podatek degresywny, gdy z rosnącymi dochodami maleje stopa podatkowa... Jest to uzasadnian min tym iż bogatsi w mniejszym stopniu są beneficjentami państwa, gdyż radzą sobie sami, a pozatem oni inwestują na rzecz społecznosci... W Polsce w rzeczywistości wystepuje podatek regresywny, bo wystarczy korzytać z ulg podatkowych by płacić mniej.., ponadto dochody z opodatkowania wyższych progów sa bardzo małe, po co więc wydawać więcej pieniędzy na finansoanie aparatu fiskalnego? Z drugiej strony: biznesmeni nie płacapodatku dochodowego, ale podatk od dywidend (15%)więc jest forma podatku liniowego, również pod\mioty prawne płaca podatek CIT w wysokości 27% teraz obniżany do 19% podczas, gdy na Wyspach chyba 10-13% Kolejnymi podatkami wykazującymi cechy podatku liniowego są podatki VAT oraz cła, jak również podatek od % bankowych... Po co utrzymywac tak skomplikowany system podatkowy? Czy tylko po to, aby dac prace xięgowym? To przecież jest znacznie gorsze od organizowania robót publicznych, gdyz jeszcze bardziej zaburza gospodarkę, gdy efektywnośc nie zależy od organizacji, technologii, pracowitości, ale od sztuczek xięgowych, więc stąd tyle afer z kreatywną xięgowośią... BO W MĘTNEJ WODZIE RYBY ŁAPIĄ TYLKO MĄCIWODY, trzeba dac więcej szans na sukces ludziom uczciwym, a nie kombinatorom! Innym absurdem jest to, że nie ma pieniędzy na szkoły, szpitale, autsrady, wojsko, ale za to wyrzuca się milrady na dotacje do nierentownych kopalń, rolnictwa.., no i oczywiście na bezrobotnych... Powtórzę za Reaganem: Zabiorę samotnej matce, ale dam na wojsko! POzdrawiam! Ignorant +++ Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Podatki progresywne a J. S. Mill 20.06.03, 15:39 indris napisał: > Usłyszałem, że ideę podatków progresywnych wysunął w XIX wieku John Stuart > Mill. Jest to o tyle ciekawe, że J.S. Mill bywa uważany za klasyka > liberalizmu. Czy ktoś może to potwierdzić albo zdementować ? Coś mi tu nie bardzo pasuje; czytałem kiedys w amerykańskiej publikacji, że podatek dochodowy po raz pierwszy został wprowadzony podczas amerykańskiej wojny secesyjnej - w domyśle na potrzeby wojenne. Nie był ten podatek specjalnie uciążliwy, bo wynosił bodaj 0,5% dochodu powyżej 500$ rocznie, co wtedy było bardzo wysoką kwotą. Nie było mowy o progresji. To, jak sądzę, wymysł znacznie późniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś