Dodaj do ulubionych

Nie tylko o aborcji .

IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.03, 18:44

Zabieg aborcyjny ,zostawia gigantyczne slady w psychice pacjentek.
Moim zdaniem nalezaloby najpierw wytlumaczyc ,uswiadomic Polkom i Polakom
( do wspolzycia seksualnego sa potrzebne dwie osoby roznych plci ,reszta
to dewiacja) co to wogole jest seks ,nauczyc szanowac siebie ( jak
juz szanuje sie siebie to nie ma sie problemu z szanowaniem innych).
Naprawde jest to gigantyczne zadanie dla rodzicow i nauczycieli ,
bo przeciez musi ktos dziatwy o tym informowac,bo w dobie telewizji,
nie mozna sobie pozwolic na bajki o bocianie (wyjatek: kosciol rk ).
Obserwuj wątek
    • Gość: wielonickowiec Re: Nie tylko o aborcji . IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.03, 12:29

Hmm nikt nie napisal .Czyzby obawa,a moze nieswiadomosc jest tak
      duza ze nikt nie odwazyl sie napisac ,czyzby nie istnial ten temat ?
      Ale aborcja istnieje !
      • Gość: Astra Re: Zmartwiony... IP: 62.233.233.* 26.06.03, 12:40
        ...że nikt nie kontynuuje tego "odkrywczego" wątku???
        Masło maślane polane maślanką...
        • Gość: wielonickowiec Re: Zmartwiony... IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.03, 12:47
          Gość portalu: Astra napisał(a):

> ...że nikt nie kontynuuje tego "odkrywczego" wątku???
          > Masło maślane polane maślanką...

Jak sam zauwzyles nie jest to odkrywczy temat, a mimo to napisales
          jak powyzej.
          I co mozna o tobie pomyslec ,hmmmm zes chyba pedal .
          • Gość: Astra Re: Zmartwiony... IP: *.ima.pl 26.06.03, 13:19
            Gość portalu: wielonickowiec napisał(a):

> Gość portalu: Astra napisał(a):
            >
            > > ...że nikt nie kontynuuje tego "odkrywczego" wątku???
            > > Masło maślane polane maślanką...
            >
            >
            > Jak sam zauwzyles nie jest to odkrywczy temat, a mimo to napisales
            > jak powyzej.
            > I co mozna o tobie pomyslec ,hmmmm zes chyba pedal .

Śmiać się czy płakać????Jeszcze masz coś idiotycznego w zanadrzu?
      • Gość: vesna Re: Nie tylko o aborcji . IP: *.torun.mm.pl 26.06.03, 13:16
        Jest tu tyle watkow na temat aborcji ze trudno sie dziwic, ze nikt nie
        odpisuje. Taka jest prawda, ze wrzaski nad ustawa aborcyjna sa tylko tematem
        zastepczym, a chodzi o cos zupelnie innego. Nie mozna udawac ze problem nie
        istnieje. To nie odkrywcze, ale niestety do wiekszosci i tak nie dociera i
        wszytsko sie konczy na wojnie feministki vs LPR. I co zrobic? Nie jestem
        przeciwna Kosciolowi ale w Polsce doprowadza do sytuacji, ze ani aborcja ani
        edukacja seksualna - i w ten prosty sposob elegancko zmiata problem pod
        dywanik. Czyli do podziemia.
        Nawet teksty w GW sie wpisuja w ten ton sad
        • Gość: wielonickowiec Re: Nie tylko o aborcji . IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.03, 18:57
          Gość portalu: vesna napisał(a):

> Jest tu tyle watkow na temat aborcji ze trudno sie dziwic, ze nikt nie
          > odpisuje. Taka jest prawda, ze wrzaski nad ustawa aborcyjna sa tylko tematem
          > zastepczym, a chodzi o cos zupelnie innego. Nie mozna udawac ze problem nie
          > istnieje. To nie odkrywcze, ale niestety do wiekszosci i tak nie dociera i
          > wszytsko sie konczy na wojnie feministki vs LPR. I co zrobic? Nie jestem
          > przeciwna Kosciolowi ale w Polsce doprowadza do sytuacji, ze ani aborcja ani
          > edukacja seksualna - i w ten prosty sposob elegancko zmiata problem pod
          > dywanik. Czyli do podziemia.
          > Nawet teksty w GW sie wpisuja w ten ton sad

Masz racje tylko mnie chodzi o to zeby wreszcie zmobilizowac spoleczenstwo-
          moze nawet tylko jego niewielka czesc do tego ,zeby o edukacji seksualnej
          uczono sie .
          Mysle ze mozna te edukacje przeprowadzac w domach rodzinnych .
          Wyniki nieswiadomosci seksualnej widzimy codziennie na ulicach ,czytamy
          w gazetach ,sluchamy w radio .
          Chodzi mnie o to tez zeby rodzice wymieniali sie swoimi spostrzezeniami ,
          swoimi doswiadczeniami ,a jezeli szkola ,nauczyciele itd. nie pomagaja
          to mozna zorganizowac jakis wieczor w jakims prywatnym domu i zaprosic
          seksuologa ,mysle ze w tym przypadku taki fachowiec nie wzialby duzo
          za dwugodzinny wyklad .Koszty te naturalnie mozna byloby obnizyc poprzez
          zwiekszona liczbe sluchaczy .
          Glownie mi chodzi rozne konkretne inicjatywy naszego spoleczenstwa,a nie o
          "co by bylo , gdyby bylo ", pomoc moze w tym takze internet ,a nawet
          to forum .Spoleczenstwo musi w koncu zrozumiec ze ,nic samo sie nie zrobi,
          i od kreatywnosci spoleczenstwa zalezy czy sprawa ta bedzie dalej zamiatana
          pod dywanik .

Pozdrawiam

• Gość: vesna Re: Nie tylko o aborcji . IP: *.torun.mm.pl 26.06.03, 20:01
            Ja w przeciwienstwie do Ciebie nie widze tego tak optymistycznie. Niestety
            wiekszosc dzieciakow i nastolatkow nie majaca pojecia o bezpiecznym (dla
            zdrowia ciala, ducha i psychiki) seksie ma rodzicow ktorzy tez ich za bardzo w
            tej sprawie nie wyedukuja bo sami niewielkie maja o tym pojecie. Problem
            wczesnych, niechcianych ciaz i aborcji jest czesto dziedziczony
            Lekcje w domach - utopia. Gdyby ktos chcial sie czegos o tych sprawach nauczyc
            to tak naprawde moze to zrobic na wlasna reke, porozmawiac z rodzicami (jesli
            sytuacja nie jest taka jak powyzej) albo np isc do
            lekarza/psychologa/pedagoga. Jak nie bedzie chcial wiedziec (zeby wiedziec, ze
            warto wiedziec to juz trzeba byc troche wyedukowanym) to przeciez nie
            przyjdzie na takie spotkanie.
            Czy takie forum jak to moze pomoc? Wczytaj sie w posty np. na temat aborcji,
            ktore tu mozna przeczytac. Widzisz tu glownie dyskusje czy glownie pyskowke?
            Myslisz ze tu mozna kogos do czegos przekonac?
            Mysle ze jedyny sposob to obowiazkowe, madrze prowadzone "wychowanie
            seksualne" w szkolach. I naprawde nie rozumiem czemu taki pomysl przeszkadza
            srodowiskom koscielnym. W ogole szanuje Kosciol ale jednego w tej instytucji
            nie znosze - ciaglego chowania glowy w piasek.

A tak w ogole to chyba wiem co pisze, bo nie tak znowu dawno (mam 19 lat)
            konczylam podstawowke w dzielnicy zamieszkanej glownie przez "margines".
            Chodzilam do klasy z dzieciakami z rodzin biednych, wielodzietnych, czesto
            patologicznych. Kiedy ja bylam w drugiej klasie liceum, moje kolezanki z klasy
            z podstawowki chodzily ze swoimi dziecmi na spacery...

> Masz racje tylko mnie chodzi o to zeby wreszcie zmobilizowac spoleczenstwo-
            > moze nawet tylko jego niewielka czesc do tego ,zeby o edukacji seksualnej
            > uczono sie .
            > Mysle ze mozna te edukacje przeprowadzac w domach rodzinnych .
            > Wyniki nieswiadomosci seksualnej widzimy codziennie na ulicach ,czytamy
            > w gazetach ,sluchamy w radio .
            > Chodzi mnie o to tez zeby rodzice wymieniali sie swoimi spostrzezeniami ,
            > swoimi doswiadczeniami ,a jezeli szkola ,nauczyciele itd. nie pomagaja
            > to mozna zorganizowac jakis wieczor w jakims prywatnym domu i zaprosic
            > seksuologa ,mysle ze w tym przypadku taki fachowiec nie wzialby duzo
            > za dwugodzinny wyklad .Koszty te naturalnie mozna byloby obnizyc poprzez
            > zwiekszona liczbe sluchaczy .
            > Glownie mi chodzi rozne konkretne inicjatywy naszego spoleczenstwa,a nie o
            > "co by bylo , gdyby bylo ", pomoc moze w tym takze internet ,a nawet
            > to forum .Spoleczenstwo musi w koncu zrozumiec ze ,nic samo sie nie zrobi,
            > i od kreatywnosci spoleczenstwa zalezy czy sprawa ta bedzie dalej zamiatana
            > pod dywanik .
            >
            > Pozdrawiam
            >
            >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka